Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.

/blueray21

Witaminy z grupy B

Awatar użytkownika
goratha
x 21
Podziękował: 1109 razy
Otrzymał podziękowanie: 2668 razy

Re: Powszechny niedobór WITAMINY B12

Nieprzeczytany post autor: goratha » czwartek 12 lut 2015, 18:46

sand pisze:.Teraz biorę wg.prof.Pawlaka 2tys. mcg na dzień- ze względu na duże niedobory i przyznam,że czuję się wspaniale,nie mam objawów niedoczynności tarczycy i co dziwne mam prawidłową temperaturę ciała :o.Zmieniło się to po zaledwie kilku dniach suplementacji wit b12 :o :D

dzieki @sand za ten temat, bo jak zrozumialam tez mi doskwieral brak wit B 12 [ slabe wlosy i paznokcie przede wszystkim ;) ]. Zaczelam wiec suplementacje- ale ....jak Ty to technicznie robisz? Bo:
Kupilam wit b 12w aptece,1 tbl zawiera 10mcg wiec- zeby uzyskac chociaz 200mcg musze zjesc 20 tabletek :o :shock: A co przy 2000mcg albo 5000mcg, o ktorej to dawce dziennej pisze @euroscan? To bedzie 200 lub 500 tabletek, jednorazowo :shock: :!: :?: A co z wypelniaczami tabletki w takich ilosciach?
" skladniki-
celuloza[substancja wiazaca]
fosforany wapnia[subst wiazace]
stearynian magnezu-[nosnik]
hydroksypropylometyloceluloza[substancja glazurujaca]?

w malych ilosciach- pare tabletek, pewnie nieistotne dla zdrowia. Ale w takich konskich, pardon, dinozaurowych dawkach?
czyli jak Ty to robisz? jednorazowo, czy kilka razy dziennie, i jakie tabletki[ tzn z jaka zawartoscia wit b12? Pomoz , prosze ,ogarnac ten pigulkowy dylemat :D
0 x

nie bierz zycia zbyt powaznie. I tak nie wyjdziesz z niego z zyciem:-))

Awatar użytkownika
euroscan
x 1
x 19
Podziękował: 881 razy
Otrzymał podziękowanie: 821 razy

Nieprzeczytany post autor: euroscan » czwartek 12 lut 2015, 18:49

ja brałem B12 z alegro, w jednej pigułce 5000 mcg raz dziennie.
0 x

"własnymi zębami kopiemy sobie grób" Thomas Maffet

Awatar użytkownika
AdamW
x 3
Podziękował: 79 razy
Otrzymał podziękowanie: 157 razy

Nieprzeczytany post autor: AdamW » czwartek 12 lut 2015, 19:03

No i ja właśnie tego też nie rozumiem. Kulturyści, którzy nagminnie i cyklicznie niszczą włókna mięśniowe, doprowadzają do załamania układ nerwowy, wyczerpują nadnercza (kortyzol), wprowadzają chwilowo organizm w katabolizm biorą dawki do 1000 mcg b12. Norma w mocnych witaminach dla sportowców to 600 mcg, gdzie jest to 10000% dziennego zapotrzebowania. Ja rozumiem, że chory przewlekle organizm może być wyjałowiony z witamin, ale 5000 mcg to przesada.
0 x

Awatar użytkownika
goratha
x 21
Podziękował: 1109 razy
Otrzymał podziękowanie: 2668 razy

Nieprzeczytany post autor: goratha » czwartek 12 lut 2015, 21:28

euroscan pisze:ja brałem B12 z alegro, w jednej pigułce 5000 mcg raz dziennie.

no fakt, traba jestem, bo nie wiedzialam, ze sa takie.Dzieki za info :)
0 x

nie bierz zycia zbyt powaznie. I tak nie wyjdziesz z niego z zyciem:-))

Awatar użytkownika
euroscan
x 1
x 19
Podziękował: 881 razy
Otrzymał podziękowanie: 821 razy

Nieprzeczytany post autor: euroscan » piątek 13 lut 2015, 06:40

Sugerowane optymalne normy SONA dla wit. B12 to 3-5 mcg.
jeśli optymistycznie założymy wchłanialność B12 na poziomie 1%, to z 5000mcg dostaniemy 50mcg.
kwas foliowy "zje" dodatkowo te nadwyżki B12.

Stopień wchłaniania B12 bywa różny, od 50% przy dawce 1 mcg lub mniejszej, do około 0.5% przy dawkach 1000 mcg i większych.
0 x

"własnymi zębami kopiemy sobie grób" Thomas Maffet

vic88
x 5
Podziękował: 65 razy
Otrzymał podziękowanie: 360 razy

Nieprzeczytany post autor: vic88 » sobota 14 lut 2015, 00:06

vic88 pisze:Kiedyś obiło mi się o oczy, że "cyanocobalamin causes blindness". W sensie B12 (ta ze stabilizatorem związku cyjano niszczy nerw wzrokowy).
Może ktoś to obalić? :D

Ok, cytuję sam siebie... :) Zadałem to pytanko i nie miałem czasu sprawdzić, bo miałem obronę. Teraz już jako inżynier z dużą ilością czasu znalazłem notkę, że cyjanokobalamina może prowadzić do ślepoty u osób z chorobą Lebera, które tak czy siak oślepną...

