Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Ocet jabłkowy

Awatar użytkownika
dama
Posty: 842
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 9
Podziękował: 1875 razy
Otrzymał podziękowanie: 886 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: dama » środa 20 maja 2015, 20:07

dzieki że połaczyłeś

Gdy już uzbieram odpowiednią ilość surowca, to wkładam go do wyparzonego wrzątkiem słoja (tylko ogonki usuwam, pestek i gniazd już nie), zalewam taką samą ilością (wagowo) letniej przegotowanej wody lekko osłodzonej miodem (łyżeczka miodu na każdą szklankę wody), aby był dostęp powietrza przykrywam słoik kawałkiem papieru kuchennego lub lnianą ściereczką przytrzymując „pokrywkę” gumką recepturką (bardzo ważne, aby się nie dostały muszki owocówki!) i opatruję słoik naklejoną kartką z datą przygotowania nastawu. Czekam kilka tygodni w temperaturze pokojowej (zazwyczaj ok. 4 tygodnie) doglądając w celu wymerdania drewnianą łyżką raz dziennie
(tak jak przy zakwasie buraczanym), a na koniec procesu fermentacyjnego zlewam płyn przez lejek wyłożony gazą, do szczelnie zakręcanych wyparzonych wrzątkiem szklanych butelek (np. po Frugo)


To ja tego MERDANIA nie robię musze nadrobic .
Zastanawiam sie czy nie dałam zamało cukru .
0 x



Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5626
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 371
x 238
Podziękował: 30347 razy
Otrzymał podziękowanie: 9060 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: abcd » czwartek 21 maja 2015, 17:14

Jakiego cukru?
Albo coś mnie ominęło, albo coś przeoczyłem ale produkcja octu jabłkowego z cukrem nie ma nic wspólnego.
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
dama
Posty: 842
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 9
Podziękował: 1875 razy
Otrzymał podziękowanie: 886 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: dama » piątek 22 maja 2015, 19:12

W przepisie pokazywała ,ze daje cukier i chyba innych tez był dodawany .
Ja dałam mało ale jak sie nie daje to te mało nie zaszkodzi a juz myslałam czy dosypac .
Jeszcze nie kosztowałam nie wiem jaki ma smak mam nadzieje ze jest dobrze.
0 x



Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7355
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 253
Podziękował: 6005 razy
Otrzymał podziękowanie: 11573 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: Thotal » piątek 22 maja 2015, 22:27

Prawidłowo, to ocet powstaje z wina jabłkowego....
Trzeba wycisnąć sok, następnie doprowadzić do fermentacji, bez cukru!!! a następnie zaszczepić bakteriami octowymi z poprzedniego procesu.

To wszystko trwa, ale jak się zrobi dziesięć litrów w lecie, to do następnego sezonu wystarczy.
Cukier dodaje się do produkcji wina, które wypija się w formie napoju alkoholowego, natomiast ocet jabłkowy ma być jabłkowy, a nie cukrowy ;)



Pozdrawiam - Thotal :)
0 x



Awatar użytkownika
dama
Posty: 842
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 9
Podziękował: 1875 razy
Otrzymał podziękowanie: 886 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: dama » sobota 23 maja 2015, 18:43

No cóż zrobiłam ta jak pokazywano z dodatkiem cukru .kropka
Płynu ubywa paruje , kolor jest mętny nie taki jak sklepowy ,jeszcze słabo octowy
pomieszany uwalnia gazy i bąbelkuje.

