Re: MAGNEZ ...i wszystko na ten temat
: poniedziałek 20 sty 2020, 22:57
"NIEDOBÓR MAGNEZU - krótki adres URL: https://tgl.ink/MsIRTH -
David L
Badania opublikowane w American Journal of Epidemiology w 2002 roku pokazują, że kiedy dieta
2566 dzieci w wieku 11–19 lat badano, mniej niż 14 procent chłopców i 12 procent dziewcząt
miało odpowiedniego spożycia magnezu
Statystyki Link Teen opublikowane w 2014 roku sugerują prawie 92
procent nastolatków w wieku od 14 do 18 lat nie spełnia szacowanego średniego zapotrzebowania
magnezu z samego jedzenia.
Link W najnowszej opublikowanej recenzji dotyczącej magnezu stwierdzono:
„Około 50% Amerykanów spożywa mniej niż szacowane średnie wymagania (EAR) dla magnezu,
a niektóre grupy wiekowe zużywają znacznie mniej Link
Co więcej, około połowa (48%) populacji USA zużywa mniej niż zalecana ilość magnezu
z Food Link
Badania epidemiologiczne w Europie i Ameryce Północnej wykazały, że ludzie
spożywanie diet typu zachodniego ma niską zawartość magnezu, tj. <30–50% RDA dla
magnezu. Sugeruje się, że spożycie magnezu w Stanach Zjednoczonych
spada w ciągu ostatnich 100 lat z około 500 mg / dobę do 175–225 mg / dobę.
Jest to prawdopodobnie wynik rosnącego wykorzystania nawozów i przetworzonej żywności Statystyki linków pokazują, że co najmniej 50 procent Amerykanów ma niedobór magnezu Link Link1 Francuskie badanie na 2373 osobach wykazało, że 71,75% mężczyzn w wieku 15-92 lat i 82,5% kobiet w wieku 10-90 lat nie było
uzyskanie odpowiedniej ilości magnezu Link National Nutrition Survey w Japonii stwierdził, że
dla osób w wieku 15–49 lat spożycie magnezu było poniżej japońskiej wartości RDA.
Link A
badanie kontrolowane placebo u młodych kobiet, którym podawano 100 mg magnezu na
dzień (+ podstawowe spożycie magnezu 250 mg) był niewystarczający dla dodatniego lub nawet zerowego magnezu równowaga, mimo że suplementowane kobiety miały większe wydalanie magnezu z moczem,
wskazując na wyższą całkowitą absorpcję. Innymi słowy, młode kobiety mogą być negatywne
bilans magnezu pomimo spożywania 350 mg magnezu dziennie.
Link Serum Magnez
poziomy zmniejszają się w czasie ciąży, a nerkowe wydalanie Mg zwiększa się o 25%. Link nawet
po uwzględnieniu stosowania suplementów diety co najmniej 10% kobiet w ciąży miało zwykle zwykłą
spożycie mniejsze niż EAR dla magnezu (średnia [SE], 47,5% [2,8%]), witaminy D (średnia [SE],
46,4% [2,7%]), witamina E (średnia [SE], 43,3% [2,7%]), żelazo (średnia [SE], 36,2% [2,8%]), witamina
A (średnia [SE], 15,5% [2,1%]), kwas foliowy (średnia [SE], 16,4% [1,6%]), wapń (średnia [SE], 12,9%
[2,4%]), witamina C (średnia [SE], 11,5% [1,9%]), witamina B6
(średnia [SE], 11,5% [1,5%]) i cynk
(średnia [SE], 10,9% [1,9%]). Link
Niestety trudno jest nawet niezawodnie zaopatrywać nasze ciała w wystarczającą ilość magnezu
z dobrej, zbilansowanej diety dla całej żywności.
Noworodki mogą zacząć cierpieć z powodu niedoboru matki.
Nowoczesne metody rolnicze sprzyjają powszechnemu stosowaniu nawozów NPK (azot,
fosfor i potas). Zarówno potas, jak i fosfor są antagonistami magnezu w
gleba i gleby wapienne powodują względny niedobór magnezu (obecny magnez
jest związany i dlatego niedostępny dla uprawy). Na glebach piaszczystych lub gliniastych, które są lekko kwaśne, często występuje faktyczny niedobór magnezu, ponieważ magnez wypływa z gleby i jest również obecny niedostępne dla uprawy.
