Witam wszystkich użytkowników tego forum
17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.
25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.
/blueray21
W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum
To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.
Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.
/blueray21
Boraks
- blueray21
- Administrator
- x 44
- x 522
- Podziękował: 446 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14801 razy
Re: Boraks
Kupiłeś prawidłowy boraks, inne wersje raczej dostępne nie są.
Zastosowań są dziesiątki w "gospodarstwie domowym" i raczej nie do robienia mydła.
O ile dobrze pamiętam dr Last zalecał 30 mg dziennie jako dawkę podtrzymującą, non stop.
Przy walce z candida panowie 1 g (ok 1/4 łyżeczki) na 1 litr wody na dzień - panie mogą połowę tej dawki 0,5 g na litr wody na dzień.
Panie ze skłonnością do osteoporozy chyba powinny brać ok 50 mg dziennie.
O jego nadmuchanej toksyczności chyba już pisałem.
Rozpuszcza się powoli i bardzo trudno, ale w/w ilości rozpuszczają się bez problemu.
Ja przygotowuję zwykle "koncentrat" o stężeniu 30 mg na 10 ml, starcza na długo i używający wlewa sobie te 10 ml do wody.
Związek jest dość mało reaktywny i można go łączyć z innymi np. H2O2, jodyną, minerałami, srebrem koloidalnym itp.
Edit: mowa jest o mg boraksu - nie boru, ten boraks ma 10 cząsteczek wody w molekule.
Zastosowań są dziesiątki w "gospodarstwie domowym" i raczej nie do robienia mydła.
O ile dobrze pamiętam dr Last zalecał 30 mg dziennie jako dawkę podtrzymującą, non stop.
Przy walce z candida panowie 1 g (ok 1/4 łyżeczki) na 1 litr wody na dzień - panie mogą połowę tej dawki 0,5 g na litr wody na dzień.
Panie ze skłonnością do osteoporozy chyba powinny brać ok 50 mg dziennie.
O jego nadmuchanej toksyczności chyba już pisałem.
Rozpuszcza się powoli i bardzo trudno, ale w/w ilości rozpuszczają się bez problemu.
Ja przygotowuję zwykle "koncentrat" o stężeniu 30 mg na 10 ml, starcza na długo i używający wlewa sobie te 10 ml do wody.
Związek jest dość mało reaktywny i można go łączyć z innymi np. H2O2, jodyną, minerałami, srebrem koloidalnym itp.
Edit: mowa jest o mg boraksu - nie boru, ten boraks ma 10 cząsteczek wody w molekule.
0 x
Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.
- grzegorzadam
- Moderator
- x 106
- x 696
- Podziękował: 29964 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19672 razy
Czteroboran Sodu Dziesięciowodny 1000g
Bor jest jednym ze 109 elementów tworzących Naszą planetę i ma fundamentalne znaczenie dla życia. Najważniejszym związkiem boru jest boraks i był on wykorzystywany już w średniowieczu. Złoża boraksu po raz pierwszy znaleziono w Tybecie. Boraks łączy się z chromem, miedzią, manganem, kobaltem i niklem. Znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle szklarskim, ceramicznym, nawozowym, kosmetyczny oraz przy produkcji środków piorących. Odgrywa ważną rolę przy produkcji szkła borokrzemowego, który ma wysoki współczynnik załamania światła i nadaje się do produkcji soczewek. Używa się go również do impregnacji tkanin i drewna ( ogniochron ), do zmiękczania wody do prania, jako topnik w lutowaniu ( rozpuszczanie tlenków ), w roztworach buforowych i do wywoływaczy fotograficznych oraz do walki z mrówkami, karaluchami, prusakami i innymi insektami. Spalany boraks barwi się na żółto-zielono.
Przepis na mydło :
Mydło dla dzieci (100g) zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać gorącą wodę (2szklanki) z dodatkiem boraksu (0,5łyżeczki). Podgrzewać na małym ogniu do chwili rozpuszczenia się mydła, ubijać trzepaczką dodając stopniowo kwas borny (1łyżeczka). Zdjąć z ognia, ubić mieszankę mikserem (do utworzenia się piany). Odstawić do wystygnięcia, po czym wlać 3% wodę utlenioną (1łyżka), olejek kamforowy (1łyżka) i ponownie ubijać do momentu powstania jednorodnej masy.
Dane :
Czystość : 99,9%
Wzór sumaryczny : Na2B4O7 * 10H2O
Masa molowa : 381,37g/mol
Numer CAS : 1303-96-4
Numer WE : 215-540-4
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CDAQFjAA&url=http%3A%2F%2Fbasketo.pl%2Fproduct-pol-8884-Czteroboran-Sodu-Dziesieciowodny-1kg-Boraks.html&ei=gb4rVNehCYmwPPmtgKgI&usg=AFQjCNEol_91vNraGAtnYmglB4etQeq-JQ&sig2=zXsU6lbla7nryCJ-wbidoQ&bvm=bv.76477589,d.ZWU
- mają tam jeszcze inne produkty w dobrych cenach - witC 1 kg za 28 zł. np..
tak przeczytałem kiedyś tutaj o tym mydle