W świat poszła za to fama, że B12 prowadzi do ślepoty. Znowu prawie dałem się nabrać na głupoty od FDA! :D
0 x

Awatar użytkownika
sand
x 10
x 12
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowanie: 479 razy

Nieprzeczytany post autor: sand » wtorek 17 lut 2015, 10:12

@blu przeniosę naszą dyskusję na forum,może komuś się przyda
napisałam do ciebie na priva;

zaliczam bóle głowy po wit B12,nie są to jakieś uciążliwe bóle a jednak,czytałam że wielu ludzi tego doświadcza.
Zaczęłam brać z potasem jest trochę lepiej,ale całkiem ból nie przeszedł.Brałam 2tys,dziś zmniejszyłam do 1 tys.
Co wiesz na ten temat?

odpowiedzialeś mi

blueray 21
nie, nie potykałem się z tym, ale prawdą jest też, że nie zalecałem nigdy więcej niż 1 000 mcg. W/g mnie bardziej optymalna suplementacja jest w zakresie 100 - 200 mcg, choć dłużej, bo skuteczność przyswajania maleje tu z wielkością dawki.

dr.Pawlak twierdzi,ze nie ma doniesień ani opracowań naukowych,czy tez doświadczeń ,że skuteczność przyswajania spada z wielkością dawki,jeżeli @blu jesteś w posiadaniu takich opracowań naukowych podaj link.Dr.Pawlak wszystkie swoje wypowiedzi dotyczące wit B12 stara się potwierdzić przeprowadzonymi badaniami naukowymi.W internecie jest wiele niepotwierdzonych wiadomości,które nijak mają się do rzeczywistości.

Ból głowy czasem następuje w wyniku;
b12 bierze udział w budowie nerwów,
otoczek mielinowych nerwów mózgu zatem gdy jest duży niedobór nerwy
które były "słabiej osłonięte" odczuły zmianę (dopływ b12).
co może zamanifestować się bólem głowy.

Mój mąż bierze 1000 czasem 2000 tys i nie boli go głowa
0 x

Awatar użytkownika
sand
x 10
x 12

Nieprzeczytany post autor: sand » wtorek 17 lut 2015, 11:16

Dawki rzędu,1000 mcg lub przy dużym niedoborze 2000 mcg,bierze się przez okres miesiąca,czasem dwóch,następnie podtrzymująca dawka 250 mcg jest wystarczająca
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696
Podziękował: 29964 razy
Otrzymał podziękowanie: 19672 razy

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 17 lut 2015, 12:33

o tym temacie też nie wiedziałem.. :cry: ;)

a można ten:
http://www.cheops.org.pl/viewtopic.php?f=16&t=1278

z tym jakoś scalić ? ;)
0 x

życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
sand
x 10
x 12

Nieprzeczytany post autor: sand » wtorek 17 lut 2015, 23:14

dziś podzieliłam tabletkę 1000mg na 6 części i brałam przez cały dzień po jednym kawałeczku w odpowiednich odstępach i głowa nie bolała :D
Chyba dla mnie dawka jednorazowa była zbyt duża,zobaczymy jak będzie dalej..... :?:
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Re: Witaminy z grupy B

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 19 lut 2015, 14:27

Mega B - CompleX Calivita cena z przesyłką 130 zł.
B-100 100 tabs

1 tabletka zawiera:witamina-b
Biotyna 100.00 mcg
Cholina 100.00 mg
Cyjanokobalamina 100.00 mcg
Inozytol 100.00 mg
Kwas foliowy 125.00 mcg
Kwas pantotenowy 100.00 mg
Niacyna 100.00 mg
PABA 100.00 mg
Pirydoksyna 100.00 mg
Ryboflawina 100.00 mg
Tiamina 100.00 mg

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=7&cad=rja&uact=8&ved=0CFAQFjAG&url=http%3A%2F%2Fwww.vitanatural.pl%2Fmega-b-complex-kompleks-witamin-b&ei=yuLlVN-fMpCp7Aby9IGoAg&usg=AFQjCNHUK2S4Gw8a-KR-OFm8DO3Rpa9P0Q&sig2=sblJPqfZ_C5ecf5tYWRpHg

przeliczeniowo chyba jeszcze taniej niz B-50.
Tylko z Holandii przez polski sklep.
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 19 lut 2015, 14:38

AdamW pisze:No i ja właśnie tego też nie rozumiem. Kulturyści, którzy nagminnie i cyklicznie niszczą włókna mięśniowe, doprowadzają do załamania układ nerwowy, wyczerpują nadnercza (kortyzol), wprowadzają chwilowo organizm w katabolizm biorą dawki do 1000 mcg b12. Norma w mocnych witaminach dla sportowców to 600 mcg, gdzie jest to 10000% dziennego zapotrzebowania. Ja rozumiem, że chory przewlekle organizm może być wyjałowiony z witamin, ale 5000 mcg to przesada.
,
ale kto te ''normy'' ustala ?
myślę ze z RDA, Codex alimientus ;) ... powinnismy sobie dać spokoj na zawsze.
Vita C 60mg dziennie :lol: - gdzie pies pokojowy sam sobie ''robi'' kilkanaście gram (!)- a jak spotka większego bandytę pewnie mnoży X 2 ..
norma B12 40 mcg - podobnie jak C zaniżona ze 30-40 razy..
0 x

Awatar użytkownika
sand
x 10
x 12

Nieprzeczytany post autor: sand » piątek 20 lut 2015, 10:38

przeczytałam art.że cyjankokobalmina praktycznie się nie wchlania..... :o Metylokobalamina
musi to być Metylokobalamina :shock:
a ja zrobiłam duży zapas cyjankokobalminy :cry:
a może ktoś jest w posiadaniu innych wiadomości?

