Zupa czosnkowa kontra wirusyProstym sposobem na wzmacnianie systemu odpornościowego jest obfite stosowanie w kuchni
ziół oraz przypraw ziołowych i korzennych.
Afryka, Karaiby, Ameryka, Chiny, Tajlandia, Indie, kraje arabskie, Europa Wschodnia, Zachodnia
czy Południowa – dokądkolwiek byś się nie wybrał, we wszystkich cywilizacjach na całym
świecie powszechnie używa się przypraw i to z uzasadnionych względów.
Zioła i przyprawy są prostym i dostępnym dla każdego sposobem na wzbogacenie smaku
potraw przy jednoczesnym zwiększeniu ich wartości odżywczych i terapeutycznych.
Czosnek zajmuje szczególne miejsce w wielu cywilizacjach ze względu na jego właściwości
lecznicze, pomocne zwłaszcza przy katarze i grypie.
Prawdopodobnie jest to spowodowane działaniem stymulującym na system odpornościowy
zawartych w nim substancji. Świeży czosnek jest silnym środkiem przeciwbakteryjnym,
przeciwwirusowym, a także przeciwgrzybiczym.
Rosyjska penicylinaZnany pod naukową nazwą Allium sativa czosnek już od kilku tysięcy lat cieszy się sławą
wspaniałego środka zwalczającego wirusy i bakterie.
Starożytni Egipcjanie zalecali czosnek w 22 chorobach. Według papirusu datowanego na
1500 rok p.n.e. robotnicy pracujący przy budowie piramid jedli czosnek, aby zwiększyć swoją
wytrzymałość i utrzymać dobry stan zdrowia.
Począwszy od średniowiecza, czosnek stosowano w leczeniu ran. Miażdżono go lub krojono
w cienkie plasterki, następnie nakładano bezpośrednio na ranę, aby zapobiegać rozwojowi
infekcji. W 1858 roku Louis Pasteur zauważył, że bakterie spryskiwane sokiem z czosnku
giną.
Podczas II wojny światowej Rosjanie na polu walki tak powszechnie stosowali preparat
sporządzony na bazie czosnku, że alianci nadali mu nazwę „rosyjskiej penicyliny”.
Do sporządzenia „rosyjskiej penicyliny” weź:2 grejpfruty,
6 cytryn,
2 cebule i
7 ząbków czosnku.www.PocztaZdrowia.pl 19
Zupa czosnkowa kontra wirusy
Obierz cebulę i czosnek, a następnie pokrój na drobne kawałki. Grejpfruty i cytryny umyj
i pozostaw nieobrane. Wszystkie składniki włóż do garnka ze stali nierdzewnej z dwoma
litrami wody destylowanej. Doprowadź wszystko do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień
i pozostaw, aby się dusiło przez 10 minut. Trzy minuty przed końcem duszenia dodaj pół
łyżeczki pieprzu cayenne. Po przecedzeniu pij szklankę wywaru 3 do 4 razy dziennie lub
według potrzeby. Mikstura doskonała na katar, alergie, zapalenie zatok przynosowych lub
inne łagodne infekcje. Preparat możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym
pojemniku przez trzy tygodnie.
Czosnek: przed sezonem przeziębienia i grypy
Encyklopedie medycyny naturalnej przypisują czosnkowi szereg walorów terapeutycznych1
.
Naliczyłem ich ponad 150! Jeśli im wierzyć, regularne spożywanie czosnku może:
skutecznie zwalczać bakterie oporne na działanie antybiotyków;
zmniejszać ryzyko chorób serca, w tym zawału serca i incydentów mózgowo-naczyniowych;
normalizować ciśnienie krwi i poziom cholesterolu;
chronić przed wieloma rodzajami nowotworów, w tym rakiem mózgu, płuc i prostaty;
zmniejszać ryzyko zapalenia kości i stawów.
Powszechnie uważa się, że czosnek swoje terapeutyczne właściwości zawdzięcza obecnym
w nim związkom siarki2, przede wszystkim takim jak allicyna, która nadaje mu specyficzny
zapach. Czosnek zawiera również oligosacharydy, proteiny bogate w argininę, selen i flawonoidy.
W czerwcu 2011 roku naukowcy z Uniwersytetu Stanu Floryda, prowadzący badania nad
żywnością, doszli do wniosku, że jedzenie czosnku może powodować zwiększenie liczby
limfocytów T we krwi – ważnych komórek układu odpornościowego, odgrywających szczególną
rolę w walce z patogenami.
