matata pisze:Robiłem sobie także badanie krwi i moczu i wyszło wszystko w normie jedynie trzy rzeczy w krwi: podwyższone PDW, PLT-mikrozlepy (w celu wykluczenia agregacji EDTA - zależnej konieczna weryfikacja metodą komorową) nie wiem czy jest to powiązane z EDTA które zażywałem, a w moczu oprócz tego niskiego Ph to jeszcze liczne szczawiany wapnia, no i płytki krwi wyszło mi 149 a norma jest od 135.
Czy przed wszelkimi kuracjami badałeś krew i mocz i czy wszystko było w normie ?
Zakładam, że tak...
Najpierw założyłabym, ze popełniono błędy w badaniu. Niestety bardzo częste.
Duzy wpływ na wyniki ma rodzaj czynnika antykoagulacyjnego, który jest w probówce do oznaczania, i z którym łączą się płytki krwi. W labolatoriach stosuje sie EDTA lub cytrynian sodu.
Jeśli mamy do czynienia z małopłytkowością rzekomą, to liczba PLT(trombocytów) w probówce z cytrynianem będzie o kilkanaście do kilkadziesiąt razy wyższa od ilości uzyskanych w probówce z EDTA.
Stąd jest ta uwaga w wynikach badań
-PLT-mikrozlepy (w celu wykluczenia agregacji EDTA - zależnej konieczna weryfikacja metodą komorową).
Metoda komorowa stosowana jest do badanie wóczas gdy poziom PLT spada poniżej 100 tys.
Mikrozlepy wskazuja na to, że temperatura próbki była zbyt niska (poniżej 37 stopni), oraz krew z atykoagulantem była zle wymieszana.
U zdrowego człowieka nowotworzone PLT w szpiku kostnym, które żyja ok 8 dni, są równe tym utraconym, które rozpadają się w śledzionie. Ich liczba jest bardzo rózna od 2-10 tys.
Nie martw się za bardzo, bo to napewno nie dotyczy Twojej kuracji;
Kuracja aspiryną 4x500mg co godzinę
przez 2 ostatnie tygodnie brałem 5 razy w tygodniu mieszankę EDTA 0,5 g, z kwasem jabłkowym 1g i sodą
Ale polecam lekturę
viewtopic.php?f=17&t=1387&p=38546&hilit=EDTA#p38546Bardziej zatrzymałabym sie przy kamienich typu szczawiany wapniowe.
Szczawiany pochodzą głównie z diety, własnego metabolizmu i wytwarzają je też grzyby (głównie aspergillus i candida).
Niewiele o tm piszą, ale na poziom szczawianów ma wpływ przyjmowanie dużych ilości witaminy C, która w cyklu przemian kwasu askorbinowego ulega zmianie w szczawiany.
Należy pamiętać, że 20-33% witaminy C spożywanej w ilości 2 g na dobę ulega przemianie w szczawiany.
Przez nieszczelne jelito szczawiany trafiają do krwi, apotem do nerek skąd (gdy są malenkie) wydalane są z moczem. Stanowią ok. 80% wszystkich kamieni moczowych.
U większości osób z kamieniami tego rodzaju stwierdza się zwiększone wydalanie wapnia z moczem. Przyczyną tego stanu jest zwiększone wchłanianie wapnia w jelitach, zmniejszone wchłanianie zwrotne wapnia w cewkach nerkowych oraz nadmierne uwalnianie wapnia z kości.
Podczas chelatacji EDTA następuje kompleksowanie wapnia i wzmozone jego wydalanie... EDTA bierze wszystko.
Wapń to równiez metal.
A co do pH moczu, to literatura medyczna podaje , że tworzeniu złogów sprzyja stale niskie lub stale wysokie pH moczu.
I tak zle i tak niedobrze.
Mocz powinien mieć krzywą pH, która w ciagu doby może sie wahać w granicach od 4,0 do 9,0.
Te skrajne referencje nie sa dobre, ale się zdarzają, bo metabolizma to nie jest statyczna sprawa

i ulega częstym wachaniom, które miedzy innymi mówią, że organizm we wzmozony sposób buforuje nadmiar różnych substancji, które dostają się do naszego ciała.
Oczywiście nalepsza jest homeostaza i najkorzystniej jest jesli pH nie wychodzi poza 6,5-7,5. Czego wszystkim życzę
Prostym sposobem na pozbycie sie piseczku jest picie dużej ilości soków owocowych, a w szczególności rozcieńczonych soków z pomarańczy. Przed snem napar z brzozy...To bardzo wazne aby w nocy nerki miały co filtrować..
Zalej 1-2 łyżeczki suszonych liści szklanką wrzątku. Postaw ten napar na ogniu i ponownie zagotuj, przez około trzy minuty. Następnie wyłącz ogień i zostaw napar pod przykryciem około 10 minut. Odcedź napar - taki jest już gotowy do picia.
Jesli ktos woli chemie na rozbicie szczawianów to może spożywać cytrynian wapnia przed posiłkiem – ponoć rozbija, tak mówią