Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

UWAGA NA ARSEN

cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: UWAGA NA ARSEN

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 02 gru 2020, 14:51

https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 194232.htm
"Narażenie na niskie lub umiarkowane ilości arsenu w wodzie pitnej może upośledzać czynność płuc. Nawet niskie dawki arsenu w wodzie ze studni spowodowały uszkodzenie płuc porównywalne z dziesięcioleciami palenia tytoniu."

“Zmiany w płucach przy użyciu rezonansu magnetycznego mogą być wykrywane u pacjentów z COVID-19 nawet trzy miesiące po zakażeniu – wynika ze wstępnych badań specjalistów brytyjskich. Inne metody nie wykazywały żadnych uszkodzeń.
Do badania wykorzystano nową technikę diagnostyczną polegającą użyciu rezonansu magnetycznego oraz gazu ksenonu wdychanego przez pacjenta w trakcie próby”

Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/raporty/r ... urce=paste

narażenie na arsen powoduje waskulopatie np.Black Foot Disease
http://www.findhomeremedy.com/useful-re ... t-disease/
Przypomina to nieco chorobę Burgera 9tytoń moze sprzyjać rakowi płuc, ale i chorobie Burgera przez intoksykacje arsenem)
https://jamanetwork.com/journals/jamain ... cle/647805
Choroba Buergera lub zatrucie arsenem?
"Z zainteresowaniem czytam obserwację kliniczną Mardera i Mellinghoff1 dotyczącą możliwego związku między chorobą Buergera a kokainą. Wiele badań epidemiologicznych i toksykologicznych zbiega się w celu wykazania, że choroba Buergera może być związana z zatruciem arsenem. Te interesujące dane są przedstawione tutaj.

Choroba Buergera występuje rzadko w krajach zachodnich, ale jest najbardziej rozpowszechnioną chorobą naczyniową w Azji Południowo-Wschodniej. Palenie jest ogólnie uważane za główną przyczynę. Jednak, niepalących są czasami również dotknięte. W krajach zachodnich częstość występowania choroby Buergera spada od 1947 r., ale co ciekawe, nie wskaźnik umieralności z powodu palenia papierosów.2,3 W kilku krajach azjatyckich taki spadek częstości występowania choroby Buergera nie wystąpił. Na Tajwanie choroba czarnej stopy (endemiczna forma zakrzepicy naczyniowej, podobna do choroby Buergera) jest związana z zatruciem arsenem ze studni.4 Ten sam problem zdrowia publicznego występuje w Bangladeszu i niektórych obszarach Indii, gdzie prawie połowa populacji jest zagrożona zatruciem arsenem.5,6 Może to wyjaśnić wysoką częstość występowania choroby Buergera w tych regionach. Badania toksykologiczne i histologiczne mają tendencję do potwierdzania tego patologicznego związku.7"porównywalne do dziesięcioleci palenia tytoniu."

Choroba Burgera jest związana z niskim CO2, co skutkuje upośledzonym oddawaniem tlenu.
https://www.greenfacts.org/en/arsenic/l-2/arsenic-7.htm
https://swiatlekarza.pl/covidowe-palce- ... ars-cov-2/
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: UWAGA NA ARSEN

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 08 gru 2020, 20:41

Kurkumina (a w domyśle bor?) i beta-karoten- ochronne przy zatruciach arsenem
https://nutritionfacts.org/video/benefi ... -exposure/
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: UWAGA NA ARSEN

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 14 gru 2020, 22:34

https://en.wikipedia.org/wiki/Roxarsone

Roxarsone jest związkiem organoarsenowym, który był stosowany w produkcji drobiu jako dodatek do paszy w celu zwiększenia przyrostu masy ciała i poprawy wydajności paszy oraz jako kokcydiostat. Od czerwca 2011 r. Został zatwierdzony do paszy dla kurczaków w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii i 12 innych krajach. [2] Lek został również zatwierdzony w Stanach Zjednoczonych i innych krajach do stosowania u świń. [1] [2]

Jego stosowanie w Stanach Zjednoczonych zostało dobrowolnie zakończone przez producentów w czerwcu 2011 r. I jest nielegalne od 2013 r. [3] [4] Jego użycie zostało natychmiast zawieszone w Malezji. [5] Został zakazany w Kanadzie w sierpniu 2011 r. [6] W Australii jego stosowanie w paszy dla kurczaków zaprzestano w 2012 r. [7] Roxarsone jest zakazany w Unii Europejskiej od 1999 r. [8]

Produkcja i aplikacje
Roksarson jest pochodną kwasu fenyloarsonowego (C6H5As (O) (OH) 2). Po raz pierwszy odnotowano to w brytyjskim patencie z 1923 r., W którym opisano nitrowanie i diazowanie kwasu arsanilowego. [9] Zmieszany z proszkiem kalcytu jest stosowany w premiksach paszowych dla drobiu w niektórych częściach świata. Tam, gdzie jest dostępny, można go kupić w stężeniach 5%, 20% i 50%.

Roxarsone był sprzedawany jako 3-Nitro przez Zoetis, dawną spółkę zależną Pfizera, obecnie notowaną na giełdzie. W 2006 roku w USA wyprodukowano około miliona kilogramów roksarsonu [10].

Dopuszczenie do obrotu w Stanach Zjednoczonych
Roxarsone jest jednym z czterech leków arsenowych dla zwierząt, które zostały zatwierdzone przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) do stosowania u drobiu i świń, wraz z nitarsonem, kwasem arsanilowym i karbarsonem. [1] We wrześniu 2013 r. FDA ogłosiła, że ​​Zoetis i Fleming Laboratories dobrowolnie wycofają obecne zezwolenia na roksarson, kwas arsanilowy i karbarson, pozostawiając jedynie zatwierdzenia nitarsonu. [3] W 2015 roku FDA wycofała zgodę na stosowanie nitarsonu w paszach dla zwierząt. Zakaz wszedł w życie pod koniec 2015 r. [11]

Spór
Roxarsone przyciągnął uwagę jako źródło zanieczyszczenia arszenikiem drobiu i innej żywności. [12] [13] W czerwcu 2011 r. Producenci zawiesili sprzedaż roksarsonu w USA i Kanadzie w odpowiedzi na badanie przeprowadzone przez Food and Drug Administration (FDA). [14] [15] FDA stwierdziła, że ​​stosowanie roksarsonu było związane z podwyższonym poziomem nieorganicznego arsenu w wątróbkach kurzych. [16] W komunikacie prasowym FDA stwierdzono, że odkrycia budzą „obawy dotyczące bardzo niskiego, ale całkowicie możliwego do uniknięcia narażenia na czynnik rakotwórczy” [14].

Badanie koszyka rynkowego z 2013 r. Przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych powiązało stosowanie roksarsonu i innych arsenowych dodatków paszowych ze zwiększonym poziomem nieorganicznego arsenu w mięsie z piersi kurczaka, aczkolwiek w stężeniach znacznie poniżej poziomów niebezpiecznych określonych w federalnych normach bezpieczeństwa. Mięso z piersi kurcząt narażonych na arsenowe dodatki paszowe zawierało nieorganiczny arsen na poziomie około dwóch części na miliard. Kurczaki ekologiczne, które nie były narażone na arsenowe dodatki paszowe, zawierały około pół części na miliard. Normy federalne dopuszczały stężenia 500 części na miliard całkowitego arsenu. Badanie przeprowadzono na kurczętach hodowanych przed dobrowolnym wycofaniem preparatu Roxarsone z rynku przez jego producenta w czerwcu 2011 r."
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: UWAGA NA ARSEN

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 14 gru 2020, 23:01

https://www.firstpost.com/india/arsenic ... 50181.html

" Jesteśmy na niego narażeni poprzez mleko, sok jabłkowy i wino (FDA stwierdziła wysoki poziom nieorganicznego arsenu w 83 gatunkach wina). Ale przede wszystkim występuje w wielu rodzajach mięsa, które spożywamy, zwłaszcza w rybach, mięczakach i kurczakach. Niskie dawki arsenu powodują znacznie mniej poważne objawy. Ale to nie znaczy, że organizm nie jest powoli i systematycznie niszczony przez chroniczne zatrucia, nawet jeśli związek jest słabo toksyczny.

Arsen jest związany z niedoborem witaminy A, chorobami serca, udarem, przewlekłymi chorobami układu oddechowego, cukrzycą, rakiem płuc, pęcherza i skóry oraz chorobami nerek / wątroby. Długotrwała ekspozycja na arszenik może prowadzić do zmian skórnych (ciemnienie lub odbarwienie, zaczerwienienie, obrzęk i guzki przypominające odciski lub brodawki).

Na paznokciach mogą pojawić się białawe linie. Mogą rozwinąć się zarówno wady nerwów czuciowych, jak i ruchowych. Inne problemy to kwasica mleczanowa. Arsen blokuje przedostawanie się potasu do komórek, a niski poziom potasu zwiększa ryzyko wystąpienia zagrażających życiu zaburzeń rytmu serca, zaburzeń neurologicznych, wysokiego ciśnienia krwi, dysfunkcji ośrodkowego układu nerwowego, anemii.

Badania epidemiologiczne zasugerowały korelację między przewlekłym spożywaniem arsenu a występowaniem cukrzycy typu 2. Kobiety w ciąży, które jedzą arszenik, mogą mieć dzieci z niską masą urodzeniową i niską masą urodzeniową. Wczesne objawy to bóle głowy, dezorientacja i senność.


Zjadasz go za każdym razem, gdy jesz kurczaka.

Od lat czterdziestych XX wieku kurczaki są karmione arszenikiem w celu promowania wzrostu i przyrostu masy ciała przy niższej ilości paszy. Oznacza to, że możesz karmić kurczaki w klatce bateryjnej mniejszą ilością jedzenia, a kurczak będzie równie duży. Oszczędza to pieniądze dla właściciela drobiu.

Lek roxarsone i nitarsone sprawiają, że kurczaki rosną szybciej i nadają niezdrowej i chorej szarej skórze klatki bateryjnej sztuczny różowy kolor, aby wyglądały zdrowo.

Twórcy roksarsonu, nitarsonu i Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków uzasadnili i zezwolili na jego stosowanie na tej podstawie, że użyty arszenik był organiczny. Jednak okazało się, że się mylili w badaniu z 2011 roku przeprowadzonym w Johns Hopkins Center for a Livable Future, w którym przeanalizowano setki piersi z kurczaka sprzedawanych w sklepach spożywczych w 10 miastach w USA.

Badanie wykazało, że roksarson natychmiast przekształcił się w rakotwórczy nieorganiczny arsen w ciałach kurczaków. Co więcej, kiedy ten kurczak został zabity i ugotowany, poziom nieorganicznego arsenu wzrósł do niebezpiecznego poziomu. Według Instytutu Rolnictwa i Polityki Handlowej z 2006 r. 70% z 8,7 miliona kurczaków hodowanych w celach spożywczych jadło paszę zawierającą roksarson.

