Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.

/blueray21

Zappery

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522
Podziękował: 446 razy
Otrzymał podziękowanie: 14801 razy

Re: Zappery

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 03 lut 2014, 19:37

No więc usprawniłem swój generator / zapper kupiony kiedyś, który okazał się być oszczędnym w prądzie wyjściowym, choć był zasilany z sieci. Teraz zbocza impulsów ma jak żyletki. Kilkanaście zł na materiały i z godzina roboty. Przy okazji dostał zasilacz na 15 V, bo układ wyjściowy ma limit napięcia po 1,5 V od każdej strony zasilania.
Chyba należę do gruboskórnych, bo mimo pełnej pary, 12V od dołu do góry impulsu i offsetem 0,3 V lub więcej, nic absolutnie nie czuję, trzymając elektrody.
Genarator ma praktycznie cały użyteczny zakres od 10 Hz do 1,16 MHz nastawiany dwoma potencjometrami. Teraz pozostaje mi poszukać potrzebujących terapii.
0 x

Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
Thotal
x 27
x 253
Podziękował: 6003 razy
Otrzymał podziękowanie: 11573 razy

Nieprzeczytany post autor: Thotal » poniedziałek 03 lut 2014, 20:09

Blu,
Jakiś czas temu obiecałem Ci opisać parametry "nunczako", ale niestety w opisie niczego takiego nie znalazłem, producenta pytałem i też bez odpowiedzi.
Jeśli chodzi o odczucia, to mam... bardzo wyraźnie szczypią mnie "łapki", a na dokładkę robi mi się ELEKTRYCZNY język +(metaliczny smak)

Pozdrawiam - Thotal :)
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 03 lut 2014, 20:28

Jak pisałem jestem chyba gruboskórny, Nie trzymałem tego 7 minut, bo Herxheimera wolę unikać, ale dobrze ponad 2 minuty na raz na 30 kHz, oprócz tego, że ogrzałem miedziane rurki innych efektów brak, gdy jednocześnie obserwuję przebiegi na oscyloskopie i widzę, że jest napięcie i jakiś prąd płynie.
Spróbuję się jeszcze posolić i nawilżyć.
0 x

Awatar użytkownika
Dariusz
Administrator
x 27
Podziękował: 4972 razy
Otrzymał podziękowanie: 1646 razy

Nieprzeczytany post autor: Dariusz » poniedziałek 03 lut 2014, 21:29

blueray21 pisze:Jak pisałem jestem chyba gruboskórny, Nie trzymałem tego 7 minut, bo Herxheimera wolę unikać, ale dobrze ponad 2 minuty na raz na 30 kHz, oprócz tego, że ogrzałem miedziane rurki innych efektów brak, gdy jednocześnie obserwuję przebiegi na oscyloskopie i widzę, że jest napięcie i jakiś prąd płynie.
Spróbuję się jeszcze posolić i nawilżyć.

Uważaj, bo zaczniesz się wychylać. :lol: ;)
0 x

Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 03 lut 2014, 21:34

Mam nadzieję, że nie rozkładać, bo prąd destrukcyjny bywa.
0 x

Awatar użytkownika
barneyos
Administrator
x 23
x 73
Podziękował: 155 razy
Otrzymał podziękowanie: 1895 razy

Nieprzeczytany post autor: barneyos » wtorek 04 lut 2014, 08:21

No u mnie podobne odczucia, czyli brak odczuć, choć przyznam szczerze, że czasami lekkie mrowienie czuć. Elektrody śniedzieją podejrzewam od reakcji z solą z organizmu, zapper działa, test języka ok - kopie jadna i druga. Idzie z normalnej bateryjki 9V, nie przerabiałem jeszcze na zewnętrzny zasilacz - @blueray21 podasz jakiś schemat ?
0 x

======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić

Awatar użytkownika
Thotal
x 27
x 253

Nieprzeczytany post autor: Thotal » wtorek 04 lut 2014, 09:15

Zauważam, że zakwaszone organizmy nanoszą dużo więcej patyny (ciemnych plam ) na rękojeściach "nunczako".
Z moich doświadczeń wynika też, że ci którzy nanoszą więcej"patyny" mają większą radość ze skutków działania tego urządzenia :)

0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » wtorek 04 lut 2014, 11:21

