http://www.doctorsaredangerous.com/news ... -dangerous
"
SOJA JEST NIEBEZPIECZNA!
170 BADAŃ NAUKOWYCH PRZEZ 63 LAT POTWIERDZA NIEBEZPIECZEŃSTWA
Badania izoflawonów sojowych pokazujące niekorzystne działanie izoflawonów,
1950-2013
1950
Bezpłodność królików związana z karmieniem sianem sojowym. J Nutr 1950 grudzień; 42 (4): 487-500. Badanie wykazało, że te króliki, które spożywały siano sojowe, cierpiały na „częściowe niepowodzenie reprodukcyjne”. Skutki tego były widoczne w mniejszym rozmiarze ich miotów, liczbie martwych urodzeń i wczesnych zgonów płodów, a także w „licznych częściowych resorpcjach płodu i częściowym porażeniu” dorosłego potomstwa płci żeńskiej.
1953
Cheng C i inni. Estrogenne działanie pochodnych izoflawonowych wyekstrahowanych i przygotowanych z mączki sojowej. Science 1953; 118: 164-5. Podawanie myszy 2,5 lub 5,0 mg genisteiny lub genistyny dziennie powodowało zwiększenie masy macicy.
1954
Carter M i inni. Wpływ genistyny na reprodukcję myszy. J Nutr 1954; 55: 639. Ekspozycja na fitoestrogen genistynę spowodowała znaczne przyspieszenie otwarcia pochwy i zmniejszenie liczby urodzonych miotów.
1956
Matrone G i inni. Wpływ genistyny na wzrost i rozwój samców myszy. J Nutr, 1956, 235-240. „Przedstawione dowody wskazują, że genistyna przy pewnych poziomach dawek ma szkodliwy wpływ na przeżycie, tempo wzrostu i spermatogenezę u myszy... Wyższa dawka wydawała się śmiertelna. Wydaje się, że genistyna w odniesieniu do jej aktywności estrogenowej ma silniejszy efekt depresyjny na wzrost niż stilbestrol. "
1962
Wong E. Estrogenna aktywność izoflawonów z czerwonej koniczyny i niektórych produktów ich degradacji. J Endocrinology 1962; 24: 341-348. Było to porównawcze badanie in vivo (działanie myszy na macicę) estrogennego wpływu kilku izoflawonów z czerwonej koniczyny. „Testy biologiczne wykazały, że genisteina była najsilniejszym z izoflawonów”.
1963
Magee AC. Biologiczne reakcje karmienia młodych szczurów w diecie zawierają genistynę lub genisteinę. J Nutr1963; 80: 151. Poziom 0,5% genistyny lub genisteiny w diecie spowodował znaczne zmniejszenie przyrostu masy ciała oraz masy nerek i śledziony.
1963
Noteboom i Gorski. Estrogenne działanie genisteiny i dioctanu kumestrolu. Endocrinology1963; 73: 736-9. „Jest całkiem prawdopodobne, że estrogeny roślinne pełnią taką samą funkcję jak estradiol w wywoływaniu odpowiedzi anabolicznych. Wyniki tych eksperymentów wskazują, że niektóre niesteroidowe związki estrogenowe są zdolne do stymulacji znakowanych prekursorów do białek, lipidów i kwasu rybonukleinowego w komórkach macica szczura ”.
1966
Folmon Y i inni. Interakcja u niedojrzałej myszy silnych estrogenów z kumestrolem, genisteiną i innymi związkami maciczno-waginotropowymi o niskiej mocy. J Endrocrin 1966; 34: 215-225. Mówi się, że fitoestrogeny, takie jak genisteina, mają „słabą” siłę działania. To badanie wykazało, że czasami te estrogeny sumowały się w bardzo małych dawkach i wydawały się być antagonistyczne w wyższych dawkach. „Genisteina dała stromą krzywą odpowiedzi na dawkę z wysokimi odpowiedziami (waga macicy blisko 45 gramów), typowymi dla najsilniejszych estrogenów”.
1967
Braden i inni. Działanie estrogenowe i metabolizm niektórych izoflawonów u owiec. Australian Journal of Agricultural Research 1967, 18: 335–348. „Niektóre rośliny, które są powszechnie wypasane, zawierają jednak substancje szkodliwe dla spożywających je zwierząt, a jedna grupa takich związków (fitoestrogeny) może powodować zaburzenia rozrodczości u samic”.
1972
Shutt DR. Wiązanie steroidów i fitoestrogenu z receptorami macicy owiec in vitro. J Endocrin1972; 52: 299-305. Stwierdzono, że fitoestrogeny konkurują z estradiolem o miejsca wiązania. „Pełna odpowiedź estrogenowa jest wywoływana tylko wtedy, gdy podaje się je w powtarzających się, częstych dawkach, które mogą być konieczne do utrzymania wysokiego stężenia we krwi”.
1972
Rackis JJ. Efekty biologiczne. Soja: Chemistry and Technology, AK Smith and SK Circle, wyd. Avi Publishing, Inc. Westport, CT, 1972. Jest to podręcznik branżowy, w którym wymieniono szereg ustalonych efektów toksycznych soi, z obszernymi listami referencyjnymi dla każdego rozdziału.
1975
Farnsworth NR i inni. Potencjalna wartość roślin jako środków przeciwdziałających płodności. J Pharm Sci. "Zainteresowanie fitochemiczne estrogenami roślinnymi ... wzrosło w latach pięćdziesiątych XX wieku z powodu uznania, że bezpłodność u zwierząt i ludzi może następować w wyniku nadmiernego spożycia roślin bogatych w działanie estrogenów" W soi zidentyfikowano genisteinę i daidzeinę "Zaobserwowano duże zmniejszenie liczby plemników w przedłużonym wypasie owiec na pastwisku koniczyny ”....„ Genistein ma niezwykłe podobieństwo strukturalne do DES ”.
