Witam wszystkich użytkowników tego forum
17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.
25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.
/blueray21
W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum
To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.
Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.
/blueray21
Kulinarne specjały
- Thotal
- Posty: 7359
- Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
- x 27
- x 249
- Podziękował: 5973 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11582 razy
Re: Kulinarne specjały
Z tymi "kluseczkami" to zaczyna się problem, bo już dawno nie łączę węglowodanów z białkiem...
Nasz system trawienny nie lubi wszystkiego NA RAZ.
Warzywa pasują do innych pokarmów, problemów nie ma, natomiast MIX powoduje, że wiele z cząstek jest nieprzetrawionych i tworzy się niesamowity bałagan który daje o sobie znać w postaci złogów i zaburzoną pracę jelit.
Jak się wejdzie w ten temat głębiej, to okazuje się że wszelkie problemy gastryczne są wynikiem złego łączenia pokarmów.
Wszystkie choroby "cywilizacyjne" też mają to samo podłoże...
Namawiam wszystkich na duże ilości surowych warzyw i owoców, jak najmniej glutenu i kazeiny.
Pozdrawiam - Thotal
Nasz system trawienny nie lubi wszystkiego NA RAZ.
Warzywa pasują do innych pokarmów, problemów nie ma, natomiast MIX powoduje, że wiele z cząstek jest nieprzetrawionych i tworzy się niesamowity bałagan który daje o sobie znać w postaci złogów i zaburzoną pracę jelit.
Jak się wejdzie w ten temat głębiej, to okazuje się że wszelkie problemy gastryczne są wynikiem złego łączenia pokarmów.
Wszystkie choroby "cywilizacyjne" też mają to samo podłoże...
Namawiam wszystkich na duże ilości surowych warzyw i owoców, jak najmniej glutenu i kazeiny.
Pozdrawiam - Thotal
0 x
-
- Posty: 1526
- Rejestracja: czwartek 25 kwie 2013, 10:12
- x 1
- x 14
- Podziękował: 576 razy
- Otrzymał podziękowanie: 952 razy
Re: Kulinarne specjały
Z tymi "kluseczkami" to zaczyna się problem, bo już dawno nie łączę węglowodanów z białkiem...
Najbardziej ciesze sie, ze "bialko" wogole jesz.
Ta cala zabawa w zarcie polega na SPALANIU! I laczenie czy tak, czy siak psu na bude:) Organizm przyswoi na poczatku cukry proste, bialka tez rozbije na cukry, i cala inna maszynerie sosow surowek i chemikalii, tez rozbije na cukry.
Daje do myslenia?
Buziaczki!
0 x
- Thotal
- Posty: 7359
- Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
- x 27
- x 249
- Podziękował: 5973 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11582 razy
Re: Kulinarne specjały
Soki trawienne "specjalizują" się w przyswajaniu poszczególnych elementów.
Człowiek, gdy zaczął jeść wszystko NA RAZ nabawił się problemów zdrowotnych.
Migreny miewały kiedyś tylko hrabinie, chłopki nie jadały słodkich ciast razem z mięsem, to zaczęło się dopiero wraz z dostępem do dużej ilości różnych produktów. Kanapki z wędliną ludzie nauczyli się jeść pod koniec dziewiętnastego wieku.
Wystarczy małemu dziecku dać możliwość wyboru, a większość intuicyjnie odrzuci jedzenie (połączone) do którego dorośli już się przyzwyczaili.
Nawyki żywieniowe, to zmora cywilizacyjna, widać to po efektach działalność wielkich korporacji "fast-fudowych", które z pewnością mają ogromne udziały w przemyśle farmaceutycznym.
Pozdrawiam truskawkowo z buziaczkiem - Thotal
Człowiek, gdy zaczął jeść wszystko NA RAZ nabawił się problemów zdrowotnych.
Migreny miewały kiedyś tylko hrabinie, chłopki nie jadały słodkich ciast razem z mięsem, to zaczęło się dopiero wraz z dostępem do dużej ilości różnych produktów. Kanapki z wędliną ludzie nauczyli się jeść pod koniec dziewiętnastego wieku.
