Witam wszystkich użytkowników tego forum
17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.
25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.
/blueray21
W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum
To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.
Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.
/blueray21
Kwas żołądkowy, a zdrowie
- devi
- Posty: 1562
- Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 14:17
- x 1
- x 73
- Podziękował: 711 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2662 razy
Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie
Jaki jest mechanizm powstawania kwasu solnego w żołądku? Od czego zależy jego produkcja?
(nie chodzi mi tu o czynniki zewnętrzne, tylko o pracę samego organizmu).
Czytałam, że przy słabej tarczycy produkowana jest mała ilość kwasu solnego:
http://www.alpacasquare.pl/2014/07/tarc ... solny.html
Ktoś ma jeszcze jakiś trop?
(nie chodzi mi tu o czynniki zewnętrzne, tylko o pracę samego organizmu).
Czytałam, że przy słabej tarczycy produkowana jest mała ilość kwasu solnego:
http://www.alpacasquare.pl/2014/07/tarc ... solny.html
Ktoś ma jeszcze jakiś trop?
0 x
Dopóki nie uczynisz nieświadomego świadomym, będzie ono kierowało twoim życiem, a ty będziesz nazywał to przeznaczeniem. /C.G. Jung
- grzegorzadam
- Moderator
- Posty: 13131
- Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
- x 108
- x 693
- Podziękował: 30184 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19677 razy
Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie
słaby żołądek to wynik kłopotów z kręgosłupem, odwodnienia, braków soli, zakwaszenia organizmu, chociaż to też skutek niedokwaszonego brzucha również , potem przetworzone jedzenie, braki tradycyjnych kiszonek.
słaba tarczyca też jest skutkiem czegoś wcześniej.
słaba tarczyca też jest skutkiem czegoś wcześniej.
0 x
życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
-
- Posty: 342
- Rejestracja: czwartek 16 lut 2017, 21:46
- x 321
- x 34
- Podziękował: 1075 razy
- Otrzymał podziękowanie: 609 razy
Re: Równowaga kwasowo - zasadowa
Witam.
przeniosłem tu aby nie trzeba było brać miotły i sprzątać w "wodzie utlenionej"
nie na gorąco,tylko ciepło,nikt nie wypije powyżej 60 st.,przełyk poparzony,to jest gorąca woda i powyżej do 100 st.
dokładny się zrobiłem,ale nie w tej sprawie tu jestem ,kolega blu z uporem maniaka uświadamia wszystkich że ocet jabłkowy nie zakwasza żołądka,to ja się pytam co to jest obniżenie ph ,to że nie zakwasza kwasem solnym tylko octowym sporo słabszym to inna bajka,ale przecież nie ODKWASZA
tak przyjęto i tak wszyscy dla uproszczenia powtarzają,jest to niewątpliwie najbardziej bezpieczna metoda,picie kwasu solnego to niebezpieczna zabawka,można w kapslu,tylko jeśli stanie kiedyś w gardle to chcę widzieć minę delikwenta,m.i.n. dlatego nie jest zalecana dzieciom
inna sprawa przytaczany tu miszczu z innego forum zachwalający betainę hcl
z wkładką stearynianu magnezu,ale super produkt naturalny,bez konserwantów ,można i bez stearynianu,drugi raz ów kolega podpadł ze stwierdzeniem że nie należy spożywać chlorelli i spiruliny razem z innymi witaminami,a co to są powyższe preparaty ,czyż nie jedne z największych "bomb witaminowych i mineralnych" ,dlatego m.i.n. wybrałem to forum
kolego blu przyjmijmy że ogrzewasz swój dom kotłem ,mówisz że masz kocioł czy piec do ogrzewania
przyjmijmy że masz kocioł na paliwa stałe(węgiel,drewno,pelety,i.t.p.),palisz w nim czy prowadzisz go
widzisz jak tu wszyscy plotą prawdziwe głupoty i nikt się tym nie przejmuje
Pozdrawiam.
przeniosłem tu aby nie trzeba było brać miotły i sprzątać w "wodzie utlenionej"
nie na gorąco,tylko ciepło,nikt nie wypije powyżej 60 st.,przełyk poparzony,to jest gorąca woda i powyżej do 100 st.
