Witam wszystkich użytkowników tego forum
17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.
25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.
/blueray21
W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum
To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.
Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.
/blueray21
Witamina D - K - A
-
- Posty: 366
- Rejestracja: poniedziałek 18 gru 2017, 08:33
- x 24
- x 19
- Podziękował: 316 razy
- Otrzymał podziękowanie: 409 razy
Re: Witamina D - K - A
Zastanawiam się nad kupnem tej D3 w proszku z Podkowy ale najpierw muszę się zaopatrzyć w wagę jubilerską. 10000 UI to ile to mg wyjdzie?
0 x
- grzegorzadam
- Moderator
- Posty: 13105
- Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
- x 106
- x 696
- Podziękował: 29964 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19672 razy
Re: Witamina D - K - A
0.020 grama, czyli 20 mg, ciężko to odmierzyć taką wagą.
Najłatwiej byłoby rozpuścić w oleju i wtedy dawkować po przeliczeniu, wcześniej pisaliśmy o tym.
Najłatwiej byłoby rozpuścić w oleju i wtedy dawkować po przeliczeniu, wcześniej pisaliśmy o tym.
0 x
życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło

-
- Posty: 730
- Rejestracja: wtorek 31 sty 2017, 11:56
- x 24
- x 50
- Podziękował: 808 razy
- Otrzymał podziękowanie: 747 razy
Re: Witamina D - K - A
Rozumiem, ze najlepiej brac 200mcg K2 na 5 tys D3.. Mam te tabletki z podkowy, wzialem narazie 1/4 na sprobowanie bo przedtem mialem bardzo silne klucie we flakach, ale na szczescie to juz nie wystapilo. Narazie niewiele bo wychodzi troche ponad 1 tys, ale od jutra wezme 2 razy po polowie. Bez D3 nie ma leczenia. Co zauwazylem jeszcze, jak biore ta sypka gazuje mnie niemilosiernie. Prawdopodobnie jest to zwiazane z dawka, jutro w sumie sie okaze. Ten proszek to jest chyba dekstroza bo slodki jest.
0 x
We're living in an open air asylum and the inmates are in charge.
-
- Posty: 730
- Rejestracja: wtorek 31 sty 2017, 11:56
- x 24
- x 50
- Podziękował: 808 razy
- Otrzymał podziękowanie: 747 razy
Re: Witamina D - K - A
Jubilerska wazy od 1mg wiec spoko, gorzej za to z tymi 0.00. Sypiesz i niewiadomo do konca czy jest .04 czy .05
0 x
We're living in an open air asylum and the inmates are in charge.
- grzegorzadam
- Moderator
- Posty: 13105
- Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
- x 106
- x 696
- Podziękował: 29964 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19672 razy
Re: Witamina D - K - A
Jak znasz aktualny poziom dosłownie w tydzień można uzupełnić do zadanego stężenia.
0 x
życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło

-
- Posty: 351
- Rejestracja: czwartek 16 lut 2017, 21:46
- x 321
- x 43
- Podziękował: 1077 razy
- Otrzymał podziękowanie: 630 razy
Re: Witamina D - K - A
Słusznie, pan od "końskich dawek" to spryciarz


to nie krzem organiczny jak w pokrzywie,skrzypie,kaszy,i.t.d.,to dwutlenek krzemu E551,substancja przeciwzbrylająca i wypełniająca, nie ma nic wspólnego z naszym zdrowiem,wręcz przeciwnie,wiem bo sam z tym panem kiedyś dyskutowałem na ten temat i lakonicznie stwierdził że musi pisać krzem,bo procedura tak nakazuje,jakoś inni producenci potrafią napisać dwutlenek krzemu.

Nie oczekujcie czystych produktów w formie tabletek, i kapsli za te pieniądze,to nie możliwe

Zakupiłem tylko wit. d3 w proszku,inne rzeczy tylko dla pieska,ten nawet kamyczki potrafi zeżreć.

0 x
-
- Posty: 730
- Rejestracja: wtorek 31 sty 2017, 11:56
- x 24
- x 50
- Podziękował: 808 razy
- Otrzymał podziękowanie: 747 razy
Re: Witamina D - K - A
Wiem, ale narazie dla bezpieczenstwa bede brac po pol. Bralem dosc dlugo bez k2 dawki 5 - ponad 10 tys dziennie i wole dmuchac bo dziwne jazdy od kilku dni sie zaczely. Jak kupie to wroce na proszek. Zdaje sie, ze moze organizm chce teraz mniejszych dawek. Stosuje jeszcze troche rzeczy plus BSM po ktorym mam dosc silne reakcje. Nawet ilosc chlorku magnezu musialem zmniejszyc bo jak wieczorem naloze to bardzo silnie odczuwam dzialanie. Na szczescie paskudne herxy to juz przeszlosc, ale mam chwilami wrazenie jakby mi mialo cos strzelic.
