Drodzy forumowicze i goście!

Przeżyliśmy przestój związany z migracją z serwera na serwer i zmianą istotnych danych adresowych dla hostingu. Teraz forum powinno działać szybko, bez długiego oczekiwania na odpowiedź serwera. Zależy to też od szybkości waszych łącz, ale do któregoś września serwer był trudny do zaakceptowania.
Niestety technicznie wielkość naszego forum się mocno powiększyła i musimy zwracać większą uwagę na wykorzystanie przestrzeni dyskowej, nie duplikować postów (dawać linki) itp., bo nie utrzymamy baz danych w limitach dostawcy hostingu, a upgrade jest finansowo nieopłacalny.

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Glifosat - zagłada ludzkości...

cedric
Posty: 5396
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3150 razy
Otrzymał podziękowanie: 7974 razy

Re: Glifosat - zagłada ludzkości...

Nieprzeczytany post autor: cedric » sobota 20 cze 2020, 12:47

Re: Mleko - cichy zabójca
Edytuj Zgłoś ten post Cytuj
Post autor: cedric » sobota 20 cze 2020, 12:27

Grupy sulfhydrylowe poprawiają aktywność laktazy. Serwatka jest bogatym źródłem takich grup.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12416801/
J Milk Sci
. 2002 Paź;85(10):2497-502. doi: 10.3168/jds. S0022-0302(02)74332-4.
Zwiększenie aktywności laktazy w mleku przez reaktywne grupy sulfhydrylowe wywołane przez obróbkę cieplną

J Jiménez-Guzmán 1 , A E Cruz-Guerrero, G Rodríguez-Serrano, A López-Munguía, L Gómez-Ruiz, M García-Garibay

PMID: 12416801 DOI: 10.3168/jds. S0022-0302(02)74332-4

Abstrakt

Badano działanie obróbki cieplnej mleka i serwatki przed hydrolizą laktozy za pomocą beta-galaktozydazy Kluyweromyces lactis . Zaobserwowano, że obróbka cieplna mleka znacznie zwiększa aktywność laktazy, przy maksymalnym wzroście aktywności, gdy mleko było podgrzewane w temperaturze 55 stopni C. W serwatkach od 55 do 75 stopni C aktywność beta-galaktozydazy nieznacznie spadła. Niemniej jednak, ogrzewanie serwatki w temperaturze 85 stopni C przez 30 minut znacznie podniosła szybkość hydrolizy. Wzory elektroforetyczne i widma UV dowiodły, że zmiana aktywności korelowała z denaturacją białka mleka, w szczególności beta-laktoglobuliną. Permeacja serwatki nie zwiększyła aktywności enzymu jako podgrzewania całej serwatki; ale podgrzewanie serwatki przed ultrafiltracją również spowodowało aktywację enzymu. Pomiar wolnych grup siarczkowych (SH) zarówno w serwatce, jak i podgrzewanym permeacie serwatki wykazał, że wyzwolenie wolnego SH jest wysoce skorelowane ze zmianą aktywności. Ponadto aktywację tę można odwrócić poprzez utlenianie reaktywnych grup sulfhydrylowych, dowodząc, że zaobserwowany efekt może być związany z uwolnieniem wolnego SH do podłoża, a nie z denaturacją inhibitora białka termolabowego."



Mangan/potas -aktywatory laktazy, glifosat-antagonista manganu
https://archrazi.areeo.ac.ir/article_10 ... 9f781f.pdf

Wpływ aktywatorów i inhibitorów na działania laktazy w celu określenia jego modelu kinetycznego

R. Madaniw, M.R. Zarif-fard and F. Golchin-far Razi Vaccine & Serum Research Imlill/le. P.o. Box /1365-/5511. Te/min. Iran
Krótki opis
Aktywność laktazy w obecności jonów metali mono- i dwuwartościowych, kofaktorów, środków redukujących zostały zbadane. Efekty aktywacji K+ i Mn2+ były lepsze niż inne kationy, a dithiotrethiol był bardziej inhibitorem. Przez stałą hamowania 12.15mMol. rodzaj hamowania był niekonkurencyjny. Ustalono również model kinetyczny hydrolizy laktazy. Wśród glukozy i galaktozy jako swoich produktów galaktoza miała więcej efektu zahamowania i rodzaj hamowania jak non-competitive. Stała hamowania galaktozy w podłożu laktozy - 78,7 mMol.[…]
W zależności od charakteru i strukturytego enzymu, a także rodzaj bufora, działanie jonów metali były różne. K' i Mn2' dla enzymu, który jest ekstrahowany z Kluyveromyces fragilis i Na+ i Mn2' dla enzymu wyekstrahowanego z Escherichia coli działają jako kofaktory. W tym badaniu ustalono wpływ niektórych jonów metali i środków redukujących na aktywność laktazy, a także kinetyczną reakcji."
0 x



cedric
Posty: 5396
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3150 razy
Otrzymał podziękowanie: 7974 razy

Re: Glifosat - zagłada ludzkości...