Johns Hopkins natychmiast zwrócił się do FDA o ochronę zdrowia publicznego poprzez wycofanie zezwoleń na wszystkie leki na bazie arsenu, a Kongres o przyjęcie przepisów zakazujących na stałe stosowania wszystkich leków na bazie arsenu w produkcji żywności dla zwierząt.

Niektóre amerykańskie drobiarnie dobrowolnie usunęły go z produkcji brojlerów w USA (nie wprowadzono zakazu). Po narastających obawach dotyczących raka firma Pfizer ogłosiła w 2011 r., Że nie zamierza już sprzedawać go w USA. Jednak firma nadal sprzedaje roxarsone i nitarsone za granicą.

Podczas gdy pasze dla zwierząt, zawierające związki zawierające arsen, były zawsze zakazane w 25 krajach Europy oprócz Wielkiej Brytanii i Japonii.

Wiele krajów w Azji, oprócz Kanady i Australii, nadal dopuszcza go w paszach dla zwierząt.

Roxarsone i nitarsone są masowo używane przez indyjskie drobiarstwo. W rzeczywistości proste wyszukiwanie paszy na bazie arsenu przyciąga 22 300 sprzedawców i dystrybutorów w całym kraju. Możesz to sprawdzić w sekcji pasza dla drobiu i zwierząt, pasza dla brojlerów, promotor wzrostu brojlerów.

Jedna z reklam firmy Roxarsone stwierdza: „Założona w 2010 roku, jesteśmy w stanie zaoferować szeroką gamę produktów, takich jak dodatki do pasz dla drobiu i środki ochrony drewna. Mamy ogromną bazę klientów na całym świecie. Niektórzy z naszych głównych klientów pochodzą z Ameryki Łacińskiej, Bliskiego Wschodu, Ameryki Południowej, Europy Południowo-Zachodniej, Azji Południowo-Wschodniej, Ameryki Środkowej, Australii, Malezji i lokalnego rynku Indii ”.

Coraz więcej ludzi spożywa teraz kurczaka, nie zdając sobie sprawy z obecności w nim śmiercionośnego arsenu. Według Globalnej Sieci Informacji Rolnej, spożycie przetworzonego kurczaka w Indiach rośnie o 15-20% rocznie. Statystyki indyjskiego Departamentu Hodowli Zwierząt, Mleczarstwa i Rybołówstwa pokazują, że szacunkowo 238 kurczaków crore zostało zabitych w latach 2016-17 w Indiach.

Badanie przeprowadzone w Kalkucie przez West Bengal University of Fishery and Animal Sciences (WBUFAS) wykazało niebezpiecznie wysoki poziom arsenu w próbkach kurczaków, baraniny i jaj. Badaniami objęto drób i inne fermy w ośmiu wioskach w bloku Deganga w północnej części 24-Parganas.

Okazało się, że produkty drobiowe z tego obszaru zawierały pięciokrotnie więcej arsenu niż dopuszczalne poziomy. Około 60% dostaw kurczaków i jaj w Kalkucie pochodziło z North 24-Parganas.

„Stwierdziliśmy, że brojlery produkowane na fermach drobiu miały zawartość arsenu 0,77 ppm, a jaja miały średnią zawartość arsenu 0,38 ppm. Nerw
To są znacznie wyższe niż dopuszczalny limit. Władze muszą natychmiast rozprawić się z fermami drobiu ”- powiedział starszy naukowiec z WBUFAS.

Zagrożeni są nie tylko zjadacze kurczaków, ale każdy z nas. Odchody kurze są powszechnie stosowane jako nawóz na polach uprawnych. Bakterie obecne w ściółce kurczaków iw glebie przekształcają wydalony organiczny arsen w jego nieorganiczną postać. Badania przeprowadzone przez University of Alberta, opublikowane w Science of the Total Environment, wykazały, że arsen z paszy łatwo przenosi się z ciał kurczaków do ściółki drobiowej.

Ponieważ ściółka drobiowa jest powszechnie stosowana do nawożenia gleby, może to prowadzić do zwiększonego stężenia arsenu w roślinach uprawianych w glebie nawożonej obornikiem kurzego, powodując problemy ze zdrowiem publicznym (Rutherford et al., 2003). Około 70-90 procent arsenu w ściółce drobiowej staje się rozpuszczalne w wodzie, co oznacza, że ​​może on łatwo migrować przez gleby i do znajdujących się pod nimi wód gruntowych.

Ściółka drobiowa zawierająca arsen jest również podawana jako źródło białka dla bydła mięsnego. Tak więc legalna praktyka karmienia drobiu arszenikiem może przyczynić się do zanieczyszczenia arszenikiem również innych pokarmów.

Stosowanie arsenu sprzyja oporności na antybiotyki. Obawy związane z chorobami zakaźnymi potęguje fakt, że producenci drobiu rutynowo stosują dodatki paszowe, które zawierają zarówno antybiotyki, jak i składniki arsenu. Lekarze i cała społeczność medyczna muszą przejąć inicjatywę w tej kampanii, domagając się drobiu hodowanego bez użycia arsenu.

Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Standardów (FSSAI) oraz kontroler leków muszą wycofać swoje zezwolenie na stosowanie dodatków paszowych zawierających arszenik jako niepotrzebnego zagrożenia dla zdrowia publicznego. Europa pokazuje nam, że można hodować drób bez arsenu.

Jedyną możliwą metodą kontroli jest zakazanie pasz dla gospodarstw i innych produktów zawierających arszenik. Powinno to obejmować nie tylko niezwykle popularne roksarson i nitarson, ale także kwas arsanilowy, karbarson i inne pokrewne związki. Zapewnienie przestrzegania takiego zakazu jest możliwe dzięki rygorystycznym normom monitorowania, regularnym testom mięsa i jaj kurzych oraz inspekcjom fabryk farmaceutycznych.

Nie można negocjować, ile lub jaki rodzaj arsenu mogą spożywać ludzie, kiedy w ogóle nie musimy go spożywać.
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: UWAGA NA ARSEN

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 21 gru 2020, 20:47

https://tygodnik.tvp.pl/51250477/stempe ... a-pamiatka
" Tatuaże to moda dominująca na początku nowego millenium. Ale największym hitem medycyny estetycznej w najbliższej dekadzie mają być… urządzenia do ich usuwania. Niestety, rozbicie wzoru laserem na cząsteczki składowe tuszu może być niebezpieczne – w barwnikach są metale ciężkie: kadm, ołów i arsen."
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: UWAGA NA ARSEN

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 25 gru 2020, 20:21

https://www.sciencedirect.com/topics/me ... ry/arsenic
"Arsenu
Swaran J.S. Flora, w podręczniku toksykologii arsenu, 2015
1.6.3.1 Woda deszczowa
Arsen wchodzi do atmosfery na różne sposoby, w tym emisje wulkaniczne, aerozole morskie, spalanie paliw kopalnych i zanieczyszczenia przemysłowe, a następnie jest odwrócony w postaci opadów. Szacuje się, że antropogeniczne źródła emisji arsenu atmosferycznego przyczyniają się do około 30% globalnego uwalniania arsenu. Stwierdzono, że stężenia arsenu w opadach deszczu są bardzo wysokie: około 0,5 μg/l na obszarach dotkniętych operacją wytapiania, elektrowniach, pyłach glebowych i spalaniu węgla. Na obszarach wytapiania miedzi stwierdzono średnie stężenie arsenu na 16 μg/l. Niemniej jednak opady deszczu przyczyniają się niewiele arsenu do powierzchni i wód podziemnych. W wodzie deszczowej najbardziej dominującymi gatunkami arsenu są As2O3 w pobliżu hut i obszarów spalania węgla, AsH3 w pobliżu składowisk odpadów oraz zmniejszająca gleby i arsenian w pobliżu aerozoli morskich. Zredukowana postać arsenu ulega utlenianiu w obecności atmosferycznych SO2 i O3."
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: UWAGA NA ARSEN

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 06 sty 2021, 13:49

“Morowe powietrze”-arsen?
https://wolnemedia.net/godzina-policyjn ... ci-krukow/
“Setki martwych ptaków pospadało na ulice Rzymu. Ptaki najprawdopodobniej były zdezorientowane przez liczne wybuchy sztucznych ogni. Na skutek tego rozbijały się o okna i ściany budynków, lub wlatywały w kable wysokiego napięcia.

Tymczasem Indie donoszą o dziesiątkach kruków, które spadły martwe na ulice. Władze miasta Jhalawar w północno-wschodnich Indiach, zarządziły godzinę policyjną w promieniu kilometra po tym jak potwierdzono śmierć 50 ptaków. Tutaj przyczyną była ptasia grypa. Zgłoszono również śmierć stu kruków, pawi i innych ptaków w mieście Dżajpur, w tej samej części kraju. W tym przypadku przyczyną również jest choroba. Obszary te zostały odkażone, a sklepy z drobiem oraz nabiałem pochodzącym od ptactwa – zamknięte.

Kolejne, tajemnicze śmierci ptaków miały miejsce na Sri Lance. Dotknęło to setki lokalnych gatunków. Według oficjalnych źródeł, to nie jest na skutek ptasiej grypy. Przyczyny śmierci ptaków na Sri Lance są wciąż badane.”
Aktywne wulkany ( na czerwono )
Indonezja 5x
Japonia 1x
Na morzu chińskim 1x
Mapa https://drive.google.com/file/d/1X20nmH ... P1QTL/view

Wiatr na wysokości około 12 km – wiejący w stronę Sri Lanki i Indii z Indonezji
https://www.windy.com/?200h,7.620,97.579,4
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: UWAGA NA ARSEN

Nieprzeczytany post autor: cedric » sobota 16 sty 2021, 10:07

https://www.researchgate.net/deref/http ... 1418.82883
„SZKODLIWE PODOBIEŃSTWO POMIĘDZY OBJAWAMI ZATRUCIA ARSENICZNEM A OBJAWAMI ZAKAŻENIA COVID-19 I HIV - UNIKALNE ODKRYCIE PO RAZ PIERWSZY
Cytat z: http://chemocare.com/chemotherapy/drug- ... oxide.aspx Następujące działania niepożądane są częste (występują u ponad 30%) u pacjentów przyjmujących trójtlenek arsenu: nudności i wymioty kaszel zmęczenie gorączka ból głowy
6 Biegunka Duszność Ból gardła Wysypka Zmiany rytmu serca (widoczne w badaniach EKG) Ból stawów Dreszcze (patrz objawy grypopodobne) Lęk Dreszcze lub nagłe uczucie zimna Na pierwszy rzut oka wygląda to jak obraz objawów ostrego zespołu retrowirusowego ORAZ Covid19 też! ”
https://www.researchgate.net/figure/Cli ... _223961113
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: UWAGA NA ARSEN

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 20 sty 2021, 00:16

https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci ... etrza.html
“Fajerwerki i petardy puszczane w sylwestra w jedną noc uwalniają do atmosfery ogromne ilości szkodliwego dla środowiska i ludzkiego zdrowia drobnego pyłu; to 15 proc. rocznej emisji przypadającej na auta osobowe i ciężarowe – alarmują niemieckie media.”

