Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » sobota 14 cze 2025, 15:46

mniej tawniczkozy

spaliny z kosiarki (NO, CO obnizają B12, ) osobiście widziałem porażenie Bella po żmudnym cięciu tujowego żywopłotu (zwiększone ryzyko zatrucia cyjankiem,CO, NO które tez obniża B12, glutation)


https://blogs.mercola.com/sites/vitalvo ... s-say.aspx

Eksperci twierdzą, że rezygnacja z kosiarki może być korzystna dla zdrowia

11 czerwca 2025 r.



Pozostawienie trawnika w stanie dzikim może zrobić więcej niż tylko pomóc zapylaczom. Eksperci twierdzą, że porzucenie kosiarki do trawy może również chronić Twoje zdrowie. Zadania związane z pielęgnacją trawnika, takie jak koszenie, grabienie i kopanie, obciążają ciało i mogą powodować bóle pleców, nadwyrężenia stawów i urazy mięśni, według dr. Michaela Policastro, lekarza pogotowia ratunkowego w Ohio.

Używanie sprzętu do pielęgnacji trawnika wiąże się z większym ryzykiem. Pchanie kosiarki może nadwyrężyć plecy i nadgarstki, a opryski pestycydami mogą narazić ludzi na szkodliwe substancje chemiczne. Brak rozciągania przed pracą w ogrodzie może prowadzić do długotrwałych bólów i zmęczenia.

Z drugiej strony, naturalne trawniki mogą poprawić samopoczucie psychiczne. Eksperci twierdzą, że przebywanie w zielonych przestrzeniach może obniżyć poziom stresu, wspierać uważność, a nawet łagodzić samotność. Tym, którzy nadal chcą dbać o ogród, lekarze zalecają robienie przerw, używanie ergonomicznych narzędzi i noszenie masek podczas obchodzenia się z chemikaliami.

ŹRÓDŁO:

Fox News, 10 czerwca 2025 r.
0 x



cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » sobota 05 lip 2025, 19:43

https://www.naturalnews.com/2025-07-04- ... bally.html
CO2 rewolucjonizuje globalną rewolucję w rolnictwie szklarniowym, decentralizując dostawy żywności
07.04.2025 // Lance D Johnson //1,2 tys.Widoki
Tagi: rolnictwo , dwutlenek węgla , szklarnia w Chinach , zmiana klimatu , kompleks przemysłowy klimatu , CO2 , plony upraw , uprawy , deindustrializacja , EPA , głód , bezpieczeństwo żywnościowe , zaopatrzenie w żywność , globalne ocieplenie , uprawa szklarniowa , zbiory , gaz ziemny , fotosynteza , elektrownie , propaganda


Podczas gdy rządy i elity korporacyjne forsują drakońską politykę klimatyczną — podatki węglowe, racjonowanie energii i wymuszoną deindustrializację — prawda o dwutlenku węgla (CO2) pozostaje pogrzebana pod warstwami straszenia. Podczas gdy aktywiści krzyczą o „egzystencjalnym kryzysie klimatycznym”, rolnicy i naukowcy po cichu wykorzystują CO2 do pomnożenia plonów, pokonania głodu i zrewolucjonizowania rolnictwa. Przełomowe badanie opublikowane w Horticulture Research rozbija główny nurt narracji, udowadniając, że podwyższony poziom CO2 przyspiesza wzrost roślin , zapewniając obfite zbiory w szklarniach na całym świecie. Ale nie spodziewaj się, że Al Gore lub eksperci klimatyczni ONZ o tym wspomną. Kompleks klimatyczno-przemysłowy rozwija się dzięki oszustwom, a nie rozwiązaniom. Tymczasem CO2 rewolucjonizuje uprawę szklarniową, decentralizując dostawy żywności, pozwalając społecznościom uwolnić się od korporacyjnej kontroli nad ich dostawami żywności.

Najważniejsze punkty:


CO2 jest składnikiem odżywczym roślin, a nie „zanieczyszczeniem”, a producenci w szklarniach celowo dodają go do nich (w stężeniu do 1000 ppm), aby zwiększyć plony o 80% lub więcej.

Chiny, Hiszpania i USA przewodzą rewolucji w rolnictwie szklarniowym, wykorzystując CO2 do uprawy żywności na pustyniach i miejskich nieużytkach — co dowodzi, że emisje mogą wyżywić świat.

Podczas gdy Agencja Ochrony Środowiska zamyka elektrownie w imię „zmian klimatycznych”, rolnicy błagają o więcej CO2, aby walczyć z globalnym niedoborem żywności.

Rosnące stężenie CO2 w atmosferze (obecnie ok. 420 ppm) uzupełnia poziomy, które były znacznie wyższe w najbardziej urodzajnych epokach dziejów Ziemi — na długo przed pojawieniem się pojazdów SUV.

Wojna sekty klimatycznej z CO2 jest wojną przeciwko przetrwaniu ludzkości, sabotującą bezpieczeństwo żywnościowe w celu promowania globalistycznej agendy kontroli.

Rewolucja cieplarniana: CO2 jako brakujący składnik
Przez dziesięciolecia klimatyczni cwaniacy oczerniali CO2 jako „śmiertelną emisję”, ignorując jego rolę jako podstawy fotosyntezy. Ale w szklarniach — od Karoliny Północnej po chińską pustynię Xinjiang — rolnicy traktują CO2 jak płynne złoto. Używając generatorów zasilanych propanem lub gazem ziemnym, pompują stężenia do 1000 ppm lub wyższe, przekształcając jałowe krajobrazy w spichlerze.


Ministerstwo Rolnictwa Ontario bez ogródek nazywa CO2 składnikiem odżywczym, powołując się na jego zdolność do przyspieszania kwitnienia, wzmacniania łodyg i ograniczania stosowania pestycydów. W hiszpańskim regionie Almeria szklarnie wzbogacone CO2 dają obecnie 30 kilogramów pomidorów na metr kwadratowy — oszałamiające osiągnięcie dla uprawy, którą kiedyś ograniczał suchy klimat Hiszpanii. Tymczasem w Xinjiang pustynne szklarnie pracujące przy 1200 ppm CO2 produkują rocznie 19 000 ton owoców i warzyw, co dowodzi, że „zmiany klimatu” nie zabijają upraw — to polityka rządowa to robi.