0 x
We're living in an open air asylum and the inmates are in charge.
-
- Posty: 366
- Rejestracja: poniedziałek 18 gru 2017, 08:33
- x 24
- x 19
- Podziękował: 316 razy
- Otrzymał podziękowanie: 409 razy
Re: Witamina D - K - A
Myślisz że taka waga z precyzją do 0,01 g się nie nada? Mam na oku taką ze sklepu gdzie sprzedają składniki do kręcenia naturalnych kosmetyków.grzegorzadam pisze: ↑środa 24 sty 2018, 15:430.020 grama, czyli 20 mg, ciężko to odmierzyć taką wagą.
Najłatwiej byłoby rozpuścić w oleju i wtedy dawkować po przeliczeniu, wcześniej pisaliśmy o tym.
0 x
-
- Posty: 730
- Rejestracja: wtorek 31 sty 2017, 11:56
- x 24
- x 50
- Podziękował: 808 razy
- Otrzymał podziękowanie: 747 razy
Re: Witamina D - K - A
Wzialem odrobine proszku jednak i te same symptomy czyli min. w jelitach mi wszystko goni. Apropo nosnikow/wypelniaczy to celuloza mikrokrystaliczna to tez niestety syf. Ciezko sie przed tym wszystkich ustrzec.
0 x
We're living in an open air asylum and the inmates are in charge.
-
- Posty: 730
- Rejestracja: wtorek 31 sty 2017, 11:56
- x 24
- x 50
- Podziękował: 808 razy
- Otrzymał podziękowanie: 747 razy
Re: Witamina D - K - A
Proszek konskiej D3 to chyba jest maltodekstryna. Dla mnie szkodliwa i chyba chamowala zdrowienie bo jak odstawilem to przez chwile lepiej bylo. Wzialem niedawno cos ponad 1/4 tabletki tej d3k2 i dzialanie jest minus gazy, wywracanie jelit i nastroj z piekla rodem.
0 x
We're living in an open air asylum and the inmates are in charge.
- Kiszka
- Posty: 1166
- Rejestracja: niedziela 26 lut 2017, 19:24
- x 22
- x 57
- Podziękował: 2696 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1211 razy
Re: Witamina D - K - A
eee chyba nie maltodekstryna. nic nam nie jest po tej D3... coś panie @zdro masz może z florą bakteryjną nie tak bo się skarżyć na kiszki
ostatnio. może SIBO...

0 x
Czołem Wielkiej i wolnej Polsce!
-
- Posty: 730
- Rejestracja: wtorek 31 sty 2017, 11:56
- x 24
- x 50
- Podziękował: 808 razy
- Otrzymał podziękowanie: 747 razy
Re: Witamina D - K - A
Zycie
Hyh dostaje ozdrowienienia jak przestalem tego cukierka dostarczac. Teraz tylko pozostalo podbijac dawki D3K2 i przezywac to wszystko ponownie, ale juz bez silnego herkszenia. Akurat od kiedy zaczalem stosowac 2 pozycje BSM to ruszylo. Robie 5 i 2 3x razy dziennie. Lacznie 3 - 5 godzin.

Hyh dostaje ozdrowienienia jak przestalem tego cukierka dostarczac. Teraz tylko pozostalo podbijac dawki D3K2 i przezywac to wszystko ponownie, ale juz bez silnego herkszenia. Akurat od kiedy zaczalem stosowac 2 pozycje BSM to ruszylo. Robie 5 i 2 3x razy dziennie. Lacznie 3 - 5 godzin.
0 x
We're living in an open air asylum and the inmates are in charge.
-
- Posty: 730
- Rejestracja: wtorek 31 sty 2017, 11:56
- x 24
- x 50
- Podziękował: 808 razy
- Otrzymał podziękowanie: 747 razy
Re: Witamina D - K - A
Zly pomysl z tymi tabletkami. Dzisiaj wzialem 3/4 i odczuwam nudnosci. Trzeba bedzie na oleju zalatwic. Nanoczasteczki to syf. Wszystko co nano to niebezpieczna zabawa. Z wyjatkiem chyba tylko witaminy C.