Arsen -zakazany w fireworkach
https://myemail.constantcontact.com/Ars ... 0lTYla4nwY

https://www.researchgate.net/publicatio ... _fireworks

" W trakcie badania techniki wytrącania elektrostatycznego jako metody pobierania próbek cząstek pyłu unoszącego się w powietrzu, PODWYŻSZONE STĘŻENIA PYŁU ZOSTAŁY ZNALEZIONE W DANYCH ZEBRANYCH PODCZAS OBCHODÓW SYLWESTROWYCH W WIEDNIU. Pierwotne badanie potwierdziło zastosowanie nowego urządzenia do pobierania próbek jako użytecznej metody pobierania próbek, pokazując podwyższone wartości dla pierwiastków Na, Mg, Al, Si, S, K, Cu, As, Br, Rb, Sr, Sb, Te i Ba, wszystkie związane z użyciem pirotechniki. ZMIERZONE WARTOŚCI DLA AS NIE MOŻNA BYŁO WYJAŚNIĆ JAKO ZANIECZYSZCZENIA W NIEKTÓRYCH INNYCH STOSOWANYCH SUBSTANCJACH. Tak więc, kilka niespalonych produktów pirotechnicznych zostały zbadane w celu znalezienia źródła Jak w pyłu zebrane. Wyniki wykazały tylko jeden produkt o zawartości wyższej niż oczekiwano Jako zawartość(1,4 ug/g), co doprowadziło do przyjęcia zamierzonego – ale nielegalnego – stosowania związków arsenu w pirotechnice jako środka barwiącego do produkcji niebieskiego światła."

Czy tylko zawały?
http://zaprasza.net/a.php?article_id=36439
“W Nowy Rok media doniosły o strasznym wydarzeniu.
Tysiące ptaków spadły na ziemię w Rzymie – w wyniku odpalania petard.
Gdybym nie zobaczył zdjęcia setek martwych ptaków na jednej – tylko ulicy – to pewnie informacja pozostałaby abstrakcyjną.
Zastanowiłem się: jakim sposobem ciała tych ptaków rozsiane były równolegle po całej ulicy?
I doszedłem do wniosku, że pierwsze petardy musiały wypłoszyć ptaki, które wystraszone latały w kółko.
Przy wystrzale kolejnej – bliskiej petardy – dostawały zawału serca i spadały na ziemię.”
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: UWAGA NA ARSEN

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 17 mar 2021, 17:44

A może to bor w kurkuminie działa ochrpnnie na DNA?
https://nutritionfacts.org/2021/03/16/b ... -exposure/
" Korzyści z kurkumy dla ekspozycji na arszenik
Autor: Michael Greger M.D. FACLM 16 marca 2021 r

Co się stało, gdy kurkumina z kurkumy została poddana testowi, aby sprawdzić, czy może odwrócić uszkodzenia DNA spowodowane ekspozycją na arszenik?

Arsen jest rakotwórczym metalem ciężkim, a głównym mechanizmem uszkodzeń spowodowanych przez arszenik wydaje się być stres oksydacyjny. Jest to nagromadzenie wolnych rodników wywołane arszenikiem, które mogą zabijać komórki i uszkadzać nasze DNA, a podwójna rzecz polega na tym, że może również zakłócać zdolność naszego organizmu do naprawy naszego DNA, gdy zostanie ono uszkodzone. Cóż, jeśli uszkodzeniem jest utlenianie, co z jedzeniem pokarmów bogatych w przeciwutleniacze, takich jak przyprawa kurkumy, która zawiera pigment przeciwutleniający znany jako kurkumina. Analizuję to w moim filmie Korzyści z kurkumy dla narażenia na arszenik.

Każdy, kto zapoznał się z moimi filmami, może zaświadczyć, że „liczne badania kliniczne sugerują, że kurkumina ma skuteczność terapeutyczną w leczeniu różnych chorób człowieka”, w tym raka, cukrzycy, choroby Alzheimera oraz chorób zapalnych jelit, stawów, płuc, skóry i oczu.

Jeśli chodzi o ochronę przed metalami ciężkimi, badania sugerują, że kurkuma może pomóc w wymiataniu wolnych rodników, a także w chelatowaniu lub wiązaniu metali ciężkich. Ale to tylko teoria, dopóki nie wystawisz jej na próbę. Do niedawna jedyne, co mieliśmy, to badania nad tym, czy kurkumina może chronić przed utlenianiem indukowanym metalami ciężkimi, na przykład w przecieranych mózgach szczurów. Dlaczego nie możesz po prostu dać ludziom kurkumy? To nie tak, że nie ma milionów ludzi, którzy mieli kontakt z arszenikiem i mogliby skorzystać z pomocy.

Rzeczywiście, w czasie największej katastrofy chemicznej w historii ludzkości w Bangladeszu zainstalowano „studnie rurowe” zapewniające czystą wodę. UNICEF chciał dobrze - szkoda, że ​​nie testowali wody na obecność arsenu. Ludzie zaczęli pojawiać się ze zmianami na stopach, jak widać na moim filmie o 1:52, i aż co dziesiąta osoba w niektórych częściach kraju umiera na raka spowodowanego ekspozycją na arszenik. Ta katastrofa pozwoliła społeczności medycznej na udokumentowanie wszelkiego rodzaju „interesujących” nowotworów, ale dlaczego nie dać im czegoś, co może pomóc, na przykład kurkumy z kurkuminą?

Naukowcy właśnie to zrobili. Po określeniu stopnia uszkodzenia DNA u badanych, połowa została losowo wybrana i przepisana w kapsułkach z kurkumą zmieszanych z niewielką ilością związku czarnego pieprzu, podczas gdy druga połowa otrzymała placebo. Jak widać w moim filmie o 2:25, przed rozpoczęciem badania ilość uszkodzeń DNA stwierdzonych w grupach kurkuminy i placebo osób narażonych na działanie arszeniku była wyższa niż uszkodzenia DNA stwierdzone w grupie kontrolnej osób nie narażonych na działanie arszenik, który pozostał taki sam przez cały czas trwania badania. Naukowcy chcieli ustalić punkt odniesienia w grupach narażonych na działanie arszeniku, więc czekali trzy miesiące przed rozpoczęciem badania. I rzeczywiście, uszkodzenie DNA pozostawało w tym czasie stabilne. Następnie przez trzy miesiące podawali grupom kurkuminę lub placebo. Placebo nie zrobiło wiele, ale w ciągu pierwszego miesiąca naukowcy mogli zobaczyć działanie kurkuminy. A do trzeciego miesiąca uszkodzenia DNA w grupie arszeniku traktowanej kurkuminą nie były gorsze niż u osób, które w ogóle nie miały styczności z arszenikiem. Niesamowite! „Porównanie populacji otrzymujących kurkuminę i placebo wykazało, że kurkumina odegrała skuteczną rolę w regresji uszkodzeń DNA i jako doskonały środek przeciwutleniający”, a następnie odkryli, że kurkumina zniweczyła arsen niszczący nasze enzymy naprawcze DNA - oba pomaga zapobiegać uszkodzeniom i ułatwia ich naprawę. „Zatem interwencja kurkuminy może być użyteczną metodą zapobiegania kancerogenezie [rozwojowi raka] wywołanej arszenikiem”.

Oczywiście musisz się upewnić, że sama kurkuma nie jest zanieczyszczona metalami ciężkimi. Prawie jedna czwarta przypraw zakupionych w Bostonie miała w nich przewagę i nie jest to tylko kwestia kupowania marek amerykańskich i zagranicznych, ponieważ nie stwierdzono statystycznie istotnej różnicy w poziomie ołowiu, jak widać na moim wideo.

A co z jedzeniem po prostu owoców i warzyw bogatych w przeciwutleniacze? Powodem, dla którego zależy nam na uszkodzeniach DNA, jest to, że dbamy o raka. A co by było, gdybyś zmierzył poziom beta-karotenu u osób narażonych na arszenik, u których zachorował na raka, w porównaniu z osobami, które miały kontakt z taką samą ilością arsenu, ale nie zachorowały na raka? Beta-karoten działa jak zastępca zdrowego spożycia owoców i warzyw. Wysokie poziomy we krwi osiągasz poprzez spożywanie dużej ilości zdrowej żywności, takiej jak warzywa i słodkie ziemniaki. W porównaniu do osób z niskim poziomem beta-karotenu we krwi, osoby z wysokim poziomem miały o 99 procent mniejsze szanse zachorowania na raka wywołanego arszenikiem, jak widać na moim filmie o 4:34. Więc jeśli masz zamiar zjeść ryż, dlaczego nie zjeść trochę ryżu z kilkoma słodkimi ziemniakami na wierzchu?"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: UWAGA NA ARSEN

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 13 kwie 2021, 19:36

https://journals.co.za/doi/10.10520/AJA00089176_596
" Abstrakt
Pył arsenu opadający na ludzkie włosy jest wchłaniany i nie można go całkowicie zmyć. Z tego powodu stosowanie włosów jako miary metabolizowanego arsenu na obszarach, w których występuje zanieczyszczenie powietrza arsenem, jest całkowicie mylące. Fakt ten jest nieznany wielu klinicystom w Zimbabwe i prawdopodobnie w innych miejscach, gdzie w pobliżu lokalizacji górniczych może występować duże zanieczyszczenie, a wokół elektrowni cieplnych i w innych sytuacjach może wystąpić mniejsze zanieczyszczenie. Chociaż ludzie mogą żyć zdrowo w wysoce zanieczyszczonej atmosferze przy odrobinie opieki, flora, fauna i wiele zwierząt domowych jest poważnie zagrożonych śmiercią i złym stanem zdrowia, co ma poważny wpływ na ekosystem dotkniętych obszarów wiejskich."
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: UWAGA NA ARSEN

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 22 kwie 2021, 21:43

http://stalagmit.szkolanawigatorow.pl/swit-historii
" W IV i III tys. przed Chr. rozwój handlu dalekosiężnego i kontaktów między odległymi krajami był bardziej ożywiony, niż kiedykolwiek wcześniej. Wynalazki szybko upowszechniały się na bardzo szerokich obszarach Starego Świata. Wiedza i umiejętności były tak samo poszukiwanym towarem jak surowce i wyroby rzemiosła. Jednym z najważniejszych wynalazków, który miał decydujący wpływ na gospodarcze oblicze Świata w IV-III tys. przed Chr. był klasyczny brąz cynowy. W epoce miedzi (eneolicie, chalkolicie) używano głównie miedzi i jej stopu z arsenem, to znaczy brązu arsenowego. Powszechnie wykorzystywano jeszcze narzędzia z krzemienia i kamienia, których nie zdołały wyprzeć relatywnie drogie narzędzia metalowe. Brązy są łatwiejsze w obróbce, mocniejsze i bardziej estetyczne, niż sama miedź. W IV tys. przed Chr. brązy arsenowe były w powszechnym użyciu na Bliskim Wschodzie (w tym w Iranie, Anatolii i na Kaukazie), w krajach leżących na wybrzeżach Morza Czarnego i w Europie Środkowej. Na Bliskim Wschodzie i na Bałkanach wykorzystywano także stop miedzi z antymonem, tzw. brąz antymonowy. Rudy miedzi i arsenu występują często obok siebie, więc zdobycie składników niezbędnych do sporządzenia stopu nie nastręcza trudności i nie wymaga organizowania handlu. Jednak arsen jest pierwiastkiem silnie trującym. Pradziejowi hutnicy musieli szybko odczuć negatywne skutki pracy ze stopami miedzi z arsenem. Poza tym łatwo dostępne, zawierające arsen złoża rudy miedzi ulegały szybkiemu wyczerpaniu.[...]