Pokazały sie muszki owocówki.
0 x



Awatar użytkownika
dama
Posty: 842
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 9
Podziękował: 1875 razy
Otrzymał podziękowanie: 886 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: dama » wtorek 02 cze 2015, 13:26

Mam jedno pytanie tutaj bo pasuje do tematu.


wspominacie cos o kwasie jabłkowym który mozna kupic w sklepie ,co to jest za kwas jabłkowy i na co ?
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9816
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 522
Podziękował: 446 razy
Otrzymał podziękowanie: 14801 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » wtorek 02 cze 2015, 16:07

Kwas jabłkowy ma postać stałą, jak drobny cukier i ma główne zastosowanie do chelatowania aluminium z mózgu, bo EDTA tam nie dotrze. Oczywiście kwas jabłkowy buforujemy sodą, żeby się niepotrzebnie nie zakwaszać.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
dama
Posty: 842
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 9
Podziękował: 1875 razy
Otrzymał podziękowanie: 886 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: dama » wtorek 02 cze 2015, 21:06

I mozna go kupic normalnie w sklepie pod taka nazwą ?
A jak sie go używa ?

:idea:
Mój ocet jabłkowy jest mętny i pachnie octwo jeszcze kilka dni i do butelki - ciesze sie ,ze mam swojej roboty.
Jabłek nie wyrzuce zaleje jeszcze raz woda i bedzie taki słabszy ocet ...
gdzie ta baba sie podziewa moze cos by doradziła .
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13105
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 106
x 696
Podziękował: 29964 razy
Otrzymał podziękowanie: 19672 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 02 cze 2015, 21:20

http://allegro.pl/kwas-jablkowy-spozywczy-1kg-i5412444443.html

tu jest np. - malic acid - import india - 36 PLN
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
dama
Posty: 842
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 9
Podziękował: 1875 razy
Otrzymał podziękowanie: 886 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: dama » środa 03 cze 2015, 11:21

A naszego polskiego nie ma ? mamy tyle jabłek czy to jakies cos sztuczne ?
No i jak sie ten kwas stosuje czy brałes a moze bierzesz i jakie jego działanie ?
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13105
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 106
x 696
Podziękował: 29964 razy
Otrzymał podziękowanie: 19672 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 03 cze 2015, 22:38

Kwas jabłkowy, czyli hydroksybursztynowy = hydroxysuccinic acid (ang. Malic acid, niem. Apfelsäure, fr. Acide malique) należy do kwasów karboksylowych (dwukarboksylowych), a zarazem hydroksykwasów. Jest kwasem owocowym. Wzór sumaryczny C4H6O5; HOOC-CH2-CH(OH)COOH.

Kwas jabłkowy występuje w wielu ziołach, szczególnie w ich kłączach i owocach (np. borówka, żurawina, jabłoń, głóg, jarzębina, rzewień, tarnina). Szwedzki chemik Carl Wilhelm Scheele (1742-1786) wyodrębnił kwas jabłkowy z jabłek i agrestu w 1785 r.


z dr Różańskiego:
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CCkQFjAB&url=http%3A%2F%2Frozanski.li%2F%3Fp%3D1297&ei=HNx5VO-wFoPBOY_MgbgJ&usg=AFQjCNGt-F0WYrH42YIQuZaSl-wih-gLbw&sig2=hNUa3e3xzr5cvC0N8HLrHw

DZIAŁANIE I ZASTOSOWANIE:

Kwas jabłkowy krystaliczny lub granulowany, barwy białej lub kremowej. Po podaniu doustnym działa pobudzająco na wydzielanie śliny i soku jelitowego; wzmaga perystaltykę jelit, zwiększa diurezę. W dawce 2-3 g działa rozwalniająco. Zapobiega atonii jelit. Małe dawki 0,5-1 g 1-2 razy dziennie działają prebiotycznie, pobudzając rozwój kwasolubnych bakterii saprofitycznych. Kwas jabłkowy ogranicza rozwój bakterii patogennych i chorobotwórczych grzybów.

Toniki, żele, kremy, mleczka zawierające 3-5% kwasu jabłkowego stosowane do przemywania skóry zapobiegają rozwojowi patogennej mikroflory na skórze, hamują nadmierne procesy rogowacenia naskórka i mieszków włosowych. Powstrzymują procesy tworzenia zaskórników. Toniki i kremy zawierające 3-5% kwasu jabłkowego działają też rozjaśniająco na cerę. Płukanki (w roztworze 1%) działają zmiękczająco i rozjaśniająco na włosy oraz przeciwdziałają rozwojowi niepożądanych bakterii i grzybów na skórze owłosionej.

