Witam wszystkich użytkowników tego forum
17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.
25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.
/blueray21
W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum
To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.
Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.
/blueray21
Wegańskie pyszności
- abcd
- Posty: 5651
- Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
- x 372
- x 238
- Podziękował: 30572 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9105 razy
Re: Wegańskie pyszności
>devi<, jest już chyba coś podobnego: viewtopic.php?f=16&t=1284
0 x
Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.
- devi
- Posty: 1562
- Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 14:17
- x 1
- x 73
- Podziękował: 711 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2662 razy
Re: Wegańskie pyszności
abcd, nie widzę podobieństwa
0 x
Dopóki nie uczynisz nieświadomego świadomym, będzie ono kierowało twoim życiem, a ty będziesz nazywał to przeznaczeniem. /C.G. Jung
- devi
- Posty: 1562
- Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 14:17
- x 1
- x 73
- Podziękował: 711 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2662 razy
Re: Wegańskie pyszności
3 sposoby na ☼ zdrowe przystawki ☼ na lunch, imprezę, spotkanie! Wegańskie i pyszne
https://www.youtube.com/watch?v=CFv3JSHM7dA
https://www.youtube.com/watch?v=CFv3JSHM7dA
1 x
Dopóki nie uczynisz nieświadomego świadomym, będzie ono kierowało twoim życiem, a ty będziesz nazywał to przeznaczeniem. /C.G. Jung
- songo70
- Administrator
- Posty: 16985
- Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
- Lokalizacja: Carlton
- x 1088
- x 545
- Podziękował: 17188 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24272 razy
Re: Wegańskie pyszności
0 x
"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować
Prawdy nie da się wykasować
- devi
- Posty: 1562
- Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 14:17
- x 1
- x 73
- Podziękował: 711 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2662 razy
Re: Wegańskie pyszności
0 x
Dopóki nie uczynisz nieświadomego świadomym, będzie ono kierowało twoim życiem, a ty będziesz nazywał to przeznaczeniem. /C.G. Jung
- songo70
- Administrator
- Posty: 16985
- Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
- Lokalizacja: Carlton
- x 1088
- x 545
- Podziękował: 17188 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24272 razy
Re: Wegańskie pyszności
..parę razy tego próbowałem z jakąś inną pastą do smaku,-
nie powiem żeby mi to smakowało, ale zdrowe pewnie jest
nie powiem żeby mi to smakowało, ale zdrowe pewnie jest
0 x
"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować
Prawdy nie da się wykasować
- devi
- Posty: 1562
- Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 14:17
- x 1
- x 73
- Podziękował: 711 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2662 razy
Re: Wegańskie pyszności
A mi tam hummus smakował od zawsze, i choć smak sklepowego znacząco różni się od domowego, to lubię obie wersje.
0 x
Dopóki nie uczynisz nieświadomego świadomym, będzie ono kierowało twoim życiem, a ty będziesz nazywał to przeznaczeniem. /C.G. Jung
- devi
- Posty: 1562
- Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 14:17
- x 1
- x 73
- Podziękował: 711 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2662 razy
Re: Wegańskie pyszności
0 x
Dopóki nie uczynisz nieświadomego świadomym, będzie ono kierowało twoim życiem, a ty będziesz nazywał to przeznaczeniem. /C.G. Jung
- devi
- Posty: 1562
- Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 14:17
- x 1
- x 73
- Podziękował: 711 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2662 razy
Re: Wegańskie pyszności
Szpinak gotuje - tofucznica na szybko. Super śniadanie!