Wielki głód CO2: Jak alarmiści głodzą planetę
Pięćset milionów lat temu poziom CO2 wzrósł powyżej 7000 ppm — i życie rozkwitło. Dzisiaj, przy marnym poziomie 420 ppm, rośliny głodują. Operatorzy szklarni wiedzą to z pierwszej ręki: w ciągu dnia uprawy pochłaniają CO2 do 200 ppm, co hamuje wzrost. Jednak elity klimatyczne domagają się jeszcze niższych poziomów, nieświadome ironii.


„Jeśli CO2 jest tak toksyczne”, pyta chiński badacz Xiaoye Tong, „dlaczego nasze szklarnie potrajają jego stężenie, aby wyżywić miliony ludzi?” Odpowiedź jest prosta: niedobór CO2 — a nie obfitość — zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu . Podczas gdy Zachód demonizuje paliwa kopalne, pojedynczy kompleks szklarni w Karolinie Północnej — 8 milionów stóp kwadratowych ogrzewanej przestrzeni Metroliny — polega na CO2, aby zaopatrywać supermarkety przez cały rok.


Kompleks klimatyczno-przemysłowy nie jest po prostu w błędzie — jest niebezpieczny w błędzie. Współczesny poziom CO2 w atmosferze pozostaje krytycznie niski w porównaniu z normami sprzed epoki przemysłowej, a mimo to aktywiści wrzeszczą o „bezprecedensowych” poziomach. Paliwa kopalne uzupełniają CO2 usunięte z powietrza eony temu, gdy starożytne lasy zamknęły go w postaci węgla i ropy. Teraz gospodarstwa szklarniowe wykorzystują ten sam CO2, aby cofnąć tysiąclecia wyczerpywania się zasobów — bez ani jednego panelu słonecznego lub turbiny wiatrowej.


Ale kultyści klimatyczni woleliby zburzyć elektrownie niż pozwolić rolnikom korzystać z ich emisji. Agenda przeciwko CO2 jest jasna : istnieje globalny spisek mający na celu stworzenie niedoboru i uzależnienia od scentralizowanych systemów żywnościowych. Niszcząc niedrogą energię i dusząc dostawy CO2, globaliści produkują kryzysy, aby uzasadnić całkowitą kontrolę nad dostawami żywności i energii, paraliżując suwerenność narodów, społeczności i rodzin.


Źródła obejmują:
0 x



cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 06 lip 2025, 19:32

https://www.naturalnews.com/2025-07-06- ... eiled.html
Rewolucjonizowanie rolnictwa: metoda GROW BIOINTENSIVE zaprezentowana w „Jak uprawiać więcej warzyw”
07.06.2025 // Belle Carter // 450 wyświetleń
Tagi: #odżywianie , rolnictwo , dieta , hodowla , jedzenie , dobre jedzenie , dobre zdrowie , goodscience , uprawa biointensywna , zdrowie , zrównoważony rozwój , warzywa



Na początku lat 70. XX wieku Ecology Action rozpoczęło uprawę biointensywnej, zrównoważonej mini-rolnictwa w celu zwalczania degradacji środowiska spowodowanej konwencjonalnym rolnictwem, czego ukoronowaniem była wpływowa książka Johna Jeavonsa „How to Grow More Vegetables” (Jak uprawiać więcej warzyw).

W styczniu 1972 r. zarząd Ecology Action zatwierdził inicjatywę badawczo-edukacyjną w zakresie biointensywności, zabezpieczając grunty i zasoby przy wsparciu Syntex Corporation, Franka Kocha, dr Alejandro Zaffaroniego i eksperta ogrodniczego Alana Chadwicka.

Metoda ta koncentruje się na maksymalizacji produkcji żywności i regeneracji gleby poprzez jej dogłębne przygotowanie, kompostowanie, gęstą uprawę roślin, synergistyczne sadzenie oraz uprawę roślin węglowych i kalorycznych.


Rozwój rolnictwa biointensywnego pozwala uzyskać od dwóch do sześciu razy więcej żywności niż rolnictwo konwencjonalne, zużywa mniej wody i energii oraz pomaga stawić czoła globalnym wyzwaniom, takim jak głód, niedożywienie i zubożenie gleby, oferując zrównoważone rozwiązanie dla jednostek i społeczności.

Chociaż metoda wymaga znacznego wysiłku początkowego i jest postrzegana jako pracochłonna, zapewnia wysokie plony i korzyści, które przewyższają wyzwania. Zachęca do korzystania z prostych narzędzi i jest praktycznym, skutecznym podejściem do transformacji produkcji żywności i promowania zdrowszej planety.
Na początku lat 70. wizjonerska organizacja non-profit Ecology Action rozpoczęła misję ponownego zdefiniowania przyszłości produkcji żywności. Jej celem było opracowanie zrównoważonej i wysoce produktywnej metody rolniczej, która mogłaby zwalczać degradację środowiska spowodowaną przez konwencjonalne praktyki rolnicze. To dążenie doprowadziło do narodzin biointensywnego zrównoważonego mini-rolnictwa, rewolucyjnego podejścia, które od tamtej pory przekształciło ogrody i mini-gospodarstwa na całym świecie. Sercem tego ruchu jest przełomowa książka „ How to Grow More Vegetables ” autorstwa Johna Jeavonsa, która służy jako kompleksowy przewodnik po tej innowacyjnej metodzie.


