Re: SERCE
: piątek 03 sty 2020, 23:46
https://www.sott.net/article/292552-Ill ... ary-advice
Ilustrowana historia chorób serca 1825–2015: zwroty absurdalnej porady dietetycznej
Alan Watson
dietheartnews.com
Niedz., 19 sierpnia 2012 11:33 UTC
1825-2015 Wytyczne dietetyczne
1825 Francuski prawnik i łasuch Brillant-Savarin publikuje „Fizjologię smaku”, w której twierdzi, że zidentyfikował lek na otyłość: „Mniej więcej sztywna abstynencja od wszystkiego, co jest skrobiowe lub mączne”.
1830 Spożycie cukru w USA wynosi 15 funtów na mieszkańca (w większości melasa). Dzisiaj: 150 funtów na mieszkańca (w większości syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy).
1863 William Banting opublikował List o Corpulence, skierowany do opinii publicznej. Banting stracił 85 funtów na diecie wysokotłuszczowej, z ograniczoną zawartością węglowodanów. British Medical Journal i Lancet poinformowali, że dieta Bantinga może być niebezpieczna: „Radzimy panu Bantingowi i każdemu z jego rodzaju, aby nie wtrącał się ponownie w literaturę medyczną, ale zadowalał się własnym biznesem”.
1880-1910 Populacja USA podwoiła się z 37 do 75 milionów. Jedna na trzy osoby mieszkała na farmie - i jadła z farmy. Populacja USA liczy dziś ponad 300 milionów, a około 1 procent żyje na farmie.
Image1906 Powieść Uptona Sinclaira Dżungla ujawniła niehigieniczne i nieludzkie warunki w rzeźniach w okolicach Chicago. Zgłoszona sprzedaż mięsa spadła o 50 procent i odzyskanie zajęło lata. Jak dziś jest tak, najbezpieczniejsze mięso najwyższej jakości zostało wypasane na pastwiskach w małych mieszanych gospodarstwach, które rozsypały znaczną część amerykańskiego krajobrazu.
1910 Ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II wynosi 1 na 30; dziś 1 na 3 według Centrum Kontroli Chorób (CDC) w Atlancie.
1910 Spożycie masła = 18 funtów na mieszkańca - śmiertelność z powodu chorób serca wynosiła poniżej 10 procent. (Zakażenia zabiły większość ludzi; wysoki odsetek niemowląt i kobiet w wieku rozrodczym zmarła podczas porodu.) Dziś, kiedy spożywamy naszego „wiejskiego chuligana”, śmiertelność z powodu chorób serca wynosi od 40 do 45 procent. Dr Andrew Weil i nieżyjący już dr Robert C. Atkins zgadzają się: „Jedz masło; nie margarynę, niezależnie od twierdzeń producenta!”
Image1910 Smalec, tłuszcz wytopiony ze świń żyjących na zewnątrz, był tłuszczem kulinarnym nr 1 - cieszącym się 70 procentami rynku. Smalec był najlepszym źródłem witaminy D i dobrym źródłem kwasu palmitolowego, jednonienasyconego przeciwdrobnoustrojowego kwasu tłuszczowego, który zabija bakterie i wirusy. Obecnie wysoko przetworzony olej sojowy ma 70 procent rynku; zero witaminy D. Teraz ci sami eksperci, którzy kazali nam nie jeść smalcu, mówią nam, że mamy niedobór witaminy D!
Image1911 Proctor & Gamble przedstawia Crisco, pierwszy tłuszcz z uwodornionego tłuszczu roślinnego. P & G kupił patent na uwodornienie od angielskiej firmy, która próbowała wytwarzać świece ze sztucznie utwardzonego tłuszczu. Gdy elektryfikacja na wsi zmiotła rynek świec, P & G uwodorniony olej roślinny wprowadził Crisco, tanią alternatywę dla smalcu. Crisco charakteryzował się znacznie dłuższym okresem przydatności do spożycia i przez dziesięciolecia dał niczego niepodejrzewającym Amerykanom setki milionów funtów kwasów tłuszczowych trans.