- robie sobie 1.5 litra herbaty na dzien - wsypuję tam bufor C + Mg chlorku łyżeczke - to ile tego czteroboranu mogę wsypać do rozpuszczenia ? nie mam jeszcze wagi .. płaska łyżeczka (3 gr ? ) do tej objętości 1,5 litra
to ile to będzie tych miligramów czy jonów w przeliczeniu dziennym - suplementacji ?
on musi mieć jakąś czystość ? czy to co mam może być ?

edit:
mają jeszcze kwas borowy

Kwas borowy techniczny 99,9% 1kg
Kwas borowy używany jest jako „zielony„ katalizator szeregu reakcji chemicznych. Wykorzystywany jest głównie jako składnik nawozów, środek do impregnacji drewna, składnik przy produkcji szkła borowego i farb, środek używany w garbarstwie oraz jako konserwant ( E284 ). Dodatkowo określany jest jako preparat złuszczający i ściągający.
Zaletą tego produktu jest także fakt, że rozcieńczony roztwór kwasu borowego to środek dezynfekujący..
Płomień na kolor zielony można właśnie zabarwić kwasem borowym.
Specyfikacja:
Wzór sumaryczny : H3BO3
Numer CAS : 10043-35-3
Numer WE : 233-139-2
Dostawca - Stanlab
http://basketo.pl/product-pol-9328-Kwas-borowy-99-9-1000g.html
skoro konserwant i nawóz - to jakby w celach spożywczych też

0 x
życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło

- blueray21
- Administrator
- x 44
- x 522
@GA było napisane wyraźnie - walczysz candida - 1/4 łyżeczki. Nie walczysz - to zrób sobie jakiś "koncentrat" i dolewaj stosowną, aczkolwiek niewielką ilość. Pomyśl o małżowince i potomstwie.
Czystość ok. Bez przesady, nie potrzeba się wysilać finansowo na cz.d.a.
Płaska łyżeczka cię nie zatruje, ale nie ma sensu żadne forsowanie, więc spokojnie - to ma działać dobrze i długo.
Płaska łyżeczka cię nie zatruje, ale nie ma sensu żadne forsowanie, więc spokojnie - to ma działać dobrze i długo.
0 x
- grzegorzadam
- Moderator
- x 106
- x 696
E284 Kwas borny
Opis:
Definicja
Jest to syntetycznie otrzymywany konserwant. Kwas borowy wykorzystywany jest jako bufor utrzymujący stałą kwasowość w żywności, dodawany jest także do produktów multiwitaminowych jako źródło składników mineralnych. Kwas ten używany jest również jako konserwant kawioru i do odgrzybiania cytrusów.
Ciekawostki
Nadmierne ilości kwasu bornego mogą być toksyczne dla nerek, wątroby, układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego. Poza przemysłem spożywczym substancja ta stosowana jest jako środek do higieny jamy ustnej, ponadto ma właściwości złuszczające i ściągające.
straszą a do jedzenia dodają

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCAQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.niam.pl%2Fpl%2Fprodukty%2F3368-e284_kwas_borny&ei=5sMrVN-iGoT7PKGlgaAI&usg=AFQjCNEaTwfabZKN380IxporZYv4SsExdg&sig2=_StAAOwjCornN2Z3mkSQ0w
0 x

- blueray21
- Administrator
- x 44
- x 522
Od wieków sprzedawany w aptekach, przede wszystkim na różnego rodzaju okłady. Jest o wiele bardziej toksyczny niż boraks.
0 x
- grzegorzadam
- Moderator
- x 106
- x 696
blueray21 pisze:@GA było napisane wyraźnie - walczysz candida - 1/4 łyżeczki. Nie walczysz - to zrób sobie jakiś "koncentrat" i dolewaj stosowną, aczkolwiek niewielką ilość. Pomyśl o małżowince i potomstwie.

dlatego pytam ile żeby nie przegiąć

a pytam bo nie wiedziałem że to ma takie znaczenie z wapnem, magnezem, a nawet prostatą - testosteronem i mnóstwem innych, dla pań też ma jakies ważne implikacje

candida swoją drogą - moja candida się wyprowadziła ode mnie chyba na jakiś czas - albo spi ..
czego się nie tknąć - nawozy i chlor fluor - 10 razy mniej minerałow i witamin !!
0 x

- grzegorzadam
- Moderator
- x 106
- x 696
@Blu
to ile to jest tego czteroboranu konkretnie ? 1/4 czy pół łyżeczki ?

na pewno mniej ale jakieś sprytna dawka jest czy koncentrat - jak go ilościowo zrobić najprościej ?
jakie proporcje ?
0 x

