Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Ocet jabłkowy

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9753
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 498
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14666 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » niedziela 08 maja 2016, 11:30

Może i słaby argument, ale brak także wzmocnienia w postaci relacji właściwości z życia codziennego. Nie wiem na czym Bołotow opiera swoje zachęty, bo sam skład chemiczny, czy nawet występujące tam charakterystyczne związki, to dla mnie zbyt mało, żeby stwierdzać jakieś rewelacje.
Jestem zwolennikiem octu jabłkowego, ale dla mnie jest mocno przereklamowany, nie ma aż takich właściwości, jak sugerują jego zagorzali użytkownicy. To, że rzeczywiście pomaga, nawet w trudnych kwestiach - w/g mnie zawdzięczają autosugestii. Niewątpliwie jest bogatym źródłem minerałów.
I to by było na tyle.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » niedziela 08 maja 2016, 12:00

Biolog-chemik ekscentryk Bołotow to badał, nie sądzę żeby wprowadzał w błąd.
Jak też, że jabłko jest lepsze od innych owoców.
Tak, ocet jabłkowy może być przereklamowany, ale stosuje go wszędzie, już teraz w szejku zamiast herbaty.
Mieszankęm witamin i mienerałów (1.5 l.) zalewam 60 ml octu, w smaku niezłe.
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
dama
Posty: 842
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 9
Podziękował: 1875 razy
Otrzymał podziękowanie: 886 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: dama » czwartek 12 maja 2016, 18:14

grzegorz ja robiłam z jabłek sklepowych sa takie soczyste i dobre w smaku zielono czerwone 4 - 5 jabłek pokroiłam w czastki
ułozyłam w kamionkowe wazie zalałam przegotowaną woda dałam 1 łyzke cukru
Okryłam gaza i czekałam .
acha mieszałam z lekka czyli łyzka do spodu zeby odgazowało .
Naprawde prosta sprawa a ja tak sie bałam ze nie potrafie .
Smak nie taki ja tych ze sklepu po których mi sie odbijało ,ten mój ładnie pachnie .

Jabłka umyc naczynie sparzyc wrządkiem i plesni byc nie powinno .
0 x



Awatar użytkownika
Teresa
Posty: 150
Rejestracja: poniedziałek 15 gru 2014, 09:07
x 1
x 10
Podziękował: 459 razy
Otrzymał podziękowanie: 316 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: Teresa » piątek 10 cze 2016, 12:09

Moja znajoma sciagneła aplikacje na tel. NA ZDROWE ZAKUPY i sprawdziła ocet jablkowy zakupiony w Rossmanie. Nie uwierzycie, ze tylko jest 5% octu, a co jest w 95% :?:
1 x



Awatar użytkownika
barneyos
Administrator
Posty: 1455
Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
x 24
x 73
Podziękował: 154 razy
Otrzymał podziękowanie: 1893 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: barneyos » piątek 10 cze 2016, 13:14

A czy czasem nie chodzi o to, że to jest 5% stężenie tego octu ?
0 x


======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić

Awatar użytkownika
Teresa
Posty: 150
Rejestracja: poniedziałek 15 gru 2014, 09:07
x 1
x 10
Podziękował: 459 razy
Otrzymał podziękowanie: 316 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: Teresa » piątek 10 cze 2016, 13:49

Producent nie napisał składu tegoż octu ;) To co jest napisane to 5% kwasu z soku świezo zebranych jabłek.Jak dla mnie to zamało, ale to nie istotne. Ja nie zaprzeczam, ani nie potwierdzam kto ma racje. Możliwe ze ta aplikacja pokazała prawde :) ale co jest w 95%?
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » piątek 10 cze 2016, 16:54

OCET JABŁKOWY OFEROWANY PRZEZ NAS MOŻE MIEĆ STĘŻENIE 10% LUB 6%


http://www.primus.waw.pl/strona.167591.html

Reszta to woda.
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
Teresa
Posty: 150
Rejestracja: poniedziałek 15 gru 2014, 09:07
x 1
x 10
Podziękował: 459 razy
Otrzymał podziękowanie: 316 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: Teresa » piątek 10 cze 2016, 18:51

