tłum.:
Innym sposobem ograniczenia spożycia fluoru z herbaty jest przejście na yerba matte, południowoamerykański napój herbaciany, w którym stwierdzono, że zawiera minimalny poziom fluoru.
nie tylko dlatego:
(Z)wiedziony zamówieniem małżo(win)ki, którą namówiła psiapsiółka, a i tak jej nie pije,
popróbowałem i.... wpadłem w ''sidła'' mate..
Nie mogę się tym napić dosłownie.
20 lat nie piłem kawy, od kilku miesięcy zacząłem znowu, prowadzę często nocną pracę,
wiadomo, kofeina działa itd., energetyki to nie jest dobra alternatywa, choć doraźnie skuteczne.
Kawa raczej mi wystarczała.
Działanie kofeiny z mate (zwanej ''mateiną'', choć to jest chemicznie kofeina) to zupelnie inna sprawa.
Energia przez cały dzień, to fakt, można susz zalewać nawet do 10 razy, do utraty smaku,
ja po 5-6 zalewkach zmieniam susz, lubię cierpkość pierwszych 3 zalewek..
0.5 kg suszu można kupić już za 10-12 zł. !
W zestawach startowych z matero i bombilkami (rurki do picia,swietny pomysł,
zapobiegający ''kłopotom'' z fusami.
Wypijam tego jak dobrze policzę, na pewno 2 litry, ta ''herbata''' nawadnia w porównaniu
do czarnej prawdziwej...
może kilka info, które potwierdzam
https://testosterone.pl/wiedza/yerba-ma ... zny-napoj/YERBA MATE – magiczny napój?
W dzisiejszych czasach idąc do sklepu mamy ogromny wybór napojów. Od tych bez cukru, przez smoothie, aż do kawy mrożonej. Każdy może wybrać sobie co tylko chce. Bardzo dużo osób, szczególnie rano musi dostarczyć kofeinę. Jest kilka opcji, na przykład kawa czy napój energetyzujący, ale ostatnio swoje pięć minut przechodzi YERBA MATE. Nie każdy jeszcze wie o czym mowa,
a jednak warto uświadomić społeczeństwo.
CZYM JEST YERBA MATE?
Yerba Mate to suszone liście (czasem drobne patyczki) pozyskiwane z ostrokrzewu paragwajskiego przez naturę – by skutecznie „ocucić” ludzi zmęczonych ciężką pracą w podzwrotnikowym klimacie. Szczególnie ceniona jest w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Chile, Boliwii czy Brazylii, gdzie jest używana z taką co najmniej częstotliwością, jak na starym lądzie pija się zwykłą, czarną herbatę. Jak żaden inny napój ożywia ciało i umysł w sposób zupełnie inny niż kawa (mateina – zawarta w liściach tego krzewu, pobudza jeszcze mocniej niż kofeina, jednak w całkowicie inny, zaskakujący sposób). Swoją popularność Yerba Mate zawdzięcza niezwykłym właściwościom pobudzającym, wzmacniającym, oczyszczającym. Ma bardzo bogaty skład, dzięki czemu również spektrum działania jest bardzo szerokie. U nas w Polsce dopiero ostatnio zaczęła zyskiwać na popularności.
HISTORIA
Hiszpańscy konkwistadorzy przybyli do Argentyny w poszukiwaniu złota i srebra, znaleźli w zamian Yerba Mate. Roślina ta wówczas, dla rdzennych mieszkańców Argentyny była niezastąpionym skarbem.
Ludy z plemienia Guarani używały yerba mate do jedzenia, picia i leczenia rozmaitych chorób.
Późniejsi robotnicy ziemscy, pracujący na tzn. „pampas” gromadzili się po ciężkim dniu pracy, przy ognisku, parzyli Yerba Mate w prymitywnych naczyniach (mate), siadywali w kręgu i popijali Yerbę „puszczając w obieg” bombille (rurka zakończona sitkiem) za pomocą której w wygodny sposób można odsączyć ożywczy napar spośród pokruszonych liści.
W Polsce yerba mate długo pozostawała mało znana, jednak sami Polacy mają swój wkład w produkcję i popularyzację tego napoju.
