Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Jedzenie ma znaczenie

Gacek
Posty: 137
Rejestracja: środa 21 gru 2022, 21:26
x 1
x 3
Podziękował: 352 razy
Otrzymał podziękowanie: 47 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: Gacek » piątek 14 cze 2024, 23:45

[18:20]
https://www.youtube.com/watch?v=NKeDEKl ... r&index=58
@Blu pisałeś kiedyś, że wegetarianami może być tylko część ludzi i że organizm odróżnia białka zwierzęce i roślinne. Emil w filmie mówi o kwasach sialowych w mięsie i że nie każdemu z tego powodu mięso służy. Mógłbyś coś o tym szerzej napisać?
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 18922
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1186
x 625
Podziękował: 18005 razy
Otrzymał podziękowanie: 25242 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: songo70 » czwartek 20 cze 2024, 08:39

gumopodobna żywność już w Texasie.. :o :shock: :?
https://t.me/Olej_w_Glowie/75506
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 18922
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1186
x 625
Podziękował: 18005 razy
Otrzymał podziękowanie: 25242 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: songo70 » wtorek 25 cze 2024, 08:50

cd.-

https://youtu.be/CvZdTeke8Gk?si=vrCrpnxNgP1H9TIJ

PS. coś mi się przypomniało o pomarańczach, pewnien Angol testował jakiś mikser czy sokowirówke,-
i wrzucił te pomarańcze - tylko nie pamiętam czy obarane czy nie, ale w efekcie wyszło coś,-
co przypominało "shake" z McD. a nie sok/płyn, spróbowałem na język i powiedziałem że nie szans abym to wypił!

to było już z ponad rok temu :shock: :?
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 18922
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1186
x 625
Podziękował: 18005 razy
Otrzymał podziękowanie: 25242 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: songo70 » czwartek 27 cze 2024, 15:52

z kuchni angielskiej- mielonka czyli "Spam" ;)
spam.jpg
spam.jpg (44.44 KiB) Przejrzano 2916 razy
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
forester
Posty: 2264
Rejestracja: piątek 12 cze 2015, 16:34
x 176
x 160
Podziękował: 1542 razy
Otrzymał podziękowanie: 3300 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: forester » czwartek 27 cze 2024, 20:04

W USA POKAZAŁY SIĘ DZIWNE OWOCE I WARZYWA. KLIENCI ZDZIWIENI!


Te gumowate owoce i warzywa, a nawet frytki to skutek pokrywania czy opryskiwania żywności jakimś gównem o nazwie APEEL za którym stoi nikt inny jak Bill Gates. Rzekomo ma to wydłużać okres przydatności. Jest rozmowa z Alexem Jonesem na ten temat:


https://x.com/RealAlexJones/status/1805 ... zombies%2F
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 18922
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1186
x 625
Podziękował: 18005 razy
Otrzymał podziękowanie: 25242 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: songo70 » czwartek 01 sie 2024, 11:28

po sztucznych hamburgerach(nie wiem jaki ich los, czy to już jedzą) - przyszedł czas na kurczaki,-
IMG_20240801_083740_858.jpg
IMG_20240801_083740_858.jpg (69.71 KiB) Przejrzano 2718 razy
PS. ciekawe dlaczego wołowy Hamburger tak się nazywa, przecież ham oznacza szynkę..?
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 18922
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1186
x 625
Podziękował: 18005 razy
Otrzymał podziękowanie: 25242 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: songo70 » czwartek 31 paź 2024, 07:04

0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 18922
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1186
x 625
Podziękował: 18005 razy
Otrzymał podziękowanie: 25242 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: songo70 » poniedziałek 02 gru 2024, 14:27

0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 18922
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1186
x 625
Podziękował: 18005 razy
Otrzymał podziękowanie: 25242 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: songo70 » wtorek 17 gru 2024, 09:56

