Drodzy forumowicze i goście!

Przeżyliśmy przestój związany z migracją z serwera na serwer i zmianą istotnych danych adresowych dla hostingu. Teraz forum powinno działać szybko, bez długiego oczekiwania na odpowiedź serwera. Zależy to też od szybkości waszych łącz, ale do któregoś września serwer był trudny do zaakceptowania.
Niestety technicznie wielkość naszego forum się mocno powiększyła i musimy zwracać większą uwagę na wykorzystanie przestrzeni dyskowej, nie duplikować postów (dawać linki) itp., bo nie utrzymamy baz danych w limitach dostawcy hostingu, a upgrade jest finansowo nieopłacalny.

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 11602
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 62
x 559
Podziękował: 26962 razy
Otrzymał podziękowanie: 17439 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 05 lip 2017, 15:46

GRZYBY i ich właściwości odżywcze.
Bogate źródło witamin i minerałów.


Obrazek
Źródło: Internet

Od dawna wpajano nam, że grzyby to tylko walory smakowe i nic poza tym. Mówiono również, że są ciężkostrawne i należy uważać z ilością przy ich spożywaniu. Najnowsze badania naukowe jednak zaczęły ostatnimi czasy obalać te mity.

Wyniki badań ukazały, że poza walorami smakowymi grzyby to bogate źródło witamin, minerałów i aminokwasów!
Jest to dobra, a nawet bardzo dobra informacja dla smakoszy tych cennych darów lasu. Na całe szczęście polskie lasy słyną z bogactwa wielu gatunków grzybów. Najbardziej cenione przez zbieraczy są prawdziwki, podgrzybki, kozaki oraz kurki.

Nauka dopiero od 20 lat zaczęła przyglądać się kwestii wartości odżywczych grzybów, ale mimo to jest już sporo informacji na ich temat.

Okazało się, że grzyby to bogate źródło białka, błonnika, tłuszczy, węglowodanów, witamin i składników mineralnych.

Białko, aminokwasy, woda
Grzyby w 80- 90% składają się wody. Jednak sucha masa składa się głównie z białek. Dlatego czasami nazywa się grzyby „leśnym mięsem”.
Uważa się, że zjedzenie około kilograma grzybów zapewnia dostawę równorzędnego jakościowo białka równą temu pochodzącemu z 1/2 kg mięsa. Bardzo interesujący zarówno z naukowego, jak i odżywczego punktu widzenia jest fakt, że białka z grzybów nie da się zakwalifikować jednoznacznie ani do białek roślinnych ani do zwierzęcych.
W skład tych białek wchodzą prawie wszystkie aminokwasy, w tym także egzogenne, których organizm sam nie potrafi wytworzyć i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Duża ilość aminokwasów obecna w białkach pozwala zaliczyć grzyby do ważnych produktów żywnościowych.
Według niektórych naukowców najwięcej białka zawierają pieczarki i prawdziwki. Niektóre grzyby posiadają ich więcej niż jakiekolwiek mięso.

Witaminy
Grzyby to źródło witamin. Przede wszystkim są dobrym źródłem witamin z grupy B, w tym B1, B2, B3, B5, B9 (kwas foliowy i inne folianty), które odgrywają ważną rolę w układzie nerwowym. Obecność w grzybach witaminy B3 i B5 można porównać z jej ilością w takich wzorcowych produktach, jak wątroba. Natomiast ilość witaminy B1 w grzybach jest porównywalna do jej ilości w ziarnach zbóż. Ponadto grzyby zawierają umiarkowaną wysoką ilość foliantów, co mnie więcej odpowiada tej samej wielkości, jaka znajduje się w warzywach. Zawartość foliantu ze wszystkich grzybów jest najwyższa w boczniaku i w pieczarce odmiany brązowej. Folianty zawierają między innymi kwas foliowy inaczej zwany witaminą B9. Grzyby bogate są również w prowitaminę A oraz witaminę D, której jest całkiem sporo. Natomiast jak podają źródła witaminy C grzyby posiadają znikome ilości.

Węglowodany i cukry
W komórkach grzybów węglowodanów jest znacznie mniej, niż białek i są inne niż w roślinach. Węglowodany grzybów są dobrze przyswajane przez człowieka, stąd poczucie sytości po zjedzeniu grzybów. Jest ich w grzybach od 2 do 10 %. Strawność węglowodanów jest wysoka. Węglowodany grzybów są lepiej przyswajane niż roślinne.
Za szczególnie wartościowy składnik węglowodanów znajdujących się w grzybach uchodzi beta-glukan-polisacharyd występujący oprócz grzybów, tylko w drożdżach i zbożach. Składnik ten to doskonały antyrakowy przeciwutleniacz.
Natomiast obecne w grzybach wielocukry chityny sprawiają, że grzyby działają antyalergicznie, wspomagając system odpornościowy. Zjedzona chityna pełni podobną rolę jak błonnik roślinny – nie jest trawiona, ale wpływa korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Z jednej strony zmniejsza apatyt wypełniając przewód pokarmowy, z drugiej hamuje wchłanianie tłuszczy.

Tłuszcze
Grzyby zawierają od ok.1 do 10% tłuszczu, w tym przede wszystkim wysoce przyswajalne, zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające ryzyko powstania między innymi miażdżycy. Niska zawartość tłuszczu, z jednoczesnym cennym wkładem nienasyconych kwasów tłuszczowych i braku kwasów tłuszczowych trans sprawia, że grzyby oferują ciekawą alternatywę do uzupełnienia naszej diety.

Grzyby to również bogate źródło ważnych składników mineralnych oraz kwasów organicznych:

Są jednym z najbogatszych źródeł selenu, pełniącego ważną rolę w mechanizmach odpornościowych, o działaniu przeciwnowotworowym i antyutleniającym, który chroni komórki organizmu przed uszkodzeniami, które mogą prowadzić do chorób serca i niektórych nowotworów.

W grzybach znaleziono także sole mineralne: potasu, fosforu, żelaza, wapnia, sodu oraz takie mikroelementy jak: cynk, miedz, jod, fluor, mangan, magnez, potas.
Natomiast jeśli chodzi o kwasy organiczne to godne uwagi są kwas jabłkowy, winny, cytrynowy i fumarowy.

