Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Kulinarne specjały

Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » piątek 27 gru 2019, 23:58

Mięsna wyżerka na sylwestra i nie tylko

https://www.youtube.com/watch?v=UFK_W-NFJYI

Opublikowany 26 gru 2019
Dla tych co lubią jeść mięso mam propozycję mega wyżerki na sylwestra i nie tylko
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » niedziela 23 sie 2020, 19:42

Pierogi babci Marysi lepszych w życiu nie jadłem / Oddaszfartucha
23 sie 2020

https://www.youtube.com/watch?v=C_MBzyj2vuc

Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Babcia Marysia ma 88 lat i do dziś lepi pierogi jakich świat nie widział.
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 12 gru 2020, 09:39

Jak jest "śledź po japońsku" po japońsku?

https://youtu.be/0tx5vhejcWg
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Kolendra
Posty: 361
Rejestracja: poniedziałek 18 gru 2017, 08:33
x 22
x 19
Podziękował: 309 razy
Otrzymał podziękowanie: 405 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: Kolendra » piątek 22 sty 2021, 11:06

Mam pytanie kulinarne do amatorów śledzi w oleju.
Sama bardzo przepadam za tym przysmakiem no i śledź to pożywienie raczej zdrowe - kwasy omega 3 itp...
Chciałoby się połączyć przyjemne z pożytecznym, smaczne ze zdrowym...

Nurtuje mnie tylko sprawa oleju do zalewy... W domu rodzinnym używało się kujawskiego, ja również nim śledzie zalewam, ale wiadomo, syf.... Szukam alternatywy dla tego oleju i nie bardzo wiem czym zastąpić, bo chodzi o to, żeby smak był bardzo neutralny, w zasadzie bez smaku, żeby nie zdominował śledzi. Tak więc ze zdrowszych alternatyw oliwa z oliwek odpada, lniany również. Kokosowy - wiadomo.... 😉 Może z pestek winogron?

Oczywiście ten olej obcieka ze śledzi więc się go jakoś sporo nie spożywa przy okazji, no ale wolę zwrócić się ku zdrowszej alternatywie.

Robicie śledzie? Jakich olejów używacie??
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: songo70 » piątek 22 sty 2021, 11:33

ja bym nie wykluczał z góry oleju kokosowego, kiedyś kiedy pierwszy raz jadłem kurczaka w sosie KORMA
KORMA.jpg
KORMA.jpg (44.51 KiB) Przejrzano 5479 razy
okazało się, że zawiera dużo z orzecha kokosowego:
SKŁADNIKI: WODA, CUKIER, ODSĄCZONY KOKOS, ŚMIETANKA, PASTA KOKOSOWA, CEBULA, OLEJ RZEPAKOWY, SKROBIA SPOŻYWCZA MODYFIKOWANA, ZAWIERA 2% LUB MNIEJ PASTY POMIDOROWEJ, CIĘŻKA ŚMIETANA, IMBIR, CZOSNEK, PRZYPRAWY (W TYM KURKUMA), SÓL, KWAS MLEKOWY, KONCENTRAT SOKU Z CYTRYNY, SUSZONY LIŚĆ KOLENDRY.

ZAWIERA: MLEKO, KOKOS. MOŻE ZAWIERAĆ ŚLADOWE ILOŚCI ORZESZKÓW ZIEMNYCH, MIGDAŁÓW I NERKOWCA.
to jeden z niewielu sosów z azjii o delikatnym smaku i b.intensywnym aromacie imbiru 8-)

przy okazji zupełnie nie dawno dowiedziałem się, że wędzony śledź to stary przysmak śniadaniowy zapomniany ostatnimi czasy w U/K:
Kippers, danie śniadaniowe, które wypadło z łask, wróciło do brytyjskiego menu
Obrazek
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Kolendra
Posty: 361
Rejestracja: poniedziałek 18 gru 2017, 08:33
x 22
x 19
Podziękował: 309 razy
Otrzymał podziękowanie: 405 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: Kolendra » piątek 22 sty 2021, 13:45

Dzięki songo za podpowiedź, jednak kokos ze śledziem mi się jakoś gryzie.. 😉 Poza tym chodzi też o aspekt praktyczny - po wyjęciu z lodówki to wszystko stężeje...
Pewnie, że można pofantazjować i popodrozowac kulinarnie w rejony bardziej egzotyczne, ale ja jednak chcę po polsku 😊, żeby jak najbardziej smakiem przypominały śledzie z domu rodzinnego...