0 x
We're living in an open air asylum and the inmates are in charge.
- grzegorzadam
- Moderator
- Posty: 13105
- Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
- x 106
- x 696
- Podziękował: 29964 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19672 razy
Re: Witamina D - K - A
Jaka jest prawda o witaminie D?
Obejrzyj bo naprawde warto!!!
Obejrzyj bo naprawde warto!!!
https://youtu.be/CrqcXacbtJ8
Słońce emituje promienie UVA, UVB i UVC.
Dla nas ważne są UVB bo dzięki nim pochodne cholesterolu są pod wpływem promieniowania UVB przetwarzane w skórze w witaminę D.
Okazuje się, że wiele kremów "do opalania" blokuje właśnie promienie UVB, a przepuszcza UVA.
Fakty pokazują, że promienie UVA mogą powodować choroby skóry (czerniak) i nie tylko.
Ponadto im mniej słońca tym więcej zachorowań.
"Specjaliści" niedouczeni (czytaj: sowicie opłaceni lub zmanipulowani) twierdzą też, że nie powinniśmy się opalać w godzinach południowych.
Praktycy- lekarze zaś zachęcają do opalania właśnie w porze największego nasłonecznienia.
Obejrzyj ten film i osądź sam.
0 x
życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło

- luna
- Posty: 301
- Rejestracja: poniedziałek 08 lut 2016, 11:52
- x 17
- x 7
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 333 razy
- songo70
- Administrator
- Posty: 18922
- Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
- Lokalizacja: Carlton
- x 1186
- x 625
- Podziękował: 18005 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25242 razy
Re: Witamina D - K - A
0 x
"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować
Prawdy nie da się wykasować
- grzegorzadam
- Moderator
- Posty: 13105
- Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
- x 106
- x 696
- Podziękował: 29964 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19672 razy
Re: Witamina D - K - A
Grzyby a witamina D (D2...)
Sympatyczna, grzyby też mogą być przyjazne
witamina D jest zawarta w tłuszczach zwierzęcych a dieta eskimosów składa się prawie wyłącznie z tłuszczu zwierzęcego i mięsa.
Słońce chyba jednak może mieć wpływ, np. takie info:
„Dokładne badania na temat właściwości grzybów przeprowadzono w Pennsylvania State University.
Odkryto tam m. in., że jeżeli grzyby lub zrobiony z nich proszek wystawić choćby na jedną sekundę na działanie promieniowania ultrafioletowego, momentalnie produkują one ogromne ilości witaminy D! Np. w przypadku boczniaka sekunda światła słonecznego podnosi ilość witaminy w tych grzybach o 1000%.
Jest to reakcja immunologiczna, bo boczniak w ten sposób stara się uchronić przed działaniem słońca.
Na tej samej zasadzie podobna reakcja immunologiczna organizmu na słońce ma miejsce w ludzkim organizmie, bo dzięki tej witaminie jest on w stanie lepiej funkcjonować.”
http://tylkonauka.pl/wideo/promieniowan ... w-grzybachPromieniowanie ultrafioletowe wytwarza ogromne ilości witaminy D w grzybach
https://youtu.be/f0fFscIMw-U
Najlepszym sposobem nabycia kluczowej dla naszego zdrowia witaminy D jest oczywiście rozłożenie się na kocu i opalanie się. Naukowcy odkryli jednak, że ewentualny jej niedobór można łatwo nadrobić spożywając grzyby, które dzięki odpowiedniemu promieniowaniu ultrafioletowemu
posiadają duże ilości tej witaminy.
Badacze z Pennsylvania State University użyli szybkich impulsów promieniowania ultrafioletowego na powierzchni grzyba, które uruchomiły proces chemiczny w jego wnętrzu i przekształciły związek podobny do cholesterolu w witaminę D.
Michael Kalaras był zaskoczony prędkością, z jaką wytwarzała się ta witamina.
Jego zdaniem, grzyb który w ogóle nie zawiera tej witaminy może zostać powyższą metodą "przekształcony" w mniej niż jedną sekundę tak, aby posiadał w sobie dość witaminy D dla zapewnienia 100%-owego dziennego zapotrzebowania dla człowieka.
Okazuje się również, że grzyby są obecnie poddawane tej metodzie w wielu obiektach na taśmie produkcyjnej. Naukowiec stwierdził jednak, że nie wywołuje to żadnych negatywnych skutków.