Zatem nie tylko smacznego, ale i na zdrowie.
http://www.zdrowieiswiadomosc.com/2015/ ... ogate.html
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

Awatar użytkownika
forester
Posty: 428
Rejestracja: piątek 12 cze 2015, 16:34
x 39
x 49
Podziękował: 408 razy
Otrzymał podziękowanie: 1049 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: forester » poniedziałek 11 wrz 2017, 18:23

Grzyby w kulturze ludowej


Na dawnej wsi polskiej grzyby odgrywały niezwykle znaczącą rolę. Były dobrze rozpoznawane i powszechnie spożywane. Wykorzystywano je w gospodarstwie i w lecznictwie ludowym. Wierzono, że mają związek z siłą nieczystą, z zaświatami i magią. Samo grzybobranie było osobliwym obrzędem, połączonym z wieloma z reguły irracjonalnymi nakazami i zakazami. Współcześnie stanowi często rodzaj hobby lub zajęcia rekreacyjnego.

Grzybów było w bród: chłopcy biorą krasnolice, Tyle w pieśniach litewskich sławione lisice,

Co są godłem panieństwa, bo czerw ich nie zjada, I dziwna, żaden owad na nich nie usiada.

Panienki za wysmukłym gonią borowikiem, Którego pieśń nazywa grzybów pułkownikiem.

Wszyscy dybią na rydza; ten wzrostem skromniejszy

I mniej sławny w piosenkach, za to najsmaczniejszy,

Czy świeży, czy solony, czy jesiennej pory, Czy zimą. Ale Wojski zbierał muchomory...

Pan Tadeusz, Adam Mickiewicz

Skąd się wzięły grzyby?

Dawne mity o powstaniu grzybów uległy schrystianizowaniu, a bogowie ustąpili w nich miejsca nowym czczonym postaciom. Opowieści o stworzeniu grzybów są częścią dużej grupy przekazów na temat wędrówek Chrystusa ze swymi apostołami. Wędrowcy są ukazani jako chłopi, często dziadkowie ubrani w chłopskie odzienie. Wędrowanie tych postaci służy oglądowi świata stworzonego przez Boga, oceny ludzkiej wiary i moralności, a także uzupełnieniu rzeczywistości o nowe elementy.


- Piotrze!

Aby natychmiast odpowiedzieć i nie zdradzić się, św. Piotr wypluł placek i odpowiedział. Za trzecim razem, Chrystus odwrócił się i rzekł:

- Zgrzeszyłeś Piotrze, bo myślałeś, że ja nie wiem wszystkiego.

Św. Piotr upadł do nóg Panu i błagał o przebaczenie. Jezus mu grzech odpuścił, ażeby zaś wypluty chleb nie zmarnował się bez pożytku, zamienił go w grzyby.

Opowieść ta przypomina o tradycyjnym sposobie przygotowywania ciasta chlebowego, które rosło dzięki zakwasowi zrobionemu z mąki żytniej i wody. W przypadku grzybów czynnikiem fermentacyjnym stała się ślina. W folklorze jest ona związana z wodami ziemskimi i deszczem. Z jednej strony posiada moc oczyszczania i właściwości lecznicze, z drugiej jest kojarzona z obrazą, poniżeniem i pogardą. Powiązanie chleba z grzybami wskazuje na kwestię pełnowartościowego pożywienia, jakim jest chleb oraz grzybów często spożywanych przez biedotę, jedzenie ratujące od głodu w okresach kryzysowych. Nie przez przypadek chłopi uznawali grzyby, jako namiastka mięsa nazywając je „leśnym mięsem”. Kultura ludowa tłumaczy także powstawanie grzybów trujących kłamstwem i przeklinaniem św. Piotra oraz gorzkimi łzami matki Boskiej padającymi na ziemię. Z tym wiąże się żartobliwe powiedzenie: „Wszystkie grzyby są jadalne, tylko niektóre jeden raz”.



Natomiast według germańskich legend grzyby wyrosły ze spienionej śliny Odynowego wierzchowca, którą ten toczył podczas ucieczki przed wilkami. Zgodnie z koriackimi wierzeniami z Syberii muchomory czerwone powstały z plwociny Vahiyinina, bóstwa, którego imię oznacza Istnienie. Wyrastały tam, gdzie on splunął. Białe plamki na czerwonych kapeluszach są właśnie pamiątką boskiej śliny.

Istnieją jednak całkiem nieźle uzasadnione hipotezy, że było zupełnie odwrotnie – to halucynogenne grzyby tworzyły bogów. Według nich metafizyczne przeżycia ludzi pierwotnych miały miejsce po nieświadomym zatruciu grzybami.

Związki grzybów z zaświatami i magią

Wierzono niegdyś, że grzyby rosną w lesie, czyli w przestrzeni obcej i groźnej. Należą, więc do sfery nieczystej i demonicznej, a duch lasu może stać się grzybem, który jest jego ciałem. Związek z siłą nieczystą jest zawarty w wierzeniach o tzw. grzybowych lub „wiedźmowych kręgach”, czyli grzybów tworzących koła. Wiązano je z zakopanymi skarbami pilnowanymi przez czarty lub z tańcem rusałek. Stąd wywodzą się, takie nazwy grzybów jak: szatan, grzyb czortowy, czy kozie rożki.

Grzyby rosną w nocy, przyporządkowano je, więc do sfery śmierci i porządku podziemnego. Zgodnie z tymi wierzeniami grzyby stanowiły potrawę zaduszną w czasie Wigilii Bożego Narodzenia oraz w Wielki Czwartek. Spożywanie grzybów z kapustą, lub ziemniakami oznaczało, że w tym czasie ziemię i domostwa odwiedzają zmarli przodkowie.

Związki grzybów z zaświatami i chaosem uwidaczniało się w skojarzeniu grzybów z wróżeniem, odgadywaniem przyszłości, która jest znana na Tamtym Świecie. Niektóre gatunki grzybów uznawano za znak rozpoczęcia siewów, niestety duży wysyp wróżył zarazę, wojnę lub śmierć.