dokładny się zrobiłem,ale nie w tej sprawie tu jestem ,kolega blu z uporem maniaka uświadamia wszystkich że ocet jabłkowy nie zakwasza żołądka,to ja się pytam co to jest obniżenie ph ,to że nie zakwasza kwasem solnym tylko octowym sporo słabszym to inna bajka,ale przecież nie ODKWASZA
tak przyjęto i tak wszyscy dla uproszczenia powtarzają,jest to niewątpliwie najbardziej bezpieczna metoda,picie kwasu solnego to niebezpieczna zabawka,można w kapslu,tylko jeśli stanie kiedyś w gardle to chcę widzieć minę delikwenta,m.i.n. dlatego nie jest zalecana dzieciom
inna sprawa przytaczany tu miszczu z innego forum zachwalający betainę hcl
z wkładką stearynianu magnezu,ale super produkt naturalny,bez konserwantów ,można i bez stearynianu,drugi raz ów kolega podpadł ze stwierdzeniem że nie należy spożywać chlorelli i spiruliny razem z innymi witaminami,a co to są powyższe preparaty ,czyż nie jedne z największych "bomb witaminowych i mineralnych" ,dlatego m.i.n. wybrałem to forum
kolego blu przyjmijmy że ogrzewasz swój dom kotłem ,mówisz że masz kocioł czy piec do ogrzewania
przyjmijmy że masz kocioł na paliwa stałe(węgiel,drewno,pelety,i.t.p.),palisz w nim czy prowadzisz go
widzisz jak tu wszyscy plotą prawdziwe głupoty i nikt się tym nie przejmuje
Pozdrawiam.
0 x
- grzegorzadam
- Moderator
- Posty: 13131
- Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
- x 108
- x 693
- Podziękował: 30184 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19677 razy
Re: Równowaga kwasowo - zasadowa
żeby była bardziej biodostępna (dwuwęglan), do którego i tak organizm przekształci wodorowęglan.
To oczywiste - nie na gorąco, gasimy gorącą wodą najpierw, jak wybuzuje dolewamy chłodnej, później, po chwili.nie na gorąco,tylko ciepło,nikt nie wypije powyżej 60 st.,przełyk poparzony,
Powstaje ciepła i taką pijemy.
Takie skróty latają po necie, pisaliśmy o tym dziesiątki razy, stosujący wiedzą.
Sam tak napisałem z rozpędu.
Jakie węglowodany?i jak to te węglowodany tak same z siebie się obniżają
Najdokładniej byłoby przenieść tuprzeniosłem tu aby nie trzeba było brać miotły i sprzątać w "wodzie utlenionej"
viewtopic.php?f=17&t=1302&hilit=Kwas+%C ... owy#p32508
0 x
życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
- grzegorzadam
- Moderator
- Posty: 13131
- Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
- x 108
- x 693
- Podziękował: 30184 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19677 razy
Re: Równowaga kwasowo - zasadowa
Bow1
0 x
życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
- Kiszka
- Posty: 1163
- Rejestracja: niedziela 26 lut 2017, 19:24
- x 22
- x 57
- Podziękował: 2677 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1204 razy
Re: Równowaga kwasowo - zasadowa
aaa Bow1 - co do tego Pana to mam pełne zaufanie jeśli chodzi o całokształt. wiedza poparta badaniami. naprawdę mało takich ludzi z taką wiedzą...
0 x
Czołem Wielkiej i wolnej Polsce!
- blueray21
- Administrator
- Posty: 9753
- Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
- x 44
- x 496
- Podziękował: 449 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14666 razy
Re: Równowaga kwasowo - zasadowa
Dokładnie te posty muszą wylądować tam, gdzie @GA wskazał, mam nadzieję Grzegorzu, że sobie na nich potrenujesz przenoszenie postów.
@kupfer, kto pyta, ponoć nie błądzi i coś w tym jest. Jeśli chcesz ocenić jakiekolwiek działanie, urządzenia, człowieka, czegokolwiek, najpierw musisz poznać mechanizm jego działania, bez tego masz małe szanse na zrozumienie przyczyn i skutków owego działania.
Jak myślisz, po kiego grzyba Konstruktor człowieka, lub jego dedykowany specjalista od żołądka, trudził się aby wyprodukować właśnie kwas solny w specjalnych komórkach w ściankach żołądka, o wcale nie małym stężeniu rzędu 10%, a potem trudził się ponownie, aby zabezpieczyć ścianki żołądka przed zżarciem ich przez ten kwas, zwilżając je roztworem węglanu sodu?
Żeby było szybciej, jeśli nie wiesz, to ja ciebie (i innym) teraz powiem.
Kwas solny, przez niektórych zwany nawet enzymem trawiennym, trawi białko (nie tylko białko), wstępnie je rozkłada, tak, że może być potem przyswajanie w jelitach. Ale to nie wszystko! To jest silnie egzotermiczna reakcja - produkujemy ciepełko dla podtrzymania życia wszelkich organów. Takie tam 2 w 1. Jest to klasyczna reakcja spalania / utleniania w relatywnie niskiej i stabilizowanej temperaturze ciała ludzkiego.
