ALKALIZOWANIE
wodorowęglanem sodu i cytrynianem potasu
Walter Last
Nasz metabolizm działa najlepiej, gdy płyn limfatyczny jest lekko kwaśny, a krew jest zawsze lekko zasadowa.
Jeśli dieta ma niedobór minerałów lub produkcja energii komórkowej jest nieefektywna i produkuje dużo kwasu mlekowego zamiast utleniania składników odżywczych do dwutlenku węgla i wody, wówczas organizm stopniowo staje się zbyt kwaśny.
Prowadzi to do utraty minerałów i stanów zapalnych z bólem i nadwrażliwością.
Przewlekłe stany zapalne powodują większość dyskomfortu i pogorszenie stanu zdrowia związane z przewlekłymi chorobami.
Najczęstszymi stanami związanymi z zapaleniami są infekcje i problemy z Candida, choroby autoimmunologiczne, w tym zapalenie stawów i rak.
Aby zredukować i ostatecznie zatrzymać destrukcyjne stany zapalne,
organizm musi zostać zalkalizowany.
Najlepiej zrobić to warzywami bogatymi w składniki mineralne, zwłaszcza z zielonymi warzywami z liści i zielonymi białkami w proszku, takimi jak spirulina, chlorella i trawa pszeniczna lub proszek z trawy jęczmiennej.
Jednakże, dopóki stan zapalny nie jest kontrolowany, często pomocne lub konieczne jest zastosowanie dodatkowo środków alkalizujących, takich jak wodorowęglan sodu i cytrynian potasu.
Oba są "naturalne", ponieważ organizm wytwarza duże ilości wodorowęglanu sodu, aby zneutralizować kwas żołądkowy, gdy wejdzie on do jelita, a cytrynian potasu jest najsilniejszym środkiem alkalizującym w owocach cytrusowych.
Po rozpuszczeniu wodorowęglanu sodu w wodzie jest bardziej alkaliczny niż cytrynian potasu, ale w ciele cytrynian potasu staje się silniejszym alkalizatorem.
Inną różnicą jest to, że wodorowęglan sodu nie powinien być przyjmowany z posiłkami, ponieważ wtedy redukuje nasz kwas żołądkowy, który jest potrzebny do trawienia, ale cytrynian potasu można mieszać z posiłkami.
Wszystko to wydaje się wskazywać, że cytrynian potasu jest lepszym wyborem do alkalizacji niż wodorowęglan sodu, ale który z nich jest preferowany, naprawdę zależy od kilku dodatkowych czynników.
Następujące warunki sprzyjają stosowaniu cytrynianu potasu:
1. Wysokie spożycie sodu i niskie spożycie potasu, jak w tradycyjnej diecie zachodniej
2. Podniesione i szczególnie wysokie ciśnienie krwi
3. Problemy z nerkami lub retencja wody / obrzęk .
Z drugiej strony, wymaga się wodorowęglanu sodu:
1. Z niskim ciśnieniem krwi
2. Z dietą bogatą w owoce i warzywa oraz niską w soloną żywność.
Ci, którzy nie pasują do jednej z tych kategorii, mogą zastosować oba alkalizatory .
Zazwyczaj stosuje się stosunek 2 części wodorowęglanu sodu do 1 części cytrynianu potasu, ale także 1: 1 lub odwrotnie z nadmiarem potasu też jest w porządku.
Mogą one być zmieszane i połączone razem w tym samym napoju lub mogą być pobrane osobno w ciągu dnia. Jeśli weźmiesz więcej niż 1 łyżeczkę do herbaty, a następnie wypuść je w ciągu dnia.
Ile i jak długo?
Sód jest najobficiej występującym minerałem we krwi i limfie,
natomiast potasu jest najwięcej w komórkach.
Dlatego nagłe, wysokie spożycie potasu może spowodować brak równowagi we krwi, a większe ilości należy rozłożyć na kilka posiłków.
Dieta bogata w owoce i warzywa może dostarczać 5 g potasu dziennie, podczas gdy normalna "dobra" dieta dostarcza około 3 g.