Roztworem 3-5% można płukać jamę ustną przy kandydozie, bolesnych owrzodzeniach i nadżerkach oraz zapaleniu i osłabieniu dziąseł.

Roztworem 1% można opłukiwać narządy płciowe przy stanach zapalnych i infekcjach.
Kwas jabłkowy polecam do zakwaszania przetworów ziołowych, np. syropów, soków, niektórych maceratów. Działa bowiem na nie stabilizująco, a tworząc kompleksy z alkaloidami i biopierwiastkami sprawia, że te stają się bardziej przyswajalne. Stężone roztwory kwasu jabłkowego mogą być użyte do peelingu i wygładzania skóry. Roztwory 10-15% kwasu jabłkowego (kąpiele stóp) zmiękczają zrogowaciałe pięty i stwardniałe paznokcie oraz pomagają w leczeniu grzybic.


https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0CDsQFjAE&url=http%3A%2F%2Fwww.magicznyogrod.pl%2Findex.php%3Fpage%3Dshop.product_details%26flypage%3Dflypage.tpl%26category_id%3D172%26product_id%3D2403%26option%3Dcom_virtuemart%26Itemid%3D54&ei=l2VvVdeABqqu7gbetYOwCg&usg=AFQjCNGC_5JOUpUdHt_YYcLfN2y5rpvVcQ&sig2=7mtzENVAWhlSL_9sS79j2g
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
dama
Posty: 842
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 9
Podziękował: 1875 razy
Otrzymał podziękowanie: 886 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: dama » piątek 05 cze 2015, 15:32

No to teraz tylko kupic i rozumiem ze stoi na sklepowych półkach taką nazwą .
.
Ocet zlałam juz do butelki jest mocny ale nie ma tego zapachu, który mnie 'odrzuca' jak ten kupny .
0 x



Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7355
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 253
Podziękował: 6005 razy
Otrzymał podziękowanie: 11573 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: Thotal » niedziela 14 cze 2015, 07:10

Ocet czterech złodziei – wzmacnia organizm i zabija zarazki


Ocet czterech złodziei ( franc. 9 des quatre voleurs) inaczej zwany marsylskim to mieszanka ziół, przypraw korzennych zmacerowana w occie mająca wiele zastosowań nie tylko leczniczych.

Z powstaniem nazwy wiąże się legenda.

Kiedy epidemia dżumy, dziesiątkowała Europę, ludzie masowo uciekali z miast w obawie przed śmiercią. Jednak zdarzali się śmiałkowie, którzy korzystając z paniki i nie zważając na ryzyko okradali zwłoki i domy chorych. Pewnego dnia w Marsylii straż miejska przyłapała czterech rabusi na gorącym uczynku i postawiła przed obliczem sądu. Groziła im kara śmierci, ale wiedzeni ciekawością sędziowie postawili im ultimatum: albo śmierć albo zdradzą w jaki sposób się zabezpieczają przed zarazą. Okazało się, że używali właśnie tego specyfiku, który chronił ich przed zarażeniem.

Jest wiele przepisów na ten ziołowy ocet być może ta najbardziej przypomina średniowieczney oryginał :

2 łyżki rozmarynu
2 łyżki mięty
Łyżka cynamonu
Łyżka goździków
4 ząbki czosnku
Litr octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Zioła i czosnek posiekać. W szklanym naczyniu zalać składniki octem, odstawić w cieple miejsce na 10-14 dni. Po tym czasie przecedzić i przelać do butelki.



Można używać jako przyprawę do duszonych mięs i warzyw, jako podstawę do sosu winegret, przy infekcjach nacierać plecy i klatkę piersiową, dodawać do kąpieli, używać dodezynfekcji i czyszczenia domowych powierzchni zwłaszcza jeśli w domu panuje grypa, jako dodatek do mydła w płynie do dezynfekcji rąk jako bazę do płukanek do włosów, jako środek odstraszający owady, zwalczający roztocza czy po prostu dodawać łyżeczkę do szklanki wody i pić na wzmocnienie odporności.

