Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.

/blueray21

Nasze porady zdrowotne i opinie

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522
Podziękował: 446 razy
Otrzymał podziękowanie: 14801 razy

Re: Nasze porady zdrowotne i opinie

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » piątek 01 gru 2023, 21:21

Mnóstwo tych info a mi dalej wygląda na zakrzepicę, a przy okazji zachwianą gospodarkę wapniową, Nie wiem, jak i dlaczego.
Uwaga odnośnie ksylitolu, powszechnie uważanego za dobroczynny i nieszkodliwy. Nikt jednak nie mówi, że ksylitol jest dość silnie bakteriobójczy, jak i inne wielocukry, manitol, erytrol itd. Branie więcej niż ca 1 łyżeczka dziennie robi zamieszanie we florze jelitowej a skutki są różne, jednak nigdy nie widziałem pozytywnych. Odnawianie składu flory bakteryjnej nie jest łatwe ani proste i trzeba stosować wszystkie dostępne metody.
Podejrzewam brzydko, że tobie ksylitol też na swój sposób dokuczył.
Wapń, którego już pożywieniu jest mnóstwo, zanim go K2 skieruje do kości, musi przebywać we krwi i wiadomo, że ją zagęszcza i zwiększa jej lepkość.
W badaniach krwi zrób także poziom fibrynogenu w takim układzie.
W podróży na wypadek infekcji warto mieć ze sobą naturalny antybiotyk, np. wyciąg z pestek grejpfruta, działa prawie u wszystkich i koniecznie lizynę lub antywirusową mieszankę aminokwasów. W rzeczywistości lizyna hamuje nie tylko namnażanie się wirusów, ale i wielu bakterii, przez co można ją nazwać przeciw - zapalną. Oczywiście H2O2 w większym stężeniu, żeby nie tracić miejsca.
Teraz póki co, proponowałbym ci rozrzedzanie krwi, igliwiem, bo pycnogenol za słaby, ekstraktem z cynamonu, Nattokinazę możesz brać razem z serrapeptazą, ona rozpuszcza martwe białka, więc też oczyszcza krew. Możesz też zastosować bromelainę, alternatywnie do tych dwóch i z dużym odstępem czasowym od nich bo się niwelują nawzajem.
To, że nattokinaza zadziałała na psychikę, ewidentnie świadczy o niedotlenieniu mózgu.
Przepływ krwi możesz też zwiększyć poszerzając naczynia mieszanką aminokwasów; Anginina + Cytrulina w stosunku ok 5 : 1, trzyma ok 5-6 godzin sportowcy tego mechanizmu używają nagminnie.
Krew w moczu często oznacza przywrę krwi, łatwo ją złapać w tamtych cieplejszych rejonach, nie byłbyś pierwszy ani ostatni.
Iwermektyna powinna na nią działać dobrze, ale uwaga dla czytających: Iwermektyna bardzo słabo działa na wirusy z tym sławnym włącznie, nie dajcie się nabrać na cudowne tabletki.
Komora hiperbaryczna zadziałałaby, jeszcze lepiej, gdybyś nie miał gęstej krwi, to cofa nawet zmiany w mózgu, ale potrzeba ponad 20 sesji.
Jadąc do Niemiec poprawił ci się przepływ krwi z powodu wstrząsów, podobnie lub lepiej powinna zadziałać platforma wibracyjna.
Podwyższony puls to też efekt zagęszczonej krwi, działa układ samoregulacji.
Temperatura ciała zależy głównie od przepływu krwi, skoki mogą nie mieć nic wspólnego z tarczycą.
Niacyna rozszerza tylko kapilary, większych naczyń nie.
Zatykanie nosa to raczej zatoki a drętwienia to zahamowany przepływ krwi, to wszystko się zazębia.
Wit. E raczej w niczym nie pomoże, sok z buraka rozluźnia naczynia, ale słabiej niż arginina.
Czerwony muchomor działa, zależnie od organizmu, nie należy przesadzać z dawkami, brać tyle aby nie odczuwać szybkiego wpływu na psychikę, może być wyciszenie, uspokojenie, inne spojrzenie na rzeczywistość nawet przy mikrodawkowaniu. Odloty przynoszą mniej pożądane efekty z upływem czasu.
W takim stadium u ciebie popieram @forestera, poczekaj.
Życzę ci szybkiego powrotu do zdrowia, a jeśli umiesz liczyć, to licz na siebie.
0 x

Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
forester
x 176
x 160
Podziękował: 1542 razy
Otrzymał podziękowanie: 3300 razy

Nieprzeczytany post autor: forester » sobota 02 gru 2023, 20:37

Niedobór dopaminy wywołuje lęki, wewnętrzne napięcie, osłabienie motywacji, niechęć do działania, zmęczenie, apatię, a nawet depresję.

https://www.wapteka.pl/blog/artykul/dop ... m-dopaminy

https://magwise.pl/blog/adhd-i-add-czyl ... -dopaminy/

Będąc często narażonym na negatywne emocje, nasz organizm zmniejsza stężenie dopaminy i serotoniny, które są odpowiedzialne za..

zbieg okoliczności :?:
Nattokinaza-rozrzedzenie krwi- lepsze dotlenienie- większa produkcja dopaminy-... :roll:

Dopamina i ...Nattokinaza
https://przepisnazdrowie.eu/sen-stres/0 ... gory_id=22
0 x

Awatar użytkownika
somiracle
x 23
Podziękował: 166 razy
Otrzymał podziękowanie: 73 razy

Nieprzeczytany post autor: somiracle » poniedziałek 11 gru 2023, 17:05

Witam,
jestem po badaniu SO-Check i wyszło mi 100% obciążenie kadmem! Zastanawiam się gdzie jestem narażona na ekspozycje na niego. Z tego co się zorientowałam gdzie można się nim zanieczyścić nie pasuje do mnie. Nie palę, jestem na diecie carnivore od roku, nie jestem narażona na ekspozycję na kadm ani w domu ani w pracy! Czy ktoś może zasugerować skąd u mnie taki poziom?
0 x

Największym bogactwem jest zdrowie - Virgil

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 11 gru 2023, 19:17

Nikt cię (chyba) nie śledzi, to i sugestii niewiele chyba będzie.
Oczywiście mogłaś palić biernie, przebywając wśród palących, ale mało prawdopodobne jest osiągnięcie tak dobrego wyniku.
Mimo wszystko zweryfikowałbym to badanie poprzez analizę pierwiastkową włosa, które jest najbardziej wiarygodne ze wszystkich, za okres ca pół roku przed pobraniem próbki włosów.
Odrębna kwestia to metale ciężkie nie są zakaźne i nie można się załapać mając z nimi do czynienie przez krótki okres czasu, a niestety pokutują w organizmie całe życie, jeśli ktoś nie wykona jakiegoś rodzaju chelatacji.
Więc powinnaś spróbować przeanalizować swoje miejsca pobytu / pracy jak daleko sięgniesz pamięcią.
Albo zrobić badanie APW i zabrać się za chelatację, jeśli wynik kadmu, czy innych metali ciężkich się potwierdzi.
0 x

Awatar użytkownika
somiracle
x 23
Podziękował: 166 razy
Otrzymał podziękowanie: 73 razy

Nieprzeczytany post autor: somiracle » wtorek 12 gru 2023, 10:07

@blue wcześniej rok temu tez robiłam takie same badanie i wtedy kadm miałam na poziomie 90% a teraz 100% i nie mogę namierzyć źródła gdzie mogę tak "świetnie" się nim nasycać. Ja stosuję NAC ,krzem. Jakie polecasz chelatacje?
0 x

Największym bogactwem jest zdrowie - Virgil

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696
Podziękował: 29964 razy
Otrzymał podziękowanie: 19672 razy

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 13 gru 2023, 10:08

somiracle pisze:
wtorek 12 gru 2023, 10:07
wtedy kadm miałam na poziomie 90% a teraz 100% i nie mogę namierzyć źródła ..
faktycznie, zastanawiające !
0 x

życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

beadnorsi
x 4
x 104
Podziękował: 3112 razy
Otrzymał podziękowanie: 2146 razy

Nieprzeczytany post autor: beadnorsi » piątek 02 lut 2024, 19:01

@Blue,znajomy zapytal mnie niedawno,czym sie mozna "ratowac" w razie zawalu czy udaru/wylewu?Co mozna ze soba wozic/nosic?Zreszta,sam chetnie sie dowiem/podszkole sie ;)

Z innej beczki,zrobilem slynny wegatest ,tutaj w Niemczech,u kobiety podobno specjalistki ,zjezdzaja sie do niej z calych Niemiec.Polegalo to na tym ,ze chwycilem moja prawa dlonia jakis kawalek rurki,potrzymalem przez 5 -10 sekund i to bylo wszystko.

Odczytala,ze u mnie tarczyca na 70% jak to okreslila,magnezu nie "trawie" wiec mi zapisala homeopatyczne "magnesium phosphoricium d 12,b-complex iimmunloes od dr.loges.

Dwie godziny pogadalismy,wymienilismy sie informacjami,madra kobieta,ale nic o pasozytach,gdzie sa,jakie,wirusy czy inne srusy,nic nie uslszalem.Kazala mi wyrwac kanalowo-leczonego zeba,bo przez to mam Candide,reszte robie w miare dobrze ,tak zkwitowala.Zaplacilem 160 euro :o

Nie znam sie,ale czy wega test wykrywa nieproszonych gosci czy to byl biorezonans?

Ogolnie zle nie bylo no ale spodziewalem sie konkretow,wiecej konkretow :shock:
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » piątek 02 lut 2024, 20:03

2 rzeczy, dla siebie i innych krople zrobione z bardzo ostrej papryczki - gdzieś na forum jest chyba ta receptura - kilka kropelek pod język, nawet nieprzytomnemu.
Nakłuwacz, igła - w przypadku wylewu, nakłuć opuszki wszystkich palców, aby pojawiły się krople krwi. Tego niestety możemy sami sobie nie dać rady zrobić, ale innym bez problemu.
Jeśli mamy trudności w zdiagnozowaniu rodzaju zdarzenia to można bez problemu zastosować obydwie metody jednocześnie.

Ta od vegatestu to raczej była jasnowidząca, a maszyna po to, aby czymś zając klienta.
Czy rurka była podzielona na 2 części?
Nie pamiętam, ale wydaje mi się, że ktoś opisywał u nas z grubsza vega-test dawno temu.
Dziś vega-testu prawie nikt nie robi, metodę Volla nieliczni i to w sposób uproszczony, na jednym meridianie, co po mojemu nie ma sensu, bo meridian szybko się "męczy" od ciągłego naciskania końcówką pomiarową, ale tak robią, żeby mniej czasu to zajęło.
To wszystko są metody biorezonansowe, bo zawsze odczytujemy reakcję na pobudzenie, czy jest to impuls elektryczny, magnetyczny, czy np. fizyczny patogen w fiolce.
Urządzeń biorezonansowych jest teraz bezlik, wyniki niektórych zależą od umiejętności i wiedzy operatora.
0 x

beadnorsi
x 4
x 104

Nieprzeczytany post autor: beadnorsi » niedziela 04 lut 2024, 14:12

Reasumujac;jesli co jakis czas upuszczac bede troszke krwi,ryzyko udaru znacznie zmaleje?Czyli zylka ,ktora pekla mi w nosie od napiecia nerwowego "uratowala moje zdrowie"?
Udary leza WU,komora normobaryczna z co2,witamina E ,wiec jesli pijemy WU codziennie,inhalujemy sie co2 oddychajac w papierowa torebke ,pobieramy witamine E na krazenie to minimalizujemy ryzyko udaru w wielkim stopniu?

