Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.

/blueray21

Soda

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522
Podziękował: 446 razy
Otrzymał podziękowanie: 14801 razy

Re: Soda

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 28 wrz 2015, 09:54

analityczka pisze:
Nawet najbardziej agresywne nowotwory można leczyć sodą oczyszczoną

Soda oczyszczona NIE jest zawsze bezpieczna, jak pan twierdzi (...) są realne podstawy do obaw, że zbyt duża ilość sody oczyszczonej przyjmowana zbyt długo może być szkodliwa dla pacjenta.

Dlatego piszę setki razy, że trzeba kontrolować przynajmniej pH moczu, biorąc sodę, bezwzględnie brać dużo potasu przy nowotworach, a w przypadku pobierania sody "słodzonej", obojętne czym, również pod kontrolą glukometru, ale moim zdaniem "słodkie" kuracje sodą są w pełni bezpieczne i skuteczne - tylko w warunkach klinicznych - z pełnym dostępem do laboratorium.

Jednak powyższy cytat, który należy traktować jako ostrzeżenie, wcale nie stwierdza, że soda jest nieskuteczna w terapii nowotworów.
Niestety bardzo często myślenie osób, nawet z zaawansowanymi, terminalnymi nowotworami, które są tego świadome, sprowadza się do zastrzeżeń typu "czy aby ta witamina mi nie zaszkodzi".
Nigdy nie mogę zrozumieć, dlaczego ich strach przed zupełnie nieszkodliwym środkiem jest większy niż przed ich śmiertelną dolegliwością.
1 x

Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696
Podziękował: 29964 razy
Otrzymał podziękowanie: 19672 razy

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 28 wrz 2015, 09:57

Nie jest jedynym lekarstwem w pojedynkę, ale jednym z istotnych elementów (wraz z potasem) do osiągnięcia celu!
Za co Warburg dostał 2x Nobla, o pH..
Trzeba dodać jeszcze tlen!
A jaka drogą to już inny temat .. ;)

edit:
Nigdy nie mogę zrozumieć, dlaczego ich strach przed zupełnie nieszkodliwym środkiem jest większy niż przed ich śmiertelną dolegliwością.

Ostatnio spotkalem się z opinią, że --tata weźmie chyba tę chemię, bo.. wody utlenionej się boi.....
0 x

życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
analityczka
x 1
x 12
Podziękował: 230 razy
Otrzymał podziękowanie: 585 razy

Nieprzeczytany post autor: analityczka » poniedziałek 28 wrz 2015, 10:33

blueray21 pisze:Jednak powyższy cytat, który należy traktować jako ostrzeżenie, wcale nie stwierdza, że soda jest nieskuteczna w terapii nowotworów

Zmieniasz temat. Było o pozornej nieszkodliwości sody a nie jej skuteczności. Ale jak chcesz, to proszę bardzo, bo chyba oryginalnego tekstu nie przeczytałeś.
dr. Pagel pisze:Furthermore, there is some evidence that pH-neutral tumors do NOT respond well to baking soda treatment

Co więcej, istnieją dowody, że guzy z neutralnym pH NIE reagują dobrze na leczenie sodą

Tak więc nie na raka i czyraka. I nie ja to piszę, ja tylko cytuję (przytaczany przez Martę Brzozę) autorytet, by wykazać, że to co pisze o nim daleko odbiega od tego, co naprawdę twierdzi ten lekarz.
0 x

* Informacja bez sprawdzenia wiarygodności źródeł jest tylko hipotezą.
* Ja mogę być nieobiektywna, dowody – nie.

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 28 wrz 2015, 11:52

@analityczka, dalsze stwierdzenie też nie oznacza, że nie reagują wcale, fakt, że jedne reagują szybko i dobrze na "posłodzoną" sodę, a inne słabo i to głównie zależy od rodzaju nowotworu, np. glejak reaguje bardzo słabo. Zależy też od rodzaju metabolizmu chorego.

Nie zmieniam tematu, bo dotyczy on sody we wszystkich aspektach, natomiast twój post łącznie z komentarzem ma wydźwięk braku skuteczności tej metody. Ona jest niemal zawsze skuteczna, ale znacznie różniącym się stopniu. Ale jak zaznaczyłem - z kontrolą parametrów organizmu - bez tego nie ma o czym mówić.