„Czy wiesz, że 90% „żywności” sprzedawanej dziś w sklepach nie istniało 90 lat temu? I zgadnij co jeszcze? 90% chorób, z którymi dziś walczymy, również nie istniało. Pomyśl o tym.”
Most-people-dont-even-know-about-this.jpg
Most-people-dont-even-know-about-this.jpg (68.17 KiB) Przejrzano 2035 razy
более подробно на https://vizitnlo.ru/bendzhamin-fulford- ... e-novosti/
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 18922
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1186
x 625
Podziękował: 18005 razy
Otrzymał podziękowanie: 25242 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 04 sty 2025, 13:24

Smażą swoje burgery na oleju z 1912 r. Ani razu go nie wymieniali
KQwk9kuTURBXy8yYjcxM2JiYy01ODIxLTRjYWYtYWNiOC1iZmE3NjYyYjRjZTguanBlZ5KVAs0EsADCw5UCAM0C7sLD3gADoTAFoTEBoTPD~2.jpg
KQwk9kuTURBXy8yYjcxM2JiYy01ODIxLTRjYWYtYWNiOC1iZmE3NjYyYjRjZTguanBlZ5KVAs0EsADCw5UCAM0C7sLD3gADoTAFoTEBoTPD~2.jpg (74.92 KiB) Przejrzano 1796 razy
https://www.onet.pl/styl-zycia/facet-xl ... v,30bc1058
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: cedric » sobota 28 cze 2025, 21:23

https://marginesy.com.pl/sklep/produkt/ ... eni-ludzie

Ultraprzetworzeni ludzie
Dlaczego wszyscy jemy rzeczy, które nie są jedzeniem... i czemu nie możemy przestać?


Chris van Tulleken
Przekład z języka angielskiego: Anna Brzostowska


Opis
Książka roku 2023 według „Timesa”, „Sunday Timesa”, „The Economist”, „Daily Mail” i Amazona
Bestseller nr 1 na liście „Sunday Timesa”
Prawa sprzedane na ponad 30 rynkach
Od żywności utraprzetworzonej nie sposób uciec: uginają się od niej sklepowe półki, jest ogólnodostępna, często tania. Powstaje w wyniku tak wielu procesów przemysłowych i ma tyle sztucznych dodatków, że zaczynamy się zastanawiać, czy można ją z czystym sumieniem nazywać jedzeniem. Na dodatek została zaprojektowana, wyprodukowana i zareklamowana tak, aby jak najbardziej uzależniać.

Lekarz Chris van Tulleken zabiera nas w przerażającą i fascynującą podróż po świecie wysokoprzetworzonej żywności. Dowiadujemy się nie tylko, skąd się wzięła oraz dlaczego i w jaki sposób tak negatywnie wpływa na nasze zdrowie (od mikrobioty po układ hormonalny), ale także czemu tak trudno jest zjeść tylko jedną miskę słodkich płatków śniadaniowych. Pokazuje również, co produkcja UPF – od angielskiego ultra-processed food – robi z naszą planetą (spoiler: nic dobrego).

Choć w dyskusji o zdrowiu i wadze często podkreśla się wagę mitycznej silnej woli oraz naszych wyborów (jak ograniczanie cukru czy podejmowanie regularnej aktywności fizycznej), van Tulleken pokazuje, że mamy na to dużo mniejszy wpływ, niż mogłoby się wydawać. A podejmowanie dobrych wyborów przy obecnym stanie rzeczy jest praktycznie niemożliwe.

Autor, który przez cztery tygodnie testował dietę złożoną wyłącznie z produktów ultraprzetworzonych, porównuje swoją książkę do bestsellera Allena Carra Prosta metoda, jak skutecznie rzucić palenie. Chodziło w niej o to, by podczas czytania o szkodliwości papierosów czytelnik nadal oddawał się nałogowi. Po jakimś czasie papierosy mu zbrzydną. Podobną metodę van Tulleken zaleca swoim czytelnikom: „Pozwólcie sobie zatem doświadczyć pełni grozy UPF. Nie zachęcam was do objadania się czy przejadania. Po prostu nie opierajcie się pokusie jedzenia tego rodzaju produktów. Robiłem tak przez cztery tygodnie – jeśli chcecie pójść w moje ślady, jedzcie UPF, aż przeczytacie całą książkę. Zachęcanie was do tego jest wątpliwe etycznie, ale nie mam z tym problemu. Po pierwsze: i tak od rana do wieczora jesteście zachęcani do jedzenia UPF. Po drugie: jeśli jesteście przeciętną osobą, już teraz dostarczacie sobie 60 procent kalorii z UPF, a więc zwiększenie tego udziału do 80 procent prawdopodobnie nie zrobi wam większej różnicy”.