Wystarczy małemu dziecku dać możliwość wyboru, a większość intuicyjnie odrzuci jedzenie (połączone) do którego dorośli już się przyzwyczaili.
Nawyki żywieniowe, to zmora cywilizacyjna, widać to po efektach działalność wielkich korporacji "fast-fudowych", które z pewnością mają ogromne udziały w przemyśle farmaceutycznym.
Pozdrawiam truskawkowo z buziaczkiem - Thotal
0 x
-
- Posty: 1526
- Rejestracja: czwartek 25 kwie 2013, 10:12
- x 1
- x 14
- Podziękował: 576 razy
- Otrzymał podziękowanie: 952 razy
Re: Kulinarne specjały
Thotal pisze:Soki trawienne "specjalizują" się w przyswajaniu poszczególnych elementów.
Człowiek, gdy zaczął jeść wszystko NA RAZ nabawił się problemów zdrowotnych.
Migreny miewały kiedyś tylko hrabinie, chłopki nie jadały słodkich ciast razem z mięsem, to zaczęło się dopiero wraz z dostępem do dużej ilości różnych produktów. Kanapki z wędliną ludzie nauczyli się jeść pod koniec dziewiętnastego wieku.
Wystarczy małemu dziecku dać możliwość wyboru, a większość intuicyjnie odrzuci jedzenie (połączone) do którego dorośli już się przyzwyczaili.
Nawyki żywieniowe, to zmora cywilizacyjna, widać to po efektach działalność wielkich korporacji "fast-fudowych", które z pewnością mają ogromne udziały w przemyśle farmaceutycznym.
Pozdrawiam truskawkowo z buziaczkiem - Thotal
Dzieki Thotal! Swietnie to ujales. Mnie wszak chodzilo o konkretny przelicznik, jest to tzw. jednostka chlebowa BE, ktora odpowiada = 12 g weglowodanow, a chodzi o jednostke kaloryczna (cieplo). I te weglowodany sa szybko przyswajalne i wolno. Ale cialo nasze wlasnie tego potrzebuje jak wegla do pieca, a moze oczy wybieraja kolorystycznie i smakowo? Stad tak latwo jest otumanic konsumenta, bo np. w tych "salatkach", to ... wiele chemikalii kryje sie. Proby przeprowadzane sa wyrywkowo, a juz o jakosci wody pitnej nie wspomne.
Wszak farma oznacza m.in. hodowla
0 x
- Przebiśnieg
- Posty: 1191
- Rejestracja: wtorek 01 sty 2013, 16:41
- x 2
- x 24
- Podziękował: 786 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1314 razy
Re: Kulinarne specjały
Pozwolę sobie tylko dodać szacowni, że Wasza hm rozmowa - jak zwał tak zwał to moim skromnym zdaniem nowa jakość - fajnie się odbiera- fajnie się syntezuje itd itd balsam normalnie no i nie mówię o jedzeniu, choć i te czysto kulinarne opisy są hm fajne
Ja podobnie traktuje napitki
to pozdrawiam
Ja podobnie traktuje napitki
to pozdrawiam
0 x
- Thotal
- Posty: 7359
- Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
- x 27
- x 249
- Podziękował: 5973 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11582 razy
Re: Kulinarne specjały
Zimne piwo to jest dopiero ZMORA
"MIĘSIEŃ PIWNY" to nic innego jak skamieniałe, niestrawione produkty, zastygłe na lata w jelitach.
Podczas hydrokolonoterapi można uzyskać nawet 20 kg tego "dobrobytu", a proces następuje bardzo logicznie, jesz i zamiast dopieścić "potrójny ogrzewacz", (system trawienia) oziębiamy go piwem i cały proces staje w miejscu. Zamiast strawić, konserwujemy to co konserwowane być nie powinno, a bębenek rośnie
Ale dla każdego coś innego
Pozdrawiam - Thotal
"MIĘSIEŃ PIWNY" to nic innego jak skamieniałe, niestrawione produkty, zastygłe na lata w jelitach.