Który suplement wybrać ?

Wybierając preparat w aptece, trzeba zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Po pierwsze, dawka witaminy musi być odpowiednio wysoka. Po drugie, istotne jest, aby preparat spełniał swoją podstawową funkcję - obniżał poziom homocysteiny. Wiadomo, że za jego podwyższenie odpowiadają niedobory witaminy B12, B6, biotyny oraz kwasu foliowego - idealny preparat składa się właśnie z tych elementów. Po trzecie, witamina B12 musi byc w postaci metylokobalaminy .

Dlaczego METYLOKOBALAMINA ?
Metylokobalamina to aktywna forma witaminy B12. W organizmie nie musi ulec przekształceniu i dzięki temu jest najlepiej przyswajaną formą tej witaminy.Zanim organizm będzie w stanie wykorzystać witaminę B12, musi zamienić ją w aktywną formę - metylokobalaminę. Suplementy zawsze są czymś w rodzaju soli - tak jak sól kuchenna jest efektem połączenia kwasu solnego i sodu, tak samo na przykład cyjanokobalamina (najpopularniejszy suplement B12) jest efektem połączenia samej witaminy oraz reszty cyjanowej. Organizm musi tę resztę odłączyć i na to miejsce podstawić grupę metylową. Innymi słowy, wszystkie suplementy B12 oprócz metylokobalaminy są dla nas bezużyteczne, dopóki nie nastąpi to przestawienie. Organizm to robi, oczywiście, ale są tutaj dwa problemy.

Po pierwsze, ten proces jest dość powolny. Co prawda możemy dostarczyć naprawdę bardzo duże ilości suplementu, ale co z tego, skoro jedynie niewielka jego część zostanie aktywowana? Suplementacja cyjanokobalaminą przypomina wsypywanie do organizmu milionów miniaturowych akumulatorów, ale wszystkie one są rozładowane. Metylokobalaminę z kolei można porównać do takich samych akumulatorów, ale w pełni naładowanych. Każdy chciałby zobaczyć efekty terapii jak najszybciej, a nie po wielu miesiącach.

Drugie niezwykle ważne zagadnienie to aktywność przemian metylowych w organizmie. Nie zawsze są one odpowiednio nasilone, sporo osób ma je wyhamowane - szczególnie mocno dotyczy to ludzi z problemami zdrowotnymi. W tym wypadku suplementacja B12 niemal w ogóle nie przyniesie pożądanych rezultatów. Tym zapewne można tłumaczyć fakt, że spora część pacjentów w ogóle nie odczuwa żadnej poprawy, nawet przez wiele miesięcy, dopóki nie zmieni rodzaju stosowanego suplementu. Stosując każdą formę suplementu B12 oprócz metylokobalaminy ryzykujemy nie tylko to, że na efekty terapii trzeba będzie czekać wielokrotnie dłużej, ale także to, że nigdy nie doczekamy się poprawy.
Każdy zapewne słyszał o witaminie B12 - kobalaminie. Mało kto jednak wie, że jej niedobory są prawdziwą epidemią. Powszechnie uważa się, że mogą one zagrażać jedynie wegetarianom - co jest nieprawdą. Zaledwie kilkanaście procent populacji ma odpowiedni poziom tej witaminy we krwi.

Badania epidemiologiczne na szeroką skalę wykazały, że 39% populacji USA ma niebezpiecznie niski poziom tej witaminy (1), to jest poniżej 350 pg/ml krwi. Okazuje się jednak, że normy są zaniżone. Szczegółowa analiza statystyki zachorowań na poszczególne choroby zależne od niedoboru, a także obecności we krwi metabolitów charakterystycznych dla niskiego poziomu B12 wykazały, że dopiero poziom rzędu 550-600 pg/ml gwarantuje pełnię korzyści(2)(3).

Jeszcze niedawno w Polsce rutynowo przepisywano starszym osobom zastrzyki z witaminy B12. Niedawno jednak przestano to robić - i nikt na dobrą sprawę nie wie, dlaczego. Nie było żadnych skutków ubocznych, ludzie czuli się o wiele lepiej, przestawali przychodzić do lekarza i kupować leki... może o to chodziło? Racjonalnego wyjaśnienia nie ma - zastrzyk kosztujący 1-2 zł pozwala budżetowi NFZ zaoszczędzić niekiedy kilkadziesiąt tysięcy, ratując pacjenta przed operacją bypass.

Dlaczego B12 jest aż tak ważna i dlaczego powinno się o niej mówić?
Niedobór nie daje widocznych objawów, często nawet przez kilkanaście lat. Efekty pojawiają się po wielu, wielu latach - i zazwyczaj nie łączy się ich z brakiem tej konkretnej substancji. Od lekarza często słyszymy że "tak już musi być" - miażdżyca, demencja czy osteoporoza dotykają w końcu każdego... jak się okazuje, nie do końca jest to prawda. Nikt nie żyje wiecznie, ale wielokrotnie wykazano, że to właśnie niski poziom kobalaminy odpowiada za rozwój szeregu schorzeń wieku późnego.

