Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Kulinarne specjały

Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5651
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 372
x 227
Podziękował: 30572 razy
Otrzymał podziękowanie: 9104 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: abcd » sobota 12 mar 2016, 00:31

Jakub Wiśniak pisze:Szarlotka po mojemu.
12/12/2015

Obrazek

Od lat lubię zmieniać przepisy i nadawać im nowe życie. Tradycyjna szarlotka opiera się na jabłkach, cynamonie i cieście kruchym ja chcę wam pokazać, że warto trochę pokombinować i zrobić z tradycyjnego przepisu niesamowity deser. Przepis w większości opiera się na podstawie ale trochę go zmienimy. Do przepisu użyłem kwaśnych renet i takie jabłka są najlepsze do tego deseru.

Trudność: Łatwa Składniki na: 12 osób Czas przygotowania: 35 minut + czas pieczenia 75 min

Składniki na nadzienie:
- 1,5 kilograma jabłek (najlepsze do tego przepisu będą renety)
- 50 gramów cukru
- 100 gramów miodu
- 50 gramów masła
- 25 gramów orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu i przyprawy korzennej
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i kardamonu
Składniki na ciasto:
- 185 gramów mąki pszennej
- 155 gramów mąki żytniej
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
-175 gramów masła

Sposób przygotowania nadzienia:
1) Jabłka umyj, obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne.
2) Jabłka pokrój w kosteczkę.
3) Do garnka wsyp cukier dodaj miód i masło. Całość lekko podgrzej i rozpuść. Na koniec wsyp przyprawy. Wymieszaj.
4) Do aromatycznego syropu wsyp jabłka i orzechy włoskie. Wymieszaj dokładnie tak aby jabłka i orzechy były całe otulone syropem.

Sposób przygotowania ciasta kruchego:
1) Do miski wsyp dwa rodzaje mąki, cukier puder dodaj też masło i żółtka. Całość zagnieć. Powstanie masa zbliżona konsystencją do plasteliny.
2) Ciasto przykryj folia i włóż do lodówki na 30 minut.

Sposób przygotowania całości:
1) 2/3 ciasta rozwałkuj tak aby pokryło one całą formę, w której będziesz piekł bądź piekła ciasto.
2) Do wyłożonej już wcześnie formy ciastem wsyp jabłka i zrób gdzieniegdzie otwory nożem.
3) 1/3 ciasta rozwałkuj i przyozdób nim wierzch ciasta.
4) Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C i wstaw do niego ciasto na jedną godzinę i piętnaście minut.
5) Twoje ciasto jest już gotowe. Teraz poczekaj aż ostygnie i wcinaj.
http://solczycukier.blogspot.com/2015/1 ... l?spref=fb
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5651
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 372
x 227
Podziękował: 30572 razy
Otrzymał podziękowanie: 9104 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: abcd » czwartek 06 kwie 2017, 09:08

Za >ga< z tego tematu: viewtopic.php?f=16&p=66831#p66831

grzegorzadam pisze:Frytki z batati

•2 spore bataty
•4 ząbki czosnku
•1 łyżka suszonego rozmarynu
•5 łyżek oliwy z oliwek
•2 łyżki soku z cytryny
•sól do smaku

1.Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni

2.Bataty obierz ze skóry i pokrój w podłużne słupki o grubości ok. 1 – 1,5 cm i wrzuć do dużej miski

3.Następnie obsyp je solą i rozmarynem, skrop od serca sokiem z cytryny i polej oliwą. Zamieszaj bataty rękoma aby wszystkie kawałki dobrze pokryły się przyprawami i oliwą.

4.Tak przygotowane słodkie ziemniaki wrzuć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź na niej, aby kawałki batatów nie nachodziły na siebie. Ząbki czosnku lekko rozgnieć np. przy pomocy noża i wrzuć na blachę razem z łupinkami. Czosnek zapewni rewelacyjne zapachy, a także będzie stanowił przepyszny dodatek do upieczonych batatów.