1976
Chemical Carcinogens, MF Beringer, wyd. American Chemical Society, str. 658 - 664. „Im młodsze zwierzę, tym bardziej jest podatne na działanie estrogenów, podobnie jak często na inne czynniki rakotwórcze”.
1976
Leopold AS i inni. Fitoestrogeny: niekorzystny wpływ na rozrodczość u przepiórek kalifornijskich. Science, 1976 9 stycznia; 191 (4222): 98-100. W latach suchych w liściach ogłuszenia wytwarzane są fitoestrogeny, w tym genisteina ted pustynne jednoroczne. Po spożyciu przez przepiórki kalifornijskie związki te najwyraźniej hamują rozmnażanie i uniemożliwiają produkcję młodych, które nie miałyby odpowiedniego pożywienia. W mokrym roku pasza rośnie energicznie, a substancje fitoestrogenne są w większości nieobecne. Przepiórki następnie rozmnażają się obficie, a obfite nasiona przenoszą zwiększoną populację przez zimę.
1976
Kimura S i inni. Rozwój wola złośliwego przez odtłuszczoną soję z dietą bezjodową u szczurów. Gann 1976, 67: 763-765. Szczury z niedoborem jodu karmione odtłuszczoną soją przez 6 do 12 miesięcy rozwinęły powiększone wole i złośliwe guzy tarczycy. Powiększenie tarczycy zostało zahamowane dodatkiem niewielkich ilości jodu do diety.
1976
Shutt DR. Wpływ estrogenów roślinnych na reprodukcję zwierząt. Endeavour 1976: 110–113. „W wysokich stężeniach słaby estrogen roślinny może wywierać znaczący efekt estrogenowy u zwierzęcia i może powodować zaburzenia równowagi hormonalnej... Przy utrzymywaniu wysokiego stężenia we krwi mogą wywierać maksymalny efekt estrogenowy... Z szerszego punktu widzenia ewolucji, interesujące jest, że w roślinach wyewoluowały związki, które nie tylko zapewniają roślinie pewną ochronę przed patogenami, ale także zmniejszają płodność zwierząt spożywających roślinę ”.
1976
Lindner HR. Występowanie środków anabolicznych w roślinach i ich znaczenie. Dodatek dotyczący jakości środowiska 1976; 5: 151-158. „Kumestrol i genisteina stymulują estradiol w stymulowaniu zmian makrocząsteczkowych w macicy. Biologiczne skutki estrogenów koniczyny odpowiedzialnych za upośledzenie płodności wydają się być wielorakie”.
1977
Substancje aktywne hormonalnie w żywności: ocena bezpieczeństwa. Zgłoś # 66. Rada Nauki i Technologii Rolniczej, raport nr 66, marzec 1977 r.; 66. "Estrogeny są niezbędne do życia. Występują naturalnie. Małe ilości są niezbędne do rozmnażania i innych funkcji. Duże dawki są szkodliwe (str. 1)... Klauzula Delaneya w odpowiedniej części stwierdza, że żaden dodatek do żywności nie będzie uważany za bezpieczny, jeśli zostaną przeprowadzone odpowiednie testy pokaż, że wywołuje raka u człowieka lub zwierzęcia (s. 3) ... Zawsze, gdy ktoś jest narażony na ryzyko, stosowną zasadą jest „świadoma zgoda”. Oznacza to, że najlepiej byłoby, gdyby zainteresowane osoby zdawały sobie sprawę z ryzyka związanego z konkretnym aktem lub sytuacją, aby móc dokonywać inteligentnych wyborów.Koncepcja zerowej tolerancji zawarta w Klauzuli Delaneya nie jest martwa w dziedzinie regulacji chemikaliów. "
1978
Martin PM i inni. Interakcja fitoestrogenu z receptorami estrogenów w ludzkich komórkach raka piersi. Endocrinology listopad 1978; 103 (5): 1860-7. Fitoestrogeny „dokonują translokacji cytoplazmatycznego receptora estrogenu i wiążą się z niewypełnionymi jądrowymi receptorami estrogenowymi w całych komórkach. Związane receptory jądrowe są następnie przetwarzane w sposób podobny do estradiolu w etapie, który gwałtownie zmniejsza całkowitą liczbę komórkowych receptorów estrogenowych. Fitoestrogeny są również aktywne biologicznie; może znacznie zwiększyć proliferację komórek nowotworowych ”.
1980
Drane HM i inni. Działanie estrogenowe produktów sojowych. Kosmetyki i technologia żywności 1980 sierpnia; 18 (4): 425-427. Szesnaście próbek produktów zawierających soję zbadano po stwierdzeniu, że komercyjna dieta myszy ma działanie estrogenne u myszy laboratoryjnych i porównano z wpływem DES na masę macicy myszy. Wszystkie próbki wykazały aktywność estrogenną. Naukowcy przypisali te efekty jako równoważne 16 ppb i 24 ppb DES w dwóch próbkach użytej żywności dla ludzi.
1980
Mathieson R i Kitts W.Binding of Phytoestrogen and Estradiol 17-B by Cytoplasmic Receptors in the Pituitary Gland and Hypothalamus in the Ewe. J Endocrinol 1980; 85: 317-25. „Wyniki te sugerują, że fitoestrogeny mogą zakłócać normalne mechanizmy sprzężenia zwrotnego estrogenów w odniesieniu do uwalniania gonadotropiny u owcy ... chociaż większość badań nad wpływem fitoestrogenów koncentrowała się na zmianach w drogach rozrodczych, istnieją przesłanki, że wpływają one na równowaga hormonalna między jajnikami a układem podwzgórzowo-adenohypofizycznym... owce na fitoestrogenach wykazywały nieprawidłowości pęcherzykowe, takie jak liczne małe pęcherzyki, upośledzenie tworzenia się antrum i oznaki wczesnej atrezji... możliwe jest, że trwałe zmiany spowodowane fitoestrogenami w mózgu są wynikiem interakcji tych związków z receptorami estrogenów w tej tkance, a następnie wpływając na ponowną syntezę lub uzupełnienie cytoplazmatycznych receptorów estrogenowych.. fitoestrogeny mogą zakłócać delikatne mechanizmy sprzężenia zwrotnego zaangażowane w uwalnianie gonadotropin ”.