https://www.youtube.com/watch?v=UV5d0Fk4Va0
Ja jeszcze zasmażam z pomidorem, mmm, pychota
https://www.youtube.com/watch?v=UV5d0Fk4Va0
Ja jeszcze zasmażam z pomidorem, mmm, pychota
0 x
Dopóki nie uczynisz nieświadomego świadomym, będzie ono kierowało twoim życiem, a ty będziesz nazywał to przeznaczeniem. /C.G. Jung
- songo70
- Administrator
- Posty: 16985
- Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
- Lokalizacja: Carlton
- x 1088
- x 545
- Podziękował: 17188 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24272 razy
Re: Wegańskie pyszności
Hummus domowy na pewno lepszy niż Tescowy
i moje ulubione ze szpinakiem:
https://www.youtube.com/watch?v=h4X4SRHY_Ro
i moje ulubione ze szpinakiem:
https://www.youtube.com/watch?v=h4X4SRHY_Ro
0 x
"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować
Prawdy nie da się wykasować
- devi
- Posty: 1562
- Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 14:17
- x 1
- x 73
- Podziękował: 711 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2662 razy
Re: Wegańskie pyszności
Ja szpinak uwielbiam także na surowo w sałatkach
Polecam również powyższy sposób przygotowania dla jarmużu
Polecam również powyższy sposób przygotowania dla jarmużu
0 x
Dopóki nie uczynisz nieświadomego świadomym, będzie ono kierowało twoim życiem, a ty będziesz nazywał to przeznaczeniem. /C.G. Jung
- songo70
- Administrator
- Posty: 16985
- Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
- Lokalizacja: Carlton
- x 1088
- x 545
- Podziękował: 17188 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24272 razy
Re: Wegańskie pyszności
..tydzień temu pierwszy raz w życiu jadłem/smakowałem słodkiego ziemniak/Batata,-
dla mnie przepyszne pieczone- POLECAM
https://www.przyslijprzepis.pl/galeria- ... iemniaki-1
mniam mniam
dla mnie przepyszne pieczone- POLECAM
https://www.przyslijprzepis.pl/galeria- ... iemniaki-1
mniam mniam
0 x
"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować
Prawdy nie da się wykasować
- Kokosik7
- Posty: 22
- Rejestracja: czwartek 17 sie 2017, 19:50
- x 4
- x 2
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Wegańskie pyszności
Słodki ziemniak jest pyszny z odrobiną oleju kokosowego lub jako puree, albo ciasto/ brownie batatowe. Skrobiowe bulwy bywają takie niedoceniane...
1 x
- grzegorzadam
- Moderator
- Posty: 13131
- Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
- x 108
- x 695
- Podziękował: 30184 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19679 razy
Re: Wegańskie pyszności
janusz pisze:Topinambur – na odporność i cholesterol
Roślina ta zwana także gruszką ziemną lub słonecznikiem bulwiastym ze względu na podobieństwo do słonecznika oraz ze względu na jadalne bulwy wytwarzane przez roślinę na podziemnych pędach pochodzi z Ameryki Północnej.
Bardzo prosta w uprawie na polskich glebach czy w ogródkach. Jej podziemne, jadalne bulwy są zimotrwałe, co oznacza że mogą być zbierane jesienią bądź też na wiosnę. W smaku lekko słodkie, chrupiące, podobne do rzodkiewki czy kalarepy lecz bez piekącego akcentu..
Bulwy topinamburu zawierają inulinę, wielocukry i cukry proste, polisacharydy, białka, pektyny, błonnik, kwasy organiczne, śluzy, tłuszcze, krzemionkę, sole mineralne, potas, cynk, fosfor i żelazo. Przez te właśnie wartości topinambur ma działanie: przeciwcukrzycowe,osłaniające,dietetyczne, przeciwzapalne i wzmacniające.
Polecany chorym na serce, cukrzykom, wszystkim którzy chcą wzmocnić organizm.
Spożywanie bulw zapobiega:
infekcjom dróg moczowych
obniża podwyższony poziom cholesterolu i glikozy
ułatwia odchudzanie
odtruwa organizm z alkoholu i metali ciężkich
osłania błony śluzowe żołądka
przeciwdziała zaparciom
obniża poziom kwasu mlekowego
poprawia przemianę materii
zapobiega anemii
Duże, kruche i jędrne bulwy przechowuje się niemyte w lodówce w pojemniku na warzywa. Przed gotowaniem należy obrane bulwy wkładać do zimnej wody z dodatkiem soku z cytryny, aby nie ściemniały. Ja osobiście hoduję tę wdzięczną roślinę na działce (nie wymagająca, a zarazem bardzo plenna), a bulwy jadam na surowo (po umyciu) lub wyciskam sok w zgniatarce. Polecam.
http://sekrety-zdrowia.org/topinambur-n ... sc-i-chole
/
Topinambur: jak go przyrządzać? Przepis na topinambur pieczony z czarnuszką
Topinambur, inaczej nazywany słonecznikiem bulwiastym, to warzywo obecnie prawie zupełnie zapomniane, wyparte z naszej kuchni przez ziemniaki. A szkoda, bo ma wiele zalet i można je przyrządzać na różne sposoby. Sprawdź, co to jest topinambur i w jaki sposób go przyrządzać.
Co to jest topinambur?
Topinambur znany był w Polsce od XVIII wieku, pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy i Azji sprowadzili go hiszpańscy i portugalscy koloniści. Nigdy jednak nie był uprawiany na skalę masową tak jak ziemniak, raczej jako warzywo ogrodowe, a także roślina pastewna.