1912 Dr James B. Herrick po raz pierwszy opisał formę choroby serca, którą nazwał „stwardnieniem tętnic”.
1918 Wprowadzenie elektrokardiogramu pomaga rozpocząć kardiologię.
1920 Gdy słodkie napoje bezalkoholowe stają się popularne, spożycie cukru osiąga 100 funtów na mieszkańca.
1921 Kanadyjski lekarz Frederick Banting i student medycyny Charles H. Best odkryli hormon insuliny w ekstraktach trzustkowych psów.
1924 Czterech kardiologów założyło American Heart Association (AHA) - stowarzyszenie lekarzy nie gromadzące funduszy.
1930 Zużycie margaryny osiąga 2,6 funta na mieszkańca - i rośnie - podobnie jak sprzedaż uwodornionego tłuszczowego Crisco uwodornionego tłuszczu.
Image 1934 Opracowano badanie krwi na poziom cholesterolu. (Ponieważ cholesterol można było zmierzyć, nie trzeba było długo czekać na winę!)
Biochemicy z Columbia University z 1937 r. David Rittenberg i Rudolph Schoenheimer wykazali, że cholesterol w diecie ma bardzo niewielki wpływ na cholesterol we krwi. Nigdy nie obalono, do dziś wytyczne dietetyczne USA ograniczają cholesterol w diecie do mniej niż 300 miligramów dziennie.
1948 Zwiększone niedobory masła i smalcu podczas II wojny światowej, spożycie tłuszczu roślinnego osiąga 28 funtów na mieszkańca. Spożycie tłuszczów trans stale rośnie wraz ze spadkiem spożycia tłuszczów nasyconych w XX wieku.
1948 National Heart Act utworzył National Heart Institute i National Heart Council.
Image1948 American Heart Association ponownie wynalazło się jako organizacja zbierająca fundusze i zatrudniła byłego sprzedawcę biblijnego (Mr. Betts) oraz agencję PR do zbierania funduszy. W „Heart Night at the Copacabana” wzięły udział gwiazdy filmowe i gwiazdy Hollywood.
1949 American Heart Association zbiera 3 miliony dolarów.
1949 Arterioskleroza została dodana do Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób (ICD), powodując gwałtowny wzrost zgłaszanych zgonów z powodu chorób serca - co najmniej wywołując epidemię chorób serca.
Image1949 Pasteryzowane mleko jest obowiązkowe, Podczas II wojny światowej skażone mleko produkowane przez niedoświadczonych zastępczych robotników mleczarskich zabiło wiele osób. Rząd obwiniał surowe mleko; nie zastępcy robotnicy (a nie przemieszczenia wojny). Pasteryzacja zabija enzymy, które ułatwiają wchłanianie białek z mleka i niszczy wiele innych kluczowych składników odżywczych, w tym witaminę B-12.
1950 Korzystając z nowo wynalezionej jedynej w swoim rodzaju wirówki, naukowiec z University of California John Gofman odkrył kilka podobnych do tłuszczu substancji krążących we krwi, w tym LDL i VLDL. W tym czasie - 60 lat temu - poinformował, że całkowity cholesterol (TC) był „niebezpiecznie słabym predyktorem” chorób serca.
Image 1951 Ancel Keys, profesor Uniwersytetu Minnesoty, bierze udział w konferencji w Rzymie na temat żywienia i chorób i dowiaduje się, że choroby serca występowały rzadko w niektórych populacjach śródziemnomorskich, które stosowały dietę o niższej zawartości tłuszczu. Zauważył także, że Japończycy stosowali diety o niskiej zawartości tłuszczu i niski wskaźnik chorób serca. Na podstawie tych obserwacji postawił hipotezę, że tłuszcz był przyczyną chorób serca.
1951 The Practice of Endocrinology, podręcznik opublikowany przez siedmiu wybitnych brytyjskich klinicystów. Zalecenia dotyczące odchudzania były prawie identyczne z zaleceniami Bantinga (patrz 1863). Pokarmy, których należy unikać: Chleb i wszystko inne wykonane z mąki; płatki zbożowe, w tym płatki śniadaniowe i budynie mleczne; ziemniaki i wszystkie inne warzywa korzeniowe; żywność zawierająca cukier i wszystkie słodycze.