HOMOCYSTEINA

Jednym z głównych winowajców jest substancja zwana homocysteiną, której poziom rośnie w przypadku niedoboru. Ona właśnie jest przyczyną, dla której rozwija się miażdżyca. Cholesterol jest o wiele mniej istotny.
Bez niej nie będzie on w stanie przykleić się do ścianek tętnic, nawet jeśli jego poziom będzie zbyt wysoki. W zasadzie każdy pacjent rutynowo powinien mieć robione testy homocysteiny - i w przypadku zbyt wysokiego poziomu, otrzymywać suplementy z bardzo wysokimi dawkami B12.

Wysoki poziom homocysteiny ma także związek z wieloma innymi chorobami - między innymi nowotworami czy osteoporozą. Korzyści z regularnych testów byłyby więc naprawdę bardzo duże i pozwoliłyby w konsekwencji zaosczędzić bardzo duże sumy pieniędzy w budżecie NFZ - pieniędzy, które można wykorzystać do ratowania zdrowia ludzkiego. Homocysteina jest na tyle istotną substancją, że mierząc jej poziom można z dużą dokładnością przewidzieć ryzyko śmierci człowieka.
Skok homocysteiny o 5 umol/litr w jednym z badań równał się zwiększeniu ryzyka śmierci o 49%, na co składało się 50% zwiększone ryzyko śmierci z powodu chorób serca, 26% zwiększone ryzyko zgonu na raka, a także zwiększenie o 104% ryzyka śmierci z innych powodów. (12)

ZDROWIE PSYCHICZNE I SPRAWNOŚĆ UMYSŁOWA

B12 jest niezbędna do zachowania zdrowia psychicznego i sprawności umysłowej, zarówno w młodości, jak i w wieku podeszłym. Pełni też niezwykle ważną funkcję w mitochondriach - naszych "fabrykach energii". Bez odpowiednio wysokiego poziomu czujemy się zmęczeni i zniechęceni do życia.

NISKIE SPOŻYCIE B12

Jest bardzo wiele przyczyn niskiego poziomu, ale chyba podstawowa to niskie spożycie. W naszej diecie nie ma odpowiedniej ilości, jest to dosłownie "witamina brudu" - jest produkowana przez bakterie. Eliminując je, pozbyliśmy się wielu chorób zakaźnych i pasożytniczych, ale również najlepszego źródła kobalaminy. Małpy w naturze w ogóle nie jedzą mięsa, nabiału czy jaj, jedynie odrobinę owadów - ale mają bardzo wysokie poziomy B12 we krwi. Dopiero jak trafią do ogrodów zoologiczych, gdzie jest czysto i sterylnie - zapadają na choroby i należy podawać im suplementy.

NIEDOBÓR B12 jest wyjątkowo podstępny ...,

a to dlatego, że gdy już widać objawy gołym okiem, zazwyczaj zdążyły zajść nieodwracalne zmiany w mózgu oraz odwracalne - ale wymagające wielu lat diety - zmiany w układzie krwionośnym. Niekiedy sygnałem niskiego poziomu są afty w jamie ustnej albo plamy na języku wyglądające jakby coś go z boku "wystrzygło", niekiedy pojawiają się rozwolnienia - ale są to objawy wspólne dla niedoboru całej grupy składników odżywczych. Jedynie badanie z krwi daje możliwość wykluczenia niedoboru.

Regularna suplementacja pomoże nam ustrzec się następujących schorzeń:

REFLUKS I HELICOBACTER PYLORI

Te dwie choroby żołądka sprawiają, że przyswajalność potrafi bardzo wyraźnie spaść. W jednym z badań pacjenci z infekcją helicobacter mieli dużo niższy poziom B12, a także znacznie gorsze parametry krwi - wszystko to poprawiło się po antybiotykoterapii, nawet jeżeli nie udało się osiągnąć całkowitej eradykacji bakterii (13). Podobnie w przypadku refluksu żołądka, tyle że w tym wypadku za niedobór odpowiadają stosowane w terapii leki - brak przyswajania witaminy jest jednym z ich skutków ubocznych (14). Co ciekawsze, pacjenci którzy otrzymali zestaw suplementóœ zawierających m.in. B12 w dość krótkim czasie całkowicie pozbyli się refluksu (15). Można więc powiedzieć, że jest to schorzenie wywołane między innymi niedoborami B12, które będzie się pogłębiać na skutek stosowania przepisanych przez lekarza leków.

Niemal wszyscy ludzie w pewnym wieku przestają tę witaminę przyswajać. Wiąże się to z zanikiem wydzielania czynnika odpowiedzialnego za jej metabolizm. Ale nie dotyczy to suplementów - są one przyswajalne w kazdym wieku. I wcale nie muszą to być zastrzyki - doustne preparaty działają tak samo albo nawet lepiej, o czym niestety nie wszyscy polscy lekarze już wiedzą - badania które to wykazały mają "dopiero" nieco ponad 20 lat. Praktycznie wszyscy pacjenci, którzy obecnie są zmuszani do bolesnych zastrzyków, mogliby przejść na bezbolesne, o wiele prostsze w zastosowaniu suplementy.

NOWOTWORY

Niski poziom tej witaminy jest jedną z przyczyn współczesnej epidemii nowotworów. Dla przykładu, kobiety z wysokim poziomem miały niemal dwukrotnie niższe ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy (4). Nikt im jednak nie oferuje serii zastrzyków kosztujących w sumie 5 zł, bądź tabletek niewiele droższych - zamiast tego przekonuje się je do kupowania szczepionki kosztującej ponad 1000 zł, mającej bardzo duże skutki uboczne (na tyle silne, że została całkowicie wycofana w niektórych krajach), a co gorsza - tak naprawdę nie wiadomo, czy ta szczepionka w ogóle działa. Podobne, chociaż nie tak wyraźne wyniki dało badanie związku niedoboru B12 z rakiem piersi (5).