Słyszałam, że ludzie używają oleju z lnianki, próbował ktoś?
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: songo70 » niedziela 07 mar 2021, 17:58

:lol: raz na parę lat coś ciekawego odkrywam.
Jak by to po Polsku było, może Cebula imbirowa konserwowa ?
Nowy smak, zdrowe, smaczne. :)
41sPBBp1bCL._AC_SY1000_.jpg
41sPBBp1bCL._AC_SY1000_.jpg (19.78 KiB) Przejrzano 5322 razy
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
chanell
Administrator
Posty: 7741
Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
Lokalizacja: Kraków
x 1419
x 406
Podziękował: 14175 razy
Otrzymał podziękowanie: 13801 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: chanell » niedziela 07 mar 2021, 18:19

cebula imbirowa ? z której części ? z Liści czy korzeni ? :shock:
0 x


Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: songo70 » niedziela 07 mar 2021, 18:35

Korzeń :)
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: songo70 » niedziela 07 mar 2021, 18:49

ok, tak mi to wytłumaczono na obiad- co to jest to różowe,-
tu jest na amazonie:
https://smile.amazon.co.uk/WAGAYA-PINK- ... gshopuk-21
może to nie cebula albo coś podobnego, sam nie wiem, ale tak smakuje..?
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
chanell
Administrator
Posty: 7741
Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
Lokalizacja: Kraków
x 1419
x 406
Podziękował: 14175 razy
Otrzymał podziękowanie: 13801 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: chanell » niedziela 07 mar 2021, 19:28

tego nie da się przetłumaczyć ale wnioskuję że to jest do sushi
0 x


Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: songo70 » niedziela 07 mar 2021, 19:41

tak jest pikantne, ale bez przesady :twisted:
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
barneyos
Administrator
Posty: 1455
Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
x 24
x 73
Podziękował: 154 razy
Otrzymał podziękowanie: 1893 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: barneyos » niedziela 07 mar 2021, 21:08

To jest młody imbir w zalewie. Podawany w japońskich restauracjach m.in. do sushi.
0 x


======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: songo70 » niedziela 07 mar 2021, 21:41

no i wszystko jasne,-
wlk. dzięki @barneyos
:)
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: songo70 » piątek 12 mar 2021, 11:46

0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
chanell
Administrator
Posty: 7741
Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
Lokalizacja: Kraków
x 1419
x 406
Podziękował: 14175 razy
Otrzymał podziękowanie: 13801 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: chanell » piątek 12 mar 2021, 22:44

No nie jest tanie ale to cena za 6 sztuk czyli jakieś 33 zł za sztukę .W sklepie pewnie drożej bo dochodzi jeszcze marża sklepu ale imbir też nie jest tani .Cena za kilogram waha się od 25 do 28 zł za kilogram .
0 x


Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 13 mar 2021, 00:38

0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » poniedziałek 05 kwie 2021, 18:48

ROBERT MAKŁOWICZ GOTUJE NA WIELKANOC. Krem z bobu z rzeżuchą i torta pasqualina".
31 mar 2021

https://www.youtube.com/watch?v=1qiNyYMgdr4

Robert Makłowicz

Propozycje na wielkanocne dania bezmięsne, czyli krem z bobu podawany z rzeżuchą oraz genueński placek z ricottą, parmezanem i zieleniną.
1 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » wtorek 27 kwie 2021, 11:09