Dowody na celową produkcję brązu arsenowego i manipulację zawartością arsenu w stopie pochodzą ze stanowiska Poros na Krecie, z pierwszej połowy III tys. przed Chr. W tekstach klinowych na tabliczkach z syryjskiej Ebli, pochodzących sprzed ok. 2400 lat przed Chr. występują już miedzi i rozmaitych stopów tego pożytecznego metalu. Spotykany w tych tekstach termin eblaicki urudu oznacza brąz arsenowy, względnie miedź arsenową. Już w tamtych czasach w Syrii i na Krecie odpowiednie stopy tworzono dodając do miedzi oznaczoną ilość rudy arsenowej. Brąz arsenowy długo spełniał swoją rolę z powodzeniem i wprowadzenie do użytku brązu cynowego było dość późną innowacją.
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: UWAGA NA ARSEN

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 07 lip 2021, 14:44

glifosat występuje w formułach zawierających arsen i metale cięzkie, a więc pasze i żywność też będą nimi obciążone- nie dziwi covid/ afrykański pomór świń i ptasia grypa .

https://www.lewrockwell.com/2021/07/no_ ... ting-risk/
" Czerwone krwinki przewlekłych pacjentów z Covid-19 są mniejsze niż normalnie; Wyjaśnia to ryzyko krzepnięcia krwi
Ale to, co powoduje zniekształcenie czerwonych krwinek, może wcale nie być wirusem
Bill Sardi

7 lipca 2021

Jeśli opinia publiczna ma uwierzyć we wszystkie niezwykłe i nietypowe objawy wywołane przez COVID-19, nietypowe dla żadnego z pozostałych siedmiu rodzajów koronawirusów, można dojść do wniosku, że to wcale nie jest wirus. To musi być coś innego. W szczególności współczesna medycyna jest zakłopotana pacjentami z długotrwałymi objawami, co obecnie nazywa się długodystansowym COVID-19.

Naukowcy z Instytutu Medycyny Fizycznej im. Maxa Plancka w Niemczech stwierdzili, że czerwone krwinki od wyzdrowiałych pacjentów z długodystansowego COVID-19 są powiększone, co według nich może wyjaśniać zjawisko niedoboru tlenu i inne objawy u tych pacjentów.

Pisząc w The Biophysical Journal, badacze ocenili 4 miliony czerwonych krwinek od zdrowych, zakażonych i powracających do zdrowia pacjentów z COVID-19. Pacjenci aktywnie zakażeni mają większe czerwone krwinki, a 7 miesięcy po hospitalizacji ich czerwone krwinki są mniejsze (patrz grafika).



Badacze twierdzą, że te zdeformowane komórki mogą wyjaśniać zwiększone ryzyko powstawania zakrzepów krwi lub zatorów (skrzep krwi uwalniany do innego organu, takiego jak płuca lub mózg).

Według jednego z raportów, zarówno infekcja COVID-19, jak i szczepienia zwiększają ryzyko powstania zakrzepów krwi, chociaż w twardych liczbach ryzyko jest niewielkie, kilka na milion. Aktywna infekcja zwiększa jednak ryzyko 8-10 razy bardziej niż szczepienie. Skrzepy były 100 razy częstsze wśród pacjentów zakażonych COVID-19 niż u zdrowych dorosłych. Ale długoterminowe dane dotyczące ryzyka zakrzepów krwi po reinfekcji koronawirusem nie są dostępne.

Naukowcy z Michigan Medicine Frankel Cardiovascular Center uważają, że ten problem krzepnięcia krwi związany z COVID-19 pochodzi z przeciwciał antyfosfolipidowych. Co zaskakujące, połowa hospitalizowanych pacjentów z COVID-19 była dodatnia pod kątem tych autoprzeciwciał, a także miała superaktywowane neutrofile, rodzaj białych krwinek, które mogą być destrukcyjne, jeśli są nadmiernie aktywowane. Ci badacze twierdzą, że nie mają pojęcia, co to powoduje.

]Tymczasem badacze publikujący w CRITICAL CARE Journal mogą znaleźć odpowiedź na ten kłopotliwy problem. Zastosowali 200 miligramów dziennie witaminy B1 (tiaminy) dożylnie i osiągnęli 75% redukcję bezwzględnego ryzyka śmiertelności wśród hospitalizowanych pacjentów z COVID-19 w porównaniu z pacjentami nieleczonymi B1. Dodatkowo terapia B1 zmniejszyła ryzyko zakrzepicy (zakrzepów krwi) o 81%! Ta witamina nie jest znana z właściwości przeciwkrzepliwych. Nie powoduje, że płytki krwi są mniej lepkie i podatne na krzepnięcie.[/u]

Brak tiaminy może wywoływać anemię megaloblastyczną, w której jest mniej czerwonych krwinek, a pozostałe komórki są większe niż normalnie.

Kobiety z COVID-19 zgłaszają przypadki nieprawidłowego krwawienia miesiączkowego. Jak dotąd przyczyna tego nie jest znana. Nie twierdzimy jednak, że podawanie tiaminy B1 zmniejsza nieprawidłowe krwawienie miesiączkowe.

W żywych tkankach brak tlenu (niedotlenienie) 31-krotnie zwiększa transportery tiaminy, a 2-krotnie zwiększa dostarczanie tlenu do tkanek. Brak tiaminy zaburza wytwarzanie tlenku azotu, przejściowego gazu wewnątrztętniczego, który rozszerza (poszerza) tętnice, aby ułatwić dostarczanie czerwonych krwinek przenoszących tlen i regulować ciśnienie krwi. Niedobór tiaminy B1 promuje białko zwane czynnikiem indukującym hipoksję.

Podstawowy czynnik środowiskowy może powodować głód tlenu w populacjach ludzkich przez pacjentów z COVID-19. Herbicyd Roundup/glifosat (Monsanto) zawiera arszenik, który może wywołać chorobę głodu tlenowego. Arszenik jest toksycznym minerałem powszechnie występującym w wodzie i innych źródłach środowiskowych i może wywoływać pseudoniedotlenienie."
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: UWAGA NA ARSEN

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 07 lip 2021, 15:00

https://www.momsacrossamerica.com/arsen ... eed_killer
" Arsen i metale ciężkie znalezione w herbicydach rozpylanych na uprawy żywności
WYSŁANE PRZEZ ZEN L HONEYCUTT 4701.40GS DNIA 08 STYCZNIA 2018 r.
Szokujące wiadomości.
Seralini and Team, www.criigen.org, właśnie opublikowali nowy artykuł ujawniający odkrycie znanej śmiertelnej trucizny arsenu i metali ciężkich w Roundup oraz większości testowanych herbicydów na bazie glifosatu.Screen_Shot_2018-01-07_at_11.27.48_PM.png

Jako matka, która nieświadomie karmiła moje dzieci, Roundupem spryskiwałam jedzenie przez większość ich życia, jestem oburzona. Czy te trucizny są przyczyną licznych i zagrażających życiu problemów zdrowotnych u moich dzieci? Jak firmy chemiczne mogą NIE wiedzieć, że w ich produktach jest arsen? A co z EPA? Jak mogliby powiedzieć, że nas chronią, kiedy pozwalają, aby te trucizny były rozpylane na nasze uprawy żywności?

Każdego roku na całym świecie rozpyla się 1,4 miliarda funtów herbicydów glifosatowych, takich jak Roundup, Ranger i Rodeo na naszą żywność, uprawy paszowe, ulice miast, parki i place zabaw. Nie zmywają jedzenia, my je spożywamy. Nasze zwierzęta domowe, zwierzęta gospodarskie i cenne konie jedzą zboża z wysokim poziomem herbicydów na bazie glifosatu… a teraz wiemy, arszenik i metale ciężkie.

spraying_on_fields.jpgRoundup, herbicyd na bazie glifosatu (GBH), powoduje choroby wątroby, zaburzenia endokrynologiczne, jest antybiotykiem, neurotoksycznym i rakotwórczym.

Odkrycie arsenu i metali ciężkich w Roundup i GBH jest nie tylko niezwykle niebezpieczne i niepokojące, ponieważ te składniki nie zostały zgłoszone, ale producenci mogą zostać pociągnięci do odpowiedzialności za oszustwa.

Badania przeprowadzone przez Kanadyjską Agencję Kontroli Żywności (CFIA) w 2017 r. wykazały, że żywność z Ameryki Północnej jest silnie zanieczyszczona glifosatem. GBH są szeroko stosowane w Ameryce Północnej, nie tylko w uprawach GMO zaprojektowanych tak, aby wytrzymać GBH, ale także w żywności nieorganicznej jako środek desykujący. Stwierdzono, że nawet niektóre „organiczne” uprawy, takie jak fasola garbanzo, czerwona soczewica, mąka gryczana i fasola pinto, są prawie tak samo zanieczyszczone jak ich konwencjonalne odpowiedniki. Wykryto wysokie pozostałości glifosatu od 600-12 000 ppb do nawet 1,67 ppm. Do zniszczenia bakterii jelitowych potrzeba tylko 0,1 ppm (100 ppb). W związku z nowym odkryciem Seralini i zespołu, wszędzie tam, gdzie glifosat jest obecny w żywności i innych substancjach, należy zakładać, że będą również obecne arsen i metale ciężkie.

Roundup_spraying_Misja_Viejo_Kwiecień_2016_(3).jpg

Arsen i metale ciężkie występują naturalnie w przyrodzie. Według FDA „Nieorganiczne formy arsenu to formy, które są związane z długotrwałymi skutkami zdrowotnymi”.

Dopuszczalne poziomy arsenu w wodzie pitnej zostały obniżone do 10 ppb (wartość wytycznych WHO) w prawie wszystkich krajach w ciągu ostatnich dwóch dekad. Poziomy wykryte w Roundup i innych herbicydach na bazie glifosatu w badaniach Seralini wynosiły do ​​50 ppb w formulacjach.

Wykazano, że arsen ulega bioakumulacji u zwierząt, więc nawet niewielkie ilości w żywności mogą być bardzo niebezpieczne. Arsen został znaleziony w ryżu, paszy dla kurcząt oraz w kurczakach. Przypuszczano, że arszenik był w kurczakach z powodu leków, ale teraz należy również wziąć pod uwagę praktykę pozwalającą na spryskiwanie roślin paszowych dla kurczaków, zbóż, herbicydami glifosatowymi jako środkiem suszącym. Arszenik może być nawet silniejszy niż antybiotyk, dlatego jest zakazany w wielu krajach.