1953 Ancel Keys, przekonany, że dieta jest przyczyną chorób serca, opublikował swoją analizę Six Country, sugerując związek między tłuszczem z diety a śmiertelnością z powodu chorób serca. Krytycy zwrócili uwagę, że Keys ma dane dla 22 krajów, ale wybrały dane z zaledwie 6. (Na przykład Keys wykluczył Francję, kraj o diecie wysokotłuszczowej i niskim wskaźniku chorób serca.) Keys wybrane dane - oszukał!
Image 1955 Prezydent Eisenhower doznał pierwszego zawału serca w wieku 64 lat. Został zastosowany w bardzo nagłośnionej diecie o niskiej zawartości tłuszczu i niskiej zawartości cholesterolu. Przez następne sześć tygodni odbywały się dwa razy dziennie konferencje prasowe na temat kondycji prezydenta. Jego całkowity cholesterol w momencie ataku wynosił 165 ml / dl. Eisenhowerowi nakazano jeść suche tosty i Sankę na śniadanie i jeść tylko 1 jajko na tydzień. Jego cholesterol zaczął wspinać się na dietę o niskiej zawartości tłuszczu i niskiej zawartości cholesterolu, aż osiągnął 259 w dniu, w którym opuścił urząd. Eisenhower miał jeszcze kilka zawałów serca i ostatecznie zmarł z powodu chorób serca.
obraz
1955 John Gofman poinformował, że węglowodany podnoszą VLDL - lipoproteinę, która transportuje tłuszcze krwi (trójglicerydy) wytwarzane w wątrobie z węglowodanów. Gofman napisał: „Ograniczenie węglowodanów obniżyłoby VLDL”. Nadmiar węglowodanów = podwyższone stężenie trójglicerydów = więcej VLDL = zwiększone ryzyko chorób serca.
Image1956 American Heart Association (AHA) prowadzi ogólnopolską zbiórkę pieniędzy we wszystkich trzech sieciach telewizyjnych, wzywając Amerykanów do ograniczenia spożycia tłuszczu całkowitego, tłuszczów nasyconych i cholesterolu. AHA zalecała margarynę „zdrową dla serca”, olej kukurydziany, płatki śniadaniowe i odtłuszczone mleko - ta sama dieta, z którą Prezydent Eisenhower niestety nie radził sobie.
1956 John Gofman donosi, że większość osób z chorobami serca miała podwyższony poziom trójglicerydów (TG) i obniżoną HDL - nie „wysoki cholesterol”. Gofman obwinił chorobę serca za „lipemię indukowaną węglowodanami”. Jego badania były sprzeczne z pozyskiwaniem funduszy American Heart Association i zostały całkowicie zlekceważone przez mocarstwa.
Image 1957 Hilde Bruch, najważniejszy autorytet w dziedzinie otyłości w dzieciństwie, napisał: „Wielkim postępem w kontrolowaniu diety w otyłości było uznanie, że mięso nie wytwarza tłuszczu, ale że chleb i słodycze prowadzą do otyłości”.
1957 Margaryna po raz pierwszy sprzedała masło. Spożycie margaryny na mieszkańca wzrosło do 9 funtów. Przez dziesięciolecia margaryna była znaczącym źródłem tłuszczów trans. Podczas gdy masło jest dobrym źródłem witaminy A zwalczającej infekcje, margaryna jej nie ma. Margaryna. tłuszcz roślinny i roślinne oleje spożywcze zawierają nadmiar kwasu linolowego omega 6. Jeśli jest tłuszcz masowego rażenia - niebezpieczny przy każdym posiłku - to jest to. Nadmiar kwasów omega 6 powoduje obrażenia i stany zapalne w tkankach organizmu.
1960 Opracowano badanie krwi na insulinę.
Image1960 Jack La Lanne był jedynym amerykańskim guru fitness! Otyłość nie jest problemem zdrowia publicznego. Przychody w branży klubów zdrowia: 200 milionów USD. Kiedy ćwiczenia były po prostu zabawą (nie obsesją), otyłość nie była problemem zdrowia publicznego.