Jadalną częścią topinamburu są podziemne bulwy o słodkim, lekko orzechowym smaku, podobnym do karczocha. Bulwy topinamburu są bogate w witaminy B i C, potas, przyjazną dla włosów i paznokci krzemionkę, a zwłaszcza w żelazo. Ponadto topinambur jest bogaty w inulinę (rodzaj błonnika) i ma bardzo niski indeks glikemiczny, toteż jest polecany w diecie cukrzycowej.
Jak przyrządzać topinambur?
Topinambur można przyrządzać podobnie jak ziemniaki: gotować w wodzie lub na parze, a także piec. Można go także dodawać do surówek, pamiętając jednak o tym, że surowy topinambur może powodować wzdęcia.
Najwięcej cennych witamin znajduje się pod skórką, dlatego zaleca się nie obierać bulw, tylko dobrze je wyszorować. Jeśli jednak zdecydujemy się obrać skórkę, bulwy trzeba zanurzyć na 5 minut w wodzie z octem lub sokiem z cytryny, gdyż szybko ciemnieją.
Tak przygotowane bulwy topinamburu można gotować i piec. Podobnie jak ziemniaki, można dodawać je do zup, zapiekanek (np. z żółtym serem), przyrządzić puree, a nawet delikatne musy z dodatkiem owoców (np. jabłek czy gruszek).
Wyjątkowo smaczne są frytki z topinamburu – smażymy je krócej niż ziemniaczane, gdyż topinambur szybciej traci surowość. Smak egzotycznej bulwy poprawi dodatek startej gałki muszkatołowej, ziół lub czosnku.
Pieczony topinambur z czarnuszką
To oryginalna, a jednocześnie prosta potrawa, którą z powodzeniem można podać nawet na przyjęciu jako przekąskę albo dodatek do mięs. Jest łatwa do przygotowania, gdyż topinambur piecze się znacznie szybciej niż ziemniaki.
Składniki:
1 kg bulw topinamburu
4 łyżki oliwy
sól morska
łyżka czarnuszki
łyżeczka tymianku
łyżka sezamu
Sposób przygotowania:
Topinambur wyszorować lub obrać, zanurzyć w zakwaszonej octem wodzie na 5 minut, wyjąć i osuszyć.
½ łyżeczki soli zemleć w młynku z czarnuszką, wsypać do miseczki, dodać tymianek i oliwę, wymieszać. Każdą bulwę natrzeć tą mieszanką i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekać ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni. Upieczone bulwy wyłożyć na półmisek i posypać sezamem.
http://beszamel.se.pl/warzywa/topinambu ... szka,3408/
Inne przepisy:
http://durszlak.pl/przepisy-kulinarne/t ... ny-przepis
Zamierzam wypróbować, ponoć łatwy w uprawie.
TOPINAMBUR pieczony w piekarniku
https://youtu.be/3vfTijN_52M
0 x
życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
- Kokosik7
- Posty: 22
- Rejestracja: czwartek 17 sie 2017, 19:50
- x 4
- x 2
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Wegańskie pyszności
Ciekawe gdzie można go kupić. Swego czasu widziałem w biedronce, zimą leżał tygodniami czekając na kupno... ludzie nie doceniają i nie znają prawdziwego jedzenia. Może będzie w piotrze i pawle?
0 x
- songo70
- Administrator
- Posty: 16985
- Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
- Lokalizacja: Carlton
- x 1088
- x 545
- Podziękował: 17188 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24272 razy
Re: Wegańskie pyszności
..na gosp. po dziadkach parę lat temu sam się zasiał i ktoś nam wyjaśnił,-
że jadalne i zdrowe- to się go piekło, gotowało i dobre też nawet w smaku.
Nie wiem czy ktoś to uprawia na handel w dużych ilościach
że jadalne i zdrowe- to się go piekło, gotowało i dobre też nawet w smaku.
Nie wiem czy ktoś to uprawia na handel w dużych ilościach
0 x
"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować
Prawdy nie da się wykasować
- grzegorzadam
- Moderator
- Posty: 13131
- Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
- x 108
- x 695
- Podziękował: 30184 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19679 razy
Re: Wegańskie pyszności
Kokosik7 pisze:Ciekawe gdzie można go kupić. Swego czasu widziałem w biedronce, zimą leżał tygodniami czekając na kupno... ludzie nie doceniają i nie znają prawdziwego jedzenia. Może będzie w piotrze i pawle?
Niepotrzebnie cytujesz całego mojego posta z pięterka wyżej
Myślę , że samemu trzeba posiać, zasadzić, koszt mizerny..
