https://www.sott.net/article/412764-App ... arkinson-s
"Usunięcie wyrostka korelowało z wyższym ryzykiem choroby Parkinsona
Hannah Sparks
New York Post
Czw., 09 maja 2019 13:50 UTC
Prawdziwym celem pozornie obojętnego ludzkiego wyrostka robaczkowego jest nadal wymykanie się współczesnej medycynie, ale nowe badanie sugeruje, że
ci, którzy usunęli narząd z powodu zapalenia wyrostka robaczkowego, są trzy razy bardziej narażeni na rozwój choroby Parkinsona.
Zapalenie wyrostka robaczkowego jest definiowane jako zapalenie lub pękanie wyrostka robaczkowego, małego narządu znajdującego się u podstawy jelita grubego. Każdego roku około 300 000 Amerykanów usuwa wyrostek robaczkowy, zwykle z tego powodu.
Tymczasem choroba Parkinsona, wyniszczająca choroba neurologiczna powstająca w środkowym mózgu, uderza w USA około 200 000 rocznie, w tym tak znanych pacjentów, jak Michael J Fox, który od tego czasu walczył o wyleczenie z Fundacji Michaela J Foxa rok 2000. Znany cierpiący na chorobę Parkinsona Robin Williams odebrał sobie życie w 2014 roku, pozostawiając wielu do spekulacji, czy próbował uniknąć życia z wyniszczającą chorobą.
Korzystając z danych ponad 62 milionów pacjentów w USA, naukowcy z Case Western Reserve University i University Hospitals Cleveland Medical Center odkryli, że 488,190 z nich zostało usuniętych. Spośród nich u 4,470 ostatecznie zdiagnozowano chorobę Parkinsona - około jeden procent grupy wyrostka robaczkowego.
Badacze zastanawiają się, czy to odkrycie rzuci światło na pochodzenie choroby Parkinsona i związek między mózgiem a jelitami, i uważają, że określone białko, alfa-synukleina, może odgrywać rolę w związku między wyrostkiem robaczkowym a chorobą Parkinsona.
„Ostatnie badania nad przyczyną choroby Parkinsona koncentrowały się wokół alfa synukleiny, białka występującego w przewodzie pokarmowym na początku choroby Parkinsona” - mówi dr Mohammed Sheriff. „Dlatego naukowcy z całego świata badają przewód pokarmowy, w tym wyrostek robaczkowy, w poszukiwaniu dowodów na rozwój choroby Parkinsona”.
Gromady alfa synukleiny, zwane ciałami Lewy'ego, gromadzą się w mózgach i jelitach pacjentów z chorobą Parkinsona. Wierząc, że ciała Lewy'ego zaczynają się w jelitach, naukowcy mają nadzieję, że odkryją sposób, aby powstrzymać kępy przed podróżowaniem do mózgu przez nerw błędny.
Badania te doprowadziły wielu ekspertów do przekonania, że wyrostek robaczkowy, od dawna uważany za zbyteczny narząd śladowy, może w rzeczywistości odgrywać rolę w zwalczaniu infekcji.
„Te badania pokazują wyraźny związek między wyrostkiem robaczkowym lub usunięciem wyrostka robaczkowego a chorobą Parkinsona, ale jest to jedynie związek” - mówi dr Sheriff. „Potrzebne są dodatkowe badania w celu potwierdzenia tego połączenia i lepszego zrozumienia mechanizmów.”
https://www.sott.net/article/427963-Gut ... ns-disease
"Siła jelit: bakterie jelitowe mogą spowolnić - a nawet odwrócić - chorobę Parkinsona
Wyniki badań
Sob., 18 stycznia 2020 00:01 UTC
Choroba Parkinsona, postępujące zaburzenie układu nerwowego, które znacznie wpływa na ruch, może mieć szkodliwy wpływ na jakość życia. Chociaż są dostępne leki, które pomagają kontrolować jego objawy, nie ma znanego lekarstwa na tę chorobę.
Jednak naukowcy z uniwersytetów w Edynburgu i Dundee w Szkocji zidentyfikowali ostatnio potencjalną zmianę gry w walce z chorobą Parkinsona. Często występująca w naszych żołądkach bakteria probiotyczna lub „dobra” bakteria, która pomaga utrzymać zdrowie układu trawiennego, wydaje się być w stanie spowolnić, a nawet odwrócić akumulację białka, o którym wiadomo, że jest związane z chorobą Parkinsona.
Podstawą tych odkryć były wcześniejsze badania, które wykazały związek między funkcją mózgu a bakteriami jelitowymi. Teraz, korzystając z grupy glisty,
badanie wykazało, że probiotyk o nazwie Bacillus subtilis jest w stanie zatrzymać tworzenie toksycznych grudek w mózgu, które utrudniają przepływ dopaminy. Dopamina, oprócz innych zastosowań, jest integralna z koordynacją ruchu.
W mózgach pacjentów z chorobą Parkinsona gromadzi się białko znane jako alfa-synukleina, tworząc wspomniane toksyczne grudki. Te grudki powodują śmierć komórek nerwowych, które powinny wytwarzać dopaminę. To właśnie utrata tych komórek powoduje objawy choroby Parkinsona, takie jak drżenie lub ogólne spowolnienie ruchu.
Zespół badawczy wykorzystał genetycznie zmienioną grupę glisty, zdolną do wytwarzania ludzkiej wersji alfa-synukleiny tworzącej skupiska. Robaki te były karmione różnymi bez recepty probiotykami, aby sprawdzić, czy którykolwiek z nich wpłynął na późniejsze tworzenie się grudek.
Wyniki eksperymentu wykazały, że Bacillus subtilis miał silny efekt ochronny, który zapobiegał gromadzeniu się białka alfa-synukleiny. Probiotyk potrafił nawet pozbyć się wcześniej istniejących grudek, które już powstały w robakach. Po podaniu Bacillus subtilis ruchy robaków natychmiast uległy poprawie.
„Wyniki dają okazję do zbadania, w jaki sposób zmiana bakterii tworzących nasz mikrobiom jelitowy wpływa na chorobę Parkinsona. Kolejnym krokiem jest potwierdzenie tych wyników u myszy, a następnie szybkie testy kliniczne, ponieważ testowany probiotyk jest już dostępny w handlu” mówi Główny badacz dr Maria Doitsidou z Centre for Discovery Brain Sciences na Uniwersytecie w Edynburgu.
To badanie jest najnowszym z szeregu badań przeprowadzonych w ciągu ostatnich kilku lat, wskazujących, że mikrobiom jelitowy w każdym z naszych żołądków odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu mózgu.
„Choroba Parkinsona jest najszybciej rozwijającą się chorobą neurologiczną na świecie. Obecnie nie ma leczenia, które mogłoby spowolnić, odwrócić lub uchronić kogoś przed postępem, ale finansując takie projekty, przyspieszamy dzień, w którym nastąpi”, zauważa dr Beckie Port, kierownik badań w Parkinson's UK. „Uważa się, że zmiany w mikroorganizmach w jelitach odgrywają rolę w inicjacji choroby Parkinsona i są związane z niektórymi objawami, dlatego trwają badania nad zdrowiem jelit i probiotykami.
„Wyniki tego badania są ekscytujące, ponieważ pokazują związek między bakteriami w jelitach a białkiem w sercu Parkinsona, alfa synukleiny. Badania, które identyfikują bakterie korzystne w chorobie Parkinsona, mogą nie tylko poprawić objawy, ale nawet przede wszystkim chronić ludzi przed zachorowaniem ”- podsumowuje.
Badanie zostało opublikowane w Cell Reports."