Witam wszystkich użytkowników tego forum
17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.
25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.
/blueray21
W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum
To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.
Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.
/blueray21
Leczenie PŁYNEM LUGOLA
Re: Leczenie PŁYNEM LUGOLA
Coś mi tu nie gra
od tygodnia stosuje amylojodyne (jodyna na skrobi ziemniaczanej)
do tej pory brałem jod 5% oryginalny firmy solutio Iodi Spirituosa Chemax Pharma 5% i pomagała mi na moje problemy trawienne
wczoraj zrobiłem swoją jodyne 5% w sposób jaki pisałem (czyli do buteleczki wlałem wode oczyszczoną , dodałem jodek potasu, poźniej jod krystaliczny , wymieszałem i dodałem spirytus, zakręciłem i zostawiłem na dzień.
niestety roztwór skrobii w połączeniu z moją własną jodyną robi się bardzo rzadki, bardziej wodnisty i taki chropowaty. ( no i po nim goni mnie na kibelek)
natomiast w połączeniu z jodyną firmy solutio Iodi Spirituosa Chemax Pharma lub naszą polską apteczną , nic takiego się nie dzieje, poza tym że oczywiście zmienia kolor.
nie wiem czy ten sposób rozrabiania jodyny prze zemnie jest zły , czy za dużo ma procent alkoholu , czy za dużo dałem jodku potasu? że ten roztwór skrobi z gęstego robi się rzadki i bardziej wodnisty
a może sposób rozrabiania jodyny powinien być inny niż podajecie ?
od tygodnia stosuje amylojodyne (jodyna na skrobi ziemniaczanej)
do tej pory brałem jod 5% oryginalny firmy solutio Iodi Spirituosa Chemax Pharma 5% i pomagała mi na moje problemy trawienne
wczoraj zrobiłem swoją jodyne 5% w sposób jaki pisałem (czyli do buteleczki wlałem wode oczyszczoną , dodałem jodek potasu, poźniej jod krystaliczny , wymieszałem i dodałem spirytus, zakręciłem i zostawiłem na dzień.
niestety roztwór skrobii w połączeniu z moją własną jodyną robi się bardzo rzadki, bardziej wodnisty i taki chropowaty. ( no i po nim goni mnie na kibelek)
natomiast w połączeniu z jodyną firmy solutio Iodi Spirituosa Chemax Pharma lub naszą polską apteczną , nic takiego się nie dzieje, poza tym że oczywiście zmienia kolor.
nie wiem czy ten sposób rozrabiania jodyny prze zemnie jest zły , czy za dużo ma procent alkoholu , czy za dużo dałem jodku potasu? że ten roztwór skrobi z gęstego robi się rzadki i bardziej wodnisty
a może sposób rozrabiania jodyny powinien być inny niż podajecie ?
0 x
- blueray21
- Administrator
- x 44
- x 522
- Podziękował: 446 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14801 razy
Sposób rozpuszczania składników nie ma znaczenia.
Natomiast przypuszczam, że to co kupiłeś, jako 5% jodynę, to jest sam jod rozpuszczony w spirytusie, bez dodatku jodku potasu, też kiedyś tak robiłem, gdy nie miałem jodku potasu.
Ale to moje przypuszczenia.
Co do drugiej kwestii - jaką dawkę jodu pobierasz jednorazowo, że cię goni?
Trzecia kwestia to jakość składników z którą niektórzy na tym forum mieli problemy.
Przeanalizuj to.
Natomiast przypuszczam, że to co kupiłeś, jako 5% jodynę, to jest sam jod rozpuszczony w spirytusie, bez dodatku jodku potasu, też kiedyś tak robiłem, gdy nie miałem jodku potasu.
Ale to moje przypuszczenia.
Co do drugiej kwestii - jaką dawkę jodu pobierasz jednorazowo, że cię goni?