Nadmiar witaminy D, zarówno jak i jej niedobór, może być szkodliwy dla ludzkiego organizmu ale według Kalarasa - przedawkowanie jest mało prawdopodobne.
http://www.kobietaxl.pl/zdrowie/n,19090 ... ina-d.html
Grzyby a witamina D
Grzyby są ciężkostrawne - niezaprzeczalnie, ale mogą być również najlepszym, wegańskim źródłem witaminy bezcennej dla naszych organizmów. Co zrobić, aby tak się stało?
W podobny sposób witaminę D produkują grzyby - wystawione na działanie promieni UVB wytwarzają jej ogromne ilości. Dlaczego?
Naukowcy z Pennsylvania State Univerity wykazali, że zarówno u człowieka jak i u grzybów działa wówczas mechanizm obronny.
Reakcja immunologicza mająca na celu ochronę organizmu (plechy w przypadku grzybów) przed działaniem promieni słonecznych, których "skutkiem ubocznym" jest właśnie wytworzenie witaminy D.
Co zrobić żeby grzyby nie były jedynie smacznym dodatkiem, a źrodłem cennej witaminy?
Po prostu wystawić je na działanie promieni słonecznych, więc jeśli były suszone na słońcu - możesz spać spokojnie. Jeśli nie - to pamiętaj o tym po kolejnym grzybobraniu.
http://permakultura.net/2010/08/28/jak- ... itamina-d/Jak wytwarzać domowym sposobem naturalne suplementy diety cz.1 Witamina D.
Człowiek „tworzył się” przez większość czasu w miejscu dość słonecznym – w Afryce. O ile historia naszego gatunku (Homo sapiens sapiens) sięga około 200 tys. lat, to człowiek nie wyskoczył z konopi, ale powstał z innego gatunku zwierząt czy… istot.
Nasz powstały około 2 mln lat temu prawdopodobny przodek – człowiek zręczny (Homo habilis) również zamieszkiwał słoneczny Czarny Ląd.
Eksodus ludzi z Afryki nastąpił prawdopodobnie około 100 tys. lat temu. Początkowo również zajmowaliśmy miejsca słoneczne Bliski Wschód, Azję, Australię. Europa została skolonizowana przez ludzi stosunkowo późno – około 40 tys. lat temu.
Po co te wszystkie dane i wyliczenia?
Chciałem Czytelnikom pokazać, że przez większość czasu człowiek przebywał w miejscach o wysokim nasłonecznieniu. Wysokie naświetlenie półnagich ciał powodowało wysoką dzienną produkcję witaminy D przez skórę.
Ta zaś potrzebna jest m.in. do wchłaniania wapnia z pożywienia (ochrona przed krzywicą i osteoporozą), prawidłowego działania systemu immunologicznego (obronnego), ochrony przed chorobami autoimmunologicznymi (artretyzm, toczeń, stwardnienie rozsiane) i chorobami degeneratywnymi (próchnica, osteoporoza..). W skrócie witamina D jest bardzo ważna dla zdrowia.
Ile witaminy D jest wytwarzane podczas opalania?
Ta sympatycznie wyglądająca kobieta cieszy się z syntezy witaminy D
Skóra białej kobiety w bikini w ciągu 15 – 30 minutowego opalania w lecie w okolicach godziny 12 w południe wytwarza około 10.000 (dziesięć tys.) I.U. witaminy D.
Warunkiem prawidłowej syntezy witaminy D przez skórę jest nie używanie kremów do opalania.
Ile wynosi okres półtrwania witaminy D?
Czas połowicznego rozpadu (czas jaki mija aż poziom witaminy D we krwi zmniejszy się o połowę) wynosi od 15 dni do miesiąca.
Czy człowiek jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość witaminy D w okresie od jesieni do wiosny opalając się?
W Polsce jest to niemal niemożliwe (chyba, że kilkanaście dni w każdym miesiącu spędzamy pod równikiem lub na
południowej półkuli) gdyż intensywność promieniowania słonecznego jest niewystarczająca a kąt padania promieni słonecznych bardzo niekorzystny.
Jakie dawki witaminy D są zalecane przez główny nurt medycyny i dietetyki?
Współcześnie zalecana dawka 400 I.U.(jednostek międzynarodowych) witaminy D dziennie wystarcza by zapobiec krzywicy u dzieci.
Jednak nie jest to odpowiednia dawka by osiągnąć pełnię korzyści z posiadania wysokiego poziomu tej witaminy. Wiele badań wskazuje, że dzienną zalecaną dawkę powinno się podnieść nawet kilkunastokrotnie.