Image1961 Ekscytujące rzeczy! American Heart Association zebrało 35 milionów dolarów i oficjalnie przyjęło dietę niskotłuszczową członka zarządu AHA Ancel Keys. W styczniu 1961 r., W tym samym miesiącu, gdy chory Eisenhower opuszcza biuro, Keys opublikował okładkę magazynu Time. Odtąd media będą wzmacniać mantrę o niskiej zawartości tłuszczu = dobre zdrowie.
Framingham Heart Study 1961 (dane z pięciu lat). Mężczyźni poniżej 50 roku życia z podwyższonym poziomem cholesterolu byli bardziej narażeni na choroby serca. Jednak ta grupa podatnych na zagrożenia mężczyzn w średnim wieku również częściej paliła, miała nadwagę, a nie była
eriction - słynne „czynniki ryzyka” Framingham i podwyższony poziom cholesterolu znajdowały się na szczycie listy. Ponadto ci mężczyźni mieli wysoki poziom cukru we krwi, co zupełnie nie istniało. I to były skojarzenia - nie przyczyna i skutek. W Framingham, gdy mężczyźni osiągnęli 50 lat - wiek, w którym wzrasta ryzyko zawału serca - nie było związku między podwyższonym poziomem cholesterolu a chorobami serca. To ostatnie odkrycie zostało powitane milczeniem przez kardiologię USA.
1961 Pete Ahrens z Rockefeller University i Margaret Albrink z Yale poinformowali, że podwyższone stężenie trójglicerydów wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca oraz że diety o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości węglowodanów podnoszą poziom trójglicerydów. Węglowodany - nie tłuszcz - zwiększają ryzyko chorób serca.
Image 1966 Jeremiah Stamler, profesor Northwestern University, członek zarządu AHA i zwolennik Ancel Keys, promuje przejście na tłuszcze roślinne w swojej książce samopomocy, Twoje serce ma dziewięć żyć, finansowanej przez twórców Mazola Corn Oil i Margaryny Fleissmanna.
1967 W Journal of American Medical Association (JAMA) Peter Kuo z University of Pennsylvania poinformował, że spośród 286 skierowanych do niego miażdżycy 90% miało podwyższone stężenie trójglicerydów. Ale to i wszystkie inne badania, które zakwestionowały „Ewangelię według kluczy”, zostały pominięte przez zwolenników Diet Heart.
Image1970 Wytyczne American Heart Association dotyczące tłuszczów obejmują teraz dzieci i kobiety w ciąży. W rezultacie rządowy program WIC - pomoc żywnościowa dla kobiet z małymi dziećmi - zezwala tylko na odtłuszczone lub beztłuszczowe mleko dzieciom w wieku powyżej 2 lat - oraz na wszystkie słodkie soki i płatki zbożowe, które mogą jeść!
1970 Margaret Albrink, Peter Kuo, Lars Carlson i Joseph Goldstein poinformowali, że podwyższone stężenie trójglicerydów (TG) występowało częściej u pacjentów z chorobami serca niż cholesterol. Potwierdzili, że większość osób z chorobami serca ma coś, co Gofman nazwał „lipemią indukowaną węglowodanami”.
1971 Opublikowano bestsellerową dietę przeciwmięsną dla małej planety - argument Francisa Moore'a Lappe za wegetarianizmem w celu nakarmienia biednych ludzi na świecie. W latach siedemdziesiątych po Wietnamie zasugerowano, że Amerykanie czują się winni z powodu obfitości dobrego zdrowego jedzenia i coraz więcej czerwonego mięsa i tłuszczów nasyconych obwinianych było za wszystko.
Image1972 Po przepisaniu pacjentowi swojej diety przez 10 lat, dr Robert C. Atkins publikuje Diet Revolution, zalecając dietę wysokotłuszczową w celu zmniejszenia masy ciała. Atkins sprzedaje milion egzemplarzy w ciągu 6 miesięcy. Atkins po raz pierwszy dowiedział się o wartości diety wysokotłuszczowej w odchudzaniu w artykule autorstwa dr Alfreda Penningtona w czasopiśmie Journal of American Medical Association (JAMA).
Amerykańskie Stowarzyszenie Medyczne (AMA) z 1973 r. Atakuje dr Atkinsa, nazywając jego dietę wysokotłuszczową „niebezpiecznym oszustwem”. Atkins broni się przed komitetem kongresowym - śmiejąc się aż do banku!