Trzecia kwestia to jakość składników z którą niektórzy na tym forum mieli problemy.
Przeanalizuj to.
0 x
Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.
jodyna którą wczesniej zakupiłem ma dodatek jodku potasu i wody oczyszczonej , tylko nie pisze w jakich proporcjach
natomiast
jod zakupiłem z allegro z tąd http://allegro.pl/jodek-potasu-cz-d-a-5 ... 61911.html http://allegro.pl/jod-krystaliczny-cz-d ... 52616.html
zastanawiam się być może sypnąłem za dużo jodku potasu ? zrobiłem 0.5 litra jodyny ( do buteleczki 500 ml sypnęło mi się jodku potasu 14 g, wody oczyszczonej 45 dodałem jodu 26 g wymieszałem i zalałem spirytus do 500 ml )
nie wiem czemu z tego roztworu skrobi (gęsty kisiel) po dodanie mojej jodyny robi się rzadkie ? a może to wina spirytusu ? zakupiłem zwykły spirytus rektyfikowany 96% z biedronki
natomiast
jod zakupiłem z allegro z tąd http://allegro.pl/jodek-potasu-cz-d-a-5 ... 61911.html http://allegro.pl/jod-krystaliczny-cz-d ... 52616.html
zastanawiam się być może sypnąłem za dużo jodku potasu ? zrobiłem 0.5 litra jodyny ( do buteleczki 500 ml sypnęło mi się jodku potasu 14 g, wody oczyszczonej 45 dodałem jodu 26 g wymieszałem i zalałem spirytus do 500 ml )
nie wiem czemu z tego roztworu skrobi (gęsty kisiel) po dodanie mojej jodyny robi się rzadkie ? a może to wina spirytusu ? zakupiłem zwykły spirytus rektyfikowany 96% z biedronki
0 x
- blueray21
- Administrator
- x 44
- x 522
Trudno powiedzieć. Możesz sprawdzić dodając parę kropli samego spirytusu, ale nie przypuszczam, aby był oszukany, poznałbyś próbując językiem.
Może do tego zastosowania rzeczywiście zbyt dużo jodku, ale możesz sobie spreparować z 1 ml spirytusu próbkę jodyny bez jodku, na oko ile jodu się rozpuści, to się rozpuści i znów spróbować dodać do skrobi - będziesz wiedział.
Nie wiem, czy te feralne składniki, nie pochodziły z chemdreamland, trzeba spytać @GA.
Może do tego zastosowania rzeczywiście zbyt dużo jodku, ale możesz sobie spreparować z 1 ml spirytusu próbkę jodyny bez jodku, na oko ile jodu się rozpuści, to się rozpuści i znów spróbować dodać do skrobi - będziesz wiedział.
Nie wiem, czy te feralne składniki, nie pochodziły z chemdreamland, trzeba spytać @GA.
0 x
teraz zamówiłem jod i jodek potasu ze strony alchemik.pl
natomiast myśle aby zrobić tym razem jodyne tylko z jodu i spirytusu, bez dodatku jodku potasu i wody.
sam jod w spirytusie powinien się chyba dobrze rozpuścić ???
niewiem tylko jak z trwałością takiej jodyny ?
natomiast myśle aby zrobić tym razem jodyne tylko z jodu i spirytusu, bez dodatku jodku potasu i wody.
sam jod w spirytusie powinien się chyba dobrze rozpuścić ???
niewiem tylko jak z trwałością takiej jodyny ?
0 x
- blueray21
- Administrator
- x 44
- x 522
Zrób sobie najpierw próby na maleńkich ilościach, dojdziesz, co ci przeszkadza.
0 x
ok dzięki blueray21
a jak trwała była by jodyna bez dodatku jodku potasu ? nie wywietrzała by przez te pare tygodni ??
a jak trwała była by jodyna bez dodatku jodku potasu ? nie wywietrzała by przez te pare tygodni ??
0 x
- grzegorzadam
- Moderator
- x 106
- x 696
- Podziękował: 29964 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19672 razy
Wg jakiej receptury te ilości?
0 x
życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło

tnz miała być jodyna 5%
na 100 ml
Iodum 5 g
Potasu jodek 2 g
Etanol 96% 83 g
Woda oczyszczona 10 g
czyli na 500
Iodum 25 g
Potasu jodek 10 g
Etanol 96% 415 g
Woda oczyszczona 50 g
na 100 ml
Iodum 5 g
Potasu jodek 2 g
Etanol 96% 83 g
Woda oczyszczona 10 g
czyli na 500
Iodum 25 g
Potasu jodek 10 g
Etanol 96% 415 g
Woda oczyszczona 50 g
0 x
- grzegorzadam
- Moderator
- x 106
- x 696
Na waszą prośbę odpowiemy dziś na zadane nam pytania odnośnie Nascent Iodine, jodu w kropelkach i jego stosowania w codziennej suplementacji. Zachęcamy tym samym do zadawania pytań dotyczących naszych suplementów.
Mój lekarz powiedział mi, że moja tarczyca wyprodukuje tyle jodu ile potrzebuję, dlaczego miałabym/miałbym przyjmować jeszcze Nascent Iodine?
Jod jest jednym ze 118 podstawowych pierwiastków elementarnych, które tworzą świat wokół nas. Są to podstawowe budulce całego wszechświata. Jod jest jednym z takich pierwiastków, podobnie jak tlen, wodór, złoto, srebro, magnez, miedź. Pierwiastki te powstały na samym początku formowania świata. Mogą się ze sobą łączyć, w ten sposób tworząc inne substancje. Jedną z pierwszych, która przychodzi nam na myśl jest woda (2 cząsteczki wodoru i jedna tlenu) znana jako H2O. Cały tlen, tak nam niezbędny też powstał na początku formowania się wszechświata. Nie do końca zostało Pani wyjaśnione, że jod pochodzi z jedzenia i jest utylizowany przez naszą tarczycę do produkcji ważnych hormonów odpowiedzialnych za wykonywanie wielu czynności wewnątrz naszego ciała. Powinna Pani zostać poinformowana również, że do aktywacji jodu potrzebny jest inny ważny element: selen.
Do czego jest mi potrzebny jod?
Tarczyna potrzebuje jodu do produkcji niezbędnych hormonów (które wykorzystywane są do innych funkcji w obrębie naszego ciała), a jod jest elementem niezbędnym zarówno w przypadku kobiet jak i mężczyzn. U kobiet jod stosowany jest w celu zapobiegania jak i leczenia różnych schorzeń: tarczycy, chorób piersi, macicy, zapalenia pochwy, przy problemach policystycznych jajników, endometriozie, nowotworach piersi i jajników, niepłodności, czy przy problemach rozwoju mózgu u noworodków. Mężczyźni potrzebują jodu dla zdrowia prostaty i mimo, że problemy z tarczycą to nie tak częsta przypadłość wśród mężczyzn, to mogą jej potrzebować, zwłaszcza jeśli mowa o organach wewnętrznych. Jod można znaleźć w zdrowych białych krwinkach, w szpiku kostnym, nadnerczach, gruczołach ślinowych, grasicy, trzustce, skórze, włosach, żołądku, mózgu i w płynie rdzeniowym. Zdrowe ciało posiada około 1,500,000mcg jodu w organach wymienionych wyżej, a bez właściwego poziomu jodu te organy mogą nie funkcjonować już tak sprawnie. Zdrowa tarczyca zawiera jedynie 50,000mcg jodu, a jest to tylko ilość podstawowa, niezbędna dla zachowania zdrowej równowagi hormonalnej, czy chociażby ochrony przed promieniowaniem.
Czy to wszystko czego potrzebuję dla zachowania zdrowej tarczycy?
Oprócz selenu, który potrzebny jest do aktywowania jodu, niezwykle ważna jest też dieta ograniczająca spożywanie cukru, a jak wiadomo poprzez przyjmowanie wyższych dawek insuliny (potrzebnej do radzenia sobie z wysokim stężeniem cukru) może nastąpić zakłócenie funkcjonowania tarczycy czy hormonów. [/color]Powinno się także unikać innych substancji, które zakłócają działanie jodu, takich jak fluor w wodzie pitnej i paście do zębów, bromku, który znajduje się w pestycydach, np. tych, którymi pryskane są truskawki, bromu, używanego do produkcji pieczywa, czy też chloru, dodawanego do wody pitnej i na basenach.