Składniki na recepturę Jean Valnet, znanego zielarza i aromaterapeuty z początku 20 wieku

2 łyżki kwiatów lawendy
2 łyżki rozmarynu
2 łyżki mięty
2 łyżki szałwii
2 łyżki majeranku
2 łyżki anyżu hyzopu
4 ząbki czosnku (obrane i zgniecione)
1 litr białego wina lub octu jabłkowego
Inne przepisy na octy o rożnych działaniach m.in boreliozę
czy np grzybicę i kandydozę

Lub można samemu sobie skomponować w zależności od potrzeb.


http://blogpublika.com/2015/05/09/ocet- ... a-zarazki/





Pozdrawiam - Thotal :)
0 x



Awatar użytkownika
dama
Posty: 842
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 9
Podziękował: 1875 razy
Otrzymał podziękowanie: 886 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: dama » wtorek 30 cze 2015, 19:29

Nastawiłam na nowy ocet bo dość szybko mi ubywa ,ale teraz dałam jabłka i wiecej wody przedtem miałam
prawie same jabłka i mało co wody .
Moze zrobie jakies mieszanki ale póki co piję dla zdrowotności czysto jabłkowy .


Jeszcze jest specyfik z jaskółczego ziela i to trzeba bedzie zrobi koniecznie .
0 x



Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7355
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 253
Podziękował: 6005 razy
Otrzymał podziękowanie: 11573 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: Thotal » sobota 10 paź 2015, 21:59

Czy ocet jabłkowy szkodzi czy leczy?

Ocet jabłkowy może uzdrowić wszystko: od grypy do brodawki lub od oparzenia słonecznego do łupieżu. Może pomóc w pokonaniu wielu poważnych chorób. Niestety wiele ludzi nie korzysta z naturalnych terapii, tylko sięga do leków farmaceutycznych. Wierzą w moc tabletek.

Korzyści z octu jabłkowego pochodzą od leczniczych związków w nim zawartych, takich jak: kwas octowy, potas, magnez, probiotyki i enzymy. Nauka zweryfikowała te informacje poprzez empiryczne dowody zaobserwowane na przestrzeni wieków.

Ocet jabłkowy może zabić wszy, ułatwić trawienie, zapobiega grypie, zapobiega trądzikowi, zmniejsza stan zapalny, zabija grzyby, reguluje równowagę pH, rozpuszcza kamienie nerkowe, pomaga złagodzić alergie, migreny, astmy, nudności, zgagę i usuwa toksyny z organizmu.

Prześledźmy 7 powodów, które powinny przekonać cię do używania octu jabłkowego.
Ocet jabłkowy w leczeniu cukrzycy

Wpływ octu jabłkowego na poziom cukru we krwi jest chyba najlepiej zbadany i daje najbardziej obiecujące korzyści zdrowotne. Kilka badań wykazało, że ocet może obniżyć poziom glukozy. Na przykład, badanie White, A. Diabetes Care, listopad 2007.

U 11 osób z cukrzycą typu 2 stwierdzono znaczną poprawę. Biorąc dwie łyżki octu jabłkowego przed snem, obniżono poziom glukozy o 4% – 6%, mierzony rano. W innym badaniu z Arizona State University, pacjenci pili 20 gramów octu jabłkowego i 40 g wody. Osoby z insulinoopornością, które piły ocet miały o 34% niższy poziom glukozy po posiłku w porównaniu do grupy kontrolnej.

Ocet może być najbardziej opłacalnym lekarstwem na cukrzyce w historii medycyny. Większość ludzi z cukrzycą wciąż nie jest świadomych korzyści.
Ocet jabłkowy, a alergie

Ocet pomaga zlikwidować śluz w całym organizmie i oczyścić węzły chłonne. Badania sugerują, że ocet jabłkowy może pomóc w alergii ze względu na jego zdolność do zmniejszenia śluzu i infekcji zatok.

