Witam wszystkich użytkowników tego forum
17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.
25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.
/blueray21
W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum
To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.
Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.
/blueray21
Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
-
- Posty: 7489
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 186
- Podziękował: 4157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11238 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
https://www.i-sis.org.uk/NRFA.php
" Nowy ryż dla Afryki
Nowa odmiana ryżu opracowana przez hodowców roślin zwiększa plony ryżu dla rolników w całej Afryce. Dr Mae-Wan Ho donosi
Afrykańskie gatunki ryżu rozmnażają się jak chwasty, ale dają niskie plony. Azjatyckie gatunki ryżu, sprowadzone do Afryki 450 lat temu, dają wysokie plony, ale nie mogą konkurować z chwastami. Naukowcom z Towarzystwa Rozwoju Ryżu w Afryce Zachodniej (WARDA) udało się skrzyżować te dwa rodzaje ryżu, aby wyprodukować „nowy ryż dla Afryki” lub „Nerica”, który łączy w sobie wytrzymałość lokalnych afrykańskich gatunków ryżu z wysoką produktywnością ryżu azjatyckiego.
Stało się to w czasie, gdy popyt na ryż w Afryce Zachodniej rośnie szybciej niż gdziekolwiek indziej na świecie. Import ryżu wzrósł ośmiokrotnie w ciągu ostatnich trzech dekad do ponad 3 milionów ton rocznie, co kosztuje prawie 1 miliard USD.
Gatunek afrykański zatrzymuje się lub przewraca, gdy ziarna zbóż się wypełniają. Łatwo też pęka, marnując cenniejsze ziarno. Bardziej plenny gatunek azjatycki w dużej mierze zastąpił swojego afrykańskiego kuzyna. Ale rolnicy z Afryki Zachodniej na obszarach dotkniętych deszczem (suchych) nie mogą uprawiać półkarłowatych odmian ryżu z Azji, ponieważ nie konkurują dobrze z chwastami ani nie tolerują suszy i lokalnych szkodników. A afrykańscy rolnicy są zbyt biedni, by kupować herbicydy, pestycydy czy nawozy.
Dr Monty Jones, hodowca ryżu WARDA, zainicjował program biotechnologiczny w 1991 r., Wykorzystując 1500 afrykańskich odmian ryżu przechowywanych w bankach genów, które były zagrożone wyginięciem, gdy rolnicy porzucili je na rzecz bardziej wydajnych odmian azjatyckich. Szereg międzynarodowych instytucji badawczych w dziedzinie rolnictwa było partnerami WARDA w tworzeniu Nerica, a także rolników i krajowych programów badań rolniczych w 17 krajach afrykańskich.
Stworzenie „Nerica” polegało na skrzyżowaniu gatunków afrykańskich z azjatyckimi i „uratowaniu” międzygatunkowych zarodków hybrydowych w hodowli tkankowej. Te zarodki hybrydowe w przeciwnym razie umarłyby, gdyby zostały pozostawione na roślinach.
Wiechy Nerica zawierają do 400 ziaren w porównaniu do 75-100 ziaren jej afrykańskich rodziców i mogą potencjalnie podwoić produkcję ryżu. Nerica dojrzewa również 30-50 dni wcześniej niż tradycyjne odmiany, co pozwala rolnikom na uprawę dodatkowych warzyw lub roślin strączkowych. Są wyższe i lepiej rosną na żyznych, kwaśnych glebach, które stanowią 70% wyżynnego obszaru ryżu w regionie. Ponadto ma o 2% więcej białka niż rodzice z Azji lub Afryki. Jest to przykład „wigoru hybrydowego” lub heterozji.
Nerica to nie tylko jedna odmiana; jest to rodzina ponad 3000 linii. Savitri Mohapatra, Biuro Komunikacji i Informacji w Africa Rice Centre, powiedział w odpowiedzi na moje zapytanie: „Opracowano setki linii Nerica i są one prawdziwie rozmnażane”. Innymi słowy, rolnicy mogą oszczędzać i przesadzać nasiona bez konieczności ich corocznego kupowania. Dlatego biedni rolnicy czerpią korzyści z ryżu hybrydowego bez konieczności płacenia za niego co roku.
Badania partycypacyjne są kluczem do historii sukcesu firmy Nerica. Rolnicy wyhodowali kilka odmian i dostarczyli naukowcom cennych informacji zwrotnych. Naukowcom udało się poznać cechy najbardziej cenione przez rolników i włączyć je do programu hodowlanego. W 1998 roku w projekcie mającym na celu rozpoczęcie uprawy nowych odmian ryżu w Gwinei wzięło udział ponad 1 300 rolników. Następnie w 1999 r. Pojawił się projekt mający na celu zwiększenie podaży nasion na poziomie krajowym oraz kampania podnosząca świadomość rolników.
W Gwinei rolnicy zwiększyli plony o 50% bez nawozów io ponad 200% z nawozami.
Opierając się na sukcesie w Gwinei, WARDA i jej partnerzy połączyli siły, aby zwiększyć rozpowszechnianie Nerica w całej Afryce Subsaharyjskiej. Punktem kulminacyjnym było uruchomienie Afrykańskiej Inicjatywy na rzecz Ryżu (ARI) w marcu 2002 r."
" Nowy ryż dla Afryki
Nowa odmiana ryżu opracowana przez hodowców roślin zwiększa plony ryżu dla rolników w całej Afryce. Dr Mae-Wan Ho donosi
Afrykańskie gatunki ryżu rozmnażają się jak chwasty, ale dają niskie plony. Azjatyckie gatunki ryżu, sprowadzone do Afryki 450 lat temu, dają wysokie plony, ale nie mogą konkurować z chwastami. Naukowcom z Towarzystwa Rozwoju Ryżu w Afryce Zachodniej (WARDA) udało się skrzyżować te dwa rodzaje ryżu, aby wyprodukować „nowy ryż dla Afryki” lub „Nerica”, który łączy w sobie wytrzymałość lokalnych afrykańskich gatunków ryżu z wysoką produktywnością ryżu azjatyckiego.
Stało się to w czasie, gdy popyt na ryż w Afryce Zachodniej rośnie szybciej niż gdziekolwiek indziej na świecie. Import ryżu wzrósł ośmiokrotnie w ciągu ostatnich trzech dekad do ponad 3 milionów ton rocznie, co kosztuje prawie 1 miliard USD.
Gatunek afrykański zatrzymuje się lub przewraca, gdy ziarna zbóż się wypełniają. Łatwo też pęka, marnując cenniejsze ziarno. Bardziej plenny gatunek azjatycki w dużej mierze zastąpił swojego afrykańskiego kuzyna. Ale rolnicy z Afryki Zachodniej na obszarach dotkniętych deszczem (suchych) nie mogą uprawiać półkarłowatych odmian ryżu z Azji, ponieważ nie konkurują dobrze z chwastami ani nie tolerują suszy i lokalnych szkodników. A afrykańscy rolnicy są zbyt biedni, by kupować herbicydy, pestycydy czy nawozy.
Dr Monty Jones, hodowca ryżu WARDA, zainicjował program biotechnologiczny w 1991 r., Wykorzystując 1500 afrykańskich odmian ryżu przechowywanych w bankach genów, które były zagrożone wyginięciem, gdy rolnicy porzucili je na rzecz bardziej wydajnych odmian azjatyckich. Szereg międzynarodowych instytucji badawczych w dziedzinie rolnictwa było partnerami WARDA w tworzeniu Nerica, a także rolników i krajowych programów badań rolniczych w 17 krajach afrykańskich.
Stworzenie „Nerica” polegało na skrzyżowaniu gatunków afrykańskich z azjatyckimi i „uratowaniu” międzygatunkowych zarodków hybrydowych w hodowli tkankowej. Te zarodki hybrydowe w przeciwnym razie umarłyby, gdyby zostały pozostawione na roślinach.
Wiechy Nerica zawierają do 400 ziaren w porównaniu do 75-100 ziaren jej afrykańskich rodziców i mogą potencjalnie podwoić produkcję ryżu. Nerica dojrzewa również 30-50 dni wcześniej niż tradycyjne odmiany, co pozwala rolnikom na uprawę dodatkowych warzyw lub roślin strączkowych. Są wyższe i lepiej rosną na żyznych, kwaśnych glebach, które stanowią 70% wyżynnego obszaru ryżu w regionie. Ponadto ma o 2% więcej białka niż rodzice z Azji lub Afryki. Jest to przykład „wigoru hybrydowego” lub heterozji.
Nerica to nie tylko jedna odmiana; jest to rodzina ponad 3000 linii. Savitri Mohapatra, Biuro Komunikacji i Informacji w Africa Rice Centre, powiedział w odpowiedzi na moje zapytanie: „Opracowano setki linii Nerica i są one prawdziwie rozmnażane”. Innymi słowy, rolnicy mogą oszczędzać i przesadzać nasiona bez konieczności ich corocznego kupowania. Dlatego biedni rolnicy czerpią korzyści z ryżu hybrydowego bez konieczności płacenia za niego co roku.