Czy to samo możesz osiągnąć przy pomocy octu - figa, nawet przy 10% stężenia. Ocet owszem zakwasza, jabłkowy przynajmniej chwilowo, no przez dłuższą chwilę. Co się dzieje gdy jest mało kwasu solnego, a przed posiłkiem, czy w trakcie wypiłeś ocet jabłkowy. Ano nic, pokarmu nie ma co trawić, pH w żołądku obniżyłeś, wiec pokarm będzie zalegał w żołądku, bo zwieracz dolny nie może go przepuścić dalej, dopóki pH się nie podniesie. Będzie sobie nieco gazował / fermentował, na tyle na ile ocet pozwoli. Ciepła nie uzyskaliśmy, białka nie rozłożyliśmy, więc zupełnie nie zostanie przyswojone, bo z tej breji która w końcu dojrzeje do przepuszczenia dalej, jelita, pozyskają mało substancji odżywczych, przeleci w formie luźnego stolca.
Jeśli o to komuś chodzi to może sobie tak "obniżać pH w żołądku". Teraz chyba powinno być jasne, dlaczego, tylko i jedynie należy stosować kwas solny, lub jego łatwiejszą do użycia namiastkę. Oczywiście kwas solny pobierasz w rozcieńczeniu na pół szklanki wody, więc żadnej krzywdy ci on nie zrobi.
Co prawda podobne działanie ma jeszcze kwas fosforowy, ale Konstruktor wiedział co robi, bo może on tworzyć wiele toksycznych dla organizmu związków chemicznych.
@kupfer, kto pyta, ponoć nie błądzi i coś w tym jest. Jeśli chcesz ocenić jakiekolwiek działanie, urządzenia, człowieka, czegokolwiek, najpierw musisz poznać mechanizm jego działania, bez tego masz małe szanse na zrozumienie przyczyn i skutków owego działania.
Jak myślisz, po kiego grzyba Konstruktor człowieka, lub jego dedykowany specjalista od żołądka, trudził się aby wyprodukować właśnie kwas solny w specjalnych komórkach w ściankach żołądka, o wcale nie małym stężeniu rzędu 10%, a potem trudził się ponownie, aby zabezpieczyć ścianki żołądka przed zżarciem ich przez ten kwas, zwilżając je roztworem węglanu sodu?
Żeby było szybciej, jeśli nie wiesz, to ja ciebie (i innym) teraz powiem.
Kwas solny, przez niektórych zwany nawet enzymem trawiennym, trawi białko (nie tylko białko), wstępnie je rozkłada, tak, że może być potem przyswajanie w jelitach. Ale to nie wszystko! To jest silnie egzotermiczna reakcja - produkujemy ciepełko dla podtrzymania życia wszelkich organów. Takie tam 2 w 1. Jest to klasyczna reakcja spalania / utleniania w relatywnie niskiej i stabilizowanej temperaturze ciała ludzkiego.
Czy to samo możesz osiągnąć przy pomocy octu - figa, nawet przy 10% stężenia. Ocet owszem zakwasza, jabłkowy przynajmniej chwilowo, no przez dłuższą chwilę. Co się dzieje gdy jest mało kwasu solnego, a przed posiłkiem, czy w trakcie wypiłeś ocet jabłkowy. Ano nic, pokarmu nie ma co trawić, pH w żołądku obniżyłeś, wiec pokarm będzie zalegał w żołądku, bo zwieracz dolny nie może go przepuścić dalej, dopóki pH się nie podniesie. Będzie sobie nieco gazował / fermentował, na tyle na ile ocet pozwoli. Ciepła nie uzyskaliśmy, białka nie rozłożyliśmy, więc zupełnie nie zostanie przyswojone, bo z tej breji która w końcu dojrzeje do przepuszczenia dalej, jelita, pozyskają mało substancji odżywczych, przeleci w formie luźnego stolca.
Jeśli o to komuś chodzi to może sobie tak "obniżać pH w żołądku". Teraz chyba powinno być jasne, dlaczego, tylko i jedynie należy stosować kwas solny, lub jego łatwiejszą do użycia namiastkę. Oczywiście kwas solny pobierasz w rozcieńczeniu na pół szklanki wody, więc żadnej krzywdy ci on nie zrobi.
Co prawda podobne działanie ma jeszcze kwas fosforowy, ale Konstruktor wiedział co robi, bo może on tworzyć wiele toksycznych dla organizmu związków chemicznych.
1 x
Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.