Gdy ograniczymy skutki alergii, możemy również pomóc zażegnać zakażeniom zatok i związanych z nimi objawów, takich jak: ból gardła i bóle głowy.
Ocet jabłkowy, a wysoki poziom cholesterolu

Mimo wszystko polecam nie zajmować się cholesterolem. On nie zagraża naszemu zdrowiu. Jak już to niski poziom cholesterolu jest niebezpieczny. Jednak zerknijmy na badania z 2006 roku podane w Medscape Medycyny Ogólnej.

W badaniu opublikowanym w zagranicznym czasopiśmie medycznym, naukowcy odkryli, że dieta ze zwiększoną ilością octu jabłkowego może zwiększyć HDL (przyjęty dobry poziom cholesterolu) i zmniejszyć poziom trójglicerydów. Badania na szczurach sugerują również, że ocet jabłkowy może pomóc w kontroli trójglicerydów i cholesterolu (Dz Chemii Rolnej i Żywności, 22 czerwca 2011).
Ciśnienie krwi i zdrowe serce

Ludzie, którzy spożywali sos z oliwek i ocet jabłkowy w sałatkach pięć do sześciu razy w tygodniu, mieli mniejsze problemy z chorobami serca, niż ludzie, którzy tego nie robili.

Badacze sugerowali:

„zmniejszenie ciśnienia krwi może być spowodowane znacznym ograniczeniem aktywności reniny i późniejszym spadkiem angiotensyny II”.

„Potas w occie równoważy poziom sodu w organizmie, co pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi”.

„Ocet jabłkowy zawiera także magnez, minerał, który działa na zrelaksowanie ścian naczyń krwionośnych, a tym samym obniża wysokie ciśnienie krwi”.
Ocet jabłkowy przywraca kwasową/ alkaliczną równowagę

Ocet jabłkowy pomaga organizmowi utrzymać zdrowy zasadowy poziom pH, a niektórzy „alternatywni” praktycy polecają ocet jabłkowy, aby zrównoważyć poziom kwasów i zasadowości w organizmie. Teoria zasadowej diety jest następująca: nasza krew jest lekko zasadowa (normalny poziom pH pomiędzy 7,35 i 7,45) dlatego dieta powinna odzwierciedlać ten poziom pH. Organizm nieustannie dąży do osiągnięcia tego stanu równowagi.

Badania pokazują, że wyższe stężenie kwasu (niższy poziom pH) prowadzi do braku energii i częstszych chorób. Zwolennicy teorii alkaliczno – kwasowej uważają, że dieta bogata w żywność, która wytwarza kwas powoduje: brak energii, nadmierną produkcję śluzówki, zakażenia, lęki, rozdrażnienia, ból głowy, ból gardła, nosa i zatok, reakcje alergiczne, i zwiększone ryzyko chorób, takich jak zapalenie stawów, lub dny moczanowej.
Zdrowa twarz i włosy

Ocet jabłkowy może być używany po myciu włosów szamponem jako płukanka do włosów w celu dodania im objętości i zdrowego połysku. Zachowaj starą butelkę z szamponu i napełnij ją 1/2 łyżki octu jabłkowego. Miksturę wlewaj na włosy zaraz po umyciu. Stosuj to kilka razy w tygodniu.

Rozcieńcz ocet jabłkowy w dwóch częściach wody, i połóż wacikiem na twarzy. Użyj mikstury jako toner po umyciu lub przed zastosowaniem balsamu. Można również ocet jabłkowy nałożyć bezpośrednio na plamy starcze i pozostawić je na noc, aby rozjaśnić ich kolor.
Z octem jabłkowym schudniesz

Przez tysiące lat, ocet był używany do utraty wagi ciała.

W jaki sposób?