Badania partycypacyjne są kluczem do historii sukcesu firmy Nerica. Rolnicy wyhodowali kilka odmian i dostarczyli naukowcom cennych informacji zwrotnych. Naukowcom udało się poznać cechy najbardziej cenione przez rolników i włączyć je do programu hodowlanego. W 1998 roku w projekcie mającym na celu rozpoczęcie uprawy nowych odmian ryżu w Gwinei wzięło udział ponad 1 300 rolników. Następnie w 1999 r. Pojawił się projekt mający na celu zwiększenie podaży nasion na poziomie krajowym oraz kampania podnosząca świadomość rolników.
W Gwinei rolnicy zwiększyli plony o 50% bez nawozów io ponad 200% z nawozami.
Opierając się na sukcesie w Gwinei, WARDA i jej partnerzy połączyli siły, aby zwiększyć rozpowszechnianie Nerica w całej Afryce Subsaharyjskiej. Punktem kulminacyjnym było uruchomienie Afrykańskiej Inicjatywy na rzecz Ryżu (ARI) w marcu 2002 r."
0 x
-
- Posty: 7489
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 186
- Podziękował: 4157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11238 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
O kauczuku , mniszku kok-sagiz, wojnie
Lateks zawiera proteazy cysteinowe,są tez obecne w papaji, anansie, kiwi, figach
Sa pomocne w leczeniu nowotworów, ponieważ guz jest otoczony strefą włóknika, a nasz organizm nie wytwarza wystarczającej ilości enzymów.
https://en.wikipedia.org/wiki/Latex
https://en.wikipedia.org/wiki/Cysteine_protease
http://napogorzu.blogspot.com/2016/01/h ... sagiz.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Taraxacum_kok-saghyz
https://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f= ... &sk=t&sd=a
https://www.researchgate.net/publicatio ... w_i_dzieci
https://kopalniawiedzy.pl/mniszek-kok-s ... -guma,8407
” Dodatkową zaletą surowca uzyskiwanego z mniszka jest fakt, że nie wykazuje on, w przeciwieństwie do swojego odpowiednika wytwarzanego przez drzewa kauczukowe, właściwości alergennych.
Obecnie trwają prace nad “ustabilizowaniem” linii rozwojowej zmodyfikowanych genetycznie mniszków. Jak szacują naukowcy z Instytutu Fraunhofera, nowa odmiana może trafić na rynek już za pięć lat.”
Lateks zawiera proteazy cysteinowe,są tez obecne w papaji, anansie, kiwi, figach
Sa pomocne w leczeniu nowotworów, ponieważ guz jest otoczony strefą włóknika, a nasz organizm nie wytwarza wystarczającej ilości enzymów.
https://en.wikipedia.org/wiki/Latex
https://en.wikipedia.org/wiki/Cysteine_protease
http://napogorzu.blogspot.com/2016/01/h ... sagiz.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Taraxacum_kok-saghyz
https://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f= ... &sk=t&sd=a
https://www.researchgate.net/publicatio ... w_i_dzieci
https://kopalniawiedzy.pl/mniszek-kok-s ... -guma,8407
” Dodatkową zaletą surowca uzyskiwanego z mniszka jest fakt, że nie wykazuje on, w przeciwieństwie do swojego odpowiednika wytwarzanego przez drzewa kauczukowe, właściwości alergennych.
Obecnie trwają prace nad “ustabilizowaniem” linii rozwojowej zmodyfikowanych genetycznie mniszków. Jak szacują naukowcy z Instytutu Fraunhofera, nowa odmiana może trafić na rynek już za pięć lat.”
0 x
-
- Posty: 7489
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 186
- Podziękował: 4157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11238 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
Częściowe cieniowanie zwiększa ilość CO2 pod panelami i plony.
https://www.naturalnews.com/2021-05-11- ... ivity.html
"Jak wynika z badań, instalowanie paneli słonecznych na pastwiskach zwiększa produktywność ziemi
Wtorek, 11 maja 2021 r., Autor: Virgilio Marin
(Natural News) Hodowla jagniąt na tym samym obszarze, na którym zainstalowano panele słoneczne, zwiększa zdolność gruntów rolnych do utrzymania upraw i hodowli. Taki jest wniosek naukowców z Oregon State University po porównaniu pastwisk pokrytych panelami słonecznymi z „tradycyjnymi” pastwiskami otwartymi.
Naukowcy szczegółowo opisali swoje odkrycia w artykule opublikowanym w czasopiśmie Frontiers in Sustainable Food Systems.
Odkrywanie agrowoltaiki w celu zwiększenia produktywności ziemi
Stany Zjednoczone są na dobrej drodze, aby w ciągu najbliższych kilku dziesięcioleci bardziej polegać na energii słonecznej. Instalacja paneli słonecznych w tym kraju rośnie średnio o 48 procent rocznie w ciągu ostatniej dekady, a oczekuje się, że amerykańska zdolność wytwarzania energii słonecznej ponownie podwoi się w ciągu najbliższych pięciu lat.
Jednak rozszerzenie wykorzystania energii słonecznej będzie miało duży wpływ na rolnictwo. Wcześniejsze badania pokazują, że łąki i pola uprawne w regionach o klimacie umiarkowanym to najlepsze miejsca do zainstalowania paneli słonecznych, co może powodować konkurencję między produkcją energii a zastosowaniami rolniczymi
Najnowsze propozycje mają na celu rozproszenie tej konkurencji poprzez agrowoltaikę, która obejmuje zagospodarowanie tego samego obszaru ziemi zarówno dla rolnictwa, jak i dla wytwarzania energii elektrycznej. Wiele badań dotyczących agrowoltaiki pokazuje, że obecność paneli słonecznych może zwiększyć produktywność roślin lubiących cień.
To powiedziawszy, przeprowadzono niewiele badań dotyczących wpływu paneli słonecznych na pastwiska i produkcję zwierzęcą. W tym celu naukowcy porównali wzrost jagniąt na tradycyjnych otwartych pastwiskach do wzrostu jagniąt na słonecznych pastwiskach.
Okazało się, że podczas gdy pastwiska słoneczne produkowały o 38% mniej paszy (rośliny zjadane przez wypasane zwierzęta) niż otwarte pastwiska w ciągu dwóch lat, jagnięta na obu typach pastwisk przybierały prawie taką samą wagę. Naukowcy wyjaśnili, że wyższa jakość paszy na słonecznych pastwiskach mogła zrównoważyć mniejszą ilość paszy. Ponadto panele słoneczne pozwoliły również zwierzętom zachować energię, zapewniając cień - stwierdzili naukowcy.
W pierwszym roku badań dobowe spożycie wody przez jagnięta na obu typach pastwisk wczesną wiosną było podobne. Ale późną wiosną jagnięta na otwartych pastwiskach zużywały więcej wody niż te pasące się pod panelami słonecznymi. Nie było różnicy w poborze wody przez jagnięta w następnym roku.
Łącznie dochody z wypasu wyniosły 1046 USD na hektar (ha) rocznie (jeden hektar to 2,47 akra) w przypadku otwartych pastwisk i 1029 USD rocznie w przypadku pastwisk słonecznych. Serkan Ates, profesor nauk o zwierzętach i terenach zamieszkałych oraz jeden z badaczy, powiedział, że ogólne zwroty były mniej więcej takie same. To powiedziawszy, liczby nie uwzględniają ilości energii wyprodukowanej przez panele słoneczne - zauważył.
„Gdybyśmy] zaprojektowali system tak, aby zmaksymalizować produkcję, prawdopodobnie uzyskalibyśmy jeszcze lepsze wyniki” - dodał. Ponadto wypas jagniąt obniża koszty i dodatkową pracę, zmniejszając zapotrzebowanie na herbicydy i regularne koszenie w celu zarządzania wzrostem roślin na pastwiskach słonecznych. (Powiązane: Instalowanie paneli słonecznych na gruntach rolnych może zmienić sposób, w jaki wytwarzamy energię i produkujemy żywność).
Naukowcy doszli do wniosku, że połączenie wypasu owiec i produkcji energii słonecznej na tym samym gruncie znacznie zwiększa produktywność ziemi - zdolność ziemi do podtrzymywania i podtrzymywania życia.
Korzyści z agrowoltaiki
Oto niektóre z zalet agriwoltaiki:
Zmniejsza zużycie wody. Rośliny mają ograniczenia co do ilości światła słonecznego, które mogą wykorzystać. Gdy osiągną ten limit, każde otrzymane światło sprawi, że będą bardziej spragnione. Panele słoneczne można ustawić tak, aby zapewnić roślinom odpowiednią ilość światła słonecznego.
Zwiększa produkcję energii. Rośliny zwiększają produktywność paneli słonecznych, utrzymując je w chłodzie. W rzeczywistości badania pokazują, że panele słoneczne umieszczone nad roślinami wytwarzają do 10 procent więcej energii elektrycznej.