Grzegorz ja pisze o occie z Rossmana, którego jak wiem stosujesz.
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9753
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 498
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14666 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » piątek 10 cze 2016, 19:14

Ocet to jest zawsze rozcieńczony kwas octowy w wodzie, obojętne jakim sposobem pozyskiwany.
Postaci handlowe octu zawierają od 5 - 10% kwasu octowego.
Czysty kwas octowy, jest syntetyczny, w naturze nie występuje, nazywa się lodowaty, bo w pokojowej temperaturze częściowo krystalizuje i w butelce pływają duże kryształy.
Jest substancją silnie żrącą, jak większość stężonych kwasów!
Więc @GA ma rację, reszta to woda i tak musi być, pomijam te osady, związki i minerały pochodzące z jabłek, dające posmak, ale nie mające wpływu na stężenie kwasu.
Najśmieszniejsze jest to, że prozdrowotne działanie mają właśnie te przefermentowane resztki po jabłkach, a nie sam kwas octowy!
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: Thotal » sobota 25 lut 2017, 08:07

Czy ocet jabłkowy szkodzi czy leczy?


Ocet jabłkowy może uzdrowić wszystko: od grypy do brodawki lub od oparzenia słonecznego do łupieżu. Może pomóc w pokonaniu wielu poważnych chorób. Niestety wiele ludzi nie korzysta z naturalnych terapii, tylko sięga do leków farmaceutycznych. Wierzą w moc tabletek.

Korzyści z octu jabłkowego pochodzą od leczniczych związków w nim zawartych, takich jak: kwas octowy, potas, magnez, probiotyki i enzymy. Nauka zweryfikowała te informacje poprzez empiryczne dowody zaobserwowane na przestrzeni wieków.

Ocet jabłkowy może zabić wszy, ułatwić trawienie, zapobiega grypie, zapobiega trądzikowi, zmniejsza stan zapalny, zabija grzyby, reguluje równowagę pH, rozpuszcza kamienie nerkowe, pomaga złagodzić alergie, migreny, astmy, nudności, zgagę i usuwa toksyny z organizmu.

Prześledźmy 7 powodów, które powinny przekonać cię do używania octu jabłkowego.
Ocet jabłkowy w leczeniu cukrzycy

Wpływ octu jabłkowego na poziom cukru we krwi jest chyba najlepiej zbadany i daje najbardziej obiecujące korzyści zdrowotne. Kilka badań wykazało, że ocet może obniżyć poziom glukozy. Na przykład, badanie White, A. Diabetes Care, listopad 2007.

U 11 osób z cukrzycą typu 2 stwierdzono znaczną poprawę. Biorąc dwie łyżki octu jabłkowego przed snem, obniżono poziom glukozy o 4% – 6%, mierzony rano. W innym badaniu z Arizona State University, pacjenci pili 20 gramów octu jabłkowego i 40 g wody. Osoby z insulinoopornością, które piły ocet miały o 34% niższy poziom glukozy po posiłku w porównaniu do grupy kontrolnej.

Ocet może być najbardziej opłacalnym lekarstwem na cukrzyce w historii medycyny. Większość ludzi z cukrzycą wciąż nie jest świadomych korzyści.
Ocet jabłkowy, a alergie

Ocet pomaga zlikwidować śluz w całym organizmie i oczyścić węzły chłonne. Badania sugerują, że ocet jabłkowy może pomóc w alergii ze względu na jego zdolność do zmniejszenia śluzu i infekcji zatok.

Gdy ograniczymy skutki alergii, możemy również pomóc zażegnać zakażeniom zatok i związanych z nimi objawów, takich jak: ból gardła i bóle głowy.

Ocet jabłkowy, a wysoki poziom cholesterolu

Mimo wszystko polecam nie zajmować się cholesterolem. On nie zagraża naszemu zdrowiu. Jak już to niski poziom cholesterolu jest niebezpieczny. Jednak zerknijmy na badania z 2006 roku podane w Medscape Medycyny Ogólnej.