To wymywanie występuje również w odpowiedzi na kwaśne deszcze. W rzeczywistości magnez jest
jeden z najbardziej wyczerpanych minerałów w glebach rolniczych. Link Od 1968 r. Zawartość magnezu w
pszenica spadła prawie o 20%, co może być spowodowane kwaśną glebą, rozcieńczeniem plonów i niezrównoważeniem nawożenie upraw (wysokie poziomy azotu, fosforu i potasu, z których ten ostatni
antagonizuje wchłanianie magnezu przez rośliny) Link
Glifosat chelatuje magnez i glin zmniejsza stężenie magnezu w tkankach ośrodkowego układu nerwowego. The
wynik porównania danych dostępnych w 1940 r. z danymi z 1991 r. pokazuje, że w każdej podgrupie
żywności badanej nastąpiła znaczna utrata ich zawartości minerałów, w tym
magnez. Na przykład poziom magnezu spadł o 24% w warzywach i 16% w owocach
1940-1991 Link W Wielkiej Brytanii 1940-2002 nastąpiła utrata magnezu w wołowinie (-4 do
-8%), boczek (-18%), kurczak (-4%), ser cheddar (-38%), parmezan (-70%), cały
mleko (−21%) i warzywa (2424%) Link Programy monitorowania żywienia również wykazały
nieodpowiednie spożycie magnezu w diecie w Europie i Ameryce Północnej Link Link1
Główny minerał magnezowy brakuje w większości naszej gleby, pozostawiając zdecydowaną większość,
może 70%, przy niespełnieniu nawet zalecanej przez USDA kwoty diety
które zdaniem niektórych ekspertów mogą być poniżej optymalnych poziomów. W miastach o najwyższym magnezie zawartość wody, tylko 30% RDA można uzyskać pijąc dwa litry wody wodociągowej dziennie. W
w większości miast można uzyskać jedynie skromne 10-20% dziennego zapotrzebowania.
To pozostawia 70–90% dziennego zapotrzebowania na magnez, które należy uzyskać z innych źródeł. Link
Ponieważ magnez w surowicy nie odzwierciedla magnezu wewnątrzkomórkowego, który stanowi ponad 99%
całkowitego magnezu w ciele, większość przypadków niedoboru magnezu jest nierozpoznana.
Zewnątrzkomórkowy magnez stanowi tylko około 1% całkowitego magnezu w organizmie, który występuje głównie w surowicy i czerwone krwinki. Link Tylko około 0,3% całkowitego magnezu w organizmie jest obecne w surowicy większość uzyskanych danych analitycznych pochodzi z tego niedoboru magnezu w płynie ustrojowym być obecnym pomimo normalnego poziomu magnezu w surowicy Link Zdecydowana większość ludzi ma niedobór magnezu również z powodu czynników takich jak obecność metali ciężkich, takich jak rtęć, aluminium lub nadmiar miedzi. Cukier przepływa przez magazyny magnezu podczas metabolizmu i
zwiększa również wydalanie magnezu przez nerki poprzez hamowanie reabsorpcji kanalikowej. To
potrzebuje 54 cząsteczek magnezu do metabolizmu 1 cząsteczki cukru. Rafinowane oleje usuwają cały
magnez. Rezultatem rafinacji jest zerowy produkt magnezowy. Rafinowane ziarna usuwają 80-97
procent magnezu. Przy rafinowaniu mąki usuwa się co najmniej dwadzieścia składników odżywczych. I tylko pięć jest wkładany z powrotem, gdy „wzbogacone” są mąki uszlachetnione. Magnez nie jest jednym z nich.
Cukier rafinowany
usuwa cały magnez.
Melasa, która jest usuwana z trzciny cukrowej podczas rafinacji, zawiera
do 25% RDA dla magnezu w jednej łyżce stołowej. Cukier go nie ma. Link Link
różnica w ilości cukru między produktami ultra przetworzonymi i minimalnymi
przetworzone jest dramatyczne.