W styczniu 1972 r. zarząd Ecology Action dał zielone światło pionierskiemu projektowi: biointensywnej inicjatywie badawczej i edukacyjnej. Cel był ambitny, ale jasny – nauczanie klas, zbieranie danych o rzekomych czterokrotnych plonach tej metody, zapewnienie ziemi pod ogrodnictwo i rozpowszechnianie informacji o technikach. Organizacja stanęła przed natychmiastowym wyzwaniem znalezienia ziemi, przeszkodą, którą pokonała dzięki hojnemu wsparciu Syntex Corporation. Syntex zaoferował 324 akry w Stanford Industrial Park, wraz z obfitym zaopatrzeniem w wodę, bezpłatnie.


Dzięki początkowemu finansowaniu od kluczowych zwolenników, takich jak Frank Koch i dr Alejandro Zaffaroni, projekt nabrał rozpędu. Zespół otrzymał bezcenne porady od eksperta ogrodniczego Alana Chadwicka, którego wykłady zainspirowały ich do rozpoczęcia prowadzenia własnych zajęć wiosną 1972 r. To zapoczątkowało metodę biointensywnej uprawy, system, który wkrótce miał zachwycić ogrodników i rolników na całym świecie.


W swojej istocie, rolnictwo biointensywne ma na celu maksymalizację produkcji żywności przy jednoczesnej regeneracji zdrowia gleby. Metoda ta opiera się na kilku podstawowych zasadach:


Głębokie przygotowanie gleby : Obejmuje to podwójne przekopywanie gleby w celu stworzenia luźnego, napowietrzonego środowiska, które sprzyja silnemu wzrostowi korzeni i zwiększa retencję wody. Jak wyjaśnia Jeavons, „Podwójne przekopywanie jest podstawą naszej metody. Pozwala nam uprawiać więcej żywności na mniejszej przestrzeni, tworząc zdrowe, żyzne środowisko glebowe”.

Kompostowanie : Kompost jest siłą napędową tego podejścia. Wzbogaca glebę, poprawia jej strukturę i dostarcza niezbędnych składników odżywczych. „Kompostowanie nie polega tylko na redukcji odpadów”, zauważa Jeavons. „Chodzi o stworzenie żywego ekosystemu glebowego, który wspiera wzrost roślin i zrównoważony rozwój”.

Bliska odległość między roślinami : Sadząc uprawy bliżej siebie, metoda ta naśladuje naturalne ekosystemy, tworząc żywą ściółkę, która tłumi chwasty, zatrzymuje wilgoć i sprzyja korzystnemu mikroklimatowi. „Chodzi o współpracę z naturą, a nie przeciwko niej” – podkreśla Jeavons.

Sadzenie synergistyczne : Niektóre rośliny lepiej rosną razem, a ta metoda wykorzystuje te relacje w celu zwiększenia wzrostu i produktywności.

Rośliny węglowe i kaloryczne : Metoda ta kładzie nacisk na uprawę roślin, które produkują zarówno bogaty w węgiel materiał do kompostu, jak i żywność wysokokaloryczną, zapewniając zrównoważony i zrównoważony system żywnościowy.
Wyniki uprawy biointensywnej są po prostu niezwykłe. Plony mogą być dwa do sześciu razy wyższe niż w przypadku konwencjonalnego rolnictwa w USA, a w niektórych przypadkach nawet 31 razy wyższe. „Liczby mówią same za siebie”, stwierdza Jeavons. „Ale nie chodzi tylko o ilość. Jakość żywności jest również wyjątkowa”.


Co więcej, metoda ta zużywa znacznie mniej wody i energii niż tradycyjne rolnictwo, co czyni ją bardziej zrównoważoną opcją. „W świecie, w którym panuje zmiana klimatu i niedobór zasobów , jest to kluczowa zaleta” — dodaje Jeavons.

[...]

„ How to Grow More Vegetables ” to potężne narzędzie do transformacji sposobu, w jaki uprawiamy żywność. Łączy starożytną mądrość z nowoczesną nauką, oferując praktyczne i skuteczne rozwiązanie niektórych z najbardziej palących wyzwań na świecie. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym ogrodnikiem, czy dopiero zaczynasz, ta metoda zapewnia narzędzia i wiedzę, których potrzebujesz, aby uprawiać więcej żywności, regenerować glebę i przyczyniać się do zdrowszej planety.


Dowiedz się więcej o uprawie biointensywnej i zrównoważonej mini-rolnictwa, oglądając poniższy film.
0 x



cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 06 lip 2025, 21:12

https://www.naturalnews.com/2019-08-06- ... ystem.html

Liście dają wgląd w stan zdrowia ekosystemu: badania potwierdzają, że są one zaawansowanymi czujnikami stanu środowiska

08.06.2019 // Edsel Cook // 4,3 tys. wyświetleń
Tagi: rolnictwo , przełom , odkrycia , ekologia , środowisko , zdrowie środowiskowe , nawozy , goodpollution , goodscience , zbiory , liście , rośliny


Naukowcy odkryli możliwą metodę oceny stanu środowiska. Analizując stężenia składników odżywczych przechowywanych w liściach lokalnie występujących roślin, mogą uzyskać dokładny obraz ogólnego stanu zdrowia lokalnych systemów ekologicznych.


Znane z tego, że są gospodarzami procesu fotosyntezy, który dostarcza roślinom pożywienia i energii, liście są również jednymi z najbardziej złożonych i zdolnych czujników środowiskowych występujących w naturze. Są bardzo wrażliwe na zmiany zachodzące w otaczającym powietrzu, glebie i wodzie.

Yvonne Buckley z Trinity College Dublin była jedną z członkiń międzynarodowej grupy badaczy badających ekologię łąk. Przyjrzeli się poziomom azotu, fosforu, potasu i innych niezbędnych składników odżywczych przechowywanych w liściach roślin.

Buckley i jej współpracownicy odkryli, że poziom składników odżywczych zmienił się po tym, jak gleba została potraktowana sztucznym nawozem. Co więcej, zmiany chemiczne zaszły we wszystkich roślinach występujących w tym obszarze, niezależnie od gatunku lub rodzaju. (Powiązane: Wcześniejsze działania w zakresie kontroli pożarów zakłóciły naturalny ekosystem lasów, zwiększając ryzyko i intensywność pożarów lasów .)

