Re: Witamina D - K - A
: czwartek 03 paź 2019, 23:33
https://chriskresser.com/rhr-could-copp ... -you-sick/
"Jak uzyskać stosunek witaminy A i D w zdrowych zakresach
Chris Kresser: Myślę, że mamy czas na jeszcze jedną krótką. Co powiesz na pytanie o stosunek witaminy A-D?
[...]
Chris Kresser: Tak, myślę, że to uzasadniona obawa, a jednym z powodów, dla których lubię podejście Weston A. Price Foundation, jest to, że kładą duży nacisk na znaczenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i nie jest to tak naprawdę omawiane w świecie Paleo bardzo często. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - mówimy o A, D, K2 i E - odgrywają tak wiele kluczowych ról w zdrowiu i w większości przypadków trudno je uzyskać z pożywienia, szczególnie K2 i A, wiesz, i D, jeśli nie jesz owoców morza. Ale było dużo szumu na temat witaminy D, a potem było dużo szumu w innym kierunku na temat niebezpieczeństwa witaminy A, szczególnie dla kobiet w ciąży lub kobiet, które próbują zajść w ciążę; niestety są naprawdę przerażeni witaminą A, ponieważ jest ona kluczowym składnikiem odżywczym dla zdrowego rozwoju płodu, o którym mówię w Kodeksie zdrowego dziecka. Ważną rzeczą do zrozumienia o tych witaminach rozpuszczalnych w tłuszczach jest to, że istnieją one w związku synergistycznym, a gdy masz problemy z toksycznością jednego z nich, prawie zawsze jest to spowodowane, lub nawet możliwe, w obliczu niedoboru pozostałych. Tak więc, na przykład, wszystkie problemy z toksycznością witaminy A, których ludzie się boją, są naprawdę możliwe tylko w przypadku jednoczesnego niedoboru witaminy D, a Chris Masterjohn wykonał kawał dobrej roboty nad tym. Wydaje mi się, że jest artykuł na stronie Westona A. Pricea, którą napisał - myślę, że jeśli szukasz wyszukiwarki witaminy A / osteoporozy w wyszukiwarce na ich stronie, znajdziesz ją, ale on mówi o badaniu, a ja wspomnij o tym również w Kodeksie zdrowia dziecka, gdzie gdy ludzie uzupełniają witaminę D lub mają odpowiedni poziom witaminy D, próg toksyczności witaminy A wzrasta do 200 000 IU dziennie, co jest absurdalną ilością witaminy A. Jak ujmuję to w perspektywie, 3 uncje wątroby mają około 27 000 IU witaminy A, więc musiałbyś jeść 30 uncji wątroby każdego dnia, aby przekroczyć próg toksyczności, i nie znam nikogo, kto je 30 uncji wątroby dziennie, więc to się po prostu nie wydarzy. Podobnie, toksyczność witaminy D wystąpi na niższym poziomie, jeśli witaminy A i witamina K2 będą niedobory, ponieważ witaminy A i K2 chronią przed toksycznością witaminy D. Tak więc, jak powiedziałem wcześniej w programie, uważam, że idealny zakres dla witaminy D wynosi pomiędzy 35 ng / ml a może 60 lub 65 ng / ml. Nie widzę powodu, by iść wyżej. Nie zgadzam się z niektórymi osobami podnoszącymi poziom witaminy D powyżej 100 ng / ml. Badania pokazują, że jesteś narażony na hiperkalcemię, ponieważ witamina D reguluje metabolizm wapnia, więc zaczynasz mieć problemy z kamieniami nerkowymi i sztywniejszymi tętnicami, co oczywiście zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Podczas gdy witamina K2, która ma również wpływ na metabolizm wapnia, zapewnia, że wapń trafi do kości i zębów i tkanek twardych, a nie do tkanek miękkich. Kluczową kwestią jest tutaj równowaga i upewnienie się, że masz wystarczającą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina A znajduje się tylko w