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 29 cze 2020, 11:20

https://www.bitchute.com/video/tDOBt4oJeRL3/

Glifosat SZOKUJĄCE i nieznane fakty niszczenia ludziom zdrowia.
0 x



zxc
Posty: 77
Rejestracja: środa 21 paź 2020, 02:27
x 7
Otrzymał podziękowanie: 51 razy

Re: Glifosat - zagłada ludzkości...

Nieprzeczytany post autor: zxc » niedziela 08 lis 2020, 18:26

Z badań wynika (klik), że glifosat nie jest toksyczny lub że jego toksyczność jest bardzo niska (klik), zależnie od skali, jaka została zastosowana i mogłaby występować jedynie przy kontakcie z ogromnymi dawkami. Istnieją pojedyncze doniesienia o szkodliwości glifosatu, ale nie można ich traktować jak bezpośrednie dowody, gdyż nie wykazują zależności (klik), a jedynie korelację (korelacją powiązane jest też np. chodzenie spać po zjedzeniu kolacji, co nie znaczy, że zasypiamy, bo zjedliśmy kolację). Co więcej, odnoszą się głównie do ryzyka zawodowego, związanego z kontaktem z glifosatem regularnie i w bardzo dużych dawkach. Nie ma dowodów na rakotwórcze efekty glifosatu
https://www.crazynauka.pl/czy-glifosat- ... owi-nauka/

https://www.youtube.com/watch?v=Mgu5hBkXE2o

Obrazek
0 x


https://www.youtube.com/channel/UColkZAeuesQdbk62mm3wSww
https://www.youtube.com/channel/UC2sN80Onb_JkMxtV1ST4PyA

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9313
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 400
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 13453 razy

Re: Glifosat - zagłada ludzkości...

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » niedziela 08 lis 2020, 19:07

Nie ma dowodów, ale są w USA pozwy na gigantyczne sumy, pięć chyba już wygranych - jak widać potrafili znaleźć dowody wiarygodne dla sądów. Gdy się tym interesowałem jakiś czas temu dalszych ca 5000 pozwów było w drodze, potem Bayer kupił Monsanto i teraz wypłaca odszkodowania przyznane sądownie.
Gdybyś przeczytał ten temat uważnie pewnie nie umieściłbyś tego tekstu na forum.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

zxc
Posty: 77
Rejestracja: środa 21 paź 2020, 02:27
x 7
Otrzymał podziękowanie: 51 razy

Re: Glifosat - zagłada ludzkości...

Nieprzeczytany post autor: zxc » niedziela 08 lis 2020, 20:01

Dzięki ugodzie Bayer zakończył potencjalną długą sądową batalię, która bez względu na to, jak zostałaby rozstrzygnięta, przyniosłaby niemieckiej spółce wielkie straty ponieważ spory wokół glifosatu odbijały się negatywnie na innych inwestycjach Bayera oraz na kursie akcji tej spółki. Udziałowcy wykazywali już więc zniecierpliwienie.

„Ugoda w sprawie glifosatu to właściwa akcja we właściwym czasie. Bayer zakończył długi okres niepewności. Niestety musimy zapłacić mnóstwo pieniędzy za produkt, który jest całkowicie zgodny z przepisami” – mówił prezes koncernu Werner Baumann.

Kierowana przez niego spółka podkreśla bowiem, że zawarcie ugody nie jest przyznaniem się, że glifosat rzeczywiście jest szkodliwy. Tego, że jest bezpieczny Bayer chce dowieść w odrębnym postępowaniu sądowym. Na razie jednak koncern nie dopuścił do pełnego procesu jaki wytoczono jemu samemu.

Dzięki ugodzie zamknięte zostały także dotychczasowe spory z indywidualnymi użytkownikami środków chemicznych, które dotyczyły także środka chwastobójczego dicamba oraz stosowanych w przemyśle jako izolatory elektryczne lub ciecze hydrauliczne polichlorowanych bifenyli (PCB).

W marcu 2015 r. podległa Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) uznała, że pestycyd „prawdopodobnie jest szkodliwy i rakotwórczy”, choć Europejska Agencja Chemikaliów (ECHA) oraz Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdziły, że nie ma dowodów na prawdziwość tezy ekspertów z IARC.