Nawóz nie wpływa na poziom składników odżywczych ani na powierzchnię liści
Wcześniejsze badania wykazały, że poziom składników odżywczych w poszczególnych gatunkach roślin w jednym miejscu może się zmienić, gdy miejsce zostanie nawożone. Takie zachowanie pojawiło się zarówno u roślin dzikich, jak i uprawnych.

Nowe badanie przeprowadzono w 27 obszarach na wielu kontynentach. Miejsca obejmowały półpustynne łąki i sawanny w Australii, bardziej żyzne miejsca w Europie i prerie w Ameryce Północnej. Dostarczyło ono pierwszego konkretnego dowodu na to, że zmiany w poziomach składników odżywczych zachodzą w całych społecznościach roślinnych, niezależnie od klimatu lub stanu gleby.


Nawożenie dostarcza roślinom dodatkowych składników odżywczych. Dodatkowe odżywianie pomaga roślinom zwiększać rozmiar i produkować większą liczbę kwiatów i nasion. Jednak procesy wzrostu zużywają wiele składników odżywczych, co zmniejsza ich stężenie w liściach. W rezultacie nie można zagwarantować, że nawożenie poprawi poziom składników odżywczych w liściach.

Jednym z najważniejszych odkryć badania był „konkretny obszar liścia”. Ta strukturalna cecha liścia dostarczyła wskazówek, w jaki sposób rośliny zbierały światło słoneczne do produkcji żywności i odpierały roślinożerców.


Co ciekawe, konkretna powierzchnia liścia wydawała się nie być zmieniona przez stosowanie sztucznego nawozu. Pomimo jego znaczenia, nie zmieniała się przewidywalnie w odpowiedzi na nawożenie.

Monitorowanie zdrowia ekologicznego i środowiskowego poprzez liście roślin
Buckley i jej współpracownicy donieśli, że cechy klimatu i gleby odegrały o wiele ważniejszą rolę w zmianie konkretnego obszaru liścia. Zaproponowali teorię, że architektura liścia reaguje przez dłuższy okres, podczas gdy nawożenie jest podejściem krótkoterminowym."
0 x



cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 06 lip 2025, 21:47

https://www.naturalnews.com/049107_soil ... _GMOs.html
Program zdrowotności gleby zwiększa plony o 300% bez GMO lub intensywnej chemicznie hodowli przemysłowej
Wtorek, 24 marca 2015 przez: Mayimina Mutijiang
Tagi: zdrowie gleby , plony upraw , GMO
[...]
Chemiczne i antybiotykowe rolnictwo z pewnością stało się normą w ciągu ostatnich kilku dekad, a pogarszająca się jakość gleby zmusiła rolników i duże firmy do znalezienia innych sposobów na uzyskanie dużych plonów. Mimo to nie musi to być już normą. Minister rolnictwa Australii Południowej, Leon Bignell, cytuje wzrost plonów nawet o 300%, co jest bardzo imponującym osiągnięciem, bez użycia GMO, co jest jeszcze bardziej imponującym stwierdzeniem.

Programowanie
Program ma na celu poprawę jakości gleby bez użycia chemikaliów. Jeśli to możliwe, produkty wydawane społeczeństwu będą zdrowsze, bezpieczniejsze i bardziej obfite, zgodnie z badaniem. Główną zmianą w programie jest oczywiście poprawa jakości ziemi, a także zapewnienie nasion, które nie zostały zmodyfikowane genetycznie, aby produkt końcowy był czystszy. Program ma

pomóc w poprawie jakości gleby poprzez wykorzystanie większej ilości gleby, którą nam dano. Zamiast wykorzystywać górne 5 do 15 centymetrów, co jest powszechną praktyką w większości gospodarstw i operacji rolniczych, zamiast tego wykorzystałbyś ponad 50 centymetrów gleby , napowietrzając, dodając glinę i dodając materię organiczną w razie potrzeby. Jak dotąd próby przyniosły duże plony, co jest obiecujące dla całego programu. Chociaż wciąż jest więcej prób do ukończenia, obecne zebrane informacje są bardzo obiecujące.

Naukowiec stojący za programem , podobnie jak wielu innych, nie jest całkowicie przekonany, że technologia GM, która jest obecnie stosowana na całym świecie, jest naprawdę bezpieczna. Chociaż przeprowadzono wiele badań, które wykazały, że nie jest to szkodliwe, nie było ich wystarczająco dużo, aby wykluczyć wszystkie negatywne skutki, jakie uprawy wzbogacone GM mogą mieć na konsumentów. Pan Bignell ma nadzieję, że ogólny sukces programu New Horizons, jak go nazwano, będzie można powtórzyć w obszarach uprawy zbóż.

Ponieważ zboża są o wiele bardziej wymagające dla gleby, program ten znacznie pomógłby poprawić ogólną jakość gleby, a także pomógłby zmniejszyć ilość stresu, jaki uprawy wywierają na glebę.


Źródła:

http://www.abc.net.au
0 x



cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 06 lip 2025, 21:52

https://www.naturalnews.com/2019-02-24- ... -rock.html

Naturalne dodatki do gleby: Popiół drzewny i tłuczeń kamienny skutecznie zwiększają biodostępność azotu w glebie, działając jako nawóz niechemiczny
24.02.2019 // Jhoanna Robinson // 8 tys. wyświetleń
Tagi: rolnictwo , tłuczeń , uprawa , żyzne gleby , produkcja żywności , zaopatrzenie w żywność , ogrodnictwo , zielone życie , zbiory , wiązanie azotu , nawóz niechemiczny , rolnictwo ekologiczne , nawóz organiczny , poprawianie gleby , zdrowie gleby , składniki odżywcze gleby , zrównoważone rolnictwo , popiół drzewny


W niedawnym eksperymencie naukowcy przeanalizowali, czy dodanie popiołu drzewnego lub pokruszonego kamienia do gleby o niskiej żyzności, w porównaniu z niemodyfikowaną kontrolą, spowoduje efekt nawożenia. Wyniki pokazały, że popiół drzewny stworzył największą akumulowaną biomasę koniczyny w ciągu dwóch cięć, a następnie pokruszony kamień.