ROBERT MAKŁOWICZ POLSKA odc. 39 " U Tatarów ".
Data premiery: 23 kwi 2021

https://www.youtube.com/watch?v=SK2M3f59n-8

Robert Makłowicz

Drugi odcinek z podlaskiej serii, tym razem traktujący o pobycie w tatarskiej wsi Kruszyniany. Zobaczymy mnóstwo tradycyjnej podlaskiej kuchni w tatarskim wydaniu, a Dżenneta Bogdanowicz po raz pierwszy publicznie zdradzi przepis na mohliki, tatarską odpowiedź na słynną babkę ziemniaczaną.
0 x



soma
Posty: 611
Rejestracja: niedziela 04 mar 2018, 20:26
x 55
Podziękował: 1047 razy
Otrzymał podziękowanie: 1062 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: soma » czwartek 13 maja 2021, 12:46

Czy ktos prazyl sam kasze gryczana?
Kupilam kasze, ktora miala byc prazona. Jednak poza Polska to prazenie jest jakies kiepskie. Kasza sie rozplynela zaraz po wlozeniue do wody.
Wiec sobie ja podprazylam sama. Ale ona znowu mi sie rozpuszcza w wodzie i wychodzi maz.
Prazylam ja na patelni i wygladala dosyc dobrze.
Czy ja cos zle robie, czy cos innego jest nie tak...?
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » niedziela 16 maja 2021, 23:34

soma pisze:
czwartek 13 maja 2021, 12:46
Kupilam kasze, ktora miala byc prazona. Jednak poza Polska to prazenie jest jakies kiepskie.
Kasza sie rozplynela zaraz po wlozeniu do wody.
podasz producenta? ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

soma
Posty: 611
Rejestracja: niedziela 04 mar 2018, 20:26
x 55
Podziękował: 1047 razy
Otrzymał podziękowanie: 1062 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: soma » poniedziałek 17 maja 2021, 00:25

grzegorzadam, to jest ta kasza:
Produkowana w Holandii.

Obrazek
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 19 maja 2021, 20:43

wygląda jak kasza :lol:
Składniki : Kasza gryczana prażona *.

* Składnik certyfikowany ekologicznie.

Kraj pochodzenia : Holandia
https://www.google.com/url?sa=i&url=htt ... AdAAAAABAD
dziwne to rozpływanie..
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » niedziela 27 cze 2021, 15:16

ROBERT MAKŁOWICZ POLSKA odc. 48 "Wśród borów i jezior".
Data premiery: 25 cze 2021

https://www.youtube.com/watch?v=S63efpJzO8k

Robert Makłowicz

Pierwszy odcinek z serii prezentującej atrakcje Pomorza, a w nim perełki przyrodnicze i kulinarne Borów Tucholskich oraz przepis na pstrąga w sosie szczawiowym.
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » piątek 17 gru 2021, 12:22

Jak usmażyć KARPIA żeby nie miał ości?
17 gru 2020

https://www.youtube.com/watch?v=801e270n19E

Kuźnia Smaków

Cześć! Zapewne wielu z Was ma duży problem z ciągłym papraniem się z ościami przy wigilijnym stole. Tym razem pokażę Wam jak przyrządzić świątecznego karpia który nie będzie miał ości.
Karp ma to do siebie do siebie, że jego ości znajdujące się bliżej grzbietu są przytwierdzone do skóry a co za tym idzie? Wyjęcie ości jest dość kłopotliwe a czasem nie możliwe.
Stosowanie techniki którą pokazuję Wam w filmie na usunięcie takich ości jest pomocne i na pewno zaoszczędzi Wam dźwięków charknięć podczas wilijnej wieczerzy.

🐡 Jak FILETOWAĆ Karpia i poprawna technika Nacinania filet BEZ OŚĆI 🔪 2021
6 paź 2021

https://www.youtube.com/watch?v=CKon-MuWm8E

Bravo Chef!

Naucz się ze mną jak przygotować filet z karpia Bez ości
0 x



ODPOWIEDZ