- blueray21
- Administrator
- x 44
- x 522
@GA, przecież to proste. Jeśli w 10 ml ma być 30 mg czteroboranu, to w 1 l (= 1000 ml) ile?
1000 : 10 = 100 razy po 30 mg - to daje koncentrat 3g na 1 l płynu.
Mówimy o dawkach podtrzymujących.
Dla candidy miałeś 1/4 łyżeczki na chłopa (na 1 l) dziennie i 1/8 łyżeczki dla pań.
I czytaj uważnie, bo szkoda naszego czasu.
Dla candidy miałeś 1/4 łyżeczki na chłopa (na 1 l) dziennie i 1/8 łyżeczki dla pań.
0 x
- grzegorzadam
- Moderator
- x 106
- x 696
blueray21 pisze:@GA, przecież to proste. Jeśli w 10 ml ma być 30 mg czteroboranu, to w 1 l (= 1000 ml) ile?
samo liczenie to pikuś

ale to mnie zmyliło:
- czyli ok 17 % ..Chemicznie to uwodniony lub disodowy tetraboran czyli najpospoliciej Boran sodu, i zawiera w sobie cztery atomy boru w połączeniu z dwoma atomami sodu, i 10-cioma cząsteczkami krystalicznej wody.
Boraks jest więc solą sodową słabego kwasu Borowego. A roztwór wodny Boraksu jest silnie zasadowy.
Boraks zawiera 11,3% Boru podczas gdy kwas borowy zawiera go 50% więcej.
myślałem że te 30 mg w ml to ma byc sam BOR który stanowi 11,3 procent BORAKSU j.w.
staram się czytać z uwagą - jak widać z róznym skutkiem

dla mnie lepsza byłaby aplikacja wyższego stężenia w kroplach - muszę to sobie przeliczyć - ale już wiem że do liczenia ma być tylko czteroboran sodu

tym bardziej że wcześniej miało być u mnie do zrobienia mydła jak na Basketo.pl ..
edit:
- ale czy to się da rozpuścić ?
edit2 :
Wykonał wiec w swym zakresie tabletki z zawartością 3 mg boru i poprzez
jak podają marketing szpitalny sprzedał 10 000 tabletek.
tu chodzi o sam BOR czy BORAKS ?
pozdrawiam
ga
0 x

- blueray21
- Administrator
- x 44
- x 522
@GA, ściągaj sobie karty charakterystyk.
Rozpuszczalność boraksu to 4,7% w 20 stopniach. Więc niewiele, góra co możesz to 47g na litr.
Przyjmij 40, żeby nie krystalizował, gdy będzie nieco mniej niż 20 stopni, Wtedy 1 kropla to ca. 2 mg boraksu.
Rozpuszczalność boraksu to 4,7% w 20 stopniach. Więc niewiele, góra co możesz to 47g na litr.
Przyjmij 40, żeby nie krystalizował, gdy będzie nieco mniej niż 20 stopni, Wtedy 1 kropla to ca. 2 mg boraksu.
0 x
- grzegorzadam
- Moderator
- x 106
- x 696
blueray21 pisze:@GA, ściągaj sobie karty charakterystyk.
@Blu
- i o to mi chodziło

wolę jak Ty przedstawisz recepturę - przynajmniej wiadomo że jest dobrze

w destylowanej chyba najlepiej rozpuszczać ?
0 x

- blueray21
- Administrator
- x 44
- x 522
Jeżeli masz filtr z odwrócona osmozą, to nie musisz destylowanej kupować, ja tam boraks rozpuszczam w zwykłej mineralnej, tylko słabo zmineralizowanej i zwykle "do smaku" dodaję soli morskiej.
A ilości możesz kalkulować sam, karty charakterystyk są teraz łatwo osiągalne. Ja też nie mam gotowców.
A ilości możesz kalkulować sam, karty charakterystyk są teraz łatwo osiągalne. Ja też nie mam gotowców.
0 x
- grzegorzadam
- Moderator
- x 106
- x 696
blueray21 pisze:Jeżeli masz filtr z odwrócona osmozą, to nie musisz destylowanej kupować, ja tam boraks rozpuszczam w zwykłej mineralnej, tylko słabo zmineralizowanej i zwykle "do smaku" dodaję soli morskiej.
wiem że z kartą charakterystyki sam daleko bym nie zajechał

trzeba mieć jeszcze no ...

edit:
Niedobór boru powoduje nadczynność przytarczyc wydzielających zbyt wiele hormonu polipeptydowego, który podnosi poziom wapnia we krwi poprzez uwalnianie go z kości i zębów.
Niedobór boru, w połączeniu z niedoborem magnezu, jest szczególnie szkodliwy dla kości i zębów. Bor wpływa na metabolizm hormonów steroidowych, a zwłaszcza hormonów płciowych. Zwiększa niski poziom testosteronu u mężczyzn i poziom estrogenów u kobiet w okresie menopauzy. Pełni też pewną rolę w konwersji witaminy D do postaci czynnej, zwiększając absorpcję wapnia i odkładanie się go w tkance kostnej i zębach, ale nie powodując zwapnienia tkanek miękkich. Pozostałe korzyści to poprawa problemów z sercem, wzrokiem, łuszczycą, równowagą, pamięcią oraz funkcji poznawczych.
0 x