Koncepcja gospodarki o obiegu zamkniętym koncentruje się na odnawialnych źródłach energii oraz ponownym wykorzystaniu i wzbogacaniu zasobów naturalnych, co obejmuje recykling składników odżywczych roślin zawartych w niektórych produktach ubocznych i odpadach przemysłowych, w celu zastąpienia ich nawozami mineralnymi lub dodania do nich.


Te źródła składników odżywczych powinny zapewniać odpowiednie stężenia składników odżywczych dostępnych dla roślin i minimalizować lub całkowicie eliminować stosowanie toksycznych pierwiastków lub związków w glebie. W tym względzie popiół drzewny jest bardzo korzystny, ponieważ nie tylko zawiera wysokie stężenia składników odżywczych, ale jest również środkiem wapnującym, który jest substancją stosowaną do korygowania warunków kwasowych w glebie.


Zastosowanie popiołu drzewnego może zwiększyć plony wielu upraw, ze względu na zwiększoną dostępność takich składników odżywczych, jak wapń, potas, magnez i fosfor w glebie. Potas jest znany z regulowania bilansu wodnego roślin i odgrywa rolę w transporcie pożywienia w roślinie oraz wytwarzaniu cukrów i skrobi.


Z drugiej strony kruszony kamień jest produktem ubocznym kamieniołomu i czasami jest sprzedawany jako dodatek do gleby. Jego wpływ na plony waha się od spadku spowodowanego rozcieńczeniem stężeń składników odżywczych dostępnych dla roślin w glebie do nawet wzrostu. Niektóre z pozytywnych wyników obejmują silnie zwietrzałe gleby w strefie tropikalnej i subtropikalnej charakteryzujące się niską pojemnością wymiany kationów (CEC), a tym samym niską pojemnością retencji składników odżywczych.

Jak przeprowadzono badanie
Badaną glebę uzyskano z silnie krzemionkowych materiałów, które są reprezentatywne dla powszechnych gleb trawiastych w północnej Europie. Pobrano ją z miejsca z polodowcowym gliniastym piaskiem szczelinowym (69 procent szczelinowym, 4 procent gliniastym, 20-27 procent piaskowym, 2,2 procent organicznym C, pH 4,8, nasycenie zasadowe 48 procent), który pochodził głównie z granitowego i piaskowcowego podłoża skalnego i był siedliskiem półnaturalnej roślinności trawiastej wykorzystywanej do wypasu.


Dominującymi minerałami są plagioklaz (19 procent), kwarc (53 procent) i skaleń potasowy (17 procent), a także mniejsze ilości amfiboli (2 procent), dioktaedrycznych (4 procent), trioktaedrycznych krzemianów warstwowych (3 procent) i tlenków żelaza (1 procent).
[...]


Badanie wykazało, że dodanie popiołu drzewnego do gleby ubogiej w składniki odżywcze zwiększyło wiązanie azotu i wzrost koniczyny, a także zwiększyło udział koniczyny w mieszanych uprawach trawy i koniczyny, co potwierdza teorię, że popiół drzewny może działać jako nawóz niechemiczny , ponieważ jest bogaty w składniki odżywcze, ale zawiera mało zanieczyszczeń. (Powiązane: Odkryto, że rolnictwo ekologiczne eliminuje pasożyty roślin dłużej niż konwencjonalne pestycydy chemiczne .)


Jednakże badanie zwróciło uwagę, że należy przeprowadzić dalsze badania i eksperymenty, aby w pełni potwierdzić te ustalenia. Efekty kruszonego kamienia były jednak niewielkie.


Źródła obejmują:
0 x



cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 07 lip 2025, 10:48

https://www.naturalnews.com/2018-11-11- ... -meat.html

Zwierzęta hodowane na organicznych suplementach selenu produkują świeższe mięso

11.11.2018 // Frances Bloomfield // 8 tys. wyświetleń
Tagi: rolnictwo , zdrowie zwierząt , żywienie zwierząt , zwierzęta , świeże , składniki , inwentarz żywy , minerały , składniki odżywcze , odżywianie , selen organiczny , suplementacja selenem organicznym , selen


Nie ma wątpliwości, że jedzenie mięsa jest bardzo korzystne: Mięso takie jak wołowina i kurczak jest kompletnym źródłem białka i dostarcza sporą ilość żelaza i witaminy B12. Niestety, mięso może również okazać się szkodliwe dla zdrowia. Gdy zostanie uszkodzone przez ciepło lub tlen, wielonienasycone tłuszcze w mięsie ulegają utlenieniu i przyczyniają się do stanu zapalnego, zwiększając tym samym ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych. Rozwiązaniem tego problemu mogą być organiczne suplementy selenu .

Według badania opublikowanego w CyTA - Journal of Food , suplementacja organicznym selenem może znacznie poprawić jakość mięsa pod względem korzyści zdrowotnych. Do badania wykorzystano mięso strusia ze względu na jego rosnącą popularność i wysoką zawartość tłuszczów wielonienasyconych.



W ramach eksperymentu 40 strusi hodowano na komercyjnej diecie startowej dla strusi od momentu wyklucia do ukończenia przez nie pięciu miesięcy. Następnie naukowcy dodali do diety ptaków selen organiczny lub nieorganiczny od momentu ukończenia przez nie 12 miesięcy. Zastosowanym selenem nieorganicznym był selenian sodu, sól sodowa selenu o zastosowaniach od działania jako insektycyd po hamowanie hormonoopornego raka prostaty. Zastosowanym selenem organicznym był Sel-Plex, organiczny produkt drożdżowy z selenem sprzedawany jako suplement diety zarówno dla ludzi, jak i zwierząt.


Gdy ptaki ukończyły rok, zostały zabite i pokrojone. Pobrano około 16 próbek mięsa, osiem z grupy selenu organicznego i osiem z grupy selenu nieorganicznego. Następnie naukowcy przeprowadzili serię testów chemicznych, aby określić ewentualne skutki na zawartość chemikaliów, minerałów i kwasów tłuszczowych w mięsie strusia.