Framingham Heart Study 1974 (24 lata). Mężczyźni z poziomem cholesterolu poniżej 190 mg / dl byli trzy razy bardziej narażeni na raka jelita grubego niż mężczyźni z poziomem cholesterolu powyżej 220 mg / dl. W Framingham istniał silny związek między niskim poziomem cholesterolu a przedwczesną śmiercią. Ponadto nie było związku między podwyższonym poziomem cholesterolu a nagłą śmiercią.
1976 FDA nadaje status GRAS (ogólnie uważany za bezpieczny) uwodornionemu olejowi sojowemu - mimo że biochemik lipidów, dr Mary Enig, ostrzegła rząd, że - wśród wielu zagrożeń - tłuszcze trans zakłócają receptory insuliny na błonach komórkowych, zwiększając w ten sposób ryzyko cukrzyca. (Dopiero w 2005 r. Wytyczne dietetyczne słabo ostrzegały Amerykanów, aby „ograniczali kwasy tłuszczowe trans” poprzez wtłaczanie trans nasyconych tłuszczów do nowej, bezsensownej kategorii zwanej „Bad Fat”.
Image1976 Nathan Pritikin otwiera swoje pierwsze „niskotłuszczowe” Centrum Długowieczności. Jednym z uczestników jest pulchny senator USA George McGovern (Demokrata, SD). Chociaż zrezygnował z programu Pritikin, senator McGovern był przekonany, że tłuszcz nas otula i jest odpowiedzialny za „zabójcze choroby”, takie jak rak i choroby serca. (Nathan Pritikin popełnił samobójstwo wiele lat później, gdy jego dieta niskotłuszczowa nie ochroniła go przed białaczką).
Image1976 Dwustronny senator George McGovern, dodatkowa komisja legislacyjna ds. Żywienia i potrzeb człowieka, prowadzi 2-dniowe przesłuchania w sprawie „Dieta i choroby zabójców”. Pracownicy to prawnicy i byli dziennikarze bez wykształcenia naukowego. InGood Calories, Bad Calories, Gary Taubes donosi, że McGovern i jego pracownicy wzięli udział w przesłuchaniach silnie stronniczych na korzyść antytłuszczowej hipotezy Keysa.
1977 „Rozpętało się piekło!” w Waszyngtonie po opublikowaniu proponowanych wytycznych. Główni gracze - jak American Medical Association - i naukowcy z federalnych agencji rządowych byli przerażeni tym, co wymyślił McGovern i jego zespół nienaukowców. W tym momencie McGovern był zmuszony zaplanować sześć dodatkowych przesłuchań.
1978 Po przeprowadzeniu sześciu dodatkowych przesłuchań, Komitet Specjalny Senatu McGovern'a wydaje pytania
ostateczna wersja Wytycznych dietetycznych dla Amerykanów. Po niewielu zmianach, po raz pierwszy agencja rządu federalnego USA mówi Amerykanom, aby jedli mniej tłuszczu. Nick Mottern, wegetarianin, którego bohaterami byli Ancel Keys i Jeremiah Stamler, otrzymał wyłączne zadanie napisania pierwszych w historii celów dietetycznych dla Stanów Zjednoczonych.
Image1978 Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (HFCS) wchodzi na rynek słodzików. Do 1985 r. 50 procent słodzika spożywanego przez Amerykanów stanowiło HFCS. W połączeniu HFCS i biały cukier tworzą metaboliczny korek w wątrobie, co powoduje zarówno większą produkcję insuliny, jak i oporność na insulinę w tym samym czasie. Nie dobrze
1980 Poziom otyłości w USA utrzymywał się między 12 a 14 procentami od 1960 do 1980. Po 1980 roku - a zwłaszcza po 1990 roku - otyłość gwałtownie wzrosła. Obecnie wszystkie 50 stanów ma wskaźniki otyłości ponad 20 procent.