Wspomaga wzrost roślin. Jak wspomniano powyżej, panele słoneczne mogą zwiększyć produktywność roślin kochających cień.
Agrivoltaics poprawia produkcję żywności i zmniejsza zużycie wody, jednocześnie generując energię i dodatkowe dochody. Dowiedz się więcej o rolnictwie i innych zrównoważonych systemach rolniczych na stronie Harvest.news.
Źródła obejmują:
ScienceDaily.com
AgSci.OregonState.edu"
https://www.naturalnews.com/2021-05-11- ... ivity.html
"Jak wynika z badań, instalowanie paneli słonecznych na pastwiskach zwiększa produktywność ziemi
Wtorek, 11 maja 2021 r., Autor: Virgilio Marin
(Natural News) Hodowla jagniąt na tym samym obszarze, na którym zainstalowano panele słoneczne, zwiększa zdolność gruntów rolnych do utrzymania upraw i hodowli. Taki jest wniosek naukowców z Oregon State University po porównaniu pastwisk pokrytych panelami słonecznymi z „tradycyjnymi” pastwiskami otwartymi.
Naukowcy szczegółowo opisali swoje odkrycia w artykule opublikowanym w czasopiśmie Frontiers in Sustainable Food Systems.
Odkrywanie agrowoltaiki w celu zwiększenia produktywności ziemi
Stany Zjednoczone są na dobrej drodze, aby w ciągu najbliższych kilku dziesięcioleci bardziej polegać na energii słonecznej. Instalacja paneli słonecznych w tym kraju rośnie średnio o 48 procent rocznie w ciągu ostatniej dekady, a oczekuje się, że amerykańska zdolność wytwarzania energii słonecznej ponownie podwoi się w ciągu najbliższych pięciu lat.
Jednak rozszerzenie wykorzystania energii słonecznej będzie miało duży wpływ na rolnictwo. Wcześniejsze badania pokazują, że łąki i pola uprawne w regionach o klimacie umiarkowanym to najlepsze miejsca do zainstalowania paneli słonecznych, co może powodować konkurencję między produkcją energii a zastosowaniami rolniczymi
Najnowsze propozycje mają na celu rozproszenie tej konkurencji poprzez agrowoltaikę, która obejmuje zagospodarowanie tego samego obszaru ziemi zarówno dla rolnictwa, jak i dla wytwarzania energii elektrycznej. Wiele badań dotyczących agrowoltaiki pokazuje, że obecność paneli słonecznych może zwiększyć produktywność roślin lubiących cień.
To powiedziawszy, przeprowadzono niewiele badań dotyczących wpływu paneli słonecznych na pastwiska i produkcję zwierzęcą. W tym celu naukowcy porównali wzrost jagniąt na tradycyjnych otwartych pastwiskach do wzrostu jagniąt na słonecznych pastwiskach.
Okazało się, że podczas gdy pastwiska słoneczne produkowały o 38% mniej paszy (rośliny zjadane przez wypasane zwierzęta) niż otwarte pastwiska w ciągu dwóch lat, jagnięta na obu typach pastwisk przybierały prawie taką samą wagę. Naukowcy wyjaśnili, że wyższa jakość paszy na słonecznych pastwiskach mogła zrównoważyć mniejszą ilość paszy. Ponadto panele słoneczne pozwoliły również zwierzętom zachować energię, zapewniając cień - stwierdzili naukowcy.
W pierwszym roku badań dobowe spożycie wody przez jagnięta na obu typach pastwisk wczesną wiosną było podobne. Ale późną wiosną jagnięta na otwartych pastwiskach zużywały więcej wody niż te pasące się pod panelami słonecznymi. Nie było różnicy w poborze wody przez jagnięta w następnym roku.
Łącznie dochody z wypasu wyniosły 1046 USD na hektar (ha) rocznie (jeden hektar to 2,47 akra) w przypadku otwartych pastwisk i 1029 USD rocznie w przypadku pastwisk słonecznych. Serkan Ates, profesor nauk o zwierzętach i terenach zamieszkałych oraz jeden z badaczy, powiedział, że ogólne zwroty były mniej więcej takie same. To powiedziawszy, liczby nie uwzględniają ilości energii wyprodukowanej przez panele słoneczne - zauważył.
„Gdybyśmy] zaprojektowali system tak, aby zmaksymalizować produkcję, prawdopodobnie uzyskalibyśmy jeszcze lepsze wyniki” - dodał. Ponadto wypas jagniąt obniża koszty i dodatkową pracę, zmniejszając zapotrzebowanie na herbicydy i regularne koszenie w celu zarządzania wzrostem roślin na pastwiskach słonecznych. (Powiązane: Instalowanie paneli słonecznych na gruntach rolnych może zmienić sposób, w jaki wytwarzamy energię i produkujemy żywność).
Naukowcy doszli do wniosku, że połączenie wypasu owiec i produkcji energii słonecznej na tym samym gruncie znacznie zwiększa produktywność ziemi - zdolność ziemi do podtrzymywania i podtrzymywania życia.
Korzyści z agrowoltaiki
Oto niektóre z zalet agriwoltaiki:
Zmniejsza zużycie wody. Rośliny mają ograniczenia co do ilości światła słonecznego, które mogą wykorzystać. Gdy osiągną ten limit, każde otrzymane światło sprawi, że będą bardziej spragnione. Panele słoneczne można ustawić tak, aby zapewnić roślinom odpowiednią ilość światła słonecznego.
Zwiększa produkcję energii. Rośliny zwiększają produktywność paneli słonecznych, utrzymując je w chłodzie. W rzeczywistości badania pokazują, że panele słoneczne umieszczone nad roślinami wytwarzają do 10 procent więcej energii elektrycznej.
Wspomaga wzrost roślin. Jak wspomniano powyżej, panele słoneczne mogą zwiększyć produktywność roślin kochających cień.
Agrivoltaics poprawia produkcję żywności i zmniejsza zużycie wody, jednocześnie generując energię i dodatkowe dochody. Dowiedz się więcej o rolnictwie i innych zrównoważonych systemach rolniczych na stronie Harvest.news.
Źródła obejmują:
ScienceDaily.com
AgSci.OregonState.edu"
0 x
- grzegorzadam
- Moderator
- Posty: 13105
- Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
- x 106
- x 696
- Podziękował: 29964 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19672 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
ciekawe z tymi paletami
całość:
https://naturalblaze.us1.list-manage.co ... b8aff2ed3b

całość:
https://naturalblaze.us1.list-manage.co ... b8aff2ed3b
Jak Założyć Ogród Z Palet
i Jakie Warzywa W Nim Najlepiej Rosną?
0 x
życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło

-
- Posty: 7489
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 186
- Podziękował: 4157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11238 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
Autorka bloga
https://trocheinnacukiernia.home.blog/
wydała kilka ciekawych książek,
"Smakowite drzewa " jest obecnie trudno dostęna, ale będzie wznowienie
https://trocheinnacukiernia.home.blog/moje-ksiazki/
https://trocheinnacukiernia.home.blog/
wydała kilka ciekawych książek,
"Smakowite drzewa " jest obecnie trudno dostęna, ale będzie wznowienie
https://trocheinnacukiernia.home.blog/moje-ksiazki/
0 x
-
- Posty: 7489
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 186
- Podziękował: 4157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11238 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
https://jaw.pl/2021/07/niekoszone-trawn ... owizyjnej/
” Na facebookowym profilu ADS 2 Podwale opublikowano zdjęcia wykonane z użyciem kamery termowizyjnej, dzięki którym możemy zobaczyć różnice w temperaturach między terenem ze skoszonym a nieskoszonym trawnikiem. Ta, jak się okazuje, wynosi nawet do 10 stopni Celsjusza. Nieskoszony zieleniec, wg zdjęć kamerą termowizyjną, działa niemalże jak klimatyzacja.”
” Na facebookowym profilu ADS 2 Podwale opublikowano zdjęcia wykonane z użyciem kamery termowizyjnej, dzięki którym możemy zobaczyć różnice w temperaturach między terenem ze skoszonym a nieskoszonym trawnikiem. Ta, jak się okazuje, wynosi nawet do 10 stopni Celsjusza. Nieskoszony zieleniec, wg zdjęć kamerą termowizyjną, działa niemalże jak klimatyzacja.”
0 x
-
- Posty: 7489
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 186
- Podziękował: 4157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11238 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
https://ecoreactor.org/elektrostymulacja-roslin/
” Spis treści1 Elektrokomunikacja, a elektrostymulacja roślin2 Zalety stymulacji sygnałami elektrycznymi3 Hydroponika jako przestrzeń innowacji4 Magnetica – elektrostymulacja roślin po Polsku5 Źródła:”
, to było znane na pocz. XX w. i dawało niesamowite plony. Jak wiadomo korzenie mają mitochondria , a te działają wg stałych reguł, o czym jest wątek w medycynie mitochondrialnej.