Bayer chce jednak wydać 1,25 mld dolarów na badania, które miałyby ponad wszelką wątpliwość dowieść nieszkodliwości glifosatu. Aby uniknąć oskarżeń o fałszerstwa, obie strony – koncern oraz pozywający – powołałyby wspólnie niezależny panel badawczy.

Dzięki trwającym 4 lata badaniom miałyby powstać także wytyczne jak najbezpieczniej stosować glifosat, który obowiązywałby wszystkich użytkowników. Bayer zobowiązał się, że zaakceptuje i wdroży wyniki tego badania, nawet jeśli okażą się być nie po myśli koncernu.
https://agronews.com.pl/artykul/bayer-z ... glifosatu/
Nie szarżuj...
0 x


https://www.youtube.com/channel/UColkZAeuesQdbk62mm3wSww
https://www.youtube.com/channel/UC2sN80Onb_JkMxtV1ST4PyA

beadnorsi
Posty: 619
Rejestracja: niedziela 27 maja 2018, 12:06
x 2
x 30
Podziękował: 1368 razy
Otrzymał podziękowanie: 783 razy

Re: Glifosat - zagłada ludzkości...

Nieprzeczytany post autor: beadnorsi » niedziela 08 lis 2020, 20:59

"Bayer chce jednak wydać 1,25 mld dolarów na badania, które miałyby ponad wszelką wątpliwość dowieść nieszkodliwości glifosatu. Aby uniknąć oskarżeń o fałszerstwa, obie strony – koncern oraz pozywający – powołałyby wspólnie niezależny panel badawczy."

Czlowieku,wiemy po co to robi.Proponuje zmienic forum.
0 x



cedric
Posty: 5396
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3150 razy
Otrzymał podziękowanie: 7974 razy

Re: Glifosat - zagłada ludzkości...

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 10 lis 2020, 19:37

https://sustainablepulse.com/2018/01/08 ... 6rboo79d6I
"Szokujące nowe badania opublikowane w Raporty toksykologiczne wykazały, że obecne oceny regulacyjne najczęściej stosowanych herbicydów na świecie są błędne, a składniki takie jak arsen są regularnie spotykane w herbicydach na bazie glifosatu i innych pestycydach na poziomie toksycznym. [...]
HERBICYDY NA BAZIE GLIFOSATU ZAWIERAJĄ METALE CIĘŻKIE, TAKIE JAK ARSEN. NIE SĄ ONE ZADEKLAROWANE I SĄ ZWYKLE ZAKAZANE ZE WZGLĘDU NA ICH TOKSYCZNOŚĆ.
Testowane na roślinach preparaty herbicydowe, takie jak POEA, są toksyczne w izolacji, podczas gdy sam glifosat nie jest toksyczny dla roślin na normalnych poziomach rolniczych, ale najwyraźniej tylko na wyższych poziomach.
Testowane na komórkach ludzkich, preparaty składające się z pozostałości ropy naftowej mają bardziej działanie zaburzające gospodarkę hormonalną i są bardziej toksyczne niż glifosat. [...]
Glifosat wyraźnie wykazano, że nie jest głównym toksycznym związkiem w preparatach herbicydów – związki na bazie ropy naftowej w preparatach herbicydów były bardziej toksyczne niż glifosat. [...]
. Odkryli kilka metali ciężkich w większości preparatów, w szczególności ARSEN, CHROM, KOBALT, Ołów i NIKIEL, które są znane jako toksyczne i zaburzające funkcjonowanie układu hormonalnego. [...]
W Azji, duże ilości arsenu stwierdzono w herbicydów na bazie glifosatu wcześniej sprzedawane w SRI LANCE, zanim kraj zakazał takich herbicydów ze względu na obawy dotyczące CKDu – Przewlekła choroba nerek.
Prof. Séralini stwierdził w niedzielę: "Wyniki te pokazują, że deklaracje glifosatu jako aktywnej zasady toksyczności są naukowo błędne, a ocena toksyczności jest również błędna: glifosat jest badany samodzielnie pod kątem długoterminowych skutków zdrowotnych na poziomie regulacyjnym, ale składniki obojętne – składające się z toksycznych pozostałości ropy naftowej i arsenu – nie są badane w dłuższej perspektywie."
0 x



cedric
Posty: 5396
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3150 razy
Otrzymał podziękowanie: 7974 razy

Re: Glifosat - zagłada ludzkości...

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 13 lis 2020, 21:24

https://healthimpactnews.com/2020/the-g ... imal-meat/
"Plany WEF dotyczące "resetu" żywności i rolnictwa obejmują projekty i partnerstwa strategiczne, które faworyzują organizmy zmodyfikowane genetycznie, białka laboratoryjne i farmaceutyki oraz chemikalia przemysłowe jako zrównoważone rozwiązania problemów żywnościowych i zdrowotnych.
Na przykład WEF promował i współpracował z organizacją o nazwie EAT Forum. EAT Forum opisuje siebie jako "Davos dla żywności", który planuje "dodać wartość dla biznesu i przemysłu" i "ustawić program polityczny."