Brighteon.TV


Nie zaobserwowano żadnych większych różnic w składzie mineralnym mięsa strusia karmionego selenem organicznym i nieorganicznym, z wyjątkiem wyższej zawartości selenu w mięśniach ambiens strusi karmionych selenem organicznym. Podobny efekt zaobserwowano w składzie kwasów tłuszczowych, ponieważ nie było zauważalnych różnic, z wyjątkiem zawartości kwasu linolowego i kwasu eikozapentaenowego (EPA). Oba były wyższe w grupie karmionej selenem organicznym, co według badaczy spowodowało, że mięso strusia z tej grupy miało niższy stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3.


Na podstawie wyników, badacze napisali w swoim wniosku, że suplementacja organicznym selenem może znacznie poprawić właściwości zdrowotne mięsa strusia. Poprzez zwiększenie zawartości selenu i EPA w tym rodzaju mięsa, organiczny selen może zmniejszyć ryzyko chorób serca.
(Powiązane: Niedobór selenu zwiększa częstość występowania chorób serca i nowotworów. )




Liczne korzyści (i zagrożenia) selenu
Korzyści selenu dla zwierząt gospodarskich nie mogą być przecenione . Niezależnie od tego, czy sam, czy w połączeniu z witaminą E, selen odgrywa kluczową rolę w optymalizacji funkcji mięśni, regulacji temperatury ciała i zwiększaniu metabolizmu. U krów mlecznych selen i witamina E mogą nawet pomóc w wydaleniu zatrzymanego łożyska. Bez selenu młode zwierzęta mogą cierpieć na zwyrodnienie mięśni.


Chociaż niewątpliwie niezbędny dla zdrowia bydła, selen jest mikrominerałem, którego potrzeba jedynie w śladowych ilościach. Dawkowanie zbyt dużej ilości selenu może powodować wszelkiego rodzaju problemy, w zależności od tego, czy jest to ostra czy przewlekła toksyczność selenu.


Objawy ostrej toksyczności selenu obejmują ból brzucha, wysoką temperaturę, ciężki oddech i rozszerzone źrenice. Z drugiej strony, przewlekła toksyczność selenu powoduje upośledzenie wzroku, osłabienie przednich kończyn czworonożnych zwierząt gospodarskich, a ostatecznie ślepotę i paraliż języka. W związku z tym ważne jest, aby podawać zwierzętom gospodarskim odpowiednią dawkę selenu, która różni się w zależności od zwierzęcia.


Odwiedź PetHealthDaily.com , aby poznać więcej aktualności i poradników na temat zdrowia zwierząt.


Źródła obejmują:
0 x



KatMar
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek 27 gru 2021, 15:18
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: KatMar » piątek 11 lip 2025, 13:25

Warte oglądnięcia i zaobserwowania.
Michał Moś, zaklinacz traw (jak o sobie mówi), prowadzi ekologiczne uprawy na całym świecie, w tym na El Hierro gdzie mieszka.

Posiada konto na instagramie gdzie opowiada o swoim codziennym życiu w zgodzie z naturą, pracy i trudnościach z jakimi się spotyka przy eko uprawach.

Niesamowicie inspirujący i interesujący człowiek.

https://www.instagram.com/zaklinacz.tra ... gyM2ltcjM1
Załączniki
IMG_3702.jpeg
IMG_3702.jpeg (89.76 KiB) Przejrzano 1008 razy
0 x



cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 21 sie 2025, 11:56

cedrella
https://www.owocejadalne.pl/cedrela


https://en.wikipedia.org/wiki/Toona_sinensis

Uprawa

Odmiana ozdobna 'Flamingo'
Toona sinensis może rozmnażać się zarówno płciowo, jak i bezpłciowo, poprzez rozmnażanie przez nasiona, sadzonki i hodowlę tkankową .

Rozmnażanie z nasion pozwala uzyskać dużą liczbę sadzonek , co jest odpowiednie dla potrzeb masowej uprawy. Nasiona namoczone w ciepłej wodzie przez umiarkowaną ilość czasu przed siewem mają większe szanse na kiełkowanie . Zazwyczaj nasiona T. sinensis wysiewa się między końcem marca a początkiem kwietnia w Azji Wschodniej, a termin może się różnić w zależności od miejsca sadzenia. Sadzonki wyhodowane z nasion wiosną można przesadzić z liśćmi jesienią. [ 10 ]

Rozmnażanie przez sadzonki polega na wykorzystaniu fragmentu łodygi lub korzenia dojrzałej rośliny do wyhodowania nowej rośliny w podłożu, takim jak wilgotna gleba. Ta metoda ma wyższy wskaźnik przeżywalności młodych drzewek niż inne metody. Do sadzenia zazwyczaj używa się łodyg półzdrewniałych , ponieważ te, które przeszły pełny proces zdrewnienia, trudno się ukorzeniają lub ukorzeniają się powoli, a łodygi, które nie uległy zdrewnieniu, łatwo gniją po posadzeniu. Roztwory NAA lub witaminy D mogą pomóc w ukorzenianiu odciętych łodyg. Zazwyczaj łodygi T. sinensis są wycinane z dojrzałej rośliny i uprawiane między końcem czerwca a początkiem lipca w Azji Wschodniej, a czas może się różnić w zależności od miejsca sadzenia. [ 10 ]

Hodowla tkankowa T. sinensis rozpoczęła się pod koniec lat 80. XX wieku w Chinach. Do udanych przypadków należą hodowle sadzonek T. sinensis na podłożu MS z hormonami IAA i BA . Od lat 80. XX wieku naukowcy zbierali pędy dojrzałych drzew T. sinensis z różnych regionów i opracowali zestaw metod specjalnie przeznaczonych do hodowli tkankowej rzadkich odmian Toona sinensis. [ 11 ]