Ocet wzmaga sytość. Badanie Ostman, E. European Journal of Clinical Nutrition, 2005 z 12 osobami udowodniły, że ci, którzy jedli kawałek chleba wraz z niewielką ilością octu czuli się pełniejsi i bardziej zadowoleni, niż ci, którzy jedli sam chleb.

W podwójnie ślepej próbie (rodzaj badania), otyłe Japonki zostały przypisane do trzech różnych grup w oparciu o podobne masy ciała, wskaźnika masy ciała (BMI) oraz obwodu talii. Każda grupa wypiła 500 ml napoju zawierającego albo 30ml, 15ml, lub 0 ml octu dziennie przez 12 tygodni. Osoby w grupach 30ml i 15ml mieli niższe BMI, mniej tkanki tłuszczowej, mniejszy obwód talii, odpowiedni poziom triglicerydów w surowicy krwi i masy ciała.

Mała uwaga:

Niepasteryzowany lub organiczny ocet jabłkowy (ACV) zawiera mycoderme aceti. Ma ona podobny wygląd do pajęczyny. Może sprawić, że ocet będzie wyglądał lekko zakrzepły. To jest najlepsza odmiana octu jabłkowego.

Marta Brzoza


http://martabrzoza.pl/porady-zdrowotne/ ... czy-leczy/




Pozdrawiam - Thotal :)
0 x



Awatar użytkownika
dama
Posty: 842
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 9
Podziękował: 1875 razy
Otrzymał podziękowanie: 886 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: dama » poniedziałek 12 paź 2015, 12:31

Niepasteryzowany lub organiczny ocet jabłkowy (ACV) zawiera mycoderme aceti.
Ma ona podobny wygląd do pajęczyny.
sprawić, że ocet będzie wyglądał lekko zakrzepły
.
To jest najlepsza odmiana octu jabłkowego.

Na moim occie było cos takiego taki jakby kisiel nie wiedziałam co z tym zrobićb i wyrzuciłam,
a mogłam to zjeść czy co zrobic ?
0 x



Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7355
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 253
Podziękował: 6005 razy
Otrzymał podziękowanie: 11573 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: Thotal » poniedziałek 12 paź 2015, 13:01

Ten " niby kisiel" stosuje się jako zaczyn dla wina jabłkowego, by przekształciło się w ocet.
Jeść go nie trzeba... :)



Pozdrawiam - Thotal :)
0 x



Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5626
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 371
x 238
Podziękował: 30347 razy
Otrzymał podziękowanie: 9060 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: abcd » piątek 18 mar 2016, 22:27

Jakub Wiśnik pisze:Patyczane octy pełne bogactwa
March 13, 2016

Obrazek

Blum, blum, blum – niesamowity odgłos? Strzela zapachem, mówi po cichu, inspiruję mnie i Ciebie. Dodawany do szamponu wzbogaca jego sklad, zmienia pH Twojej skóry. Niweluje siniaki w kremach z żywokostem. Możesz go zrobić kilka litrów całkiem za darmo – ocet to raj na ziemi. Połączenie kilku składników zamienia się w bajeczny płyn, który leżakuje przez kilka tygodni zmieniając się z dnia na dzień. Kolor – bajka. Leżakujący ocet to jak super wakacje w ciepłym kraju. Ciemne, butelki chronią go przed intruzami z nieba – promieniami słonecznymi. Tego się nie da opisać, musisz zrobić sam i zobaczyć co się dzieje – niezła chemia.

Do mojego octu zbieram rozpromienione jabłka rosnące na wesołym polu. Same spadają wyręczając mnie przed wspinaniem się na drzewo. Zbieram jabłka w wiklinowy stary koszyk. Niosę je do domu kroję, zalewam wodą z cukrem, przykrywam gazą i czekam, czekam, czekam. Jest już gotowy do użycia. Czeka tylko na zlanie i poleżakowanie w chłodnym miejscu.

Ocet jabłkowy jest uniwersalny i używam go do innych octów jako główny składnik. Zbieram zioła zalewam octem i maceruję przez czternaście dni. Codziennie wstrząsam butelką, oraz otwieram korek tak żeby bąbelki mogły swobodnie wylecieć.