1985
Jones i inni. Naturalnie występujące estrogeny w żywności - przegląd. Journal of Food Additives and Contamination 1985; 2 (2): 73–106. Od ponad pół wieku wiadomo, że związki estrogenowe w roślinach „wywołują ruję u niedojrzałych zwierząt i wpływają na normalne procesy rozrodcze.
należy oczekiwać, że zwiększy spożycie takich fitoestrogenów. Coraz powszechniejsze stosowanie białek roślinnych, aw szczególności wprowadzanie produktów z mleka sojowego do karmienia niemowląt, to dwa takie przykłady ”.
1985
Setchell KD. Niesteroidowe estrogeny pochodzenia dietetycznego. Estrogeny w środowisku, John A McLaughlin, wyd. Elsevier, 1985: 69–83. „Ponieważ zaledwie 8 mg genisteiny i 10 mg daidzeiny wystarcza do zainicjowania efektów macicy u myszy, nie jest zaskakujące, że stosunkowo duże ilości izoflawonów obecne w białku sojowym z łatwością wyjaśnią wcześniej obserwowane działanie estrogenowe u zwierząt. (...) Wpływ estrogenów roślinnych na człowieka powinien jednak budzić pewne obawy, ponieważ noworodek będzie narażony na przewlekłe działanie mleka sojowego, w niektórych przypadkach nawet przez dwa lata... Tę sytuację można uznać za analogiczną do owiec wypas koniczyny. "
1987
Hughes CI Jr. Wpływ fitoestrogenów na wydzielanie hormonu luteinizującego indukowanego przez GnRH u szczurów z wyciętymi jajnikami. Reprod Toxicol 1987-88; 1 (3): 179-81. „Siła dawki genisteiny wydaje się być w przybliżeniu 1/10 mocą dawki E2 [estradiol-17 beta] w tym układzie. Fitoestrogeny silnie zaburzają funkcje rozrodcze i neuroendokrynne”.
1987
Setchell, KD i inni. Estrogeny w diecie - prawdopodobna przyczyna niepłodności i chorób wątroby u gepardów trzymanych w niewoli. Gastroenterology Aug 93 (2): 225–233. U dorosłych gepardów trzymanych w niewoli spożywających około 50 mg izoflawonów sojowych dziennie z paszy sojowej dochodzi do zaburzeń rozrodczych i chorób wątroby. Kiedy paszę na bazie kurczaków zastąpiono paszą na bazie soi, poprawiła się czynność wątroby. „… stosunkowo wysokie stężenia fitoestrogenów z białka soi obecne w komercyjnej diecie karmionych gepardów trzymanych w niewoli w ogrodach zoologicznych Ameryki Północnej mogą być jednym z głównych czynników spadku płodności i etiologii chorób wątroby u tego gatunku. przeżycie populacji gepardów trzymanych w niewoli może zależeć od prostej zmiany diety poprzez wykluczenie egzogennych estrogenów ”.
1988
Hughes CLJ. Fitochemiczne naśladowanie hormonów rozrodczych i modulacja płodności roślinożerców przez fitoestrogeny. Environ Health Perspectives, 78, 171–5. Wytwarzanie przez rośliny fitoestrogenów naśladujących hormony płciowe roślinożerców jest możliwym ewolucyjnym mechanizmem obronnym, dzięki któremu rośliny powstrzymują zwierzęta (i ludzi), które je konsumują, przed rozmnażaniem się.
1989
Kaldas RS i Hughes CL Reprodukcyjne i ogólne efekty metaboliczne fitoestrogenów u ssaków. Reprod Toxicol 1989; 3: 81-89 "... Te związki mogą odgrywać rolę w ewolucyjnym sukcesie roślinożerców, być może powodując różnicę między przetrwaniem a wyginięciem gatunków. Stawiamy hipotezę, że fizjologiczne i behawioralne skutki wywołane przez fitoestrogeny są istotnymi czynnikami w reprodukcyjnym, a tym samym ewolucyjnym sukcesie gatunków.
1989
Markovitz J i inni. Hamujące działanie inhibitora kinazy tyrozynowej genisteiny na topoizomerazę DNA ssaków II. Cancer Res 1989, 15 września; 49 (18): 5111-7. Genisteina stymuluje pękanie dwuniciowego DNA.
1989
Jones AE. Opracowanie i zastosowanie wysokosprawnej metody chromatograficznej do analizy fitoestrogenów. Jour Sci Food Agric 1989; 46: 157-164. „Należy podkreślić, że skutki długotrwałego narażenia na niskie poziomy są nieznane.... Wegetarianie, weganie i osoby polegające na„ zdrowych ”preparatach spożywczych, w szczególności z lucerny, roślin strączkowych lub soi, prawdopodobnie regularnie spożywają bardzo znacznie wyższy poziom estrogenów niż szacowany dla całej populacji ”.
1990
Yamashita Y i inni. Indukcja rozszczepienia DNA zależnego od topizomerazy II ssaków przez nieinterkalacyjne flawonoidy, genisteinę i orobol. Biochem Pharmacol 15 lutego 1990; 39 (4): 737-44. Rozszczepienie DNA indukowane genisteiną in vitro.