Edit: A ten lekarz uratował tysiące istnień ludzkich, z pewnością nie wszystkich, którzy się do niego zgłosili, ale procent tych, którzy przeżyli jest nieporównywalny z wyczynami oficjalnej medycyny. Dziękuję.
0 x

Awatar użytkownika
Baro063
x 14
x 5
Podziękował: 76 razy
Otrzymał podziękowanie: 247 razy

Nieprzeczytany post autor: Baro063 » poniedziałek 28 wrz 2015, 11:56

http://martabrzoza.pl/rak/soda-oczyszcz ... nowotwory/
Tu jakoś inaczej Pani Marta pisze.
@Analityczka Ty wszystko krytykujesz, wiele ludzi się wyleczyło sodą.
Od razu przecież pół kilo nie zjesz na kilka dni, tylko w odpowiednich dawkach.

Czym jest soda oczyszczona?
Soda oczyszczona, to inaczej wodorowęglan sodu, zwany także bikarbonatem.
Występuje naturalnie w złożach mineralnych, w osadach wód słodkich i w wodach gruntowych.
Soda oczyszczona w sposób naturalny powstaje w naszym organizmie. Utrzymuje właściwy stopień kwasowości pH w krwiobiegu.
Znajduje się także:
w ślinie (zobojętnia kwasy osłabiające zęby),
w żołądku (zapobiega powstaniu wrzodów),
wspomaga proces oddychania, przenosząc dwutlenek węgla z tkanek do płuc (stamtąd się wydała).

Podobnie jest z cholesterolem, wątroba go wytwarza a lekarze przepisują statyny na obniżenie go, moja babcia brała bardzo długo takie tabletki,ale odkąd wiem coś na temat zdrowia to już nie bierze, wytłumaczyłem jej i sama przeczytała, wyrzuciła to.
A jak przed pójściem do lekarza powiedziałem jej żeby się spytała coś na temat cholesterolu to babcia powiedziała że mieszała się słowach, kiedyś miałem robione badanie krwi i poszedłem do mojego rodzinnego lekarza żeby się zapytać o leukocyty, to powiedział że mam obniżać bo one do niczego nie są potrzebne, i wiele takich sytuacji było z innymi składnikami krwi, na twarzy można było zobaczyć fałszywy uśmieszek.
Fałszywy lekarz, kiedyś darłem recepty, a rodzicom powiedziałem że nic nie przepisał :D
I nawet babcia była przeciwna do wszystkiego, a teraz sama się domaga witaminy C, magnezu itd bo mówi że lepiej się czuje.
Każdy ma swoje zdanie, sody jest nawet pełno w wielu drogich wybielających past do zębów.
0 x

Awatar użytkownika
Baro063
x 14
x 5

Nieprzeczytany post autor: Baro063 » poniedziałek 28 wrz 2015, 12:31

http://martabrzoza.pl/rak/soda-oczyszcz ... nowotwory/
Tu jakoś inaczej Pani Marta pisze.
@Analityczka Ty wszystko krytykujesz, wiele ludzi się wyleczyło sodą.
Od razu przecież pół kilo nie zjesz w kilka dni.

Czym jest soda oczyszczona?
Soda oczyszczona, to inaczej wodorowęglan sodu, zwany także bikarbonatem.
Występuje naturalnie w złożach mineralnych, w osadach wód słodkich i w wodach gruntowych.
Soda oczyszczona w sposób naturalny powstaje w naszym organizmie. Utrzymuje właściwy stopień kwasowości pH w krwiobiegu.
Znajduje się także:
w ślinie (zobojętnia kwasy osłabiające zęby),
w żołądku (zapobiega powstaniu wrzodów),
wspomaga proces oddychania, przenosząc dwutlenek węgla z tkanek do płuc (stamtąd się wydała).

Podobnie jest z cholesterolem, wątroba go wytwarza a lekarze przepisują statyny na obniżenie go, moja babcia brała bardzo długo takie tabletki,ale odkąd wiem coś na temat zdrowia to już nie bierze, wytłumaczyłem jej i sama przeczytała, wyrzuciła to.
A jak przed pójściem do lekarza powiedziałem jej żeby się spytała coś na temat cholesterolu to babcia powiedziała że mieszała się słowach, kiedyś miałem robione badanie krwi i poszedłem do mojego rodzinnego lekarza żeby się zapytać o leukocyty, to powiedział że mam obniżać bo one do niczego nie są potrzebne, i wiele takich sytuacji było z innymi składnikami krwi, na twarzy można było zobaczyć fałszywy uśmieszek.
Fałszywy lekarz, kiedyś darłem recepty, a rodzicom powiedziałem że nic nie przepisał :D
I nawet babcia była przeciwna do wszystkiego, a teraz sama się domaga witaminy C, magnezu itd bo mówi że lepiej się czuje.
Każdy ma swoje zdanie, sody jest nawet pełno w wielu drogich wybielających past do zębów.
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 28 wrz 2015, 13:14