Jem dość zdrowo i czuję się dobrze, czy też powinnam/powinienem przyjmować jod?
Jod to pierwiastek śladowy lub dietetyczny pierwiastek śladowy, potrzebny w minimalnych ilościach do prawidłowego wzrostu, rozwoju i fizjologii naszego organizmu. Nasze ciało pobiera jod z roślin, których korzenie, pobierają jod z gleby w postaci soli mineralnych, zamieniając je w minerały organiczne, czyli takie, które nasze ciało potrafi absorbować. Niestety nadmierna eksploatacja gleby powoduje, że soli mineralnych w glebie jest coraz mniej, zdarza się też, że są wypłukiwane z gleby z deszczem, do pobliskich rzek czy morza. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), rekomenduje suplementację jodem, wśród osób, żyjących tam, gdzie jodu w glebie jest mało, zwłaszcza wśród kobiet, w wieku rozrodczym. Najlepszym źródłem jodu jest spożywanie wodorostów morskich (3 kubki) i kombu, codziennie. To dość sporo, dlatego my rekomendujemy najlepszy z dostępnych suplementów, czyli Nascent Idoine (atomowy, bądź koloidalny jod), który jest suplementem najbardziej zbliżonym do pokarmowej postaci jodu, takiego jaki występuje w roślinach.
Stosuje jodynę Lugola, którą wsmarowuje w skórę, tak, żeby została wchłonięta, nie wypijam jej z wodą. Czy tak jest dobrze?
Jodyna Lugola to jod w postaci jodku potasu. Jest to ta sama forma jodu, którą znaleźć można w soli stołowej, suplementach w tabletkach i która podawana jest zwierzętom hodowlanym, aby były zdrowe. Jest to jod elementarny (nie jest to jod organiczny) i musi być połączony z potasem, w celu poprawienia jego wchłanialności. To nie nadaje mu stanu zbliżonego do pokarmowego i dlatego nie jest zbyt zdrowy jako suplement. Można smarować jodynę Lugola na skórze, w celach dezynfekcyjnych, w ten sposób była stosowana przez wiele lat, ale nie ma ona możliwości przedostać się do krwiobiegu, czy też być rozpoznana przez organizm jako jod organiczny. Dla ścisłości suplement Nascent Idoine to jod w postaci najbliższej do stanu pokarmowego, a jeśli trzeba to można go także zastosować jako środek antyseptyczny na skórę.
Czy znane są jakieś skutki uboczne przyjmowania jodu?
Według informacji medycznych, w które wielu specjalistów uważa, że powinniśmy bezwzględnie wierzyć, porcje powyżej 400mcg jodu uważa się za zbyt duże, ale odnosi się to do jodu w postaci jodku potasu, a nie jodu organicznego. Wydaje nam się, że establishment medyczny myli się co do jodu w stanie zbliżonym do tego pokarmowego, ale mogą mieć rację w kwestii jodków.
Najzdrowsi i najdłużej żyjący ludzie na świecie, mieszkają na wyspie Okinawa i codziennie spożywają około 3000mcg organicznego jodu (ze zjadanymi wodorostami i przyjmowanym pokarmem). Znamy osoby, które opierają swoją suplementację na tych właśnie porcjach, niż na rekomendowanych przez establishment medyczny.
Podsumowując
Nauka stoi w sprzeczności z tym czego uczyli się lekarze na studiach medycznych, a my jesteśmy zdania, że to jednak nauka ma rację i że 3000mcg organicznego jodu w diecie zdrowych mieszkańców Okinawy wydaje się być właściwym kierunkiem aby cieszyć się w przyszłości pełnym i długim zdrowiem.
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj-l56m7_LKAhWh83IKHSNgB1sQFggmMAE&url=http%3A%2F%2Fwww.naturalnesuplementy.com.pl%2Fcudowny-jod-w-kropelkach%2F&usg=AFQjCNG39gqqdb6uHGneT7ebtJxkBjc1rA&sig2=4eS8w6wtXwCGjVGT587Qsg
3 mg czyli pół kropli Lugola, przy założeniu że mamy organizm wolny od chloru, fluoru i bromu.
I tu jest problem..