1980 Pomimo poważnych kontrowersji dotyczących ustaleń Komitetu McGovern, Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych wydał pierwsze w historii Wytyczne dietetyczne dla Amerykanów o niskiej zawartości tłuszczu. Odważnie na okładce: „JEŚĆ MNIEJ TŁUSZCZU, NASIONA TŁUSZCZ I CHOLESTEROL”. Wciąż niesprawdzona hipoteza Key'a, że tłuszcz pochodzący z diety był przyczyną chorób serca, stała się obecnie „kamieniem węgielnym amerykańskiej polityki żywieniowej” i tak jest do dziś.
Rozczarowujące wyniki z 1982 r. W badaniu MRFIT National Institutes of Health. Uczestnicy spożywający dietę niskotłuszczową, wysokowęglowodanową, roślinną, mieli więcej zgonów niż grupa „zwykłej opieki” pozostawiona samym sobie. Dwa lata po przejściu wytycznych dietetycznych o niskiej zawartości tłuszczu duże badanie nie dowodzi, że diety o niskiej zawartości tłuszczu były bezpieczne lub skuteczne.
1984 Bardziej rozczarowujące wyniki sponsorowanej przez NIH próby wieńcowej pierwotnej profilaktyki (CPPT). Ale po poprawieniu statystyk dyrektor badań Basil Rifkind ogłosił zwycięstwo i stwierdził, że rząd federalny ma ostateczny dowód, że obniżenie poziomu cholesterolu i tłuszczu zmniejszy ryzyko chorób serca. Wielu renomowanych naukowców zakwestionowało metodologię, statystyki „ryzyka względnego” i wypaczone wyniki badania, ale to nieudane badanie i kolejna „Konferencja konsensusowa” NIH w 1984 r. Zakończyła dalszą debatę publiczną.
Image1984 Anthony Gotto, prezes American Heart Association, powiedział: „Jeśli wszyscy pójdą dalej z obniżaniem poziomu cholesterolu, zwyciężymy miażdżycę do 2000 roku”. Ale od 2000 r. W Minneapolis i St Paul wybudowano pięć nowych specjalistycznych szpitali kardiologicznych o wartości ponad 250 milionów dolarów. Chociaż miliony ludzi przyjmują statyny obniżające poziom cholesterolu, częstość występowania chorób serca nie zmniejsza się zgodnie z obietnicą.
1986 Bez nadzoru kongresowego lub wykonawczego National Institutes of Health i prywatni lekarze American Heart Association ustanawiają Narodowy Program Edukacji Cholesterolowej. Wytyczne są wydawane w następnym roku. Po raz pierwszy cholesterol we krwi powyżej 200 mg / dl jest traktowany jako choroba. Firmy zbożowe, udziały w oleju roślinnym i American Medical Association chętnie dołączają do długo oczekiwanej „wojny z cholesterolem”.
Image1986 FDA twierdzi, że „nie ma jednoznacznych dowodów”, że cukier powoduje przewlekłą chorobę. Od tego czasu rząd nie finansował żadnych badań w celu przetestowania hipotezy. Zgodnie z wytycznymi dietetycznymi dla Amerykanów z 2010 r. Nawet 25 procent naszych kalorii można spożywać jako cukier. Bez składników odżywczych - bez błonnika - nie ma problemu!
1986 W tym samym roku, w którym USA ogłosiły „wojnę z cholesterolem”, japońscy lekarze ostrzegają, że niski poziom cholesterolu we krwi jest silnie związany z udarem, najważniejszą przyczyną śmierci w Japonii. Wraz ze wzrostem odsetka tłuszczu w japońskiej diecie po II wojnie światowej liczba śmiertelnych udarów spadła.
1987 Kolejne zignorowane odkrycie w badaniu Framingham Heart Study: „Mieszkańcy Framingham, których poziom cholesterolu spadł w ciągu pierwszych 14 lat, częściej umierali przedwcześnie z powodu chorób serca i raka niż ci, u których poziom cholesterolu pozostał taki sam lub wzrósł”. Czy to nie jest warte poznania?
1987 Mevacor, pierwszy lek statynowy obniżający poziom cholesterolu, został zatwierdzony w rekordowym czasie. Statyny zmniejszają wytwarzanie w wątrobie zarówno cholesterolu, koenzymu Q10 (CoQ10), jak i innych substancji. Mięśnie i serce zużywają najwięcej CoQ10. Nic dziwnego, że częstość występowania zastoinowej niewydolności serca wzrosła ponad dwukrotnie od 1987 r. (Merck ma patent na łączenie CoQ10 ze statyną, ale siedzą na nim od dziesięcioleci).
