https://phys.org/news/2020-02-biologist ... -carp.html
"7 LUTEGO 2020
Biolog odkrywa, że lawenda poprawia odporność karpi
przez RUDN University
Źródło: Uniwersytet RUDN
Biolog z Uniwersytetu RUDN Morteza Yousefi odkrył, że ekstrakt lawendy dodany do pokarmu zmniejsza stres i poprawia odporność karpi w hodowlach ryb. Artykuł został opublikowany w czasopiśmie Aquaculture.
Znaczna część ryb w gospodarstwach rybackich umiera z powodu chorób wywołanych stresem podczas transportu, sortowania i innych operacji. Stosowanie antybiotyków w leczeniu i zapobieganiu infekcjom u ryb jest nie tylko kosztowne, ale także prowadzi do rozwoju szczepów bakteryjnych opornych na antybiotyki. Dlatego stosowanie preparatów ziołowych ma szczególną wartość jako sposób na utrzymanie zdrowia ryb.
Profesor Yousefi z RUDN University i jego koledzy postanowili sprawdzić, czy włączenie ekstraktu z lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia) do paszy karpia zwyczajnego (Cyprinus carpio) może zwiększyć odporność ryb.
Wiadomo już, że
cineole i linalool, składniki wyciągu z lawendy o wąskich liściach, mają działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i antystresowe. Biolodzy założyli, że substancje te pomagają rybom poradzić sobie z negatywnymi skutkami hormonu stresu kortyzolu.
Youssefi i jego koledzy podzielili ryby na cztery grupy. Przez 70 dni ryby w pierwszej grupie otrzymywały dietę zawierającą 0,5% ekstraktu z lawendy, 1% w drugiej grupie i 1,5% w trzeciej. Czwarta grupa kontrolna nie otrzymała wyciągu z lawendy. Następnie weterynarze poddali ryby stresowi przez trzy godziny: poziom wody w akwarium obniżył się o 90%. Przed i po teście warunków skrajnych autorzy zbadali szereg wskaźników, które bezpośrednio lub pośrednio odzwierciedlają skutki stresu u ryb.
Po 70 dniach ryby, które otrzymały 1% i 1,5% dodatków do ekstraktów lawendy, wykazały pozytywne zmiany, takie jak znaczny wzrost stężenia rozpuszczalnych i zależnych od komórek czynników wrodzonej odporności, tj. Globulin w osoczu, immunoglobulin i białych krwinek; ponadto wyrażali zwiększoną aktywność lizozymu osocza i dopełniacza szlaku alternatywnego. W tych samych dwóch grupach eksperymentalnych ekspresja genów szeregu białek prozapalnych była niższa niż w grupie kontrolnej. Lawenda nie wpłynęła znacząco na wzrost ryb.
Profesor Yousefi i jego koledzy stwierdzili, że poziomy markerów stresu we krwi, kortyzolu i glukozie znacznie wzrosły po stresie u ryb w każdej grupie. Ale im więcej ryb otrzymano z lawendy, tym niższe były te wskaźniki. Ponadto ryby z grup otrzymujących wyciąg z lawendy wykazały inną korzystną różnicę w porównaniu z grupą kontrolną: wyższy poziom enzymów katalazy i superoksyddemutazy we krwi. Wskazuje to, że ich systemy obrony przeciwutleniającej były w lepszym stanie niż systemy u ryb w grupie kontrolnej.
Naukowcy z RUDN University doszli do wniosku, że włączenie ekstraktu z lawendy do paszy karpia w ilości od 1,0 do 1,5% tłumi stres, stany zapalne i stres oksydacyjny oraz poprawia odpowiedź immunologiczną u ryb."