Dane pokazują, że 21,1% kalorii pochodzi z żywności ultra przetworzonej
z cukru, podczas gdy nieprzetworzone produkty spożywcze nie zawierają rafinowanych ani dodanych cukrów Link Link
Utrata magnezu podczas rafinacji / przetwarzania żywności jest znacząca: biała mąka (-82%), polerowany ryż (-83%), skrobia (-97%) i cukier biały (-99%)
Badanie Link A w USA z udziałem 9317 uczestników
w wieku 1+ lat wspomniano, że żywność ultra przetworzona stanowi 57,9% energii pobieranej z diety
Uważa się, że Link Ultra przetworzone produkty spożywcze stanowią około 25–60% dziennego spożycia energii
wiele krajów Link Fluor wiąże się z magnezem, czyniąc go nierozpuszczalnym, kwas fitynowy w orzechach,
ziarna i rośliny strączkowe zwiększają eliminację magnezu. Wifi i Emf, kofeina, alkohol, marihuana,
intensywne pocenie się, takie jak sporty wytrzymałościowe Link, nocne poty i uderzenia gorąca, fosforany w napojach gazowanych,
wędliny i zboża wiążą się z magnezem. Zwiększone spożycie wapnia i fosforu również
zwiększa zapotrzebowanie na magnez i może pogorszyć lub wytrącić niedobór magnezu Link
(wysoki poziom wapnia może prowadzić do niedoboru magnezu z powodu konkurencyjnego hamowania absorpcji
Połączyć). Nadmiar suplementacji witaminy D obniża magnez. Pod wpływem stresu tracimy magnez
co jest głównym powodem, dla którego wiele z nich jest niskich, a wiele leków go wyczerpuje, w tym niektóre
antybiotyki Połączyć
Dieta z niedoborem witaminy B6 lub niedobór witaminy B6 może prowadzić do ujemnego bilansu magnezu
zwiększone wydalanie magnezu Link B6 może stać się niewystarczający z powodu utraty cynku lub
magnez i witamina B2 potrzebne do konwersji B6 do aktywnej formy P5P. B6 pomaga uzyskać
magnez w komórce, gdzie musi być. Bor znacząco poprawia magnez
wchłanianie i pomaga utrzymać magnez w komórce Link Link Link
Złe wchłanianie jest czynnikiem niedoboru magnezu. Magnez jest wchłaniany w małych
jelito i okrężnica; dlatego pacjenci z uszkodzeniem jelit lub okrężnicy, takim jak choroba Leśniowskiego-Crohna,
zespół jelita drażliwego, choroba trzewna, zapalenie żołądka i jelit, idiopatyczna steatorrhoea, resekcja
jelito cienkie, ileostomia lub pacjenci z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego mogą mieć magnez
niedobór. Link Note: Być może lepszym rozwiązaniem może być starożytny minerał w aerozolu chlorku magnezu
z problemami jelitowymi związanymi z autyzmem w celu ominięcia problemów z wchłanianiem i zamiast tego jest wchłaniany przez
skóra.
Dieta z aluminium może prowadzić do niedoboru magnezu poprzez zmniejszenie wchłaniania magnezu o
około pięciokrotnie, zmniejszając retencję magnezu o 41% i powodując zmniejszenie
magnezu w kości Link A ponieważ aluminium jest szeroko rozpowszechnione we współczesnym społeczeństwie
(takie jak aluminiowe naczynia kuchenne, dezodoranty, leki bez recepty i leki na receptę,
proszek do pieczenia, wypieki i inne), może to mieć znaczący wpływ na magnezu
niedobór. W rzeczywistości obszar w pobliżu fabryki aluminium Skawina w Polsce był niższy
odsetek osób z prawidłowym poziomem magnezu w czerwonych krwinkach i moczu w porównaniu z
te w Chorzowie Link Link1 Wysoka ekspozycja na aluminium zmniejsza koncentrację
magnezu w tkankach ośrodkowego układu nerwowego, powodując zwyrodnienie poprzez zmianę
normalnej funkcji biologicznej magnezu. Łączenie
fluorku z magnezem, tworzy prawie nierozpuszczalny związek mineralny.
Biodostępność Mg i F zależy od ich wzajemnego stosunku w diecie, diecie o niskiej zawartości magnezu
wyraźnie zwiększa wchłanianie fluoru w jelitach. Jon fluoru zakłóca działaniei
aktywność biologiczna jonu magnezowego. Toksyczny wpływ jonu fluorkowego odgrywa kluczową rolę w ostrym
niedoborze magnezu. Jedna z głównych lokalizacji możliwego fluorku (F) i magnezu (Mg)
interakcje to jelita. Zwiększone zaopatrzenie w F zmniejsza dzięki temu jelitową resorpcję Mg
wysokie powinowactwo chemiczne obu pierwiastków oraz produkcja MgF + i MgF2. Link Liczba
badania wykazały, że to magnez, a nie wapń, tworzy rodzaj twardego
szkliwo odporne na rozkład. I bez względu na to, ile wapnia weźmiesz, bez magnezu
można utworzyć miękką emalię. Jeśli będzie zbyt miękki, szkliwo będzie pozbawione wystarczającej odporności na kwasy