Innym źródłem energii są melaniny (czarnoziemy) i podczerwień (piasek), a poza tym mozna jest wspomagać róznicą napięć. Na kongresie elektrokultury na pocz. XX w. wykładał Polak o nazwisku Piłsudki , ale nie ten polityk. Niestety nie mam teraz linku do tego artykułu . Są dostępne książeczki o elektrokulturze.
http://www.cheops4.org.pl/cheos/viewtop ... 25#p120086
” Spis treści1 Elektrokomunikacja, a elektrostymulacja roślin2 Zalety stymulacji sygnałami elektrycznymi3 Hydroponika jako przestrzeń innowacji4 Magnetica – elektrostymulacja roślin po Polsku5 Źródła:”
, to było znane na pocz. XX w. i dawało niesamowite plony. Jak wiadomo korzenie mają mitochondria , a te działają wg stałych reguł, o czym jest wątek w medycynie mitochondrialnej.
Innym źródłem energii są melaniny (czarnoziemy) i podczerwień (piasek), a poza tym mozna jest wspomagać róznicą napięć. Na kongresie elektrokultury na pocz. XX w. wykładał Polak o nazwisku Piłsudki , ale nie ten polityk. Niestety nie mam teraz linku do tego artykułu . Są dostępne książeczki o elektrokulturze.
http://www.cheops4.org.pl/cheos/viewtop ... 25#p120086
0 x
-
- Posty: 7489
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 186
- Podziękował: 4157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11238 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
https://terra.horsch.com/pl/wydanie-20- ... moc-natury
" Ze względu na wielofunkcyjność w systemie produkcyjnym głównym celem nawożenia mikrobiologicznego jest przywrócenie różnorodności biologicznej gleby, a zwłaszcza bakterii. Analizy molekularne wskazują na istnienie do 500 różnych grup bakterii w dobrze przeprowadzonej fermentacji.
Obejmuje to również grupy produkujące żel bakteryjny (kwas poliuronowy), który może agregować cząsteczki gleby. Żel tworzy strukturę gleby, buduje cząstki gleby i dostarcza glebie więcej tlenu i wody. Ma to pozytywny wpływ na żyzność gleb.
Ponadto mikrobiologiczne nawożenie rozszerza połączenie gleby z rośliną poprzez eksudację (wyciek substancji płynnej). Duża część energii wytwarzanej w procesie fotosyntezy (średnio 30%) jest wykorzystywana do eksudacji. W ciągu roku uprawiana kukurydza oddaje około miliona litrów polisacharydów na hektar (lub 10 ton suchej masy organicznej na hektar).
Te wydzieliny odżywiają mikrobiotę (ogół mikroorganizmów występujących w danym siedlisku) wokół korzeni. Ponadto przynoszą roślinie wiele korzyści, np. zwiększają dostępność minerałów odpowiedzialnych za odporność na choroby. "
" Ze względu na wielofunkcyjność w systemie produkcyjnym głównym celem nawożenia mikrobiologicznego jest przywrócenie różnorodności biologicznej gleby, a zwłaszcza bakterii. Analizy molekularne wskazują na istnienie do 500 różnych grup bakterii w dobrze przeprowadzonej fermentacji.
Obejmuje to również grupy produkujące żel bakteryjny (kwas poliuronowy), który może agregować cząsteczki gleby. Żel tworzy strukturę gleby, buduje cząstki gleby i dostarcza glebie więcej tlenu i wody. Ma to pozytywny wpływ na żyzność gleb.
Ponadto mikrobiologiczne nawożenie rozszerza połączenie gleby z rośliną poprzez eksudację (wyciek substancji płynnej). Duża część energii wytwarzanej w procesie fotosyntezy (średnio 30%) jest wykorzystywana do eksudacji. W ciągu roku uprawiana kukurydza oddaje około miliona litrów polisacharydów na hektar (lub 10 ton suchej masy organicznej na hektar).
Te wydzieliny odżywiają mikrobiotę (ogół mikroorganizmów występujących w danym siedlisku) wokół korzeni. Ponadto przynoszą roślinie wiele korzyści, np. zwiększają dostępność minerałów odpowiedzialnych za odporność na choroby. "
0 x
-
- Posty: 7489
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 186
- Podziękował: 4157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11238 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
http://www.eko-uprawy.pl/sadownictwo/sa ... -na-mszyce
"mszyce potrzebują do prawidłowego rozwoju białka, w które soki roślinne są mało zasobne. Mają one za to w składzie dużo cukrów. Aby uzyskać niezbędną ilość białka, mszyce muszą zatem odfiltrować znaczne ilości soków roślinnych, a nadmiaru cukrów pozbywają się w postaci wydzieliny zwanej spadzią. Stanowi ona pokarm dla mrówek i pszczół, ale także pożywkę dla grzybów sadzakowych, które rozwijają się na wydzielinie mszyc i powodują powstanie na roślinach oraz owocach paskudnych, czarnych plam.
[...]
Doskonałym rozwiązaniem przeciwko mszycy oraz wielu innym szkodnikom atakującym rośliny jest olej rydzowy"
"mszyce potrzebują do prawidłowego rozwoju białka, w które soki roślinne są mało zasobne. Mają one za to w składzie dużo cukrów. Aby uzyskać niezbędną ilość białka, mszyce muszą zatem odfiltrować znaczne ilości soków roślinnych, a nadmiaru cukrów pozbywają się w postaci wydzieliny zwanej spadzią. Stanowi ona pokarm dla mrówek i pszczół, ale także pożywkę dla grzybów sadzakowych, które rozwijają się na wydzielinie mszyc i powodują powstanie na roślinach oraz owocach paskudnych, czarnych plam.
[...]
Doskonałym rozwiązaniem przeciwko mszycy oraz wielu innym szkodnikom atakującym rośliny jest olej rydzowy"
0 x
-
- Posty: 7489
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 186
- Podziękował: 4157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11238 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
”https://www.eurozine.com/wskrzeszanie-gleby/#
” Od XIX wieku działacze na rzecz ochrony przyrody, ekonomiści, historycy narodu i środowiska napisali bardzo dużo na temat jakości gleby i „zgwałconej ziemi” [Wilson]. […] namysłu nad tym, jaki wpływ na zmianę historyczną może mieć zwrot molekularny w biologii. Naukowcy nie postrzegają już ziemi jako zbioru składników mineralnych. Biolodzy molekularni udowodnili, że miliardy mikroskopijnych organizmów zamieszkujących zdrowe gleby tworzą zdumiewająco złożony superorganizm. […] Zdrowa gleba jest sprężysta, poprzetykana cienkimi jak włos korzeniami i zamieszkana przez ożywiony świat owadów, małych zwierząt, bakterii, wirusów i grzybów. Wyspecjalizowane bakterie wchodzą w symbiozę z koniuszkami korzeni, tworząc centra dowodzenia roślin. Bakterie azotowe wytwarzają substancje stymulujące wzrost. Bakterie brodawkowate i grzyby z rodzaju Glomus współpracują z korzeniami, eliminując choroby pochodzące z gleby [Pandey et al. 1-19]. Inne bakterie – Streptomyces (te same dobroczynne organizmy, które występują w antybiotykach przeznaczonych dla ludzi) ratują spragnione rośliny w trakcie suszy [Hunter]. Jeśli niekorzystne warunki utrzymują się, bakterie korzeniowe mogą także mutować i zmieniać swój metabolizm, aby wspomóc roślinę. Inne bakterie i grzyby chronią je przed owadami i szkodnikami [Sabotič et al.].[…]"
” Od XIX wieku działacze na rzecz ochrony przyrody, ekonomiści, historycy narodu i środowiska napisali bardzo dużo na temat jakości gleby i „zgwałconej ziemi” [Wilson]. […] namysłu nad tym, jaki wpływ na zmianę historyczną może mieć zwrot molekularny w biologii. Naukowcy nie postrzegają już ziemi jako zbioru składników mineralnych. Biolodzy molekularni udowodnili, że miliardy mikroskopijnych organizmów zamieszkujących zdrowe gleby tworzą zdumiewająco złożony superorganizm. […] Zdrowa gleba jest sprężysta, poprzetykana cienkimi jak włos korzeniami i zamieszkana przez ożywiony świat owadów, małych zwierząt, bakterii, wirusów i grzybów. Wyspecjalizowane bakterie wchodzą w symbiozę z koniuszkami korzeni, tworząc centra dowodzenia roślin. Bakterie azotowe wytwarzają substancje stymulujące wzrost. Bakterie brodawkowate i grzyby z rodzaju Glomus współpracują z korzeniami, eliminując choroby pochodzące z gleby [Pandey et al. 1-19]. Inne bakterie – Streptomyces (te same dobroczynne organizmy, które występują w antybiotykach przeznaczonych dla ludzi) ratują spragnione rośliny w trakcie suszy [Hunter]. Jeśli niekorzystne warunki utrzymują się, bakterie korzeniowe mogą także mutować i zmieniać swój metabolizm, aby wspomóc roślinę. Inne bakterie i grzyby chronią je przed owadami i szkodnikami [Sabotič et al.].[…]"
0 x
-
- Posty: 7489
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 186
- Podziękował: 4157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11238 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
https://www.bezpluga.pl/ceny/ile-czasu- ... 13699.html
" Chyba nikogo nie trzeba już przekonywać, że rezygnacja z czaso- i energochłonnego zabiegu, jakim jest orka, pozwala na znaczne oszczędności. Jakie dokładnie - postanowili sprawdzić polscy badacze.[...]
