Drodzy forumowicze i goście!

Przeżyliśmy przestój związany z migracją z serwera na serwer i zmianą istotnych danych adresowych dla hostingu. Teraz forum powinno działać szybko, bez długiego oczekiwania na odpowiedź serwera. Zależy to też od szybkości waszych łącz, ale do któregoś września serwer był trudny do zaakceptowania.
Niestety technicznie wielkość naszego forum się mocno powiększyła i musimy zwracać większą uwagę na wykorzystanie przestrzeni dyskowej, nie duplikować postów (dawać linki) itp., bo nie utrzymamy baz danych w limitach dostawcy hostingu, a upgrade jest finansowo nieopłacalny.

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3142 razy
Otrzymał podziękowanie: 7963 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 12 lip 2020, 15:42

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinn ... 97076.html

"W rejonach kraju o łagodniejszych zimach i stabilnej pokrywie śniegowej wykazywały one wystarczającą zimotrwałość, a plony z doświadczeń w latach suchych bywały nawet dwukrotnie wyższe niż u wzorcowych odmian owsa jarego. W 6-letnim okresie badań średnia przewaga w plonie najlepszej formy ozimej nad jarą wyniosła ok. 16%. Wprowadzenie do uprawy tej formy owsa mogłaby zniwelować niekorzystną cechę tego gatunku zboża, jaką niewątpliwie jest wrażliwość na niedobory wody."

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinn ... 97077.html
0 x



cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3142 razy
Otrzymał podziękowanie: 7963 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 12 lip 2020, 23:28

https://www.rolnikuj.pl/blog/biofortyfi ... za-zywnosc
"Innym sposobem aplikacji jest nawożenie nalistne wodnym roztworem jodu. W tym celu może być wykorzystany jodek potasu w odpowiedniej dawce, tak aby nie uszkodzić roślin. Nie wszystkie gatunki roślin uprawnych są tolerancyjne na zwiększoną dawkę jodu, co może doprowadzić do wcześniejszego zamierania roślin a tym samym do obniżenia plonu. Do roślin tolerujących biofortyfikację jodem należy sałata, pomidor i bakłażan, ziemniak, marchew oraz ziarno zbóż, między innymi ryż i owies."
0 x



cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3142 razy
Otrzymał podziękowanie: 7963 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 12 lip 2020, 23:33

https://www.rolnikuj.pl/blog/pole-w-pas ... u-pszczoly

"Uprawy pasowe: „atrakcyjny i niedrogi środek”

Według badaczy niemieckich, uprawa roślin w systemie pasowym jest atrakcyjnym i opłacalnym sposobem promującym różnorodność biologiczną w rolnictwie, która dla rolnika nie wiąże się z żadną stratą powierzchni pola. Korzyści są porównywalne z przejściem na system rolnictwa ekologicznego."
0 x



cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3142 razy
Otrzymał podziękowanie: 7963 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 12 lip 2020, 23:34

" Mikroorganizmy w otoczkach nasion
2020-03-24 przez Agnieszka Synowiec
Otoczkowanie materiału siewnego jest zabiegiem uszlachetniającym, polegającym na pokryciu nasion warstwą naturalnych substancji, w celu ujednolicenia kształtu oraz zwiększenia rozmiaru i wagi nasion tak, aby zwiększyć precyzję wysiewu. W skład otoczki wchodzą warstwa budulcowa i klej (lepiszcze). Obie te warstwy są obojętne dla nasiona i nie wpływają na proces kiełkowania. Otoczki zawierają ponadto fungicydy i insektycydy, chroniące kiełkującą roślinę przed patogenami i szkodnikami. Mogą zawierać też nawozy mikroelementowe i stymulatory wzrostu.

Otoczkowanie nasion zostało zaproponowane ponadto jako obiecujące narzędzie do zaszczepiania nasion różnych roślin uprawnych efektywnymi mikroorganizmami, takimi jak bakterie stymulujące wzrost roślin, bakterie brodawkowe, arbuskularne grzyby mikoryzowe i grzyby z rodzaju Trichoderma….'
więcej
https://www.rolnikuj.pl/blog/mikroorgan ... ach-nasion

" Pobudzanie nasion - co to takiego?
2019-12-17 przez Agnieszka Synowiec
Pobudzanie (kondycjonowanie) materiału siewnego roślin rolniczych (ang. „seed priming”) jest stosowane w rolnictwie od stuleci, a jego korzyści dla wczesnego wzrostu siewek odnotowano dla wielu różnych upraw.

Zabieg pobudzania nasion polega na ich kontrolowanym nawodnieniu do poziomu, który pozwala na stymulację aktywności metabolicznej, ale bez procesu inicjacji wzrostu korzenia zarodkowego, a następnie kontrolowanego podsuszania nasion."
dalej
https://www.rolnikuj.pl/blog/pobudzanie ... to-takiego
0 x



cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3142 razy
Otrzymał podziękowanie: 7963 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 12 lip 2020, 23:48

Organiczny tytan-więcej info w linku
https://www.rolnikuj.pl/blog/tytan-efektywny-zapylacz
"Mimo powszechnej obecności jest niedostępny dla roślin w warunkach naturalnych (przy pH gleby 4-6). Większość roślin zawiera około 1 ppm tytanu, choć są gatunki, na przykład skrzyp czy pokrzywa, u których stężenie to jest kilkadziesiąt razy większe. Pierwiastek ten ma tendencję do akumulowania się w tkankach zawierających krzemionkę.

Według prof. dr hab. Pawła Węgorka (IOR) tytan wpływa na wiele kluczowych procesów fizjologicznych roślin. Przede wszystkim zwiększa zawartość chlorofilu w liściach, a przez to intensyfikuje proces fotosyntezy, co bezpośrednio przekłada się na przyrost biomasy i plonu. Pozytywnie oddziałuje na równowagę hormonalną. Poprzez usprawnienie przebiegu procesów metabolicznych poprawia efektywność pobierania składników pokarmowych z podłoża, głównie potasu, azotu, magnezu, wapnia i żelaza. Przyspiesza budowę ścian komórkowych, wzmacnia naturalną odporność roślin na czynniki stresowe. Dodatkowo, stanowiąc składnik substancji służących roślinom jako metabolity wtórne odstrasza lub powstrzymuje od żerowania szkodliwe owady. Jednak główną funkcją tytanu jest poprawa procesu zapylenia i tworzenia organów generatywnych – nasion i owoców."
0 x



cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3142 razy
Otrzymał podziękowanie: 7963 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 13 lip 2020, 00:06

https://www.rolnikuj.pl/blog/biowegiel- ... lasciwosci

"Działania zamieszkujących tam plemion sprowadzały się do starej indiańskiej dewizy – produkcji tylko tego, co jest się w stanie zutylizować. W myśl tej zasady wprowadzano z powrotem do środowiska niezużyte zasoby, lecz by uniknąć chorób i zakażeń, spalano nieprzekompostowaną część odpadów gospodarskich (również odchody i szczątki ludzkie oraz zwierzęce), by w ten sposób chronić swoje siedliska przed chorobami i uzyskać cenny dodatek do gleby, który umożliwiał im uzyskiwanie większych plonów na słabych glebach. Popiół w ten sposób otrzymywany służył do sterylizacji odchodów i rozkładających się rozmaitych substancji organicznych w pobliżu siedlisk ludzkich."
https://www.rolnikuj.pl/blog/biowegiel- ... srodowiska