-
- Posty: 342
- Rejestracja: czwartek 16 lut 2017, 21:46
- x 321
- x 34
- Podziękował: 1075 razy
- Otrzymał podziękowanie: 609 razy
Re: Równowaga kwasowo - zasadowa
nie chodzi o to grzegorzu,ale jak ktoś się czepia takich drobnych rzeczy to musi być dyskusja,wyszło że jednak zakwasza ,przecież piszę wyraźnie że to nie kwas solny,ocet jabłkowy znany jest od stu albo nawet tysiącleci,ma za zadanie stymulować,pobudzić większe wydzielanie soku żołądkowego,jeśli to masz na myśli,ma też mnóstwo innych zalet
i każdy dbający o zdrowie nie źre codziennie kilogramami mięcha,przynajmniej ja tak robię no może w sumie na tydzień będzie kilo w tym ze 100 g. dziennie parówek
będę powtarzał do znudzenia,dla mnie nie ma znaczenia komu wierzycie i co robicie to jest forum tu się nikomu nie wierzy
tu się analizuje i testuje,nie znaczy co ja zażywam tak samo będzie u każdego skutkować,każdy człowiek ma inny organizm
kiszka,dlaczego tu trafiłem a nie tam już napisałem,poprzednie lata spędziłem w zupełnie innej branży i właściwie tam już wszystkim udowodniłem że się da,a przemądrzałych miszczów tam i nie tylko tam było i jest masa,to już przeszłość,czasem udzielam porad na pw jak ktoś błądzi i napisze do mnie
https://forum.info-ogrzewanie.pl/
i każdy dbający o zdrowie nie źre codziennie kilogramami mięcha,przynajmniej ja tak robię no może w sumie na tydzień będzie kilo w tym ze 100 g. dziennie parówek
będę powtarzał do znudzenia,dla mnie nie ma znaczenia komu wierzycie i co robicie to jest forum tu się nikomu nie wierzy
tu się analizuje i testuje,nie znaczy co ja zażywam tak samo będzie u każdego skutkować,każdy człowiek ma inny organizm
kiszka,dlaczego tu trafiłem a nie tam już napisałem,poprzednie lata spędziłem w zupełnie innej branży i właściwie tam już wszystkim udowodniłem że się da,a przemądrzałych miszczów tam i nie tylko tam było i jest masa,to już przeszłość,czasem udzielam porad na pw jak ktoś błądzi i napisze do mnie
https://forum.info-ogrzewanie.pl/
0 x
- blueray21
- Administrator
- Posty: 9753
- Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
- x 44
- x 496
- Podziękował: 449 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14666 razy
Re: Równowaga kwasowo - zasadowa
Owszem, ocet jabłkowy ma różne, nawet "cudowne" właściwości zdrowotne, choć i tak jest przereklamowany.
Tylko na czym polega logika takiego zakwaszania żołądka, przecież to tylko dodatkowe obciążenie, o skutkach pisałem? Skoro pobierasz ocet w wodzie, tuż przed, w trakcie, a niektórzy na koniec jedzenia, to nie będzie żadnej stymulacji wydzielania kwasu solnego - ewentualna stymulacja jest wywoływana goryczą, a nie kwasem, np. kieliszek naparu piołunu. Gdy sensory pH, zakwaszenia żołądka, odbiorą po occie, że zakwaszenie jest dostateczne do pobieranego pokarmu to nie wzmogą, ale wyłączą produkcję własnego kwasu. To jest automat, nie może dawkować kwasu, gdy potrzebne ph jest już osiągnięte, bo podziurawiłby żołądek.
W sumie ludzie często nie wiedzą co robią i robią sobie kuku.
Kwas solny pobierasz, aby lepiej strawić pokarm, gdy własna produkcja leży. Fabryczna betaina HCl ma jeszcze taką zaletę, że ma dodatek jakiegoś innego enzymu trawiącego np bromelainy, albo papainy, co też pomaga rozkładać na czynniki pierwsze, większą paletę pożywienia przy niedostatku własnego kwasu. Niestety cena jest nieakceptowalna.
Tylko na czym polega logika takiego zakwaszania żołądka, przecież to tylko dodatkowe obciążenie, o skutkach pisałem? Skoro pobierasz ocet w wodzie, tuż przed, w trakcie, a niektórzy na koniec jedzenia, to nie będzie żadnej stymulacji wydzielania kwasu solnego - ewentualna stymulacja jest wywoływana goryczą, a nie kwasem, np. kieliszek naparu piołunu. Gdy sensory pH, zakwaszenia żołądka, odbiorą po occie, że zakwaszenie jest dostateczne do pobieranego pokarmu to nie wzmogą, ale wyłączą produkcję własnego kwasu. To jest automat, nie może dawkować kwasu, gdy potrzebne ph jest już osiągnięte, bo podziurawiłby żołądek.
W sumie ludzie często nie wiedzą co robią i robią sobie kuku.
Kwas solny pobierasz, aby lepiej strawić pokarm, gdy własna produkcja leży. Fabryczna betaina HCl ma jeszcze taką zaletę, że ma dodatek jakiegoś innego enzymu trawiącego np bromelainy, albo papainy, co też pomaga rozkładać na czynniki pierwsze, większą paletę pożywienia przy niedostatku własnego kwasu. Niestety cena jest nieakceptowalna.
0 x
Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.
- grzegorzadam
- Moderator
- Posty: 13131
- Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
- x 108
- x 693
- Podziękował: 30184 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19677 razy
Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie
Kwas żołądkowy a cola:
kliknij
https://www.facebook.com/TheStonersCookbook/videos/10155304197953514/
kliknij
https://www.facebook.com/TheStonersCookbook/videos/10155304197953514/
0 x
życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
- blueray21
- Administrator
- Posty: 9753
- Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
- x 44
- x 496
- Podziękował: 449 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14666 razy
Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie
Choć we właściwym kierunku, to absolutna propaganda.