Grzyby w gospodarstwie i wierzeniach
Na dawnej wsi grzyby powszechnie wykorzystywano w gospodarstwie. Maślakami smarowano osie wozów. Dobrze wysuszona huba była używana, jako podpałka. Z większych okazów sporządzano czapki, wycinając miąższ i modelując palcami. Takie okrycia chroniły od ugryzień owadów i wchłaniały pot. Aby pozbyć się z chat owadów kurzono podłogi hubą. Tlącą się hubę zabierano do lasu, jako ochrona przez owadami. Miksturą z muchomora, miodu, mleka i spirytusu chłopi truli napastliwe insekty. Grzyby stosowano też, jako środek do wyrobu atramentu, oraz jako dodatek do tabaki. Szeroka wiedza o grzybach powodowała, że nienawistne żony potrafiły otruć jadowitymi grzybami swych mężów.

Mniemano powszechnie, że grzyby dodają sił, nie tylko w walce zbrojnej, ale i w zmaganiach miłosnych. Do dziś można w spisach afrodyzjaków spotkać trufle i smardze, choć jeszcze niedawno lista ta była dłuższa. Przykładowo panny z okolic Hajnówki, aby zagwarantować sobie wieczną miłość wybranka, częstowały go dwoma zrośniętymi grzybami. Taki rodzaj oczarowania można nazwać magią sympatyczną. Jako swego rodzaju magiczny zabieg można zakwalifikować również zwyczaj podawania potraw z grzybów podczas rytualnych uczt związanych z misteriami narodzin i śmierci.

Trudno uwierzyć, że istnieją kraje, chociażby Anglia, czy państwa skandynawskie, gdzie grzyby są postrzegane wyłącznie jako pokarm zmarłych, a kojarzone z rozkładem, zgnilizną i mające ścisły związek z zaświatami.

Zastosowanie grzybów w lecznictwie

Przebojem czasów współczesnych są bez wątpienia antybiotyki, a przecież pierwszy z nich powstał właśnie z grzybów, konkretnie z pleśni Penicillium chrysogen, czyli penicylina. Inny cudowny lek, który znalazł jedynie częściowe uznanie to huba brzozowa – podobno bardzo przydatna w leczeniu nowotworów. Jedynie dwa gatunki grzybów - włókno uszek ukośny i porek brzozowy - które po wysuszeniu przybierają postać huby, mają cudowne właściwości: podnoszą odporność organizmu, działają, jako środki przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Długo można dyskutować nad zastosowaniem huby w medycynie, ale jedno jest pewne, bywają one znakomitymi lekarzami drzew


Grzyby wykorzystywano w ludowym lecznictwie, np. okład z borowików zalewany w mleku pomagał na rany, czyraki i wrzody; ciepłe kapelusze prawdziwków przykładane do wrzodów powodowały ich pękanie; muchomory zalane spirytusem stosowano na reumatyzm; napój alkoholowy na muchomorach pito w celu pozbycia się biegunki, kołtuna i czerwonki; rosół ugotowany na grzybach pomagał na palpitacje serca.

Grzyby znalazły też zastosowanie w weterynarii. Gdy u krowy wystąpiły duszności podawano jej do zjedzenia purchawki; zaś suszone grzyby podawane z chlebem tamowały biegunkę u zwierząt domowych.

Grzybobranie

W przeszłości istniały liczne zwyczaje związane z grupowym zbieraniem grzybów, których literacki obraz znajduje się w Panu Tadeuszu Adama Mickiewicza. Zwyczaj nakazywał, aby zacząć grzybobranie po 29 czerwca, czyli po święcie Piotra i Pawła. Łamanie tego nakazu, podyktowane przednówkowym głodem często kończyło się zatruciami, gdyż zbierano wówczas nawet gatunki nieznane. Za najkorzystniejszy dla zbiorów dzień uważano czwartek – dzień poświęcony bogu burzy, panowało, bowiem przekonanie, że grzyby rosną najlepiej po uderzeniu pioruna. Zalecano też by zbierać grzyby podczas przybierania księżyca i pełni oraz o świcie.

Istniał cały rytualny obrzęd zbierania grzybów: idąc dla lasu, należało włożyć znoszone ubranie (w innych kulturach do kniei wchodzono w czystym, białym ubraniu), kozik do ścinania grzybów trzymać w ukryciu, by grzyby się nie wystraszyły, ścinać wszystkie zauważone grzyby, nawet najmniejsze, bo gdy już padł na nie ludzki wzrok, to i tak nie urosną. Należało zachowywać się dyskretnie, ponieważ las jest krainą nie zawsze przyjaznych mocy. Zakazane było niszczenie grzybów trujących, bo z zemsty wsączą swój jad w dobre grzyby. Mówiono, że kobiety nie powinny zbierać grzybów podczas miesiączki, ponieważ robaczeją. Z kolei kobiety ciężarne nie mogły zbierać mleczaja smacznego, bo ich dzieci będą miały kołtun. Każdy zaś, jeśli nadepnie purchawkę, a pyłek z nich padnie na ciało, ryzykuje obsypaniem skóry brodawkami, a jeżeli zarodniki dostaną się do oczu, to i ślepotę. Podczas grzybobrania należało zachowywać ciszę, bowiem grzyby jadalne chowały się na dźwięk głosu. Szanse dobrego zbioru grzybów zwiększało pójście w pojedynkę, a gdy chadzano z kimś chciwym mawiano „on ci szczęście zabiera

Wyprawa na grzyby stawała się, więc w różnych kulturach rytuałem odtwarzającym mityczny schemat podróży w zaświaty. Niezależnie jednak od wymienionych rozwiązań najlepiej było wkraczać tam nieuczęszczanymi ścieżkami, boso, na czczo, w milczeniu i w tajemnicy, powstrzymując się od śmiechu i ziewania, nie oglądając się za siebie, po odmówieniu modlitwy i zrobieniu znaku krzyża. Dobrym znakiem było napotkanie na drodze wozu drabiniastego, myśliwego, białego konia, wiewiórki, natomiast złym omenem widok starej kobiety z pustym wiadrem lub koszem, czy księdza. Co ciekawe, pierwsze trzy grzyby trzeba było pozostawić w lesie na ofiarę dla duchów lasu, czasem wkładano je do dziupli drzewa i odmawiano: „Ojcze nasz”.POTEM W DOMU GRZYBY CZCZONO I PRZETWARZANO…