Podczas hydrokolonoterapi można uzyskać nawet 20 kg tego "dobrobytu", a proces następuje bardzo logicznie, jesz i zamiast dopieścić "potrójny ogrzewacz", (system trawienia) oziębiamy go piwem i cały proces staje w miejscu. Zamiast strawić, konserwujemy to co konserwowane być nie powinno, a bębenek rośnie
Ale dla każdego coś innego
Pozdrawiam - Thotal
0 x
- blueray21
- Administrator
- Posty: 9759
- Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
- x 44
- x 500
- Podziękował: 449 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14683 razy
Re: Kulinarne specjały
Myślę Thotalu, że to korporacje farmaceutyczne mają udziały w fast pseudo food i generują sobie w ten sposób klientów. Big Pharma to bardzo zaradny sektor, generują chorych, gdzie się da, a o reszcie ich poczynań piszemy sobie gdzie indziej.
0 x
Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.
- Thotal
- Posty: 7359
- Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
- x 27
- x 249
- Podziękował: 5973 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11582 razy
Re: Kulinarne specjały
Przepraszam że zniesmaczyłem "KULINARNE SPECJAŁY"
Teraz będę pisał tylko o zdrowych smakołykach.
Pozdrawiam - Thotal
Teraz będę pisał tylko o zdrowych smakołykach.
Pozdrawiam - Thotal
0 x
-
- Posty: 1526
- Rejestracja: czwartek 25 kwie 2013, 10:12
- x 1
- x 14
- Podziękował: 576 razy
- Otrzymał podziękowanie: 952 razy
Re: Kulinarne specjały
Mnie osobiscie podoba sie, ze ktos wstawi jakies dodatkowe wskazowki w sumie dietetyczne tak jak np. Thotal o tej hydrokolonoterapi, nawet gdy dotyczy innego konca:)
A dla Przebisniega przepis moj dzisiejszy:
1 kg szparag (bialych) - obrac i podgotowac lekko, do wody dodac soli i pol lyzeczki cukru.
Do tego obrac mlode kartofelki, ugotowac.
Sos holenderski, ja kupuje w proszku, dodaje maslo tylko i ubijam na malym ogniu.
Jako uwienczenie dziela, to pare plasterkow szynki parmenskiej na cieplo.
Smacznego!
Do tego pasuje winko biale, ale zauwazylam, ze coraz czesciej sztywnota napitkow zostaje zastapiona gustem ... nawet piffko wkroczylo powoli na salony
A dla Przebisniega przepis moj dzisiejszy:
1 kg szparag (bialych) - obrac i podgotowac lekko, do wody dodac soli i pol lyzeczki cukru.
Do tego obrac mlode kartofelki, ugotowac.
Sos holenderski, ja kupuje w proszku, dodaje maslo tylko i ubijam na malym ogniu.
Jako uwienczenie dziela, to pare plasterkow szynki parmenskiej na cieplo.
Smacznego!
Do tego pasuje winko biale, ale zauwazylam, ze coraz czesciej sztywnota napitkow zostaje zastapiona gustem ... nawet piffko wkroczylo powoli na salony
0 x
- barneyos
- Administrator
- Posty: 1455
- Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
- x 24
- x 73
- Podziękował: 155 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1894 razy
Re: Kulinarne specjały
Dodam tylko, iż aby wydobyć maksymalny smak i zapach szparagów, gotujemy je razem z tymi obierkami, które później wyrzucamy. Można też szparagi gotować w mleku.
A szparagi zielone to wersja Premium - prawie nigdy nie mają łyka. Są to po prostu niedojrzałe szparagi białe (tak jak oliwki zielone to niedojrzałe czarne).
PS. A propos: Dlaczego ta czarna porzeczka jest czerwona ? Bo jest jeszcze zielona, jak będzie granatowa, to będzie czarna !
A szparagi zielone to wersja Premium - prawie nigdy nie mają łyka. Są to po prostu niedojrzałe szparagi białe (tak jak oliwki zielone to niedojrzałe czarne).