Zastosowania
Żywność i żywienie

Drzewo Toona sinensis
Młode liście T. sinensis są szeroko stosowane jako warzywo w kuchni chińskiej; mają kwiatowy, a zarazem cebulowy smak, przypisywany lotnym związkom organosiarkowym . [ 12 ] Rośliny o czerwonych młodych liściach są uważane za bardziej smaczne niż te, których młode liście są zielone. [ 4 ] [ 13 ] [ 14 ]

W Chinach i krajach Azji Południowo-Wschodniej, takich jak Malezja, młode liście Toona sinensis , powszechnie znanej jako chiński mahoń, są wykorzystywane do produkcji pasty Toona, która jest używana jako dodatek do owsianki ryżowej na śniadanie i proste posiłki lub do wzbogacenia smaku potraw i zup. Popularne dania przygotowywane z pasty Toona to smażony ryż z chińskim mahoniem, tofu z chińskim mahoniem oraz zupa z chińskimi grzybami mahoniowymi.

Liście zawierają witaminę E oraz duże ilości żelaza, wapnia i chlorofilu . [ 15 ]

Drewno i wykorzystanie w krajobrazie

Toona sinensis - MHNT
Drewno jest twarde i czerwonawe; jest cenne, wykorzystywane do produkcji mebli, [ 4 ] [ 9 ] instrumentów muzycznych , takich jak gitary, oraz w rzeźbie w drewnie. Jest to powszechny (i znacznie tańszy) zamiennik swietenia , czyli „prawdziwego mahoniu”, którego pozyskiwanie z rodzimych źródeł jest obecnie objęte ograniczeniami handlowymi. [ 16 ]

Poza Azją T. sinensis ceniony jest bardziej jako duże drzewo ozdobne ze względu na swój wychudły wygląd. [ 8 ] [ 17 ] Jest to zdecydowanie najbardziej odporny na zimno gatunek z rodziny meliowatych i jedyny przedstawiciel tej rodziny, którego można z powodzeniem uprawiać w północnej Europie .

Medycyna
Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM) liście T. sinensis korzystnie wpływają na trawienie i problemy z kaszlem, a także mogą pomóc w zatrzymaniu krwawienia. [ 18 ]

Najnowsze badania wykazały, że polisacharydy zawarte w liściach T. sinensis mogą chronić komórki wątroby w diecie wysokotłuszczowej lub wysokowęglowodanowej. [ 19 ] [ 20 ] Kwercetyna wyekstrahowana z liści jest naturalnym przeciwutleniaczem i może działać jako środek zapobiegający nowotworom. [ 21 ]


Składniki chemiczne
Liście T. sinensis charakteryzują się stosunkowo wysoką zawartością azotynów , wynoszącą około 157–160 mg/kg. [ 22 ] Jednak po ugotowaniu w wodzie ilość azotynów wynosi zaledwie około 7 mg/kg, co jest wartością bezpieczną do spożycia. Ponieważ zawartość azotynów wzrasta z upływem czasu, liście T. sinensis nie nadają się do długotrwałego przechowywania.


Kora drzewa Toon
Kwercetyna zawarta w liściach T. sinensis może powodować zatrzymanie cyklu komórkowego i prowadzić do apoptozy komórek. [ 23 ]


Kultura
W literaturze chińskiej Toona sinensis jest często używana symbolicznie, gdzie dojrzałe drzewo symbolizuje ojca. Pojawia się to czasami, gdy składamy życzenia ojcu i matce przyjaciela w liście, gdzie możemy napisać: „Życzę, aby Twoja Toona sinensis i liliowiec były silne i szczęśliwe” ( chin. uproszczony :椿萱并茂; chiński tradycyjny :椿萱並茂; pinyin : chūnxuānbìngmào ). Toona sinensis metaforycznie odnosi się do ojca, a liliowiec do matki.
0 x



cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 28 wrz 2025, 12:48

https://articles.mercola.com/sites/arti ... ntrol.aspx


Jak zwalczyć chwasty w ogrodzie bezorkowym
Analiza dr. Josepha Mercoli

27 września 2025 r.
https://youtu.be/sdmqbhQo-yw

Krótki zarys historii
Ogrodnictwo bezorkowe poprawia zdrowie gleby i siłę roślin, ale stwarza nowe wyzwania w zakresie zwalczania chwastów
Chwasty wieloletnie, takie jak powój i oset, wymagają długoterminowych strategii, takich jak okrywanie, aby zagłodzić ich podziemne systemy korzeniowe
Szybko rosnące chwasty jednoroczne rozprzestrzeniają się szybko za pośrednictwem nasion, dlatego ich wczesne usunięcie jest niezbędne, aby zapobiec przyszłym inwazjom
Rośliny okrywowe, takie jak żyto, owies i pszenica, naturalnie blokują światło słoneczne i hamują wzrost chwastów, jednocześnie odżywiając glebę
Ściółkowanie słomą, wiórami drzewnymi lub resztkami pożniwnymi chroni glebę, zapobiega kiełkowaniu nasion chwastów i zapewnia długotrwałą żyzność
0 x



cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 28 wrz 2025, 22:57

https://www.naturalnews.com/2025-09-27- ... ishes.html

Niewidoczne zanieczyszczenia w warzywach: badanie ujawnia obecność NANOPLASTIKÓW w rzodkiewkach

27.09.2025 // Patrick Lewis // 570 wyświetleń
Tagi: złe jedzenie , złe zanieczyszczenie , kontrola czystej żywności , uprawy , niebezpieczne , załamanie żywności , nauka o żywności , zaopatrzenie w żywność , zbiory , nanoplastik , zanieczyszczenie plastikiem , zanieczyszczenie , rzodkiewka , badania , przestań jeść truciznę , warzywa



Badanie wykazało, że prawie pięć procent nanoplastiku polistyrenowego wystawionego na działanie korzeni rzodkiewki pozostało w systemie korzeniowym po pięciu dniach.

Z tej zatrzymanej ilości około 25 procent przemieściło się do mięsistego, jadalnego korzenia (cebuli), a około 10 procent dotarło do liści.