Obrazek

http://rme.cbr.net.pl/index.php/archiwu ... ze-ludowej
0 x



Awatar użytkownika
św.anna
Posty: 1238
Rejestracja: środa 24 sie 2016, 12:41
x 77
x 87
Podziękował: 2380 razy
Otrzymał podziękowanie: 2844 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: św.anna » środa 13 wrz 2017, 20:32

No nareszcie :D
Mam nadzieję, że coś widać :D
www.resizer.pl_831.jpg
www.resizer.pl_831.jpg (87.59 KiB) Przejrzano 5117 razy
www.resizer.pl_5148.jpg
www.resizer.pl_5148.jpg (72.81 KiB) Przejrzano 5117 razy
0 x



Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5771
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 383
x 227
Podziękował: 32225 razy
Otrzymał podziękowanie: 9245 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: abcd » środa 13 wrz 2017, 21:17

Super zbiór ale masz też ekstra suszarkę. :)
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7677
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 254
Podziękował: 6077 razy
Otrzymał podziękowanie: 12111 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: Thotal » środa 13 wrz 2017, 21:59

Pomysł na suszarkę znakomity...!

U nas tez obrodziło w tym roku, codziennie przynoszę dwudziesto litrowe wiaderko podgrzybków i prawdziwków.

Kiedy pojawiły się maślaki, jako zwiastun tych bardziej "poważnych" grzybów, kolega podpowiedział mi przepis na pierogi.
Najpierw dusimy cebulę z dodatkiem pieprzu i gotujemy w osolonej wodzie maślaki, następnie siekamy wszystko i czekamy do wystygnięcia.
Taki farsz pakujemy w ciasto pierogowe i gotujemy, następnie wrzucamy na patelnię z uduszoną, pokrojoną w kosteczkę cebulę.

Niebo w gębie... :D




Pozdrawiam - Thotal :)
0 x



Awatar użytkownika
św.anna
Posty: 1238
Rejestracja: środa 24 sie 2016, 12:41
x 77
x 87
Podziękował: 2380 razy
Otrzymał podziękowanie: 2844 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: św.anna » środa 13 wrz 2017, 22:03

:lol: rzeczywiście fajna ;) i pomyśleć, że moja ś.p. babcia potrafiła tak wysuszyć po 20 kg grzybów, w sensie - po wysuszeniu tyle ważyły ;)
0 x



Awatar użytkownika
św.anna
Posty: 1238
Rejestracja: środa 24 sie 2016, 12:41
x 77
x 87
Podziękował: 2380 razy
Otrzymał podziękowanie: 2844 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: św.anna » środa 13 wrz 2017, 22:12

Mój ojciec postawił taką zewnętrzną suszarnię, ale coś tam musi jeszcze poprawić. Ale b. dobrze suszą się, ba - doskonale przy nawiewie z kominka.
A pierogi moi rodzice robią po prostu idealne, mogę podesłać ;)
0 x



Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5771
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 383
x 227
Podziękował: 32225 razy
Otrzymał podziękowanie: 9245 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: abcd » środa 13 wrz 2017, 22:53

ś.a pisze:A pierogi moi rodzice robią po prostu idealne, mogę podesłać ;)
Mówisz o przepisie - z ogromną ochotnością poznam przepis na taki smakołyk. :)
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
św.anna
Posty: 1238
Rejestracja: środa 24 sie 2016, 12:41
x 77
x 87
Podziękował: 2380 razy
Otrzymał podziękowanie: 2844 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: św.anna » środa 13 wrz 2017, 23:08

Abcd, mogę Tobie wysłać i gotowe :D

Najlepsze jest to, że w rodzinie wszyscy robią je tak samo, z tych samych grzybów, ale każdemu wychodzą zupełnie inaczej ;)
Jutro napiszę "nasz" przepis, (to moje danie nr1)
8-)
0 x



Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5771
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 383
x 227
Podziękował: 32225 razy
Otrzymał podziękowanie: 9245 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: abcd » środa 13 wrz 2017, 23:39

Doceniam chęci ale wolę wypróbować na sobie, więc przepis będzie w sam raz.
Jak twierdzisz:
Najlepsze jest to, że w rodzinie wszyscy robią je tak samo, z tych samych grzybów, ale każdemu wychodzą zupełnie inaczej ;)
Jutro napiszę "nasz" przepis, (to moje danie nr1)


Na własnych błędach będę sie uczył. :) ;)

Taką mam naturę - moze dziwną dla niektórych, ale pierwej próbuję na sobie, a potem proponuję innym.
Temat "rzeka". Jednak sam skorym wypróbować. :D ...
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
św.anna
Posty: 1238
Rejestracja: środa 24 sie 2016, 12:41
x 77
x 87
Podziękował: 2380 razy
Otrzymał podziękowanie: 2844 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: św.anna » czwartek 14 wrz 2017, 21:21

Abcd, masz rację!
Co do pierogów, to przepis, który właśnie przekazał mi mój tato, nie wyróżnia się niczym niezwykłym, a smakują genialnie :D
Tak więc, jeśli chodzi o farsz to składa się z suszonych oczywiście prawdziwków plus obgotowanych lekko opieńków (w ilości ok 1/5 do prawdziwków), dość kwaskowej kapusty i podsmażonej na maśle cebulki, (jeśli postne, a jeśli nie to zasmażka na słoninie, albo podkardle), sól i pieprz. Ach, grzybów daje ok 1/10 do kapusty. Kapustę z grzybami gotuje razem, a następnie mieli ją (Kapustę) w maszynce na dużych oczkach, a grzyby na małych. Ciasto jak ciasto, ale ważne jest by wyrabiać je w mocno ciepłej wodzie, a wyrobione już trzymać pod ciepłym talerzem, wtedy jest elastyczne.
:D