W badaniu opublikowanym w zagranicznym czasopiśmie medycznym, naukowcy odkryli, że dieta ze zwiększoną ilością octu jabłkowego może zwiększyć HDL (przyjęty dobry poziom cholesterolu) i zmniejszyć poziom trójglicerydów. Badania na szczurach sugerują również, że ocet jabłkowy może pomóc w kontroli trójglicerydów i cholesterolu (Dz Chemii Rolnej i Żywności, 22 czerwca 2011).
Ciśnienie krwi i zdrowe serce

Ludzie, którzy spożywali sos z oliwek i ocet jabłkowy w sałatkach pięć do sześciu razy w tygodniu, mieli mniejsze problemy z chorobami serca, niż ludzie, którzy tego nie robili.

Badacze sugerowali:

„zmniejszenie ciśnienia krwi może być spowodowane znacznym ograniczeniem aktywności reniny i późniejszym spadkiem angiotensyny II”.

„Potas w occie równoważy poziom sodu w organizmie, co pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi”.

„Ocet jabłkowy zawiera także magnez, minerał, który działa na zrelaksowanie ścian naczyń krwionośnych, a tym samym obniża wysokie ciśnienie krwi”.
Ocet jabłkowy przywraca kwasową/ alkaliczną równowagę

Ocet jabłkowy pomaga organizmowi utrzymać zdrowy zasadowy poziom pH, a niektórzy „alternatywni” praktycy polecają ocet jabłkowy, aby zrównoważyć poziom kwasów i zasadowości w organizmie. Teoria zasadowej diety jest następująca: nasza krew jest lekko zasadowa (normalny poziom pH pomiędzy 7,35 i 7,45) dlatego dieta powinna odzwierciedlać ten poziom pH. Organizm nieustannie dąży do osiągnięcia tego stanu równowagi.

Badania pokazują, że wyższe stężenie kwasu (niższy poziom pH) prowadzi do braku energii i częstszych chorób. Zwolennicy teorii alkaliczno – kwasowej uważają, że dieta bogata w żywność, która wytwarza kwas powoduje: brak energii, nadmierną produkcję śluzówki, zakażenia, lęki, rozdrażnienia, ból głowy, ból gardła, nosa i zatok, reakcje alergiczne, i zwiększone ryzyko chorób, takich jak zapalenie stawów, lub dny moczanowej.
Zdrowa twarz i włosy

Ocet jabłkowy może być używany po myciu włosów szamponem jako płukanka do włosów w celu dodania im objętości i zdrowego połysku. Zachowaj starą butelkę z szamponu i napełnij ją 1/2 łyżki octu jabłkowego. Miksturę wlewaj na włosy zaraz po umyciu. Stosuj to kilka razy w tygodniu.

Rozcieńcz ocet jabłkowy w dwóch częściach wody, i połóż wacikiem na twarzy. Użyj mikstury jako toner po umyciu lub przed zastosowaniem balsamu. Można również ocet jabłkowy nałożyć bezpośrednio na plamy starcze i pozostawić je na noc, aby rozjaśnić ich kolor.
Z octem jabłkowym schudniesz

Przez tysiące lat, ocet był używany do utraty wagi ciała.

W jaki sposób?

Ocet wzmaga sytość. Badanie Ostman, E. European Journal of Clinical Nutrition, 2005 z 12 osobami udowodniły, że ci, którzy jedli kawałek chleba wraz z niewielką ilością octu czuli się pełniejsi i bardziej zadowoleni, niż ci, którzy jedli sam chleb.

W podwójnie ślepej próbie (rodzaj badania), otyłe Japonki zostały przypisane do trzech różnych grup w oparciu o podobne masy ciała, wskaźnika masy ciała (BMI) oraz obwodu talii. Każda grupa wypiła 500 ml napoju zawierającego albo 30ml, 15ml, lub 0 ml octu dziennie przez 12 tygodni. Osoby w grupach 30ml i 15ml mieli niższe BMI, mniej tkanki tłuszczowej, mniejszy obwód talii, odpowiedni poziom triglicerydów w surowicy krwi i masy ciała.