To samo zobaczysz, gdy zamiast coli wlejesz posłodzoną wodę. Wspominałem wyżej, że kwas solny trawi / spala nie tylko białko. To, co widzisz to utleniony, spalony na węgiel cukier, a jest tam jeszcze ekstrakt z koki i parę innych wymysłów.
W rzeczywistości kwas jest wydzielany w żołądku w mikrodrobinach i ulega rozcieńczeniu w zawartości żołądka.
Kwas nie jest wydzielany przy piciu płynów na pusty żołądek i nie jest wydzielany jeśli czujniki nie zakwalifikują pożywienia jako wymagającego trawienia, poza tym okresem trawienia wydzielanie kwasu jest ograniczone do utrzymania sterylności w żołądku, więc nie jest on kąpany taką ilością aby mogła stworzyć "kałużę" w żołądku, choćby taką jak na filmie gdzie masz w szklance rozcieńczony do kilku procent kwas.
Nie dajmy się zwariować, gdyby żołądek wytwarzał takie ilości kwasu, umieralibyśmy na zaparcia, bo nigdy nie udałoby się wydalić tak spalonych potraw.
Edit. kwas mógł być nawet mocniejszy, bo na początku wprost zadymiło.
To samo zobaczysz, gdy zamiast coli wlejesz posłodzoną wodę. Wspominałem wyżej, że kwas solny trawi / spala nie tylko białko. To, co widzisz to utleniony, spalony na węgiel cukier, a jest tam jeszcze ekstrakt z koki i parę innych wymysłów.
W rzeczywistości kwas jest wydzielany w żołądku w mikrodrobinach i ulega rozcieńczeniu w zawartości żołądka.
Kwas nie jest wydzielany przy piciu płynów na pusty żołądek i nie jest wydzielany jeśli czujniki nie zakwalifikują pożywienia jako wymagającego trawienia, poza tym okresem trawienia wydzielanie kwasu jest ograniczone do utrzymania sterylności w żołądku, więc nie jest on kąpany taką ilością aby mogła stworzyć "kałużę" w żołądku, choćby taką jak na filmie gdzie masz w szklance rozcieńczony do kilku procent kwas.
Nie dajmy się zwariować, gdyby żołądek wytwarzał takie ilości kwasu, umieralibyśmy na zaparcia, bo nigdy nie udałoby się wydalić tak spalonych potraw.
Edit. kwas mógł być nawet mocniejszy, bo na początku wprost zadymiło.
0 x
Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.
-
- Posty: 342
- Rejestracja: czwartek 16 lut 2017, 21:46
- x 321
- x 34
- Podziękował: 1075 razy
- Otrzymał podziękowanie: 609 razy
Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie
no i dobrze że to ładnie przełożyłeś,wielu by w te głupawe filmiki uwierzyło
co do octu jabłkowego,kto pije tuż przed,w trakcie lub na koniec jedzenia,to się pije 20-30 min. przed i nie inaczej ,skoro nie pobudza wydzielania soku żołądkowego,jest przereklamowany i obciąża organizm to twoja sprawa,ale nie namawiał bym nikogo do brania kwasu solnego zwłaszcza tych którzy mają inne problemy żołądkowe np. ze śluzówką bo nie zawsze jest problemem słabe zakwaszenie, a wtedy można sobie bardzo duże kuku zrobić,nie mówiąc o tym że ktoś jakieś leki bierze
lepiej zacząć od ziółek kolendra,czarnuszka,kminek,anyż,i.t.p.,sok z cytryny
osobiście rano 30 min. przed śniadaniem 1 cytryna szklanka wody,śniadanko prawie zawsze 3 parówki + musztarda(też stymuluje,chyba że twierdzisz inaczej), ale ostra nie polska, nasza bardzo ostra ma konserwanty i do ostrości jej daleko,ważne aby nie zawierała octu spirytusowego ,to jest rzeczywiście trucizna
nie wiem czy się komuś przyda,ale wspomnę że używam tych papierków lakmusowych
http://sklep.drjacobs.pl/pl/p/Papierki- ... -sztuk/128
te można kupić w Reichu za
https://www.meine-onlineapo.de/index.ph ... nerstart=1
tak jesteście brzydko mówiąc "rżnięci na kasę",wstyd i hańba,ale musztardę też muszę tam kupić,bo tania i bez chemii,pomnóżcie jeszcze zarobki ze 3-4 razy,bo tyle się tam zarabia
co do octu jabłkowego,kto pije tuż przed,w trakcie lub na koniec jedzenia,to się pije 20-30 min. przed i nie inaczej ,skoro nie pobudza wydzielania soku żołądkowego,jest przereklamowany i obciąża organizm to twoja sprawa,ale nie namawiał bym nikogo do brania kwasu solnego zwłaszcza tych którzy mają inne problemy żołądkowe np. ze śluzówką bo nie zawsze jest problemem słabe zakwaszenie, a wtedy można sobie bardzo duże kuku zrobić,nie mówiąc o tym że ktoś jakieś leki bierze
lepiej zacząć od ziółek kolendra,czarnuszka,kminek,anyż,i.t.p.,sok z cytryny