CHOROBY SERCA

Choroby układu krążenia są prawdopodobnie najłatwiejszymi w zapobieganiu - prowadząc zdrowy tryb życia, można uniknąć niemal każdej z nich. Niestety, rzadko kiedy słyszymy od lekarzy o skutecznych i bezpiecznych metodach ich unikania - zamiast tego oferuje się nam leki na nadciśnienie i cholesterol, które co prawda działają, ale w bardzo niewielkim stopniu i niosąc ze sobą bardzo dużu skutków ubocznych. Niedawno przeprowadzone badanie na królikach wykazało, że zwykły dodatek witaminy B12 chroni zarówno przed nadmiernym cholesterolem, jak i przed rozwojem miażdżycy (6).

CHOROBA ALZHEIMERA

Każdy chciałby starość przeżyć godnie i szczęśliwie. Całe życie odkładamy niemal połowę wypłaty, aby przez te ostatnie lata nie musieć się o nic martwić. Czasami jednak nawet największe ilości pieniędzy nie są w stanie dać szczęścia, jeśli pojawi się choroba - zwłaszcza taka która atakuje nasz mózg, sprawiając, że przestajemy już być sobą. Warto więc inwestować nie tylko w ubezpieczenia emerytalne, ale także - a może przede wszystkim - w coś, co zapewni zdrowie. W przypadku choroby Alzheimera takim czymś jest kobalamina. W jednym z badań spowolniła ona rozwój choroby o 90%! (7). Gdyby ci ludzie wcześniej wiedzieli o suplementacji, prawdopodobnie nigdy by nie zachorowali, co zresztą potwierdzają inne badania (8)(9).

DEPRESJA

Depresja jest wbrew pozorom jedny z poważniejszych zagrożeń współczesnego świata. Nie zabija, nie rani, ale sprawia, że nie potrafimy cieszyć się życiem - a co gorsza, nie staramy się już tego zmienić. W pewnym momencie możemy się nagle zorientować, że ostatnie 20 lat naszego życia bezpowrotnie straciliśmy. To prawie tak, jakby umrzeć 20 lat wcześniej. Jest dość ścisły związek pomiędzy niedoborem witaminy B12 a depresją (10)(11).

ANEMIA

Powszechnie przyjęło się, że anemia to niski poziom żelaza - co nie jest prawdą. Anemią nazywamy słabe wyniki krwi, których jedną z przyczyn jest oczywiście niedobór żelaza, ale tylko jedną z wielu. Można mieć tego pierwiastka nadmiar - i prawie w ogóle nie mieć krwinek w organizmie. Lekarze dość często przepisują żelazo "w ciemno", co może być niekiedy wręcz groźne dla zdrowia - jego nadmiar nie jest obojętny dla zdrowia. Nawet też w przypadku potwierdzonego niedoboru notorycznie zaniedbuje się poszukiwania przyczyn problemu, a może to być nawet coś tak groźnego jak nowotwór przewodu pokarmowego, który wywołuje krwawienia. Dlatego też w przypadku stwierdzenia anemii, należy wykonać dodatkowe testy - zbadać poziom ferrytyny (żelazo można brać tylko i wyłącznie wtedy, gdy jest on niski) a także wykonać test na krew utajoną w kale (zanim zacznie się brać jakiekolwiek suplementy). Powinno też wykonać się badanie poziomu B12.

Często słyszy się, że anemia jest objawem niedoboru B12 - co jest tylko częściowo prawdą, owszem, taki objaw się pojawia, ale dopiero wtedy, gdy poziom spadnie do drastycznie niskich wartości, powodujących trwałe uszkodzenia mózgu. Dlatego twierdzenie "nie mam niedoboru, mam wyniki krwi w normie" jest błędne i może mieć groźne dla zdrowia konsekwencje. Niemniej suplementacje tą witaminą powinno się prowadzić w przypadku każdej jednej anemii, jako że organizm będzie zużywał jej bardzo dużo do produkcji nowych krwinek - uzupełniając ją nie tylko przyspieszymy proces, ale też uchronimy się przed wtórnym niedoborem.

http://www.imma-polska.pl/baza-wiedzy-p ... a-b12.html
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » piątek 20 lut 2015, 13:38

