
pozdrawiam
Dowody dotyczące korzyści witaminy D i ryzyka COVID-19
i jego ciężkiego przebiegu
Niedobór witaminy D współwystępuje u pacjentów z COVID-19.
W tym czasie ciemny kolor skóry, podeszły wiek, obecność wcześniejszych chorób i niedobór witaminy D są cechami ciężkiej choroby COVID.
Spośród nich tylko niedobór witaminy D można modyfikować.
Poprzez interakcje z wieloma komórkami witamina D może mieć kilka sposobów na zmniejszenie ryzyka ostrych infekcji dróg oddechowych i COVID-19: zmniejszając przeżycie i replikację wirusów, zmniejszając ryzyko produkcji cytokin zapalnych, zwiększając enzym konwertujący angiotensynę 2 stężenia i utrzymanie integralności śródbłonka.
Czternaście badań obserwacyjnych dostarcza dowodów na to, że stężenia 25-hydroksywitaminy D w surowicy są odwrotnie skorelowane z częstością występowania lub ciężkością COVID-19.
Dotychczasowe dowody zasadniczo spełniają kryteria Hilla dotyczące przyczynowości w systemie biologicznym, a mianowicie siłę powiązania, spójność, czasowość, gradient biologiczny, wiarygodność (np. Mechanizmy) i spójność, chociaż brakuje weryfikacji eksperymentalnej.
Zatem dowody wydają się wystarczająco mocne, aby ludzie i lekarze mogli stosować lub zalecać suplementy witaminy D w celu zapobiegania lub leczenia COVID-19 w świetle ich bezpieczeństwa i szerokiego okna terapeutycznego.
Jednak ze względu na politykę zdrowotną wymagane są wyniki szeroko zakrojonych randomizowanych, kontrolowanych badań witaminy D, które są obecnie w toku. dowody wydają się wystarczająco mocne, aby ludzie i lekarze mogli stosować lub zalecać suplementy witaminy D w celu zapobiegania lub leczenia COVID-19 w świetle ich bezpieczeństwa i szerokiego okna terapeutycznego.
Jednak ze względu na politykę zdrowotną wymagane są wyniki szeroko zakrojonych badań z randomizacją i grupą kontrolną dotyczącą witaminy D, które są obecnie w toku. dowody wydają się wystarczająco mocne, aby ludzie i lekarze mogli stosować lub zalecać suplementy witaminy D w celu zapobiegania lub leczenia COVID-19 w świetle ich bezpieczeństwa i szerokiego okna terapeutycznego.
Jednak ze względu na politykę zdrowotną wymagane są wyniki szeroko zakrojonych randomizowanych, kontrolowanych badań witaminy D, które są obecnie w toku.
Słowa kluczowe: katelicydyna ; COVID-19 ; dysfunkcja śródbłonka ; IL-6 ; układ odpornościowy ; zapalenie ; MMP-9 ; SARS-CoV-2 ; witamina D ; 25-hydroksywitamina D.
cedric pisze: ↑niedziela 05 lip 2020, 08:46Re: Mleko - cichy zabójca
Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 29 kwie 2019, 21:54
"Mleko kozie, w przeciwieństwie do krowiego,
zawiera gotową już witaminę A,
a nie karoten, czyli prowitaminę.
Znajduje się w nim również pięciokrotnie więcej niż w mleku krowim,
kwasu orotowego, czyli tzw. witaminy B13, która w młodych organizmach służy do budowy komórek,
natomiast u ludzi starszych przyczynia się do regeneracji tkanek.
Prof. Wagner z Uniwersytetu w Gissen prowadził badania mleka koziego pod kątem wykorzystywania go jako środka przeciwdziałającego rozwojowi raka.
Dowiódł, że tam, gdzie hodują kozy, występuje mniejsza liczba zachorowań na raka.
Mleko kozie służy też długowieczności,
za czym przemawia długi wiek życia obywateli narodów kaukaskich i bałkańskich. "
viewtopic.php?f=17&t=1190&p=83581&hilit ... a+d#p83581blueray21 pisze: ↑piątek 09 lut 2018, 21:43Po mojemu te zasady pobierania wit. A z D3 można stosować tylko do dawek podtrzymujących - nigdy do dawek uderzeniowych.
Trzeba pamiętać, że dzieci, noworodki szczepili niegdyś Vigantolem
w dawce ca 70 000 iu na 1 kg wagi,
bez żadnych dodatków i nikomu to nie zaszkodziło.
Przeliczcie sobie ile byłoby to na raz stosownie do waszej aktualnej wagi.
wskazany i tak rozsądek, zawsze..
Jaka waga ciala?