Jest to książka o zdrowiu i rzeczywistości, w której żyjemy, ale przede wszystkim o naszych prawach: prawie do wiedzy o tym, co jemy, i o tym, jaki wpływ wywiera to na nasz organizm. A przede wszystkim o prawie do dobrej żywności w przystępnej cenie.


https://www.naturalnews.com/2025-06-27- ... ating.html

Badania wykazały, że żywność wysoko przetworzona zmienia sposób działania mózgu, powodując uzależnienie od przejadania się

27.06.2025 // Cassie B. // 900 wyświetleń
Tagi: głód , otyłość , przejadanie się.przetworzona żywność , żywność ultraprzetworzona



Nowe badanie przeprowadzone na 30 000 dorosłych osobach ujawnia, że ​​żywność wysoko przetworzona (UPF) może zmieniać funkcjonowanie mózgu, zakłócając sygnały głodu i podsycając zachcianki, co prowadzi do przejadania się.

Badania mózgu wykazują, że UPF zmieniają kluczowe obszary, takie jak podwzgórze czy ośrodki nagrody, natomiast badania krwi wiążą je ze stanem zapalnym i dysfunkcją metaboliczną.

Eksperci ostrzegają, że UPF-y działają jak substancje uzależniające, przejmując kontrolę nad szlakami dopaminowymi i zaburzając naturalną kontrolę apetytu, niezależnie od siły woli lub ćwiczeń.

Stan zapalny wywołany przez UPF może uszkodzić barierę krew-mózg, pogarszając dysfunkcję neurologiczną i zwiększając ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.


Naukowcy wzywają do zmiany polityki i przejścia na diety oparte na pełnowartościowej żywności, ponieważ obecnie niemal połowa amerykańskich diet opiera się na produktach UPF, co stanowi kryzys zdrowia publicznego wykraczający poza osobisty wybór.
Dlaczego tak wiele osób ma problem z opieraniem się śmieciowemu jedzeniu, nawet gdy wiedzą, że jest szkodliwe? Przełomowe badanie obejmujące prawie 30 000 dorosłych w średnim wieku ujawnia, że ​​żywność ultraprzetworzona (UPF) może przeprogramowywać mózg, aby ignorować naturalne sygnały głodu, tworząc błędne koło zachcianek i nadmiernej konsumpcji.



Opublikowane w Nature i npj Metabolic Health and Disease , badanie — przeprowadzone przez międzynarodowy zespół, w tym University of Helsinki i McGill University — wykazało mierzalne zmiany strukturalne w obszarach mózgu odpowiedzialnych za głód, emocje i motywację u konsumentów o wysokim UPF. Wyniki te podważają przestarzały model otyłości „kalorie przyjmowane, kalorie wydawane”, ujawniając, w jaki sposób korporacyjna inżynieria żywności wykorzystuje biologię człowieka dla zysku.

Skanowanie mózgu ujawnia niepokojące zmiany strukturalne
Korzystając z danych MRI z brytyjskiego Biobanku, naukowcy zidentyfikowali niepokojące zmiany w kluczowych obszarach mózgu . Wysokie spożycie UPF korelowało z grubszą tkanką w korze potylicznej (powiązanej z wizualnymi wskazówkami dotyczącymi jedzenia) i zaburzeniami w podwzgórzu (regulacja głodu), ciele migdałowatym (emocje) i jądrze półleżącym (przetwarzanie nagrody). „Może to prowadzić do cyklu przejadania się” — powiedział Arsène Kanyamibwa, główny autor badania. Badania krwi wykazały również podwyższone markery stanu zapalnego, takie jak białko C-reaktywne (CRP) i dysfunkcja metaboliczna — czynniki związane z chorobami neurodegeneracyjnymi.