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinn ... 47903.html

"Plemię Indian Kayapo, żyjące w Brazylii, w dorzeczu górnej Amazonki, współcześnie kontynuuje tworzenie gleby podobnej do terra preta, nazywanej przez nich terra mulata. Według opisów badaczy, którzy spędzili sporo czasu na badaniu życia i zwyczajów tego plemienia, tworzenie tego rodzaju ziemi uprawnej polega na permanentnym, powolnym wypalaniu, a raczej wytlewaniu roślinności i drzew bez widocznego ognia (z ang. smoldering). "
0 x



cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3142 razy
Otrzymał podziękowanie: 7963 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 13 lip 2020, 00:20

dżdżownice są tak cenne dla człowieka, jak pszczoły
https://www.rolnikuj.pl/blog/wermikultu ... -ludzkosci
0 x



cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3142 razy
Otrzymał podziękowanie: 7963 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 14 lip 2020, 22:59

Ost-oya -Produkt kosztowny, ale pomysł wart uwagi, tym bardziej , że archeologia potwierdza jego stosowanie od tysiacleci
https://ostojanatury.pl/nowosci/nowy-pr ... sprzedazy/
https://ost-oya.pl/
0 x



cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3142 razy
Otrzymał podziękowanie: 7963 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 14 lip 2020, 23:20

0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 15551
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 27
x 825
Podziękował: 29101 razy
Otrzymał podziękowanie: 23404 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » poniedziałek 20 lip 2020, 23:48

Życie z pasją - relacja z Górnicy koło Wałcza - Isadora Freyer
20 lip 2020

https://www.youtube.com/watch?v=BQtQUmsT4tc

niezaleznatelewizja
0 x



cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3142 razy
Otrzymał podziękowanie: 7963 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 21 lip 2020, 21:19

http://permakultura.net/2014/07/09/bada ... st-roslin/

" Badania nad wpływem mączek skalnych na wzrost roślin
LIPIEC 9, 2014 BY PERMAKULTURNIK

" Mączka granitowa zawiera 27 ppm (części na milion) lantanu (La), metalu ziem rzadkich, który Chińczycy uważają za promotora wzrostu roślin."

https://patentimages.storage.googleapis ... 004588.pdf

" MATERIAŁ PROMIENIOWANIA NA DALEKĄ PODCZERWIEŃ
TŁO WYNALAZKU
1. Dziedzina wynalazku
Niniejszy wynalazek dotyczy ogólnie dalekiej podczerwieni
materiał radiacyjny oraz lekarstwo i żywność tam pochodzące
z. W szczególności jeden jest materiałem wykorzystującym promieniowanie dalekiej podczerwieni
który jest niezwykle skuteczny w aktywowaniu normalnych komórek, np
hamowanie produkcji nadtlenków lipidów i hamowanie
proliferacji białaczki i przeszczepionych komórek rakowych.

2. Powiązane oświadczenie dotyczące sztuki
Kamienie, takie jak granit, platyna, turmalin i tak dalej
wiadomo, że emitują promieniowanie w dalekiej podczerwieni
długość fali 4-14 lumenów.

Promieniowanie dalekiej podczerwieni emitowane przez te kamienie dysocjuje
klastry wody w cząsteczki. W ten sposób zanieczyszczenia wewnątrz klastrów można usunąć, stosując
promieniowanie, dzięki któremu woda jest oczyszczana. Na przykład woda
zanieczyszczona takimi gazami jak kwas siarkowy, woda
gazowy kwas chlorowy, gazowy kwas węglowy i tak dalej, które
wewnątrz zbiorników wodnych jest oczyszczane za pomocą promieniowania
Ponieważ rozszczepia gromady, a tym samym gazy są uwalniane
z tego. Również w przypadku zanieczyszczenia wody
Takie metale ciężkie, jak rtęć, kadm i tak dalej,
zastosowanie promieniowania powoduje dysocjację
klastrów, które zawierają metale wewnątrz, iw konsekwencji te metale wytrącają się. Następnie usuwając osady
z wody woda jest oczyszczana.

Promieniowanie dalekiej podczerwieni o długości fali 4-14 um
były znane jako „promień wzrostu”, który jest niezbędny do uzyskania energii
w hodowli zwierząt i roślin.

Niedawno wykazały badania przeprowadzone przez obecnych wynalazców
że wyżej opisane promieniowanie aktywuje komórki zwierzęce i roślinne, a także hamuje produkcję nadtlenków lipidów, które
jest uważany za jeden z czynników powodujących takie choroby, jak
reumatoidalne zapalenie stawów, zakrzepowe zapalenie żył, postępujące układowe
Twardzina skóry, choroba Buergera, choroba Raynauda, wrzody skóry i tym podobne.
To również zostało udowodnione
promuje zastosowanie takiego promieniowania do ludzkiego ciała
krążenie krwi i jest szeroko przydatny w zapobieganiu paraliżowi i zawałowi serca, a także w leczeniu tematu
zapalenie skóry. Co więcej, obecni wynalazcy udowodnili
że promieniowanie hamuje nawet aktywność komórek rakowych
(Patrz Igaku do Seibutsugaku, tom 123: str. 113-118, 1991,
Ensho, tom. 11: str. 135-141,1991, Ensho, t. 12: str. 63-69, 1992, Int. J. Biometeorol, tom. 37: s.133-138,
1993)."
0 x



cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3142 razy
Otrzymał podziękowanie: 7963 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 21 lip 2020, 22:20

http://permakultura.net/2014/04/09/macz ... i-sladowe/
"Mączki skalne posiadają właściwości paramagnetyczne
Warto w tym miejscu wspomnieć o tym, że mączka granitowa (jak i bazaltowa) posiada właściwości paramagnetyczne. Tej tematyki jeszcze nie zgłębiłem (zdania są podzielone, niektórzy twierdzą, że to „pic na wodę, fotomontaż”, inni zarzekają się, że ma to istotne znaczenie). Spotkałem się z twierdzeniem, że właściwości paramagnetyczne tych skał zwiększają pojemność wymiany kationów gleby (gleba jest w stanie utrzymać więcej substancji odżywczych i potrzebnych roślinom do wzrostu pierwiastków)."