EAT został współzałożony przez Wellcome Trust, organizację założoną przy funduszach GlaxoSmithKline, która nadal ma strategiczne partnerstwa z producentem leków. EAT współpracuje z prawie 40 rządami miast w Europie, Afryce, Azji, Ameryce Północnej, Ameryce Południowej i Australii. Organizacja wspiera również Fundusz Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci (UNICEF) w "tworzeniu nowych wytycznych żywieniowych" i inicjatyw na rzecz zrównoważonego rozwoju.
Według Federica Leroya, profesora nauk o żywności i biotechnologii na Uniwersytecie w Brukseli, sieć EAT ściśle współpracuje z największymi firmami zajmującymi się imitacją mięsa, w tym Impossible Foods i innymi firmami biotechnologicznymi, których celem jest zastąpienie zdrowej żywności odżywczej genetycznie zmodyfikowanymi kreacjami laboratoryjnymi.
[...]
Impossible Foods był początkowo współfinansowany przez Google, Jeffa Bezosa i Billa Gatesa. OSTATNIE WYNIKI BADAŃ LABORATORYJNYCH WYKAZAŁY, ŻE IMITACJA MIĘSA FIRMY ZAWIERAŁA POZIOM GLIFOSATU 11 RAZY WYŻSZY NIŻ JEGO NAJBLIŻSZY KONKURENT.
Największa inicjatywa EAT nosi nazwę FReSH, którą organizacja opisuje jako próbę napędzania transformacji systemu żywnościowego. Partnerami projektu są Bayer, Cargill, Syngenta, Unilever, a nawet gigant technologiczny Google.
[...]
W książce Schwaba omawia, w jaki sposób biotechnologia i genetycznie zmodyfikowana żywność powinny stać się głównym filarem naprawy globalnych problemów związanych z niedoborem żywności, które COVID ujawnił i zaostrzył.
Pisze, że "globalne bezpieczeństwo żywnościowe zostanie osiągnięte tylko wtedy, gdy przepisy dotyczące genetycznie zmodyfikowanej żywności zostaną dostosowane tak, aby odzwierciedlały rzeczywistość, że edycja genów oferuje precyzyjną, skuteczną i bezpieczną metodę poprawy upraw".
[...]
EAT opracował to, co nazywa "planetarną dietą zdrowotną", którą WEF jest "zrównoważonym rozwiązaniem dietetycznym przyszłości". Ale według Leroya, jest to dieta, która ma zastąpić wszystko inne. "DIETA MA NA CELU ZMNIEJSZENIE spożycia mięsa i mleka w globalnej populacji aż o 90% w niektórych przypadkach i zastępuje ją żywnością laboratoryjną, zbożami i olejem", powiedział.
Shiva dalej wyjaśnił: "Proponowana dieta EAT nie dotyczy w ogóle żywienia, chodzi o wielki biznes i chodzi o przejęcie przez firmę systemu żywnościowego".
0 x



cedric
Posty: 5396
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3150 razy
Otrzymał podziękowanie: 7974 razy

Re: Glifosat - zagłada ludzkości...

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 22 sty 2021, 21:46

https://sekrety-zdrowia.org/oczyscic-he ... glifosatu/
Jak naturalnie odtruć organizm z pozostałości herbicydów (glifosatu)?
PRZEZ REDAKCJA · 18 STYCZNIA 2021
0 x



cedric
Posty: 5396
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 82
x 126
Podziękował: 3150 razy
Otrzymał podziękowanie: 7974 razy

Re: Glifosat - zagłada ludzkości...

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 14 lut 2021, 20:00

https://articles.mercola.com/sites/arti ... osate.aspx

" HISTORIA W SKRÓCIE
Twoje ciało zastępuje glifosatem glicynę i przez to zatruwa maszynerię organizmu do tworzenia białek

W normalnej fizjologii procesy w mitochondriach zapewniają zubożenie deuteru. Jeśli twoje mitochondria zostaną uszkodzone przez glifosat, nie będą w stanie prawidłowo usunąć deuteru, a gromadzenie się deuteru może przyczynić się do przewlekłej choroby

Glifosat może odgrywać ważną rolę w przypadkach ciężkiego COVID-19. Jeśli zgromadziłeś dużo glifosatu w tkankach, twoje komórki odpornościowe zostaną osłabione, co utrudni usunięcie wirusa