- grzegorzadam
- Moderator
- x 106
- x 696
-preparat na mrówki, pchły, rybiki, karaluchy i inne insekty
-preparat do odstraszania os, szerszeni i innych owadów z rodziny osowatych
-wybielacz do prania i usuwania plam (np. po winie, herbacie, kawie)
-likwiduje odór moczu / plamy na wykładzinach podłogowych, dywanach, itp.
-likwiduje odór kociej / psiej uryny w kuwetach (pudełkach z piaskiem)
-środek czyszczący wanny, toalety, kafle łazienkowe, zlewy
-środek czyszczący i dezynfekujący lodówki i zamrażarki
-likwiduje odór rozlanego skwaszonego mleka
-likwiduje odory pojemników na śmieci
-środek nadający połysk biżuterii ze złota i srebra, sztućcom ze stali nierdzewnej
-środek do mycia porcelany, naczyń, itp.
-udrażnia rury ściekowe
-topnik do lutowania i spawania
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&cad=rja&uact=8&ved=0CFIQFjAJ&url=http%3A%2F%2Fwtwoimdomu.com%2F%3Fzastosowanie-boraksu%2C51&ei=yFcsVKzVBYShyAOljIKoBw&usg=AFQjCNFJjD1oIytaOOfOSVykAiS5BFg1eg
pozdrawiam
ga
0 x

- Thotal
- x 27
- x 253
- Podziękował: 6005 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11573 razy
@GA
Widzę że jesteś już "obryty" w temacie, teraz jest najlepszy czas na streszczenie...
Myślę że zrobisz to najlepiej z nas
Pozdrawiam - Thotal

Widzę że jesteś już "obryty" w temacie, teraz jest najlepszy czas na streszczenie...

Myślę że zrobisz to najlepiej z nas

Pozdrawiam - Thotal

0 x
- grzegorzadam
- Moderator
- x 106
- x 696
Thotal pisze:@GA![]()
Widzę że jesteś już "obryty" w temacie, teraz jest najlepszy czas na streszczenie...![]()
Myślę że zrobisz to najlepiej z nas![]()
Pozdrawiam - Thotal
już tak mam - bez dokładnego rozbioru nie ma poboru

pozdrawiam
ga
0 x

- grzegorzadam
- Moderator
- x 106
- x 696
mam nadzieję że ciekawe opracowanie :
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCMQFjAA&url=http%3A%2F%2Fpbc.gda.pl%2FContent%2F5421%2Farceusz_agnieszka_062296.pdf%3Fhandler%3Dpdf&ei=9S2EVM2BFKbmyQOSkoKYDw&usg=AFQjCNHzcIjHvVSHpHyex6Df9kSFYM-y6A&sig2=zZnzNT1B4zWiuce4zGDWog
zawartość boru w roślinach, żywnośći.
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCMQFjAA&url=http%3A%2F%2Fpbc.gda.pl%2FContent%2F5421%2Farceusz_agnieszka_062296.pdf%3Fhandler%3Dpdf&ei=9S2EVM2BFKbmyQOSkoKYDw&usg=AFQjCNHzcIjHvVSHpHyex6Df9kSFYM-y6A&sig2=zZnzNT1B4zWiuce4zGDWog
zawartość boru w roślinach, żywnośći.
0 x