1991
Y Ishizuki i inni. Wpływ nasion soi podawanych eksperymentalnie na tarczycę zdrowym osobnikom. Nippon Naibunpi Gakkai Zasshi 1991, 767: 622-629. Karmienie 30 gramami (2 łyżki stołowe) pieczonych, marynowanych ziaren soi dziennie przez trzy miesiące zdrowym dorosłym otrzymującym odpowiednią podaż jodu spowodowało zahamowanie czynności tarczycy, szczególnie u osób starszych. Objawy hipometaboliczne (złe samopoczucie, zaparcia, senność) i wola wystąpiły u połowy młodszych (średni wiek 29 lat) i połowy starszych (średni wiek 61 lat). Objawy ustąpiły 1 miesiąc po zaprzestaniu spożywania soi. „Odkrycia te sugerują, że nadmierne spożycie soi przez pewien czas może osłabiać czynność tarczycy i powodować wole u osób zdrowych, zwłaszcza starszych”. Zauważ, że 30 gramów dziennie zostało uznane przez japońskich badaczy za „nadmierne”.
1991
Pelissero C i inne. Estrogenny wpływ dietetycznej mąki sojowej na witellogenezę u hodowanego jesiotra syberyjskiego Acipenser baeri. Gen Comp Endocrinol, wrzesień 1991; 83 (3): 447-57 83: 447-457. Jesiotr karmiony dietą bogatą w izoflawony z soi miał znacznie wyższy poziom witellogeniny w osoczu. Witellogenina jest biomarkerem est skutki rogenne.
1991
O'Dell TJ i inni. Długotrwałe wzmocnienie hipokampu jest blokowane przez inhibitory kinazy tyrozynowej. Nature 1991 Oct; 353 (6344): 558–60. Uważa się, że długotrwałe wzmocnienie (LTP) w hipokampie przyczynia się do tworzenia pamięci. Inhibitory kinazy tyrozynowej (takie jak genisteina) blokują LTP.
1991
Atluru S i Atluru D. Dowody, że genisteina, inhibitor kinazy białkowo-tyrozynowej, hamuje proliferację ludzkich limfocytów T stymulowaną przeciwciałami monoklonalnymi CD28. Transplantation 1991 luty; 51 (2): 448-50. Genisteina blokuje produkcję komórek T potrzebnych układowi odpornościowemu. Autorzy konkludują: „… że
genisteina jest silnym środkiem immunosupresyjnym…”. i sugerują, że ma potencjalne zastosowanie w leczeniu odrzucenia alloprzeszczepu.
1992
Bulletin de L'Office Federal de la Santé Publique, nr 28, 20 lipca 1992 r.
Szwajcarska służba zdrowia szacuje, że 100 gramów białka sojowego dostarcza estrogenowego odpowiednika pigułki antykoncepcyjnej. Sto gramów białka sojowego zawiera łącznie około 97 g izoflawonów, zgodnie z danymi USDA-Iowa State University Database on the Isoflavone Content of Foods 1999.
1992
Mayr U. Walidacja dwóch systemów testów in vitro działania estrogenów z zearelenonem, fitoestrogenami i ekstraktami ze zbóż. Toxicology 1992; 72: 135–149. „Spożycie tych związków powoduje choroby układu rozrodczego, odwracalną i nieodwracalną bezpłodność oraz nieprawidłowy rozwój płodu u wszystkich rodzajów zwierząt gospodarskich. Ponadto nie można wykluczyć nieodłącznego zagrożenia dla zdrowia człowieka”. Niniejsza praca zawiera wykresy przedstawiające przemianę fitoestrogenów z estrogennych przez antyestrogenne i toksyczne.
1992
Traganos F i inni. Wpływ genisteiny na wzrost i progresję cyklu komórkowego normalnych ludzkich limfocytów i ludzkich białaczkowych komórek MOLT-4 i HL-60. Cancer Res 15 listopada 1992; 52 (22): 6200-8. Wyniki sugerują, że genisteina „prawdopodobnie będzie silnym środkiem immunosupresyjnym”.
1993
McCabe MJ Jr i Orrenius S.
Genistein indukują apoptozę w niedojrzałych ludzkich tymocytach poprzez hamowanie topoizomerazy II. Biochem Biophys Res Commun 1993; 194 (2): 944-50. Zbadano toksyczność genisteiny na ludzkie komórki grasicy. „Genisteina wywołała wyraźną fragmentację chromatyny wskazującą na apoptozę w hodowlach ludzkich tymocytów”.
1993
Nicklas RB i inni. Dziwny ruch chromosomów i niedokładna dystrybucja chromosomów w mitozie i mejozie po leczeniu inhibitorami kinazy białkowej. J Cell Sci 1993 kwiecień; 104 część 4: 961-73.
Genisteina, inhibitor kinazy białkowej, powodowała błędy w orientacji chromosomów spermatocytów konika polnego.
1994
Cassidy A i inni. Biologiczne skutki diety białka sojowego bogatego w izoflawony na cykl menstruacyjny kobiet przed menopauzą. Am J Clin Nutr 1994 wrzesień; 60 (3): 333-340 Sześciu kobietom z regularnymi cyklami miesiączkowymi podawano 60 gramów białka sojowego zawierającego 45 mg izoflawonów dziennie.
Po miesiącu u wszystkich wystąpiły opóźnione miesiączki. Hormon luteinizujący i hormon folikulotropowy uległy znacznej supresji. Efekty były podobne do tamoksyfenu, leku przeciwestrogenowego. Regularne miesiączki powróciły dopiero po 3 miesiącach od zaprzestania spożywania białka sojowego.
1994
Packer AI i inne. Ligand receptora c-kit pobudza wzrost oocytów. Dev Biol 1994 styczeń; 161 (1): 194-205. „W obecności genisteiny wiele pęcherzyków uległo dezorganizacji, a oocyty zostały częściowo odsłonięte ... Wydawało się również, że proliferacja komórek ziarnistej jest mniejsza w porównaniu z pęcherzykami kontrolnymi”. To stwierdzenie pojawiło się w treści raportu, a nie w streszczeniu.
