Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Patelnie, garnki i sztućce

Awatar użytkownika
AdamW
Posty: 119
Rejestracja: środa 12 lis 2014, 09:21
x 3
Podziękował: 79 razy
Otrzymał podziękowanie: 156 razy

Patelnie, garnki i sztućce

Nieprzeczytany post autor: AdamW » czwartek 14 sty 2021, 11:51

Jakie patelnie, sztućce i garnk :?:

Niby pytanie banalne ale na wielu stronach są tylko informacje reklamowe mało wartościowe a wręcz zakłamujące rzeczywistość.

Weźmy takie sztućce, kupowac chromowano-niklowe czy tylko chromowane? Chrom niedobry a nikiel tym bardziej. Może srebrne, a może nylonowe? Garnki... Niby żeliwne najlepsze. Patelnie – największy problem, bo na patelni mamy najwyższe temperatury i często operujemy przyrządami kuchennymi zdejmując potrawy. Przykładowo takie patelnie kamienne, granitowe to badziew, który pęka po kilkunastu dniach smażenia naleśników. Po tym łatwo się zdziera i po kilku miesiącach pod spodem mamy stal lub co gorsza aluminium.


Cytuje tekst z jednej ze stron gdzie wywiązała się dyskusja:

''Jeśli chodzi o wybór garnków to mając na uwadze nie firmę tylko bezpieczeństwo pod kątem toksyczności użytych materiałów, najbezpieczniejsze są żeliwne, szklane i ceramiczne gliniane, ale jeśli chodzi o te ostatnie to wykonane tradycyjnymi metodami, np kamionkowe, niektóre są przystosowane do gotowania, wtedy można nawet wrzące naczynie zalać zimną wodą i nie pęka. Są jeszcze zwykłe metalowe pokryte masą lejną wypalone w niskich temperaturach, od nich bardzo szybko schodzi warstwa ceramiki i łączy się z pokarmem, warstwa zawiera glinę i jakieś niskiej jakości szkliwo które jest podatne na zarysowania a glina to 20% glinu czyli aluminium które należy do metali ciężkich. W mojej rodzinie swego czasu był bum na ten wynalazek ale na szczęście już wszystkie patelnie i garnki się starły i wylądowały w koszu. Co do samego aluminium jest to metal który odkłada się w organizmie i powoli niszczy układ odpornościowy, jednak ten metal ma pewnego rodzaju właściwości odkażające dlatego dopiero po jakimś czasie lub po zbyt dużym skumulowaniu mogą pojawić się symptomy. Ciekawe jest do że większość jeśli nie każda patelnia ceramiczna jest zrobiona z aluminium które pokrywane jest ceramiką, miałem 2 takie patelnie znanych dobrych firm ale po kilku przypaleniach niestety robiły się rysy które coraz bardziej odsłaniały aluminiową warstwę.

Żeliwo to żelazo II, o ile się dobrze orientuję to takie jest nawet zdrowe o ile nic w nim więcej nie ma.

Szkło też ma różne dodatki, ale nie przedostają się one do żywności, wszystko do czego przyłoży się język i nie ma smaku nie oddaje cząsteczek, co innego jest z metalami.

stal nierdzewna zawiera około 20% chromu VI, czyli tego który należy do najbardziej rakotwórczych, być może nie bez powodu wraz ze wzrostem produkcji stali wzrastał równolegle współczynnik nowotworów, o tym chromie wiele mówiono i ustalono że nie przedostaje się z naczyń do żywności, ale faktem jest że podczas gotowania zwłaszcza kwaśnych potraw i szczególnie gdy takie naczynie już się kiedyś przypaliło co osłabiło wiązania to wydobywa się z niej koloid lub związki chromu i niklu. Zasada przenikalności ciepła sugeruje że wszystko co oddaje ciepło promieniuje i oddaje cząsteczki lub atomy, a przy wysokich temperaturach ich ilość wzrasta. Muszę się przyznać że często coś mi się spali i w stalowych garnkach powstają kolorowe tęczowe odcienie, są to tlenki metali i dowód na to że hartowanie stali nie chroni przed uwalnianiem się metali. U mnie dopiero prosty test zmienił nieco spojrzenie, położyłem przekrojonego ziemniaka na płasko w soku z cytryny na dnie naczynia, po pół dnia ugryzłem i zauważyłem że dominuje smak metaliczny, być może mam gorszej jakości stal, niby co mnie nie zabije to mnie wzmocni, ale w końcu 1/4 tego co przenika to chrom VI i 1/5 niklu, a na ile lat się odłoży i czy organizm się oczyści? 50, może 70 lat?
''.

Ciekawe z tym tęczowym zabarwieniem bo sam to zauważyłem.

Co myślicie?
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Patelnie, garnki i sztućce

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 14 sty 2021, 18:42

Silit ma dobre produkty- Silargan
Silit produkuje w atmosferze azotu tworząc bezpieczną powłokę na naczyniach
https://www.bellodecor.com.pl/kuchnia/g ... ki-silit-1
https://www.4kitchen.pl/firm-pol-1142347122-Silit.html
http://artkulinaria.pl/twoja-kuchnia/ak ... -gotowania
Są naczynia ze szkła borowo-krzemowego,
Garnek rzymski

Oprócz srebra mamy sztućce bamusowe ( bambus zawiera krzem ,który hamuje drobnoustroje)
https://ekoparty.pl/produkty/sztucce-ek ... /bambusowe
https://www.ekologia.pl/styl-zycia/ciek ... 22871.html
0 x



Awatar użytkownika
AdamW
Posty: 119
Rejestracja: środa 12 lis 2014, 09:21
x 3
Podziękował: 79 razy
Otrzymał podziękowanie: 156 razy

Re: Patelnie, garnki i sztućce

Nieprzeczytany post autor: AdamW » piątek 15 sty 2021, 17:55

Niestety wszystkie powłoki się ścierają i nie wytrzymują wysokich temperatur w dłuższym czasie, dlatego ceramika odpada, miałem już kilka patelni i to tylko kwesta czasu.

Chyba najlepsza to jednak szklana i zastanawiam się czy takiej właśnie nie kupić tylko ciekawe czy wytrzymują szybkie zmiany temp. np wyjmujesz patelnie z lodówki z ziemniaczkami z poprzedniego dnia i stawiasz na płytę...Hm...

https://sklep.puregreen.pl/product-pol- ... SIONS.html
0 x



ODPOWIEDZ