Dość ciekawe jest spostrzeżenie, że dzienna zalecana dawka witaminy D wynosi 1/25 tego co nasz organizm wytwarza podczas krótkiego opalania.
Jeśli doda się do tego, fakt, że nasi przodkowie spędzali pod afrykańskim słońcem kilka godzin dziennie to zdrowy rozsądek każe kwestionować zalecaną przez główny nurt dawkę uznaną za pożądaną.
To nie pierwszy i ostatni raz gdy mainstreamowe zalecenia są delikatnie mówiąc… nieoparte na racjonalnych przesłankach.
Podobnie jest w przypadku jedzenia „zdrowego” chleba z pełnego przemiału oraz roślin strączkowych.
Pokarmy bogate w witaminę D
Właściwie to „normalna” żywność nie jest szczególnie bogatym źródłem witaminy D. Nie może to dziwić, ponieważ człowiek i jego przodkowie większość (w ewolucyjnej skali) czasu spędził w słonecznej Afryce i nie musiał polegać na jedzeniu jako źródle witaminy D. Miejsce zamieszkania oraz dieta przeciętnego Polaka nie zapewnia większości ludzi odpowiedniego poziomu witaminy D.
Oto kilka polecanych produktów stosunkowo bogatych w witaminę D. Pełną listę przebadanych, bogatych w witaminę D produktów znajdziesz tutaj.
1 łyżeczka od herbaty (4g) oleju z wątroby dorsza – 414 I.U.
100 g makreli – 345 I.U.
1 śledź (28g) – 460 I.U.
1 jajko – 25 I.U.
100 g pieczarek – 14 I.U.*
*Grzyby to jedyne wegańskie źródlo witaminy D, choc występuje ona tam w formie D2 a nie w lepiej przyswajalnej formie D3. O grzybach napiszę dalszej części artykułu.
Jak zwiększyć ilość witaminy D w pożywieniu?
Mimo, że żywność nie jest najlepszy źródłem witaminy D istnieją sposoby by wyprodukować żywność o większej jej zawartości. By zwiększyć zawartość witaminy D w zwierzętach czy produktach zwierzęcych, które potem my będziemy spożywać należy:
dostarczać zwierzętom pasze bogatą w witaminę D
umożliwić dostęp do słońca lub naświetlać promieniami UV B
Widać zatem, że jednym z lepszych sposobów na produkcję żywności bogatej w witaminę D jest chowanie zwierząt na pastwisku.
Przykładowo kury z wypasu pastwiskowego dają jajka trzy do sześciu razy bogatsze niż kury z chowu przemysłowego.Skoro kura większość dnia spędza na słońcu a nie w „fabryce jajek”, to nic dziwnego, że wartość biologiczna takich jajek jest wyższa.
Mleko od krów, które przebywają na pastwisku jest również nieznacznie bogatsze w witaminę D niż mleko od krów przebywających cały dzień w oborze.
Jednak najlepszy sposób na podniesienie zawartości witaminy D (bez innych skutków ubocznych) w mleku krów polega na napromieniowaniu drożdży promieniami UV B i żywieniu tymi drożdżami krów.
Jak drastycznie zwiększyć zawartość witaminy D w grzybach?
Witamina D w grzybach pełni rolę ochronną – grzyby zabezpieczają się przed zniszczeniem swojej plechy (grzyby nie mają tkanek). Zwykle grzyby rosną w miejscach ciemnych i wilgotnych zatem zbyt wiele tej witaminy nie produkują. Jednak jeśli wystawimy grzyby na działanie promieniowania UV (np. światło słoneczne) ilość witaminy D w nich zwiększa się nawet kilkaset razy. Jednym z najlepszych sposobów „do
mowej roboty” jest wystawienie grzybów shitake blaszkami do góry (czyli grzyby są „do góry nogami”) na 6 godzin na słońce. Ilość witaminy D zwiększa się wtedy z 100 I.U. w 100 gramach do 46.000 (46 tys.)!
Całkiem przyzwoite efekty uzyskuje się również z naświetlania grzybów Reishi i Maitake.
Muszę wspomnieć, że grzyby nie zawierają witaminy D w formie najlepiej przyswajalnej dla człowieka czyli D3 (cholekalcyferol) tylko w formie witaminy D2 (ergokalcyferolu). Uważa się witaminę D3 za lepsze źródło witaminy D niż D2. Witamina D2 ma około trzy do dziesięciu razy słabsze działanie jak witamina D3.