1994
Watanabe S i inni. Czynnik wzrostu hepatocytów przyspiesza gojenie się ran wyhodowanych komórek błony śluzowej żołądka. Biochem Biophys Res Comm 1994; 199 (3).
Genisteina opóźnia naprawę komórek błony śluzowej żołądka, co sugeruje, że genisteina może opóźniać gojenie się wrzodów żołądka.
1994
Setchell KD i inni. Niesteroidowe estrogeny pochodzenia dietetycznego: możliwe role w chorobach hormonozależnych. Am J Clin Nutr, wrzesień 1984; 40: 569-78. Equol to produkt rozkładu fitoestrogenów, który pojawia się w moczu osób spożywających soję. Jednak niektóre osoby nie są w stanie rozkładać fitoestrogenów, a equol nie pojawia się w ich moczu.
1994
Santti R i inni. Estrogenizacja rozwojowa i neoplazja gruczołu krokowego. Prostata 1994; 24 (2): 67-78. Dowody wskazują, że ekspozycja na estrogeny podczas rozwoju może zapoczątkować zmiany komórkowe w prostacie, które w późniejszym okresie życia będą wymagały estrogenów i / lub androgenów w celu promowania przerostu gruczołu krokowego lub nowotworu. „… krytycznym momentem dla działania estrogenu byłby rozwój tkanki gruczołu krokowego. Ponadto sugerujemy, że komórki wrażliwe na estrogeny mogą pozostać w prostacie i być bardziej wrażliwe na estrogeny w późniejszym okresie życia lub mniej reagować na normalne mechanizmy kontrolne wzrostu gruczołu krokowego. " Innymi słowy,
ekspozycja rozwijającego się dziecka płci męskiej na fitoestrogeny zawarte w soi może uczynić go bardziej podatnym na raka prostaty w późniejszym okresie.
1995
Keung WM. Dietetyczne izoflawony estrogenowe są silnymi inhibitorami dehydrogenazy B-hydroksysteroidowej P testosteronii. Biochem Biophys Res Commun 24 października 1995; 215 (3): 1137-1144. Stwierdzono, że izoflawony diadzeina, genisteina, biochanina A i formononetyna hamują enzymy wytwarzające hormony steroidowe, które mają kluczowe znaczenie dla funkcji rozrodczych i neurologicznych, w szczególności hormony wytwarzające testosteron.
1995
Makela SI i inni. Dietetyczna soja może być antyestrogenna u samców myszy. J Nutr 1995 Mar; 125 (3): 437-45. Stwierdzono, że izoflawony sojowe mają działanie antyestrogenowe u samców myszy.
1995
Makela SI i inni. Specyficzna dla estogenu oksydoreduktaza 17 beta-hydroksysteroidowa typu 1 (E.C.1.1.1.62) jako potencjalny cel działania fitoestrogenów. Proc Soc Exp Biol Med. Styczeń 1995; 208 (1): 51–9. Skutki estrogenów w diecie są podobne do tych obserwowanych u kobiet przyjmujących tamoksyfen i wskazują, że produkty sojowe mogą zaburzać układ hormonalny.
1995
DJ Woodhams. Fitoestrogeny i papugi: anatomia dochodzenia. Dokumentacja Towarzystwa Żywienia Nowej Zelandii. 1995, 20: 22-30. Obserwacje w wolierach oraz w chowie ręcznym papug karmą dla niemowląt wiązały się z bezpłodnością papug, przedwczesnym dojrzewaniem płciowym, aw niektórych przypadkach ostrymi objawami powodującymi śmierć. Zauważono, że białko sojowe i / lub mączka sojowa była stałym składnikiem wszystkich stosowanych diet. To zapoczątkowało badanie literatury dotyczącej toksycznego wpływu przetworzonych produktów sojowych. Pierwszym konsultowanym źródłem była Soy Beans: Chemistry and Technology autorstwa Smith and Circle, podręcznik branżowy opublikowany w 1972 roku, w którym wyraźnie wymieniono szereg ustalonych skutków toksycznych z obszerną listą referencyjną dla każdego rozdziału.
1995
Irvine C i inni. Potencjalne niekorzystne skutki fitoestrogenów soi w żywieniu niemowląt. New Zealand Medical Journal. 24 maja 1995: 318. „Narażenie na związki estrogenowe może stanowić zagrożenie rozwojowe u niemowląt… szczególnie dla układu rozrodczego… Noworodki są na ogół bardziej niż dorośli podatne na zaburzenia środowiska steroidów płciowych.
1995
Robertson IGC. Fitoestrogeny: zalecenia toksykologiczne i regulacyjne. Proc Nutr Soc z NZ1995; 20: 35-42. "Wyrażono obawy co do możliwych działań niepożądanych, szczególnie na układ nerwowy i rozrodczy płodu i noworodka. Działania niepożądane mogą wystąpić poprzez hamowanie enzymu, który przekształca względnie bezsilny estron w znacznie silniejszy estradiol i poprzez zajęcie receptora estrogenu, powodując antagonizm naturalnie wytwarzanego estradiolu. Odpowiedni estradiol jest niezbędny do utrwalenia i rozwoju wielu cech fizycznych, fizjologicznych i behawioralnych w okresie noworodkowym i niemowlęcym. Niemowlęta otrzymujące mieszankę sojową zostały zidentyfikowane jako grupa wysokiego ryzyka, ponieważ formuła ta jest jest głównym źródłem składników odżywczych oraz ze względu na ich mały rozmiar i fazę rozwojową. Niemowlęta wchłaniają fitoestrogeny i mają obliczone dzienne spożycie (na kg) 3-6 razy większe niż wykazano, że ma fizjologiczny wpływ na kobiety. ”.