0 x
życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
- devi
- Posty: 1562
- Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 14:17
- x 1
- x 73
- Podziękował: 711 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2662 razy
Re: Wegańskie pyszności
Deliciously Ella - Cacao and Almond Energy Balls
https://www.youtube.com/watch?v=GZA-9iifZfU
Daktylowe kulki - smaczna, zdrowa i sycąca przekąska
https://www.youtube.com/watch?v=_i1NX39ulbo
Daktylowe kulki mocy z migdałami i kakao
https://www.youtube.com/watch?v=3WB6z6HzoRw
https://www.youtube.com/watch?v=GZA-9iifZfU
Daktylowe kulki - smaczna, zdrowa i sycąca przekąska
https://www.youtube.com/watch?v=_i1NX39ulbo
Daktylowe kulki mocy z migdałami i kakao
https://www.youtube.com/watch?v=3WB6z6HzoRw
0 x
Dopóki nie uczynisz nieświadomego świadomym, będzie ono kierowało twoim życiem, a ty będziesz nazywał to przeznaczeniem. /C.G. Jung
- Kokosik7
- Posty: 22
- Rejestracja: czwartek 17 sie 2017, 19:50
- x 4
- x 2
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Wegańskie pyszności
Moje niedawne odkrycie, piękne w swej prostocie: wiórki kokosowe blendujemy z niewielką ilością wody, aż do bardziej kremowej konsystencji, można dodać ksylitolu i wkładamy do lodówki, coś a'la lody kokosowe, masło kokosowe Pycha
0 x
- devi
- Posty: 1562
- Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 14:17
- x 1
- x 73
- Podziękował: 711 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2662 razy
Re: Wegańskie pyszności
Moja ulubiona jaglanka kokosowo - bananowa
https://www.youtube.com/watch?v=JF7cVp4x7Dw
Jaglanka jabłkowa na zdrowe śniadanie
https://www.youtube.com/watch?v=U3wmhgp-S2E
Jaglanka czekoladowa - zdrowy deser
https://www.youtube.com/watch?v=uhRsN3qCsKI
https://www.youtube.com/watch?v=JF7cVp4x7Dw
Jaglanka jabłkowa na zdrowe śniadanie
https://www.youtube.com/watch?v=U3wmhgp-S2E
Jaglanka czekoladowa - zdrowy deser
https://www.youtube.com/watch?v=uhRsN3qCsKI
0 x
Dopóki nie uczynisz nieświadomego świadomym, będzie ono kierowało twoim życiem, a ty będziesz nazywał to przeznaczeniem. /C.G. Jung
- devi
- Posty: 1562
- Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 14:17
- x 1
- x 73
- Podziękował: 711 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2662 razy
Re: Wegańskie pyszności
PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA I PAPRYKI
Składniki:
1 duży bakłażan
1 czerwona papryka
5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
1 płaska łyżeczka kuminu
sól i pieprz
świeże oregano
Bakłażana przekroić na pół. Paprykę również. Ząbki czosnku pozostawić w łupinkach. Blachę wyłożyć papierem do wypieków albo folią aluminiową i ułożyć na niej warzywa. Posmarować warzywa lekko oliwą z oliwek i posypać odrobiną soli. Piec w 180-200 st. C przez około 25-40 min (do momentu aż warzywa będą miękkie i przypieczone z wierzchu). Ostudzić warzywa i obrać je ze skórki. Zmiksować całość z odrobiną oliwy z oliwek i z przyprawami. Można pokusić się o dodatek szczypty chili.
Świetnie smakuje jako dip do nachosów, chipsów, jako sos do burgerów czy pasta do kanapek.
http://vege-kika.blogspot.com/2014/09/p ... yki-i.html
Ajvar (ajwar) - pyszna pasta z papryki i bakłażanów
Składniki:
3 duże czerwone papryki
1 bakłażan
kawałek papryczki chili
2-3 ząbki czosnku
sól, przyprawy ziołowe (oregano, bazylia...), słodka papryka...
Papryki kroimy wzdłuż na pół, pozbywamy się pestek i układamy na blaszce wypukłą częścią do góry. Bakłażan kładziemy w całości (nakłuwamy go widelcem kilka razy). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 230 st. C (450F) - 35 minut paprykę, bakłażan 10 minut dłużej.