5.Tak przygotowane bataty włóż do piekarnika i piecz ok. 25-30 minut, do czasu aż zaczną się lekko brązowić i będą miękkie. Najlepiej przed wyjęciem spróbować jednej pomarańczowej frytki i ocenić, czy już są gotowe.

Wartości odżywcze batatów
Wartość energetyczna – 76 kcal
Białko ogółem – 1.37 g
Tłuszcz – 0.14 g
Węglowodany – 17.72 g (w tym cukry proste 5.74)
Błonnik – 2.5 g

Witaminy

Witamina C – 12.8 mg
Tiamina – 0.056 mg
Ryboflawina – 0.047 mg
Niacyna – 0.538 mg
Witamina B6 – 0.165 mg
Kwas foliowy – 6 µg
Witamina A – 15740 IU
Witamina E – 0.94 mg
Witamina K – 2.1 µg

Minerały

Wapń – 27 mg
Żelazo – 0.72 mg
Magnez – 18 mg
Fosfor – 32 mg
Potas – 230 mg
Sód – 27 mg
Cynk – 0.20 mg


Za: http://detektywprawdy.pl/2017/04/03/pro ... go-unikaj/
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » sobota 16 wrz 2017, 18:51

Podpowiedzcie proszę, jak można zagospodarować winogron, mam trochę białego i ciemnego,
ale z winem nie chcę się bawić ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5651
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 372
x 227
Podziękował: 30572 razy
Otrzymał podziękowanie: 9104 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: abcd » sobota 16 wrz 2017, 23:28

Rozdać sąsiadom, a najlepiej takim, którzy lubią bawić się z winem. ;) :lol:
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
Kiszka
Posty: 1163
Rejestracja: niedziela 26 lut 2017, 19:24
x 22
x 57
Podziękował: 2675 razy
Otrzymał podziękowanie: 1203 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: Kiszka » niedziela 17 wrz 2017, 12:55

@GA koniecznie z winogrona zrobić porządny sok. Przecież w ciemnym wonogronie właśnie w skórce jest cały potencjał. Na zimę będzie idealny do kwasu laskorbinowego. Aż żal oddać komuś kto to sfermentuje i wychłepce 8-)
0 x


Czołem Wielkiej i wolnej Polsce!

Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: Thotal » poniedziałek 25 wrz 2017, 07:20

Domowy żółty ser robimy dzisiaj sami!!!


Masz ochotę na kanapkę z żółtym serem? Nie kupuj go w sklepie! Pokażemy, jak możesz zrobić sobie żółty ser samodzielnie.

Składniki:

1 kg twarogu,

1 litr mleka,

1/2 kostki masła,

jajko,

łyżka octu,

łyżeczka sody,

pół łyżeczki soli.



Przepis:

Podgrzej mleko (ale nie gotuj!) Do podgrzanego mleka dodaj twaróg i mieszaj przez ok. 15-20 minut.

Weź drugi garnek. Na małym ogniu rozpuść w nim masło. Przez ten czas nadal mieszaj twaróg w gorącym mleku.

Przygotuj durszlak, aby odcedzić twaróg. Kiedy wyraźnie wytrąci się serwatka, a z twarogu zrobią się małe grudki, wyłów cedzakiem i przełóż do sitka.

Pozbądź się resztek serwatki i odcedź twaróg. Dodaj go do roztopionego masła i mieszaj do czasu połączenia.


Zestaw garnki z ognia. Dodaj sól, jajko, ocet i sodę. Możesz też, wedle uznania, dodać przyprawy. Ponownie wstaw wszystko na palnik i mieszaj, aby połączyć wszystkie produkty. Co się dzieje? Masa w garku staje się puszysta i rośnie. Mieszaj, aż ser zacznie się ciągnąć.

Gdy osiągniesz ten efekt, zestaw garnek z ognia i przelej ser do formy, pudełka czy pojemnika. Poczekaj, aż się schłodzi, a następnie na 8-10 godzin wstaw do lodówki.

Gotowe, masz już pyszny, domowy ser!