Aby uniknąć narażenia na glifosat, najważniejszą strategią jest spożywanie certyfikowanej żywności ekologicznej, gdy tylko jest to możliwe, oraz spożywanie / picie większej ilości żywności zawierającej siarkę, ekologicznego mleka i masła od zwierząt karmionych trawą, wody lodowcowej, tłuszczów zwierzęcych, wodoru cząsteczkowego i żywności probiotycznej

Aby złagodzić toksyczne działanie glifosatu, możesz wziąć niedrogi suplement glicyny

W tym wywiadzie dr Stephanie Seneff, starszy naukowiec z MIT, dokonuje przeglądu wpływu glifosatu na zdrowie. Właśnie skończyła pisać książkę o glifosacie zatytułowaną „Toxic Legacy: How the Weedkiller Glyphosate Is Destroying Our Health and the Environment”, która ma zostać opublikowana w czerwcu 2021 roku.

Przez lata uważano, że glifosat jest bezpieczny, a twierdzenia o jego toksyczności zostały stanowczo odrzucone. Ale w ostatnich latach badania glifosatu wykazały toksyczność nawet przy bardzo niskich poziomach. Seneff uważa również, że ekspozycja na glifosat może odgrywać kluczową rolę w przypadkach ciężkiego COVID-19, co rozwiążemy w tym wywiadzie.

Mechanizm działania glifosatu
„Gly” w glifosacie w rzeczywistości oznacza aminokwas glicynę. Aminokwas glicyna w glifosacie ma grupę metylofosfonianową przyłączoną do swojego atomu azotu, która jest odpowiedzialna za jego działanie i toksyczność.

Po przestudiowaniu literatury naukowej dotyczącej glifosatu, Seneff doszła do wniosku, że organizm czasami zastępuje glifosat aminokwasem glicyny, gdy konstruuje białka, co w niektórych przypadkach może mieć katastrofalne konsekwencje. Białka utworzone z glifosatu zamiast glicyny po prostu nie działają, ponieważ glifosat jest znacznie większy niż glicyna, a także ma ładunek ujemny, co w rezultacie zmienia ważne cechy fizyczne.

Własne badania Monsanto, sięgające późnych lat osiemdziesiątych XX wieku, pokazują, że glifosat gromadzi się w różnych tkankach, chociaż twierdzą, że tak nie jest1. Badacze z Monsanto zaproponowali, że został on „włączony” do białek w tkankach. Nie jest to powszechnie doceniane, nawet w środowisku naturalnym.

Jeśli masz zniekształcony analog glicyny (w postaci glifosatu), skonstruowane z niego białko nie będzie działać tak, jak powinno. W swojej książce Seneff szczegółowo opisuje aminokwasy w białkach, które są najbardziej podatne na uszkodzenia z powodu tego, co nazywa „motywem wrażliwym na glifosat”.

„To naprawdę fascynująca biologia i przerażająca, kiedy myślisz o potencjalnych konsekwencjach, jeśli mam rację” - mówi. „To tak dobrze pasuje do wszystkich chorób, które dramatycznie rosną w naszym społeczeństwie, że naprawdę myślę, że mam tu coś wielkiego”.

Syntaza aminokwasów aromatycznych zwana syntazą EPSP jest kluczowym enzymem, który prawie na pewno zostaje zakłócony przez glifosat poprzez ten mechanizm zastępowania glicyny. To trochę techniczne, ale ważne. Roślinna wersja syntazy EPSP wiąże grupę fosforanową w swoim substracie fosfoenolopirogronianu w miejscu, w którym występuje silnie konserwowana reszta glicyny (silnie konserwowana oznacza zwykle, że jest ona krytyczna dla prawidłowego funkcjonowania).

Wykazano eksperymentalnie, że jeśli zmienisz kod DNA tak, że glicynę zastąpi aminokwas zwany alaniną (jedna dodatkowa grupa metylowa), enzym staje się całkowicie niewrażliwy na glifosat w dowolnym stężeniu. Ma również wpływ na wiązanie fosforanów z powodu dodatkowej grupy metylowej, ale możesz zmodyfikować inny aminokwas w pobliżu, aby rozwiązać ten problem, jednocześnie zachowując jego niewrażliwość na glifosat.

Naukowcy z Dow-Dupont dokładnie to zrobili z kukurydzianą wersją syntazy EPSP przy użyciu technologii CRISPR i byli w stanie stworzyć syntetycznie wersję własnej syntazy EPSP kukurydzy, która była całkowicie odporna na glifosat. Tytuł tego artykułu to: „Desensitizing Plant EPSP Synthase to Glifosate: Optimized Global Sequence Context Uwzględnia zmianę glicyny na alaninę w aktywnym miejscu”. 2

Szlak szikimowy to ścieżka, która wytwarza aromatyczne aminokwasy, które są niezbędne dla ludzi, ponieważ nie możemy ich wytworzyć w naszym ciele. Argumentem jest to, że nie jesteśmy podatni na glifosat, ponieważ nasze komórki nie mają syntazy EPSP - w rzeczywistości nie mają całej ścieżki szikimatu.