Ja inhaluje sie wlasnie torebka papierowa i po jakims czasie spowalnia to moje tetno,uspokaja,wycisza i usypia.W czasie inhalacji po kilku oddechach nabieram tego co2 i trzymam z 30 sek-do minuty ostatnio i robi ogromna roznice.Staram sie tez cwiczyc pompki,stanie na jednej dodze czy tez gimnastyke mikulina uderzajac pietami o podloge,tak co drugi dzien.
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » niedziela 04 lut 2024, 23:00

Upuszczanie krwi odmładza krew, można od czasu do czasu przystawić pijawki, dodatkowo ją nieco rozrzedzą.
Przy nakłuwaniu opuszek w przypadku udaru nie chodzi o upuszczanie krwi bo wyleci jej mniej niż mililitr. To jest sygnał dla układu wegetatywnego w mózgu dla obniżenia ciśnienia.
Udar powodują osłabione i kruche naczynia w powiązaniu ze skokiem ciśnienia, najczęściej.
Więc należy uelastyczniać naczynia - siarka - MSM NAC itd. i je wzmacniać - krzem + wyciąg kasztanowca itp.
Może być też udar niedokrwienny, gdy skrzep zatka gdzieś zasilanie mózgu.
Reasumując: trzeba dbać o zdrowie naczyń krwionośnych, w czym młodszym wieku tym lepiej, kontrolować ciśnienie, które też zależy od stanu naczyń krwionośnych (miażdżyca), oraz nie dopuszczać do zagęszczania krwi.
Nadużywanie WU nie jest korzystne, bo poprzez utlenianie postarza wiele organów w tym naczynia krwionośne również. Dlatego Haretski, który znał Nieumywakina, nigdy nie stosował jego metod używania WU i je odradzał.
Udary lepiej leczy komora hiperbaryczna z czystym tlenem.
Inhalacje CO2 jak najbardziej, co do wit. E to znamy wiele silniejszych antyutleniaczy, choć kompleks z tokotrienolami (drogi) działa pozytywnie nie tylko w kwestii naczyń krwionośnych.
Krwotok z nosa niewątpliwie potrafi zmniejszyć ilość krwi, może być nawet trudny do opanowania samemu. Trzeba znać procedurę tamowania, na ogół działa.
0 x

zdro
x 24
x 50
Podziękował: 808 razy
Otrzymał podziękowanie: 747 razy

Nieprzeczytany post autor: zdro » poniedziałek 05 lut 2024, 20:46

Na nerw bledny cwiczenia dobrze jest wykonywac. Dla mnie to zadzialalo jak czyszczenie pamieci podrecznej ukladu nerwowego. Duzo lepiej wszystko dziala. Wykonuje obecnie 3 rozne cwiczenia, w tym zestaw na uklad limfatyczny co idzie w parze ze wszystkim innym.

https://youtu.be/P1Qo5dluVWc

https://youtu.be/lT_wW5pNHa4

https://youtu.be/GTOvac2BLw4

https://youtu.be/eFV0FfMc_uo
0 x

We're living in an open air asylum and the inmates are in charge.

beadnorsi
x 4
x 104

Nieprzeczytany post autor: beadnorsi » poniedziałek 04 mar 2024, 11:34

Moja zona wykonala ostatnio badanie krwi,ale nietypowe jak na nia,to znaczy b-12,d3,no i oczywiscie te inne podstawowe.

Co ciekawe ,

1.calkowity cholesterol 17o-cos tam
2.hdl 77
3.ldl 77 :?:
4.b-12 600-cos tam na norme 700 cos tam :?:

ale d3 niecale 20(19,80) o ile pamietam.

Zona ma Hasimoto,bierze leki,jest nerwowa i wybuchowa,ma tez nerwowa prace,je to samo co ja,tylko ze ja jeszcze soki ,papaje i inne "zdrowe "wynalazki.

Calkiem spontanicznie rzucila ostatnio przed badaniem ,ze jej slonca brakuje,a tu patrz,naprawde jej brakuje ;)

Jak jej pomoc,szybko sie zniecheca,jak cos delikatnie zaboli albo sie nie wyspi,co proponujecie?