"Granit i bazalt mają tę przewagę, że posiadają właściwości paramagnetyczne"

https://subtle.energy/paramagnetism-how ... ur-garden/

” Phil Callahan zwrócił szczególną uwagę na jedną siłę, która została wcześniej pominięta przez innych geologów, siłę zwaną paramagnetyzmem. Paramagnetyzm ma miejsce, gdy spin atomów lub cząsteczek w substancji jest w stanie tymczasowo dopasować się do kierunku pola elektromagnetycznego, w którym się znajdują; moment, w którym powstaje wewnętrzne pole magnetyczne. Różni się to od substancji magnetycznych, które pozostają trwale wyrównane, nawet gdy znajdują się poza przyłożonym polem magnetycznym.

Paramagnetyzm jest szczególnie istotnym czynnikiem wpływającym na jakość gleby ogrodniczej. W celu zmierzenia tych właściwości powstał miernik gleby Phila Callahana. Odczyty są w stanie określić siłę paramagnetycznej siły w substancji. Chociaż stwierdzono, że wiele substancji ma właściwości paramagnetyczne, Callahan zauważa, że ​​wysoce magnetyczna skała wulkaniczna jest najlepsza do dodania do mieszaniny gleby.

„Siła paramagnetyczna to światło pochodzące ze skał dla korzeni. Skała jest w rzeczywistości transceiverem, zbierającym magnetyzm z kosmosu i wyrzucającym go z powrotem do korzeni. Jeśli weźmiesz kamień paramagnetyczny i umieścisz go w laboratorium dr. [Fritza-Alberta] Poppa w Niemczech i zmierzysz go za pomocą jego instrumentów, które zliczają fotony pojedynczo, zobaczysz, że wysoce paramagnetyczna skała emituje od 2000 do 4000 fotonów. Jeśli umieścisz tę skałę z jakimś kompostem, jeśli potraktujesz ją organicznie, ilość fotonów wzrośnie od 2000 do 4000 do 400000 fotonów. Teraz generujesz światło dla korzeni ”. – Phil Callahan

Kiedy skała wulkaniczna (zwykle przetwarzana na małą i łatwą do zintegrowania formę zwaną „piaskiem lawowym”) jest dodawana do gleby, działa ona jako kanał dla uniwersalnego przepływu częstotliwości elektromagnetycznej. Ta zbierająca siła ładuje glebę i na kilka sposobów wspomaga witalność rosnącej rośliny. Po pierwsze, wspomaga zdrowy mikrobiom w glebie, przyciągając dżdżownice i zdrowe bakterie. Żywa gleba = zdrowsze rośliny. Zwiększa również retencję wody, dzięki czemu rośliny są w stanie się nasycić i pozostać nawilżone.

Chociaż skały nie dostarczają minerałów dla roślin, wykazano, że zwiększają wchłanianie składników odżywczych, a także kiełkowanie nasion i tempo kwitnienia. Wiadomo również, że gleba paramagnetyczna pomaga zwiększyć odporność rośliny na mróz i dokuczliwe owady. Inne sposoby na zwiększenie paramagnetyzmu gleby obejmują dodawanie zwęglonego drewna, wapnia, potasu, popiołu, podlewanie i napowietrzanie, a także wprowadzanie świeżej, bogatej gleby.

Ostatecznie ogród bez paramagnetyzmu lub subtelnej energii swojej gleby może być pozbawiony ostatecznego potencjału. To samo dotyczy zdrowia ludzi i zwierząt. Kultywacja tej energii ma nadrzędne znaczenie dla zdrowia i dobrego samopoczucia całego życia, a wraz z postępem nauki odkrywamy o wiele więcej sposobów na włączenie jej w każdy aspekt.

Źródła:

https://www.aetherforce.energy/phil-cal ... interview/
http://www.gardeniq.com/paramagnetic-ro ... UAYwB0AHMA
https://www.cinderite.com/research
https://www.healthyag.com/alter_bio.html
http://www.permafutur.fr/wp-content/upl ... icle-1.pdf.”
0 x



cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3142 razy
Otrzymał podziękowanie: 7963 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 21 lip 2020, 22:24

https://www.smilinggardener.com/organic ... rock-dust/

" Paramagnetyczny pył skalny - sekret zdrowych roślin?
Paramagnetyczny pył skalny

Co to jest paramagnetyczny pył skalny? Cóż, zacznijmy od paramagnetyzmu.

Gleba w Twoim organicznym ogrodzie jest paramagnetyczna. Nie jest magnetyczna, ale jest delikatnie przyciągana przez magnes i częściowo wyrównuje się z polem magnetycznym Ziemi, więc jest paramagnetyczna. Niektóre gleby są przyciągane bardziej niż inne i generalnie im bardziej paramagnetyczna jest gleba, tym lepiej.

Dzieje się tak najwyraźniej dlatego, że gleby silnie paramagnetyczne są bardziej energetycznie zestrojone z ziemią, a nawet wszechświatem i faktycznie zapraszają do nich energię.


Zwiększony paramagnetyzm zapewnia:

lepsza retencja wody w glebie
zwiększone działanie dżdżownic i drobnoustrojów
lepsze wykorzystanie składników odżywczych przez rośliny
lepsze kiełkowanie nasion
odporność na drapieżniki
odporność na stresy środowiskowe.
Rośliny są diamagnetyczne, co oznacza, że ​​odpycha je magnes. Właściwie poprawka od Marii w komentarzach: „Jedna drobna poprawka na tej stronie - materiały diamagnetyczne nie są odpychane przez magnesy, ale zamiast tego ustawiają swoje atomy w jednej linii z biegunami ustawionymi w przeciwnym kierunku niż magnesy; podczas gdy materiały paramagnetyczne ustawiają swoje bieguny w tym samym kierunku co magnes. ”

Może to być również dobra rzecz, ponieważ nadaje glebie i roślinom rodzaj relacji yin-yang. Energia z wysoce paramagnetycznej gleby przepływa do roślin, znacznie poprawiając ich wzrost. Ta energia poprawia również wzrost drobnoustrojów.