Faktem jest, że arszenik nie powinien znajdować się w pestycydach (herbicydy należą do kategorii pestycydów) rozpylanych na nasze uprawy żywności lub pasz i zdecydowanie nie został zgłoszony lub dopuszczony do obecności w GBH. Ponieważ EPA pozwala na wysoki poziom pozostałości glifosatu w paszy dla zwierząt i wielu uprawach, glifosat wykryto również w szczepionkach. Oprócz wspomnianych już składników w szczepionkach: aluminium, formaldehydu, rtęci i polisorbatu 80, inne składniki szczepionek to soja, nabiał, surowica zwierzęca i żelatyna, które są albo GMO, albo jedzą rośliny GMO lub rośliny opryskiwane glifosatem jako środkiem suszącym . Karmienie naszych rodzin jedzeniem pozostałościami herbicydów glifosatowych i wstrzykiwanie naszym dzieciom herbicydów glifosatowych, o których teraz wiemy, że zawierają arszenik i metale ciężkie, musi natychmiast być zastopowane.

Herbicydy glifosatu znajdują się w naszym mleku matki, żywności, wodzie z kranu, strumieniach, glebach rolniczych, a nawet deszczu.

Jedynym rozsądnym działaniem, jakie może podjąć EPA, jest wprowadzenie natychmiastowego moratorium na stosowanie herbicydów na bazie glifosatu i całkowity zakaz stosowania herbicydów glifosatowych.

Być może zastanawiasz się, czy obecność arsenu i metali ciężkich w żywności i szczepionkach może mieć na ciebie wpływ.

Niektóre objawy zatrucia arszenikiem to zapalenie żołądka i jelit, niewydolność wielonarządowa, zaburzenia neurologiczne, serca, układu oddechowego, nerek i wątroby, neuropatia ruchowa, łysienie, ból brzucha, biegunka i wysypki. Pełna lista objawów tutaj.
https://patient.info/doctor/arsenic-poisoning

Niektóre objawy toksyczności metali ciężkich to zmęczenie, depresja, bóle stawów, upośledzone zatrzymywanie cukru we krwi, problemy z rozrodem kobiet, zaburzenia trawienia, skurcze, nudności, wymioty, trudności w oddychaniu i inne objawy.

Czas na publiczność , aby domagać się moratorium na stosowanie herbicydów na bazie glifosatu i zakazać WSZYSTKICH toksycznych chemikaliów w naszych dostawach żywności. Nadszedł czas, aby EPA wymagała badań bezpieczeństwa końcowego preparatu, a nie tylko badań wykazujących „bezpieczeństwo” JEDNEGO zadeklarowanego aktywnego składnika chemicznego. Wprowadzanie w błąd opinii publicznej musi się skończyć.

Zwolennicy firm chemicznych chcieliby, aby ta informacja została utajniona. Ta informacja o arsenie i metalach ciężkich w GBH miała zostać opublikowana w maju 2017 roku, zanim UE podjęła decyzję o ponownej rejestracji herbicydów glifosatowych, ale silny lobbing uniemożliwił publikację tego ważnego artykułu. UE odnowiła glifosat na kolejne 5 lat.


Przeczytaj jednoarkuszowe podsumowanie badania Seralini, które miało zostać opublikowane w maju 2017 r.:

Screen_Shot_2018-01-07_at_11.27.39_PM.png
Nowe odkrycia: Toksyczność preparatów i metali ciężkich (arsenu) w herbicydach na bazie glifosatu i innych pestycydach

maj 2017

Kontekst historyczny

Glifosat został opatentowany i zgłoszony władzom w 1974 roku przez firmę Monsanto, jako herbicyd. Nigdy nie jest używany samodzielnie, ale z chemicznymi składnikami w preparatach pestycydowych. Herbicydy na bazie glifosatu stały się głównymi pestycydami na świecie, a od 1995 roku najczęściej stosowanymi pestycydami w rolniczych GMO. Rolnicze GMO to uprawiane rośliny transgeniczne na żywność i paszę, takie jak soja i kukurydza tolerujące Roundup. W związku z tym większość tych roślin jest modyfikowana tak, aby zawierała glifosat i jego składniki oraz pozostałości na wysokim poziomie, a pozostałości te przedostają się do łańcucha pokarmowego. Toksyczność glifosatu jest szeroko dyskutowana na poziomie międzynarodowym w agencjach zdrowia, ale jego składniki rzadko są brane pod uwagę. Preparaty z glifosatem są deklarowane jako obojętne i poufne. Tutaj odkrywamy prawdę w tej sprawie.

Odkrycia

Prof. Gilles-Eric Séralini z Uniwersytetu w Caen Normandy we Francji i jego koledzy dr. Nicolas Defarge i Joël Spiroux odkryli kilka nowych odkryć, które rzucają nowe światło na ten temat.

Wykazano, że herbicydy na bazie glifosatu zawierają metale ciężkie, takie jak arsen. Nie są one deklarowane i zwykle są zakazane ze względu na ich toksyczność.
Testowane na roślinach, preparaty herbicydowe, takie jak POEA, są toksyczne w izolacji, podczas gdy glifosat nie jest toksyczny na zwykłym poziomie rolniczym, ale najwyraźniej tylko na wyższym poziomie.
Testowane na ludzkich komórkach, preparaty składające się z pozostałości ropy naftowej mają bardziej zaburzające działanie endokrynologiczne i są bardziej toksyczne niż glifosat.
Prof. Gilles-Eric Séralini komentuje: „Wyniki te pokazują, że deklaracje dotyczące glifosatu jako substancji czynnej dla toksyczności są naukowo błędne, a ocena toksyczności jest również błędna: glifosat jest testowany pod kątem długoterminowych skutków zdrowotnych na poziomie regulacyjnym bez jego preparaty – które składają się z toksycznych pozostałości ropy naftowej i arsenu. Apelujemy o natychmiastową przejrzystość preparatów, a przede wszystkim przeprowadzanych na nich badań zdrowotnych. Dopuszczalne poziomy pozostałości glifosatu w jedzeniu i napojach należy natychmiast podzielić przez współczynnik co najmniej 1000 z powodu tych ukrytych trucizn. Herbicydy na bazie glifosatu (wśród innych pestycydów) powinny być zakazane.”

Kontakt: gilles-eric.seralini@unicaen.fr; tel. +33 6 70 80 20 87.

Definicje

Herbicyd należy do dużej rodziny pestycydów, która obejmuje również insektycydy, fungicydy i inne biocydy. Pestycyd składa się z „zadeklarowanego składnika aktywnego” (lub substancji czynnej) i zadeklarowanych jako „obojętne” jako poufne mieszaniny (dla społeczeństwa i społeczności naukowej) w preparatach sprzedawanych na rynku. Nazywane są one adiuwantami i mają pomagać w rozpuszczaniu, penetracji i stabilności deklarowanej substancji czynnej. Są to produkty preparatów lub preparatów, które same w sobie są toksyczne.

GMO to organizmy modyfikowane genetycznie. Główne debaty na temat ich skutków zdrowotnych dotyczą transgenicznych roślin uprawnych (GMO dopuszczonych do uwalniania do środowiska – głównie soi, kukurydzy, bawełny i rzepaku lub rzepaku). Rośliny te są roślinami pestycydowymi, zmodyfikowanymi genetycznie tak, aby tolerowały wysokie poziomy pestycydów, albo przez absorpcję (w roślinach tolerujących herbicydy) albo przez bezpośrednią produkcję w roślinie (insektycyd wytwarzany w wysokich stężeniach w roślinach Bt). Terminy często stosowane do tych roślin, „odporne na herbicydy” lub „odporne na owady”, są naukowo niedokładne.

Opublikowany artykuł tutaj:

https://www.sciencedirect.com/science/a ... 001730149X

Wesprzyj Seralini i zespół tutaj: www.criigen.org

Najwyraźniej nadszedł czas, aby zakazać herbicydów opartych na glifosacie i zakończyć ten system toksycznych hodowli chemicznych.

Dowiedz się więcej o tym, co możesz zrobić na naszej stronie AKCJA na naszej stronie www.momsacrossamerica.org/action

Zadzwoń do EPA, aby cofnąć licencję na glifosat 703-308-8187 Neil Andersen, kierownik oddziału Rady ds. Przeglądu Pestycydów.


Ten artykuł został zaktualizowany o 10:54 w poniedziałek 8 stycznia 2018 r., aby zawierał link od FDA dotyczący opisów arszeniku i dopuszczalnych poziomów arszeniku przez WHO.


Elaine Dodd
Elaine Dodd skomentował 2 lata temu
Prawdziwy gamechanger. Prawnicy reprezentujący Roundup tylko w przypadku chłoniaka Hodgkinsa i NH przeoczyli obojętny arsen i metale ciężkie (obojętne) w Roundup, co spowodowało, że Europa zakazała Roundup. EPA nie wymaga wyświetlania substancji obojętnych. A obojętne powodują raka i inne choroby. "
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: UWAGA NA ARSEN

Nieprzeczytany post autor: cedric » sobota 10 lip 2021, 18:45

https://www.greenmedinfo.com/blog/every ... olio-wrong
" Ołów-arszenik kontra polio (1940-1970)

Po obejrzeniu powyższych wykresów DDT i BHC zauważ, że okres 1940-46 nie jest uwzględniony w kategoriach korelacji polio-pestycyd. Brakujący element układanki w tym sześcioletnim okresie dostarczają związki ołowiu i arsenu. Te rodzaje trucizn ośrodkowego układu nerwowego („OUN”) są głównym składnikiem pestycydów od czasu ich powszechnego stosowania, począwszy od około 1868 roku, aż do pojawienia się pestycydów chloroorganicznych na początku lat 40-tych. Dla tych, którzy myśleli, że „organiczna” żywność była normą przed wypuszczeniem DDT do sektora cywilnego w 1945 roku, ogromna produkcja związków ołowiu i arsenu przedstawiona na tym wykresie jest rozczarowująca. Te dane wymagają ponownego rozważenia wszelkich spostrzeżeń dotyczących „naturalnych” ilości arszeniku znajdującego się w nasionach jabłek, morelach lub migdałach, gdzie pestycydy mogą gromadzić się ogólnoustrojowo z zanieczyszczonej ziemi."
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: UWAGA NA ARSEN

Nieprzeczytany post autor: cedric » sobota 02 paź 2021, 20:48

https://tantis.pl/kolor-smierci-odcien- ... i-p3148765?