Jednak nasze drobnoustroje jelitowe mają tę ścieżkę i wykorzystują ją do wytwarzania niezbędnych aminokwasów dla gospodarza. Tak więc glifosat rzeczywiście wpływa na mikroby jelitowe, a kiedy są uszkodzone, nasze zdrowie może ucierpieć na
wiele sposobów.


Ale jeszcze bardziej niszczycielskim problemem z glifosatem jest sposób, w jaki prawdopodobnie psuje on dużą liczbę białek, które wiążą fosforan w miejscu, w którym znajduje się co najmniej jedna, a często trzy, wysoce konserwatywne reszty glicyny. Glifosat wsuwa swoją grupę metylofosfonianową w miejsce, które powinno być tam, gdzie dobrze przylega fosforan z substratu. Fosfor nie może się wiązać, ponieważ przeszkadza glifosat.

Argumenty przemawiające za tym, dlaczego glifosat w szczególności zaburza działanie białek zależnych od glicyny w wiązaniu fosforanów, opisano dokładniej w artykule Seneff opublikowanym wraz z kolegami, w którym argumentuje, że glifosat jest głównym czynnikiem powodującym niewydolność nerek wśród młodych pracowników rolnych w Ameryce Środkowej3.


Znaczenie deuteru
Laszlo Boros jest profesorem pediatrii na UCLA i ekspertem w dziedzinie deuteromiki, „nauki o autonomicznej dyskryminacji deuteru w przyrodzie”. 4 Po przeczytaniu jednego z artykułów Seneff skontaktował się z nią, sugerując, aby zajrzała do deuteru.

Byłam zachwycona i od razu dostrzegłam związek z glifosatem” - mówi. „To było rok temu, w grudniu, i od tamtej pory czytałem wszystko, co mogłam na temat deuteru i podłączałem go do glifosatu. To po prostu zadziwiające, co znalazłem, a nawet ostatecznie [łącząc to] z COVID-19.

To był dla mnie całkiem rok, jeśli chodzi o znaczące przełomy w moim zrozumieniu tego, jak działa metabolizm i jak go psuje glifosat, a następnie dlaczego nie jesteśmy w stanie skutecznie radzić sobie z COVID-19 ”.

W normalnej fizjologii komórki, w szczególności mitochondria, pomagają zubożać organizm w deuter. Deuter jest naturalnie występującym izotopem wodoru. Jeśli jeszcze tego nie wiesz, deuter jest również znany jako ciężki wodór, ponieważ oprócz protonu i elektronu w atomie wodoru zawiera neutron.

Pod warunkiem, że twoja komórka jest zdrowa, zawiera enzymy zubożające deuter i organelle, które pomagają usunąć deuter z komórek. Jeśli twoje mitochondria zostaną uszkodzone przez glifosat, nie będą w stanie prawidłowo usunąć deuteru.

Deuter jest jak żelazo, ponieważ jest zarówno niezbędny w odpowiednich ilościach, jak i toksyczny w nadmiarze. Wodór jest najmniejszym atomem i zdecydowanie najpowszechniejszym atomem w organizmie. Deuter, będący ciężkim wodorem, ma jeden dodatkowy neutron, oprócz normalnego protonu i elektronu, które ma zwykły wodór.

Teraz twoje komórki są otoczone wodą strukturalną, która jest naładowana ujemnie i przyczynia się do produkcji energii w organizmie poprzez dostarczanie wodoru zubożonego w deuter do lizosomów i mitochondriów. Ustrukturyzowana woda jest utrzymywana przez siarczany, co sprawia, że ​​siarczany są niezwykle ważne dla zdrowia. Siarczan jest dysfunkcjonalny przez glifosat, który z kolei niszczy wodę strukturalną, powodując upośledzenie produkcji energii w komórce.

Mitochondria mają [a] membranę, która ma część wewnątrz błony, która jest naprawdę bardzo ważna” - mówi Seneff. „Tam właśnie masz te protony i naprawdę nie chcesz, aby były to deuterony. To właśnie przyniósł mi Laszlo ”.

Jak Twoje ciało tworzy wodę zubożoną w deuter
Śródbłonkowy NOS (eNOS) wytwarza tlenek azotu (NO), a każda cząsteczka NO, którą wytwarza, wytwarza dwie cząsteczki wody, które są zubożone w deuter. Stephanie uważa, że ​​NO wytworzony przez eNOS może działać jako sygnał, że powstała woda zubożona w deuter. Co ciekawe, w procesie zapalnym powstaje również woda zubożona w deuter.