Michael Jacobson, założyciel Center for Science in the Public Interest (CSPI), był wczesnym i głośnym zwolennikiem przejścia Amerykanów z naturalnego tłuszczu nasyconego - jak kokos - na niezdrowy uwodorniony olej sojowy.
1988 Po zawale serca w wieku 43 lat miliarder Phil Sokolof opublikował w całym kraju reklamy w gazetach zawierające zjadliwą retorykę tłuszczu tropikalnego przeciwko kokosowi i olejowi palmowemu. Wspólnie Centrum Nauki w interesie publicznym - popierane uwodornione ve
tłuszcz do zdobycia - uruchamia atak „Anti-Saturated Fat” na olej kokosowy w popcornie z kina. W wyniku tych kampanii uwodorniony tłuszcz trans zastępuje zdrowy naturalny tłuszcz nasycony w zaopatrzeniu USA w żywność.
obraz
Michael Jacobson, założyciel Center for Science in the Public Interest (CSPI), był wczesnym i głośnym zwolennikiem przejścia Amerykanów z naturalnego tłuszczu nasyconego - jak kokos - na niezdrowy uwodorniony olej sojowy.
1988 Opublikowano raport chirurga generalnego na temat żywienia i zdrowia: „Najwyższy priorytet ma ograniczenie spożycia tłuszczu”.
1988 Po 20 latach badań nad metabolizmem węglowodanów, Gerald Reavan, MD, University of California, ogłasza odkrycie „Syndromu X”, zwanego obecnie zespołem metabolicznym lub chorobą serca związaną z cukrzycą. Zespół X to grupa nieprawidłowości, w tym wysoki poziom cukru we krwi, wysoki poziom insuliny, podwyższony poziom trójglicerydów i obniżona ochronna HDL. W swojej książce Syndrom X dr Reaven powiedział, że przyczyną chorób serca jest nadmiar cukru i nadmiar łatwo przyswajalnych węglowodanów - a nie czerwone mięso.
Image1990 Według CDC w Atlancie, cukrzyca typu II wystartowała jak „niekontrolowany pociąg” około 1990 roku. W 2000 roku CDC podało, że dożywotnie ryzyko cukrzycy wynosi 1 na 3, ponieważ 80 procent cukrzyków umiera z powodu serca choroby, możemy spodziewać się gwałtownego wzrostu choroby niedokrwiennej serca i powolnej, duszącej niewydolności serca w ciągu następnych 2 dekad. (Niewydolność serca jest już wydatkiem Medicare nr 1).
obraz
Porównując epidemię otyłości w kraju z „domem w ogniu”, Walter Willett z Harvardu zmierzał do napojów słodzonych cukrem.
1999 W 14. roku badań Harvard Nurses Study 3000 pielęgniarek zachorowało na raka. Według lidera badań, Waltera Willetta, im mniej tłuszczu zjadły pielęgniarki, tym większe ryzyko zachorowania na raka. Willett powiedział: „Tłuszcz nasycony wydaje się być ochronny ...” Chociaż tłuszcz dietetyczny jest zwolniony z pracy, American Cancer Society i American Heart Association nadal obwiniają raka za czerwone mięso i tłuszcze nasycone - nie za cukier ani za nadmiar węglowodanów.
2000 Olej sojowy ma 70 procent rynku tłuszczów jadalnych w USA Spożycie smalcu pożywnego: mniej niż 1 funt na mieszkańca.
2000 Zużycie cukru w USA sięga 150 funtów na mieszkańca - w większości syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy.
2000 Spożycie masła w USA spada poniżej 4 funtów na mieszkańca.
2000 Znacznie ponad 1 miliard dolarów wydano na próby koncentrujące się na obniżeniu poziomu cholesterolu LDL. W porównaniu z tym wydano niewiele lub wcale pieniędzy na badania oczywistych zagrożeń związanych z dodatkiem cukrów i nadmiaru wysoko przetworzonych przemysłowych olejów z nasion omega-6.