Jak zaznaczył prof. Jaskulski, emisja CO2 podczas zabiegów uprawy roli ma dwa źródła: spalane paliwo i utlenianą materię organiczną. Szacuje się, że 1 litr zużytego oleju napędowego równy jest 3 kilogramom wyemitowanego dwutlenku węgla. Co więcej, im bardziej napowietrzona i spulchniona gleba, tym intensywniejsze "spalanie" materii organicznej, co przekłada się na większe emisje CO2.
- Wydzielanie dwutlenku węgla najintensywniejsze jest zaraz po orce, później spada, lecz i tak jest dwukrotnie większe niż w uprawie bezorkowej - tłumaczył prelegent.
Na potwierdzenie tych słów prof. Jaskulski przedstawił wyliczenia dotyczące zużycia paliwa w trzech systemach uprawy: płużnym, głębokim bezpłużnym oraz pasowym. Podczas gdy zużycie paliwa w uprawie orkowej wyniosło 40-60 l/ha, mniejsze było w przypadku uprawy bezorkowej i wyniosło 28-35 l/ha. Największe oszczędności paliwa odnotowano w systemie strip-till, gdzie zużycie paliwa wahało się w granicach 9-15 l/ha."
http://permakultura.net/2010/01/17/upra ... -bonifils/
http://permakultura.net/2010/01/12/zboz ... akulturze/
http://permakultura.net/2010/04/24/upra ... m-poplonu/
" Chyba nikogo nie trzeba już przekonywać, że rezygnacja z czaso- i energochłonnego zabiegu, jakim jest orka, pozwala na znaczne oszczędności. Jakie dokładnie - postanowili sprawdzić polscy badacze.[...]
Jak zaznaczył prof. Jaskulski, emisja CO2 podczas zabiegów uprawy roli ma dwa źródła: spalane paliwo i utlenianą materię organiczną. Szacuje się, że 1 litr zużytego oleju napędowego równy jest 3 kilogramom wyemitowanego dwutlenku węgla. Co więcej, im bardziej napowietrzona i spulchniona gleba, tym intensywniejsze "spalanie" materii organicznej, co przekłada się na większe emisje CO2.
- Wydzielanie dwutlenku węgla najintensywniejsze jest zaraz po orce, później spada, lecz i tak jest dwukrotnie większe niż w uprawie bezorkowej - tłumaczył prelegent.
Na potwierdzenie tych słów prof. Jaskulski przedstawił wyliczenia dotyczące zużycia paliwa w trzech systemach uprawy: płużnym, głębokim bezpłużnym oraz pasowym. Podczas gdy zużycie paliwa w uprawie orkowej wyniosło 40-60 l/ha, mniejsze było w przypadku uprawy bezorkowej i wyniosło 28-35 l/ha. Największe oszczędności paliwa odnotowano w systemie strip-till, gdzie zużycie paliwa wahało się w granicach 9-15 l/ha."
http://permakultura.net/2010/01/17/upra ... -bonifils/
http://permakultura.net/2010/01/12/zboz ... akulturze/
http://permakultura.net/2010/04/24/upra ... m-poplonu/
0 x
-
- Posty: 7489
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 186
- Podziękował: 4157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11238 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
http://permakultura.net/2010/01/12/zboz ... akulturze/
"Masanobu Fukuoka
Jakie są założenia rolnictwa naturalnego (jak zwał je twórca tej metody)?
1.Nigdy nie zostawiamy gleby bez okrycia
2.Nie stosujemy nawozów sztucznych
3.Nie odchwaszczamy przez oranie
4.Nie wjeżdżamy ciężkim sprzętem na pole
5.Nie przycinamy drzew/krzewów
Fukuoka regularnie uzyskiwał plony równe lub wyższe niż najwydajniejsi rolnicy konwencjonalni w jego okolicy. Znany jest również z tego, że opracował on sposób uprawy ryżu eliminujący jego czasochłonne przesadzanie. Ogranicza to nakład pracy w jego uprawie do 1/5 „normalnej” uprawy.
Jak zatem od strony „technicznej” wygląda dany sposób uprawy?
W klimacie Japonii możliwe jest uzyskanie dwóch plonów na rok. System, który Masanobu Fukuoka opracował również to wykorzystuje. Latem zbiera się ryż jary a zimą zbiera się jęczmień. Każde z tych zbóż jest sadzone jeszcze zanim poprzednie zostało zebrane. Wykorzystuje się kuleczki gliniane. Te kuleczki gliniane to kulki zrobione z nasion, kompostu, gliny i wody. Dzięki temu ziarna mają dobre warunki do wzrostu i nie zostają zjedzone przez ptaki. Z jęczmieniem w ryż wysiewa się również koniczynę białą – ona ma dostarczać azot do gleby. Wkrótce jęczmień przerasta koniczynę w naturalny sposób ją przygłuszając.
Gdy jęczmień dojrzewa wysiewa się ryż. Gdy jęczmień jest już dojrzały, to ryż już trochę podrósł. Zbiera się jęczmień. Zostaje nam więc pole młodym ryżem i koniczyną. Jako, że ryż jest młody a koniczyna już „wyrośnięta” stanowiłaby dużą konkurencję dla ryżu (poza tym ryż jest niską rośliną). Jakie jest zatem wyjście? Masanobu Fukuoka wymyślił, że można zalać poletko na tydzień. Poważnie osłabi to wzrost koniczyny (a nie zabije), więc ryż będzie mógł rosnąć bez konkurencji. Zalewanie poletka zabija również większość chwastów. Dużo ich i tak nie ma, ponieważ na glebie cały czas coś rośnie, więc nie jest łatwo chwastom się ustabilizować. Na krótko przed tym, jak ma się zebrać ryż zalewa się poletko jeszcze raz. Wpuszcza się tym razem ryby – karpie. Zjadają one różne pasożyty, typu ślimaki. Dodatkowo osłabia to trochę wzrost koniczyny, która wkrótce konkurowałaby z jęczmieniem."
"Masanobu Fukuoka
Jakie są założenia rolnictwa naturalnego (jak zwał je twórca tej metody)?
1.Nigdy nie zostawiamy gleby bez okrycia
2.Nie stosujemy nawozów sztucznych
3.Nie odchwaszczamy przez oranie
4.Nie wjeżdżamy ciężkim sprzętem na pole
5.Nie przycinamy drzew/krzewów
Fukuoka regularnie uzyskiwał plony równe lub wyższe niż najwydajniejsi rolnicy konwencjonalni w jego okolicy. Znany jest również z tego, że opracował on sposób uprawy ryżu eliminujący jego czasochłonne przesadzanie. Ogranicza to nakład pracy w jego uprawie do 1/5 „normalnej” uprawy.
Jak zatem od strony „technicznej” wygląda dany sposób uprawy?
W klimacie Japonii możliwe jest uzyskanie dwóch plonów na rok. System, który Masanobu Fukuoka opracował również to wykorzystuje. Latem zbiera się ryż jary a zimą zbiera się jęczmień. Każde z tych zbóż jest sadzone jeszcze zanim poprzednie zostało zebrane. Wykorzystuje się kuleczki gliniane. Te kuleczki gliniane to kulki zrobione z nasion, kompostu, gliny i wody. Dzięki temu ziarna mają dobre warunki do wzrostu i nie zostają zjedzone przez ptaki. Z jęczmieniem w ryż wysiewa się również koniczynę białą – ona ma dostarczać azot do gleby. Wkrótce jęczmień przerasta koniczynę w naturalny sposób ją przygłuszając.
Gdy jęczmień dojrzewa wysiewa się ryż. Gdy jęczmień jest już dojrzały, to ryż już trochę podrósł. Zbiera się jęczmień. Zostaje nam więc pole młodym ryżem i koniczyną. Jako, że ryż jest młody a koniczyna już „wyrośnięta” stanowiłaby dużą konkurencję dla ryżu (poza tym ryż jest niską rośliną). Jakie jest zatem wyjście? Masanobu Fukuoka wymyślił, że można zalać poletko na tydzień. Poważnie osłabi to wzrost koniczyny (a nie zabije), więc ryż będzie mógł rosnąć bez konkurencji. Zalewanie poletka zabija również większość chwastów. Dużo ich i tak nie ma, ponieważ na glebie cały czas coś rośnie, więc nie jest łatwo chwastom się ustabilizować. Na krótko przed tym, jak ma się zebrać ryż zalewa się poletko jeszcze raz. Wpuszcza się tym razem ryby – karpie. Zjadają one różne pasożyty, typu ślimaki. Dodatkowo osłabia to trochę wzrost koniczyny, która wkrótce konkurowałaby z jęczmieniem."