znacznych ilościach w mięsie narządów i oleju z wątroby dorsza. W mniejszym stopniu występuje w nabiałach karmionych trawą i dlatego zawsze mówię o oleju z wątroby dorsza, szczególnie dla osób, które przestrzegają ścisłej diety Paleo i nie jedzą nabiału karmionego trawą lub mięsa narządów, takich jak wątróbka. Wracając do pytania, od którego w pewnym sensie poszedłem na styczną, nie ma wielu badań nad idealnym stosunkiem między witaminą A i witaminą D, ale niedawno opublikowano artykuł dr Holicka, który sugerował idealny byłby stosunek od 4 do 8 razy więcej witaminy A niż D, a następnie wiodąca autorka tego artykułu, dr Linda Linday, zastosowała olej z wątroby dorsza ze stosunkiem w tym zakresie, aby skutecznie chronić przed infekcjami górnych dróg oddechowych, a następnie były inne badania wykazujące, że ten zakres stosunków jest idealny u kurcząt. Nie wiem, jak ma to zastosowanie do ludzi, ale jeśli spojrzysz na ilość witaminy A i D w produktach takich jak olej z wątroby dorsza, to jest to mniej więcej podobny stosunek, i myślę, że to dobry stosunek do strzelania , a jeśli jesz wątrobę, 2 do 3 uncji wątroby raz lub dwa razy w tygodniu, lub codziennie przyjmujesz olej z wątroby dorsza, a następnie narażasz się na działanie promieni słonecznych i być może przyjmujesz suplement D w zimie , to prawdopodobnie tam skończysz. Witaminę K2 można uzyskać z oleju maślanego lub ghee i mniejszych ilości z wszystkich traw
d nabiał. Ser jest tak naprawdę szczególnie źródłem witaminy K2, twardych serów i gęsiej wątróbki, co nie jest chyba zbyt często spożywanym pokarmem, co znowu, jeśli jesteś na diecie Paleo i nie jesz nabiału i nie jesz gęsiej wątroby ani natto, prawdopodobnie dobrym pomysłem jest uzupełnienie K2."
"Jak uzyskać stosunek witaminy A i D w zdrowych zakresach
Chris Kresser: Myślę, że mamy czas na jeszcze jedną krótką. Co powiesz na pytanie o stosunek witaminy A-D?
[...]
Chris Kresser: Tak, myślę, że to uzasadniona obawa, a jednym z powodów, dla których lubię podejście Weston A. Price Foundation, jest to, że kładą duży nacisk na znaczenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i nie jest to tak naprawdę omawiane w świecie Paleo bardzo często. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - mówimy o A, D, K2 i E - odgrywają tak wiele kluczowych ról w zdrowiu i w większości przypadków trudno je uzyskać z pożywienia, szczególnie K2 i A, wiesz, i D, jeśli nie jesz owoców morza. Ale było dużo szumu na temat witaminy D, a potem było dużo szumu w innym kierunku na temat niebezpieczeństwa witaminy A, szczególnie dla kobiet w ciąży lub kobiet, które próbują zajść w ciążę; niestety są naprawdę przerażeni witaminą A, ponieważ jest ona kluczowym składnikiem odżywczym dla zdrowego rozwoju płodu, o którym mówię w Kodeksie zdrowego dziecka. Ważną rzeczą do zrozumienia o tych witaminach rozpuszczalnych w tłuszczach jest to, że istnieją one w związku synergistycznym, a gdy masz problemy z toksycznością jednego z nich, prawie zawsze jest to spowodowane, lub nawet możliwe, w obliczu niedoboru pozostałych. Tak więc, na przykład, wszystkie problemy z toksycznością witaminy A, których ludzie się boją, są naprawdę możliwe tylko w przypadku jednoczesnego niedoboru witaminy D, a Chris Masterjohn wykonał kawał dobrej roboty nad tym. Wydaje mi się, że jest artykuł na stronie Westona A. Pricea, którą napisał - myślę, że jeśli szukasz wyszukiwarki witaminy A / osteoporozy w wyszukiwarce na ich stronie, znajdziesz ją, ale on mówi o badaniu, a ja wspomnij o tym również w Kodeksie zdrowia dziecka, gdzie gdy ludzie uzupełniają witaminę D lub mają odpowiedni poziom witaminy D, próg toksyczności witaminy A wzrasta do 200 000 IU dziennie, co jest absurdalną ilością witaminy A. Jak ujmuję to w perspektywie, 3 uncje wątroby mają około 27 000 IU witaminy A, więc musiałbyś jeść 30 uncji wątroby każdego dnia, aby przekroczyć próg toksyczności, i nie znam nikogo, kto je 30 uncji wątroby dziennie, więc to się po prostu nie wydarzy. Podobnie, toksyczność witaminy D wystąpi na niższym poziomie, jeśli witaminy A i witamina K2 będą niedobory, ponieważ witaminy A i K2 chronią przed toksycznością witaminy D. Tak więc, jak powiedziałem wcześniej w programie, uważam, że idealny zakres dla witaminy D wynosi pomiędzy 35 ng / ml a może 60 lub 65 ng / ml. Nie widzę powodu, by iść wyżej. Nie zgadzam się z niektórymi osobami podnoszącymi poziom witaminy D powyżej 100 ng / ml. Badania pokazują, że jesteś narażony na hiperkalcemię, ponieważ witamina D reguluje metabolizm wapnia, więc zaczynasz mieć problemy z kamieniami nerkowymi i sztywniejszymi tętnicami, co oczywiście zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Podczas gdy witamina K2, która ma również wpływ na metabolizm wapnia, zapewnia, że wapń trafi do kości i zębów i tkanek twardych, a nie do tkanek miękkich. Kluczową kwestią jest tutaj równowaga i upewnienie się, że masz wystarczającą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina A znajduje się tylko w znacznych ilościach w mięsie narządów i oleju z wątroby dorsza. W mniejszym stopniu występuje w nabiałach karmionych trawą i dlatego zawsze mówię o oleju z wątroby dorsza, szczególnie dla osób, które przestrzegają ścisłej diety Paleo i nie jedzą nabiału karmionego trawą lub mięsa narządów, takich jak wątróbka. Wracając do pytania, od którego w pewnym sensie poszedłem na styczną, nie ma wielu badań nad idealnym stosunkiem między witaminą A i witaminą D, ale niedawno opublikowano artykuł dr Holicka, który sugerował idealny byłby stosunek od 4 do 8 razy więcej witaminy A niż D, a następnie wiodąca autorka tego artykułu, dr Linda Linday, zastosowała olej z wątroby dorsza ze stosunkiem w tym zakresie, aby skutecznie chronić przed infekcjami górnych dróg oddechowych, a następnie były inne badania wykazujące, że ten zakres stosunków jest idealny u kurcząt. Nie wiem, jak ma to zastosowanie do ludzi, ale jeśli spojrzysz na ilość witaminy A i D w produktach takich jak olej z wątroby dorsza, to jest to mniej więcej podobny stosunek, i myślę, że to dobry stosunek do strzelania , a jeśli jesz wątrobę, 2 do 3 uncji wątroby raz lub dwa razy w tygodniu, lub codziennie przyjmujesz olej z wątroby dorsza, a następnie narażasz się na działanie promieni słonecznych i być może przyjmujesz suplement D w zimie , to prawdopodobnie tam skończysz. Witaminę K2 można uzyskać z oleju maślanego lub ghee i mniejszych ilości z wszystkich traw
d nabiał. Ser jest tak naprawdę szczególnie źródłem witaminy K2, twardych serów i gęsiej wątróbki, co nie jest chyba zbyt często spożywanym pokarmem, co znowu, jeśli jesteś na diecie Paleo i nie jesz nabiału i nie jesz gęsiej wątroby ani natto, prawdopodobnie dobrym pomysłem jest uzupełnienie K2."