Dzisiejszy tekst jest inspiracją z drzewa. Mamy w lasach dużo drzew. W zimę rozwija się okres gemmoterapii. Substancje zawarte w pączkach oraz gałązkach to niezła bomba metabolitów.

"Octowe patyczki’’ – wymyśliłem tak na szybko. Octy z patyków i pączków. Wystarczy zebrać patyczki np. lipy zalać octem i macerować przez czternaście dniu. Po czternastu dniach mamy niezły ocet witaminowy.

Magia, magia wprost z lasu.
Zalanie patyków octem to prosta sprawa. Póżniej opiekujesz się nim jak rośliną w doniczce.

Ocet nawet mówi kiedy go musisz pomieszać czy otworzyć. Kiedy pączki dotykają góry butelki to czas na pomieszanie octu – szczególnie ważne codzienne mieszanie ponieważ pączki czy gałązki wystające ponad tafle octu niewstrząsane mogą pokryć się pleśnią. w którym momencie trzeba otworzyć korek? Korek otwieramy wtedy kiedy lekka muzyka uwalnia się na zewnątrz. Muzyka gra codziennie.

Bądź jak leśny tropiciel.
Wchodząc to lasu wypatruj gałązek lipy, kotki wierzbowe i inne cuda tej pory roku. Nie będziesz miał problemu z rozpoznaniem lipy. Lipa ma gładką korę, a jej pączki są czerwone i dość okrągłe. Gałązka jest zygzakowata. Baziowe kotki to już widać z daleka. Ciekawe czy z bazi można zrobić poduszkę w końcu są miękkie jak pierze. Muszę to wypróbować. Brzozę rozpozna każdy natomiast olsza to królowa bagien.

Z czego zrobić ocet?
Dzisiejszy post dotyczy patyków, a dokładnie octów z patyków. Do swoich octów możesz użyć gałązek, pączków:

- brzozy (witaminowy ocet najlepszy do toników przeznaczonych do twarzy. Brzoza jest bogata w mikroelementy i rewelacyjnie dba o skórę).

- lipa (witaminki i witaminki. Najlepsza do szamponów oraz na przeziębienie)

- baziowe kotki (bogate w kwas salicylowy znany ze sklepowej aspiryny. Baziowy ocet dobry jest na przeziębienia stany zapalne oraz przeróżne alergie)

- leszczyna (napina skórę, działa na stany zapalne, przeziębienie. Dobry składnik do szamponów)

- olsza (najlepszy składnik do szamponu. Dobrze działa na łojotok oraz trądzik)

Ocet patykowy?

Zalewamy pączki lub gałązki octem najlepiej jabłkowym i poddajemy go procesowi macerowania przez czternaście dni. Patyki i pączki to dział gemmoterapii – mojej najlepszej dziedziny.



Pozyskaj surowiec bez problemu.

1. Wejdź do lasu z wiklinowym koszykiem. W ręku trzymaj sprzęt - leśne nożyczki. Lub nóż najlepszy jest ceramiczny.

2. Wytrop Twoje ulubione drzewo.

3. Zrywaj pączki lub ścinaj gałązki.

4. Kiedy przywędrujesz do domu możesz je wysuszyć lub zrobić z nich super kosmetyk.

Wykonaj samodzielnie ocet z patyków.

Ocet wykonuj w proporcji 1:2 (jedna część surowca na dwie części octu)



Skład:

- 100 ml patyków, pączków lub baziowych kotków

- 200 ml octu (jabłkowy lub gruszkowy)



Sposób wykonania:

1. Do słoika wlej ocet

2. Do octu wsyp pocięte patyczki lub pączki. Pamiętaj patyczki lub pączki krój na drewnianej desce ceramicznym nożem.

3. Całość zamieszaj i wstaw do szafki w ciemnym miejscu na czternaście dni.

4. Ocet codziennie mieszaj i wypuszczaj z niego bąbelki.

5. Po czternastu dniach przelej ocet do buteleczk z ciemnego szkła i wstaw w chłodne miejsce

6. Z dnia na dzień ocet będzie miał lepszy kolor i zrobi się bardziej klarowny.

Czy wiesz że ziołowe octy będą na każdych warsztatach. Będziemy dodawali je do prawie wszystkiego. Najbliższe są już 9 i 10 kwietnia w Bielawie nieopodal Gór Sowich.