osobiście rano 30 min. przed śniadaniem 1 cytryna szklanka wody,śniadanko prawie zawsze 3 parówki + musztarda(też stymuluje,chyba że twierdzisz inaczej), ale ostra nie polska, nasza bardzo ostra ma konserwanty i do ostrości jej daleko,ważne aby nie zawierała octu spirytusowego ,to jest rzeczywiście trucizna
nie wiem czy się komuś przyda,ale wspomnę że używam tych papierków lakmusowych
http://sklep.drjacobs.pl/pl/p/Papierki- ... -sztuk/128
te można kupić w Reichu za
https://www.meine-onlineapo.de/index.ph ... nerstart=1
tak jesteście brzydko mówiąc "rżnięci na kasę",wstyd i hańba,ale musztardę też muszę tam kupić,bo tania i bez chemii,pomnóżcie jeszcze zarobki ze 3-4 razy,bo tyle się tam zarabia
0 x
- grzegorzadam
- Moderator
- Posty: 13131
- Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
- x 108
- x 693
- Podziękował: 30184 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19677 razy
Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie
Mów za siebie kolego.tak jesteście brzydko mówiąc "rżnięci na kasę"
Trzeba zadać sobie trudu i poszukać, nie każdemu się chce i bierze pierwszy z listy sponsorowany.
Ten który podałeś jest skandalicznie drogi, ale jak ktoś lubi może i 2x więcej zapłacić.
Tu też można kupić tanio:
https://sklep-chemland.pl/pl/materialy- ... 5-9-0.html
Jest absolutny przebój jeszcze:
http://got.by/1yakvv
Taniej nie spotkałem.
Filmik nie jest głupawy, celowo wyolbrzymia to co dzieje się w żołądku w mikroskali,wielu by w te głupawe filmiki uwierzyło
wypijanie tego zajzajeru nie należy do działań rozsądnych, jednak, chyba że macie inne zdanie
Ze swojego podwórka wspomnę, że kapitalne działanie na stymulację kwasu żołądkowego
mają gorzkie zioła, czyli piołun np., czy zwykłe krople żołądkowe.
Chlorek magnezu (cholernie gorzki) i sól również.
Ocet jabłkowy u mnie przynajmniej wywoływał grzanie w żołądku, nie w dużym rozcieńczeniu,
jest mnóstwo doniesień, że działa, nie jest to kwas solny co prawda, ale wypróbować warto, poza
innymi zdrowotnymi właściwościami.
Jego ''cudowne'' działanie jest przereklamowane, ale na earthclinic sa też inne doniesienia:
https://www.earthclinic.com/remedies/acvinegar.html
Nie tylko jabłkowy, kwasić można dosłownie wszystkie owoce i warzywa.
viewtopic.php?f=17&t=1475&hilit=bo%C5%82otow#p42730
zjedzenie kiszonego ogórka w trakcie, czy po posiłku ładnie pomaga w trawieniu również.
Można sobie samemu zrobić bez oglądania się na sklepy, zmielenie gorczycyale ostra nie polska, nasza bardzo ostra ma konserwanty
w młynku do kawy nie stanowi problemu, 1/2 łyżeczki przed jedzeniem też ma moc:
viewtopic.php?f=17&t=1759&p=55223&hilit ... rda#p55142
https://youtu.be/LeRq2HbMrTgdevi pisze: ↑piątek 19 sie 2016, 10:48Domowa musztarda - 3 wersje zdrowej musztardy:
http://www.kierunekzdrowie.com/2016/03/ ... rowej.html
0 x
życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
-
- Posty: 342
- Rejestracja: czwartek 16 lut 2017, 21:46
- x 321
- x 34
- Podziękował: 1075 razy
- Otrzymał podziękowanie: 609 razy
Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie
tak masz rację,krótkie sprostowanie: zamiast "jesteście rżnięci na kasę",miało być "my Polacy jesteśmy rżnięci na kasę"
to nie wyjątek,tylko reguła,pracuje tam i tu mieszkam i widzę doskonale co jest grane,tu za to samo trzeba więcej zapłacić mało tego to towar 2 kategorii co zresztą niedawno sam Andrzej D. przyznał i jakże się oburzał
przepis na musztardę własnej roboty ciekawy,trzeba wypróbować
pozdrawiam
to nie wyjątek,tylko reguła,pracuje tam i tu mieszkam i widzę doskonale co jest grane,tu za to samo trzeba więcej zapłacić mało tego to towar 2 kategorii co zresztą niedawno sam Andrzej D. przyznał i jakże się oburzał
przepis na musztardę własnej roboty ciekawy,trzeba wypróbować
pozdrawiam
0 x
- Kiszka
- Posty: 1163
- Rejestracja: niedziela 26 lut 2017, 19:24
- x 22
- x 57
- Podziękował: 2677 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1204 razy
Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie
tak piszemy o kwasie, trawieniu a ciekawe czy dobrze przeżywamy, mieszamy ze sliną? ilu z nas przykłada do tego należytą uwagę?. Ja staram się chociaż nie zawsze wychodzi ale jest duży postęp. Tak samo gdyby społeczeństwo dobrze i dokładnie przeżuwało, jadło w spokoju to dużo chorób by odeszło, taki żołądek miał by mniej pracy...