Mała uwaga:

Niepasteryzowany lub organiczny ocet jabłkowy (ACV) zawiera mycoderme aceti. Ma ona podobny wygląd do pajęczyny. Może sprawić, że ocet będzie wyglądał lekko zakrzepły. To jest najlepsza odmiana octu jabłkowego.



Marta Brzoza
https://martabrzoza.pl/porady-zdrowotne ... czy-leczy/




Pozdrawiam - Thotal :)
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16966
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1086
x 544
Podziękował: 17176 razy
Otrzymał podziękowanie: 24256 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: songo70 » niedziela 04 cze 2017, 09:39

0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
dama
Posty: 842
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 9
Podziękował: 1875 razy
Otrzymał podziękowanie: 886 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: dama » sobota 17 cze 2017, 13:27

No cóz te sklepowe moga byc rózniste ale ten domowy wlasnej roboty jest zdrowotny.

a takie wpisy jak powyzej maja za zadanie siac watpliwosci tak ?
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » sobota 17 cze 2017, 13:30

Nie ma w tym wpisie nic złego.
Autor popiera jego działanie, ale nie jest cudem na wszystko. ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: janusz » środa 09 sty 2019, 18:02

Ciekawostki o leczniczych octach jabłkowych Białego Sai Baby

https://www.youtube.com/watch?v=H3s4jlILrOc

Opublikowany 7 sty 2019
Wykład Grześka Śleziaka - Białego Sai Baby o przygotowywanych przez niego organicznych octach zarejestrowany w Wagnerówce w 2018 roku. Omówienie technologii produkcji i działań leczniczych.
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 28 mar 2019, 15:04

0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 28 mar 2019, 15:05

0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 28 mar 2019, 21:29

tytuły do linków proszę wstawiać ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

munia
Posty: 9
Rejestracja: środa 03 kwie 2019, 17:33
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: munia » środa 03 kwie 2019, 17:43

Sporo insertujących wpisów na temat octu jabłkowego. Rzeczywiście często można spotkać różnego rodzaju opisy jego działania. Na razie nie mam z nim większych doświadczeń, poza sporadycznym stosowaniem w kuchni ;)
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 12 lip 2019, 13:39

Ocet balsamiczny-zawiera pepsyny, melanoidyny, kwercytynę

https://www.odkrywamyzakryte.com/ocet-balsamiczny/
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 13 lis 2019, 08:31

Zalety octu ryżowego

https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdro ... 24103.html

w drodze wysyłka z czarnym octem ryżowym

https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/o ... pszy-ocet/

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ocet_ry%C5%BCowy

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ry%C5%BC_kleisty

"Ryż kleisty (Oryza sativa var. glutinosa lub Oryza glutinosa) — specjalny gatunek krótkoziarnistego ryżu azjatyckiego, charakteryzujący się odmiennym smakiem i dużą kleistością po ugotowaniu. Ryż ten szczególnie się nadaje do sporządzania słodkich specjałów i dlatego jest też czasami nazywany słodkim ryżem.

Ryż kleisty, podobnie jak zwykły, nie zawiera glutenu i może być bezpiecznie spożywany w diecie bezglutenowej (angielska nazwa glutinous = kleisty, a nie glutenowy)[1]. Od zwykłego ryżu różni go brak, lub minimalna zawartość amylozy i duża zawartość amylopektyny. Ta ostatnia jest odpowiedzialna za jego kleistość. Genetyczne różnice między ryżem zwykłym i kleistym pochodzą od pojedynczej, punktowej mutacji w genie odpowiedzialnym za biosyntezę amylozy[2]. Odmianą ryżu kleistego jest czarny ryż."

https://www.goodfood.com.au/recipes/hot ... 0204-2dtnt

Gorące jedzenie: ocet z czarnego ryżu
Jill Dupleix
 5 lutego 2013 r

"Co to jest?
Bogaty, ciemny ocet z utrzymującą się dymną słodyczą; kolano z północy Chin towarzyszące pierogom, kluskom, zupom i duszonym potrawom z bakłażana. Najlepszy jest ocet Chinkiang (Zhen Jiang) ze wschodniej prowincji Jiangsu, wykonany z czarnego kleistego ryżu, wody, cukru i soli.