0 x

- grzegorzadam
- Moderator
- x 106
- x 696
grzegorzadam pisze:Ranking na 2016 rok :
Najlepsze 10 Jod Suplementy - Best of 2016
http://pl.top10supplements.com/best-iodine-supplements/
I zwycięzca 'zawodów'... Płyn Lugola 5%![]()
0 x

-
- x 2
- Podziękował: 59 razy
- Otrzymał podziękowanie: 111 razy
ciekawy jestem jakie są Wasze doświadczenia z przyjmowania jodu w postaci jodyny.
ja na początku brałem po około 20 kropel na pół szklanki wody jednorazowo (około 4 miesiące 5 razy w tygodniu)
a od około 6 miesięcy też 5 razy w tygodniu po 30 kropel razem z witaminą C w półlitrowej butelce popijane przez około 4 godziny
ostatnio po prawie roku plama na skórze po 6 - 8 godzinach nie znikła całkowicie
ciekawe ile potrwa uzupełnianie do pełna 
ja na początku brałem po około 20 kropel na pół szklanki wody jednorazowo (około 4 miesiące 5 razy w tygodniu)
a od około 6 miesięcy też 5 razy w tygodniu po 30 kropel razem z witaminą C w półlitrowej butelce popijane przez około 4 godziny
ostatnio po prawie roku plama na skórze po 6 - 8 godzinach nie znikła całkowicie

0 x
- grzegorzadam
- Moderator
- x 106
- x 696
Test plamy na skórze jest jednak bardzo orientacyjny..
Sircus o tym pisze i zaleca nawet suplementację Lugolą przezskórnie..
http://drsircus.com/medicine/iodine/iodine-dosages
http://www.naturalnews.com/033875_iodone_deficiency.html
Ten dr zaleca oprócz 'plamy', test obciążenia jodu i badanie krwi :
https://youtu.be/lsFO_LMiinw
Napisy można włączyć polskie.
Sircus o tym pisze i zaleca nawet suplementację Lugolą przezskórnie..
http://drsircus.com/medicine/iodine/iodine-dosages
http://www.naturalnews.com/033875_iodone_deficiency.html
Ten dr zaleca oprócz 'plamy', test obciążenia jodu i badanie krwi :
https://youtu.be/lsFO_LMiinw
Napisy można włączyć polskie.
0 x

- blueray21
- Administrator
- x 44
- x 522
A teraz w temacie. Wyżej było o "nascent iodine" i teraz już chyba wiecie dlaczego niektórzy nie liczą jodku potasu w jodynie. Jest on znacznie trudniej przyswajalny, a z tego co pamiętam jodek potasu jest "obrabiany" tylko przez tarczycę, więc jeśli ktoś w tym celu pobiera, to może używać Lugola. Jeśli jod ma być dostarczony do żołądka i piersi, to trzeba używać jodyny. Właśnie dlatego preferują jodynę, że ona działa kompleksowo.
Można zrobić jodynę bez jodku potasu, sam spirytusowy roztwór jodu.
Jednak wchłanianie Lugola poprzez skórę jest pomysłem "takim sobie", bo więcej się wykruszy niż wchłonie.
Można zrobić jodynę bez jodku potasu, sam spirytusowy roztwór jodu.
Jednak wchłanianie Lugola poprzez skórę jest pomysłem "takim sobie", bo więcej się wykruszy niż wchłonie.
0 x
- Letuszka
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Witam Was w tym 2016
Oczywiście czytam forum prawie codziennie choć nie pisuję często, coś tam na sobie testuję i mam pytanie czysto informacyjne. Popijam sobie Lugole ale zakupioną w aptece za bajońską sumkę
i właśnie się kończy. Dlatego teraz chcę sama zrobić płyn kupując jod i jodek i tu mam problem, przeglądam już 2 dzień internet i znalazłam jedno miejsce gdzie kupiłabym oba składniki ale opinie o sklepie nie są zachęcające, co prawda dotyczą czasu dostawy czy opakowania ale jednak lekko odstrasza
Może forumowicze mogliby polecić pewniaka? Jeśli tak to będę wdzięczna.
Co do Lugola to moje subiektywne spostrzeżenia / biorę od listopada 2015 z powodu podejrzenia o niedoczynność tarczycy/:przestałam być senna w ciągu dnia / można by rzec że spałam stojąc/ odeszło chroniczne zmęczenie, przestałam mieś zimne stopy i dłonie /wcześniej jak lodówki nawet w upały/ przyjmuję na razie 20-25 kropli na dzień tegoż Lugola oczywiście 1% bo taki oferują apteki jeśli już.
Łykam również 1 kapsułkę selenu 100mcg sugerując się opinią Jerzego Zięby. Miłego dnia życzę wszystkim.