Dr Joseph Mercola, lekarz niezwiązany z badaniem, zauważył, że wyniki nie były zaskakujące. UPF „doprowadza do zwarcia”, wyjaśnił, pozbawiając mózg energii potrzebnej do kontrolowania apetytu. Emulgatory i dodatki mogą dodatkowo uszkadzać neuroprzekaźniki i bakterie jelitowe, nasilając zachcianki. Zarejestrowany dietetyk Avery Zenker podkreślił, że wyniki potwierdzają słuszność decyzji osób, które czują się „stracone pod względem kontroli” w związku z UPF: „Kaloria to kaloria, ale rodzaj pożywienia odgrywa znaczącą rolę w tym, ile jemy”.

Jak UPF-y ingerują w Twoją biologię
Badanie obala narrację Big Food, że otyłość wynika wyłącznie z osobistej siły woli. UPF są chemicznie projektowane tak, aby były hiper-smaczne, łącząc cukier, tłuszcz i sól, aby wywołać skoki dopaminy podobne do uzależniających narkotyków. „Ultraprzetworzona żywność rozpala ścieżki dopaminy podobnie jak uzależniające narkotyki, tworząc silne sygnały „jedz więcej”” — ostrzegał Mercola. Nawet po uwzględnieniu czynników społeczno-ekonomicznych i ćwiczeń, spożycie UPF niezależnie przewidywało zmiany w mózgu i spadek metabolizmu.


Co gorsza, stan zapalny spowodowany przez UPF wydaje się naruszać barierę krew-mózg . Wyższe poziomy CRP korelowały z uszkodzeniem tkanek w regionach przetwarzania nagrody, co sugeruje, że ogólnoustrojowy stan zapalny napędza dysfunkcję neurologiczną. UPF bezpośrednio zmieniają strukturę mózgu poprzez ścieżki niezależne od otyłości, w tym zaburzenie mikrobiomu jelitowego.


Ponieważ UPF stanowią prawie połowę diety Amerykanów, a globalne spożycie rośnie, naukowcy wzywają do reform polityki. Badanie BMJ z 2024 r. powiązało UPF z 8% wyższymi wskaźnikami śmiertelności z powodu chorób neurodegeneracyjnych. „Wzmocnienie norm regulacyjnych w produkcji żywności może mieć kluczowe znaczenie” — powiedział Kanyamibwa. Jednak indywidualna czujność pozostaje kluczowa. Zenker radził priorytetowo traktować żywność pełnowartościową, zauważając, że nawet przetworzone opcje roślinne (takie jak mrożone warzywa) są bezpieczniejsze niż preparaty przemysłowe.


To badanie ujawnia, że ​​UPF to kryzys zdrowia publicznego, a nie wybór stylu życia. Korporacyjna chciwość zamieniła dostawy żywności w pułapkę neurologiczną, wykorzystując biologię mózgu do maksymalizacji zysków kosztem zdrowia ludzkiego. Podczas gdy związek przyczynowo-skutkowy wymaga dalszych badań, dowody wymagają natychmiastowej kontroli dodatków do żywności i agresywnej edukacji publicznej. UPF niszczy naszą zdolność do odczuwania sytości. Rozwiązanie? Odrzuć przetworzoną spiżarnię i odzyskaj naturalne okablowanie swojego mózgu.