Wiele gleb jest stosunkowo nisko w skali paramagnetyzmu. Na tych glebach zawsze będzie trudno wyhodować zdrowe rośliny i żywność bogatą w składniki odżywcze. Możesz zmierzyć swój miernik gleby PC, nazwany na cześć dr Phila Callahana, który spędził dziesięciolecia badając paramagnetyzm w glebach i skałach na całym świecie.

Odkrył, że najbardziej produktywne gleby są wysoce paramagnetyczne.

Miałem okazję bawić się miernikiem i jest to fascynujące, ale kosztuje około 500 USD, więc dla większości z nas, ogrodników, którzy uprawiają ekologiczne produkty w domu, rozsądnie jest założyć, że nasza gleba mogłaby użyć nieco więcej paramagnetyzmu. Jego książka Paramagnetyzm jest bardzo interesującą lekturą, jeśli chcesz uzyskać więcej informacji.

Jak zwiększyć paramagnetyzm gleby
Przesunięcie stosunku wapnia do magnezu w kierunku ideału z odpowiednimi nawozami organicznymi zwiększy paramagnetyzm, a gleby organiczne z większą ilością materii organicznej i obfitą siecią pokarmową gleby są często również wyższe na skali.

Jednak sposobem na jeszcze większe jego zwiększenie jest dodanie paramagnetycznego pyłu skalnego, na ogół ze źródeł wulkanicznych, granitowych lub bazaltowych.

Jeśli i tak myślałeś o dodaniu pyłu skalnego, możesz uzyskać zarówno korzyści mineralne, jak i energetyczne, stosując paramagnetyczny pył skalny.

Większość skał jest paramagnetyczna, ale potrzebujesz takiej, która jest wysoce paramagnetyczna. Nawet wtedy czasami uzyskujesz duży wzrost wzrostu i zdrowia roślin, a czasami nie, ale warto po prostu iść naprzód i wypróbować to w małym ogrodzie warzywnym.

W niektórych obszarach może być trudno znaleźć pył paramagnetyczny, ale jeśli uprawiasz dużo jedzenia, warto. Na rynku jest wiele marek. Dawki stosowania są takie same, jak w przypadku każdego pyłu skalnego, zazwyczaj od 50 do 500 funtów na 1000 stóp kwadratowych."
0 x



cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3142 razy
Otrzymał podziękowanie: 7963 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 21 lip 2020, 22:31

0 x



cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3142 razy
Otrzymał podziękowanie: 7963 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » sobota 25 lip 2020, 16:38

Azolla , paproć wodna uznana w Polsce za gatunek inwazyjny jest prawdopodobnie związkiem zawierającym łatwo dostępny krzem, ale także źródłem białka j, jak spirulina.
W poniższym linku są info, ze planowana jest jako żywność w lotach w kosmos , a więc musi być bezpieczna , zdrowa i tania.
"Jedzenie
Azolla jest szeroko stosowana jako pasza dla zwierząt gospodarskich w Indiach i na Dalekim Wschodzie, ale jej potencjał jako żywnośc dla ludzi jest mniej znany. To się teraz zmienia, a niektóre z bodźców pochodzą z badań nad dietami, które mogłyby być wykorzystane do stacji kosmicznych, podróży kosmicznych i zamieszkania na Księżycu i Marsie.

Azolla idealnie nadaje się do wykorzystania jako żywność w podróży kosmicznej w ramach kontrolowanych ekologicznych systemów podtrzymywania życia (CELSS) ze względu na ograniczoną ilość dostępnej przestrzeni w tych siedliskach i zerową lub niską grawitację. Potrzebuje tylko płytkiej wody słodkiej o głębokości mniejszej niż 2,4 cm, dzięki czemu może być uprawiana w wielowarstwowych ramkach, które wymagają mniej miejsca niż inne rośliny.

Na przykład Katayama i grupa innych japońskich i chińskich naukowców oceniły możliwe diety dla kolonii marsjańskich (Katayama et al., 2008). Doszli do wniosku, że ryż, soja, słodkie ziemniaki i zielono-żółte warzywo mogą zapewnić podstawowe menu wegetariańskie, z Azolla, poczwarką jedwabników i loach zapewniającą białko potrzebne do zaspokojenia ludzkich potrzeb żywieniowych.

Zawartość białka Azolli

Zawartość białka Azolli jest zbliżona do zawartości soi (np. Należą do nich:

Azolla jako pasza dla kurcząt w Nigerii (Alalade & Iyaya, 2006)
Azolla jako pasza dla zwierząt gospodarskich w Indiach (Kamalasanana et al., 2009)
Azolla jako pasza dla kaczek w Wietnamie (Beccera et al., 1995)
Azolla jako pasza rybna w Beninie (Fiogbe et al., 2004, Shiomi & Kitoh, 2001)
Wysoka wartość białka Azolli została potwierdzona w 2012 roku przez Erika Sjödina w swojej książce "The Azolla Cooking and Cultivation Project"
więcej
http://theazollafoundation.org/azollas-uses/for-food/

https://pl.wikipedia.org/wiki/Azolla_karolińska

Azolla karolińska

Azolla karolińska (Azolla caroliniana L.) – gatunek wodnej paproci różnozarodnikowej należący do rodziny azollowatych lub salwiniowatych w zależności od ujęcia systematycznego. Jako gatunek rodzimy rośnie w Ameryce Północnej i Południowej. Ponadto zawleczony na inne kontynenty[3]. W Polsce posiada status antropofita i gatunku inwazyjnego[4]."