" Przed Wami historia najpopularniejszego i najmodniejszego pigmentu dziewiętnastego stulecia. Zieleń Scheelego, szmaragdowa i paryska to tylko trzy warianty wszystkie piękne, wszystkie trujące, zawierały bowiem arszenik. W książce przedstawiona została historia m.in. słodyczy, tapet, ubrań i przedmiotów codziennego użytku: od farb, kart do gry, zabawek, po papier toaletowy, zabarwionych tymże pigmentem oraz tragiczne skutki przebywania w ich pobliżu (bogato ilustrowane opisami z czasopism medycznych).
Wśród książek o truciznach, trucicielach, życiu w dziewiętnastym wieku i medycynie tamtych czasów książka autorki wyróżnia się perspektywą nakierowaną na kolor. Zieleń kojarzy się nam z nadzieją, życiem, szczęściem i wolnością. Odbieramy ten kolor jako coś pozytywnego, jednak niewielu zdaje sobie sprawę, jak mroczna historia się za nim kryje. Temat morderczej zieleni jest tak rozległy, że znajdziemy w nim fascynujące informacje z dziedziny chemii i medycyny historycznej, sztuki czy mody, a czytelnicy zainteresowani tematyką true crime, trucizn i makabry powinni być szczególnie usatysfakcjonowani."
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: UWAGA NA ARSEN

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 28 lis 2021, 12:55

https://polish.mercola.com/sites/articl ... nstwa.aspx
" W SKRÓCIE
Podczas gdy naturalnie występujący arsen w wodach gruntowych jest jednym z najczęstszych źródeł narażenia, kwas hydrofluorokrzemowy (fluorek) dodawany do wody pitnej jest powszechnie zanieczyszczony toksycznym arsenem
Według ostatnich badań rozcieńczony kwas fluorokrzemowy dodaje średnio około 0,08 ppb arsenu do wody pitnej
Chroniczne narażenie na niski poziom arsenu może prowadzić do wielu różnych problemów zdrowotnych, w tym przewlekłego zmęczenia, problemów z reprodukcją, obniżonego IQ i innych problemów neurologicznych oraz różnych nowotworów
Petycja wzywa EPA do zmiany źródła fluoru w amerykańskiej wodzie pitnej, ponieważ najczęściej stosowana forma, kwas hydrofluorokrzemowy, zwiększa ryzyko raka płuc i pęcherza moczowego
Przejście z kwasu hydrofluorokrzemowego na fluor o jakości farmaceutycznej może zaoszczędzić rocznie 6 miliardów USD i zapobiec około 1800 przypadkom raka płuc i pęcherza moczowego[...]

Według ich szacunków zmiana rodzaju stosowanego fluoru na fluorek sodu o czystości farmaceutycznej zmniejszyłaby ilość zanieczyszczenia nieorganicznym arsenem w wodzie pitnej o 99 procent!

Zagrożenia zdrowotne związane z nieorganicznym arsenem
Arsen nieorganiczny jest silnym czynnikiem rakotwórczym powiązanym ze zwiększonym ryzykiem kilku rodzajów raka. W 2001 roku Agencja Ochrony Środowiska (EPA) obniżyła maksymalny dopuszczalny poziom arsenu w wodzie pitnej z 50 ug/l do 10 ug/l (lub 10 części na miliard (ppb)) ze względu na ustalone ryzyko raka.[...]

Chemikalia do fluoryzacji wody NIE SĄ Klasy Farmaceutycznej
Podczas gdy naturalnie występujący arsen w wodach gruntowych jest jednym z najczęstszych źródeł narażenia, kwas hydrofluorokrzemowy — najczęściej stosowana forma fluoru dodawana do wody — jest toksycznym produktem odpadowym z przemysłu nawozów fosforowych, który jest powszechnie zanieczyszczony arszenikiem, radionukleotydami, aluminium i inne zanieczyszczenia przemysłowe.

Według przedstawionych badań rozcieńczony kwas fluorokrzemowy dodaje średnio około 0,08 ppb arsenu do wody pitnej.

Większość ludzi jest zszokowana, gdy zdają sobie sprawę, że fluor dodawany do ich wody jest w rzeczywistości toksycznym produktem ubocznym przemysłu nawozowego, w przeciwieństwie do chemii farmaceutycznej. Źródło większości chemikaliów do fluoryzacji wody wyjaśnia Michael Miller, specjalista ds. surowców mineralnych dla US Geological Survey, w opisywanym artykule:

Podczas produkcji nawozu fosforowego ruda fosforowa reaguje z kwasem siarkowym w celu wytworzenia toksycznych gazów. Są one usuwane z powietrza po spryskaniu wodą, z której powstaje kwas fluorokrzemowy... Roztwór jest sprzedawany do wodociągów na terenie całego kraju, gdzie jest rozcieńczany i dodawany do wody pitnej. Czasami jest poddawany obróbce w celu wytworzenia fluorokrzemianu sodu. Razem te związki (zwane fluorkami krzemu) dostarczają fluor do 90 procent systemów wody pitnej w USA, które są fluoryzowane...”

Fluoryzacja wody może narażać niemowlęta na duże ryzyko
Nie tylko istnieje coraz więcej dowodów na to, że fluor stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia niemowląt i dzieci – w tym obniża IQ – ekspozycja na arsen w macicy i we wczesnym dzieciństwie jest również szczególnie problematyczna, ponieważ może powodować trwałe uszkodzenia rozwijającego się mózgu dzieci oraz układu hormonalnego i odpornościowego systemy.

Na przykład:

Z 2006 roku badanie stwierdzono, że Chilijczycy narażonych na działanie wysokich poziomach (osiągając w 1000 ppb) naturalnie występującego arsenu w wodzie pitnej w życiu płodowym i we wczesnym dzieciństwie miał sześć razy wyższy rak płuc śmiertelność w porównaniu do Chilijczyków mieszkających na obszarach o niższym poziomie arsen w ich wodzie. A ich śmiertelność w wieku 30 i 40 lat z powodu innej choroby płuc była prawie 50 razy wyższa niż u osób bez ekspozycji na arsen.
Badanie z 2004 r. wykazało, że dzieci narażone na działanie arsenu w wodzie pitnej na poziomie powyżej 5 ppb miały niższe wyniki IQ. Wcześniejsze badania wiązały przewlekłą ekspozycję na arsen z szeregiem dysfunkcji poznawczych, w tym trudnościami w uczeniu się, problemami z pamięcią, słabą koncentracją oraz neuropatiami obwodowymi i ośrodkowymi.
W badaniu opublikowanym w 2011 r. zbadano długoterminowe skutki niskiego poziomu narażenia na ponad 300 wiejskich Teksańczyków, których wody gruntowe według szacunków zawierają arszenik na poziomie poniżej federalnego standardu wody pitnej. Odkryto również, że ekspozycja była związana ze słabymi wynikami w zakresie języka, pamięci i innych funkcji mózgu.

Czy warto zwiększać ryzyko raka dla minimalnych, jeśli w ogóle, korzyści dla zębów?[...]

Według Hirzego:

Odkryliśmy, że Stany Zjednoczone jako społeczeństwo wydają, mówiąc konserwatywnie, od 1 miliarda do 6 miliardów dolarów na leczenie nadmiaru raka pęcherza moczowego i płuc spowodowanego przez arsen w najczęściej używanym środku do fluoryzacji, kwasie fluorokrzemowym… fluorek sodu] kosztowałby 100 milionów dolarów, ale zaoszczędziłby miliardy na zmniejszonych kosztach raka”.

Dla osób mieszkających na obszarach z fluoryzowaną wodą z kranu, fluor jest częścią każdej szklanki wody, każdej kąpieli i prysznica oraz każdego posiłku przyrządzonego przy użyciu tej wody. To absolutnie nie ma sensu, biorąc pod uwagę rakotwórczy charakter arszeniku – zwłaszcza w świetle epidemii raka.

Badanie Hirzego jest właściwie pierwszą oceną ryzyka skażonego arszenikiem fluorku w wodzie pitnej. Jest to szczególnie szokujące, biorąc pod uwagę fakt, że kwasy fluorokrzemowe były stosowane od wczesnych lat pięćdziesiątych (wcześniej zazwyczaj stosowano fluorek sodu, produkt uboczny przemysłu aluminiowego). Co niewiarygodne, podczas gdy EPA przeprowadza ocenę ryzyka dla większości zanieczyszczeń wody pitnej, agencja NIE nadzoruje dodawania chemikaliów do fluoryzacji."
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: UWAGA NA ARSEN

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 19 gru 2021, 13:40

http://www.klubinteligencjipolskiej.pl/ ... brykowana/
" (Naturalne wiadomości) Powszechną ripostą zwolenników szczepionek, ilekroć wyrażany jest zdrowy sceptycyzm przeciwko szczepieniom, jest to, że gdyby nie szczepienia, nadal mielibyśmy do czynienia z epidemiami takich rzeczy jak polio. Ale czy to prawda?

Forrest Maready, autor książki The Moth in the Iron Lung: A Biography of Polio, opowiada zupełnie inną historię o polio, która sugeruje, że w rzeczywistości nie jest to zaraźliwy wirus, przeciwko który można się zaszczepić, ale raczej zestaw objawów spowodowanych zanieczyszczeniami środowiska.

Chociaż w 1789 roku nie było przemysłu farmaceutycznego, o którym można by mówić, lekarz w tym czasie o nazwisku Michael Underwood po raz pierwszy zaobserwował to, co opisał jako „osłabienie kończyn dolnych” u dzieci – lub to, co wielu dzisiaj nazwałoby polio. Nie wiedząc, co to jest, Underwood wykreował to do ząbkowania i brudnych wnętrzności.

Kilkadziesiąt lat później sytuacja pogorszyła się wraz z coraz większą ilością dzieci rozwijających ten dziwny paraliż, zwykle w nogach. Pomimo tego, że wciąż nie wiedzieli, co to jest, lekarze nadali mu nazwę: poliomyelitis, ze słowem polio oznaczającym „szary”, jak w szarej tkance, a zapalenie rdzenia kręgowego oznacza zapalenie rdzenia kręgowego.

„Poliomyelitis było zmianą w rdzeniu kręgowym” – wyjaśnia Maready. „Możesz mieć więcej niż jeden z nich. Ale nie wiedzieli, dlaczego dzieci zaczęły je rozwijać, pozornie znikąd.

Testy naukowe później powiązał arsen, popularny wówczas składnik medyczny, z paraliżem tylnych nóg. Rtęć, inny powszechny metal stosowany w produktach do ząbkowania niemowląt, była również związana z chorobą.

Przez większość 1800 roku, poliomyelitis pojawiał się tu i tam u dzieci, ale nie było poważnych epidemii. Następnie, w 1890 roku, pierwsze ogniska polio nagle pojawiły się w czasie, gdy wprowadzono nowy pestycyd na bazie arsenatu.

Ta chemiczna mikstura, która została zaprojektowana do walki z Indianami, zawierała zarówno ołów, jak i arsen. Został rozpylony na całym północnym wschodzie tuż przed pojawieniem się pierwszych prawdziwych epidemii poliomyelitis w Stanach Zjednoczonych – również, co nie jest zaskakujące, na północnym wschodzie.

Nie tylko dzieci, ale także konie, psy, kury, świnie i inne zwierzęta nagle zaczęły rozwijać podobne objawy i wiele z nich zmarło.
Przyczyna? Zmiany w ich rdzeniach kręgowych spowodowane, jak się domyślacie: ciężkim metalowym zapaleniem heinego-tchem.