PS. A propos: Dlaczego ta czarna porzeczka jest czerwona ? Bo jest jeszcze zielona, jak będzie granatowa, to będzie czarna !
0 x
======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić
- Przebiśnieg
- Posty: 1191
- Rejestracja: wtorek 01 sty 2013, 16:41
- x 2
- x 24
- Podziękował: 786 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1314 razy
Re: Kulinarne specjały
Dziękuje szacowna Fair Lady za przepis tak zwyczajnie jak Człowiek Człowiekowi
Lubię że tak się wyrażę pichcić więc coś tam popróbuje no jak to się mówię wejdę w doświadczenie i wnioski wyciągnę
Rozumiem też że sama masz ciało nie powiem modelki (moim skromnym zdaniem to są tzw ,,wieszaki" i nie będę przepraszał za wyrażenie ) tylko hm mistrzyni tańca towarzyskiego
Dodam jeszcze do tego co piszecie szacowni odnośnie tzw Wielkiej Farmy iż mój bratanek studiujący biotechnologię medyczną twierdzi, że gdyby zapaliła ona zielone światło to w ciągu roku większość chorób była by całkowicie wyleczalna no cóż biznes jest biznes
Dodam też iż ostatnio jadam indyka w rożnej postaci i hm ryby
to pozdrawiam
Lubię że tak się wyrażę pichcić więc coś tam popróbuje no jak to się mówię wejdę w doświadczenie i wnioski wyciągnę
Rozumiem też że sama masz ciało nie powiem modelki (moim skromnym zdaniem to są tzw ,,wieszaki" i nie będę przepraszał za wyrażenie ) tylko hm mistrzyni tańca towarzyskiego
Dodam jeszcze do tego co piszecie szacowni odnośnie tzw Wielkiej Farmy iż mój bratanek studiujący biotechnologię medyczną twierdzi, że gdyby zapaliła ona zielone światło to w ciągu roku większość chorób była by całkowicie wyleczalna no cóż biznes jest biznes
Dodam też iż ostatnio jadam indyka w rożnej postaci i hm ryby
to pozdrawiam
0 x
-
- Posty: 1526
- Rejestracja: czwartek 25 kwie 2013, 10:12
- x 1
- x 14
- Podziękował: 576 razy
- Otrzymał podziękowanie: 952 razy
Re: Kulinarne specjały
Ten "indyk na zimno" (cold turkey) oznacza ... szacowny Przebisniegu... odwyk.
Ale my tu na polskim forum i ciesze sie, ze Przebisnieg przebil sie tu do grona. A tak czy siak, to i ja napije sie piffka!
Ale my tu na polskim forum i ciesze sie, ze Przebisnieg przebil sie tu do grona. A tak czy siak, to i ja napije sie piffka!
0 x
- koliberek333
- Posty: 441
- Rejestracja: środa 02 sty 2013, 09:18
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 146 razy
Re: Kulinarne specjały
Chłodnik - składniki:
Gorący Kubek Knorr Barszcz czerwony - 1 opakowanie botwinka - 1 pęczek szczypiorek - 1 pęczek koperek - 1 pęczek rzodkiewka - 1 pęczek średni ogórek - 1 sztuka jogurt naturalny - 1 litr musztarda sarepska - 2 łyżki sól - 1 szczypta cukier - 1 szczypta pieprz - 1 szczypta
1.Torebkę czerwonego barszczu Knorr rozprowadź w zimnej wodzie. Posiekaj botwinkę i dodaj ją do barszczu. Całość zagotuj.
2.Barcz pozostaw do ostygnięcia. Gdy już będzie chłodny połącz go z jogurtem. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Dodaj do zupy.
3.Rzodkiewkę oraz ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do zupy i wymieszaj. Chłodnik doprawiam do smaku musztardą, solą, pieprzem oraz cukrem.
4.Zupę podawaj schłodzoną z gotowanym jajkiem.
0 x
-
- Posty: 1526
- Rejestracja: czwartek 25 kwie 2013, 10:12
- x 1
- x 14
- Podziękował: 576 razy
- Otrzymał podziękowanie: 952 razy
Re: Kulinarne specjały
1 litr musztarda sarepska
Chłodnik doprawiam do smaku musztardą, solą, pieprzem oraz cukrem.