Thotal, twoja obserwacja jest prawidłowa, choć sama miedź nie reaguje ze słabymi kwasami. Ale miedź utlenia się na powietrzu i tworzy się ciemny nalot, dobrze widoczny w dużym powiekszeniu - tlenek miedzi, a on już reaguje praktycznie z każdym kwasem. Zakwaszenie może również być wynikiem obciążenia pasożytniczego ale też skutkiem różnych dolegliwości lub stanów zapalnych, więc faktycznie efekt będzie bardziej widoczny niż u tych z odczynem obojętnym, czy wręcz alkalicznym. Dodatkowy hit jest taki, że zakwaszeni lepiej przewodzą prąd i w sumie pobierają więcej energii z zappera, co się przekłada na bardziej widoczne efekty.
@barneyos, napięcie początkowe baterii alkalicznej 9V wynosi 9,9 V. Dlatego proponowałbym użyć czegoś z bardzo popularnych, dogniazkowych, stabilizowanych zasilaczy impulsowych 12V. To w sumie zwiększy "kopa" o ok. 2V. Zastosowana elektronika jaka by nie była - jeśli wytrzymuje napięcie 9,9 V to wytrzymuje również 15 V, bo dla układów niskonapięciowych granicznym napięciem jest 7V. Więc bez obaw.
Niestety nie ma gotowych zasilaczy z zatrzaskami, jak w baterii 6F22 (przynajmniej ja nie widziałem), więc końcówkę trzeba sobie przerobić samemu. Tu najlepiej jest zlutować. Jako zatrzask zasilający możesz zastosować płytkę ze starej baterii lub kupiony zatrzask (zwykle pod hasłem "uchwyt baterii 6F22") - albo obciąć oryginalny wtyk zasilacza i podlutować przewody, albo zrobić "przedłużkę" z gniazda do takiego w wtyku ( w większości przypadków będzie to gniazdo oznaczane "DC 2,1/5.5").
Jednak bez lutownicy nie da się tego zrobić dobrze, ani ładnie. W zaślepce baterii nunczako, trzeba będzie wywiercić otwór na przewody 3 - 4 mm.
Możesz też zrobić przedłużkę zakończoną wtykiem do gniazda zapalniczki samochodowej - takie zasilacze zwane adapterami są w sprzedaży w cenach 3 - 4 zł, a można się pozappować też ewentualnie w w samochodzie, bez dalszych przeróbek.
Najważniejsze w tej całej "zabawie" to nie pomylić polaryzacji zasilania, lutując płytkę, czy uchwyt baterii można dodać w tym celu jakąś zwykłą diodę prostowniczą w szereg z którymś stykiem, co zabezpieczy urządzenie przed takim przypadkiem.
Jednak ono samo też powinno mieć jakieś zabezpieczenie na ta okoliczność, bo dość długo można próbować włożyć baterię odwrotnie, chyba że tym zabezpieczeniem jest tylko wyłącznik w zaślepce, ale to już zależy od konstruktora.
0 x

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
x 1186
x 625
Podziękował: 18005 razy
Otrzymał podziękowanie: 25242 razy

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 05 kwie 2014, 09:49

0 x

"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
euroscan
x 1
x 19
Podziękował: 881 razy
Otrzymał podziękowanie: 821 razy

Nieprzeczytany post autor: euroscan » niedziela 03 sie 2014, 11:37

jedna uwaga, efekt naskórkowości występuje tylko w metalach, dlatego np. częstotliwość w generatorze Spooky2 około 2 MHz powoduje świecenie diody LED po uchwyceniu elektrody w dłonie.
Mam inne pytanie czy ktos z forum zetknął sie z tym generatorem Spooky2, nowszą i doskonalszą wersją generatora Rife.

pady 012.JPG
(58.57 KiB) Pobrany 961 razy

patogeny2.jpg
(48.99 KiB) Pobrany 961 razy
0 x

"własnymi zębami kopiemy sobie grób" Thomas Maffet

Awatar użytkownika
Thotal
x 27
x 253

Nieprzeczytany post autor: Thotal » niedziela 31 sie 2014, 22:06

Nowe parametry i zwiększone możliwości "nunczako"

Jan Taratajcio: ważne informacje o biorezonatorach / zapperach Nunczako

https://www.youtube.com/watch?v=wDPcOzrXNXw#t=694

Wstawiłem film -
Darek
0 x

Awatar użytkownika
euroscan
x 1
x 19

Nieprzeczytany post autor: euroscan » poniedziałek 01 wrz 2014, 10:44

może ktoś zna jakie parametry napięciowe na wyjściu posiada powyższy zaper.
znająć te parametry chciałem policzyć napięcie harmonicznych zapera.
a może ktos z forum ma tego zapera , oscyloskop i może przedstawic wykres z harmonicznymi.
chętnie podejme się takiej operacji po przesłaniu zapera.
poniżej spektrum widmowe z generatora Spooky2.