Generalnie zaleca się aby weganie, wegetarianie, osoby starsze (powyżej 50. roku życia), a także osoby, które często używają środków na nadkwasotę, spożywały witaminę B12 w postaci suplementów. Badanie opublikowane w 2005 roku w żurnalu Archives of Internal Medicine wykazało, że „najmniejsza dawka cyjanokobalaminy (forma witaminy B12 spożywana w suplementach) konieczna do zaniknięcia łagodnej postaci niedoboru witaminy B12 wynosi więcej niż 100 dawek zalecanych do spożycia w diecie, która wynosi około 2.4μg”. Oznacza to, że dawka spożywana w postaci suplementów powinna wynosić przynajmniej 250μg. Witamina B12 dostarczona z suplementów absorbowana jest w inny sposób, niż witamina dostarczona w diecie. B12 w produktach przyczepiona jest do białka. Po spożyciu witaminy B12 w pożywieniu, w żołądku kwas żołądkowy i pepsyna odłączają B12 z glikoproteiny, do której jest przyczepiona. To pozwala B12 powiązać się z tak zwanym „białkiem R”, które jest wytwarzane przez gruczoły ślinowe i żołądek. W jelicie cienkim enzymy trawienne produkowane przez trzustkę, trawią białka R, do których jest przyczepiona B12, co z kolei umożliwia jej przyczepienie się do czynnika wewnętrznego (czynnik wewnętrzny jest rodzajem białka, wytwarzanym przez żołądek). Absorpcja następuje w tylnej części jelita cienkiego i wymaga receptorów, które odróżniają tylko witaminę B12 związana z czynnikiem wewnętrznym, a nie rozróżniają witaminy B12, która nie jest związana z tym czynnikiem. Witamina B12 z suplementów jest absorbowana w inny sposób, mianowicie przez proces zwany dyfuzją prostą. Szacuje się, że z suplementów absorbowany jest mniej niż 1% witaminy.
Osoba spożywająca typową dla krajów zachodnich i Polski dietę złożoną z mięsa, wędlin i produktów mięsnych, spożywa dwa do trzech razy więcej witaminy B12 niż wynosi jej zapotrzebowanie.

- Czy są inne niż pożywienie i suplementy źródła witaminy B12?

Oprócz suplementów dobrym źródłem witaminy B12 są tzw. nutritional yeast (drożdże odżywcze). Dwie czubate łyżeczki albo jedna czubata łyżka stołowa zawierają mniej więcej tyle tej witaminy, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie.
Generalnie, niedobór witaminy B12 leczy się wstrzykując domięśniowo 1000mg . Zwykle wstrzykuje się albo hydroksykobalaminę albo cyjanokobalaminę (dwie formy witaminy, które organizm człowieka jest w stanie przekształcić w formy biologicznie aktywne) codziennie przez dwa tygodnie, a potem raz na dwa tygodnie przez 6 miesięcy. Badania wskazują również na to, że dzienne spożycie 1000 albo 2000μg w formie suplementów przynosi podobny efekt.

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0CC8QFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.zdrowa-zywnosc.pl%2Fartykuly%2F15-witamina-b12-prawdy-i-mity&ei=YgbnVP2gFcaY7gahvIGQDQ&usg=AFQjCNEi-qJHN-LKH4fDI_kYw8SIXASLBg&sig2=8HdeKJtKoBfYkuFuyBKaBQ

dr Pawlak twierdzi że cyjanokobalamina jest właściwa..
cyjanokobalamina w suplementach jest powszechna - tylko sposób przyswajania zmusza do 100-krotnego zwiększenia dawki.. czyli ''łykamy'' 240 mcg zeby faktycznie uzyskać 2,4 mcg !
tak wynika z opinii dr Pawlaka..
czyli przy zdrowym żołądku (pepsyna i kwas) zjedzenie 4 jaj (4x0,6 mcg B12=2,4 mcg) = 240 mcg z suplementów.. ;)
Problem mają weganie - muszą się suplementować.
0 x

Awatar użytkownika
sand
x 10
x 12

Nieprzeczytany post autor: sand » piątek 20 lut 2015, 18:56

Dzięki grzegorzadam
za odpowiedz,też uważam że się wchłania bo poczułam różnicę,ale pomyślałam; może to placebo :o :?:
a, jednak nie :!: :D uspokoiłeś mnie.

pozdrawiam i lecę dalej z witaminą B12 i nie tylko ;) o jodynce też pamiętam
pa
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » piątek 20 lut 2015, 19:55

chwila: - tylko zacytowałem dr Pawlaka ! ;)
wnioskować można po Waszych reakcjach że przy większych dawkach oczywiście działa - ale faktycznie @sand z tą metylokobalaminą masz ''docelowo'' niewątpliwie rację - tylko trzeba to kosztowo rozkminić, a niezłe specyfiki z kwasem foliowym to niemały pieniążek..
i masz ''tam'' lepszy dostęp niż w starym kraju .. :lol:
- ale tak jak z B-50 mimo pozornej drożyzny przeliczając ilość jest taniej i lepiej ! ;)
a przy promocjach - czasami czyszczą magazyny - nawet zapasik można poczynić..

edit:
zamieściłem w temacie vit D - dzięki koleżankom z forum ;) linki do vity D porównywalnej z najtańszym Vigantolem !
a myślałem że to niemożliwe ;)

edit2:
nutritional yeast (drożdże odżywcze).

miał ktoś z tym do czynienia ?

proszę abyście zamieszczali również ścieżki do takich info - promocji - ku ogólnemu zadowoleniu ! :lol:
Ostatnio zmieniony piątek 20 lut 2015, 20:04 przez grzegorzadam, łącznie zmieniany 1 raz.
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522
Podziękował: 446 razy
Otrzymał podziękowanie: 14801 razy

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » piątek 20 lut 2015, 20:04

Cyjanokabalamina wchłania się tylko słabo, nie szukam opracowań naukowych dlaczego, bo to dla mnie strata czasu.
W ogóle na naszym poziomie z tego typu opracowaniami, raczej sobie odpuszczam, bo tego języka do końca nie łapię.
Więc nie udowodnię, że w dużych dawkach wchłania się gorzej, ale wiele nie naukowych źródeł tak twierdzą. Może amok, a może nie.
Gdy te badania ewentualnie były robione forma metylokobalaminy, chyba nie istniała.
W ogóle z przyswajaniem B12 jest trudno.
Przyswajanie B12 wspomaga metionina, w ilości ok 1g na dzień i DMG - dimetyloglicyna, 125 mg na dzień.
są też mutacje genetyczne które blokują dostęp B12 do komórek - we krwi może jej być pod dostatkiem, a w komórkach już nie. Wtedy pomaga nieco tylko 5-MTHF (L-5-MTHF).
Problemem w przyswajaniu jest też silna demineralizacja organizmu (test próbki włosów).