0 x
-
- Posty: 7489
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 186
- Podziękował: 4157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11238 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
https://jacek.kwasniewski.org.pl/teksty ... -rolnicza/
Średniowieczna Rewolucja Rolnicza
Średniowieczna Rewolucja Rolnicza
0 x
-
- Posty: 7489
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 186
- Podziękował: 4157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11238 razy
-
- Posty: 7489
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 186
- Podziękował: 4157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11238 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
https://kopalniawiedzy.pl/szczepienie-j ... adka,34600
" Szczepienie jednoliściennych jest możliwe. Nowa technika uratuje ważne rośliny uprawne
Nowa technika szczepienie może zwiększyć produkcję roślinną i wyeliminować wiele chorób wśród najbardziej zagrożonych roślin uprawnych, takich jak bananowce czy palmy daktylowe. Po raz pierwszy udało się zastosować ją u jednoliściennych, grupy, do której należą tak ważne rośliny jak owies czy pszenica.
Szczepienie roślin stosuje się od tysiącleci w celu uszlachetniania roślin uprawnych i ochrony ich przed chorobami. Zabieg ten polega na połączeniu zrazu – części rośliny szlachetnej – z podkładką, czyli formą dziką. W ten sztuczny sposób łączy się odrębne rośliny i powstaje nowy organizm mający cechy obu.
Dotychczas jednak szczepienia nie udało się stosować w przypadku roślin jednoliściennych. Nie wytwarzają one bowiem kambium (miazgi twórczej), niezbędnej do tego, by zraz mógł przyjąć się na podkładce.
Dokonaliśmy czegoś, co dotychczas uznawane było za niemożliwe. Szczepienie roślinnych tkanek zarodkowych niesie ze sobą olbrzymi potencjał. Odkryliśmy, że nawet daleko spokrewnione rośliny nadają się do szczepienia w ten sposób, mówi profesor Julian Hibberd z University of Cambridge. Opisana na łamach Nature technika pozwala na efektywne szczepienie jednoliściennych. Testy wykazały, że w ten sposób można szczepić m.in. ananasy, badany, cebule, agawę i palmę daktylową.
Czytałem specjalistyczne artykuły dotyczące szczepienia, które ukazały się w ostatnich dekadach, i wszyscy ich autorzy zgodnie twierdzili, że nie można szczepić roślin jednoliściennych. Przez lata uparcie tego próbowałem i w końcu udowodniłem, że badacze się mylili, mówi główny autor odkrycia, doktor Greg Reeves z University of Cambridge. Dzięki pracy Reevesa możliwe będzie stworzenie odmian roślin uprawnych bardziej odpornych na choroby czy zdolnych do wzrostu w na zasolonych glebach.
Na nowej technice z pewnością skorzystają producenci bananów. Obecnie światowa produkcja jest zdominowana przez odmianę Cavendish, gdyż owoce te dobrze znoszą transport długodystansowy. Jednak brak zróżnicowania genetycznego powoduje, że uprawy bananów na całym świecie są narażone na choroby. Od dziesięcioleci uprawom bananów na całym świecie zagraża grzybiczna choroba panamska. Prace naukowców z University of Cambridge dają nadzieję na ocalenie tego ważnego źródła pożywienia. To wspaniała wiadomość, mówi doktor Louise Sutherland z Ceres Agri-Tech.
Procedury szczepienia nie uda się jednak zastosować w rozsądny sposób w przypadku wszystkich jednoliściennych, w tym bardzo ważnych zbóż, jak pszenica czy owies. W ich przypadku trzeba by ją powtórzyć miliony razy, by uzyskać pojedynczy zbiór. Jednak nowa technika znajdzie zastosowanie w przypadku dużych długo żyjących roślin, jak bananowce, palmy daktylowe czy agawa. W ich przypadku szczepienie pojedynczych roślin ma sens.
Autor: Mariusz BłońskiŹródło: University of Cambridge
" Szczepienie jednoliściennych jest możliwe. Nowa technika uratuje ważne rośliny uprawne
Nowa technika szczepienie może zwiększyć produkcję roślinną i wyeliminować wiele chorób wśród najbardziej zagrożonych roślin uprawnych, takich jak bananowce czy palmy daktylowe. Po raz pierwszy udało się zastosować ją u jednoliściennych, grupy, do której należą tak ważne rośliny jak owies czy pszenica.
Szczepienie roślin stosuje się od tysiącleci w celu uszlachetniania roślin uprawnych i ochrony ich przed chorobami. Zabieg ten polega na połączeniu zrazu – części rośliny szlachetnej – z podkładką, czyli formą dziką. W ten sztuczny sposób łączy się odrębne rośliny i powstaje nowy organizm mający cechy obu.
Dotychczas jednak szczepienia nie udało się stosować w przypadku roślin jednoliściennych. Nie wytwarzają one bowiem kambium (miazgi twórczej), niezbędnej do tego, by zraz mógł przyjąć się na podkładce.
Dokonaliśmy czegoś, co dotychczas uznawane było za niemożliwe. Szczepienie roślinnych tkanek zarodkowych niesie ze sobą olbrzymi potencjał. Odkryliśmy, że nawet daleko spokrewnione rośliny nadają się do szczepienia w ten sposób, mówi profesor Julian Hibberd z University of Cambridge. Opisana na łamach Nature technika pozwala na efektywne szczepienie jednoliściennych. Testy wykazały, że w ten sposób można szczepić m.in. ananasy, badany, cebule, agawę i palmę daktylową.
Czytałem specjalistyczne artykuły dotyczące szczepienia, które ukazały się w ostatnich dekadach, i wszyscy ich autorzy zgodnie twierdzili, że nie można szczepić roślin jednoliściennych. Przez lata uparcie tego próbowałem i w końcu udowodniłem, że badacze się mylili, mówi główny autor odkrycia, doktor Greg Reeves z University of Cambridge. Dzięki pracy Reevesa możliwe będzie stworzenie odmian roślin uprawnych bardziej odpornych na choroby czy zdolnych do wzrostu w na zasolonych glebach.
Na nowej technice z pewnością skorzystają producenci bananów. Obecnie światowa produkcja jest zdominowana przez odmianę Cavendish, gdyż owoce te dobrze znoszą transport długodystansowy. Jednak brak zróżnicowania genetycznego powoduje, że uprawy bananów na całym świecie są narażone na choroby. Od dziesięcioleci uprawom bananów na całym świecie zagraża grzybiczna choroba panamska. Prace naukowców z University of Cambridge dają nadzieję na ocalenie tego ważnego źródła pożywienia. To wspaniała wiadomość, mówi doktor Louise Sutherland z Ceres Agri-Tech.
Procedury szczepienia nie uda się jednak zastosować w rozsądny sposób w przypadku wszystkich jednoliściennych, w tym bardzo ważnych zbóż, jak pszenica czy owies. W ich przypadku trzeba by ją powtórzyć miliony razy, by uzyskać pojedynczy zbiór. Jednak nowa technika znajdzie zastosowanie w przypadku dużych długo żyjących roślin, jak bananowce, palmy daktylowe czy agawa. W ich przypadku szczepienie pojedynczych roślin ma sens.
Autor: Mariusz BłońskiŹródło: University of Cambridge
0 x
-
- Posty: 7489
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 186
- Podziękował: 4157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11238 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
https://www.bezpluga.pl/rosliny/bezorko ... 14507.html?
” Bezorkowo, permakulturowo, agroleśniczo – czy to trzy kroki do pogodzenia działań prośrodowiskowych i proklimatycznych z produkcją żywności? Według Łukasza Nowackiego, twórcy siedliska „Dolina Mgieł” – owszem.[…]
Gospodarstwo rodzinne Łukasza Nowackiego o powierzchni 8 ha zlokalizowane jest między Tomaszowem Mazowieckim a Nowym Miastem nad Pilicą. ”
więcej w linku
https://dolinamgiel.pl/
http://lukasznowacki.pl/media-i-publikacje/
https://transformacja.org.pl/pibp/
„Polski Instytut Badawczy Permakultury
https://wydawnictwo.permakultura.edu.pl ... -praktyce/
” Bezorkowo, permakulturowo, agroleśniczo – czy to trzy kroki do pogodzenia działań prośrodowiskowych i proklimatycznych z produkcją żywności? Według Łukasza Nowackiego, twórcy siedliska „Dolina Mgieł” – owszem.[…]
Gospodarstwo rodzinne Łukasza Nowackiego o powierzchni 8 ha zlokalizowane jest między Tomaszowem Mazowieckim a Nowym Miastem nad Pilicą. ”
więcej w linku
https://dolinamgiel.pl/
http://lukasznowacki.pl/media-i-publikacje/
https://transformacja.org.pl/pibp/
„Polski Instytut Badawczy Permakultury
https://wydawnictwo.permakultura.edu.pl ... -praktyce/
0 x
-
- Posty: 7489
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 186
- Podziękował: 4157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11238 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
https://kopalniawiedzy.pl/wypalanie-weg ... enie,34622
" Sadzenie drzew i zapobieganie pożarom lasów niekoniecznie prowadzi do uwięzienia większej ilości węgla w glebie. Autorzy badał opublikowanych na łamach Nature Geoscience odkryli, że planowane wypalanie sawann, użytków zielonych oraz lasów strefy umiarkowanej może pomóc w ustabilizowaniu węgla uwięzionego w glebie, a nawet zwiększenia jego ilości.