Co do Lugola to moje subiektywne spostrzeżenia / biorę od listopada 2015 z powodu podejrzenia o niedoczynność tarczycy/:przestałam być senna w ciągu dnia / można by rzec że spałam stojąc/ odeszło chroniczne zmęczenie, przestałam mieś zimne stopy i dłonie /wcześniej jak lodówki nawet w upały/ przyjmuję na razie 20-25 kropli na dzień tegoż Lugola oczywiście 1% bo taki oferują apteki jeśli już.
Łykam również 1 kapsułkę selenu 100mcg sugerując się opinią Jerzego Zięby. Miłego dnia życzę wszystkim.
0 x
- grzegorzadam
- Moderator
- x 106
- x 696
Może forumowicze mogliby polecić pewniaka? Jeśli tak to będę wdzięczna.
Polecaliśmy ''Warchem''
http://warchem.pl/pl/p/JOD-SUBLIMOWANY-KRYSTALICZNY-CZ-op.-25-g/3626
Jodek też jest.

0 x

- grzegorzadam
- Moderator
- x 106
- x 696
Dowiedziałem się że 'sublimowany' znaczy oczyszczany w wysokiej temperaturze.
W jednym żółtku jest od 15 do 30 mcg Selenu ..
W jednym żółtku jest od 15 do 30 mcg Selenu ..

0 x

- Letuszka
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
grzegorzadam pisze:Trochę trwało, ale załatwiłem profesjonalne zbadanie tych składników 'wątpliwych' Lugola, które opisywaliśmy z @Teresą.
Przekażę jak dostanę odpowiedź, w ciągu kilku dni.
i ? czy można zapytać czy wyniki już są ?
0 x
- grzegorzadam
- Moderator
- x 106
- x 696
Przedłuża sie, bo nie ma kontaktu ze sprzedawcą!
Ten 'sublimite' jest very cacy ..
Ten 'sublimite' jest very cacy ..

0 x

a takie pytanie czy lamblie i inne pierwotniaki , bakterie jest się w stanie pokonać sodą oczyszczona?
(chodzi mi o stosowanie codziennie łyzęczki sody z miodem lub cytryną)
czy soda jest tylko na grzybice ?
(chodzi mi o stosowanie codziennie łyzęczki sody z miodem lub cytryną)
czy soda jest tylko na grzybice ?
0 x
- blueray21
- Administrator
- x 44
- x 522
Soda jest tylko do alkalizacji organizmu, niczego nie truje, bo nie jest toksyczna. Na grzybicę są inne środki od boraksu począwszy, ale poczytaj inne tematy i spróbuj pisać tematycznie, bo robimy tu bałagan i potem trzeba posty przenosić.
0 x
pytam , bo gdzieś czytałem że jak organizm sie zalkalizuje do ph 7,5/8 to pasozyty same uciekają , lub giną
0 x
- blueray21
- Administrator
- x 44
- x 522
Owszem, ograniczyłbyś populację candida i nic więcej, pasożyty mają to gdzieś. Takie pH dotyczy głównie nowotworów, jednak trzeba pamiętać, że pH ok. 8,5 lub większe uszkadza nerki, niektórzy je odczuwają już przy ok. 8. Oczywiście warto utrzymywać pH w dzień powyżej 7 do 7,5, ale więcej, jeśli jesteś względnie zdrowy może ci nie posłużyć.
0 x
ok
czyli zostaje mi trucie pierwotniaków, bakterii poprzez zakwaszania żołądka no i picia nalewek z piołunu
czyli zostaje mi trucie pierwotniaków, bakterii poprzez zakwaszania żołądka no i picia nalewek z piołunu
0 x