„Szczepionki” zawierają metale ciężkie, które powodują polio i inne choroby
Ważne jest, aby pamiętać, że polio, jak definiuje to współczesna medycyna, nie zaraża zwierząt. Jak więc zwierzęta „złapały” i umarły z tego powodu pod koniec 1800 roku? Odpowiedź jest taka, że poliomyelitis jest chorobą toksyczności metali, a nie zaraźliwą chorobą wirusową.

Tak jak nie ma czegoś takiego jak wirus „covid”, ponieważ SARS-CoV-2 nigdy nie został wyizolowany, polio nie ma i nie może być przypisane jako konkretna choroba zakaźna. Żadna z tych dwóch chorób nie spełnia również postulatów Kocha – co oznacza, że nigdy nie zostały wyizolowane i udowodniono, że istnieją jako zarażenia.

„Postulaty Kocha były pewnymi wytycznymi badawczymi, które zasadniczo określały, że istnieje jeden drobnoustroj sprawczy dla każdej choroby” – wyjaśnia Maready.

Fakt, że polio nie jest wirusem, został potwierdzony wiele lat później, kiedy odkryto, że wiele różnych rzeczy oprócz arsenu powoduje również poliomyelitis. Jednym z nich są „szczepionki”, o których wiemy, że zawierają wszelkiego rodzaju wirusy, bakterie i inne toksyczne materiały, które są wstrzykiwane bezpośrednio do organizmu, omijając jego mechanizmy obronne.

Sugeruje to, że pozornie wirusowe choroby są wstrzykiwane przez szczepionki lub są spowodowane zanieczyszczeniem środowiska. Nie ma dowodów sugerujących, że polio lub covid jest zaraźliwym wirusem, który może rozprzestrzeniać się przez usta lub nos za pośrednictwem unoszących się w powietrzu cząstek stałych.

Mimo to konsensus medyczny ma na celu sklasyfikowanie tych rzeczy jako chorób zakaźnych, a nie objawów spowodowanych innymi czynnikami. Ta fałszywa teoria zaczęła zyskiwać na popularności w 1800 roku i od tego czasu stała się standardem, według którego współczesna medycyna mierzy choroby zakaźne.

To niefortunne, że praktyka medyczna poszła tą złą drogą, ponieważ miliony niepotrzebnie cierpiały, a wiele z nich zmarło w wyniku tego. W przypadku polio zawsze istniał jeden wspólny mianownik, który był systematycznie pomijany jako przyczyna, a były to pestycydy środowiskowe.

„Wierzę, że spożyte pestycydy, o których wiadomo, że powodują dysfunkcję błon komórkowych, stworzyły ścieżkę bezpośrednio z jelit do dna rdzenia kręgowego, znajdującą się bezpośrednio za nimi, aby wirusy i bakterie mogły się utrzymać” – mówi Maready, zauważając, że polio prawie zawsze dotyka małe dzieci najgorzej i prawie zawsze w tej samej dolnej części rdzenia kręgowego tuż za jelitami.

„To dlatego wiele wirusów (wirus polio, wirus Coxsackie, echowirus itp.) zaczęły paraliżować dzieci w tym czasie. To nie była mutacja genetyczna. To nie była poprawa warunków sanitarnych. Była to fizyczna zmiana integralności jelit przez pestycydy.

Teza Maready wyjaśnia również, dlaczego starsi ludzie nie są tak narażeni na polio w porównaniu z młodszymi dziećmi. W miarę starzenia się osoby pozycja rdzenia kręgowego w stosunku do jelit oddala się, zmniejszając ryzyko zakażenia i zapalenia istoty szarej rdzenia kręgowego.

„To dlatego wstrzyknięta szczepionka Salk polio działała tak słabo”– wyjaśnia Maready.

„Stworzył przeciwciała tylko dla jednego z wielu wirusów, które mogły paraliżować, i stworzył przeciwciała we krwi – bezużyteczną obronę przed infekcją jelitową”
(możesz przeczytać resztę historii na wątku Maready na Twitterze).

Więcej powiązanych wiadomości można znaleźć na Vaccines.news.

Źródła tego artykułu obejmują:

TheReaderApp.com

NaturalNews.com

Opublikowano za: https://www.naturalnews.com/2021-11-28- ... virus.html#
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: UWAGA NA ARSEN

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 14 sty 2022, 14:49

https://wynalazki.andrej.edu.pl/
" Arszenik

Jedną z najpopularniejszych trucizn jest tlenek arsenu (dawniej: trójtlenek arsenu), popularnie zwany arszenikiem.

W roku 1250, arszenik otrzymał Albertus Magnus (Albert z Kolonii, św. Albert) - teolog, dominikanin, który znany był także z obszernej wiedzy przyrodniczej, i któremu przypisywano także zajmowanie się alchemią.

W temperaturze pokojowej jest to biała substancja drobnokrystaliczna - w starożytności i średniowieczu używany był przez kobiety jako bielidło przy praniu.
Otrzymywany przez prażenie rud arsenu przy dostępie powietrza związek, nie ma wyczuwalnego zapachu ani smaku, ma za to bardzo silne działanie toksyczne i daje rozpuszczać się w wodzie. Dzięki temu od stuleci robi "niebywałą karierę" jako niezwykle użyteczny środek w walce o władzę i wpływy.

Już niecały gram arszeniku wprowadzony do przewodu pokarmowego, jest dawką śmiertelną dla człowieka.

Przy dużej jego ilości śmierć następowała w ciągu kilku godzin. Mniejsze dawki wywoływały najpierw bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunkę, które traktowano jako samoistne choroby i nie wiązano ich z trucizną.

Jako, że toksyczne skutki występują również w wyniku wdychania lub po kontakcie ze skórą, pomysłowi skrytobójcy nasączali nim knoty świec (od zatrutej świecy miał umrzeć papież Klemens V) albo papier książek - tak podobno, według Aleksandra Dumasa, zginął król francuski Karol X, otruty przypadkowo przez matkę, Katarzynę Medycejską. Na podstawie badań włosów, które zabrano do badań z muzeum we Włoszech i Francji, pojawiła się teoria według której również Napoleon został otruty arszenikiem.

Oprócz zastosowań rodem z książek Agaty Christie, używano arszeniku jeszcze inaczej. Dawniej stosowany był do spędzenia płodu, choć często przy tym wywoływał śmiertelne zatrucie kobiet. Zanim jeszcze wynaleziono antybiotyki, arszenik był lekarstwem na kiłę oraz przewlekłą biegunkę.

Warto wiedzieć, że systematycznie stosowany, arszenik może być przyjmowany w ilościach znacznie przekraczających dawkę śmiertelną. Po uodpornieniu się na szkodliwe działanie trucizny, organizm po przyjęciu dawki odzyskuje na pewien czas energię niczym po wypiciu napoju energetyzującego. Wiedzieli o tym cygańscy handlarze koni już w średniowieczu. Podawano starym, zniedołężniałym koniom dawkę arszeniku, dzięki czemu na pewien czas odzyskiwały energię, co znacznie ułatwiało ich sprzedaż nieświadomym nabywcom.
Stosowano go również w stomatologii do niszczenia miazgi zębowej.

Przez długi czas nie potrafiono dowieść, że ofiara zmarła na skutek otrucia arszenikiem. Dopiero w 1836 roku chemik z Londynu, James Marsh, wynalazł sposób wykrywania nawet najmniejszych ilości arszeniku, wykorzystując odkrycie ze schyłku XVIII wieku. Spostrzeżono wtedy, że jeśli podgrzewa się substancję zawierającą arszenik i nad unoszącymi się parami trzyma zimną płytkę, tworzy się na niej biała warstwa tlenku arsenowego. Marsh rozwinął ten sposób, a jego udoskonaloną metodę stosuje się do dziś.

Dzisiaj (nadal jeszcze) arszenik stosowany jest do wyrobu szkła o zielonym zabarwieniu, do wyrobu emalii i farb (tzw. zieleń arszenikowa), do konserwacji skór i drewna.
Ze względu na jego toksyczność i działanie rakotwórcze nie jest stosowany w Polsce - produkcja farb opartych na arszeniku została zakazana w naszym kraju już w 1956 roku.
Rocznie produkuje się na świecie 50 000 ton tlenku arsenu, m.in. w postaci trucizny na gryzonie.
Wykorzystywany jest również jako lek na jeden z typów białaczki "

https://loungemagazyn.pl/mroczna-historia-zieleni/

http://wiktorianski.blog/arszenik1/
" Arszenik w życiu codziennym cz.1 – zasypki, lekarstwa, świece
W połowie dziewiętnastego wieku londyńscy lekarze określali morderstwa za pomocą arszeniku jako narodową hańbę, największą plamę na cywilizacji epoki wiktoriańskiej."
https://medium.com/@fy19c/arszenik-w-%C ... 2a61b5521f

https://50odcieni.pl/zwloki/
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: UWAGA NA ARSEN

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 14 mar 2022, 21:05

https://www.israel21c.org/why-the-futur ... ls-desert/
" Według Netafim" "Ryż uprawiany z nawadnianiem kroplowym nie tylko przewyższa konwencjonalny ryż niełuskany, ale także zużywa o 70% mniej wody, zmniejsza emisję metanu prawie do zera i zmniejsza pobór arsenu nawet o 90%.""
0 x



Awatar użytkownika
somiracle
Posty: 59
Rejestracja: poniedziałek 09 lis 2020, 16:31
x 23
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowanie: 73 razy

Re: UWAGA NA ARSEN

Nieprzeczytany post autor: somiracle » środa 20 kwie 2022, 12:18

Czym można wyprowadzić arsen z organizmu?
Chodzę na saunę ale może ktoś doradzi coś jeszcze.
0 x


Największym bogactwem jest zdrowie - Virgil

cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: UWAGA NA ARSEN

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 29 sie 2022, 21:03

Jak usuwać arsen?-metylacja do arsenocholiny i arsenobetainy, glutation, uzupełnianie poarsenowych niedoborów -wit.A, cynk, B1, cysteina/glutation, metylacja.

"To mało znany fakt, ale malaria przez wieki występowała w naszym kraju. I wcale nie było to tak dawno temu. W latach 1921-1925 stwierdzono prawie 16 tysięcy zachorowań i podjęto pierwszą akcję zwalczania malarii. W Polsce? Może zapytać ktoś zdziwiony.
Nie ma w tym nic dziwnego. Zarodźce malarii mogą przetrwać wszędzie, gdzie latem temperatury są wyższe niż 16-20 stopni. W latach dwudziestych ubiegłego wieku notowano też epidemie malarii na Syberii. Mało kto wie, że malaria była również jedną z głównych chorób trapiących żołnierzy walczących w wojnie radziecko−fińskiej w latach 40.
W Polsce wysiłki przyniosły skutek. Larwy komarów w stojących wodach niszczono za pomocą zieleni paryskiej (to sól podwójna kwasu octowego, kwasu metaarsenowego i miedzi). Tuż przed wybuchem wojny, w 1938 zarejestrowano już tylko 316 przypadków choroby."