Źródła wykorzystane w tym artykule obejmują:
0 x



revo
Posty: 234
Rejestracja: piątek 22 wrz 2017, 16:08
x 3
x 8
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 116 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: revo » sobota 12 lip 2025, 23:15

0 x



cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 13 sie 2025, 10:26

książka Chris van Tulleken
https://marginesy.com.pl/sklep/produkt/ ... eni-ludzie

https://www.naturalnews.com/2025-08-11- ... -risk.html
BADANIE: Żywność ultraprzetworzona zwiększa ryzyko zachorowania na RAKA PŁUC, raka płuc niedrobnokomórkowego i raka płuc drobnokomórkowego
08.11.2025 // SD Wells // 1,3 tys. wyświetleń
Tagi: dodatki , niezdrowe jedzenie , złe zdrowie , zła nauka , przyczyny raka , przestępcy onkologiczni , nauka o żywności , frankenfood , artykuły spożywcze , nauka o zdrowiu , niezdrowe jedzenie , rak płuc , trucizna , produkty , prawdziwe śledztwa , badania , przestań jeść truciznę , toksyczne chemikalia , toksyczna żywność , toksyczne składniki , toksyny , żywność ultraprzetworzona


Wskaźniki zachorowań na raka rosną na całym świecie, a winę za to ponosi przede wszystkim Wielki Przemysł Spożywczy. Zwolennicy naturalnego zdrowia ostrzegają przed tym świat od dziesięcioleci.


Nowe badanie przeprowadzone przez chińskich naukowców wykazało, że dieta bogata w żywność ultraprzetworzoną (UPF) – w tym pakowane przekąski, słodkie napoje, przetworzone mięso i fast foody – wiąże się ze znacznym wzrostem ryzyka raka płuc . Badanie, w którym obserwowano uczestników przez 12 lat, wykazało, że osoby spożywające największe ilości UPF miały o 41% wyższe ryzyko zachorowania na raka płuc w porównaniu z osobami spożywającymi najmniej UPF.





Dwunastoletnie chińskie badanie wykazało, że spożywanie żywności ultraprzetworzonej (UPF) — w tym przekąsek pakowanych, przetworzonego mięsa, słodkich napojów i wypieków — wiązało się z 41-procentowym wzrostem ogólnego ryzyka zachorowania na raka płuc, przy 37-procentowym wzroście ryzyka zachorowania na niedrobnokomórkowego raka płuc i 44-procentowym wzroście ryzyka zachorowania na drobnokomórkowego raka płuc.


Uczestnicy spożywający najwięcej UPF (około sześciu porcji dziennie) byli bardziej narażeni na rozwój raka płuc w porównaniu do osób spożywających najmniej (około 0,5 porcji), podczas gdy niskie spożycie minimalnie przetworzonej żywności, takiej jak owoce, warzywa, ryby i produkty pełnoziarniste, również wiązało się z wyższym ryzykiem.


Naukowcy zidentyfikowali w UPF czynniki potencjalnie sprzyjające rozwojowi raka, w tym karagen (związany ze stanem zapalnym jelit), akroleinę (toksyczny związek powstający podczas gotowania w wysokiej temperaturze) i polichlorowane bifenyle (PCB) pochodzące z zanieczyszczeń opakowań żywności.


Eksperci ostrzegają, że UPF mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka w wyniku zaburzeń mikrobiomu jelitowego, stanu zapalnego, stresu oksydacyjnego i uszkodzeń DNA, co wzmacnia zalecenia dotyczące ograniczenia ich spożycia, pomimo konieczności przeprowadzenia dalszych badań.





Badania wykazały, że żywność wysoko przetworzona wiąże się z wyższym ryzykiem raka płuc
Rak płuc jest drugim najczęściej występującym nowotworem złośliwym, zarówno u mężczyzn, jak i kobiet w USA, z przewidywaną liczbą około 230 000 zachorowań i 125 000 zgonów w 2025 roku. Chociaż ogólne wskaźniki spadają, liczba zachorowań wśród kobiet i młodszych osób niepalących rośnie. Tradycyjnie palenie było dominującym czynnikiem ryzyka, ale badanie podkreśla, że dieta – szczególnie duże spożycie UPF – może również odgrywać rolę.



Badanie wykazało, że wysokie spożycie UPF wiązało się z 37-procentowym wzrostem ryzyka zachorowania na niedrobnokomórkowego raka płuc (NSCLC) , najczęstszego rodzaju raka płuc, oraz 44-procentowym wzrostem ryzyka zachorowania na drobnokomórkowego raka płuc (SCLC), rzadszą, ale bardziej agresywną postać. NSCLC stanowi około 85% wszystkich nowotworów płuc i może szybko się rozprzestrzeniać. SCLC rośnie szybko i charakteryzuje się wczesnymi przerzutami.