PS. Tata dopowiedział, że dodaje jeszcze swoje serce 8-) może to to.
1 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 11602
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 62
x 559
Podziękował: 26962 razy
Otrzymał podziękowanie: 17439 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » piątek 15 wrz 2017, 00:25

Tata ma rację!
Ojce mają rację, nawet jak matki mówią inaczej :D

Edit:
Miewają rację, żeby było sprawiedliwie ;)
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7677
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 254
Podziękował: 6077 razy
Otrzymał podziękowanie: 12111 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: Thotal » piątek 15 wrz 2017, 06:33

przepis na pasztet z grzybów...

http://www.superstyler.pl/kuchnia/weget ... wielkanoc/


moja Pani robi pasztet świąteczny z grzybów suszonych, jak znajdę przepis to go tu wrzucę, bo jest znakomity... :D





Pozdrawiam - Thotal :)
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 15575
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 27
x 827
Podziękował: 29129 razy
Otrzymał podziękowanie: 23442 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: janusz » czwartek 19 paź 2017, 23:31

Trufle w Polsce

https://www.youtube.com/watch?v=sGVQEkaWRjs

Opublikowany 24 maj 2017
Trufle, kojarzone z ciepłymi terenami zachodniej Europy występują także w Polsce. W naszym kraju zakładane są też truflowe uprawy.
Reżyseria Michał Ogrodowczyk
Zdjęcia Michał Ogrodowczyk, Sławomir Skupiński

Panierowane kanie vel sowy. I jak je rozpoznać :: Skutecznie.Tv

https://www.youtube.com/watch?v=MUQlBBPD3TI

Opublikowany 11 paź 2013
Był czas, gdy kanie/sowy jadłam tylko, gdy przyniósł je rasowy grzybiarz, do którego wiedzy na temat grzybów miałam zaufanie. Koniec kropka. Dlaczego? Bałam się je zrywać sama, bo u mnie w domu tych grzybów się nie jadało, więc wiedzy na ich temat nie wyniosłam. Pierwszy raz zjadłam kanię w panierce grubo po studiach i zakochałam się w niej momentalnie. Ta tekstura, ta soczystość, ten smak... eh, mówię Wam, coś pysznego:)
WAŻNE: Jeśli nie mam 100%-wej pewności, że grzyb jest jadalny, to NIGDY, PRZENIGDY go nie zrywam, a tym bardziej nie jem. Po prostu wolę nie zjeść smacznej kani niż trafić na niejadalnego muchomora. Kilka wskazówek po czym rozpoznać kanie czy sowy podaję na blogu przy przepisie tj. pod podanym niżej linkiem.
Uff, i po tym przydługim nieco wstępie przejdźmy do przepisu. Panierowane kanie / sowy, takie prosto z patelni w złocistej chrupiącej panierce są po prostu boskie. Tj. my je uwielbiamy:) I, biorąc pod rozwagę wcześniejsze akapity, gorąco zachęcam!
Składniki i przepis: http://gotuj.skutecznie.tv/2013/10/pa...

Flaczki z kani - TalerzPokus.tv

https://www.youtube.com/watch?v=6A_tA4dW0Gk
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 15575
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 27
x 827
Podziękował: 29129 razy
Otrzymał podziękowanie: 23442 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: janusz » poniedziałek 15 sty 2018, 23:23

Lecznicze grzyby pochodzące z poza ziemi mają duże zdolności telepatyczne

https://www.youtube.com/watch?v=QH6jMHJyaxk

Opublikowany 14 sty 2018
Ze spotkania z Zirią i Enkielem we Wrocławiu
Porozmawiajmy TV
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 15575
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 27
x 827
Podziękował: 29129 razy
Otrzymał podziękowanie: 23442 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: janusz » niedziela 28 paź 2018, 22:33

Atlas najpopularniejszych polskich grzybów

https://www.youtube.com/watch?v=hfBroNaUf8k

Opublikowany 13 wrz 2018

Grzyby jadalne i trujące

https://www.youtube.com/watch?v=wph0szRmkSE

Opublikowany 17 wrz 2017
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 11602
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 62
x 559
Podziękował: 26962 razy
Otrzymał podziękowanie: 17439 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 12 lis 2018, 02:45

Magiczne grzyby

Obrazek

Édition: Polski

Grzyby zmniejszają ryzyko otyłości

W skrócie
Grzyby powstają z grzybni, która jest podobną do pajęczyny siecią komórek w glebie

Długołańcuchowe polisacharydy, w szczególności cząsteczki alfa- i beta-glukanu znajdujące się w grzybach, są odpowiedzialne za korzystny wpływ grzybów na układ odpornościowy

Ekstrakt z grzybów Reishi zmniejsza przyrost wagi poprzez modulowanie składu mikroflory jelitowej

Według dr. Mercoli

Prawdopodobnie nie ma innego rodzaju żywności otoczonego taką tajemnicą i magią jak grzyby.
Grzyby lecznicze są korzystne dla zdrowia na wiele sposobów, na przykład: aktywują układ odpornościowy i pomagają zwalczyć raka.

Grzyby są nawet korzystne dla środowiska poprzez:

Przywracanie do równowagi obszaru zniszczonego przez zanieczyszczenia
Zwalczanie wirusów grypy i innych chorób
Zabijanie mrówek, termitów i innych owadów bez użycia pestycydów
Tworzenie ekologicznego paliwa
Grzyby są owocem grzybni, która jest „włóknistą, podobną do pajęczyny siecią komórkową”. Jak wyjaśnia mykolog – Paul Stamets:

„Grzybnie, rosnące w ziemi pod naszymi stopami i w lasach wokół nas, zawierają ogromne ilości enzymów, środków przeciwdrobnoustrojowych, związków antywirusowych. Grzybnie są komórkowym fundamentem naszych sieci pokarmowych, tworząc bogate gleby niezbędne do życia.


Grzybnia jest błoną trawienną, która niszczy wiele toksycznych odpadów środowiskowych, w wyniku czego powstała nowa nauka – mykoremediacja... Grzybnia poprawia stan środowiska oraz naszego ciała”.

Grzybnia produkuje owocniki, a powstałe w ten sposób grzyby rosną tylko kilka dni, co sprawia, że ich zbieranie jest takie ekscytujące.