Paprykę przykrywamy folią i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy nie jest już gorąca obieramy ją ze skórki, to samo robimy z bakłażanem. Miksujemy warzywa (razem z sokiem, który został na blaszce) w blenderze lub malakserze, ale nie na bardzo gładką masę (dodajemy też papryczkę chili). Dobrze, jeśli zostaną maleńkie kawałki. Chyba, że ktoś nie lubi:-))) Powstały sos przelewamy na patelnię i dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. Dodajemy wyciśnięty czosnek, sól i przyprawy. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Dobrze jest zrobić większą ilość pasty i zawekować sobie na zimę. Będzie zawsze pod ręką do chleba lub innych przepisów.
http://www.kierunekzdrowie.com/2014/09/ ... yki-i.html
Składniki:
1 duży bakłażan
1 czerwona papryka
5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
1 płaska łyżeczka kuminu
sól i pieprz
świeże oregano
Bakłażana przekroić na pół. Paprykę również. Ząbki czosnku pozostawić w łupinkach. Blachę wyłożyć papierem do wypieków albo folią aluminiową i ułożyć na niej warzywa. Posmarować warzywa lekko oliwą z oliwek i posypać odrobiną soli. Piec w 180-200 st. C przez około 25-40 min (do momentu aż warzywa będą miękkie i przypieczone z wierzchu). Ostudzić warzywa i obrać je ze skórki. Zmiksować całość z odrobiną oliwy z oliwek i z przyprawami. Można pokusić się o dodatek szczypty chili.
Świetnie smakuje jako dip do nachosów, chipsów, jako sos do burgerów czy pasta do kanapek.
http://vege-kika.blogspot.com/2014/09/p ... yki-i.html
Ajvar (ajwar) - pyszna pasta z papryki i bakłażanów
Składniki:
3 duże czerwone papryki
1 bakłażan
kawałek papryczki chili
2-3 ząbki czosnku
sól, przyprawy ziołowe (oregano, bazylia...), słodka papryka...
Papryki kroimy wzdłuż na pół, pozbywamy się pestek i układamy na blaszce wypukłą częścią do góry. Bakłażan kładziemy w całości (nakłuwamy go widelcem kilka razy). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 230 st. C (450F) - 35 minut paprykę, bakłażan 10 minut dłużej.
Paprykę przykrywamy folią i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy nie jest już gorąca obieramy ją ze skórki, to samo robimy z bakłażanem. Miksujemy warzywa (razem z sokiem, który został na blaszce) w blenderze lub malakserze, ale nie na bardzo gładką masę (dodajemy też papryczkę chili). Dobrze, jeśli zostaną maleńkie kawałki. Chyba, że ktoś nie lubi:-))) Powstały sos przelewamy na patelnię i dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. Dodajemy wyciśnięty czosnek, sól i przyprawy. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Dobrze jest zrobić większą ilość pasty i zawekować sobie na zimę. Będzie zawsze pod ręką do chleba lub innych przepisów.
http://www.kierunekzdrowie.com/2014/09/ ... yki-i.html
0 x
Dopóki nie uczynisz nieświadomego świadomym, będzie ono kierowało twoim życiem, a ty będziesz nazywał to przeznaczeniem. /C.G. Jung
- devi
- Posty: 1562
- Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 14:17
- x 1
- x 73
- Podziękował: 711 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2662 razy
Re: Wegańskie pyszności
Przepis na twarożek / pastę wegańską - PYSZNĄ i super ZDROWĄ!
https://www.youtube.com/watch?v=vBjS6wmb4Cc
REJUVELAC - Lek na jelita i najlepszy napój probiotyczny?
https://www.youtube.com/watch?v=9K3GV5h9LFs%5D
https://www.youtube.com/watch?v=vBjS6wmb4Cc
REJUVELAC - Lek na jelita i najlepszy napój probiotyczny?
https://www.youtube.com/watch?v=9K3GV5h9LFs%5D
0 x
Dopóki nie uczynisz nieświadomego świadomym, będzie ono kierowało twoim życiem, a ty będziesz nazywał to przeznaczeniem. /C.G. Jung
- devi
- Posty: 1562
- Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 14:17
- x 1
- x 73
- Podziękował: 711 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2662 razy
Re: Wegańskie pyszności
0 x
Dopóki nie uczynisz nieświadomego świadomym, będzie ono kierowało twoim życiem, a ty będziesz nazywał to przeznaczeniem. /C.G. Jung
- devi
- Posty: 1562
- Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 14:17
- x 1
- x 73
- Podziękował: 711 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2662 razy
Re: Wegańskie pyszności
0 x
Dopóki nie uczynisz nieświadomego świadomym, będzie ono kierowało twoim życiem, a ty będziesz nazywał to przeznaczeniem. /C.G. Jung