W XIX wieku polscy emigranci dotarli do Argentyny i Brazylii, gdzie większość z nich zajęła się plantacją właśnie ostrokrzewu paragwajskiego. Równie interesująca jest historia tego, jak popularne w Ameryce Łacińskiej ziele, trafiło do Polski.
Pierwsza próba sprowadzenia yerby została podjęta w roku 1882.
Był to okres zaborów. Jako pierwszy, na import yerby zdecydował się Teofil Rudzki przy współpracy z Edmundem Saporskim, pionierem polskiego osadnictwa w Brazylii.
Kiedy napój zaczął zdobywać zainteresowanie wśród kupców i klientów, okazało się że zauważyli to również kupcy rosyjscy, którzy zaczęli postrzegać yerbę jako zagrożenie dla herbaty, którą sprowadzali z Chin.
Uruchomili swoje kontakty żeby zablokować możliwości sprowadzania suszu, nakłoniwszy władze do nałożenia wysokiego cła na ostrokrzew paragwajski, co uczyniło jego import nieopłacalnym.
Decyzja ta ostatecznie zniechęciła Rudzkiego do wprowadzenia na rynek yerby.
Początek lat 90 w Polsce to moment olbrzymich zmian, rozwoju jak również powrotów do Polski emigrantów z całego świata, którzy do wolnej Polski chcieli przynieść myśl techniczną i produkty, dotąd w Polsce nieobecne.
Dzięki temu w kraju pojawiła się też yerba mate. Zapoczątkował to Leopoldo Buderacky, który postanowił wrócić do ojczyzny z wieloletniej emigracji w Ameryce Południowej. Leopold przywiózł ze sobą do kraju również zwyczaj picia swego ulubionego napoju, a jego firma o nazwie Argentyna Limited, założona w 1990 roku, stała się pierwszym przedsiębiorstwem sprowadzającym do Polski yerba mate.
Na początku skromnie importowano małe ilości egzotycznego towaru.W kraju, w którym do niedawna brakowało nawet podstawowych produktów, ciężko było przekonać ludzi do kupowania nieznanych ziół, więc droga do popularności biegła przez grono przyjaciół zataczając coraz szersze kręgi.
TO NIE HERBATA?
Herbata Yerba Mate to zwyczajowe określenie na ten napój. Lecz jest to określenie nieprecyzyjne. W naszym kraju zwykło się nazywać herbatą wszystko, co się parzy i pije na ciepło, np. herbatka ziołowa (zamiast po prostu zioła) bądź herbata rooibos (to też po prostu krzew rooibos).
Prawdziwa herbata to napar z liści roślin o tej samej nazwie – Camellia sinensis, czyli herbata chińska. A Yerba Mate to napar z Ostrokrzewu Paragwajskiego! Yerba ma też zupełnie inny proces przygotowania, skład chemiczny i właściwości niż herbata.
Yerba Mate zdecydowanie różni się od napojów znanych nam na co dzień. Po pierwsze, do naczynka sypie się nawet do 3/4 objętości suszu. Po drugie, pije się ją przez rurkę z sitkiem na końcu (bombilla). A po wtóre, każdą porcję można zalewać „do znudzenia”, a przynajmniej 5-7 razy.
Jeżeli pije się mate pierwszy raz trzeba przygotować się na niezłą dawkę emocji – smak też może się nie kojarzyć z naszymi, tradycyjnymi napojami.
Co tu dużo gadać, yerba mate jest gorzka. Czasem nawet bardzo. A czasem aż wykręca – szczególnie jeśli jesteśmy nowicjuszami i robimy swoją pierwszą yerbę.
Ale spokojnie, z czasem nabiera się wprawy w przygotowaniu, a kubki smakowe przyzwyczajają się do specyficznych goryczkowych posmaków. Wtedy świat yerby staje przed nami otworem. A jest to świat równie duży co różnorodny.
JAK CZĘSTO PIĆ YERBA MATE
Wiele osób pije ją codziennie, rano, czyniąc z niej swoisty rytuał na rozpoczęcie kolejnego dnia. Później przez cały dzień możemy popijać yerbę z termosa kiedy tylko mamy na to ochotę. W zależności od potrzeby możemy też pić Yerba Mate w chwilach osłabienia, przeziębienia czy braku energii, a także przy zatruciach i infekcjach – także gardła.