Obrazek
http://pawlo3313.wix.com/lesnezycie#!Pa ... bfd277898c
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5626
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 371
x 238
Podziękował: 30347 razy
Otrzymał podziękowanie: 9060 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: abcd » piątek 18 mar 2016, 22:51

Jakub Wiśnik pisze:Ocet z męskich kwiatów leszczyny.

Ocet z dnia na dzień zmienia swój kolor. Musisz go codziennie mieszać. Ocet dodaję do kremów w niewielkiej ilości, nalewek oraz syropów.

Składniki:

- 2 litry wody
- 10 łyżek cukru
- 100 ml octu jabłkowego
- 50 gramów męskich kwiatów leszczyny
- pół jabłka

Sposób wykonania:

1. Do garnka wlej wodę i wsyp cukier. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia. Gorącą wodę z cukrem ochłódź do temperatury pokojowej.
2. Do słoika wlej ocet, wsyp męskie kwiaty leszczyny, połowę jabłka pokrojonego na mniejsze części. Całość zalej przestudzoną wodą z cukrem.Słój przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na jeden miesiąc. Codziennie ocet mieszaj.
3. Po miesiącu ocet przelej przez gazę i wlej do butelek z ciemnego szkła. Ocet odstaw w chłodne miejsce. Z dnia na dzień twój ocet będzie coraz bardziej klarowny.

Męskie kwiaty leszczyny suszę w temperaturze pokojowej. Zróbcie zapasy na kilka miesięcy. Ciekawe czy leśne skrzaty też się delektują smakiem leszczyny. Muszę to sprawdzić.
http://pawlo3313.wix.com/lesnezycie#!Ni ... 5daa866f17
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
Variation
Posty: 29
Rejestracja: niedziela 13 mar 2016, 20:37
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: Variation » sobota 07 maja 2016, 13:58

Kuźwa na moim pojawiła się pleśń :/
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13105
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 106
x 696
Podziękował: 29964 razy
Otrzymał podziękowanie: 19672 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » sobota 07 maja 2016, 15:22

Teraz robiłaś? Z jakich jabłek?
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
Variation
Posty: 29
Rejestracja: niedziela 13 mar 2016, 20:37
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: Variation » sobota 07 maja 2016, 19:35

3 tyg temu... nie wiem :/ ciotka mi dała jakieś, swojskie, wiejskie :) I zaś od nowa muszę zaczynać :/
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13105
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 106
x 696
Podziękował: 29964 razy
Otrzymał podziękowanie: 19672 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » sobota 07 maja 2016, 19:40

''Jadę'' na rossmanowym, jesienią zrobię ze swoich.
Ktoś robił octy z innych owoców?
A winny do Bołotowa ''9 %'' ? ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9816
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 522
Podziękował: 446 razy
Otrzymał podziękowanie: 14801 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » niedziela 08 maja 2016, 10:58

Nie bardzo się znam na tej produkcji, ale taki biały "kozuch", zwany czasami "matką" (częściowo opada na dno), to chyba dość normalne. Natomiast niebieska / zielona pleśń już nie, to trucizna.
Ocet można robić ze wszelkich słodkich owoców, ale tylko jabłkowy ma poznane prozdrowotne działania.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13105
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 106
x 696
Podziękował: 29964 razy
Otrzymał podziękowanie: 19672 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » niedziela 08 maja 2016, 11:08

Właśnie Bołotow poleca octy z różnych owoców.
Brak badań to słaby argument.. ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

ODPOWIEDZ