Stan zapalny istnieje nie bez powodu, a powodem jest produkcja wody zubożonej w deuter” - mówi Seneff. „Dzieje się tak dlatego, że mitochondria zawodzą w swoim zadaniu polegającym na wytwarzaniu własnej wody zubożonej w deuter, którą częściowo uzyskują poprzez wodę strukturalną z siarczanu przez enzymy, które są wysoce wykwalifikowane w wyborze wodoru zamiast deuteru…

NADH i NADPH są również fascynujące. Śledziłam je przez wszystkie białka. Są interesujące, ponieważ są nośnikami tego wspaniałego wodoru, który nie jest deuterem. Kiedy prześledzisz, co i gdzie się dzieje, zdajesz sobie sprawę, że cytoplazma wytwarza NADH i przekazuje go mitochondriom.

Mitochondria pobierają następnie ten atom wodoru (H) i wyrzucają go w przestrzeń międzybłonową. Tak więc cały proces kończy się upewnieniem się, że przestrzeń międzybłonowa to H [wodór], a nie D [deuter].

Ma to kluczowe znaczenie, ponieważ wtedy te protony, gdy już się nagromadzą, wracają przez pompę ATPazy [syntazy ATP]. Jeśli są deuteronami, zniszczą pompę… Uwalniasz reaktywne formy tlenu [które] ją niszczą i oczywiście nie możesz wytworzyć ATP ”.

Dla wyjaśnienia, pompa syntazy ATP działa jak minisilnik. Kiedy przechodzi przez niego atom wodoru z jednym protonem, działa on bezbłędnie i generuje ATP. Jeśli dostanie się do niego deuter, który ma jeden neutron i jeden proton, co czyni go dwukrotnie większym niż wodór, rozbija motor.

Co ciekawe, deuter jest naturalnie wszędzie, ale twoje ciało opracowało skomplikowany sposób, aby uczynić go nieszkodliwym, zatrzymując go w wodzie strukturalnej, gdzie jest to korzystne, ponieważ faktycznie wspiera tworzenie wody strukturalnej.

Problemy pojawiają się, gdy nie możesz wyprodukować wystarczającej ilości wody strukturalnej, aby wszystko sekwestrować. Następnie deuter się rozluźnia, powodując dysfunkcję mitochondriów, upośledzając produkcję energii i przyczyniając się do przewlekłej choroby.
glifosat szkodzi zdrowiu na wiele sposobów

Jak zauważyła Seneff, glifosat szkodzi zdrowiu na wiele sposobów. Na przykład cytuje niedawny artykuł, w którym wykazano, że powoduje on zaburzenia endokrynologiczne, które mogą prowadzić do raka piersi, problemów rozrodczych, otyłości i problemów z tarczycą6.

Inna praca pokazuje, że glifosat uwrażliwia komórki, aby były bardziej podatne na raka po ekspozycji na inne chemikalia7. „Glifosat sprawia, że ​​wszystko inne jest bardziej toksyczne, niż byłoby inaczej” - mówi Seneff. „Zakłóca Twój system obronny przed toksycznymi chemikaliami”. Inne badania pokazują efekty epigenetyczne i pokoleniowe, nawet jeśli nie można znaleźć żadnych widocznych problemów w pierwszej odsłoniętej generacji

Myślę, że [COVID-19] dotyczy głównie glifosatu. Jeśli zgromadziłeś dużo glifosatu w swoich tkankach, nie poradzisz sobie dobrze z COVID-19, a to dlatego, że [twoje ciało] próbuje naprawić mitochondria w komórkach odpornościowych, aby komórki odpornościowe mogły faktycznie usunąć wirusa. Jeśli nie mogą wytworzyć ATP, nie mogą wykonywać swojej pracy, a wirus kwitnie. ~ Dr Stephanie Seneff
Glifosat osłabia również flawoproteiny - białka, które wiążą flawiny. Wiele z tych białek odgrywa kluczową rolę w przenoszeniu wodoru z NADH lub NADPH do innych cząsteczek, zasadniczo wspomagając dostarczanie czystego wodoru do mitochondriów. Flawoproteiny mają charakterystyczny motyw GxGxxG w miejscu, w którym wiążą fosforany we flawinach. „G” oznacza glicynę, a „x” to symbol wieloznaczny - dowolny aminokwas, w tym glicyna.

Oznacza to, że mają co najmniej trzy wrażliwe glicyny w tym krytycznym regionie białka. Flawoproteiny to cząsteczki, które ułatwiają przenoszenie protonów i elektronów i wiedzą, jak unikać deuteru, wykorzystując specjalną cechę wodoru zwaną tunelowaniem protonów.