Pytanie z innej beczki,jak i ile pobierac siarczanu chondroityny?Zaznaczam,ze juz E witamine na krazenie i nie tylko pobieram,chce wzmocnic serducho/rozrzedzic krew/stawy i kregoslup,to chyba ten specyfik najlepszy?
0 x

beadnorsi
x 4
x 104

Nieprzeczytany post autor: beadnorsi » poniedziałek 11 mar 2024, 18:31

Slyszal ktos o czerwonych niciach noszonych na nadgarstkach?W celu zabezpieczenia przed "zlymi mocami"?
0 x

beadnorsi
x 4
x 104

Nieprzeczytany post autor: beadnorsi » piątek 15 mar 2024, 11:14

Witam.Zrobilem badania krwi,ale nietypowe;

d-3 -25 ohd----29,7 :( :o :shock:
b-12 -275 (197-771 norma) czyli bardzo slabo.
ferrytyna 599 :shock: norma od 30-400 (jak pisze Mercola,dysfunkcja watroby przez brak miedzi),to by wyjasnialo bol pod prawym zebrem "czasami,problemy z krazeniem,psychika,szumami usznymi,dretwieniami rak i stop,ze wzrokiem,itd.
0 x

Kolendra
x 24
x 19
Podziękował: 316 razy
Otrzymał podziękowanie: 409 razy

Nieprzeczytany post autor: Kolendra » piątek 15 mar 2024, 17:59

@beadnorsi, zastanawiające!
A przecież Ty suplementujesz końskie dawki D3 i w ogóle, nie..?

A co do czerwonych nitek.... Lepiej dać se z tym spokój 😉 Ja bym tam nie wchodziła w jakieś kabalistyczne, podejrzane nie wiadomo co 👎
0 x

beadnorsi
x 4
x 104

Nieprzeczytany post autor: beadnorsi » piątek 15 mar 2024, 21:13

Kolendra pisze:
piątek 15 mar 2024, 17:59
@beadnorsi, zastanawiające!
A przecież Ty suplementujesz końskie dawki D3 i w ogóle, nie..?

A co do czerwonych nitek.... Lepiej dać se z tym spokój 😉 Ja bym tam nie wchodziła w jakieś kabalistyczne, podejrzane nie wiadomo co 👎
Od sierpnia nie bo nie moglem,wiesz,tabletki,bylo ze mna bardzo zle,ze nic mi innego nie pozostalo.
0 x

zdro
x 24
x 50
Podziękował: 808 razy
Otrzymał podziękowanie: 747 razy

Nieprzeczytany post autor: zdro » niedziela 17 mar 2024, 23:38

Nadal nie pale i miedz jest na rzeczy. Od kiedy zaczalem suplementowac chelat miedzi, na poczatku 2.5mg i pozniej 5mg/dzien to jeszcze lepiej. Spore niedobory mialem najwyrazniej. Miedz wazna i mozna stracic duzo jak sie nie wie co sie robi.
0 x

We're living in an open air asylum and the inmates are in charge.

Gacek
x 1
x 3
Podziękował: 352 razy
Otrzymał podziękowanie: 47 razy

Nieprzeczytany post autor: Gacek » środa 20 mar 2024, 23:47

blueray21 pisze:
wtorek 15 wrz 2015, 22:05
Alzheimer to nieco inna specyfika, tam trzeba rozpuszczać płytkę amylo- coś tam.
@Blu jak rozpuszcza się płytkę amyloidową?
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » czwartek 21 mar 2024, 23:23

To było prawie 9 lat temu, dziś wiedza jest już inna. Płytki amyloidowe nie są przyczyną a skutkiem.
Najlepszy sposób na Alzheimera obecnie to tlenowa komora hiperbaryczna, w zależności od stanu do 40 sesji.
0 x

beadnorsi
x 4
x 104

Nieprzeczytany post autor: beadnorsi » sobota 23 mar 2024, 18:33

"
Wysoka ferrytyna jest często oznaką dysfunkcji wątroby.
Po drugiej stronie mamy wysoką ferrytynę. Jest to rutynowo interpretowane jako posiadanie normalnych (lub wysokich) zapasów żelaza, ale to też nie jest dokładne. Co ważne, kiedy masz wysoką ferrytynę, często jest to oznaka dysfunkcji wątroby. Ferrytyna wylewa się z wątroby do krwiobiegu, ponieważ centrum recyklingu w hepatocycie nie działa.