- grzegorzadam
- Moderator
- x 106
- x 696
Bor (łac./ang nazwa: borum), symbol chem. B, jest pierwiastkiem z grupy półmetali.
Pod względem chemicznym - w zakresie reakcji z wodorem - przypomina krzem
i węgiel. Temperatura topnienia: 2076 st. C. Po raz pierwszy wyizolowany w 1808 roku.
W postaci amorficznej ma kolor brązowy, zaś w postaci krystalicznej jest czarny
i bardzo twardy, prezentując twardość 9,3 w 10 stopniowej skali Mohsa, jest więc
twardszy od topazu czy korundu - z łatwością tnie szklo. Łatwo więc zrozumieć, dlaczego organizm potrzebuje go do wytworzenia szkliwa na zębach, i co sie dzieje, gdy go nie dostaje.
Zawartość boru w górnych warstwach skurupy ziemskiej wynosi 0,0009 %;
mało. Ważniejsze minerały boru to m. in. boraks (występujący naturalnie w kilku
miejscach na ziemi) i kernit
Bor i zdrowie
W kontekście zdrowia, bor, obok jodu, należy prawdopodobnie do najbardziej
niedocenianych pierwiastków. Mimo, że jest nam niezbędny dla życia
i zdrowia, większość społaczeństwa jest kompletnie nieświadoma jego roli oraz
konsekwencji jego braku w diecie.
Według konwencjonalnej medycyny (to ta od antybiotyków, statyn, chemioterapii - ta,
której procedury, leki i błędy czynią ją jedną z wiodących przyczyn śmierci ludzi na
świecie, co jest dobrze udokumentowane - żeby było jasne, o jaką medycynę tu
chodzi) "nie wiadomo", czy bor jest niezbędny dla zachowania zdrowia. Jednocześnie
mamy obecnie (o czym więcej w dalszej części opracowania) do czynienia z akcją
straszenia społeczeństw rzekomymi niebezpieczeństwami związanymi z suplementacją
borem. Ale zauważmy, że straszą nas też jodem, słońcem, ozonem, a w ostatnich
latach (patrz niesławny CODEX ALIMENTARIUS) nawet świeżymi warzywami,
owocami, ziołami i wszystkim, co naturalne, nie napromieniowane, nie przetworzone.
Co zaś doradza nam "nasza" medycyna dla polepszenie stanu kości? Pij mleko!
Tymczasem coraz bardziej oczywiste dla zorientowanych staje się, jak rujnujący
wpływ wywiera na organizm ludzi picie mleka (szczególnie właśnie w sytuacji
powszechnego niedoboru magnezu i boru w diecie). Jeśli nie jesteś świadomy, co
powoduje mleko krowie w organizmach ludzkich, wpisz w Google "szkodliwość
mleka" - możesz się zdziwić. Wapń bez obecności wystarczających ilości boru oraz
magnezu nie będzie przenoszony do kości, będzie zaś dość skutecznie przyczyniał się
do wapnienia tkanek miękkich. A ponieważ większość społeczeństwa cierpi na
poważny niedobór właśnie m. in. boru i magnezu (ale nie wapnia), mamy wręcz
epidemię osteoporozy i problemy zwapnienia szczególnie u osób starszych, jako że
jest to proces postępujący. W e-booku Diatomit Strażnikiem Twojego Zdrowia piszę,
że suplementacja wapniem jest bezcelowa, teraz dowiemy się więcej.
Nie liczcie jednak na to, że media głównego nurtu podsuną wam informacje
np. o tym, że sporo już ludzi łatwo i szybko pozbyło się takich objawów braku boru
w organizmie jak osteoporoza czy artretyzm - tanio i w prosty sposób suplementując
się borem. Oficjalna medycyna niestety takich informacji raczej nie wykorzystuje,
a procedury medyczne (zgodnie z zasadą medycyny allopatycznej nie odziaływania na
przyczyny choroby) - o ile mi wiadomo nie przewidują wykorzystywania boru do
leczenia osteoporozy, nie mówiąc o artretyzmie.
Jednak samodzielne poszukiwanie informacji (nie w źródłach medycyny
oficjalnej, allopatycznej, rzecz jasna) o borze w kontekście zdrowia powie nam, że jest
on pierwiastkiem śladowym niezbędnym do zapewnienia prawidłowego przebiegu
wielu procesów w organizmie. Jest on m. in. potrzebny do zapewnienia integralności
i prawidłowego funkcjonowania błon komórkowych, a także do zapewnienia
zdrowych stawów, kości, szkliwa zębów. Reguluje przemiany wapnia, magnezu
i fosforu poprzez kontrolowanie gruczołów przytarczycy. Wydaje się, że bor jest tym
dla gruczołów przytarczycowych, czym jod dla tarczycy. Wykazuje działanie
antyseptyczne, antgrzybicze, antywirusowe zarówno w roślinach jak i w organizmach
zwierząt.
Przyjmuje się, że faktyczne spożycie boru w rozwiniętych krajach (cokolwiek
"rozwiniętych" tu znaczy) wynosi 1 - 2 mg. Dzienna porcja warzyw i owoców może
dostarczyć organizmowi 2 do nawet 5 mg boru, choć często jest to niestety zaledwie
niespełna jeden miligram. Jabłko z jabłoni uprawianej w dobrym sadzie bez nawozów
sztucznych może zawierać nawet 20 mg boru, ale już jabłko z jabłoni nawożonej
sztucznie - zaledwie jeden miligram. Obecne metody nawożenia i uprawy ziemi
bowiem zredukowały znacznie ilość tego pierwiastka w porównaniu do sytuacji sprzed
choćby kilkudziesięciu laty. Co więcej, współczesne metody przyrządzania posiłków
powodują dalszą utratę tego pierwiastka z pokarmu.
Istnieje silna zależność występowania artretyzmu od niedoboru boru w diecie2
.
Na Jamajce, gdzie ludzie spożywają go bardzo mało, średnio poniżej 1 mg dziennie, aż
70 % populacji cierpi na artretyzm. W krajach, gdzie jego spożycie zawiera się
w granicach pomiędzy 1 - 2 mg (np. USA, Wielka Brytania) - na artretyzm cierpi ok.
20 % populacji. Z kolei w Izraelu, gdzie ludzie spożywają ok. 10 mg boru dziennie, na
artretyzm cierpi zaledwie 0,7% populacji3
. To są mocne dane.
Brak boru w diecie wywiera na organizm rujnujący wpływ. Jednym z negatywnych
skutków jest nadczynność gruczołów przytarczycy4
a w następstwie tego wydzielanie
nadmiernych ilości hormonu podnoszącego... poziom wapnia we krwi - oczywiście
kosztem wapnia z miejsc, gdzie powinien się on znajdować, czyli
z zębów i kości. Prowadzi to do odwapnienia kości, zębów, do osteo (i innych form)
artretyzmu, oczywiście osteoporozy. Medycyna swoim zwyczajem uważa te
dolegliwości za... nieuleczalne choroby, co przynosi jej spore zyski - np. poprzez
przemysł (jak niektórzy go nazywają) "leczenia" osteoporozy. Użyłem cudzysłowu
aby zaznaczyć, że to leczenie jest, mówiąc delikatnie, mało skuteczne.
Tymczasem można przecież postrzegać osteoporozę inaczej - mamy do czynienia nie
z chorobą a po prostu z symptomami ostrego niedoboru boru (rym niezamierzony);
uzasadnie w dalszej części opracowania.
Z wiekiem wysoki poziom wapnia we krwi prowadzi do zwapnień tkanek
miękkich oraz gruczołów wydzielania wewnętrznego, takich organów jak nerki
(i jajniki u kobiet), prowadzi także do atreriosklerozy i kamieni nerkowych. Braki
boru występujące równocześnie z brakami magnezu, co oczywiście najczęściej ma
miejsce - wywierają rujnujący wpływ na kości i zęby.
Walter Last
pisze, że ponad połowa Amerykanów powyżej pięćdziesiątego
roku życia cierpi na osteoporozę. Na świecie jest nieco lepiej - w tej grupie wiekowej
co trzecia kobieta i co dwunasty mężczyzna cierpi na tę dolegliwość. Skutkuje to
milionami złamań kości każdego roku, a także dużymi zyskami kompleksu
farmaceutyczno - medycznego na "leki" przeciw osteoporozie i nie tylko. Może to
nam pośrednio wyjaśniać, skąd bierze się niechęć medycyny allopatycznej w stosunku
do boru, oraz niewiedza społeczeństw na temat jego roli w organizmie.
Nauczyłem się, że gdy rządowe agencje czy też media głównego nurtu ostrzegają mnie
przed jakimś niebezpiecznym dla zdrowia produktem, jestem nieufny, co więcej,
produkt ten wzbudza moje zainteresowanie jako potencjalnie pożyteczny.
Z kolei, nie ufam wszelkim ich zaleceniom i rekomendacjom.
W tym kontekście w internecie przeczytałem ostatnio ostrzeżenia
amerykańskich rządowych agencji zdrowia na temat spożywania soli stołowej6
. Piszą
m. in., że sól stołowa powoduje zmiany materiału genetycznego, powoduje mutacje
(sic!). Niezorientowana osoba po przeczytaniu będzie zastanawiać się, czemu w ogóle
jeszcze żyje, a co bardziej strachliwy może przez rok nie wziąć do ust soli...
oczywiście z fatalnym skutkim dla zdrowia (i o to zapewne im chodzi, jako że sól - ta
nieprzetworzona (nie "oczyszczona") rzecz jasna - jest konieczna dla zdrowia i życia).
Wikipedia podaje dalej, że z punktu widzenia odżywiania, źródłem boru są
świeże warzywa i owoce, oraz że bor ma również wpływ na ciało ludzkie, przede
wszystkim na jego kościec. Przypuszcza się, iż jest niezbędny do prawidłowej
gospodarki wapniowej organizmu. Wraz z wapniem, magnezem oraz witaminą
reguluje przemiany, wzrost i rozwój kości, zaś jego niedobór powoduje utratę wapnia
i demineralizację kości. Muszę tu powiedzieć, że byłem mile zaskoczony znajdując
w Wikipedii, którą generalnie traktuję z pewną dozą nieufności, te informacje.
"W większych ilościach, związki boru, szczególnie te lotne, są trujące"; to
wciąż Wikipedia. No cóż, zapomnieli dodać, że w większych ilościach to dokładnie
wszystko, łącznie z wodą źródlaną, jest szkodliwe. A my nie zmierzamy wdychać
boraksu jak powietrza leśnego.
Jak już wspomniałem powyżej, źródłem suplementacji borem może być boraks.
Za Walterem Lastem przeczytałem więc podobne ostrzeżenie: na temat boraksu7
.
Wnikliwe porównanie tych dwu tekstów wykazuje, że sól stołowa w przypadku spożycia jest 50 do 100% bardziej toksyczna, niż boraks. Koń by się uśmiał.
Mówiąc konkretnie, LD508
boraksu jest wyższe niż soli stołowej. Co z tego wynika?
Że uśmiercić może mniejsza dawka soli stołowej, niż boraksu. A czy bardzo niebezpieczna jest szczypta soli wrzucona do zupy? Chyba nie. A boraksu? Proszę sobie samodzielnie odpowiedzieć na to pytanie.
Czym jest boraks?
Powtórzę - to sól mineralna. Składa się głównie z uwodnionego boranu sodu. Główne
jego pokłady występują m. in. w Turcji i Kaliforni. Zasadniczo używany na przykład
w ceramice, farbiarstwie, kosmetyce i jako topnik do lutowania. Używany też bywa do
zmiękczania wody i jako mikronawóz.
Kiedyś boraks i kwas borowy używane bywały jako nietoksyczne konserwanty żywności, ale zabroniono tego, z przyczyn które zapewne powoli stają się już jasne dla osoby czytającej ten artykuł (ciekawe, że stosowanie toksycznego benzoesanu sodu, będącego groźną trucizną enzymatyczną, do konserwowania żywności - nie zostało zabronione; prawdziwe trucizny nikomu tu widocznie nie przeszkadzają, niestety).
Uwaga:
Temat boru i boraksu w kontekście zdrowia jest obecnie wygaszany w mediach,
internecie. Boraks, kiedyś tak łatwy do nabycia, w kolejnych krajach jest coraz
trudniejszy do nabycia.
Łatwo znaleźć coraz liczniejsze artykuły i analizy "naukowe" dowodzące jego rzekomej toksyczności. Publika jest straszona i dezorientowana. Bo po co masz sobie pomóc, czy im to przyniesie zysk?
Obecnie istnieje forum na http://www.earthclinic.com na którym wymieniają się doświadczeniami pasjonaci praktycznego stosowania tej metody. Ja jestem w trakcie swoich prób praktycznych i każdego mogę zapewnić, że nawet nie dostrzegam szczypty boraksu w soku czy zupie.
http://vibronika.eu/images/pdf/artretyzmiosteoporoza.pdf
bor - osteoporoza, artretyzm, próchnica ..
0 x