1995
Adams NR. Wykrywanie wpływu fitoestrogenów na owce i bydło. J Anim Sci 1995. 73: 1509-15. Stwierdzono, że fitoestrogeny w paszy dla owiec i bydła zmniejszają szybkość poczęcia u samic, ponieważ fitoestrogeny defeminizują szyjkę macicy i uniemożliwiają jej efektywne przechowywanie nasienia.
1996
Petrakis NL i inni. Pobudzający wpływ izolatu białka sojowego na wydzielanie sutka u kobiet przed i po menopauzie. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 1996 październik; 5 (10): 785-794. Dwadzieścia cztery normalne białe kobiety w wieku od 30 do 58 lat przed i po menopauzie w wieku od 30 do 58 lat były badane przez jeden rok. W okresie 4-9 miesięcy kobiety spożyły 38 g izolatu białka sojowego zawierającego 38 mg genisteiny. Siedem z 24 kobiet rozwinęło hiperplazję nabłonka w okresie karmienia soją, stan zapowiadający raka piersi. Autorzy zauważyli, że „odkrycia nie potwierdzają naszej a priori hipotezy”, że soja chroniła azjatyckie kobiety przed rakiem piersi. „Zamiast tego, to badanie pilotażowe wskazuje, że długotrwałe spożywanie izolatu białka sojowego ma stymulujący wpływ na kobiecą pierś przed menopauzą, charakteryzującą się zwiększonym wydzielaniem płynu z piersi, pojawieniem się hiperplastycznych komórek nabłonka i podwyższonym poziomem estradiolu w osoczu. co sugeruje bodziec estrogenowy z izoflawonów genisteiny i diadzeiny zawartych w izolacie białka sojowego. "
1997
Dees C i inni. Estrogeny zawarte w diecie stymulują ludzkie komórki piersi do wejścia w cykl komórkowy. Environ Health Perspect 1997 kwiecień; 105 (supl 3): 633-636. Stwierdzono, że estrogeny zawarte w diecie zwiększają aktywność enzymatyczną, prowadząc do raka piersi. „Nasze odkrycia są zgodne z wnioskiem, że estrogeny w diecie w niskich stężeniach nie działają jako antyestrogeny, ale działają jak DDT i estradiol, stymulując ludzkie komórki raka piersi do wejścia w cykl komórkowy”.
1997
Kulling SE i Metzler M. Induction of Micronuclei, DNA Breaks and HPRT mw hodowanych komórkach chomika chińskiego V79 przez fitoestrogen kumoestrol. Food Chem Toxicol 1997 czerwiec; 35 (6): 605-13.
Kumestrol i genisteina powodowały pękanie nici DNA w hodowanych komórkach chomika.
1997
Wang C i Kurzer MS. Stężenie fitoestrogenu determinuje wpływ na syntezę DNA w ludzkich komórkach raka piersi. Nutr Cancer 1997; 28 (3): 236-47. Chociaż wysoki poziom izoflawonów hamował syntezę DNA w ludzkich komórkach raka piersi, niski poziom genisteiny i związków pokrewnych. . . indukowana synteza DNA 150-235%. „Obecne skupienie się na roli fitoestrogenów w profilaktyce raka musi uwzględniać dwufazowe efekty obserwowane w tym badaniu, wykazując hamowanie syntezy DNA przy wysokich stężeniach, ale indukcję przy stężeniach bliskich prawdopodobnym u ludzi”.
1997
Connolly JM i inni. Wpływ dietetycznego oleju menhaden, soi i inhibitora cyklooksygenazy na wzrost i przerzuty ludzkich komórek raka piersi u nagich myszy. Nutr Cancer 1997; 29 (1): 48-54. Stwierdzono, że fitoestrogeny na poziomach zbliżonych do prawdopodobnych u ludzi stymulują zmiany komórkowe prowadzące do raka piersi.
1997
Wang C i Kurzer MS. Stężenie fitoestrogenu determinuje wpływ na syntezę DNA w ludzkich komórkach raka piersi. Nutr Cancer 1997; 28 (3): 236-47. Spożycie soi spowodowało wystąpienie większych guzów poduszeczki tłuszczowej gruczołu sutkowego u myszy. Wydaje się, że karmienie soją hamuje enzymy chroniące przed rakiem piersi.
1997
Anderson D i inni. Wpływ różnych genotoksyn i toksyn reprodukcyjnych na ludzkie limfocyty i plemniki w teście Comet. Teratog Carcinog Mutagen 1997; 17 (1): 29–43. Ludzkie plemniki wystawione na działanie fitoestrogenu diadzeiny miały obniżoną integralność DNA. „Integralność DNA jest niezbędna nie tylko dla stanu niezłośliwego, ale także dla dokładnego przekazania materiału genetycznego następnemu pokoleniu”.
1997
Rao CV i inni. Wzmocnienie eksperymentalnego raka okrężnicy przez genisteinę. Cancer Res 1997 wrzesień 1; 57 (17): 3717-22.
Podanie genisteiny szczurom spowodowało wzrost wzmocnienia guza okrężnicy.
1997
Divi RL i inne. Izoflawony przeciwtarczycowe z soi. Biochem Pharmacol 15 listopada 1997; 54: 1087-96. To ważne badanie identyfikuje związki goitrogenne w soi, takie jak izoflawony genisteina i daidzeina, które, jak stwierdzono, hamują syntezę hormonu tarczycy. Hamowanie enzymów zaangażowanych w produkcję hormonów tarczycy następowało na poziomach izoflawonów „uprzednio mierzonych w osoczu ludzi spożywających produkty sojowe”. „Ponieważ zahamowanie syntezy hormonów tarczycy może wywołać wole i neoplazję tarczycy u gryzoni, określenie mechanizmów przeciwtarczycowych dla izoflawonów sojowych może być ważne dla ekstrapolacji zagrożeń goitrogennych zidentyfikowanych w badaniach biologicznych na gryzoniach na ludzi spożywających produkty sojowe”. Autorzy zauważają, że "
soja jest powiązana z wolem wywołanym dietą w wielu badaniach".