Poziom łyżeczki około 5 g cytrynianu potasu zawiera około 1 g potasu.
Ta ilość 3 razy dziennie z napojami lub mieszana z posiłkami to około zalecanego dziennego spożycia.
Jeśli nie ma przeciwwskazań do spożycia sodu, wówczas wodorowęglan sodu w większych ilościach jest nieco mniej krytyczny.
Najlepszym sposobem, aby go zażywać, jest picie przez jakiś czas (np. pół godziny) przed posiłkami lub, ogólnie, łatwiejsze do "żołądka", 2-3 godziny po posiłku.
Innym zalecanym sposobem jest rozpuszczenie łyżeczki wodorowęglanu w dużej szklance wody, zmieszanie z łyżeczką łusek psyllium i natychmiastowe wypicie, najlepiej zaraz po wymieszaniu.
W sumie możesz użyć do 3 zaokrąglone łyżeczki wodorowęglanu rozłożone w ciągu dnia.
Istnieją dwa sposoby oszacowania, ile należy wziąć i jak długo.
Prostszym sposobem jest pokonanie bólu i innych dolegliwości wywołanych stanem zapalnym.
Im więcej stanów zapalnych i bólu, tym więcej alkalizatora możesz zażyć.
Kiedy problemy ustępują, zmniejszasz ilość alkalizatorów , a ostatecznie minerały w dobrej diecie mogą wystarczyć Ci do utrzymania zdrowia.
Inną możliwością i lepszym rozwiązaniem jest zmierzenie od czasu do czasu pH lub równowagi kwasowo-zasadowej w ślinie lub moczu.
Ślina jest lepszym wskaźnikiem stanu płynu limfy, ale łatwiej jest przetestować mocz.
Zrób tak dużo alkalizatora, że twój mocz w ciągu dnia był zwykle powyżej pH 7 lub lekko zasadowy (pH 7 jest neutralne).
Aby sprawdzić mocz, można kupić papiery o pH w zakresie od około 4 lub 5 do 8 lub 9 (patrz Internet ).
Alternatywnie możesz użyć kurkumy (lub nawet curry) rozpuszczonego w wodzie lub metanolu.
Kurkuma zmienia kolor na pH 6,8. Powyżej tego jest czerwony i poniżej 6,8 jest żółty.
Dlatego gdy próbka moczu zmieni kolor na czerwony, można założyć, że jest neutralny lub zasadowy.
Rozpuść łyżeczkę kurkumy w pół litra metylowanego spirytusu (metanolu), wstrząśnij i pozwól osiąść, tworząc żółty roztwór.
Aby wykonać test, wlej trochę żółtego roztworu do probówki lub małego szklanki.
Dodaj kilka kropli moczu lub śliny. Jeśli zmieni kolor na rubinowy, to, co zostało dodane, ma pH wyższe niż 6,8 (obojętne lub zasadowe).
Jeśli pozostaje żółty, pH jest mniejsze niż 6,8 (kwas).
Aby uzyskać ekstrakt z czerwonej kapusty z bardzo szerokim zakresem wskaźnika pH, patrz Bilans kwasowo-zasadowy . (wyżej link)
Jeśli nadkwaśność była spowodowana niezrównoważonym przyjmowaniem pokarmu z nadmierną ilością żywności kwasotwórczej i niewystarczającą ilością alkalizujących pokarmów, wówczas mocz może zareagować w ciągu kilku dni na alkalizowanie środków zaradczych i żywności.
Tworzywa kwasotwórcze są na ogół bogate w fosfor, na przykład mięso, ryby i jaja.
Również cukry i rafinowane zboża o niskiej zawartości składników mineralnych zwiększają kwasowość.
Jeśli jednak nadkwaśność jest spowodowana uszkodzeniem składnika utleniającego w produkcji energii komórkowej, nadprodukcja kwasu mlekowego może trwać przez długi czas, dopóki zdrowie nie zostanie wystarczająco poprawione, na przykład po usunięciu ogólnoustrojowej infekcji Candida.
Inną częstą przyczyną nadkwaśności są alergie, zwłaszcza alergie pokarmowe.