Image2002 Co jeśli to wszystko było wielkim grubym kłamstwem? - Okładka „New York Timesmagazine” Gary'ego Taubesa (7 lipca 2002 r.) Zasygnalizowała, że po trzech dekadach niska zawartość tłuszczu może być w drodze. Taubes wskazał, że nauka o niskiej zawartości tłuszczu nigdy nie została udowodniona i faktycznie opierała się na „skoku wiary”
Badanie McGill University School of Medicine 2003 wykazało, że „powiększone serca wśród otyłych nastolatków są silnym wskaźnikiem poważnych problemów z sercem w przyszłości”. Wskaźniki chorób serca u dzieci obejmowały oporność na insulinę, podwyższony poziom trójglicerydów i obniżony poziom korzystnego HDL.
Image2005 Ponad 30 procent wszystkich Amerykanów jest otyłych klinicznie, a przychody z branży klubów zdrowia sięgają 16 miliardów dolarów. Blisko 40 milionów Amerykanów należy do klubów zdrowia. Boom fizyczny nie ogranicza otyłości, cukrzycy ani częstości występowania chorób serca. Gary Taubes, pisarz naukowy, przekonująco argumentuje, że ćwiczenia pomagają „zwiększyć apetyt”.
Image2005 Masło powraca! Po raz pierwszy od 1957 r. Masło sprzedaje margarynę.
2008 W związku z procesem weryfikacji wytycznych dietetycznych 2010 w ich celownikach, Corn Growers Association wydaje od 20 do 30 milionów dolarów na 18-miesięczną kampanię reklam telewizyjnych „skierowaną do matek” z uspokajającym przesłaniem, że HFCS jest w porządku dla małych dzieci i dzieci - młodych obywateli, których ryzyko wystąpienia cukrzycy w ciągu całego życia wynosi 1 na 3.
2009 W pierwszych sześciu miesiącach roku sektor opieki zdrowotnej wydał 263 miliony dolarów na lobbing, aby chronić swoje dochody z „opieki zdrowotnej”. Według USA Today z 7 października 2009 r. Szpitale, grupy lekarzy, producenci urządzeń i inne grupy handlowe ciężko walczą o „ochronę swoich lenstw”.
2010 Wytyczne dietetyczne z 2010 r. Kontynuowały mantrę o niskiej zawartości tłuszczu = dobre zdrowie. W przeciwieństwie do intensywności mediów związanych z „reformą systemu opieki zdrowotnej”, 13-osobowy Komitet Doradczy ds. Wytycznych Dietetycznych (DGAC) prowadził działalność za zamkniętymi drzwiami. Chociaż DGAC ma za zadanie oprzeć swoją rewizję na „przewadze dowodów naukowych i medycznych”, dowody na korzyść diety o wyższej zawartości tłuszczu zostały po prostu zignorowane.
Image 2013 W 2013 roku w Dallas American Heart Association zaprasza 33 000 ekspertów kardiologicznych - specjalistów, którzy zgodnie z Keysem kontynuują niskotłuszczową Ewangelię - na swoją wielką doroczną konferencję. Miasto Dallas zgodziło się zbudować nowy luksusowy czterogwiazdkowy „Czterogwiazdkowy”
hotelu. Słusznie dumny Phillip Jones, prezes i dyrektor generalny Dallas Convention & Visitors Bureau, powiedział, że wydarzenie wygeneruje około 86 milionów dolarów dla miasta Dallas. Nic dziwnego. AHA jest supergwiazdą gromadzącą fundusze, której aktywa przekraczają 1 miliard USD. Dyrektor generalny zarabia ponad 500 000 USD rocznie - czysta suma dla naczelnego nisko tłuszczowych Wytycznych żywieniowych.
Image2015 Zgadłeś; kolejna szansa na zrewidowanie (lub jelit) Niskotłuszczowych Wytycznych żywieniowych; jednak ponieważ amerykański monopol na zarządzanie chorobami staje się coraz bogatszy - w wyniku (1) starzenia się populacji i (2) znacznie częstszego występowania chorób przewlekłych - nie należy spodziewać się powrotu do pełnowartościowej, pełnotłustej diety Ameryki , Jak dotąd najlepsza rada: zjedz mniejszy talerz."