1997
Setchell KD i inni. Ekspozycja niemowląt na fitoestrogeny zawarte w mieszankach sojowych dla niemowląt. Lancet 1997; 3530 (9070): 23–27. „Dzienna ekspozycja niemowląt na izoflawony w mieszankach sojowych dla niemowląt jest 4-11 razy większa w przeliczeniu na masę ciała niż dawka, która ma wpływ hormonalny u dorosłych spożywających produkty sojowe. Stężenia izoflawonów w krwiobiegu siedmiu niemowląt karmionych mieszanką sojową były 12 000-22 000 razy wyższe niż stężenia estradiolu w osoczu we wczesnym okresie życia i mogą być wystarczające do wywołania skutków biologicznych, podczas gdy udział izoflawonów z mleka matki i mleka krowiego jest znikomy ”.
1998
Sheehan DM. Leki ziołowe, fitoestrogeny i toksyczność: ryzyko: rozważania dotyczące korzyści. Proc Soc Exp Biol Med. Marzec 1998; 217 (3): 379–85. Znajomość toksyczności ma kluczowe znaczenie dla zmniejszenia stosunku ryzyka do korzyści, ale leki ziołowe i fitoestrogeny w żywności nie są testowane, podobnie jak leki. „Ważne toksyczności z długimi latencjami są szczególnie trudne do skojarzenia z czynnikiem sprawczym... Te rozważania sugerują, że konieczne są znacznie dokładniejsze badania na zwierzętach doświadczalnych i populacjach ludzi narażonych na produkty zawierające fitoestrogeny, a zwłaszcza żywność na bazie soi.
Wśród ludzi ekspozycja, ekspozycja na mieszanki sojowe dla niemowląt wydaje się dostarczać najwyższych ze wszystkich dawek fitoestrogenu, a dzieje się to podczas rozwoju, często najbardziej wrażliwego etapu życia na wywoływanie toksyczności. "
1998
Strauss L i inni. Fitoestrogeny w diecie i ich rola w chorobach zależnych od hormonów. Toxicol Lett 28 grudnia 1998; 102-103: 349-54. Chociaż badania epidemiologiczne sugerują, że diety bogate w fitoestrogeny mogą wiązać się z niskim ryzykiem raka piersi i prostaty, nie ma bezpośrednich dowodów na korzystne działanie fitoestrogenów u ludzi. Jest prawdopodobne, że fitoestrogeny, podobnie jak każdy egzogenny środek hormonalnie czynny, mogą również powodować niekorzystne skutki dla układu hormonalnego.
1998
Morris SM i inni. p53, mutacje i apoptoza w ludzkich komórkach limfoblastoidalnych eksponowanych na genisteinę. Mutat Res 1998, 31 sierpnia; 405 (1): 41-56. Stwierdzono, że podawanie genisteiny in vitro powoduje uszkodzenie komórek i śmierć. „Nasze wyniki mogą być izinterpretował, że
genisteina jest mutagenem chromosomalnym. . ”.
1998
Santti R i inni. Fitoestrogeny: potencjalne substancje zaburzające gospodarkę hormonalną u mężczyzn. Toxicol Ind Health 1998 styczeń-kwiecień; 14 (1-2): 223-37. W dawkach porównywalnych do dziennego spożycia z paszy sojowej izoflawonoidy, takie jak genisteina, były agonistami estrogenu w gruczole krokowym dorosłych gryzoni laboratoryjnych. Po podaniu noworodkowi nie zaobserwowano trwałych skutków. W przeciwieństwie do tego oś ośrodkowego układu nerwowego (CHS) -gonadalna i męskie zachowania seksualne szczura wydają się być wrażliwe na fitoestrogeny podczas rozwoju. Zmiany były podobne, ale nie identyczne do tych obserwowanych po leczeniu noworodków DES, ale potrzebne były większe dawki fitoestrogenów.
1998
Cheek AO i inni. Sygnalizacja środowiskowa: biologiczny kontekst zaburzeń endokrynologicznych. Environ Health Perspect 1998 luty; 106 supl 1: 5-10. Autorzy omawiają wpływ różnych związków na szlaki sygnałowe podobne do steroidów, zwłaszcza estrogenu. „Opierając się na ich mechanizmach działania, chemiczne środki naśladujące steroidy mogą być prawdopodobnie związane z niedawnymi niekorzystnymi trendami zdrowotnymi u ludzi i zwierząt”.
1998
Setchell KD i inni. Zawartość izoflawonów w preparatach dla niemowląt i metabolizm tych wczesnych fitoestrogenów we wczesnym okresie życia. Am J Clin Nutr 1998 grudzień; 68 (6 supl.): 1453S-1461S. Zwracając uwagę na wyniki wcześniejszego badania, które wykazało, że poziomy izoflawonów w osoczu niemowląt karmionych mieszanką sojową były o 13 000-22 000 wyższe niż stężenia znalezione w karmionym mleku matki lub mieszance na bazie mleka, autorzy wyjaśniają te wysokie poziomy jako spowodowane ". . zmniejszona biotransformacja jelit, o czym świadczą niskie lub niewykrywalne stężenia equolu i innych metabolitów, utrzymująca się dzięki stałej codziennej ekspozycji wynikającej z częstego karmienia. " Autorzy zapewniają, że te nienaturalnie wysokie poziomy izoflawonów w krwiobiegu dzieci karmionych soją „mogą przynosić długotrwałe korzyści zdrowotne w przypadku chorób zależnych od hormonów”.