Kontrolowane wypalanie lasów, którego celem jest zmniejszenie intensywności przyszłych niekontrolowanych pożarów, to dobrze znana strategia. Odkryliśmy, że w takich ekosystemach jak lasy strefy umiarkowanej, sawanny i użytki zielone, ogień może ustabilizować, a nawet zwiększyć ilość węgla uwięzionego w glebie, mówi główny autor badań, doktor Adam Pellegrini z University of Cambridge.
Wynikiem dużego niekontrolowanego pożaru lasu jest erozja gleby i wypłukiwanie węgla do środowiska. Mogą minąć nawet dziesięciolecia, nim uwolniony w ten sposób węgiel zostanie ponownie uwięziony. Jednak, jak przekonują autorzy najnowszych badań, ogień może również prowadzić do takich zmian w glebie, które równoważą utratę węgla i mogą go ustabilizować.
Po pierwsze, w wyniku pożaru powstaje węgiel drzewny, który jest bardzo odporny na rozkład. Warstwa węgla zamyka zaś wewnątrz bogatą w węgiel materię organiczną. Ponadto ogień może zwiększyć ilość węgla ściśle powiązanego z minerałami w glebie. Jeśli odpowiednio dobierze się częstotliwość i intensywność pożarów, ekosystem może uwięzić olbrzymie ilości węgla. Chodzi tutaj o zrównoważenie węgla przechodzącego do gleby w postaci martwych roślin i węgla wydostającego się z gleby w procesie rozkładu, erozji i wypłukiwania, wyjaśnia Pellegrini.
Gdy pożary są częste i intensywne, a tak się dzieje w przypadku gęstych lasów, wypalane są wszystkie martwe rośliny. Ta martwa materia organiczna rozłożyłaby się i węgiel trafiłby do gleby. Tymczasem w wyniku pożaru zostaje on uwolniony do atmosfery. Ponadto bardzo intensywne pożary mogą destabilizować glebę, oddzielając bogatą w węgiel materię organiczną od minerałów i zabijając bakterie oraz grzyby.
Bez obecności ognia martwa materia organiczna jest rozkładana przez mikroorganizmy i uwalniana w postaci dwutlenku węgla lub metanu. Gdy jednak dochodzi do niezbyt częstych i niezbyt intensywnych pożarów, tworzy się węgiel drzewny oraz dochodzi do związania węgla z minerałami w glebie. A węgiel w obu tych postaciach jest znacznie bardziej odporny na rozkład, a tym samym na uwolnienie do atmosfery.
Autorzy badań mówią, że odpowiednio zarządzane wypalanie może doprowadzić do zwiększenia ilości węgla uwięzionego w glebie. Gdy rozważamy drogi, jakimi ekosystem przechwytuje węgiel z atmosfery i go więzi, zwykle uważamy pożary za coś niekorzystnego. Mamy jednak nadzieję, że nasze badania pozwolą odpowiednio zarządzać pożarami. Ogień może być czymś dobrym, zarówno z punktu widzenia bioróżnorodności jak i przechowywania węgla, przekonuje Pellegrini.
Autor: Mariusz BłońskiŹródło: University of Cambridge"
" Sadzenie drzew i zapobieganie pożarom lasów niekoniecznie prowadzi do uwięzienia większej ilości węgla w glebie. Autorzy badał opublikowanych na łamach Nature Geoscience odkryli, że planowane wypalanie sawann, użytków zielonych oraz lasów strefy umiarkowanej może pomóc w ustabilizowaniu węgla uwięzionego w glebie, a nawet zwiększenia jego ilości.
Kontrolowane wypalanie lasów, którego celem jest zmniejszenie intensywności przyszłych niekontrolowanych pożarów, to dobrze znana strategia. Odkryliśmy, że w takich ekosystemach jak lasy strefy umiarkowanej, sawanny i użytki zielone, ogień może ustabilizować, a nawet zwiększyć ilość węgla uwięzionego w glebie, mówi główny autor badań, doktor Adam Pellegrini z University of Cambridge.
Wynikiem dużego niekontrolowanego pożaru lasu jest erozja gleby i wypłukiwanie węgla do środowiska. Mogą minąć nawet dziesięciolecia, nim uwolniony w ten sposób węgiel zostanie ponownie uwięziony. Jednak, jak przekonują autorzy najnowszych badań, ogień może również prowadzić do takich zmian w glebie, które równoważą utratę węgla i mogą go ustabilizować.
Po pierwsze, w wyniku pożaru powstaje węgiel drzewny, który jest bardzo odporny na rozkład. Warstwa węgla zamyka zaś wewnątrz bogatą w węgiel materię organiczną. Ponadto ogień może zwiększyć ilość węgla ściśle powiązanego z minerałami w glebie. Jeśli odpowiednio dobierze się częstotliwość i intensywność pożarów, ekosystem może uwięzić olbrzymie ilości węgla. Chodzi tutaj o zrównoważenie węgla przechodzącego do gleby w postaci martwych roślin i węgla wydostającego się z gleby w procesie rozkładu, erozji i wypłukiwania, wyjaśnia Pellegrini.
Gdy pożary są częste i intensywne, a tak się dzieje w przypadku gęstych lasów, wypalane są wszystkie martwe rośliny. Ta martwa materia organiczna rozłożyłaby się i węgiel trafiłby do gleby. Tymczasem w wyniku pożaru zostaje on uwolniony do atmosfery. Ponadto bardzo intensywne pożary mogą destabilizować glebę, oddzielając bogatą w węgiel materię organiczną od minerałów i zabijając bakterie oraz grzyby.
Bez obecności ognia martwa materia organiczna jest rozkładana przez mikroorganizmy i uwalniana w postaci dwutlenku węgla lub metanu. Gdy jednak dochodzi do niezbyt częstych i niezbyt intensywnych pożarów, tworzy się węgiel drzewny oraz dochodzi do związania węgla z minerałami w glebie. A węgiel w obu tych postaciach jest znacznie bardziej odporny na rozkład, a tym samym na uwolnienie do atmosfery.
Autorzy badań mówią, że odpowiednio zarządzane wypalanie może doprowadzić do zwiększenia ilości węgla uwięzionego w glebie. Gdy rozważamy drogi, jakimi ekosystem przechwytuje węgiel z atmosfery i go więzi, zwykle uważamy pożary za coś niekorzystnego. Mamy jednak nadzieję, że nasze badania pozwolą odpowiednio zarządzać pożarami. Ogień może być czymś dobrym, zarówno z punktu widzenia bioróżnorodności jak i przechowywania węgla, przekonuje Pellegrini.
Autor: Mariusz BłońskiŹródło: University of Cambridge"
0 x
-
- Posty: 7489
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 186
- Podziękował: 4157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11238 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
https://www.sott.net/article/383544-Eps ... l-compound
" Doświadczeni ogrodnicy wiedzą również, że sól Epsom jest skuteczną, wolną od chemikaliów alternatywą dla toksycznych środków chwastobójczych. Mieszając dwie szklanki soli Epsom, galon wody i jedną czwartą szklanki płynu do mycia naczyń można nakładać na chwasty za pomocą opryskiwacza. Spowoduje to ich śmierć w ciągu 12 godzin. Należy pamiętać, że to rozwiązanie zabije każdą odmianę rośliny, w tym ulubione krzewy ozdobne i kwiaty, i należy go stosować ostrożnie.
" Doświadczeni ogrodnicy wiedzą również, że sól Epsom jest skuteczną, wolną od chemikaliów alternatywą dla toksycznych środków chwastobójczych. Mieszając dwie szklanki soli Epsom, galon wody i jedną czwartą szklanki płynu do mycia naczyń można nakładać na chwasty za pomocą opryskiwacza. Spowoduje to ich śmierć w ciągu 12 godzin. Należy pamiętać, że to rozwiązanie zabije każdą odmianę rośliny, w tym ulubione krzewy ozdobne i kwiaty, i należy go stosować ostrożnie.
0 x
-
- Posty: 7489
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 186
- Podziękował: 4157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11238 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
https://www.farmer.pl/produkcja-roslinn ... 16388.html
" Jak pobierany jest azot z powietrza dzięki BlueN®?
BlueN® zawiera bakterie Methylobacterium symbioticum SB0023/3 T, które w odróżnieniu od innych szczepów wiążących azot, zasiedlają nie korzenie, a część nadziemną roślin (np. łodygi i liście)."
wiecej w linku
" Jak pobierany jest azot z powietrza dzięki BlueN®?