Drugie informacja warta wspomnienia, to fakt zatrzymywania przez szkło większości promieniowania UV. Dlatego by zwiększyć zawartość witaminy D w grzybach należy je wystawić na słońce bezpośrednio a nie na
Myślę, że uzbrojeni w tę wiedzę damy radę przetrwać każdą, nawet najmniej słoneczne lato czy zimę. Może nawet tę nuklearną?
Sympatyczna, grzyby też mogą być przyjazne

https://www.hajduk.pl/index.php/13-piec ... witamina-dWITAMINA D
Witamina D wywołała duże zainteresowanie w tym wieku, została ona odpowiednio połączona z szeregiem korzyści dla ludzkiego organizmu; zdrowymi kośćmi, zapobieganiem krzywicy i osteoporozie, oraz wpływa ona na zmniejszenie ryzyka chorób serca, cukrzycy drugiego typu, nadciśnienia i raka okrężnicy oraz odbytu (Lee 2008; Wang 2008; Dobnig 2008; Holick 2010). W listopadzie 2010 Instytut Medycyny w USA podniósł dzienny poziom zapotrzebowania dla witaminy D.
Zalecane spożycie dzienne witaminy D, dla osoby dorosłej obejmuje od 5 do 15 mcg, większe zapotrzebowanie na tą witaminę mają ludzie starsi. Porównywać to można do typowego spożycia witaminy D, które wynosi 2-3 mcg przez osoby dorosłe (Nowson 2002).
Pieczarki, tak jak ryby, jajka czy też margaryna są źródłem witaminy D. Jest to całkiem naturalne, że w grzybach tych została odnaleziona witamina D2 (ergokalcyferol). Dzikie grzyby, dzięki działaniu promieni słonecznych, przekształcają obfitość ergosterolu (prowitaminy D2) na rzecz ergokalcyferolu. Grzyby w Europie powszechnie mają 2-40 mcg witaminy D/100 g (Mattila 1994; Mattila 2002; Teichmann 2007). Nawet kupne grzyby mogą wytworzyć ponad 20 mcg, gdy zostaną umieszczone w świetle słonecznym na kilka godzin w południowym słońcu (Simon 2011). Skonsumowana witamina D2 zostaje przekształcona w 1, 25 (OH) ergokalcyferol. Zarówno witamina D2 jak i D3 działają w taki sam sposób, w organizmie.
Istnieje niewielka ilość witaminy D w grzybach uprawnych, gdyż nie potrzebują one światła do wzrostu. Rolnicy zazwyczaj nie narażają grzybów na działanie światła poza czynnościami związanymi z uprawą i zbiorem, gdy jest ono niezbędne. Jednakże, jeżeli grzyby te są wystawione choć na krótkie działanie promieni ultrafioletowych to generują one dawkę witaminy D przewyższającą zalecane dzienne spożycie.
Obecnie, tak ulepszone grzyby w witaminę D dostępne są, w supermarketach, w Australii, USA czy Kanadzie.
Rolnicy naśladują naturę poprzez przepuszczanie przez grzyby promieni UV.
Tylko 2-3 sekundy potrzebne są, aby proces konwersji witaminy D został aktywowany.
W wyniku badań na Uniwersytecie Zachodnim w Sydney wykazujących, że światło UV wzmacnia poziom witaminy D w grzybach, australijski przemysł grzybowy udoskonalił techniki US do ich systemu uprawy, tak aby konsumenci w Australii otrzymali ulepszone grzyby w witaminę D w wybranych sklepach; od września 2011 (Koyyalamudi 2009; Koyyalamudi 2011).
Witamina D znajdująca się w grzybach jest łatwa do wchłonięcia (Outila 1999; Jasinghe 2005; Koyyalamudi 2009) i wspiera wzrost kości (Calvo 2012).
85% witaminy D zostaje w dzikich (leśnych) grzybach, po ich usmażeniu w ciągu pięciu minut (Mattila 1999).
Ponadto, są bardzo niewielkie straty witaminy D2, kiedy grzyby są chłodzone przez osiem dni (Koyyalamudi 2009) lub nawet trzy miesiące (Mattila 1999). Oznacza to, że grzyby mogą być bardzo użytecznym źródłem witaminy D dla konsumenta, zarówno te spożywane na surowo czy też przetworzone.
Oznacza to, iż witamina D zawarta w pieczarkach może stać się prostym i smacznym sposobem na uzupełnienie twojej codziennej diety.
0 x
życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