Smacznego !



http://www.fronda.pl/a/domowy-zolty-ser ... 98641.html





Pozdrawiam - Thotal :)
0 x



revo
Posty: 208
Rejestracja: piątek 22 wrz 2017, 16:08
x 3
x 5
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: revo » wtorek 03 paź 2017, 23:00

Jak zrobić najzdrowszą jajecznicę z płynnym żółtkiem?
http://biotalerz.pl/zrobic-najzdrowsza-jajecznice/
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » niedziela 17 gru 2017, 19:52

Obrazek

Naleśniki z kaszy gryczanej z panczkrautem

40 min 4 składniki

Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
20 min
Danie
Bezglutenowe Dania główne Kuchnie Świata
Poziom trudności
Prosty

Składniki:
panczkraut (przepis na blogu)

kasza gryczana niepalona 1 szklanka
ew. sól do smaku
ew. olej do smażenia


Dwuskładnikowe naleśniki z niepalonej kaszy gryczanej nadziewane panczkrautem, czyli ziemniakami z kapustą kiszoną (przepis tutaj). Proste, pyszne, pożywne;)

Obrazek

Wykonanie:

Kaszę przepłukuję i zalewam wodą na noc (2 cm ponad poziom kaszy).
Namoczoną kaszę blenduję razem z wodą na ciasto. Powinno mieć ono gęstość ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby stopniowo dolewam więcej wody (im rzadsze ciasto, tym cieńsze naleśniki) i dodaję szczyptę soli.
Smażę na patelni cienkie naleśniki (chwilę z każdej strony).
Do środka nakładam panczkraut (przepis tutaj).
Smacznego!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
http://veganbanda.pl/index.php/recipe/n ... czkrautem/

Farsz:
Panczkraut

Obrazek


30 min 11 składników

Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Danie
Bezglutenowe Dania główne Kuchnie Świata
Poziom trudności
Prosty

Składniki:

ziemniaki 1 kg
kapusta kiszona 0,5 kg
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
olej do podsmażenia
kminek 1 łyżeczka
liść laurowy 3 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
pieprz czarny do smaku
sól do smaku
sos sojowy do smaku


Panczkraut – śląska potrawa, składająca się z ziemniaków i kiszonej kapusty.
Klasa sama w sobie:)
Będzie świetnym dodatkiem do wege kotletów (np. brokułowych – przepis tutaj).
Wypróbujcie panczkraut zawinięty w gryczane naleśniki (przepis tutaj).

Obrazek

Wykonanie:

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie (około 20 minut).
W garnku podsmażam cebulę. Dodaję kiszoną kapustę i przyprawy.
Podsmażam przez chwilę i zalewam wodą, tak, aby przykryła kapustę. Gotuję również około 20 minut.
Z kapusty wyjmuję liście laurowe i ziele angielskie. Dodaję wyciśnięty czosnek i sos sojowy.
Ziemniaki rozgniatam i mieszam z kapustą.


Smacznego!

Obrazek
http://veganbanda.pl/index.php/recipe/panczkraut/
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
devi
Posty: 1562
Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 14:17
x 1
x 73
Podziękował: 711 razy
Otrzymał podziękowanie: 2662 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: devi » sobota 24 lut 2018, 12:02

0 x


Dopóki nie uczynisz nieświadomego świadomym, będzie ono kierowało twoim życiem, a ty będziesz nazywał to przeznaczeniem. /C.G. Jung

Awatar użytkownika
sandra
Posty: 2315
Rejestracja: sobota 27 gru 2014, 19:20
x 96
x 176
Podziękował: 1352 razy
Otrzymał podziękowanie: 4878 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: sandra » niedziela 02 wrz 2018, 09:50

WARZYWNE PASTY DO KANAPEK
KUCHNIA
Obrazek

Paprykowa z białej fasoli

Składniki
1 puszka fasoli Jaś
4 duże czerwone papryki
1 papryczka chili
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
3 łyżki łagodnego ajvaru
po 1 płaskiej łyżeczce słodkiej i ostrej


1. Czerwone papryki oraz chili oczyść z pestek, opłucz, osusz. Strąki pokrój na kawałki. Cebule oraz ząbki czosnku obierz, pokrój. Wszystkie przygotowane warzywa skrop oliwą, przemieszaj. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 st. Piecz 20-30 minut.