Metylokobalamina to produkt "gotowy", organizm nie musi go przetwarzać, a jedynie magazynować, więc stwierdzenie z opracowania umieszczonego przez @sand wyżej jest prawdziwe.
Można wtedy używać mniejszej dawki, też trudno określić przyswajalność, ale ogólnie - sposób, który omija trakt trawienny (np. trzymanie pod językiem) wydaje się byc o wiele bardziej skuteczny.
0 x

Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
sandra
x 96
x 176
Podziękował: 1332 razy
Otrzymał podziękowanie: 4860 razy

Nieprzeczytany post autor: sandra » sobota 21 lut 2015, 13:00

Wiadomo, ze witamina B12 nie jest naturalnym składnikiem żadnej rośliny, syntetyzowana jest jedynie przez niektóre gatunki bakterii zasiedlających przewód pokarmowy ssaków (głównie przeżuwaczy) dlatego jej źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, mleko, jaja, ryby i skorupiaki.
Ok' mamy juz B12 (kobalminę) pojawia sie kolejny problem z jej wchłonieciem.
Zespól złego wchłaniania kobalaminy z pokarmu jest podstawowym powodem niedoborów.

Główną przyczyną niedoboru witaminy B12 jest według naukowców zespołem złego wchłaniania kobalaminy z pokarmu. (Pamiętaj, że kobalamina to naukowa nazwa witaminy B12.)

Dochodzi do tego, kiedy wyściółka żołądka traci zdolność do wytwarzania czynnika wewnętrznego, czyli białka wiążącego witaminę B12 oraz umożliwiającego jej wchłanianie do krwioobiegu na końcu jelita cienkiego.

Główna rola czynnika wewnętrznego we wchłanianiu witaminy B12

Bardzo ważne jest aby zrozumieć, że nasz organizm nie wytwarza czynnika wewnętrznego, możesz łykać witaminę B12 bez końca, a i tak nie zostanie ona wchłonięta.

Potrzebne jest takie białko jak czynnik wewnętrzny częściowo dlatego, że B12 jest bardzo dużą cząsteczką. Tak naprawdę jest ona największą znaną witaminą. Ponadto, sposób w jaki jest ona wchłaniania to złożony proces.

Czynnik wewnętrzny to białko wytwarzane w żołądku. Przechwytuje ono cząsteczkę B12 i razem przemieszczają się przez żołądek do jelita cienkiego. Na końcu tego jelita czynnik wewnętrzny jest wchłonięty jako pierwszy pociągając za sobąB12 do komórek jelita grubego, gdzie są wchłaniane do organizmu

Autor: dr Mercola

Jajka to również źródło B12.
Dodatkowo są one jednym z najzdrowszych pokarmów na świecie.
Bardzo ważne jest aby pochodziły od kur karmionych tak jak dawniej gdyż to co kura je przekłada sie na zawartość składników
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » sobota 21 lut 2015, 13:18

bez doprowadzenia do porządku w żołądku - nic się dobrze nie wchłonie ..
Czyli Betaina HCl, dobra sól, pH maja tak wielkie znaczenie - dopiero wtedy można mysleć o jakiejkolwiek suplementacji czymkolwiek..
Po roku widzę teraz, że zacząłbym zupełnie inaczej ! od podstaw a nie od witamin i innych.. ;)
Najpierw żołądek, zdrowe jelita ..sok z kapusty- bakterie, len mielony, i po kolei.. cóż.
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522
Podziękował: 446 razy
Otrzymał podziękowanie: 14801 razy

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » sobota 21 lut 2015, 13:27

Dlatego z powyższych powodów podawano niegdyś cyjanokobalaminę wyłącznie pozaustrojowo, czyli dożylnie. Teraz producenci suplementów postanowili nieco przechytrzyć naturę i zastosowali "mega-dawki". W sumie one takie mega nie są, bo w terapii pozaustrojowej stosowano na ogół 1000 mg B12, codziennie, a doustnie mamy przyswajalność cyjanokobalaminy przynajmniej 100 razy mniejszą.
Więc podsumowując te dotychczasowe informacje - trzeba uznać, że suplementacja B12 w każdej formie będzie najbardziej skuteczna, gdy ominiemy trakt trawienny.
Takim najczęściej stosowanym sposobem jest wchłanianie przez śluzówkę czyli "pod język", żeby ominąć bolesne zastrzyki.
0 x

Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
sand
x 10
x 12

Nieprzeczytany post autor: sand » sobota 21 lut 2015, 22:39

muszę przyznać,że wchłania się ta cyjankokobalmina,dawno nie miałam tak długich paznokci :o mam taką nadzieję ,że to od wit B12
Dodałam co prawda więcej magnezu,jednak nie raz kombinowałam z dawkami magnezu i nie było efektu w postaci wzmocnionych paznokci :?: i nic po za tym nie zmieniłam
Teraz dopiero dokupiłam witaminę B-complex 50 mg
muszę przyznać,że spore mam niedobory
być może było za mało wit b12,a zbyt dużo kwasu foliowego :?: i ''zżarł'' mi resztki wit B12.Wcześniej brałam zestaw gdzie było go 300%! Lepiej się czuje gdy w zestawie jest 100%,a reszta witamin to 50 mg,czyli dość dużo.
W każdym razie czuję różnicę przed i po suplementacji wit B12
wit B12 musi iść w parze z B-complex,działają na zasadzie synergii.
Jelita, żołądek, wątrobę dużo wcześniej usprawniałam i to długo :) i na tyle ''usprawniłam'',że w chwili obecnej nie stanową problemu :D
0 x