trawienie zaczyna się w mózgu, potem zapach, wygląd i smak
trawienie zaczyna się w mózgu, potem zapach, wygląd i smak
0 x
Czołem Wielkiej i wolnej Polsce!
- blueray21
- Administrator
- Posty: 9753
- Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
- x 44
- x 496
- Podziękował: 449 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14666 razy
Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie
@kupfer, takie picie octu jabłkowego nie ma nic wspólnego z zakwaszaniem żołądka. Pijąc 20 - 30 min przed jedzeniem, to w chwili przyjmowania jedzenia już nie ma w żołądku nawet śladu po occie. Jeżeli twój napój miałby temperaturę bliską 37 stopni to mógłby opuścić żołądek nawet po 5 - 10 minutach.
W rzeczywistym zakwaszaniu żołądka chodzi głównie o poprawę / wspomaganie wstępnego trawienia, dlatego skutecznym środkiem jest tylko kwas solny, pobierany w takiej, czy innej postaci. Używanie rozcieńczonego kwasu solnego nie stanowi dla nikogo żadnego zagrożenia, ale wszelkie zasady "BHP" trzeba zachowywać, jak zresztą dla wielu innych domowych substancji chemicznych.
Nie strawione wstępnie (kwasem) białko i inne składniki pokarmowe nie mogą być przyswojone, podobnie jak wiele innych substancji odżywczych. W tej sytuacji człowiek zjada dużo, a jest głodny i brak mu wielu minerałów. Dlatego takiego stanu nie należy lekceważyć, tylko wspomagać doraźnie i stymulować wytwarzanie własnego kwasu wszelkimi dostępnymi sposobami - lekarze ci tego nie powiedzą, może dietetycy, ale zdecydowanie nie wszyscy.
Edit: masz rację @Kiszka, w dzisiejszym świecie nikt na to nie zwraca uwagi, a potem biadolenie - skąd te choroby!
W rzeczywistym zakwaszaniu żołądka chodzi głównie o poprawę / wspomaganie wstępnego trawienia, dlatego skutecznym środkiem jest tylko kwas solny, pobierany w takiej, czy innej postaci. Używanie rozcieńczonego kwasu solnego nie stanowi dla nikogo żadnego zagrożenia, ale wszelkie zasady "BHP" trzeba zachowywać, jak zresztą dla wielu innych domowych substancji chemicznych.
Nie strawione wstępnie (kwasem) białko i inne składniki pokarmowe nie mogą być przyswojone, podobnie jak wiele innych substancji odżywczych. W tej sytuacji człowiek zjada dużo, a jest głodny i brak mu wielu minerałów. Dlatego takiego stanu nie należy lekceważyć, tylko wspomagać doraźnie i stymulować wytwarzanie własnego kwasu wszelkimi dostępnymi sposobami - lekarze ci tego nie powiedzą, może dietetycy, ale zdecydowanie nie wszyscy.
Edit: masz rację @Kiszka, w dzisiejszym świecie nikt na to nie zwraca uwagi, a potem biadolenie - skąd te choroby!
0 x
Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.
- Jancio
- Posty: 899
- Rejestracja: wtorek 16 sie 2016, 18:18
- x 2
- x 47
- Podziękował: 639 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1085 razy
Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie
Czyli absynt jak najbardziej się nada?grzegorzadam pisze: ↑sobota 03 lut 2018, 06:45
Ze swojego podwórka wspomnę, że kapitalne działanie na stymulację kwasu żołądkowego
mają gorzkie zioła, czyli piołun np., czy zwykłe krople żołądkowe.
0 x
Podążając za stadem podążasz za dupkami.
Warto być przyzwoitym
Warto być przyzwoitym
-
- Posty: 361
- Rejestracja: poniedziałek 18 gru 2017, 08:33
- x 23
- x 19
- Podziękował: 309 razy
- Otrzymał podziękowanie: 405 razy
Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie
Ja przez jakiś czas zażywałam te krople:
http://www.aptekaslonik.pl/prod_info.ph ... s_id=24703
Spójrzcie na skład proszę, mogą być? Skończył mi się flakonik i nie wiem czy kupić nowy czy to jednak nie to?
http://www.aptekaslonik.pl/prod_info.ph ... s_id=24703
Spójrzcie na skład proszę, mogą być? Skończył mi się flakonik i nie wiem czy kupić nowy czy to jednak nie to?