2006.jpg
(195.45 KiB) Pobrany 897 razy

2003.jpg
(199.15 KiB) Pobrany 897 razy

2000.jpg
(255.41 KiB) Pobrany 897 razy
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 01 wrz 2014, 11:24

Ten zapper pracuje z baterii 9F22 więc ma napięcie zasilania od maks 9,6 V do ok. 7,5 V na końcu baterii, gdy przestaje już być użyteczna. Średnio możesz przyjąć 8,5 V, bo w tym zakresie charakterystyka baterii jest najdłużej płaska.
Częstotliwość 1 (główna) to ok 30 kHz, 2 to ok. 3 kHz. Oceniając po czasie zużywania baterii zbocza narastające i opadające zbyt ostre nie są, na pewno nie nanosekundy.
Nie wiem na czym nowości parametrów polegają, bo nie doczekałem końca filmiku, stromości zboczy raczej nie poprawi, bo czas życia baterii byłby trudny do zaakceptowania.
Zakładając że ma wyjście typu "rail to rail" (chociaż głowy bym za to nie dał) to średnia amplituda prostokąta jest ok 8 V. Myślę, że zgodnie z zaleceniami Huldy ma offset ok 0,25 V.
Według mnie jest to zbyt mało, dlatego preferuję urządzenia w pełni nastawialne w częstotliwości (selektywne) i amplitudzie co najmniej 12 V (z możliwością regulacji).
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696
Podziękował: 29964 razy
Otrzymał podziękowanie: 19672 razy

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » sobota 15 lis 2014, 12:53

Aby zmierzyć napięcie komórkowe własnego ciała, dr. Tennant użył urządzenie stworzone przez japońskiego lekarza Yoshio Nakatani, który w latach 50-tych eksperymentował z igłami do akupunktury, przez które mierzył napięcie panujące w komórkach człowieka. Kiedy dr. Tennant zmierzył napięcie panujące w swoim mózgu (opanowanym wówczas przez wirusy) okazało się, że zamiast 20-25 mV, napięcie jakie tam panuje jest w granicach 2-4 mV. Napięcie mierzył on poprzez wkłucie się igłami do akupunktury w ściśle określone punkty energetyczne ciała, połączone bezpośrednio z mózgiem. Na ciele człowieka istnieją trzy takie punkty.

co to za punkty ?

pozdrawiam
ga
0 x

życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
mikok
x 8
Podziękował: 108 razy
Otrzymał podziękowanie: 185 razy

Nieprzeczytany post autor: mikok » niedziela 28 gru 2014, 23:31

Witam,
A co sądzicie o zapperze do samodzielnego montażu AVT3100 Zapper DDS. Czy warto go zakupić cena ok.160pln.

poniżej załączam opis producenta;
Projekt Zapper DDS powstał w związku z rosnącą popularnością tej gałęzi medycyny alternatywnej, która do walki o zdrowie człowieka wykorzystuje prąd elektryczny, a konkretnie przebiegi zmienne o częstotliwościach od pojedynczych herców do ponad 1MHz. Prądy o różnych częstotliwościach wykorzystuje się także w medycynie klasycznej.

Czym jest Zapper DDS z technicznego punktu widzenia?

Przyjmując najbardziej ogólną definicję, jest to zaawansowany generator napięcia przemiennego z przemiataniem częstotliwości. Przy czym amplituda oraz zakres częstotliwości jest ściśle ustalony dla danego programu. Dla różnych programów to napięcie wynosi od 6 do 12V, a częstotliwość od 20kHz do nieco ponad 1MHz. Nie wszystkie zappery mają możliwość dowolnej zmiany wszystkich parametrów. W najprostszych wersjach napięcie i częstotliwość są ustawione na sztywno. Z drugiej strony, bardzo zaawansowane zappery mają dodatkowe regulacje, jak na przykład zmiana czasu przemiatania.