Wtedy warto do suszu dodać ziół, które wzmocnią działanie lecznicze. Kiedy natomiast są upały, dla orzeźwienia proponowane jest pić yerbę zalaną lodowatą wodą, z kostkami lodu.
Yerba Mate pomoże także przy wytężonej pracy fizycznej lub umysłowej – doda siły, ale też pomoże się skupić i rozluźnić przy nauce.
Tradycyjny ceremoniał spożywania naparu przypomina rytuał palenia fajki pokoju. Przebiega on w tzw. „kręgu mate”, gdzie najważniejszą osobą jest cebador (gospodarz) czyli ktoś, kto przygotowuje Yerba Mate. Cebador wypija pierwszą porcję naparu, po czym podaje kolejne „zaparzenia” pozostałym uczestnikom kręgu według kolejności dołączania do kręgu, lub częściej według pozycji w hierarchii społecznej.
Każdy wypija całą porcję. Zużyty susz oddaje się Matce Ziemi (Pachamama), innymi słowy wyrzuca się przepite fusy do ziemi. Rytuał trwa do momentu, gdy ostatnia osoba powie „dziękuję” oddając naczynie gospodarzowi.
DZIAŁANIE YERBA MATE
W krajach rdzennego występowania rośliny mate spożywana jest powszechnie w ilościach do 1 litra napoju dziennie. Yerba ma dużo właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Z tego powodu spożywana jest w postaci naparów lub wywarów. Istnieje wiele szkół parzenia oraz kompozycji mieszanek gatunkowych mate.
Wszystkie napary mają działanie pobudzające, które zawdzięczają wysokiej naturalnej zawartości kofeiny. Również inne alkaloidy purynowe: teobrominy i teofiliny przyczyniają się do pobudzenia. W zależności od gatunku mate zawartość kofeiny może się wahać od 0,5 do nawet 2%. Kofeina, zwana w yerbie mateiną należy do grupy metyloamin. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Dzięki temu ekstrakty wodne kawy, herbaty czy yerby bogate są w zawartą w nich kofeinę. Całkowicie wchłania się do organizmu człowieka w żołądku i jelicie cienkim. Następnie rozprowadzana jest do wszystkich tkanek. Nie kumuluje się w organizmie, ponieważ szybko ulega procesom metabolicznym. Działa pobudzająco – stymuluje aktywność centralnego układu nerwowego.
Pobudza również pracę mięśni i serca przyspieszając tym samym przemianę materii.
Wpływa też na lepszą pracę nerek, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego. Dodatkowo podnosi ciśnienie krwi oraz temperaturę ciała. Ponadto kofeina zwiększa sprawność intelektualną, zmniejsza zmęczenie psychiczne i fizyczne. Oprócz tego obniża także napięcie mięśni gładkich czy naczyń krwionośnych.
Mieszkańcy Ameryki Południowej już od wieków znają i cenią sobie dobroczynne oddziaływanie Yerba Mate.
Nie trzeba być naukowcem, aby na własnej skórze odczuć, że napar ten:
bardzo dobrze pobudza, nie powodując drażliwości żołądka,
likwiduje objawy zmęczenia,
reguluje ciśnienie,
oczyszcza i odżywia organizm,
polepsza samopoczucie,
pozytywnie wpływa na jędrność skóry,
poprawia przemianę materii,
zwiększa odporność.
SKŁAD CHEMICZNY YERBA MATE
Liście ostrokrzewu paragwajskiego zawierają ponad 200 różnych komponentów.
Nie wszystkie jednak przechodzą do naparu. Dla przykładu obecne w roślinie wapno i żelazo nie wypłukuje się pod wpływem wody i praktycznie w całości zostaje w przepitym suszu.
Jednak większość drogocennych substancji jest rozpuszczalnych w wodzie i dostarczamy je wraz z każdym łykiem mate.
Do najważniejszych składników bioaktywnych w naparze Yerba Mate należą:
Ksantyny – kofeina, teobromina oraz (w niewielkich ilościach) teofilina odpowiedzialne m.in. za właściwości pobudzające, wspomaganie pracy umysłowej;
Polifenole – główna grupa związków odpowiedzialnych za właściwości antyoksydacyjne, a więc antyrakowe i przeciw mutagenne ostrokrzewu paragwajskiego;
Saponiny – wywołujące specyficzny, gorzki smak yerba mate oraz powstawanie charakterystycznej pianki na powierzchni naparu. Mają właściwości przeciwzapalne i wpływają pozytywnie na metabolizm cholesterolu;
Makroelementy – magnez, potas, fosfor;
Mikroelementy – mangan, cynk, miedź, chrom, krzem;
Witaminy – A, B1, B2, C, E, PP, H.