Z drugiej strony Azolla żyje w symbiozie z sinicami i może produkować BMAA, więc nie wiem , czy to jest dobre pożywienie dla zwierząt i ludzi
http://www.theazollacookingandcultivati ... s/bmaa.pdf
0 x



cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3142 razy
Otrzymał podziękowanie: 7963 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » sobota 25 lip 2020, 18:06

http://www.polskaekologia.org/files/BRO ... TITUTE.pdf
"Badanie Systemów Rolnictwa FST pozwoliło uzyskać następujące informacje na temat jakości gleby:
Zdrowotność gleby w systemach ekologicznych wzrosła z upływem czasu, podczas gdy w systemie konwencjonalnym pozotała bez zmian. Jednym z mierników zdrowotności gleby jest zawartość węgla w glebie. Węgiel spełnia w glebie wiele podstawowych funkcji. Pełni więc rolę rezerwuaru składników odżywczych dla roślin i mikroflory glebowej, podtrzymuje temperaturę gleby, łączy ze sobą poszczególne cząsteczki w grudki, wiąże metale ciężkie i pestycydy, wpływa na wodochłonność gleby, jej napowietrzenie i wiele innych.
Największy wzrost zawartości węgla stwierdzono w glebie uprawianej w systemie ekologicznym z obornikiem, następnie w glebie uprawianej w systemie ekologicznym wzbogacanej roślinami motylkowymi. W ostatnich latach, w glebie uprawianej w systemie konwencjonalnym, stwierdzono ubytek węgla.
Na polach ekologicznych stwierdzono większą wodochłonność wody i mniejszy jej odpływ. 15-20% więcej wody przenikało do gleby w systemie ekologicznym w porównaniu do systemu konwencjonalnego. Woda, zamiast spływać po powierzchni wymywając glebę, przenika do gleby, „zostawiając” ją na polu.
Gleby uprawiane w systemie ekologicznym są lepiej przygotowane do magazynowania i efektywnego wykorzystywania wody. Oznacza to, że rośliny „trzymają w magazynie” to, czego potrzebują i mogą lepiej z tego korzystać."
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 12930
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 897
x 319
Podziękował: 12849 razy
Otrzymał podziękowanie: 19557 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: songo70 » środa 09 wrz 2020, 09:43

Między Uszami #5 PO WEBINARZE O DOSTĘPIE DO ZDROWEJ ŻYWNOŚCI - DZIAŁAMY!

https://youtu.be/YVJ21aCGEa4
0 x


panta rhei

cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3142 razy
Otrzymał podziękowanie: 7963 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 24 lis 2020, 20:57

http://www.alkalizeforhealth.net/freshj ... d%20sodium

"Skała paramagnetyczna jest półprzewodnikiem. Wióry tej skały w glebie wspomagają przepływ elektronów i wzrost roślin w tym przepływie. Rośliny lecznicze rosnące dziko są silniejsze niż rośliny uprawne, częściowo dlatego, że gleby gospodarskie tracą paramagnetyzm. Kruszona skała paramagnetyczna kosztuje 22,50 USD za tonę, a zalecana aplikacja to jedna tona na akr. Wióry skalne są lepsze niż pył skalny, ponieważ trwają znacznie dłużej. Pył może się zmyć.

Oprócz tego, że jest przewodnikiem elektrycznym, ludzkie ciało jest również dobrą anteną. Każdy, kto dotknął anteny telewizyjnej i stwierdził, że obraz poprawił się, może łatwo zrozumieć, że ludzkie ciało jest anteną. Drzewo jest dobrym ELF i anteny VLF.

Sama Ziemia ma pewne częstotliwości rezonansowe zwane falami Schumanna i całe życie na Ziemi ewoluowało w tym środowisku elektromagnetycznym. Te naturalne fale elektromagnetyczne o bardzo niskiej częstotliwości (ELF) mają takie same częstotliwości jak ludzki układ nerwowy.

Materiał paramagnetyczny nad bazą diamagnetyczną tworzy wzmacniacz antenowy ELF. Starożytne struktury religijne są ELF "rezonans ubytki", które wyciszają umysł i stworzyć poczucie spokoju. Starożytni zwiększyli te częstotliwości w świętych miejscach, a nie w domach."
0 x



cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3142 razy
Otrzymał podziękowanie: 7963 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 26 lis 2020, 23:18

http://www.alkalizeforhealth.net/oxygen.htm
"Użytkowanie w gospodarstwie rolnym

Dodanie nadtlenku wodoru 30 ppm do wody pitnej w gospodarstwach powoduje:

- kurczęta nie chorują na ptasią grypę
- produkcja jaj idzie w górę
- kurczaki lepiej smakują
- moczenie odkaża salmonellę z tusz brojlerów
- indyki ważą więcej na mniejszej ilości paszy
- indyki mają niższą śmiertelność
- mięso wieprzowe jest bardziej chude i wyższej jakości
- zmniejszyć lub wyeliminować zapotrzebowanie na antybiotyki
- zwiększona produkcja mleka i zawartość tłuszczów maślanych, zmniejszona liczba bakterii
- mniej zapalenia sutka
- spray dolistny do upraw

Inne zastosowania w gospodarstwach rolnych (w różnym stężeniu):
- mycie wymion
- rurociąg, puszka mleka, & sypki zbiornik masowy
- przekształca pozostałości pożniwne w paszę dla zwierząt (moczyć resztki pożniwne w 1% roztworu przez 16 godzin, aby rozbić błonnik, aby można je było przyswoić)
- mycie zasilania stodoły, rozpylać na podłogi & ściany i pozostawić do momentu upienienia się, a następnie spłukać
- dezynfekować wodę w hodowlach ryb
- zmniejszenie wzrostu grzybów u ryb
- ryby zapakowane w lód z wody utlenionej są lepiej zachowane
- produkt spryskany wodą utlenioną trwa dłużej

Nadtlenek wodoru to tylko woda i tlen. Jest nieszkodliwy i nie pojawi się na badaniu pozostałości chemicznych. Te same 30 ppm jest używany dla wszystkich zwierząt gospodarskich i powoduje zwiększenie poziomu tlenu we krwi i komórkach.
- Dr Donsbach, strona 66.

***

Zwiększ plony, rozpylając je rozcieńczonym nadtlenkiem wodoru. Użyj 5 do 16 uncji 35% miesza się z 20 galonów wody na akr. W przypadku plansz doniczkowych użyj jednej uncji 3% na kwartę wody lub 16 kropli 35% roztworu na kwartę wody.
- Dr David Williams"
0 x



cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3142 razy
Otrzymał podziękowanie: 7963 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 15 gru 2020, 16:11

https://futrzak.wordpress.com/2020/12/0 ... /#comments
"To jest choroba klasy średniej i niestety dotarła też tu, gdzie mieszkam.

Wygląda to tak samo, jak w Kalifornii i gdziekolwiek indziej:
rodzina dorabia się domku na przedmieściach no i musi mieć TRAWNIK. Nieważne, że klimat wyjątkowo nieodpowiedni, nieważne że można zrobić landscaping dostosowany do lokalnych warunków. Nie. Musi być je*any trawnik.