rozkład. Przez lata uważano, że wysokie spożycie wapnia i fosforu hamuje rozkład
wzmocnienie szkliwa. Ostatnie dowody wskazują jednak, że wzrost tych dwóch
pierwiastki są bezużyteczne, chyba że zwiększymy nasze spożycie magnezu w tym samym czasie
zaobserwowano, że struktury dentystyczne pod powierzchnią mogą się rozpuścić, gdy dodatkowe ilości
wapń i fosfor dyfundują przez szkliwo w różnym tempie. Tak więc mleko, ubogie w
magnez, ale bogaty w pozostałe dwa pierwiastki, nie tylko zaburza metabolizm magnezu,
ale także antagonizuje minerał odpowiedzialny za zapobieganie gniciu. Połączyć
Poziomy metali i minerałów we krwi są homeostatyczne i powracają do wąskiego zakresu. Krew jest
tylko system transportu. Przenosi minerały / witaminy / metale i toksyny tam, gdzie są potrzebne, lub
weź je do wydalenia. Badanie krwi pokazuje, co jest obecne w tym momencie we krwi
system transportowy. Krew jest kontrolowana (homeostatyczna), aby próbować pozostać w wąskim zakresie w
aby chronić ciało za pomocą metali i minerałów. Ciało obrabuje komórki, tkanki i
kości, na przykład magnez, aby pozostać jak najlepiej w „zdrowej” krwi
poziom. Link Oznacza to, że poziom magnezu we krwi może wydawać się całkowicie zdrowy
lub nawet wysoki z powodu utraty komórek, nawet gdy komórki są całkowicie głodne
magnez. Kiedy poziom wapnia we krwi spada nisko, wapń jest również obrabowywany z kości do
podnieść poziom krwi. Tak więc poziom krwi nadal wydaje się w porządku, nawet jeśli może być niedobór
dzieje się w kości. Pozakomórkowy magnez stanowi około 1% całkowitego magnezu w organizmie
który znajduje się przede wszystkim w surowicy i czerwonych krwinkach (RBC) Link Link2 i ponieważ mniej niż 1%
ciała magnezu znajduje się nawet we krwi, użycie krwi tylko jako wskaźnika może prowadzić do fałszu
wiara rzeczy są normalne. Link Tylko około 0,3% całkowitego magnezu w organizmie jest obecne w surowicy,
jednak większość uzyskanych danych analitycznych pochodzi z tego łącza płynów ustrojowych
Niedobór magnezu blokuje szlak syntezy i metabolizmu witaminy D. Co jest
ponadto stwierdzono, że magnez ma działanie regulujące, podnosząc i obniżając na bazie witaminy D.
na poziomach podstawowych. U osób, u których początkowy poziom witaminy D wynosił 30 ng / ml (75 nmol / l) lub
poniżej suplementacja magnezem podniosła poziom witaminy D. Jednak u tych, którzy zaczęli
poza wyższymi poziomami witaminy D (od ∼30 do 50 ng / ml lub 125 nmol / l), magnez
suplementacja obniżyła ich witaminę D. Hipomagnezemia link zaburza wydzielanie
hormon przytarczyc (PTH) i powoduje, że narządy docelowe są oporne na PTH. Zmniejszone wydzielanie
PTH lub zaburzona obwodowa odpowiedź na hormon prowadzi do niskich stężeń w surowicy
25 (OH) D3. Ponadto enzym hydroksylazy 25-hydroksycholekalcyferol-1-hydroksylaza,
który jest odpowiedzialny za produkcję najbardziej aktywnej, hormonalnej formy witaminy D, kalcytriolu,
wymaga magnezu jako kofaktora. W konsekwencji niedobór magnezu upośledza kalcytriol
produkcja. Link Tworzenie 1alfa, 25-dihydroksywitaminy D3 wymaga 25-hydroksylacji
a następnie 1-alfa-hydroksylacja katalizowana przez enzymy cytochromu P450 (CYP) w wątrobie i
nerka. Link Link Ponad 300 układów enzymatycznych do działania wymaga magnezu jako kofaktora
optymalnie, w tym enzymy cytochromu P450 (CYP450) Łącze Podczas gdy zostało oszacowane w
W 1968 r. Magnez był niezbędnym kofaktorem dla ponad 300 układów enzymatycznych, liczba ta jest obecnie
bardziej niezawodnie szacowane na 700 do 800. Link
Białko wiążące witaminę D (DBP) znacznie wzrosło po estrogenach i wystąpiło
istotna dodatnia korelacja między stężeniem 1,25- (OH) 2D w osoczu (aktywnym
Witamina D) i DBP Link W przeciwieństwie do witaminy A, która ułatwia wydzielanie wątrobowe
białko wiążące retinol, sterole witaminy D lub inne hormony wapniowe nie regulują
Osocze Stężenie białka wiążącego witaminę D (DBP). Jego wątrobowa synteza jest estrogenem
zależne i znacznie wzrasta w czasie ciąży i terapii estrogenowej Link Cyp450
aromataza (CYP19A1) jest enzymem odpowiedzialnym za nieodwracalny androgen na estrogen
konwersja i kluczowe dla syntezy hormonów steroidowych płciowych. (Odpowiedzialny jest enzym aromataza
do syntezy estrogenu). Transkrypcja i aktywność aromatazy zostały zakłócone z 10 ppm
glifosat. Link Link2 Link3