Składniki mineralne (mikro- i makroelementy) i witaminy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wpływają na rozwój człowieka i przebieg elementarnych funkcji życiowych. Nie zawsze można wszystkie te składniki dostarczyć z pożywieniem.
Wiele badań naukowych wskazuje yerba mate jako dobre źródło wymienionych wyżej składników.
SPOSÓB PODAWANIA I PRZYGOTOWANIA
Susz yerba mate parzy się w naczyniach zwanych tykwa (to wydrążona, okrągła dynia), lub Palo Santo (wykonane z pachnącego żywicą drewna). Obecnie równie popularne są matera wykonane z gliny, często stanowią małe, ceramiczne dzieła sztuki. Tykwa oraz Palo Santo nadają yerbie charakterystycznego dla siebie zapachu, tykwa dodatkowo przesiąka aromatem ostrokrzewu i wzmacnia jego smak. Rozmiary naczynek wahają się w przedziale maleńkich – ok. 100ml, aż do 500ml. Każdy może znaleźć odpowiedni rozmiar pod swoje potrzeby.
Aby napić się Yerba Mate trzeba także posiadać bombillę – rurkę filtrującą. Jest to rodzaj metalowej lub bambusowej słomki z elementem filtrującym na końcu, czasami również z pierścieniem chłodzącym. Oprócz bambusowych, naturalnych rurek, istnieją metalowe wykonane ze stali nierdzewnej/alpaki/srebra, spłaszczone lub okrągłe na końcu, z łyżeczkowatym filtrem lub spiralnym. Są też tzw. bomby, czyli bardzo duże i okrągłe bombille służące do picia bardzo pylastych, rozdrobnionych Yerba Mate. O bombillę należy dbać przy użyciu wyciorów lub czyścików.
Kiedy mamy już odpowiednie naczynie i bombillę, pozostało przygotować wodę. Powinna mieć ona temperaturę od ok. 70 do 80 stopni C. Jest tak dlatego, że Yerba Mate najlepiej oddaje związki czynne w takiej właśnie temperaturze oraz możemy ją zalewać więcej razy (susz dłużej się wypłukuje, utrzymując wciąż moc).
Dobrze zaparzaną Yerba Mate można zalewać nawet do 10ciu razy! Jeśli zapełnimy matero w połowie suszem yerbowym, wtedy będzie ona bardziej wydajny. Można zacząć jednak od 2-3 łyżek i mieć na uwadze, że ilość wlanej wody rozcieńcza yerbową esencję, natomiast gdy suszu jest więcej, a wody mniej (kilka siorbów i następne zalanie) – spijamy właśnie ową esencję, a ekstrakcja związków czynnych jest niebywale szybsza i zwiększona.
Kompleks witamin z grupy B
Currado – co to jest?
To proces przygotowania naczynia do użytkowania. Służy głównie impregnacji, co zabezpiecza je przed przeciekaniem i zwiększa jego żywotność. Od materiału, z jakiego jest naczynie, zależy sposób wykonania currado.
Currado Calabazy (tykwy)
Currado naczynek wykonanych z owocu Calabazy (odmiana dyni). Polega na napełnieniu naczynka suszem yerba mate do 1/4 objętości. Następnie należy zalać susz wodą w temperaturze do 75 stopni. Zalanie należy pozostawić na noc. W tym czasie wysuszone resztki owocu rozmiękną. To umożliwia wyskrobanie pozostałości miąższu oraz pestek — najlepiej za pomocą łyżeczki. Po oczyszczeniu ponownie zasypujemy naczynie suszem, zalewamy i pozostawiamy na noc. W późniejszym etapie wystarczy wypłukać wnętrze strumieniem zimnej wody. Tykwa jest gotowa do pierwszego użycia.