Centrum recyklingu w wątrobie nazywa się lizosomem. To tam ferrytyna jest zamieniana na żelazo dostępne do użytku. Kiedy ten lizosom nie działa prawidłowo, żelazo będzie gromadzić się w wątrobie, powodując wydzielanie ferrytyny do komórki. Kluczem do prawidłowego recyklingu żelaza w wątrobie jest, ponownie, miedź. Ładowanie żelaza do ferrytyny, które odbywa się wewnątrz komórki, i recykling ferrytyny wewnątrz komórki, jest całkowicie zależny od miedzi. Robbins wyjaśnia:

"Miedź wchodzi do ferrytyny w wyniku funkcji enzymu ferroksydazy, która jest napędzana przez miedź. A potem miedź jest potrzebna do recyklingu tego białka ferrytyny, rozbicia go i wypuszczenia żelaza. To jest proces zależny od miedzi.

Ludzie nie zdają sobie sprawy z roli, jaką odgrywają chaperony miedzi, które przenoszą żelazo tam, gdzie jest potrzebne w organizmie. A głównym chaperonem dla żelaza we krwi, żelaza w surowicy, jest transferyna."

Jak wspomniano wcześniej, gen, który koduje transferrynę jest upregulated kiedy miedź jest niedoborem. Tak więc transferyna wzrasta kontrintuicyjnie, z powodu niedoboru miedzi, żelazo zostaje sekwestrowane w makrofagach RES, a tym samym żelazo nie jest poddawane recyklingowi i nie jest prawidłowo dystrybuowane. Robbins kontynuuje:

"Było inne [badanie, w którym] używali gryzoni, odmawiając [im] miedzi. Oni patrzyli na 13 różnych genów. Jedynym genem, który uaktywnił się w obliczu niedoboru miedzi, był gen lekkiego łańcucha ferrytyny (FTL). Jest on bardzo różny od łańcucha ciężkiego ferrytyny (FTH), który jest zależny od miedzi, ponieważ, ponownie, opiera się na enzymie ferroksydazy.

A gdzie znajduje się lekki łańcuch ferrytyny? Znajduje się w wątrobie, a żelazo gromadzi się w wątrobie w organizmie z niedoborem miedzi. Wiemy to od 1928 roku... (Hart et al., 1928)"

Moja "ferrytyna " 599 ,norma jest do 400,Siwieje,problemy z krazeniem ,itd.

Dalej;

"Inne symptomy braku wystarczającej ilości miedzi w organizmie to zaburzenia pracy serca, brak łaknienia, częste drętwienie i mrowienie kończyn czy łamliwość paznokci. Miedź wzmacnia też naczynia krwionośne, więc przy jej niedoborze często dochodzi do pęknięć w ich strukturze. Możemy wtedy zauważyć pojawianie się na ciele charakterystycznych „pajączków”."

"Ponieważ miedź i retinol są niezbędne do produkcji ceruloplazminy, wynika z tego, że integracja witaminy D poprzez suplementację cholekalcyferolu może prowadzić do rozregulowania produkcji tego podstawowego białka, co w konsekwencji prowadzi do stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego, prekursora nadmiaru chorób zwyrodnieniowych i przewlekłych, które dobrze znamy."

"Zabawa w Boga z przedawkowaniem hormonów, myślenie o zrównoważeniu ich innymi „suplementami” i przedawkowaniami, może doprowadzić tylko do katastrofy metabolicznej."

"Ponieważ miedź i retinol są niezbędne do produkcji ceruloplazminy, wynika z tego, że integracja witaminy D poprzez suplementację cholekalcyferolu może prowadzić do rozregulowania produkcji tego podstawowego białka"

"Ceruloplazmina nie jest uważana za niezbędną do życia, ale osoby z jej niedoborem cierpią na cukrzycę, zwyrodnienie siatkówki, złogi żelaza w mózgu, wątrobie i trzustce, z towarzyszącym stresem oksydacyjnym.

Żelazo może być spontanicznie włączone do ferrytyny lub ładowane przez ceruloplazminę."