Zbieranie grzybów nie jest dla każdego

W artykule dla The New York Times, profesor Helen Macdonald z Uniwersytetu Cambridge wyjaśniła niektóre zalety i niebezpieczeństwa zbierania grzybów:

„Kiedy zbierasz grzyby jadalne, Twoje doświadczenie polegające na identyfikacji to wszystko, co chroni Cię przed śmiercią lub poważną chorobą. Zbierając grzyby jesteś śmiałkiem, który stawia na szali swoje życie.


Dzisiejsza moda na dziczyznę, inspirowana częściowo przez słynnych szefów kuchni i nostalgiczną chęć ponownego połączenia się ze światem przyrody, zaowocowała popularnymi przewodnikami, które zawierają informacje o jadalnych i trujących gatunkach grzybów.

Nick [emerytowany profesor historii i amator mykologii] uważa, że takie podejście jest nieodpowiedzialne, a nawet niebezpieczne. „[Te przewodniki] nie wyjaśniają pełnego zakresu rzeczy, na które się narażasz” – ostrzega.

Wiele trujących grzybów bardzo przypomina jadalne, a identyfikacja każdego z nich wymaga dokładnego zbadania, m.in. obserwacji zarodników pod mikroskopem”.

Grzyby charakteryzują się dużą różnorodnością pod względem kształtu, koloru i struktury, nawet w obrębie tego samego gatunku. Według Stametsa, z 140 000 gatunków grzybów, nauka zna tylko 10 procent.

Magiczna grzybnia

Grzyby są naturalnym systemem recyklingu. Gdyby nie one, nie mielibyśmy roślin, ponieważ grzyby (i ich „macierzysta” grzybnia) rozbijają skały i materię organiczną, zamieniając je w glebę, która odżywia rośliny.

Przyczyniają się nawet do deszczu (obejrzyj film powyżej, aby dowiedzieć się, jak to robią). Gdy połączą się dwie kompatybilne grzybnie, powstała grzybnia czasami tworzy owocniki zwane grzybami.

Grzyby wytwarzają zarodniki, które przemieszczają się, aby utworzyć nowe kolonie grzybni i dopełnić cykl życiowy. Niektóre grzybnie mogą być zbyt małe, aby je zobaczyć lub pokryć ogromne obszary ziemi.

Ich ekstremalna wytrzymałość na rozciąganie sprawia, że gleba jest gąbczasta i może utrzymać ciężar 30 000 razy większy od swojej wagi. Pojedynczy cal sześcienny gleby może zawierać 8 mil (ok. 13 km) komórek grzybni. Największym żywym organizmem na Ziemi jest grzybnia znajdująca się we wschodnim Oregonie, która ma 2000 lat i obejmuje obszar o powierzchni 2200 akrów.

Według Stametsa grzybnia to rozgałęziona sieć, która tworzy „Internet Ziemi” – złożoną autostradę komunikacyjną, która jest rodzajem sieci neuronowej Matki Natury. Pod pewnymi względami grzybnia jest „czuła” i zdaje się demonstrować zdolność uczenia się.

Jeśli jedna ścieżka zostanie zerwana, rozwijana jest alternatywna ścieżka. Według Stamets, kiedy na nią wejdziesz, wie, że tam jesteś i „podąża” twoimi śladami, próbując złapać resztki. Grzybnie – nie tylko grzyby – zawierają wiele środków leczniczych, za które są cenione.

Niektóre suplementy oferują dodatkową korzyść w postaci grzybni, co jest korzystne dla zdrowia, ponieważ potencjalnie zwiększa produkcję energii i koncentrację.

Czy grzyby mogą leczyć i zapobiegać nowotworom?

Około 100 gatunków grzybów jest badanych pod kątem ich korzyści zdrowotnych. Spośród tych 100 gatunków, około pół tuzina wyróżnia się zdolnością ogromnego wsparcia układu odpornościowego, co z kolei może pomóc w walce z rakiem lub zapobiegać mu.

Długołańcuchowe polisacharydy, w szczególności cząsteczki alfa i beta-glukanu znajdujące się w grzybach, są odpowiedzialne za korzystny wpływ grzybów na układ odpornościowy. Jedno z badań wykazało, że dodanie jednej lub dwóch porcji suszonych grzybów shiitake do diety ma korzystny, modulujący wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego.

Jeden szczególnie wyjątkowy grzyb – Maczużnik (Cordyceps), nazywany także grzybem gąsienicowym lub Tochukasu – ma właściwości przeciwnowotworowe.
Ten pasożytniczy grzyb jest wyjątkowy, ponieważ w naturze wyrasta z gospodarza owada, a nie z rośliny żywicielskiej. Od dawna jest stosowany zarówno w tradycyjnej medycynie chińskiej, jak i tybetańskiej.

Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham badali kordycepinę – jeden z aktywnych związków medycznych występujących w tych grzybach – jako potencjalny lek na raka.
Wyciąg białkowy z grzyba o nazwie wrośniak różnobarwny również jest stosowany w celu zwiększenia odporności układu odpornościowego u pacjentów chorych na raka w wielu krajach, w tym w Japonii.

Grzyby mogą mieć również bezpośrednie działanie przeciwnowotworowe. Na przykład:

W japońskim badaniu przeprowadzonym na zwierzętach, myszy cierpiące na mięsaka otrzymały ekstrakt z grzybów Shiitake. Sześć z 10 myszy miało całkowitą regresję nowotworu, a przy nieco wyższych stężeniach u wszystkich 10 myszy zaobserwowano całkowitą regresję nowotworu.
Stwierdzono, że związek o nazwie lentinan, który znajduje się w grzybach Shiitake, zwiększa wskaźnik przeżycia pacjentów z rakiem.

Wykazano, że ekstrakt z grzybów Maitake, w połączeniu z witaminą C, zmniejsza wzrost komórek raka pęcherza moczowego o 90%, a także zabija je.

W Japonii dwoma górnymi środkami medycyny alternatywnej stosowanymi przez chorych na raka są grzyby zwane Agaricus subrufescens i ekstrakt z grzybów Shiitake.