Awatar użytkownika
sand
x 10
x 12

Nieprzeczytany post autor: sand » niedziela 22 lut 2015, 11:24

Przy suplementacji witaminą B12 spada potas trzeba miec to na uwadze.Dr Pawlak twierdzi,ze tylko a początku należy brać potas przy wit B12 ?Czy jest to spowodowane dużą ilościa witaminy b12?,która jest sugerowana dla uzupełnienia głębokiego niedoboru?
Zmniejszam od dziś wit B12,ale ile jej brać sama nie wiem by było dobrze? Nie chcę przygiąć w żadna ze stron,czytam fora gdzie ludzie biorą B12 i jednak mają problem ze spadkiem potasu.

cyt z forum;
Re: Wit B12 a obniżenie poziomu potasu
ms.potter 09.12.10, 21:47 Odpowiedz
Dziewczyny!!!! Dziękuję Wam za ten potas! Przymierzałam się założyć wątek z prośba o ratunek, bo mi serce sie zaczęło strasznie tłuc po witaminie b12. Rady nie daję sobie, bo to jest koszmarne uczucie. Doczytałam o tym potasie i teraz wiem, że jak go jest za mało, to serce sie własnie może tłuc. W takim razie zapitalam jutro z rana do apteki, nim padnę. Kiedyś brałam kaldyum w kapsułkach, to teraz do tego wrócę.
cytat z forum;
Wit B12 a obniżenie poziomu potasu Dodaj do ulubionych
anka.83 09.12.10, 14:08 Odpowiedz
Przeczytałam właśnie, że niekontrolowana podaż B12 (czytaj: nadmiar łykanych tabletek) powoduje spadek potasu. Niedobór potasu (a miałam poniżej normy) = objawy podobne do niedoczynności kory nadnerczy.

Od czasu do czasu łykam duż dawki B12 dla pakerów i tak samo było na 2 tyg przed badaniami sodu i potasu, może to jest wyjaśnienie dziwnych wyników (niski sód i równoczesnie potas, a powinien potas być wysoki).

Muszę tylko jeszcze sprawdzić mechanizm obniżania K przez B12, czy to się dzieje w żołądku (B12 rozpuszczona utrudnia wchłanianie potasu, ale niekoniecznie musi sama się dobrze wchłaniać, czy dopiero wchłonięta B12 z przewodu pokarmowego komplikuje potasowi życie).

http://forum.gazeta.pl/forum/w,94641,10 ... otasu.html

co wy na to?

pytanie;
Anonimowy29 września 2014 17:25
Dzień dobry Panie Romanie,

1) Właśnie przyglądam się składowi suplementu witaminy B12 firmy Sogar i widzę, że zawiera on cyjanokobalaminę (podobnie jak preparaty wielu innych firm). Z tego, co rozumiem nie jest to naturalna witamina B12, tylko półsyntetyk zawierający cyjanek. To nie wygląda na bezpieczny preparat. Czy się mylę? Czy nie lepiej stosować metylokobalaminę? Bardzo proszę o odpowiedź.

odpowiedz dr Pawlaka w sprawie cyanokolbaminyair29 września 2014 19:46

Cyanokobalamina zawiera znikome ilosci cyjanku. Wykorzystuje sie go do stabilnosci tej witaminy w suplemencie, co stanowi, ze jest ona najbardziej stabilna forma. Metylcobalamina jest wazniejsza forma dla kobiet w ciazy i rosnacych dzieci. Jest tak dlatego, ze ta forma potrzebna jest do produkcji DNA. Dla osob doroslych i starszych cyanokobalamina jest wazniejsza forma ze wzgledu na to, ze wykorzystywana jest ona do utrzymania zdrowych polaczen nerwowych. Ta forma nie jest forma toksyczna dla czlowieka ze wzgledu na jej znikome ilosci.
http://blog.siegnijpozdrowie.org/2013/0 ... -mity.html
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » niedziela 22 lut 2015, 12:31

no to rozkminiłaś temat !
z tym potasem też super info 8-)
0 x

Awatar użytkownika
sand
x 10
x 12

Nieprzeczytany post autor: sand » niedziela 22 lut 2015, 14:18

grzegorzadam pisze:no to rozkminiłaś temat !
z tym potasem też super info 8-)

no bo widzisz grześ,jakoś się tak się poczułam,na początku super! paznokcie i w ogóle'' power''
Tak dziwnie zaczęło mi być gdy zaczęłam te duże dawki,ten ból głowy.....to może być spadek potasu? a nie te ''osłonki ''melinowe''?
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » niedziela 22 lut 2015, 18:11

@sand
ale potas to żaden problem, łyżeczka czubatka C + płaska węglanu potasu lub deczko więcej wodorowęglanu i po sprawie ;)

poniżej b.fajne opracowanie z AW wraz z komentarzami na temat
B3, B6, lecytyny, tryptofanu, l-dopie, serotoninie i innych :

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... FI52J290DA
0 x

ODPOWIEDZ