Zaczyna się więc od zwiezienia trawy w rolkach. Potem trzeba zainstalowac zraszacze – bo przeciez w klimacie, gdzie deszcz w lecie pada raz na miesiąc (albo raz na 7 miesięcy jak w CA…) samo ze siebie nic nie wyrośnie.
Jak się już ta bidna trawa jakoś ukorzeni i zacznie rosnąć, przychodzi kosiarka. Matoły z kosiarkami wyżynają do golej ziemi, potem na to nap*erdala słońce – więc trawa po prostu zdycha, mimo codziennego zraszania.

Po “sianokosach”, gdyby chociaz jeszcze skoszoną trawę zostawiano tam, gdzie była, zeby materia organiczna rozłozyla sie i zostala na miejscu, budując glebę – ale nie. Jest to starannie wygrabiane i zabierane.

Po jakimś czasie zostaje suche klepisko, które jest rozwiewane przez wiatr. Gleba znika i oczywiście diabelski cykl zaczyna się od początku – tym razem jeszcze dowalane są nawozy sztuczne oraz w wypadku pojawienia się jakiegokolwiek życia biologicznego – pestycydy.

Skala głupoty i marnotrawstwa jest po prostu niepojęta. Wszystko w tym diabelskim cyklu jest robione przeciwko naturze: zaczynając od sposobu podlewania*, poprzez przycinanie, a na zabieraniu siana kończąc. W efekcie mamy ekosystem który pochłania niebotyczne ilości wody, ma zerową retencję (w razie ulewnych deszczów) oraz wybija życie biologiczne dookoła (bo przenawożenie a potem pestycydy). W imię czego? W imię jakichś zdebilałych przekonań estetycznych, które każą katować naturę bo moda. Zero refleksji, zero zastanowienia się nad konsekwencjami bo MOJE i ja musze miec TRAWNIK. Po nas choćby potop albo klepisko, ale to MOJE MOJE i wobec tego mam prawo zesrać się i zniszczyć wszystko dookoła, bo moje musi być na wierzchu!

Niestety.
I teraz taka refleksja: czy ludzie tak traktujący swoje najbliższe otoczenie będą się przejmować jakiś tam klimatem, pustynnieniem, wymieraniem życia biologicznego na Ziemi? Oczywiście, ze nie. I dlatego jest, co jest. Do takich ludzi refleksja przyjdzie dopiero, jak juz nie będą mieć wody w kranie i prądu w gniazdku i skonczy sie jedzenie w sklepie. Tyle, że wtedy będzie już czas umierać, a nie cokolwiek robić w temacie zapobiegania katastrofy.

PS:
* typowy sposób podlewania trawników polega na tym, ze instaluje sie zraszacze, które maksymalnie rozpryskują wodę na jak największym obszarze. Jest to wyjątkowo durne, bo rośliny podlewane w ten sposób nie wykształcają systemu korzeniowego idącego w głąb gleby, tylko produkują gęstą siatkę korzeni przy samej powierzchni – żeby złapac jak najwięcej rozpylanej wody. W ten sposób po jakimś czasie trawa musi już polegac na codziennym zraszaniu – 2 dni przerwy i po prostu usycha.

Dobrze prowadzony trawnik jest akurat (nie wszędzie) bardzo odporna na warunki atmosferyczne okrywą gleby. Ale nie wygląda tak ładnie, na etapie inwestycyjnym trzeba więcej wydać (przygotowanie gleby, nawadnianie kropelkowe itp.) a potem trzeba go dobrze pielęgnować.
Moim zdaniem jest też cholernie nudnym elementem ogródka i potrzeba go tyle co miejsca na rozłożenie leżaków.
BTW – dyskutowałem kiedyś z Maczeta czy jest w Polsce jakaś roślina którą można skutecznie wykorzystać to tworzenia próchnicy i jak jest wydajna. Się okazało że jest. Znana, bardzo skuteczna i czasami nawet wykorzystywana po to by tworzyć próchnice i chronić glebę przed spływem do rzek. Nazywa się perz. Rolnicy interesują się perzem bardzo. Głównie tym, jak go wytępić i jak polać jak najwięcej herbicydu na perz.
Perz tłumi wszelkie inne trawy (zmniejsza plony) bo jest tak ekspansywny i ma tak szybkie przysroty. System korzeniowy może mieć postać słupa o długości 2m i 1m średnicy z rozlogami o grubości 5mm
By: Arturro on 8 December 2020
at 11:54
Dobrze prowadzony trawnik to się nazywa łąka. Albo sawanna.
Bo dobre prowadzenie to maksymalna bioróżnorodność i akumulacja materii organicznej w glebie. Do czego optymalnymi warunkami jest krótkotrwała aplikacja przeżuwaczy raz na 2-3 miesiące czy rzadziej i pozostawienie roślin w fazie intensywnego wzrostu. Jak ktoś nie ma przeżuwaczy to można też to zrobić kosiarką, zostawiając tak z 15 cm, a nigdy mniej niż 10.
Więc jak najbardziej trawnik tak, ale koszony 2-3 razy w roku i zawsze zostawione naście centymetrów.
I swoją drogą zraszacze na trawniczkozie są znakomitym narzędziem do utworzenia optymalnego ekosystemu dla komarów- z obfitością miejsc do składania jaj i brakiem jakichkolwiek drapieżników.
[…] Jednym z naturalnych biomów w klimacie Polski jest łąka. Nic nie trzeba inwestować, wystarczy NIE PRZESZKADZAC. Samo wyrośnie.
No ale jak komuś perz przeszkadza to… hm…
[…]
Przeszkadzają ludziom też mlecze, babki, fiołki i inne takie roślinki które z wyglądu nie przypominają igielitu. Na szczęście powoli w Polsce przyjmuje się moda na łąki kwitnę. Ale dość opornie.
[…]
Całkowicie się z Tobą zgadzam. Łąka to jest to! Bioróżnorodność i przyjemność dla oka i nosa. Kto chce zaprosić do swojego życia motyle i inne owady, komu nie obce są walory smakowe ziół, ten stawia na łąkę kwietną. Paskudnie wygolony trawnik, który nadaje się właśnie do – jak to napisałeś – rozłożenia leżaka. Moi rodzice męczą się z takim sztucznie utworzonym trawnikiem, co i rusz kiepsko się trzyma i pojawiają się “chwasty”. Na szczęście pokrywa tylko znikomą część działki.
[…]
Łąka to dość niszowa jest w PL. Trochę jest takich miejsc, ale jednak niewiele.
Naturalnie zamienia się dość sprawnie w las. Właśnie mogę obserwować na przykładzie okolic domu moich rodziców. Śmiesznie, bo to efekt odwróconej tragedii wspólnego pastwiska :D Ludzie pobudowali domy ‘wzdłuż ulicy’. Chętnie by sprzedali działki, za domami, ale nikt nie kupi bez drogi, a drogi nikt nie pozwoli zrobić. Na to się nakłada ograniczenie zyskowności drobnego rolnictwa (jeszcze w latach 80-tych wszyscy uprawiali, teraz praktycznie nikt), do tego teren nierówno-pagórkowaty i efekt jest taki że tam gdzie 30 lat temu były pola, to 20 lat były łąki, a teraz już całkiem sympatyczne początki lasu się tworzą, tam gdzie kiedyś to chyba dwa drzewa były.
Martwi mnie tylko RE, poprzez ryzyko że elektrownie słoneczne założą.
Natomiast, na zdrowy trawnik przepis jest prosty: kosić kosą.
I dobrze dla zdrowia, i zdrowo dla trawy.
[…]
Docelowo biomem jest las w Polsce (za wyjatkiem niewielu terenow), zgadza sie – ale zanim on wyrosnie, to najpierw jest łąka, potem tu i owdzie zarastaja drzewka…ktore daje sie latwo kontrolowac.
[…]
W polskim klimacie niekoszona łąka praktycznie nie ma prawa funkcjonować dłużej niż kilka lat. Proces przemiany Pole uprawne -> Łąka -> Las zachodzi w kilka lat. Jeżeli w pobliżu są dorosłe drzewa to praktycznie już w pierwszym/drugim pojawiają się pierwsze brzózki i sosenki.