BlueN® zawiera bakterie Methylobacterium symbioticum SB0023/3 T, które w odróżnieniu od innych szczepów wiążących azot, zasiedlają nie korzenie, a część nadziemną roślin (np. łodygi i liście)."
wiecej w linku
0 x
-
- Posty: 7489
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 186
- Podziękował: 4157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11238 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
https://www.bezpluga.pl/rosliny/zyznosc ... 16419.html?
" Stan gleb na świecie jest zatrważający
Od takiego ostrzeżenia rozpoczął swój wykład na webinarze dr Jerzy Próchnicki. Prelegent zaznaczył, iż w ciągu ostatniego tysiąca lat zawartość próchnicy w glebach zmniejszyła się o 1 proc., z czego 0,5 proc. przypada tylko na ostatnie 50 lat. Jako jedne z przyczyn takiego stanu rzeczy dr Próchnicki podał degradację gleb poprzez uprawę płużną i stosowanie dużych, intensywnie ingerujących w profil glebowy maszyn."
więcej w linku
" Stan gleb na świecie jest zatrważający
Od takiego ostrzeżenia rozpoczął swój wykład na webinarze dr Jerzy Próchnicki. Prelegent zaznaczył, iż w ciągu ostatniego tysiąca lat zawartość próchnicy w glebach zmniejszyła się o 1 proc., z czego 0,5 proc. przypada tylko na ostatnie 50 lat. Jako jedne z przyczyn takiego stanu rzeczy dr Próchnicki podał degradację gleb poprzez uprawę płużną i stosowanie dużych, intensywnie ingerujących w profil glebowy maszyn."
więcej w linku
0 x
- songo70
- Administrator
- Posty: 18922
- Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
- Lokalizacja: Carlton
- x 1186
- x 625
- Podziękował: 18005 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25242 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
same ziemie Ukrainy są nadal w stanie wyżywić całą ludność Europy.
0 x
"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować
Prawdy nie da się wykasować
-
- Posty: 7489
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 186
- Podziękował: 4157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11238 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
https://chiny24.com/rolnictwo/morski-ry ... oda-morska
" Ryż odporny na sól w glebie i w wodzie został opracowany przez zespół badawczy profesora Yuana Longpinga (ur. 7 września 1930 r.), zwanego “Ojcem Hybrydowego Ryżu”."
więcej w linku
" Ryż odporny na sól w glebie i w wodzie został opracowany przez zespół badawczy profesora Yuana Longpinga (ur. 7 września 1930 r.), zwanego “Ojcem Hybrydowego Ryżu”."
więcej w linku
0 x
-
- Posty: 7489
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 186
- Podziękował: 4157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11238 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
Higroskopijne związki mogą wiązać wilgoć z powietrza w nocy ,a następnie ją uwalniać
https://newatlas.com/technology/drinkin ... -hydrogel/?
Słony hydrożel zasysa litry wody pitnej dziennie z powietrza
Przez Michael Irving
Marzec 01, 2022
Niedobór wody pitnej jest kluczowym problemem w wielu częściach świata i jest to okrutna ironia, że ogromne ilości unoszą się w powietrzu, niedostępne. Naukowcy z University of Texas w Austin opracowali słony hydrożel, który może wyciągać dużo świeżej wody pitnej z powietrza przy stosunkowo niskiej wilgotności.
Jak sama nazwa wskazuje, hydrożele są w większości wykonane z wody, ale to nie powstrzymuje ich przed pragnieniem więcej. Ich doskonała chłonność sprawia, że są przydatne w pieluchach i bandażach, a potencjalnie jako osuszacze i urządzenia wydobywające wodę pitną z powietrza.
Ta ostatnia aplikacja może być szczególnie przydatna, ale niestety proces jest nieco powolny i nieefektywny. Dodanie higroskopijnych soli, które są również skutecznymi absorberami wody, może pomóc, ale frustrująco sole te nie integrują się zbyt dobrze z hydrożelami.
Tak więc w nowym badaniu naukowcy postanowili znaleźć sposób na prawidłowe wymieszanie tych dwóch. Kluczem było rozpoczęcie od polimeru wykonanego z cząsteczek, które są "zwitterioniczne" - zasadniczo zawierają jony o dodatnich i ujemnych ładunkach elektrycznych. Pozwala to na mocniejsze uchwycenie higroskopijnych soli, a powstały hydrożel był bardzo skuteczny w absorpcji wody z otaczającego go powietrza.
Wiąże się to z cyklem wchłaniania i separacji. Najpierw materiał pozostawia się na godzinę, aby wyssać wilgoć z otaczającego powietrza. Następnie suszy się go w skraplaczu, aby wykręcić i zebrać wodę, przed ponownym oddaniem go do obowiązków absorpcyjnych. Wielokrotne powtarzanie tego cyklu nie wydawało się zmniejszać jego zdolności do wchłaniania lub uwalniania wody.
W testach słony hydrożel wypadł bardzo dobrze. Zespół był w stanie wydobyć 5,87 l (1,55 gal) słodkiej wody na kilogram materiału dziennie, z powietrza o wilgotności 30 procent. To jedna z najlepszych wydajności, jakie widzieliśmy w takim kombajnie wodnym - i widzieliśmy wiele z nich, zwykle wykorzystujących metalowo-organiczne ramy jako materiał chłonny.
Dzięki dalszej optymalizacji te zwitterionowe hydrożele mogą być bardzo przydatne w dostarczaniu wody pitnej do regionów rozwijających się i dotkniętych suszą.
Badania zostały opublikowane w czasopiśmie Angewandte Chemie.
Źródło: Wiley"
https://newatlas.com/technology/drinkin ... -hydrogel/?
Słony hydrożel zasysa litry wody pitnej dziennie z powietrza
Przez Michael Irving
Marzec 01, 2022
Niedobór wody pitnej jest kluczowym problemem w wielu częściach świata i jest to okrutna ironia, że ogromne ilości unoszą się w powietrzu, niedostępne. Naukowcy z University of Texas w Austin opracowali słony hydrożel, który może wyciągać dużo świeżej wody pitnej z powietrza przy stosunkowo niskiej wilgotności.
Jak sama nazwa wskazuje, hydrożele są w większości wykonane z wody, ale to nie powstrzymuje ich przed pragnieniem więcej. Ich doskonała chłonność sprawia, że są przydatne w pieluchach i bandażach, a potencjalnie jako osuszacze i urządzenia wydobywające wodę pitną z powietrza.
Ta ostatnia aplikacja może być szczególnie przydatna, ale niestety proces jest nieco powolny i nieefektywny. Dodanie higroskopijnych soli, które są również skutecznymi absorberami wody, może pomóc, ale frustrująco sole te nie integrują się zbyt dobrze z hydrożelami.
Tak więc w nowym badaniu naukowcy postanowili znaleźć sposób na prawidłowe wymieszanie tych dwóch. Kluczem było rozpoczęcie od polimeru wykonanego z cząsteczek, które są "zwitterioniczne" - zasadniczo zawierają jony o dodatnich i ujemnych ładunkach elektrycznych. Pozwala to na mocniejsze uchwycenie higroskopijnych soli, a powstały hydrożel był bardzo skuteczny w absorpcji wody z otaczającego go powietrza.
Wiąże się to z cyklem wchłaniania i separacji. Najpierw materiał pozostawia się na godzinę, aby wyssać wilgoć z otaczającego powietrza. Następnie suszy się go w skraplaczu, aby wykręcić i zebrać wodę, przed ponownym oddaniem go do obowiązków absorpcyjnych. Wielokrotne powtarzanie tego cyklu nie wydawało się zmniejszać jego zdolności do wchłaniania lub uwalniania wody.
W testach słony hydrożel wypadł bardzo dobrze. Zespół był w stanie wydobyć 5,87 l (1,55 gal) słodkiej wody na kilogram materiału dziennie, z powietrza o wilgotności 30 procent. To jedna z najlepszych wydajności, jakie widzieliśmy w takim kombajnie wodnym - i widzieliśmy wiele z nich, zwykle wykorzystujących metalowo-organiczne ramy jako materiał chłonny.
Dzięki dalszej optymalizacji te zwitterionowe hydrożele mogą być bardzo przydatne w dostarczaniu wody pitnej do regionów rozwijających się i dotkniętych suszą.
Badania zostały opublikowane w czasopiśmie Angewandte Chemie.
Źródło: Wiley"
0 x
-
- Posty: 7489
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 186
- Podziękował: 4157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11238 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
karagana Korszyńskiego
https://www.drzewa.com.pl/karagana-korszyskiego.html
https://www.drzewa.com.pl/karagana-korszyskiego.html
0 x
-
- Posty: 7489
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 186
- Podziękował: 4157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11238 razy
Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.
zdecydowanie polecam każdemu wysłuchanie webinaru, którego zajawkę mielismy kilka postów wyżej
https://www.bezpluga.pl/multimedia/dobr ... 16255.html
https://www.bezpluga.pl/multimedia/dobr ... 16255.html
0 x