1998
McMichael-Phillips DF i inni. Wpływ suplementacji białka sojowego na proliferację nabłonka w histologicznie prawidłowej piersi ludzkiej. Am J Clin Nutr 1998 grudzień; 68 (6 supl.): 1431S-1435S. Czterdziestu ośmiu kobietom z łagodną lub złośliwą chorobą piersi losowo przydzielono normalną dietę, samą lub z 60 gramowym suplementem sojowym zawierającym 45 mg izoflawonów, przyjmowanym przez 14 dni. Tempo proliferacji nabłonka zrazikowego piersi znacznie wzrosło już po 14 dniach suplementacji soją, biorąc pod uwagę zarówno dzień cyklu miesiączkowego, jak i wiek pacjentki. Tak więc krótkotrwale dietetyczna soja zawierająca izoflawony występujące w nowoczesnych produktach sojowych stymuluje proliferację piersi.
1998
Strauss i inni. Genisteina wywiera działanie podobne do estrogenów na układ rozrodczy myszy. Mol Cell Endocrinol 25 września 1998; 144 (1-2): 83-93. Stwierdzono, że genisteina ma działanie estrogenne u dorosłych samców myszy w dawkach porównywalnych z dawkami występującymi w ludzkiej diecie opartej na soi. U noworodków, aby wykazać działanie podobne do estrogenów, wymagane są znacznie wyższe dawki. ”
1998
Irvine CH i inni. Dzienne spożycie i wydalanie z moczem genisteiny i daidzeiny przez niemowlęta karmione sojowymi lub mleczarskimi preparatami dla niemowląt. Am J Clin Nutr 1998 grudzień; 68 (6 supl.): 1462S-1465S. Raport z pracy Setchella (powyżej), w którym zwraca uwagę, że skutki wysokiego poziomu estrogenu w preparatach dla niemowląt mogą być raczej szkodliwe niż korzystne.
1999
Casanova M i inni. Efekty rozwojowe dietetycznych fitoestrogenów u szczurów rasy Sprague-Dawley oraz interakcje genisteiny i daidzeiny z receptorami estrogenowymi alfa i beta szczurów in vitro. Toxicol Sci 1999 październik; 51 (2): 236–44.
Skutki dietetycznej genisteiny obejmowały zmniejszone tempo przyrostu masy ciała, wyraźnie zwiększoną (2,3-krotną) masę macicy / ciała oraz znaczne przyspieszenie dojrzewania u kobiet.
1999
Fisher JS i inni. Wpływ ekspozycji noworodków na związki estrogenowe na rozwój przewodów odpływowych jądra szczura w okresie dojrzewania do dorosłości. Environ Health Perspect 1999 May; 107 (5): 397-405. Podawanie genisteiny szczurom spowodowało niewielkie, ale znaczące zmiany w jądrach szczurów. „Badanie to sugeruje, że strukturalny i funkcjonalny (…) rozwój przewodów odpływowych jest podatny na upośledzenie przez ekspozycję noworodków na estrogen, prawdopodobnie w wyniku skutków bezpośrednich. Wielkość i czas trwania niekorzystnych zmian wywołanych leczeniem szeregiem związków estrogenowych zasadniczo porównywalne z ich mocą estrogenową opisywaną w testach in vitro ”.
1999
Pan Y i inne. Wpływ estradiolu i fitoestrogenów sojowych na mRNA acetylotransferazy choliny i czynnika wzrostu nerwów w korze czołowej i hipokampie samic szczurów. Proc Soc Exp Biol Med. 1999 Jun; 221 (2): 118-25. „Nasze dane sugerują, że fitoestrogeny sojowe mogą działać jako agoniści estrogenu w regulacji mRNBA CHAT i NDF w mózgach samic szczurów”.
1999
Kulling SE i inni. Fitoestrogeny, kumoestrol i genisteina, wywołują strukturalne aberracje chromosomowe w hodowanych ludzkich limfocytach krwi obwodowej. ŁukToxicol 1999 Luty; 73 (1): 50-4.
Ekspozycja limfocytów krwi na niskie poziomy genisteiny in vitro spowodowała aberracje chromosomowe, w tym pęknięcia chromatyd, przerwy i wymiany. Ekspozycja na daidzein nie powodowała aberracji, nawet przy wysokich poziomach. Wyniki sugerują, że „… niektóre, ale nie wszystkie fitoestrogeny mają potencjał toksyczności genetycznej”.
1999
Abe T. Niemowlęca białaczka i soja - hipoteza. Białaczka marzec 1999; 13 (3) 317-20.
Genisteina z soi przyczynia się do pękania nici DNA i może być „w dużej mierze odpowiedzialna” za ostrą białaczkę dziecięcą.
1999
Hilakavi-Clarke i inni Ekspozycja na genisten w czasie ciąży zwiększa rakotwórczość u potomstwa samic szczurów. Oncol Rep 1999 wrzesień-październik; 6 (5): 1089-95. Stwierdzono, że
genisteina zawarta w diecie wzmaga wzrost guzów gruczołu sutkowego u myszy. Wyniki sugerują, że „… że ekspozycja matki na podskórne podanie genisteiny może nasilać powstawanie guzów u potomstwa, naśladując skutki ekspozycji na estrogen w macicy”.
1999
Nagata C i inni. Uderzenia gorąca i inne objawy menopauzy związane ze spożyciem produktów sojowych przez Japonki. Climacteric 1999 Mar; 2 (1): 6-12. Stwierdzono, że spożycie sfermentowanych produktów sojowych zmniejsza nasilenie uderzeń gorąca u japońskich kobiet, ale nie całkowite spożycie soi (pochodzącej z niesfermentowanych produktów sojowych, które występują w zachodniej diecie). To badanie zostało uwzględnione, ponieważ zaprzecza twierdzeniom, że japońskie kobiety nie cierpią na uderzenia gorąca.