Chciałbym jeszcze zauważyć, że trawnik ma jednak też zastosowanie praktyczne jako utwardzenie miejsc mało intensywnie używanych. Dobrze rozrośnięta darń, szczególnie na terenach gliniastych ratuje przed wszechobecnym błotem. Bez niej brodziłbym w nim po kostki. Oczywiście w miejscach gdzie jeżdżą pojazdy jest zbyt delikatna, ale już kamienny bruk, przesypany ziemią i zarośnięty trawą sprawdza się świetnie.

Regularne koszenie, powoduje zagęszczenie trawnika i zostawia wygodny do chodzenia “dywan”.
Nie wiem jak to wygląda u innych, ale u mnie wkoło domu, tam gdzie regularnie przebywamy, dzieciaki biegają itp. mam wykoszony trawnik. A reszta sobie malowniczo zarasta.
[…]
W polskim klimacie niekoszona łąka praktycznie nie ma prawa funkcjonować dłużej niż kilka lat. Proces przemiany Pole uprawne -> Łąka -> Las zachodzi w kilka lat. Jeżeli w pobliżu są dorosłe drzewa to praktycznie już w pierwszym/drugim pojawiają się pierwsze brzózki i sosenki.
[…]
@Marek W.
“Każda inna kombinacja po deszczu kończy się błotem po kostki.”
To jest opis zbyt małej ilości materii organicznej, czyli dokładnie problem spowodowany patologicznym przycinaniem.
Jak najbardziej można zrobić przydomowy trawnik, ale w taki sposób, aby dać miejsce dla jak największej ilości gatunków. Czasem dać urosnąć aby poszło w nasiona, nie wycinać na 3 cm, aby pozwolić zakwitnąć kwiatom, nie wycinać za często. I nie podlewać. Utrzymywanie między 10 a 20 (sporadycznie 30-40) cm to nie katastrofa, nadal dobre miejsce dla dzieci. A dużo lepsze dla wszystkiego dookoła. I nie będzie błota.
[…]
Moda na krótko przycięte debilne trawniki przyszla z reklamami domeczkow na przedmiesciach z ich sztucznymi trawnikami przypominajacymi igielit. Przed latami 90-tymi w Polsce nie istnialo takie zjawisko jak trawniki z rolki (no, moze jeden procent najbogatszych zapatrzonych w “zachod” se takie cos fundowal, ale nie normalni ludzie).
[…]
Przed latami 90-tymi dzieci nie lezaly w weekend do 14 w lozku ze smartfonem (corka kumpla potrafi caly dzien tak przelezec nie wychodzac w ogole z pokoju), rodzice nie wozili bachorow 2 kilometry do szkoly co rano samochodem, i ich wychowywali sami, a nie “influencerzy” na Fejsie, Insta i Netflixie. Jeszcze bidulek, jeden z drugim, chodzac boso po lace, nadepnalby na osta i by dostal anxiety.
[…]
Tu masz przyklad trawnika koszonego na zapalke, w Polsce, i nawet co noc podlewanego zraszaczem, od 2 w nocy do 6 rano. W lecie, mimo tego podlewania kilkugodzinnego, tak wyglada:
(zdjecie stad https://szczecin.wyborcza.pl/szczecin/7 ... wniki.html )

Takich trawnikow w polskich miastach jest mnostwo – w lecie kolezanka co mieszka w Wawie nawet video nakrecila jak panowie kosza wyschniety trawnik, z ktorego kleby kurzu leca na cale osiedle, poczem zostaje gola ziemia.
[…]
0 x



cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3142 razy
Otrzymał podziękowanie: 7963 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 06 sty 2021, 01:48

0 x



cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3142 razy
Otrzymał podziękowanie: 7963 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 15 sty 2021, 18:03

https://wolnemedia.net/perz-wczoraj-chw ... -pszenicy/
https://youtu.be/O96nkwgy0jc
https://youtu.be/EKtrMwsgNbk
“Selekcjoniści z Omska w Rosji zdołali udomowić perz, czyniąc go
poważnym konkurentem pszenicy. Raz go zasiejesz, plony będziesz
zbierał przez długich siedem lat. Nowa roślina uprawna ma też zdolność
skutecznego wiązania w glebie dwutlenku węgla[…].
Jak mówią naukowcy, jednoroczne zboża prowadzą do degradacji gleby, bo
co roku wymagają orki. W rezultacie dwutlenek węgla wydostaje się na
zewnątrz. Natomiast hektar perzu zaliczającego się do traw
wieloletnich pochłania 3,5 tony CO2. […]
Do uprawy dzikiego gatunku naukowców zmusiło to, że pszenica
wyczerpała już prawie swój genetyczny potencjał odporności. To
oznacza, że bez wielokrotnych zabiegów chemicznych jest rzeczą bodaj
niemożliwą uzyskanie dobrego plonu. Nie najlepiej odbija się to na
kondycji gleby i roślin. Jednym z rozwiązań, które mogą odmienić
sytuację, jest zastąpienie roślin jednorocznych wieloletnimi.