Farmakolodzy z Uniwersytetu Kalifornijskiego potwierdzili, że allicyna – aktywny składnik
czosnku, odpowiedzialny za nieprzyjemny zapach z ust po jego zjedzeniu – wykazuje właś-
ciwości przeciwzapalne.
Co więcej, badanie przeprowadzone w Australii na grupie 80 pacjentów, którego wyniki
zostały opublikowane w styczniu 2013 roku w czasopiśmie medycznym European Journal
of Clinical Nutrition, wskazało, że bogata w czosnek dieta może powodować obniżenie ciś-
nienia tętniczego krwi.
Naukowcy zaobserwowali również, że po spożyciu allicyny w wyniku jej rozpadu powstaje
kwas sulfenowy, który wchodzi w reakcję z niebezpiecznymi wolnymi rodnikami, unicestwia-
1 Medical News Today, Investigating Antibacterial Effects of Garlic (Allium sativum) Concentrate and
Garlic-Derived Organosulfur Compounds on Campylobacter jejuni by Using Fourier Transform Infrared
Spectroscopy, Raman Spectroscopy, and Electron Microscopy;
http://www.medicalnewstoday.com/articles/265853.php.
2 Appl Environ Microbiol. 2011 August; 77(15): 5257–5269. doi: 10.1128/AEM.02845-10;
http://aem.
asm.org/content/77/15/5257.www.PocztaZdrowia.pl 20
Zupa czosnkowa kontra wirusy
jąc je. Dlatego czosnek jest doskonałym produktem spożywczym o właściwościach przeciwstarzeniowych.
Wybieraj świeży czosnek
Świeże ząbki należy zmiażdżyć lub bardzo drobno posiekać, aby uwolnić obecną w czosnku
allinazę. Jest to enzym, który katalizuje powstawanie allicyny. Z kolei w wyniku rozpadu allicyny
powstają różne związki siarkoorganiczne. Zatem, aby „aktywować” lecznicze właściwości
czosnku, powinieneś
zmiażdżyć ząbek przed zjedzeniem, chyba że posiadasz sokowirówkę.
Wtedy możesz wrzucić do niej czosnek, gdy przygotowujesz sok ze świeżych warzyw.
Jeden lub dwa średniej wielkości ząbki czosnku to odpowiednia dzienna dawka, dobrze tolerowana
przez większość ludzi. Allicyna traci swoje właściwości po godzinie od jej uwolnienia,
dlatego czosnek w tabletkach, suszony lub w proszku nie jest tak skuteczny jak świeży.Zatem, żeby wzmocnić Twój układ odpornościowy przed skutkami sezonu grypowego i przeziębieniowego,
przedstawiam Ci sprawdzony przepis kulinarny:
Przepis na przeciwwirusową zupę czosnkowąSkładniki dla czterech osób
26 nieobranych ząbków czosnku i 26 obranych,
2 łyżki oliwy z oliwek,
około 20 g masła,
pół łyżeczki zmielonego pieprzu cayenne,
70 g świeżego imbiru,
świeży tymianek,
300 g cebuli,
100 ml mleczka kokosowego,
1 litr bulionu warzywnego,
4 ćwiartki cytryny.
Sposób przyrządzania:
Nagrzej piekarnik do temperatury 175°C.
Włóż 26 nieobranych ząbków czosnku do małego szklanego naczynia.
Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, posyp solą morską i dokładnie wymieszaj, aby składniki
się połączyły.
Naczynie przykryj szczelnie papierem do pieczenia. Piecz około 45 minut, aż czosnek
nabierze złotego koloru i zmięknie.www.PocztaZdrowia.pl 21
Zupa czosnkowa kontra wirusy
Pozostaw do ostudzenia.
Upieczony czosnek ściśnij palcami, aby wydobyć ząbki i włóż je do miseczki.
W dużym garnku rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę, tymianek, imbir, zmielony
pieprz cayenne i smaż około 6 minut, aż cebula będzie szklista.
Dodaj upieczony czosnek oraz 26 ząbków świeżego czosnku i podsmaż wszystko razem
przez kolejne 3 minuty. Następnie dodaj bulion, przykryj i duś około 20 minut, aż
czosnek zmięknie.
Zmiksuj zupę do uzyskania kremowej konsystencji.
Przelej ponownie zupę do garnka, dodaj mleczko kokosowe i duś na małym ogniu. Przypraw
do smaku solą morską i pieprzem.
Gotową zupę podawaj w miseczce z wyciśniętym sokiem z ćwiartki cytryny.
Zupę można przygotować dzień wcześniej. Należy przechowywać przykrytą w lodówce. Przed
podaniem wystarczy odgrzać ją na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.