Jeśli przez kilka dni unikasz alergizujących pokarmów, mocz może stać się bardziej zasadowy, ale jeśli ponownie wprowadzisz jedzenie, mocz i ślina staną się ponownie bardziej kwaśne w ciągu kilku godzin.
Możesz wykonać badanie moczu około dwie i pół godziny po zjedzeniu jedzenia.
Aby zmniejszyć lub zatrzymać reakcję alergiczną, należy wypić zaokrągloną łyżeczkę 2 części wodorowęglanu sodu i 1 część cytrynianu potasu.
Jeśli to konieczne, powtórzyć tę dawkę godzinę później.
Jednak w dłuższej perspektywie istnieje cena, którą należy zapłacić za próbę uczynienia limfy płynem alkalicznym: organizm może stopniowo zacząć tworzyć osady wapnia.
To jest dobre dla zębów, kości i stawów, ale nie chcesz, aby inne tkanki zwapniały się, ponieważ spowoduje to sztywność i przyspieszy starzenie się.
Zwykle dzieje się tak z przewlekłymi stanami zapalnymi - z biegiem lat powodują one gromadzenie się wapnia w obszarach objętych stanem zapalnym, co zmniejsza stan zapalny i zwiększa sztywność.
Dlatego też, gdy przewlekły stan zapalny i związane z nim procesy chorobowe nie stanowią już problemu, ale zamiast tego zwiększa się sztywność, najlepiej obniżyć pH moczu i śliny do lekko kwaśnego poziomu pH od około 6,4 do 6,8 lub gdy kurkuma właśnie się odwraca. z czerwonego na żółty.
Podsumowanie do przyjmowania alkalizatorów
Poniższe zalecenia to maksymalne kwoty.
Zacznij od niższej dawki i stopniowo zwiększaj do 3 łyżeczek dziennie. Ważne jest, aby sprawdzić pH i dostosować spożycie alkalizatorów, gdy pH przenosi się do wymaganego zakresu.
Jak korzystać z cytrynianu potasu:
Weź do 1 łyżeczki 3 razy dziennie bezpośrednio zmieszane z posiłkami, lub z odrobiną rozcieńczonego soku warzywnego lub owocowego, lub zmieszaj z zielonym napojem (mieszanka spiruliny, pszenicy lub jęczmienia i chlorelli (jest świetna ).
Jak stosować wodorowęglan sodu:
Zażyj co najmniej pół godziny przed posiłkiem lub od 2 do 3 godzin po posiłku, do 1 zaokrąglonej łyżeczki 3 razy dziennie.
Możesz również dodać 1 łyżeczkę wodorowęglanu sodu i łuski psyllium do dużej szklanki wody, zamieszać i wypić natychmiast, najlepiej zaraz po zmieszaniu.
Wskazówki dotyczące łączenia cytrynianu potasu i wodorowęglanu sodu:
Możesz użyć obu w stosunku 2 części wodorowęglanu sodu do 1 części cytrynianu potasu lub alternatywnie możesz również mieszać równe części lub użyć więcej potasu.
Mogą one być spożywane razem w tym samym napoju, takim jak rozcieńczony sok lub zielony napój; co najmniej pół godziny przed posiłkiem lub od 2 do 3 godzin po posiłku.
Jeśli używasz ich oddzielnie , możesz wziąć 1 łyżeczkę wodorowęglanu sodu każdego ranka i późnym popołudniem, a także łyżeczkę potasu w południe; możesz również użyć dowolnej innej sekwencji.
Kiedy sprawdzać pH:
To może pokonać zapalenie początkowe, testować kilka razy dziennie bez zwracania uwagi na posiłki i,
z wyjątkiem porannego moczu, powinno być powyżej pH 7.
Dla tych, którzy chcą zmniejszyć sztywność (stawów) , 6,0 do 6,5 rano jest OK, ale przez cały dzień powinna wynosić od 6,5 do 7,0.
Po początkowym testowaniu częściej można testować tylko sporadycznie, być może raz lub dwa razy w tygodniu, najlepiej 3 godziny po posiłku lub przekąsce o tej samej porze dnia.