2. Upieczone kawałki papryki przełóż do foliowej torebki i szczelnie ją zamknij. Po ok. 20 minutach papryki wyjmij, zdejmij z nich skórki.

3. Fasolę osącz z zalewy. Oczyszczone kawałki strąków oraz pozostałe warzywa dobrze wystudź, potem zmiksuj razem z fasolą. Pastę przypraw ajvarem, solą, oraz słodką i ostrą papryką.


Czytaj więcej na https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news ... ign=chrome
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » piątek 21 gru 2018, 22:52

https://www.facebook.com/kotlet.tv/videos/10153772823833627/UzpfSTEwMDAwMjkwNTY4NDc4MjoxOTQ0MjAyNTU1Njg2NTgy/

Zdrowsza czekolada daktylowa, coś dla każdego, w tym również dla dzieci :) Słodka choć bez dodatkowego cukru, czekoladowa choć bez kakao, sztywna choć bez mlecznych tłuszczy.
przepis: http://kotlet.tv/zdrowsza-czekolada-daktylowa/
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » sobota 22 gru 2018, 23:59

Szybki sposób na lepienie pierogów.

https://www.youtube.com/watch?v=cmQVnKt2JsA

Opublikowany 4 sie 2016
Jak zrobić szybko pierogi z kapustą i kurkami!
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » poniedziałek 24 gru 2018, 22:51

BARSZCZ CZERWONY NA SUROWO W 5 MINUT

https://www.youtube.com/watch?v=_FiIpGYoB8s

Opublikowany 18 gru 2018
Pycha! Rewelacja! Surowy barszczyk wigilijny! Przepis na zrobienie surowego barszczyku w 5 minut! ;)
0 x



Seji
Posty: 472
Rejestracja: niedziela 20 sty 2019, 13:42
x 379
x 8
Podziękował: 488 razy
Otrzymał podziękowanie: 391 razy
Kontakt:

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: Seji » piątek 08 mar 2019, 22:45

Oooo, po przejrzeniu tego wątku pojaśniałam :) To coś dla mnie i na pewno będę tu różne specjały zapodawać :-)
0 x



Ella
Posty: 2
Rejestracja: piątek 08 mar 2019, 13:57
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: Ella » poniedziałek 11 mar 2019, 09:58

Boże, nienawidzę lepić pierogów. Teraz pójdzie mi o wiele łatwiej :D
0 x



Seji
Posty: 472
Rejestracja: niedziela 20 sty 2019, 13:42
x 379
x 8
Podziękował: 488 razy
Otrzymał podziękowanie: 391 razy
Kontakt:

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: Seji » wtorek 12 mar 2019, 14:44

Danie na zdrówko: Makaron z czerwonego i białego ryżu z cebulą i pestkami dyni - własnego pomysłu

Składniki: makaron z czerwonego i białego ryżu, olej kokosowy rafinowany, cebula, czosnek, pestki dyni, natka pietruszki, sól, pieprz czarny, pieprz kajeński, zioła prowansalskie, sól himalajska

Makaron się gotuje, cebulkę się smaży na oleju, stopniowo dodając do niej pozostałe składniki, na koniec wszystko się miesza, podaje i wcina :-)
Załączniki
danienazdrowko.jpg
danienazdrowko.jpg (24.33 KiB) Przejrzano 9414 razy
0 x



Seji
Posty: 472
Rejestracja: niedziela 20 sty 2019, 13:42
x 379
x 8
Podziękował: 488 razy
Otrzymał podziękowanie: 391 razy
Kontakt:

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: Seji » poniedziałek 18 mar 2019, 14:03

Dziś miałam obiad również na bazie makaronu z czerwonego ryżu, ale w innej odsłonie: z dodatkiem wegańskiej pasty Chocorella (która jest słodkawa w smaku) i suszonej żurawiny. Pyszne i odżywcze :-)
0 x