Ciekawy masz gust koliberku, tylko pogratulowac rury przelykowej
0 x
- chanell
- Administrator
- Posty: 7779
- Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
- Lokalizacja: Kraków
- x 1425
- x 407
- Podziękował: 14243 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13844 razy
Re: Kulinarne specjały
Lady ,nie czepiaj się ...ha ha ha może ptaszki lubią musztardę
a tak w ogóle to wspaniały przepis ,uwielbiam taki chłodnik .Ponieważ nie wszyscy lubią "śmieci " w zupie to muszę miksować blenderem i ma konsystencję kremu.Nie daję musztardy ,ale odrobinę octu a najlepiej wodę spod ogórków konserwowych.
a tak w ogóle to wspaniały przepis ,uwielbiam taki chłodnik .Ponieważ nie wszyscy lubią "śmieci " w zupie to muszę miksować blenderem i ma konsystencję kremu.Nie daję musztardy ,ale odrobinę octu a najlepiej wodę spod ogórków konserwowych.
0 x
Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........
- Thotal
- Posty: 7359
- Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
- x 27
- x 249
- Podziękował: 5973 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11582 razy
Re: Kulinarne specjały
Barszcz "czerwony - knur", jest mniam, mniam
ale wolę z buraków ugotowanych w garnku...
Litr musztardy, to pewnie była pomyłka, myślę że 100 gram to też za dużo - trzeba celować, najwyżej doleje się czegoś i rozbełta
Generalnie Koliberek narobił mi smaku i lecę do sklepu
Pozdrawiam - Thotal
ale wolę z buraków ugotowanych w garnku...
Litr musztardy, to pewnie była pomyłka, myślę że 100 gram to też za dużo - trzeba celować, najwyżej doleje się czegoś i rozbełta
Generalnie Koliberek narobił mi smaku i lecę do sklepu
Pozdrawiam - Thotal
0 x
- chanell
- Administrator
- Posty: 7779
- Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
- Lokalizacja: Kraków
- x 1425
- x 407
- Podziękował: 14243 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13844 razy
Re: Kulinarne specjały
Thotal pisze:Barszcz "czerwony - knur", jest mniam, mniam
ale wolę z buraków ugotowanych w garnku...
Litr musztardy, to pewnie była pomyłka, myślę że 100 gram to też za dużo - trzeba celować, najwyżej doleje się czegoś i rozbełta
Generalnie Koliberek narobił mi smaku i lecę do sklepu
Pozdrawiam - Thotal
ja też użyję normalnych buraków ,nie idę do sklepu ,ale ma prywatnego posłańca hihihi
0 x
Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........
-
- Posty: 1526
- Rejestracja: czwartek 25 kwie 2013, 10:12
- x 1
- x 14
- Podziękował: 576 razy
- Otrzymał podziękowanie: 952 razy
Re: Kulinarne specjały
Ciekawa zupa na upalne dni jest chlodnik hiszpanski.
Podaje przepis na andaluzyjskie gazpacho.
Składniki:
•5 średnich pomidorów
•1 puszka pomidorów, w całości
•2 ząbki czosnku
•3 kromki białego, pszennego pieczywa (bez skórki) - np. weka
•1 ogórek sałatkowy
•1 papryka (zielona lub czerwona)
•2 łyżki octu z sherry
•6 łyżek oliwy z oliwek Monini GranFruttato
•200 ml bulionu z warzyw
•sól, pieprz - do smaku
•dodatki do podania: do wyboru, posiekane - jajko na twardo, papryka lub szynka; świeże pszenne pieczywo pokrojone w kostkę
Pieczywo pokroić w kawałki i zalać je wodą na kwadrans, aby dokładnie namokły. Świeże i puszkowe pomidory wyfiletować (pozbawić skórki i pestek), ogórek obrać, pozbawić pestek i pokroić w kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę, paprykę pokroić w kostkę.