@Baro, żeby było precyzyjnie, i nie można się było do tego przyczepić, na co już wyżej zwracałem uwagę - organizm używa innej formy - węglanu sodu, a nie wodorowęglanu sodu, czyli sody oczyszczanej.
0 x

Awatar użytkownika
Baro063
x 14
x 5

Nieprzeczytany post autor: Baro063 » poniedziałek 28 wrz 2015, 13:25

No dobrze :)
Sam używasz sody nie? I wiele innych ludzi z tego forum i po za nim.
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 28 wrz 2015, 13:26

@Baro wszystko co napisałeś jest dobrze, tylko dotyczy to sody kalcynowanej, uzyskasz ja zalewając oczyszczoną
gorącą wodą... albo kupisz 'gotowca' czystości spożywczej np. tu:

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB8QFjAAahUKEwikjra7z5nIAhWCXBoKHaFvCgo&url=http%3A%2F%2Fwww.ichemia.pl%2F9%2Csoda-kalcynowana-weglan-sodu-lekki-1kg.html&usg=AFQjCNH6t62cpIXxkOGZCE81fiyTyDlGBA&sig2=lPHtFzCxgq1xDboxvlN6-w
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 28 wrz 2015, 14:11

@Baro, chodzi tylko o poprawny zapis, my używamy najczęściej sody oczyszczanej, czyli wodorowęglanu sodu, organizm ją redukuje do postaci węglanu sodu, czyli sody kalcynowanej - i w tej postaci jej używa w wielu miejscach. Oczywiście organizm potrafi ją produkować z innych związków chemicznych, ale z sody oczyszczanej jest szybko i bezwysiłkowo. Możemy też pobierać sodę kalcynowaną lub ją tworzyć, jak @GA wspomniał.
0 x

Awatar użytkownika
analityczka
x 1
x 12
Podziękował: 230 razy
Otrzymał podziękowanie: 585 razy

Re: Soda i lekarze

Nieprzeczytany post autor: analityczka » poniedziałek 28 wrz 2015, 14:16

Baro063 pisze:Tu jakoś inaczej Pani Marta pisze.
@Analityczka Ty wszystko krytykujesz

blueray21 pisze: twój post łącznie z komentarzem ma wydźwięk braku skuteczności tej metody

Wszystko, zawsze, panaceum - ja takich kwantyfikatorów ogólnych nie używam.
Pani Marta pisze nieprawdę o ustaleniach dr Mark Pagela - o tym był mój post. Jak on komu dźwięczy, nie wiem.
Przywoływany przez tą panią dr Julian Whitaker także pisze o sodzie i raku ze znakiem zapytania. Dla mnie ta autorka jest niewiarygodna.
http://www.whitakerwellness.com/2015/09 ... king-soda/

Nr 1 na liście Whitakera to nerki - bardzo ciekawe...
Ostatnio zmieniony poniedziałek 28 wrz 2015, 14:36 przez analityczka, łącznie zmieniany 1 raz.
0 x

* Informacja bez sprawdzenia wiarygodności źródeł jest tylko hipotezą.
* Ja mogę być nieobiektywna, dowody – nie.

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 28 wrz 2015, 14:35

Niestety @analiktyczka, muszę to napisać jeszcze raz - mocno i wyraźnie.
Ludzie chorujący na ciężkie choroby są bardzo, bardzo wrażliwi, niektórzy twierdzą nawet, że są przewrażliwieni.
Więc twoje niby humorystyczne stwierdzenie "nie na raka i czyraka" jest absolutnie nie na miejscu.
Tego typu wpisy zrażają takich ludzi, a wspomniana metoda stosowania sody jednak eliminuje całkowicie wiele rodzajów nowotworów w organizmie. Z pewnością nie wszystkie i nie w każdym stanie chorego.
Jednak, jak wspomniałem dr Sircus "wyciągnął" tysiące ludzi, dla których klasyczna medycyna nie miała alternatywy i położyła na nich kreskę - w moim rozumieniu byli ofiarami medycyny bo po seriach chemoterapii i / lub naświetlań często nie ma już jak ratować.
Wiec bardzo cię proszę o rozwagę w ocenach.
0 x