Seji
Posty: 472
Rejestracja: niedziela 20 sty 2019, 13:42
x 379
x 8
Podziękował: 488 razy
Otrzymał podziękowanie: 391 razy
Kontakt:

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: Seji » poniedziałek 08 kwie 2019, 12:43

Przepis na moje ulubione ciasto marchewkowe. Na imprezach szybko znika, bo jest bez cukru :-)

Składniki sypkie:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej, np. razowej lub orkiszowej, albo trochę takiej, trochę innej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki rodzynek
1 łyżeczka cynamonu

Składniki mokre:
3 duże łyżki miodu
3 marchewki
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 jajo
1 mały (najmniejszy, jaki sprzedają) jogurt naturalny

Wszystkie sypkie składniki, oprócz rodzynek, wymieszać w jednej miseczce.
W drugiej misce utrzeć lekko jajko z miodem, następnie dodawać poszczególne mokre składniki i nadal ucierać/mieszać.
Dodawać po trochu sypkie składniki i nadal ucierać/mieszać.
Utrzeć osobno marchewki na tarce z drobnym oczkiem.
Dodać marchewkę i rodzynki do ciasta i wymieszać.

Piec przez 45-50 min w 180 st. C.
Załączniki
ciasto marchewkowe.jpg
ciasto marchewkowe.jpg (19.58 KiB) Przejrzano 9221 razy
0 x



Awatar użytkownika
azo
Posty: 1484
Rejestracja: niedziela 09 wrz 2018, 11:31
x 256
x 153
Podziękował: 4441 razy
Otrzymał podziękowanie: 2805 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: azo » poniedziałek 08 kwie 2019, 14:03

Ella pisze:
poniedziałek 11 mar 2019, 09:58
Boże, nienawidzę lepić pierogów. Teraz pójdzie mi o wiele łatwiej :D
Wypróbuj przepis na "gorące ciasto" pierogowe. Świetnie się lepią tylko ciasto powinno być grubsze bo jest delikatniejsze od tradycyjnego i może się rwać w gotowaniu.

To i Ja się podzielę ostatnim odkryciem. Bardzo prosty przepis. Kaszę gryczaną się gotuje (w smaku lepsza jest prażona dla Mnie ale to kwestia gustu). Na patelni na oleju kokosowym smażę cebulkę razem z brukselką pokrojoną na ćwiartki (lub duże główki na więcej cząstek), do tego na etapie duszenia dosypuję co Mi w rękę wpadnie: orzechy włoskie, pestki dyni, słonecznika a najlepiej wszystko razem. Tak piszę bo u Mnie smażenie ma etap zrumieniania na ostrym ogniu i dochodzenia pod przykrywką ale też można inaczej według upodobania. Do tego jakieś zioła w zależności od natchnienia i potrzeby którą węch podpowie. Może być zmielone ziarno kolendry albo zmielona ruta, tymianek, rozmaryn, lubczyk, imbir itdp. Gotowane/smażone po równo mieszamy i jemy. 8-)

A i jeszcze inna prostota dla leniwców. Niby frytki czyli ziemniaki smażone na kokosowym, na etapie duszenia na wierzch cebulka pokrojona w cienkie krążki (pół krążki wygodniejsze). Przed położeniem cebulki ziemniaki obficie obsypuję wędzoną papryką, która jest najistotniejsza, dowolnym pieprzem lub suchym imbirem, kurkumą, wierzch warstwy cebuli solę (najchętniej Moją ulubioną kala namak - czarną solą o mocnym zapachu siarki). Ważne jest, żeby cebulka leżała na warstwie ziemniaków, wtedy się dusi i nie przypala. Maksymalnie 10-15 minut duszenia pod szczelnym przykryciem i cebulka jest wystarczająco miękka. Wtedy wszystko mieszam i wcinam. Druga wersja tego funkcjonuje jako jajecznica góralska. Na samym końcu wbija się jajka i miesza. Ale to już mocno łamie dietę rozdzielną. ;)