Jak mówi doktor nauk rolniczych, profesor katedry agronomii, selekcji
i nasiennictwa Omskiego Państwowego Uniwersytetu Rolnego Władimir
Szamanin już na początku ubiegłego stulecia radzieccy genetycy jako
pierwsi na świecie usiłowali skrzyżować pszenicę z perzem. Ich
starania nie zostały jednak uwieńczone sukcesem. „My poszliśmy inną
drogą. Zamiast z pszenicy robić roślinę wieloletnią postanowiliśmy
dokonać selekcji perzu. Obie rośliny, choć różnią się wielkością
ziarna, są do siebie genetycznie zbliżone. Mają na przykład jednakową
ilość chromosomów. Nam udało się już sześciokrotnie, do 12 gramów,
zwiększyć rozmiar nasion perzu. W tym roku do krajowego rejestru
odmian uprawnych Rosji wpisano nowy gatunek – „Sowę”. Raz ją
zasiejesz, plony będziesz zbierał przez długich siedem lat”.

Z punktu widzenia finansowego siew nowego gatunku perzu bardzo się
opłaca. DWIEŚCIE KILOGRAMÓW PSZENICY WYSIANEJ NA HEKTARZE ZIEMI ROLNEJ
DAJE TAKI SAM PLON CO PIĘĆ KILOGRAMÓW NOWEGO GATUNKU PSZENICY. JEDNO
WYSIANE ZIARNO PSZENICY DAJE JEDNO, MAKSYMALNIE DWA ŹDŹBŁA, A JEDNO
WYSIANE ZIARNO PERZU DAJE AŻ DWADZIEŚCIA PRODUKTYWNYCH ŹDŹBEŁ.
Jakby tego było mało, gdy kłos osiąga dojrzałość źdźbła pozostają
zielone i zamiast słomy uzyskuje się chlebowe siano. Z każdej tony
ziarna możemy uzyskać nawet siedem ton dobrej jakości paszy.
Badania wykazały, że perz ma też wyższą niż pszenica zawartość białka
i wapnia (o dwadzieścia pięć procent), a kwasu foliowego, który
poprawia wzrok, jest w nim dziesięć razy więcej.

Omscy selekcjoniści na tym jednak nie poprzestali, stwarzając
FIOLETOWĄ „SOWĘ” (NOWA ODMIANA PSZENICY – RED.) O MAKSYMALNYCH
WŁAŚCIWOŚCIACH PRZECIWUTLENIAJĄCYCH. „Istotną właściwością kolorowej
odmiany jest wyższa zawartość antocyjanów, które człowiek pozyskuje z
jagód, owoców i warzyw. Udowodniono, że te substancje zwalczają wolne
rodniki, będące źródłem wielu chorób, a tym samym podnoszą odporność.
Ale jagody to produkty sezonowe, podczas gdy chleb gości na naszych
stołach codziennie” – dodaje Władimir Szamanin.
Jak przekonują badacze, takie dodatki nadają pieczywu nie tylko walory
zdrowotne, ale też smakowe. Taki chleb długo zachowuje świeżość.
Źródło: pl.SputnikNews.com”

Od siebie dodam , że kłącza perzu są dobrym źródłem krzemu, skrobi i
kofaktorów mitochondrialnych, nadają sie do mielenia na mąkę po
wysuszeniu.
https://wolna-polska.pl/wiadomosci/wazn ... eo-2016-10
” Jedliśmy też korzenie. Kiedy wczesną wiosną ludzie zaczynali orać
ogrody, to my w całej wiosce po bronowaniu zbieraliśmy korzenie.
Przynosiliśmy tych korzeni całe worki. Na strychu przechowywanych było
dwadzieścia pięć – trzydzieści worków korzeni. Umyjemy je, wysuszymy.
Mieliśmy wielki kamień i mniejsze, i po kolei tymi kamieniami
rozcieraliśmy te korzenie na mąkę, a mama piekła z niej chleb. Chleb z
korzeni jest smaczniejszy i bardziej pożywny niż z pszenicy. Ludzie
szli przez wioskę i mówili: „Znowu Jewdokija piecze pachnący chleb!”
Robiliśmy z korzeni kasze, przyprawy. W 1933 roku był głód, wiele osób
zmarło. A my nie głodowaliśmy na tych korzeniach, chodziliśmy rumiani.
Mama tymi korzeniami leczyła wielu ludzi, a w czasie wojny rannych.”
https://wolna-polska.pl/wiadomosci/rece ... ej-2016-12
https://sekrety-zdrowia.org/perz-odtruj ... i-organizm
0 x



cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3142 razy
Otrzymał podziękowanie: 7963 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 18 sty 2021, 20:27

http://permakultura.net/2010/02/20/zazi ... ent-163613

" Uprawy częściowo ocienione, w zagłębieniach, gdzie jest więcej CO2 i chłodu
Przykład optymalizacji warunków fotosyntezy- CO2, światła, temp. wody
http://www.undergroundgardens.com/
” In the early 1900s, Sicilian immigrant, citrus grower and visionary Baldassare Forestiere began turning what was useless farmland into a vast network of rooms, tunnels and courtyards as a subterranean escape from the sweltering Central Valley summer heat.

Using only shovels, picks and other hand tools, Baldassare was inspired to excavate for forty years, going as deep as 25 feet underground and spanning over 10 acres. He grew fruit trees and grapevines underground – many of which are still thriving today!

Today, guests from around the world tour through his grottos, passageways and underground homes. Although he never officially opened the Mediterranean resort of his dreams, we think Baldassare would be thrilled by all of the guests marveling at his life’s work today and finding inspiration underground. „"
0 x



cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3142 razy
Otrzymał podziękowanie: 7963 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 19 sty 2021, 13:00

https://www.portalspozywczy.pl/zboza-ol ... 94061.html
“W hiszpańskiej branży gastronomicznej, której sytuacja pogarsza się z powodu epidemii Covid-19, pojawił się nowy trend – wzrost zainteresowania sektora zosterą morską. Zwana również ryżem morskim roślina jest ceniona za wysokie wartości odżywcze i zawartość witamin.
0 x



cedric
Posty: 5391
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3142 razy
Otrzymał podziękowanie: 7963 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 19 sty 2021, 13:57

0 x



ODPOWIEDZ