- grzegorzadam
- Moderator
- x 106
- x 696
blueray21 pisze:@GA, ściągaj sobie karty charakterystyk.
czyli u mnie 10 ml to ca 400 mg boraksu czyli ca 40 mg boru - czyli 15 kropli wystarczy dla dawki podtrzymujacej - 3 mg Boru na dzień ?
czyli Twój koncentrat jest ponad 12,5 razy slabszy od ''mojego'' - tak - pytam zeby nie pomylić przecinków !? ktoś pytał i sam zwatpiłem - a nie chce źle przekazać ..
- a w razie jakby ktos przez pomyłkę zadał sobie - dziecko np. - to od Twojej konsystencji nic mu sie nie stanie po prostu..
3 gramy boraksu na litr i chwatit - 10 ml roztworu i 3 mg Boru jest zaaplikowane ..?
i jeszcze 3 pytania:
- czy boraks musi być rozpuszczony całkowicie ?
- czy można odrobinkę wsypywać do potraw - zup np. (pan R.Nowak z Vibroniki tak robi..przynajmniej tak opowiada ..podpierając się przy tym opiniami ze strony EarthClinic - ciekawej z resztą..
http://www.earthclinic.com/)
- czy spożycie nierozpuszczonego proszku i popicie wodą tez daje efekt ?
pozdrawiam
0 x