Trzeci leniwiec to zmodyfikowana przeze Mnie nazywana przez Moją Mamę "pazibroda". Osobno gotuje się w małej ilości wody kapustę kiszoną z ziołami typu mielony kminek i inne w zależności od upodobań i aktualnego zapotrzebowania. Osobno gotuje się ziemniaki z jedną pokrojoną cebulą. Kapustę oczywiście trzeba gotować dłużej. Potem do odcedzonych ziemniaków dodaję olej (kokos, lniany, krokosz albo inny), kurkumę, pieprz/imbir, ewentualnie też jakieś zioła i wszystko razem ubijam na masę pure, dodaję kapustę i mieszam (dobrze, jeśli woda się prawie całkiem wygotuje).

No i muszę teraz iść do sklepu po tego konia z kopytami.. czytanie albo opisywanie przepisów kulinarnych jest równie niebezpieczne jak czytanie "Klubu Pickwicka"... :lol:
1 x


Ascezo minD

cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 02 cze 2019, 23:13

0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » piątek 20 wrz 2019, 23:52

Racuchy ze śliwkami na śniadanie, obiad lub kolację

https://www.youtube.com/watch?v=hu0JNDyGhh4

Data premiery: 18 wrz 2019
Genialnie prosty przepis na racuchy, które możecie podawać na śniadania obiad lub kolacje.
0 x



Awatar użytkownika
azo
Posty: 1484
Rejestracja: niedziela 09 wrz 2018, 11:31
x 256
x 153
Podziękował: 4441 razy
Otrzymał podziękowanie: 2805 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: azo » sobota 23 lis 2019, 00:22

39 SZALONYCH SPOSOBÓW NA PRZYRZĄDZANIE JAJEK

https://youtu.be/HMRtpK-LtlQ
0 x


Ascezo minD

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 23 lis 2019, 07:40

kuchnia na wyspach choć wydaje się trochę jałowa- nie jest taka do końca,-
po paru latach można się zorientować, że jest tu coś więcej niż ryba z frytkami.
Tym razem coś na co trafiłem ostatnio "przypadkowo", bo za późno sadziłem pomidory w tym roku,-
i nie zdążyły dojrzeć(wszystkie). Nie chciałem aby reszta poszła na zmarnowanie, okazało się,-
że, oprócz smażonych zielonych pomidorów :mrgreen: można jeszcze zrobić "Tomato Chutney",-
to już przetwory importowane z Indii, których z tamtych stron jest na wyspach dużo z wiadomych względów.
Podaje link do przykładowej b.prostej receptury- bo taki jest w sumie ten przetwór warzywny.

https://www.jamieoliver.com/recipes/veg ... o-chutney/
Składniki
250 g czerwonej cebuli
500 g mieszanych kolorów pomidorów
1 świeże czerwone chili
75 ml octu z czerwonego wina
140 g brązowego cukru

metoda
Obierz i drobno pokrój cebulę, z grubsza posiekaj pomidory i odłóż chilli.
Umieść wszystko na patelni, dopraw do smaku i dobrze wymieszaj, aby połączyć. Gotować na wolnym ogniu przez 30–40 minut lub do momentu zablokowania. Wlać do wysterylizowanego słoika i pozostawić do ostygnięcia. Przechowuje w lodówce do 4 tygodni. Idealny do tostów z kawałkiem cheddaru.
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » niedziela 22 gru 2019, 23:08

Pomysł na śledzika w sam raz na święta

https://www.youtube.com/watch?v=3OB3fUaKvuI

Data premiery: 21 gru 2019
Święta już prawie prawie .. może zainteresuje Was alternatywny sposób na zrobienie bardzo smacznego śledzika..
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » poniedziałek 23 gru 2019, 23:06

"Buraczany" chleb na święta

https://www.youtube.com/watch?v=09KDgTRTIzk

Opublikowany 23 gru 2019
Barszczyk na święta zawsze musi być, bez niego nie ma świąt! Na dodatek aby święta były jeszcze bardziej "czerwone" polecam Wam zrobienie chleba buraczanego na wypasie.
0 x



ODPOWIEDZ