Wybrane parametry:
4 programy + jeden dodatkowy ze stałą, ustawioną częstotliwością:
I: 60-170kHz
II: 400-1100kHz
III: 150-420kHz
IV: 20-65kHz
czas cyklu programu 7min
mikrokontroler STM32F103C8T6
interfejs użytkownika: 2 przyciski i wyświetlacz alfanumeryczny 2x8 znaków
złącza bananowe
obudowa KM-103B
zasilanie 6x1.5V AA
wymiary płytki PCB 110x85mm
w zestawie płytka PCB, dokumentacja, komplet elementów wymieniony w dokumentacji
(i zaprogramowany układ - jeśli występuje w projekcie)
0 x

Awatar użytkownika
euroscan
x 1
x 19

Nieprzeczytany post autor: euroscan » poniedziałek 29 gru 2014, 10:16

jest to zaawansowany generator napięcia przemiennego...

przed zakupem to bym przeczytał te 12 stron o zapperze, jednym pomaga innym nie, efekt placebo.
jesli robi na wyjściu (w co śmiem watpić !!!) napięcie przemienne to ja bym taki kupił.
obecnie posiadam generator Spooky2 do 10 MHz i tego modelu co podałeś to bym nie kupił.
0 x

Awatar użytkownika
mikok
x 8

Nieprzeczytany post autor: mikok » poniedziałek 29 gru 2014, 12:17

Dzięki za info. Niestety ten który posiadasz jest dość drogi i nie chcę wydawać tyle pieniędzy. Chodzi mi o to czy ten który zapodałem jest lepszy od tych które są na allegro w podobnej cenie?
Chodzi mi po głowie jeszcze jedno urządzenie - Generator fali prostokątnej GFP 75 http://obrazki.elektroda.pl/7751303400_1372543971.png
Mogę go tanio nabyć. Jego parametry można płynnie regulować częstotliwość 10Hz- 10MHz, napięcie 0,1-10V. Pytanie czy generator będzie pracował jak zapper?
Nie wiem co z zalecanym offsetem 0,25V przy zastosowaniu takiego generatora?
0 x

Awatar użytkownika
euroscan
x 1
x 19

Nieprzeczytany post autor: euroscan » poniedziałek 29 gru 2014, 13:49

z książki "katalog czestotliwości pasożytów", str. 320, Adeno virus AD-36, f == 5859.37 , 6140.25
ustawi ten twój nowy generator tak dokładnie czestotliwość ?
0 x

Awatar użytkownika
mikok
x 8

Nieprzeczytany post autor: mikok » poniedziałek 29 gru 2014, 14:34

A Twój jest taki dokładny, czym go sprawdzałeś, potrzebny byłby do tego jakiś konkretny oscyloskop?Czyli mam rozumieć że do 200 pln nic ciekawego nie kupię a te z allegro to lipa?
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 29 gru 2014, 15:50

Miło sobie dyskutujecie. Fakt o tym do składanie trzeba sobie te 12 stron poczytać, nie miałem tyle czasu, ale wygląda na to, że facet zareagował na hasło ale nie bardzo już na parametry.
Niekoniecznie dobry elektronik, czy dobry programista musi zrobić dobry zapper.
Ma on swoje zalety, ale musiałbym przeanalizować możliwości sygnału wyjściowego, bo facet pisze co najmniej mętnie.
GFP75 jest całkiem niezły, offset to nie problem, natomiast żeby ustawić dokładną częstotliwość, musiałbyś mieć cyfrowy częstościomierz, też możesz znaleźć w kitach, jeżeli generator DDS do złożenia cię nie przerażał, to częstościomierz jest o wiele łatwiejszy.
Pewnie w generatorze potrzebowałbyś niewielkiej przeróbki - w szereg z potencjometrem nastawiania częstotliwości dać drugi potencjometr, mniejszy z 10 razy dla dokładnego ustawiania.
Po za tym ten generator fali prostokątnej ma regulowane wypełnienie impulsów i 10 V PP na 50 Ohmach, czyli pod średnim obciążeniem elektrod, kiloOhmy, napięcie będzie większe i dobrze, bo gruboskórni w rzeczywistości potrzebują nawet ok. 15 V. Galwanicznie jest odizolowany od sieci - transformator.
Nie da go się tylko z zewnątrz modulować, ani sterować, czyli nie uzyskasz przemiatania zakresu częstotliwości, ale dobry elektronik i z tym by sobie poradził.
Trochę to duże tylko, ale sygnał wyjściowy doskonały, nieporównywalny z tymi zapperami z Allegro, z nawet tymi z wyższej półki.
0 x