To masz
x 1
x 6
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 122 razy

Nieprzeczytany post autor: To masz » wtorek 06 paź 2015, 10:04

@blueray21
Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania sody u osób z refluksem żołądkowo-przełykowym ? Zdiagnozowali mamie nadkwasotę, ale to jakaś kompletna abstrakcja, bo coraz gorzej się czuła po tych lekach rozrzedzających kwasy żołądkowe. Odkąd podaje jej betaine hcl, to nie ma już takich bólów żołądka jak wcześniej, dużo lepiej i szybciej przebiegają procesy trawienne oraz zgaga występuje rzadziej, krócej i mniej intensywnie. W takim razie myślę, że to niedokwasota, więc jak to wygląda u osób z niedokwasotą ? jak stosować już wiem, bo prześledziłem trochę wątek, tylko nie wiem, czy można u osoby z taką przypadłością.
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » wtorek 06 paź 2015, 10:56

Nie nie ma przeszkód, tylko z daleka od betainy. Diagnozowana przez lekarzy nadkwasota ma pokrycie w ok. 10% przypadków, a może mniej. Jakie szkody robią te blokery w organizmie możesz poczytać gdzie indziej.
Oczywiście możesz zrobić mamie test sodą z rana, ale skoro są takie efekty działania betainy, to na 99% żołądek ma niedokwaszony, a organizm dla odmiany zakwaszony, bo to wręcz reguła.
Jednak ja wykonałbym taki test przez 3 kolejne dni - dla pewności.
Problem bólu, czy zgagi polega na tym, że bufory alkaliczne są wyczerpane i organizm nie ma z czego produkować węglanu sodu, którym nasącza wyściółkę żołądka - wtedy wszystko o charakterze kwaśnym, jedzenie i betaina, jak i własny kwas wnika w takich obszarach w wyściółkę i podrażnia ściankę.
Może jeszcze istnieć aktywna helicobacter pylori, co w wielu przypadkach daje takie efekty.
Remedium: pić osoloną w/g Nieumywakina wodę i alkalizacja, która dostarcza szybko węglanu sodu, jednak uzupełnianie buforów może trwać nawet 6 m-cy.
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 28 paź 2015, 15:07

0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » środa 28 paź 2015, 16:07

Lenistwo i nadmiar gotówki. Wygoda nie powiedziałbym, rozpuszcza się wolniej niż ta reakcja sody z kwaskiem.
Z tego co obserwuję te przyjęte proporcje (100 sody: 32 węglanu potasu) są w praktyce "niedopotasowane" i nawet tydzień alkalizacji w miesiącu potrzebuje samego węglanu potasu.
Nie wiem jeszcze dlaczego, może struktura odżywiania, ale to juz u pewnej ilości nie poziązanych ze sobą osób.
Więc 100 : 50 może nie być zbyt wiele.
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 28 paź 2015, 16:16

Czyli wagowo od dzisiaj 100:50 soda do potasu?
Dotyczy też kalcynowanej, bo mom .. ;)
0 x

Awatar użytkownika
dama
x 2
x 9
Podziękował: 1875 razy
Otrzymał podziękowanie: 886 razy

Nieprzeczytany post autor: dama » środa 20 sty 2016, 14:28

Mam pytanie od strony kulinarnej :)
- wiadomo,że sode oczyszczaną dodaje sie do maki np na raczuchy itp ,
ale jakie znaczenie ma weglan potasu do ciasta np na makaron.
Chinczycy dodaja do swoich makaronów zeby były bardziej spręzyste ?
Jaka jest różnica miedzy tymi dwoma związkami ?
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » środa 20 sty 2016, 19:18

@dama, dodaje się sodę oczyszczaną, bo po jej przegrzaniu w okolicach 80 stopni uwalnia gaz, a tym samym spulchnia ciasto. W cieście pozostaje już jako soda kalcynowana, czyli węglan sodu.
Przypuszczam, że Chińczycy robią to samo - dodają sody oczyszczanej, a w trakcie suszenia makaronu, ona się zmienia w kalcynowaną.
Jeśli chodzi o właściwości fizyczne to po mojemu makaron z dodatkiem sody jest bardziej śliski i zapewne się tak nie skleja, jak bez niej.
0 x

Awatar użytkownika
dama
x 2
x 9
Podziękował: 1875 razy
Otrzymał podziękowanie: 886 razy

Nieprzeczytany post autor: dama » czwartek 21 sty 2016, 13:00

Ok to jesli o sode oczyszczana ale oni dodaja weglan potasu a to chyba cos innego niz soda oczyszczana ?
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » czwartek 21 sty 2016, 13:55

Nie doczytałem, przepraszam.
Ale istnieje tak samo kwaśny węglan potasu, który zachowuje się podobnie do jego kuzyna, kwaśnego węglanu sodu, czyli sody oczyszczanej.
Być może dodają tego kwaśnego węglanu potasu, a pozostaje po wysuszeniu węglan potasu - na dziś to tylko domniemanie.
Ze względu na niedobory potasu, a nadmiar sodu w żywności, to byłaby lepsza opcja.
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 21 sty 2016, 16:51

Węglan potasu Kansui Lye Water 500ml DO CHIŃSKICH MAKARONÓW!