- grzegorzadam
- Moderator
- x 106
- x 696
....1/8 łyżeczki na próbę na litr przez 1 dzień jakieś 16 -18 godzin.
Szło o Boraks nie kwas Borowy.
Niemniej pierwotnie należy ustalić czy i ile jest to potrzebne.
Boraks bez Magnezu to nie utrafiona kuracja.
Osobiście zacząłbym jakiś tydzień wcześniej przyjmować systematycznie sam magnez codziennie niewielką porcję aby nasączyć organizm ,a potem kolejno Boraks z Magnezem.
Obserwując poziom Wapna.
Ale o tym nieco potem jak omówi się chociażby pobieżnie wszystkie postacie i potrzeby organizmu.
Bo zamiast przykładowo Boraksu potrzebne jest zmienić stosunek kwasu
żołądkowego,który daje podobne wyobrażania uczuciowo wzrokowe.
ale docelowo jeden litr dziennie na 1/8 łyżeczki Boraksu.
kto aplikuje Mg stale może od razu rozpocząć aplikację Boru ?
- to prawidłowa opinia ?
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CC8QFjAB&url=http%3A%2F%2Fmuki.salon24.pl%2F547566%2Cmialo-byc-a-nie-bedzie-o-tym-co-byc-mialo-a-nie-bedzie&ei=_0ChVMaPM4nb7AbKwYHwDg&usg=AFQjCNGa9eZEo5JkE_GZRAIw5xe0flEyZQ&sig2=ClQmCbCFT_xRgDVhRVn5Vg
0 x