Currado drewnianych materek
Materka wykonane z drewna (najczęściej Palo Santo lub Algarobbo) należy dokładnie wypłukać bieżącą wodą. Po wyschnięciu należy natłuścić wnętrze oliwą lub olejem (według uznania). Następnie pozostawić na dwie doby do całkowitego wchłonięcia. Jeżeli po tym czasie występują jeszcze resztki tłuszczu-usuwamy je suchą szmatką. W następnym etapie zasypujemy naczynie suszem i zalewamy wodą w temperaturze do 75 stopni. Zalane naczynie pozostawiamy na noc.
Teraz wystarczy jedynie wypłukać naczynie pod bieżącą wodą i cieszyć się piciem yerba mate.
Poza tym yerba mate ma wiele zalet!
Yerba Mate pobudza lepiej niż kawa i co ważne, nie powoduje skoków kofeiny czy problemów z zasypianiem.
Wpływa na trawienie.
Mate ma pozytywny skutek na układ sercowo-naczyniowy – zapobiega to miażdżycy i problemom z sercem.
Wzmacnia odporność oraz maskuje oznaki starzenia.
Badania dowiodły, że Yerba mate ma działanie przeciwnowotworowe.
Zabija uczucie głodu.
Dostarcza do organizmu minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Są to: witaminy A, C, E, z grupy B, wapń, mangan, żelazo, selen, potas, magnez, fosfor, cynk, a także karoten, kwasy tłuszczowe, chlorofil, flawonole, polifenole, inozytol, pierwiastki śladowe, przeciwutleniacze, garbniki i co najmniej 15 aminokwasów.
Zapobiega próchnicy zębów.
Neutralizuje wolne rodniki.
Daje możliwość cieszenia się tym napojem ze znajomymi/rodziną.
Przeciwwskazania, yerba mate w czasie ciąży i karmienia piersią, działania niepożądane
Działania niepożądane
Wysokie dawki kofeiny obecnej w yerba mate mogą powodować skutki uboczne takie jak zdenerwowanie, kołatanie serca
i bezsenność.
Przeciwwskazania
Osoby, którym ze względu na zawartość kofeiny nie wskazane jest picie kawy lub herbaty nie powinny pić także yerba mate.
Ciąża a picie yerba mate
Nie wykazano żadnych zależności pomiędzy piciem yerba mate a przebiegiem ciąży i rozwojem płodu. Jednak ze względu na zawartość kofeiny zalecane jest ograniczenie picie yerba mate. Food Standards Agency zaleca ograniczenie spożycia kofeiny podczas ciąży do maksymalnie 200 mg dziennie.
Badanie przeprowadzone w Pelotas, w południowej Brazylii od 1 stycznia do 31 grudnia 1993 roku objęło 5304 matki.
W analizie uwzględniono wyłącznie porody pojedyncze, których było 5189. Przeprowadzano wywiady z matkami i rejestrowano wagę dziecka i wiek ciążowy przy urodzeniu.
68% matek poinformowało, że spożywało yerba mate przynajmniej raz w tygodniu, przez cały okres ciąży.
Badanie nie wykazało żadnego związku picia mate z przedwczesnym porodem ani z wagą dziecka poniżej normy.
Lokalnie wypija się przeciętnie 1,8 litra mate dziennie (o zawartości kofeiny około 17 mg/100ml) co odpowiada spożyciu 300 mg kofeiny dziennie.
Karmienie piersią a picie yerba mate
Kobiety karmiące piersią powinny ograniczyć picie mate do maksymalnie 2 kubków dziennie. Kofeina przechodzi do mleka matki i może powodować nadmierną pobudliwość dziecka oraz trudności z zaśnięciem. Dlatego wskazane jest ograniczenie ilości i mocy wszelkich napojów zawierających kofeinę (także kawy i herbaty).
Yerba Mate w suplementach
Napar z ostrokrzewu sam w sobie możemy całkiem śmiało nazwać suplementem, ponieważ zawiera bardzo dużo cennych witamin i skł. mineralnych.
Przyjrzyjmy się jak to dokładnie jest z Yerba Mate i składem obfitującym w te cenne elementy.
W naszej Mate znajduje się cały szereg witamin, takich jak: A, E, C, B1, B2, czy H.
Są one bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Pozwalają zachować zdrowie i cieszyć się urodą. Mają wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Podobnie jest w minerałami, których również nie brakuje w naparze z ostrokrzewu paragwajskiego. Znajdziemy w nim potas, żelazo, karoten, wapń, magnez, krzem i wiele innych składników. Trudno o bogatsze źródło drogocennych elementów.