0 x
- grzegorzadam
- Moderator
- Posty: 13131
- Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
- x 108
- x 693
- Podziękował: 30184 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19677 razy
Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie
Pewno , znakomity, z umiarem
może być, albo zalej piołun spirytusem, też będzie ładnie działać, do dawki troszkę soli na język.
0 x
życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
-
- Posty: 361
- Rejestracja: poniedziałek 18 gru 2017, 08:33
- x 23
- x 19
- Podziękował: 309 razy
- Otrzymał podziękowanie: 405 razy
Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie
Dzięki @ga, one są bardzo gorzkie, rzeczywiście Piolunu we Francji raczej nie kupię
Miałam napisać w tym temacie bo od jakiegoś czasu właśnie staram się zakwaszac żołądek. Test sody cieniutko - zero odbicia... Jednocześnie nigdy nie miałam problemów zoladkowo-trawiennych. Zero wzdec, zaparć biegunek... Wizyty w toalecie bardzo regularne i bezproblemowe od 1-3 razy dziennie. Zgage znam tylko z opowieści, nigdy nie miałam i nie umiem sobie nawet wyobrazić jak to jest. Zero bóli brzucha, pieczenia, przelewan czy innych dyskomfortow. No a jednak wynik taki a nie inny. Nie wiem czy nie wynika to z tego, że ja w ogóle - wybaczcie bezposredniosc - nie umiem bekac Nawet jak od wielkiego dzwonu napije się coli czy czegoś gazowanego to mi się nie odbija. Niektórzy potrafią na zawołanie i stają do zawodów a ja nie potrafię i już. No bo na oko to problemów trawiennych nie mam? Próbowałam octu jablkowego kilka miesięcy i nic (czytam, że są tutaj różnice zdań dotyczące OJ). Krople też nie przyczyniły się do poprawy rezultatów testu. I co z tym fantem zrobić? Próbować dalej czy dać sobie spokój skoro ze str układu trawiennego nie odczuwam problemów?
Miałam napisać w tym temacie bo od jakiegoś czasu właśnie staram się zakwaszac żołądek. Test sody cieniutko - zero odbicia... Jednocześnie nigdy nie miałam problemów zoladkowo-trawiennych. Zero wzdec, zaparć biegunek... Wizyty w toalecie bardzo regularne i bezproblemowe od 1-3 razy dziennie. Zgage znam tylko z opowieści, nigdy nie miałam i nie umiem sobie nawet wyobrazić jak to jest. Zero bóli brzucha, pieczenia, przelewan czy innych dyskomfortow. No a jednak wynik taki a nie inny. Nie wiem czy nie wynika to z tego, że ja w ogóle - wybaczcie bezposredniosc - nie umiem bekac Nawet jak od wielkiego dzwonu napije się coli czy czegoś gazowanego to mi się nie odbija. Niektórzy potrafią na zawołanie i stają do zawodów a ja nie potrafię i już. No bo na oko to problemów trawiennych nie mam? Próbowałam octu jablkowego kilka miesięcy i nic (czytam, że są tutaj różnice zdań dotyczące OJ). Krople też nie przyczyniły się do poprawy rezultatów testu. I co z tym fantem zrobić? Próbować dalej czy dać sobie spokój skoro ze str układu trawiennego nie odczuwam problemów?
0 x
- grzegorzadam
- Moderator
- Posty: 13131
- Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
- x 108
- x 693
- Podziękował: 30184 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19677 razy
Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie
Poproś kogoś, niech kupi i wyśle do Francji, setki ziół w opakowaniach nawet 5 kg.Piolunu we Francji raczej nie kupię
https://www.ekoherba.pl/sklep/ziola/pio ... e-suszone/
Nie panikowałbym, tym bardziej, że nie masz niepokojących objawów, a przed jedzeniem coś gorzkiego i słonego zawsze korzystnie jest zjeść czy wypić, wyrobić sobie nawyk.Próbować dalej czy dać sobie spokój skoro ze str układu trawiennego nie odczuwam problemów?
0 x
życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
-
- Posty: 361
- Rejestracja: poniedziałek 18 gru 2017, 08:33
- x 23
- x 19
- Podziękował: 309 razy
- Otrzymał podziękowanie: 405 razy
Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie
To w takim razie będę te krople gorzkie sobie aplikować i postaram się o piołun. Po posiłku biorę też grudke soli do ssania. Staram się też wyrobić sobie nawyk dokładnego przeżuwania każdego kęsu choć wkurzajace jest to trochę i rozwleka posiłek Pisałeś kiedyś, że chlorek magnezu zakwasza żołądek. W jakich proporcjach brać? Tzn ile na szklankę wody?
0 x