W malakserze (blenderze) umieścić odsączony chleb, pomidory, ogórek i paprykę. Dodać ocet, oliwę i zacząć miksować. Miksując dodawać powoli bulion, do uzyskania odpowiedniej kremowej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotową zupę umieścić na dwie godziny w lodówce.
Podawać w miseczkach w towarzystwie ulubionych dodatków, które każdy sam wrzuci sobie do chłodnika.
Smacznego
Podaje przepis na andaluzyjskie gazpacho.
Składniki:
•5 średnich pomidorów
•1 puszka pomidorów, w całości
•2 ząbki czosnku
•3 kromki białego, pszennego pieczywa (bez skórki) - np. weka
•1 ogórek sałatkowy
•1 papryka (zielona lub czerwona)
•2 łyżki octu z sherry
•6 łyżek oliwy z oliwek Monini GranFruttato
•200 ml bulionu z warzyw
•sól, pieprz - do smaku
•dodatki do podania: do wyboru, posiekane - jajko na twardo, papryka lub szynka; świeże pszenne pieczywo pokrojone w kostkę
Pieczywo pokroić w kawałki i zalać je wodą na kwadrans, aby dokładnie namokły. Świeże i puszkowe pomidory wyfiletować (pozbawić skórki i pestek), ogórek obrać, pozbawić pestek i pokroić w kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę, paprykę pokroić w kostkę.
W malakserze (blenderze) umieścić odsączony chleb, pomidory, ogórek i paprykę. Dodać ocet, oliwę i zacząć miksować. Miksując dodawać powoli bulion, do uzyskania odpowiedniej kremowej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotową zupę umieścić na dwie godziny w lodówce.
Podawać w miseczkach w towarzystwie ulubionych dodatków, które każdy sam wrzuci sobie do chłodnika.
Smacznego
0 x
- songo70
- Administrator
- Posty: 16985
- Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
- Lokalizacja: Carlton
- x 1088
- x 545
- Podziękował: 17188 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24272 razy
Re: Kulinarne specjały
Zapomniana surówka . Kiedyś bardzo popularna, wraca do łask . Zdrowa.
Surówka z białej rzodkwi :
SKŁADNIKI:
2 średnie rzodkwie
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
Sól
Pieprz biały mielony
Cukier
PRZYGOTOWANIE:
Rzodkwie obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( drobnej ) . Odcisnąć sok . Doprawić przyprawami . Dodać śmietanę . Wymieszać .
0 x
"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować
Prawdy nie da się wykasować
- abcd
- Posty: 5651
- Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
- x 372
- x 238
- Podziękował: 30572 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9105 razy
Re: Kulinarne specjały
czas chyba najwyższy powrócić do tego tematu, tym bardziej, że i pora temu sprzyja:
0 x
Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.
- analityczka
- Posty: 443
- Rejestracja: wtorek 21 kwie 2015, 16:16
- x 1
- x 12
- Podziękował: 230 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
szparagi na parze
barneyos pisze:Dodam tylko, iż aby wydobyć maksymalny smak i zapach szparagów, gotujemy je razem z tymi obierkami, które później wyrzucamy
Obierki do wody, a szparagi na sicie nad wodą, czyli gotowane na parze.
Wystarczy zwykła kratka - nogi do wody, główki na parze pod pokrywką. Ten sam sposób polecam na brokuły.
0 x
* Informacja bez sprawdzenia wiarygodności źródeł jest tylko hipotezą.
* Ja mogę być nieobiektywna, dowody – nie.
* Ja mogę być nieobiektywna, dowody – nie.
- Przebiśnieg
- Posty: 1191
- Rejestracja: wtorek 01 sty 2013, 16:41
- x 2
- x 24
- Podziękował: 786 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1314 razy
- abcd
- Posty: 5651
- Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
- x 372
- x 238
- Podziękował: 30572 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9105 razy
Re: Kulinarne specjały
JadłoPiS - Latający Klub 2
https://www.youtube.com/watch?v=xPFuZQq0wew
https://www.youtube.com/watch?v=xPFuZQq0wew
0 x
Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.