Wpływ na otyłość i kontrolę wagi
Otyłość staje się coraz większym problemem w wielu krajach, przez co przeprowadza się obecnie badania mające na celu powstrzymanie tej epidemii. W kwestii chudnięcia i kontroli wagi wykazano potencjalny efekt Mate, co poparły bieżące badania.
Otyli mężczyźni i kobiety spożywający yerba mate wykazali obniżony współczynnik oddechowy (respiratory quotient, RQ), wskazując na zwiększenie poziomu utleniania tłuszczów. Ziołowy napar z yerba mate, guarany i damiany wykazał drastyczne spowolnienie opróżniania żołądka, jak i zmniejszenie czasu potrzebnego do osiągnięcia poczucia sytości.
Po 45 dniach następowało znaczące obniżenie wagi u pacjentów z nadwagą.
Yerba mate wykazała swój potencjał przy odchudzaniu i rozważa się jej użycie jako suplementu diety.
Dodawanie składników takich, jak yerba mate, guarana i damiana do suplementów okazało się skuteczne w zmniejszaniu wagi. W losowej, podwójnie ślepej próbie klinicznej z kontrolą placebo, yerba mate była podana w formie suplementu, który zawierał również zieloną herbatę, szparagi, czarną herbatę, guaranę i wyciąg z fasolki. Wyniki tych badań wykazały zmniejszenie tkanki tłuszczowej i zmianę w indeksie składu ciała. Stwierdzono, że wpływ na utratę wagi Mate zawdzięcza zawartości kofeiny, przyczyniającej się do aktywności lipolitycznej, bądź zawartości saponin, wpływających na metabolizm cholesterolu i opóźnienie wchłaniania tłuszczów spożywczych.
Yerba mate może również wpływać na inne aspekty metabolizmu lipidów. Potrafi wstrzymać miażdżycę tętnic u królików karmionych dietą wysokotłuszczową i wodnym wyciągiem z yerba mate.
Podawanie wyciągu z yerba mate szczurom karmionym dietą wysokocholesterolową skutkowało obniżeniem zawartości cholesterolu i triglicerydów. Mate okazała się mieć także potencjał jako pomoc w trawieniu ze względu na efekt cholesterolowy, zwiększając przepływ żółci. Jedno z badań wykazało również, że Mate potrafi rozluźnić naczynia łożysk tętniczych u szczurów.
Działanie metaboliczne mate wydaje się objawiać zdolnością do podtrzymywania glikolizy tlenowej (rozszczepianie węglowodanów) podczas ćwiczeń prowadzonych przez dłuższy czas.
Prowadzi do spalania większej ilości kalorii, zwiększa wydajność układu krążenia i opóźnia glikozę tlenową oraz prowadzi do produkcji kwasu mlekowego podczas ćwiczeń.
Badania udowadniają, że yerba mate wspomaga system odpornościowy organizmu. Naukowcy twierdzą, że jest to zarówno bezpośrednie działanie przeciwko zarazkom, bakteriom i wirusom, jak również podniesienie poziomu ogólnej odporności organizmu.
Odżywcze składniki tej rośliny prawdopodobnie odgrywają tu główną rolę, ale możliwe jest także, że inne czynniki mają na to wpływ, stymulując aktywność białych ciałek krwi.
Badania Instytutu Pasteura, przeprowadzane na ostrokrzewie paragwajskim wykazały jego bardzo ważną rolę w procesie regeneracji komórek ludzkiego organizmu.
Odżywcze właściwości yerba mate zostały wykorzystane przez argentyński rząd. Praktykuje się wprowadzanie yerba mate do diety dzieci w biednych regionach kraju.
Jak widać yerba mate ma wiele korzyści i nawet jeżeli nie przekonują niektórych te zdrowotne – to jest to pewnego rodzaju rytuał jak picie kawy i mam nadzieję, że w Polsce coraz więcej osób się do niej przekona, gdyż po prostu warto!
Jest cała skomplikowana ''procedura'' parzenia, ale podróżnik WC podaje proste zasady,
czyli luz i spoko :
https://youtu.be/v8ocmnGPBccYerba mate Cejrowskiego!
to smacznego!