Kwas ganoderynowy zawarty w grzybach Reishi może być przydatny w leczeniu raka płuc.

Grzyby Reishi zmniejszają otyłość poprzez modulowanie bakterii jelitowych
Lakownica żółtawa (Ganoderma lucidum) to grzyb leczniczy powszechnie znany w Chinach pod nazwą Lingzhi, a w Japonii jako Reishi. Jednym z bardziej użytecznych związków występujących w tym gatunku grzyba jest kwas ganoderowy (triterpenoid), który jest stosowany w leczeniu raka płuc, białaczki i innych nowotworów.

Drugi obraz:

Do jego zalet należy również zmniejszanie otyłości. Myszy karmione niezdrową karmą przybrały 42 gramy w ciągu dwóch miesięcy. Jednak, gdy myszom podawano jednocześnie dużą dawkę ekstraktu z grzybów Reishi, przybrały na wadze jedynie 35 gramów.

Zaobserwowano również zmniejszenie stanu zapalnego i insulinooporności.

Uważa się, że ekstrakt z grzybów Reishi zmniejsza otyłość u myszy poprzez modulowanie składu ich mikroflory jelitowej. Grzyb działa jak prebiotyk, który pobudza wzrost pożytecznych mikroorganizmów.

Według Stametsa:

„Wybór bakterii przez grzybnię do tworzenia mikroflory ma zasadnicze znaczenie dla przeżycia grzybni, dlatego grzybnia wybiera rodzaje bakterii, które nie tylko pomagają trawić pokarm i powstrzymują drapieżniki, ale także pomagają zbiorowiskom roślin, które dały początek ekosystemom, w których znajduje się grzybnia, dzięki czemu będzie mogła produkować owoce (grzyby).

To oznacza, że produkty oparte na grzybni mogą wspomagać trawienie i pomagają promować korzystne bakterie w naszych mikrobiomach...

Wiemy, że grzyby są prebiotykami dla mikroflory jelitowej – zwiększają wzrost pożytecznych bakterii, takich jak Acidophilus i Bifidobacterium.

Ostatnie badania wykazały, że spożywanie grzybów Reishi i Wrośniaka różnobarwnego nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale także przyczynia się do rozwoju pożytecznych bakterii w mikroflorze jelitowej, co skutkuje lepszym trawieniem oraz – co zaskakujące – potencjalną utratą wagi!”

Bioaktywne składniki zawarte w grzybach

Większość grzybów zawiera około 90% wody, ale to, co stanowi pozostałe 10%, wydaje się być niczym niezwykłym.

Grzyby zawierają białko, błonnik i niewielką ilość tłuszczu, a także witaminy i minerały, w tym potas, wapń, fosfor, magnez, selen i cynk.

Jednak zawierają również wiele bioaktywnych cząsteczek, w tym terpenoidy, steroidy, fenole i wszystkie niezbędne aminokwasy (są szczególnie dobrym źródłem lizyny i leucyny).

Grzyby zawierają również polisacharydy, które mają wiele korzystnych właściwości, w tym:

Przeciwzapalne,
Hipoglikemiczne,
Przeciwwrzodowe,
Przeciwnowotworowe,
Stymulujące układ odpornościowy.
Łatwo zrozumieć, dlaczego od stuleci grzyby są cenione ze względu na swoje właściwości lecznicze. W starożytnym Egipcie grzyby były uważane za przynoszące długie życie, a dziś wiemy, że może to wynikać z zawartości wielu korzystnych fitozwiązków i innych substancji.

Według medycyny ziołowej: grzyby Reishi mają wiele zalet, na przykład:

„... istnieją dane, które potwierdzają pozytywne korzyści tych grzybów dla zdrowia, w tym działanie przeciwnowotworowe, regulację poziomu glukozy we krwi, działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz ochronę przed uszkodzeniem wątroby i żołądka”.

Grzyby zawierają nawet unikalne przeciwutleniacze. Jednym z nich jest ergotioneina, którą naukowcy zaczynają nazywać „najsilniejszym przeciwutleniaczem”. Grzyby dostarczają również cennych składników odżywczych, w tym witamin z grupy B, takich jak ryboflawina, niacyna i kwas pantotenowy.

Jedna z analiz dietetycznych wykazała, że konsumpcja grzybów wiązała się z lepszą jakością diety i poprawą odżywiania. Beta-glukan zawarty w grzybach pełni istotną rolę w metabolizmie tłuszczów i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.

Wybieraj grzyby ekologiczne

Grzyby są wspaniałym, zdrowym dodatkiem do diety, ale upewnij się, że spożywasz tylko ekologiczne grzyby, ponieważ ich miąższ łatwo wchłania zanieczyszczenia z powietrza i gleby.

Ponadto unikaj zbierania grzybów w lesie, chyba że masz absolutną pewność, że wiesz, co zbierasz.

Istnieje wiele trujących gatunków grzybów i łatwo się pomylić, jeśli nie masz dużego doświadczenia i nie wiesz, czego szukać. Uprawianie własnych grzybów to doskonała i bezpieczna alternatywa dla zbierania grzybów w lesie.
Dr Mercola

Amerykanie udzielają nam wskazówek jak zbierać grzyby.. :D
Każda (prawie) teściowa ma ich na rozkładzie..
-'' Byłam wczoraj na wystawie żmij.
...
Wróciłam z medalem i dyplomem ! ''
Tylko poszła i co? .. :D
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3144 razy
Otrzymał podziękowanie: 7968 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 12 lis 2018, 10:02

https://grzybyhobby.pl/k/ciekawostki/

iwona sas-Golak, krzyszTof sobieralski, Marek siwulski, JolanTa lisiecka
Katedra Warzywnictwa Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Dąbrowskiego 159, 60-594 Poznań E-mail: igolak@up.poznan.pl
SKŁAD, WARTOŚĆ ODŻYWCZA ORAZ WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE GRZYBÓW POZYSKIWANYCH ZE STANOWISK NATURALNYCH

http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2011/483.pdf
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 15575
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 27
x 827
Podziękował: 29129 razy
Otrzymał podziękowanie: 23442 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: janusz » piątek 23 lis 2018, 23:45