Spożycie UPF przez uczestników oceniano za pomocą kwestionariuszy dietetycznych, a produkty takie jak chipsy, lody, płatki śniadaniowe, makaron instant, sosy, napoje gazowane, przetworzone mięso, burgery fast food, hot dogi i pizza zostały sklasyfikowane jako produkty ultraprzetworzone. Osoby z grupy najniższego ryzyka spożywały średnio 0,5 porcji dziennie, podczas gdy osoby z grupy najwyższego ryzyka spożywały około sześciu porcji dziennie. Średnio uczestnicy spożywali około 2,8 porcji dziennie.



Badanie wykazało również, że dieta wielu uczestników zawierała znaczne ilości przetworzonego mięsa (11%), napojów gazowanych z kofeiną (7,3%) i napojów bezkofeinowych (6,6%). W okresie objętym badaniem odnotowano 1706 przypadków raka płuc – 1273 przypadki niedrobnokomórkowego raka płuca (NSCLC) i 233 przypadki raka drobnokomórkowego raka płuca (SCLC).



Naukowcy zidentyfikowali kilka możliwych mechanizmów biologicznych stojących za powiązaniem między UPF a rakiem płuc :


Karagen , dodatek do żywności stosowany do zagęszczania produktów takich jak lody, jogurt, mleko roślinne, wędliny, a nawet niektóre mieszanki dla niemowląt, może powodować zapalenie jelit, zaburzać mikrobiom jelitowy i potencjalnie przyczyniać się do rozwoju raka płuc.


Akroleina , toksyczna substancja chemiczna występująca w dymie papierosowym i powstająca podczas gotowania w wysokich temperaturach, na przykład smażenia, pieczenia czy pieczenia, może uszkadzać DNA i powodować rozwój raka.


Polichlorowane bifenyle (PCB) , chemikalia przemysłowe zakazane w 1979 roku, ale wciąż obecne w środowisku, mogą zanieczyszczać żywność poprzez materiały opakowaniowe lub maszyny. Agencja Ochrony Środowiska (EPA) klasyfikuje PCB jako „prawdopodobnie rakotwórcze” i wiąże je z uszkodzeniami układu odpornościowego, rozrodczego, nerwowego i hormonalnego.


Odkrycia te uzupełniają rosnącą liczbę dowodów łączących UPF z różnymi nowotworami , w tym rakiem jelita grubego, poprzez mechanizmy obejmujące uszkodzenia DNA, stany zapalne i stres oksydacyjny. Eksperci, tacy jak dr Matthew Schabath z Moffitt Cancer Center, który nie brał udziału w badaniach, zauważają, że chociaż UPF nie są jeszcze formalnie klasyfikowane jako czynniki rakotwórcze, zarówno badania laboratoryjne, jak i epidemiologiczne sugerują, że stanowią one istotny potencjalny czynnik ryzyka zachorowania na raka.



Naukowcy podkreślają, że potrzebne są dalsze badania, ale zalecają ograniczenie spożycia UPF na rzecz żywności minimalnie przetworzonej, takiej jak owoce, warzywa, ryby i produkty pełnoziarniste, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Dodaj Health.news do zakładek , aby otrzymywać najnowsze informacje o chorobach, którym można zapobiec, a które są zaostrzane przez wielkie koncerny spożywcze i farmaceutyczne dla zysku.



Źródła wykorzystane w tym artykule obejmują:



NaturalNews.com



DailyMail.co.uk



Thorax.BMJ.com
0 x



Awatar użytkownika
św.anna
Posty: 1512
Rejestracja: środa 24 sie 2016, 12:41
x 93
x 149
Podziękował: 2706 razy
Otrzymał podziękowanie: 3353 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: św.anna » środa 13 sie 2025, 21:18

0 x



ODPOWIEDZ