Dlaczego mnie to obchodzi?
Ponieważ to czarna magia. Wystarczy kreska, która przekształca ostrygi, zupy i dania z makaronem, przecina tłustą wieprzowinę i czyni cuda dla sałatek. Poważnie uzależnieni noszą przez cały czas małą butelkę na wypadek nudnej kluski.

Czy mogę to zrobić w domu?
Na pewno. Chinkiang sprzedaje za 3 USD w azjatyckich sklepach spożywczych i przetrwa lata. A ponieważ jest to dobre dla trawienia, ciśnienia krwi, przeziębienia i grypy, ty też.


To kwintesencja chińskiego octu” - mówi Dan Hong z Wong. `` W przypadku kantońskiego chodzi bardziej o czerwony ocet, ale w pozostałej części Chin kontynentalnych musi być czarny. Uwielbiam to z długimi bauhańskimi pierożkami Shanghainese i gorącą i kwaśną zupą Syczuan ''. Szef kuchni Jin Kung z LL Wine and Dine w Potts Point wysyła chrupiący brzuch wieprzowiny w syropowym sosie z czarnego octu, cukru palmowego i liścia limonki kaffir, zwieńczonym miętą, kolendrą, chilli i kruszonymi orzeszkami ziemnymi. „To cudowny składnik” - mówi współwłaściciel Tim Barge. „Po wypróbowaniu nie można wrócić.” Michael Drescher z Dumpling Bar Johnny'ego Wonga w Darlinghurst zgadza się z tym. „Stawiamy to na stołach, aby ludzie dodawali do pierogów i przeglądamy trzy lub cztery butelki wieczorem” - mówi. „W kuchni używa się go do marynat, rolek z papieru ryżowego i do azjatyckiego vinaigrette w naszej sałatce z pieczonej kaczki i pomelo.”



Butelki octu z czarnego ryżu.

W Potsticker w Caulfield North ocet z czarnego ryżu jest naturalnym dodatkiem do smażonych na patelni pierogów. „To bardzo tradycyjna para” - mówi właściciel Eric Wong. Szef kuchni Dai Duong z Dmuchawiec Geoffa Lindsaya łączy go z wędzonym bakłażanem, dymką i chilli w wolno gotowanym glinianym naczyniu. „To prawie jak azjatycki ocet balsamiczny” - mówi. „Normalny ocet po prostu by tego nie zrobił.” Leigh Power, szef kuchni Gingerboy, świętuje swoje „łagodne, słodowe, drzewne, dymne” cechy dzięki swojemu daniu z wolno pieczonego brzucha wieprzowego z przyprawionym karmelem z czarnego octu i Sałatka z pomidorów Heirloom. „To jak nowoczesna gra na słodko-kwaśnej wieprzowinie” - mówi. „Ostrość pochodzi z octu, słodycz z karmelu oraz świeżość pomidorów i ziół na wierzchu.” Power użył nawet octu z czarnego ryżu, cukru palmowego i wanilii do macerowania truskawek na deser."
0 x



zdro
Posty: 725
Rejestracja: wtorek 31 sty 2017, 11:56
x 24
x 50
Podziękował: 802 razy
Otrzymał podziękowanie: 744 razy

Re: Ocet jabłkowy

Nieprzeczytany post autor: zdro » niedziela 25 lip 2021, 23:35

Jak dla mnie szkodliwy.
Robilem kilkudniowa probe, zaczalem od 1 lyzeczki na szklanke wody.
Po kilku dniach zaczalem stolowa pic.
Czulem sie jak po odstawieniu oleju z oregano, nawet o wiele gorzej.
Cos dokarmia, moze to cos lubi alkaliczne srodowisko w organizmie.
Moze efekt detoksu, ale nie pijac wszystko lepiej dziala.
Srebro+oregano dla mnie kombo nie z tego swiata, a jednak...
0 x


We're living in an open air asylum and the inmates are in charge.

ODPOWIEDZ