Szczepimy grzybnię grzybów leśnych na działce (31.10.2018)

https://www.youtube.com/watch?v=1P5k7gpgARE

Opublikowany 31 paź 2018
Na filmie demonstracyjnym pokazujemy sposób w jaki zaszczepia się w ogrodach grzybnię grzybów leśnych w postaci sproszkowanej (grzybnia umieszczona na nośniku w postaci nasion/ziaren różnych roślin). Szczepienia dokonujemy 31.10.2018 - zobaczymy czy w 2019 roku pojawią się grzyby leśne. Ponieważ w naszym leśnym kąciku mamy już niemal 8-letnie sosny i brzozy to one są bazą dla mikoryzy, ale dodatkowo zakupiliśmy jeszcze w tym roku dąb, klon, wiąz i buk, tak aby pozostałe zaszczepiane grzyby miały swoje "przyjacielskie" rośliny obok.

Przy szczepieniu grzybni trzeba zawsze pamiętać o wodzie, bez której grzyb sobie nie poradzi. Przypominamy, że zawsze należy dokładnie trzeba czytać ulotki informacyjne producenta grzybni, gdyż nie każdy gatunek grzyba da się uprawiać pod drzewami jakie posiadamy i w warunkach jakimi dysponujemy.

Autorzy filmu: Paweł i Beata Bereś (Działka i ogród naszą pasją)
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 15575
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 27
x 827
Podziękował: 29129 razy
Otrzymał podziękowanie: 23442 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: janusz » poniedziałek 26 lis 2018, 23:17

Raj dla grzybiarzy czyli Polska Stolica Grzybobrania - Bory Tucholskie

https://www.youtube.com/watch?v=i-dxdI0X06M

Opublikowany 25 lis 2018
Wyprawa na gąski do Borów Tucholskich
0 x



cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3144 razy
Otrzymał podziękowanie: 7968 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 24 sty 2019, 17:23

całość:
https://nowaalchemia.blogspot.com/2014/ ... nieja.html
Dlaczego grzyby sinieją?

Kiedyś wspomniałem o tym we wpisie na temat herbaty, widząc jednak rosnącą ilość wyszukiwań przez które czytelnicy znajdują bloga, wychodzę naprzeciw oczekiwaniom.

Przebarwianie się grzybów pod wpływem uszkodzenia czy rozkrojenia, jest zjawiskiem częstym. Zazwyczaj spotykamy się z nim u Podgrzybków i Borowików oraz innych gatunków rodzaju Boletus, obserwuje się też przebarwianie się białego soku Mleczajów. Dlatego może nas zastanowić skąd się to bierze i czy można w ten sposób odróżnić grzyb jadalny od trującego?
No, niestety zarówno pierwsza jak i druga sprawa, nie są takie proste...

Obrazek
Ciemnienie podgrzybka
https://youtu.be/mFZILFXrd5s
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 11602
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 62
x 559
Podziękował: 26962 razy
Otrzymał podziękowanie: 17439 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 24 sty 2019, 21:31

komentarz z linku:
Płaszczoobrosła25 września 2014 11:06

A mi na studiach, mojemu rocznikowi wycięli z programu mykologie.

Mimo petycji nie przywrócili nam :/.

Odpowiedz
nie tylko to wam wycięli .. :lol:
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3144 razy
Otrzymał podziękowanie: 7968 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: cedric » sobota 02 lut 2019, 11:39

0 x



cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3144 razy
Otrzymał podziękowanie: 7968 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: cedric » sobota 23 lut 2019, 22:40

https://www.nationalgeographic.com/peop ... -truffles/

"Trufle należą do najdroższych potraw na świecie, wraz z takimi super-wygórowanymi przysmakami, jak melony Yubari (7 500 USD / owoc), czarny kurczak indonezyjski (2500 $ / ptak) i złoty kawior (50 000 USD / funt)."

http://japoland.pl/blog/owocowy-szczyt-luksusu/


"profesor biochemii Mauro Maccarrone i koledzy z włoskiego Campus Bio-Medico University odkryli, że czarne trufle wytwarzają związek zwany anandamidem, substancją chemiczną podobną do tetrahydrokannabinolu (THC), aktywnego składnika marihuany. Nazywany "cząsteczką szczęścia" anandamid w trufli odgrywa rolę w syntezie melaniny - to jest pigmentu, który sprawia, że czarne trufle są czarne - ale dla zwierzęcia jedzącego trufle, jest odurzający. Innymi słowy, zapomnij o winie i czekoladkach. Idź po trufle."

"Trufle to grzyby podziemne: to jest, w przeciwieństwie do znanych grzybów na trzonach, które pojawiają się okresowo w podwórkach, rosną pod ziemią.Schowane, polegają na żerowaniu zwierząt, a nie wiatru, aby rozprzestrzenić swoje zarodniki. Aby przyciągnąć - trufle, gdy dojrzeją, włączają spektakularny zapach, wysyłając ulotny sygnał do wszystkich w zasięgu ręki, aby byli gotowi na odkopanie, zjedzenie i rozproszenie.

Z imponującej baterii trufli złożonej z 13 000 białek naukowcy zidentyfikowali dziewięć czynników, które przyczyniają się do charakterystycznego aromatu, a wśród nich androstenon, feromon sterydowy występujący w ślinie seksownych samców świń. To szalenie atrakcyjne dla samic, dlatego samice świń są tradycyjnie wykorzystywane do polowania na trufle. Kłopot ze świniami polega na tym, że są świniami, mają tendencję do pożerania wszystkiego, co znajdą. Obecnie łowcy trufli używają wyszkolonych psów, które mogą kosztować 5000 USD lub więcej."
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 11602
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 62
x 559
Podziękował: 26962 razy
Otrzymał podziękowanie: 17439 razy

Re: Grzyby, jagody i ... czy wolno nam zbierać?

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » niedziela 24 lut 2019, 21:21

cedric pisze:
sobota 23 lut 2019, 22:40
wśród nich androstenon, feromon sterydowy występujący w ślinie seksownych samców świń.
doprawdy? :D
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

ODPOWIEDZ