- blueray21
- Administrator
- x 44
- x 522
Coś tu nie halo w tym cytacie!
Przy niedoborze boru organizm trudniej przyswaja wapń, fosfor i magnez, to prawda.
Możecie też bez problemu znaleźć opinię, że nadmiar magnezu blokuje przyswajanie boru.
Po pierwsze chciałbym zobaczyć kogoś z nadmiarem magnezu, ale zdrowego, a nie takiego kto ma ściśle określone schorzenia polegające na braku przyswajania lub braku ograniczeń przyswajania.
Nie ma, więc taka opinia, że magnez blokuje bor jest bzdurą, taka samą, jak to, że wspomaga jego przyswajanie. Nie znam takich relacji i jeszcze nigdzie nie spotkałem przedtem.
Dawka 1/8 łyżeczki na litr wody na cały dzień jest dla kobiet, dla mężczyzn jest to 1/4 łyżeczki.
Są to dawki terapeutyczne. W zwalczaniu grzybic, pleśni, czy wyciąganiu fluoru z organizmu, to pierwsze z brzegu, pewnie są i inne powody do terapii boraksem.
Dla zapewniania poprawnej gospodarki wapniem (osteoporoza), oprócz wspomnianych gdzie indziej witamin D i K2, należy używać dawki podtrzymującej od ok 30 mg do 50 mg boraksu na dzień, trochę zależy od wagi ciała.
Więc boraks bez magnezu to tak samo dobrze trafiona kuracja, jak i z magnezem.
W ogóle powyższy cytat to jakiś taki bełkot przypomina. Jak niby masz sobie obserwować poziom wapnia, gdzie? We krwi, a może w moczu? Masz laboratorium na co dzień? Albo "nasączanie" magnezem? Wiemy, że nie da się na zapas. Kropka.
Albo to:
Majstersztyk słowny. Szkoda na to czasu.
Kurcze. Starajcie się umieszczać jakieś opinie czymś poparte, bo w necie można znaleźć dosłownie wszystko, ale nie wszyscy na raz mogą mieć rację.
Przy niedoborze boru organizm trudniej przyswaja wapń, fosfor i magnez, to prawda.
Możecie też bez problemu znaleźć opinię, że nadmiar magnezu blokuje przyswajanie boru.
Po pierwsze chciałbym zobaczyć kogoś z nadmiarem magnezu, ale zdrowego, a nie takiego kto ma ściśle określone schorzenia polegające na braku przyswajania lub braku ograniczeń przyswajania.
Nie ma, więc taka opinia, że magnez blokuje bor jest bzdurą, taka samą, jak to, że wspomaga jego przyswajanie. Nie znam takich relacji i jeszcze nigdzie nie spotkałem przedtem.
Dawka 1/8 łyżeczki na litr wody na cały dzień jest dla kobiet, dla mężczyzn jest to 1/4 łyżeczki.
Są to dawki terapeutyczne. W zwalczaniu grzybic, pleśni, czy wyciąganiu fluoru z organizmu, to pierwsze z brzegu, pewnie są i inne powody do terapii boraksem.
Dla zapewniania poprawnej gospodarki wapniem (osteoporoza), oprócz wspomnianych gdzie indziej witamin D i K2, należy używać dawki podtrzymującej od ok 30 mg do 50 mg boraksu na dzień, trochę zależy od wagi ciała.
Więc boraks bez magnezu to tak samo dobrze trafiona kuracja, jak i z magnezem.
W ogóle powyższy cytat to jakiś taki bełkot przypomina. Jak niby masz sobie obserwować poziom wapnia, gdzie? We krwi, a może w moczu? Masz laboratorium na co dzień? Albo "nasączanie" magnezem? Wiemy, że nie da się na zapas. Kropka.
Albo to:
Bo zamiast przykładowo Boraksu potrzebne jest zmienić stosunek kwasu
żołądkowego,który daje podobne wyobrażania uczuciowo wzrokowe.
Majstersztyk słowny. Szkoda na to czasu.
Kurcze. Starajcie się umieszczać jakieś opinie czymś poparte, bo w necie można znaleźć dosłownie wszystko, ale nie wszyscy na raz mogą mieć rację.
0 x
- abcd
- x 371
- x 238
- Podziękował: 30347 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9060 razy
Jak to dobrze, że mam na naszym forum >blu<.
Nie ironizuję.
Kto byłby w stanie tak analitycznie i jednocześnie w prosty sposób przedstawić na te wszelkie zawiłości.
Chylę czoła >blu<.

Nie ironizuję.
Kto byłby w stanie tak analitycznie i jednocześnie w prosty sposób przedstawić na te wszelkie zawiłości.
Chylę czoła >blu<.

0 x
Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.
- grzegorzadam
- Moderator
- x 106
- x 696
a ja z kilkanaście razy

ale fakt - magnezu nigdy dość ..
ale gdzie szukać opinii popartych ? u lekarza rodzinnego ?

wniosek jest prosty:
Bor trza zadawać, a jak przy tym dodamy magnesium to jeszcze lepiej!

- najciekawsze jest to ze wszyscy cytowani opierają się na publikacjach W. Lasta ...
pozdrawiam
0 x

- blueray21
- Administrator
- x 44
- x 522
To widocznie wujek Google im tłumaczy, bo inaczej się tego nie da wyjaśnić.
Edit: Jak znajdziesz, że Last napisał coś takiego, co zacytowałem to postawie ci piwo, nawet dwa.
Wiem co pisał o boraksie, dawno, dawno temu.
A opinie w internecie są powielane zarówno poprawne, jak i nie poprawne. Ale to już należy do innego tematu.
Edit: Jak znajdziesz, że Last napisał coś takiego, co zacytowałem to postawie ci piwo, nawet dwa.
A opinie w internecie są powielane zarówno poprawne, jak i nie poprawne. Ale to już należy do innego tematu.
0 x
- grzegorzadam
- Moderator
- x 106
- x 696
nie pisalem że to z Lasta - tylko że to są ich interpretacje wypowiedzi doctora..
są jakie są - akurat te wielkiej szkody nie czynią chyba !

nie piję piwa ale dzięki

edit:
a te moje wyliczenia wcześniejsze odnośnie koncentratów boraksu są prawidłowe ?
0 x