Awatar użytkownika
mikok
x 8

Nieprzeczytany post autor: mikok » poniedziałek 29 gru 2014, 19:15

Serdecznie dziękuję za rzeczową odpowiedź. W takim razie kupuję generator GFP 75. Z potencjometrem do dokładnych nastaw sobie poradzę. A co do offsetu to będę was jeszcze prosił pewnie o pomoc. Jeszcze raz dzięki blueray :D
0 x

Awatar użytkownika
mikok
x 8

Nieprzeczytany post autor: mikok » czwartek 01 sty 2015, 19:57

Jutro odbieram generator GFP75 który zaadoptuję na zapper. Mam pytanie co do pomiaru częstotliwości, jak dokładny powinien być miernik. Czy myślicie że oscyloskop USB byłby odpowiedni bo mam do takiego dostęp.

Załączam jego specyfikację;
Model Hantek6022BE
Liczba kanałów 2 kanały
Pasmo 20MHz
Impedancja wejściowa 1MΩ 25pF
Próbkowanie 48MS/s
Sprzężenie wejścia AC/DC/GND
Rozdzielczość przetwornika 8Bit
Czułość wejściowa 10mV-5V (9 kroków)
dokładność DC ±3%
Maksymalne napięcie wejściowe 35Vpp
Zakres podstawy czasu 4ns-5ks
Zabezpieczenie wejścia dioda clamping
Tryb X-Y tak
EXT. input nie
Tryby wyzwalania automatyczny, normalny, pojedynczy
Regulacja poziomu wyzwalania tak
Źródło wyzwalania CH1, CH2
Rozmiar bufora 1M
Pomiary kursorami tak
Funkcje matematyczne FFT, addition, subtraction, multiplication, division
Kursory częstotliwość, napięcie
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » czwartek 01 sty 2015, 21:08

Oscyloskop jest wskaźnikiem przebiegów, a nie miernikiem częstotliwości, z założenia.
Te nowoczesne (komputerowe) oferują oczywiście więcej funkcji, bo są one do "obrobienia" programowo.
Zawsze powstaje pytanie czy warta skorka wyprawki, krótko ile kosztuje.
Tym, co przywołałeś pomiar częstotliwości traktowałbym jako orientacyjny, wprawdzie "rozciągniesz" przebieg, pomierzysz okres, ale dokładność tego pomiaru to jest rząd 10 do potęgi -4, jak dobrze pójdzie.
Chyba że ten pomiar kursorem oferuje większą dokładność niż obliczenia z okresu, nie znam tego urządzenia.

Z tego co ci @abcd zapodał potrzebujesz raczej dokładność 10 do potęgi -6, czyli krótko mówiąc sześciocyfrowy licznik, miernik częstotliwości, najlepiej z różnym czasem bramkowania.
Na Allegro masz do wyboru MC31, MC66 i najbardziej uniwersalny UC6, jeżeli zamierzasz coś jeszcze z przebiegów elektronicznych sobie mierzyć. Ale dla samego zappingu to byłby Merceses.
0 x

Awatar użytkownika
mikok
x 8

Nieprzeczytany post autor: mikok » czwartek 01 sty 2015, 21:31

Zastanowiłem się i masz rację z tym Oscyloskopem USB. Niby częstotliwość wyświetla dokładnie (dostępny filmik z jego prezentacją na youtube) ale oblicza to programowo i tak naprawdę nie wiadomo z jaką dokładnością. Z tego co pokazują na filmiku to sondy przed pomiarem częstotliwości trzeba kalibrować (ma wbudowany generator 1kHz i śrubokrętem kalibruje się sondę pomiarową) tak naprawdę nie wiadomo jaka jest tego dokładność. Wybiorę chyba coś z tego co zaproponowałeś. Jeszcze pytanko - czy przy tych miernikach trzeba używać specjalnych kabli?
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » czwartek 01 sty 2015, 21:54

Kabli, niekoniecznie, to bardzo duży sygnał w Voltach i niezbyt wysokie częstotliwości.
Kalibracja urządzeń współpracujących z komputerem powinna być dość dokładna, komputery mają zegary kwarcowe (taktowanie) i w żadnym przypadku nie powinna stabilność częstotliwości być gorsza niż 10 do potęgi -5. Ale nikt nie powiedział, że wszystkie komputery spełniają zasady poprawnej konstrukcji, wiele płyt głównych jest ofiarami redukcji kosztów. A to niewątpliwie wprowadza znaczący brak pewności.
0 x

ODPOWIEDZ