TYLKO U NAS!ORIGINALNE Z HONG KONGU!UWAGA SZKŁONAJWYŻSZA JAKOŚĆ!
Węglan potasu Kansui Lye Water 500ml DO CHIŃSKICH MAKARONÓW!
Obrazek
UWAGA PRODUKT ŻRĄCY NIE NADAJĄCY SIĘ DO BEZPOŚREDNIEGO SPOŻYCIA. MOŻE SPOWODOWAĆ POWAŻNE OPARZENIA SKÓRY, OCZU I GARDŁA. STOSOWAĆ Z OSTROŻNOŚCIĄ! TRZYMAĆ Z DALA OD DZIECI! ;)

Mocno alkaliczny wodny roztwór węglanu potasu (jap. Kansui, ang. Lye Water) to sekretny składnik nadający makaronom i pierogom sprężystą, jędrną konsystencję, bardzo cenioną w kuchni chińskiej i japońskiej. Przykładem makaronów alkalicznych są: ramen, wonton, bamee, hokkien, chow mein. Stosuje się go także w Japonii i Tajlandii do wyrobu bardzo chrupiących naleśników. Użycie Kansui powoduje żółtawe zabarwienie ciasta a także nadaje mu lekki jajeczny zapach i smak. Najlepsze efekty uzyskuje się przez dodanie Kansui do wysoko oczyszczonej mąki pszennej z wysoką zawartością białka (ca. 11-13%). Zawartość Kansui w cieście nie powinna przekraczać 1%.

Działanie Kansui po raz pierwszy odkryto w Chinach, kiedy zauważono, że użycie wody z niektórych studni nadaje makaronom nadzwyczajnej sprężystości. Powstawały nawet przepisy, w których zalecano użycie wody z konkretnej studni, do dzisiaj w Wietnamie do produkcji słynnego makaronu Cau lau pochodzącego z miasta Hoi An zaleca się użycie wody ze starożytnego źródła Cham znajdujące się na obrzeżach miasta. Jest to najwyższej jakości produkt przeznaczony do konsumpcji spełniający wymagania amerykańskiego Food Chemicals Codex (U.S. FCE No. 05950). Skład: węglan potasu (33%), woda. Produkcja: Hong Kong.

W Azji stosują węglan potasu do makaronów 'ze wskazaniem' ;)
Sekretny składnik..20 zł za pół literka roztworu 33%..
- w sklepie dla winiarzy węglan po 8 zł kg...
Z 1 kg 3 litry 'sekretnego' wyjdzie , dalej za 8 zł. mniejsza z tym.. :D
A jak za 20 dyszki węglanu to z 8 litrów.
0 x

Awatar użytkownika
Zafonek
x 5
x 5
Podziękował: 111 razy
Otrzymał podziękowanie: 164 razy

Nieprzeczytany post autor: Zafonek » sobota 23 sty 2016, 18:07

blueray21 pisze:Nie nie ma przeszkód, tylko z daleka od betainy.

Możesz to sprecyzować? W ogóle? Czy razem. Czy mogę sode rano i wieczorem a betaine hcl do posiłków?
0 x

„Wiedza, światłość, miłość i odwaga – kluczem do przetrwania, kluczem do wszystkiego”

"Zdrowie jest zbyt cenne aby powierzać je w obce ręce"- prof. Juliusz Aleksandrowicz

Awatar użytkownika
evoque
x 4
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy

Nieprzeczytany post autor: evoque » poniedziałek 25 sty 2016, 12:34

Czy przy picu sody mogą wystąpić jakieś skutki uboczne?
Nie wiem czy to wina sody, ale odkąd zacząłem ją pić(tydzień), po wypiciu mam jakby lekki ból głowy,
dwa razy w ciągu tygodnia zdarzył się też ból jelit pod lewym żebrem. Co to może oznaczać? Sa jakieś przeciwwskazania jej picia?
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 25 sty 2016, 15:23

Soda sobie 'chodzi' tu i tam i robi swoje porządki, usuwa złogi, alkalizuje.
Nie ma czego sie obawiać.
Najlepiej na szklankę gaszonej sody dodać pół kieliszka octu jabłkowego.
polecam ten link:

http://www.earthclinic.com/remedies/alkalizing_formulas.html#afs
1 x

ODPOWIEDZ