W badaniu wykorzystano rzodkiewki uprawiane metodą hydroponiczną, wystawione jedynie na działanie znakowanych radioaktywnie nanoplastików, co pozwoliło na stwierdzenie, że wszelki plastik w jadalnych tkankach uległ przemieszczeniu.

Odkrycia te dowodzą, że nanoplastiki mogą przenikać przez pas Kasparyjski – naturalną barierę, o której wcześniej sądzono, że blokuje tak drobne cząsteczki.


Badanie budzi obawy o bezpieczeństwo żywności, gdyż jadalne części warzyw mogą zawierać nanoplastik, którego nie da się usunąć poprzez mycie i obieranie.

Szorujesz świeżą rzodkiewkę w zlewie, licząc, że płukanie zmyje brud, a może nawet resztki pestycydów. Prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że niektóre zanieczyszczenia mogą już znajdować się w samym korzeniu – głęboko pod powierzchnią, poza zasięgiem mycia czy szorowania.


Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Plymouth wykazało, że nanoplastik może przenikać przez korzenie rzodkiewki i gromadzić się w jadalnych częściach rośliny . Te cząsteczki plastiku, niewidoczne gołym okiem, są tysiące razy mniejsze niż ludzki włos.


W eksperymencie rzodkiewki uprawiano hydroponicznie, tak aby tylko ich podziemne korzenie miały kontakt z wodą zawierającą radioaktywnie znakowane nanoplastiki polistyrenowe. Znacznik radioskopowy pozwolił naukowcom dokładnie prześledzić, gdzie trafiają cząsteczki plastiku – bez ryzyka zanieczyszczenia powierzchni.


Po pięciu dniach ekspozycji dokonali sekcji rzodkiewek. Wyniki były niepokojące: około pięć procent cząsteczek nanoplastiku z roztworu zostało zatrzymanych przez korzenie roślin. Z tego około jedna czwarta przedostała się do cebulki – części spożywanej przez większość ludzi – a około 10 procent dotarło do liści. (Zobacz także: Niewidzialny najeźdźca: Jak mikroplastik wnika w tętnice i zagraża zdrowiu ).


Odkrycia te podważają założenia dotyczące paska Kasparyjskiego – woskowej bariery ochronnej, jaką posiadają korzenie roślin, która, jak się uważa, blokuje wiele niepożądanych cząsteczek. Okazuje się, że nawet ta naturalna obrona nie jest wystarczająca, aby zapobiec przedostawaniu się drobnych cząsteczek plastiku do warzyw.


Chociaż konsekwencje zdrowotne spożywania nanoplastiku są wciąż słabo poznane, to odkrycie podkreśla, że ​​zanieczyszczenie plastikiem może wpływać nie tylko na drogi wodne i życie morskie . Te niewidoczne zanieczyszczenia mogą trafić bezpośrednio na talerze ludzi.

Jak ograniczyć ilość mikroplastiku i nanoplastiku w diecie
Nie da się uniknąć każdego mikroplastiku, ale to nie znaczy, że nic nie da się zrobić. Oto praktyczne kroki, aby ograniczyć narażenie, zwłaszcza ze źródeł, których można uniknąć i którymi można zarządzać.


Rozważnie dobieraj opakowania : W sklepie spożywczym wybieraj produkty owinięte w szkło lub papier, a nie w plastik. Na przykład, kupuj warzywa zapakowane gumką zamiast w plastik, i unikaj jednorazowych toreb plastikowych, używając toreb wielokrotnego użytku. Kupując warzywa i pieczywo, wybieraj produkty nieopakowane w plastik, jeśli to możliwe. Na przykład pomidory luzem mogą mieć mniejszy kontakt z plastikiem niż te w plastikowych opakowaniach.

Uważaj na naczynia kuchenne : Do przygotowywania i przechowywania żywności używaj naczyń szklanych, ze stali nierdzewnej lub drewnianych, a nie plastikowych. Unikaj przechowywania lub podgrzewania gorących potraw w plastikowych pojemnikach, ponieważ ciepło może nasilać wypłukiwanie cząstek plastiku.

Filtruj wodę : Używaj filtrów do wody, które skutecznie usuwają drobne cząsteczki. Systemy odwróconej osmozy wydają się obiecujące w redukcji mikroplastiku w wodzie pitnej, choć żadna metoda filtrowania nie jest jeszcze idealna.

Przed gotowaniem ryż lub ziarna należy przepłukać przefiltrowaną wodą : niektóre badania wskazują, że płukanie ryżu może zmniejszyć ilość zawartego w nim mikroplastiku.

Unikaj plastiku w kontakcie z ciepłem : Gorące płyny lub jedzenie szczególnie przyspieszają rozkład i uwalnianie plastiku. W miarę możliwości używaj szkła lub ceramiki. Do gorących napojów używaj termosu lub kubka ze stali nierdzewnej zamiast kubków plastikowych lub z plastikową wyściółką.

Sprawdź etykiety herbaty, mrożonek i opakowań : Torebki herbaty wykonane z nylonu lub zawierające plastik mogą uwalniać mikroplastik. Torebki lub opakowania mrożonek mogą się rozwarstwiać pod wpływem ciepła lub kontaktu z żywnością. Wybierz opcje bez plastiku lub z minimalną zawartością plastiku.
Silnik Enoch firmy Brighteon.AI zaleca, aby unikać mikroplastiku w warzywach, dokładnie je myć naturalnym, nietoksycznym roztworem mydła lub octu oraz obierać lub usuwać zewnętrzne warstwy zielonych liści i warzyw korzeniowych, ponieważ to właśnie tam mikroplastik najczęściej się gromadzi. Ponadto, wybór ekologicznych i lokalnych produktów może znacznie zmniejszyć ryzyko narażenia na mikroplastik.


Więcej podobnych artykułów znajdziesz na Veggie.news .


Obejrzyj ten film , aby dowiedzieć się więcej o mikroplastiku.
0 x



ODPOWIEDZ