Czytaj więcej na https://geekweek.interia.pl/raporty/rap ... Id,6240849#
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: UWAGA NA ARSEN

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » niedziela 06 sie 2023, 19:36

Czy ktoś nam nie chce powiedzieć większej prawdy o szkorbucie, beri-beri, pelagrze?
Dlaczego Inuici nie jedząc zieleniny mają zdrowe serca, nie chorują na szkorbut?


Skoro arsen obniża wit. A, B1, cysteinę, glutation, selen, który regeneruje inne antyoksydanty m.in. wit.C to tym samym niedobór selenu może powodować szkorbut.

Ryby morskie zawierają wit.C , więc ta ilość nie powinna powodować szkorbutu.
Źródłem wit.C na pustkowiu może być urynoterapia.
Najwieksze stęzenia selenu wystpują w nerkach i mózgu, ale wysokie we wszystkich gruczołach, wątrobie i sercu.

Skoro statki były impregnowane arsenem, to ile z tego przedostawało sie do transportowanej żywności np.zboża?
Mikotoksyny, kortyzol, metale cięzkie, aluminium też obniżają selen.
Spleśniała żywność/mikotoksyny może być przyczyną różnych "epidemii", jak dżuma, Ebola/Marburg, głód ziemniaczany w Irlandii, ptasia grypa, ASF itd.
Mikotoksynyny są wymianiane na liście broni biologicznych
Pieczenie na drożdżach , czy zakwaszanie ciast powoduje wytwarzanie tiaminy, niacyny, wit.C.
Glifosat zmniejsza produkcję niacyny poprzez hamowanie produkcji tryptofanu.
Niektóre formulacje z glifosatem zawierają arsen.
Ołów obniża selen, który służy do regeneracji wit.E

wiecej w linku
https://typefully.com/sebpowell/scurvy- ... ra-yVOwfml
" 1/ Mówi się, że "szkorbut", "pellagra" i "beri-beri" to różne "choroby" spowodowane "niedoborami żywieniowymi".

Ale czy tak jest naprawdę? Czy to kolejny wielki mit?

Przyjrzyjmy się bliżej wszystkim trzem chorobom

2/ "Szkorbut" to "choroba", o której mówi się, że sięga starożytności.

"Papirus Ebersa" zawiera najwcześniejszą wzmiankę na ten temat:

"postać małego człowieka wskazującego na swoje usta i usta sączące krew wskazywały na krwawiące dziąsła choroby" (?).

vitamincfoundation.org/stone/ch1-11/chap1-11.htm

3/ Następnie, co ciekawe, nie wspomina się o "tym" aż do około XV / XVI wieku.

"W czasie wielkich eksploracji między XVI a XVIII wiekiem we współczesnej literaturze medycznej pojawiło się wiele doniesień o tej chorobie".

sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0953620510002189

4/ Niedawno archeolodzy znaleźli szczątki egipskiego dziecka, które najwyraźniej "może być najwcześniejszym przypadkiem choroby".

"Analiza kości wykazała jednak, że były one niezwykle porowate, co często obserwuje się u ofiar szkorbutu".

dailymail.co.uk/sciencetech/article-3411736/Earliest-case-scurvy-ancient-Egyptian-child-Signs-disease-bones-baby-died-6-000-years-ago.html

5/ Jakie są zatem objawy szkorbutu?

Większość ludzi myśli o chorobie dziąseł / utracie zębów.

Mówi się, że przyczyną jest brak witaminy C; stąd historie o marynarzach, którzy nie mieli dostępu do owoców / warzyw.

medicalnewstoday.com/articles/155758#symptoms

6/ Jeśli rzeczywiście tak jest, to możemy zapytać: dlaczego Eskimosi nie chorują na szkorbut?

Ich dieta nie zawiera zbyt wielu owoców i warzyw.

Strona The Naked Scientist informuje nas, że dzieje się tak, ponieważ "surowe mięso i ryby" zawierają znaczne ilości witaminy C.


7/ Co jeszcze, poza dietą, mogło mieć wpływ na naszych marynarzy?

Znalazłem te dwa wycinki z wiadomości, które dają do myślenia.

Artykuł 1: "300 francuskich marynarzy zatrutych arszenikiem w racjach wina".

Artykuł 2: "Zatrute wino zabiło 11 marynarzy"


timesmachine.nytimes.com/timesmachine/1932/04/24/105794241.html?pageNumber=9

timesmachine.nytimes.com/timesmachine/1955/12/24/83383475.html?pageNumber=2

8/ Następnie znajdujemy następujące stwierdzenie w odniesieniu do wina:

"[Arsen] był najpowszechniejszą formą pestycydu aż do [II wojny światowej] ... ze względu na toksyczność arsenu, był on używany jako pestycyd, fungicyd i herbicyd przez długi czas".


bit.ly/3u4lroC

9/ I jeszcze to:

"We wczesnych dniach żaglowców do pokrywania kadłubów statków używano wapna, a później arsenu, dopóki nowoczesny przemysł chemiczny nie opracował skutecznych farb przeciwporostowych wykorzystujących związki metali".

Stwierdziliśmy również, że objawy zatrucia arszenikiem wydają się "naśladować objawy szkorbutu":

"Wyższy poziom narażenia na arsen był pozytywnie powiązany ze zwiększonymi zmianami arsenowymi dziąseł i języka".


11/ Wspomniane przez Healthline "czerwono-niebieskie do czarnych siniaków" również przykuło moją uwagę. Następnie znalazłem to:

"Opisano przypadek ostrej plamicy krwotocznej rozwijającej się po siedmiu wstrzyknięciach neoarfenaminy ... nie stwierdzono niedoboru kwasu askorbinowego".


sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140673600727863

12/ Dlaczego więc wit. C miałaby mieć z tym coś wspólnego?

Znalazłem to:

"...silne dowody dotyczące ochronnej skuteczności jednoczesnego podawania VC i VE przeciwko hematotoksyczności i hepatotoksyczności u dorosłych samców szczurów spowodowanej przewlekłą ekspozycją na arsen".


pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27464034/

13/ To może wyjaśniać, dlaczego niektórzy chorowali, a inni nie:

"Przysmaki takie jak suszone owoce były zarezerwowane dla najwyższych rangą żołnierzy i okazały się niezbędne dla zachowania ich zdrowia".


worldhistory.org/Vasco_da_Gama/

14/ Następnie sprawdziłem "beri-beri".

Mówi się, że jest ona spowodowana niedoborem tiaminy (wit. B1).

Czy nie przypomina ci to polio? (po prawej) #polio


15/ "Pierwsza pandemia, wywołana przez beri-beri, była spowodowana rewolucją przemysłową zmieniającą skład odżywczy ryżu".

Rewolucja przemysłowa? "Zmieniony skład ryżu"?

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6341793/


16/ "Pierwszy znaczący angielski opis beri-beri został sporządzony na Cejlonie na przełomie lat dziewięćdziesiątych i osiemdziesiątych XVIII wieku przez lekarza wojskowego Thomasa Christie".

Co ciekawe, dowiadujemy się również o "wielu podobieństwach między beri-beri a szkorbutem pokładowym".

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2889456/


17/ "Podstawowe objawy beri-beri, tak jak rozumiał je Malcolmson, obejmowały drętwienie, paraliż kończyn dolnych, obrzęk i puchlinę".

Paraliż kończyn dolnych? Jak "polio"? #polio
18/ I tutaj znowu znajdujemy następujące informacje:

"Przypadki zatrucia arszenikiem, które miały miejsce w Chester, były widziane przez jednego z nas (R.R.), który był tak uderzony ich podobieństwem do przypadków beri-beri widzianych przez niego na Wschodzie ...".

bmj.com/content/2/2127/979

19/ Oraz:

"Newall i Prytherch wskazali na podobieństwo do beri-beri przypadków zapalenia nerwów obwodowych w Chester, a Reynolds wykazał, że wybuch epidemii w Manchesterze był spowodowany przewlekłym zatruciem arszenikiem".


bmj.com/content/1/2145/329

20/ "...stąd istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że beri-beri z Penang jest arsenowe, zwłaszcza gdy wiemy, że tamtejsi ludzie w dużej mierze pracują w fabrykach cyny i mają bliski kontakt z arszenikiem".

21/ A następnie, w odniesieniu do wit. B1, znajdujemy co następuje:

"wyższe spożycie niektórych witamin z grupy B może zwiększać wydalanie arsenu z organizmu".


ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3904864/

22/ Ostatnią, ale nie ostatnią, jest "pellagra" - mówi się, że jest spowodowana brakiem niacyny (wit. B3).

Objawy obejmują stan zapalny skóry, biegunkę, demencję i owrzodzenia w jamie ustnej.

Najwyraźniej ta choroba jest nowsza; "po raz pierwszy zidentyfikowana wśród hiszpańskich chłopów przez Don Gaspara Casala w 1735 roku".


23/ Następnie znalazłem to; "Zatrucie arszenikiem i pellagra".

"...jest nieprawdopodobne, aby taka trucizna sama w sobie mogła być przyczyną choroby, niemniej jednak działając w połączeniu z arszenikiem i alkoholem, sumaryczny efekt może być wystarczającym wyjaśnieniem".


bit.ly/3u0S7zo

24/ Następnie dowiadujemy się, że historycznie "pellagra", podobnie jak wiele innych "chorób", była "leczona" (!) arszenikiem.

Należy zwrócić uwagę na "skutki uboczne" (wymioty, biegunka, osłabienie mięśni itp.).


jstor.org/stable/pdf/4563697.pdf

25/ Szukając współczesnych przykładów, znalazłem to - gdzie wspomina się o tak zwanych "rękawiczkach pellagry" ("hiperkeratozie") - o których mówi się, że są również spowodowane zatruciem arszenikiem.

mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196%2821%2900934-4/fulltext

26/ Następnie okazuje się, że wit. B3 "zwiększa naprawę uszkodzeń DNA wywołanych arsenem i promieniowaniem ultrafioletowym w keratynocytach HaCaT".

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25658450/

27/ Podsumowując, wydaje się, że te "choroby" po raz kolejny nie są całkowicie odmienne.

A historia "niedoborów żywieniowych", którą nam opowiedziano, po raz kolejny wydaje się opierać na błędnej logice.

Jest to konsekwencja zatrucia, a nie jego bezpośrednia przyczyna.

28/ Na przykład, okazuje się, że w przypadku zatrucia wit. E i ołowiem; "współdziałają one w celu wywołania niedokrwistości u szczurów, która jest poważniejsza niż ta spowodowana przez samo leczenie".

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1637366/

29/ Praktycznie wszystko, co mówi nam establishment o "chorobach" - wydaje się mieć na celu uniemożliwienie nam uświadomienia sobie, że te "choroby" nie są "odrębne" i wydają się być zawsze spowodowane zatruciem - nie "zarazkami" ani "niedoborami żywieniowymi".

Proszę, podziel się.
Sebastien Powell
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

ODPOWIEDZ