Podsumowanie moich poszukiwan.

Mega -dawki D3 bez A sa szkodliwe,niszcza poklady miedzi w organizmie,nie wytwarzamy ceruloplazminy,a dalej to juz wiecie.Dlatego zle sie czulem po D3,magnezie,witaminie C ,za to bardzo dobrze po E i A .Nawet WU mi nie podchodzi.B-komplex ,wszestkie B utrudniaja mi oddychanie/funkcjonowanie.
Na miedz reaguje dobrze,liposomalna C tez(w fosfolipidach)A,E doskonale,pije surowa watrobke wolowo-wieprzowa zmiksowana na koktail,z odrobina soli,reakcja bardzo dobra,bole watroby ustaly.Raz dziennie sok z kwasnych jablek+cytryna-reakcja bardzo dobra.

Bede to ciagnal przez kilka tygodni/miesiecy do nastepnego badania krwi(to bedzie juz czwarte w okresie jednego roku),tyle to nie zbadalem przez cale zycie :lol:

pozdrawiam i powiadomie o postepach. ;)
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » sobota 23 mar 2024, 21:27

Jeśli miałbym to skomentować, to jednak wysoki wydatek na analizę pierwiastkową włosa, może być wysoce opłacalny.
W rzeczywistości tylko biochemicy znają relatywnie dobrze "chemię" organizmu, choć nie uczyli ich wyciągania wniosków, generalnie lekarze nie mają pojęcia jak to się toczy, tylko procedury. Wyjątki są nieliczne i dlatego wyjątkowe.

Edit:
Jeszcze dodam, że praktycznie żelazo najlepiej się redukuje w organizmie przy pomocy taniny, uwaga na jej działanie ściągające.
A miedź uzupełnia się preparatami organicznymi (chelatami), bo związki nieorganiczne w większości są toksyczne lub wręcz biobójcze.
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » niedziela 24 mar 2024, 10:13

@beadnorsi, i jeszcze jedna uwaga: jedząc, pijąc wątrobę jeszcze sobie dodajesz łatwo przyswajalnego żelaza.
0 x

beadnorsi
x 4
x 104

Nieprzeczytany post autor: beadnorsi » poniedziałek 25 mar 2024, 18:14

blueray21 pisze:
sobota 23 mar 2024, 21:27
Jeśli miałbym to skomentować, to jednak wysoki wydatek na analizę pierwiastkową włosa, może być wysoce opłacalny.

wlasnie zbieram wlosy na to :D

W rzeczywistości tylko biochemicy znają relatywnie dobrze "chemię" organizmu, choć nie uczyli ich wyciągania wniosków, generalnie lekarze nie mają pojęcia jak to się toczy, tylko procedury. Wyjątki są nieliczne i dlatego wyjątkowe.

Edit:
Jeszcze dodam, że praktycznie żelazo najlepiej się redukuje w organizmie przy pomocy taniny, uwaga na jej działanie ściągające.
A miedź uzupełnia się preparatami organicznymi (chelatami), bo związki nieorganiczne w większości są toksyczne lub wręcz biobójcze.

Czyli biglicynian miedzi jako suplement odpada?A pylek pszczeli czy wisnia acerola?Watrobka surowa tez ma miedzi,b-12 ,A no i enzymy watrobowe.
0 x

beadnorsi
x 4
x 104

Nieprzeczytany post autor: beadnorsi » poniedziałek 25 mar 2024, 18:18

blueray21 pisze:
niedziela 24 mar 2024, 10:13
@beadnorsi, i jeszcze jedna uwaga: jedząc, pijąc wątrobę jeszcze sobie dodajesz łatwo przyswajalnego żelaza.
;) o.k ,dzieki,to zrezygnuje na razie z watroby,miedz mam jak wyzej napisalem,skontrolujesz prosze?Jesli nic sie nie nadaje,kupie z podkowy chelat,nie ma problemu.B -12 mam w kroplach pod jezyk,jakos omine ta watrobke,fakt,ze zelaza mam nadwyraz duzo,tylko miedzi i b-12 co kot naplakal.
0 x

ODPOWIEDZ