Można oczekiwać, że wszystkie zostaną zakłócone przez glifosat. Krytyczną flawoproteiną jest dehydrogenaza bursztynianowa, a kilka prac wykazało, że glifosat ma na nią niekorzystny wpływ - mówi Seneff. Jest to jedyny enzym, który odgrywa rolę zarówno w fosforylacji oksydacyjnej, jak i w cyklu kwasu cytrynowego w mitochondriach.

Oprócz aminokwasów aromatycznych szlak szikimatu jest niezbędny do syntezy ryboflawiny, a ryboflawina, witamina B, jest głównym prekursorem flawin. Oznacza to, że niedobór ryboflawiny może być również wywołany ekspozycją na glifosat. Glifosat powoduje również uszkodzenia poprzez:

Zwiększenie wychwytu wapnia w komórkach, co powoduje toksyczność dla neuronów
Zakłócanie zdolności do usuwania glutaminianu z synaps
Uniemożliwianie dostępu manganu - to z kolei zakłóca i zapobiega przekształcaniu się glutaminianu w nietoksyczną glutaminę po usunięciu go z synaps. Enzym odpowiedzialny za konwersję jest również silnie zależny od glicyny, którą mógłby zastąpić glifosat


Woda zubożona w deuter może mieć kluczowe znaczenie dla metabolizmu

Zdaniem Seneff wydaje się, że woda zubożona w deuter odgrywa centralną, dotychczas niedocenianą rolę w metabolizmie, ponieważ organizm ma wiele sposobów jej wytwarzania. Na przykład woda zubożona w deuter jest wytwarzana przez:

Synteza i metabolizm kwasów tłuszczowych - Enzymy syntetyzujące kwasy tłuszczowe zawierają wodór przenoszony przez NADPH. Ten atom wodoru został starannie dobrany tak, aby nie był deuterem. Co ciekawe, lipoksygenaza jest białkiem ulegającym ekspresji w warunkach stresu i według Seneff ma największą zdolność do selekcji protonów niż deuteronów dowolnego białka.

Jest silnie regulowany w górę w ciężkiej infekcji COVID-19. Wydaje się, że wirus wywołuje wzrost lipoksygenazy, ponieważ wirus wychwytuje kwas linolowy (LA) w kieszeniach w błonie wirusa. Jednak lipoksygenaza nie jest flawoproteiną, a także nie wiąże hemu - dzięki temu jest odporna na uszkodzenia powodowane przez glifosat. Tak więc jego aktywacja staje się alternatywną drogą do rozwiązania problemu mitochondrialnego deuteru.

SARS-CoV-2 wychwytuje omega-6 LA, gdy przechodzi przez błonę komórkową, a następnie LA wyzwala produkcję lipoksygenazy, która modyfikuje LA w leukotrieny - cząsteczki sygnałowe, które niosą szkodliwe makrofagi.

Ale woda zubożona w deuter jest również wytwarzana w tym procesie, poprzez wyrywanie dwóch atomów wodoru z tłuszczu i łączenie ich z tlenem w celu wytworzenia wody. Zauważ, że to tylko kolejny sposób, w jaki nadmiar LA niszczy twoje ciało, ale z ukrytym motywem, którego często nie doceniamy.

• Synteza i metabolizm steroli - w tym cholesterol, witamina D, kortyzol i hormony płciowe.

• Aromatyczne pochodne aminokwasów - w tym
melatonina i neuroprzekaźniki, takie jak dopamina i serotonina, a także hormon tarczycy.

Wszystkie te cząsteczki, które przechodzą przez te skomplikowane etapy, koncentrują się na dostarczaniu do mitochondriów wody zubożonej w deuter” - mówi Seneff. „Mam na myśli, to absolutna obsesja, którą ma komórka”. Następnie analizuje, w jaki sposób procesy, które mogą wydawać się tylko szkodliwe, są w rzeczywistości próbą uzdrowienia ciała. Wydaje się, że tak jest na przykład w przypadku COVID-19:

„Uważam, że cokolwiek robi biologia, robi to z dobrego powodu. Mogą wystąpić uszkodzenia, ale istnieje dobry powód, dla którego potrzebujesz tych obrażeń, aby przetrwać w dłuższej perspektywie. Próbuje rozwiązać bardzo poważny problem i myślę, że to właśnie dzieje się z [SARS-CoV-2].

Nie tylko indukuje tę lipoksygenazę, która wytwarza wodę zubożoną w deuter, ale następnie tworzy to środowisko zapalne, które przyciąga płytki krwi i makrofagi, komórki odpornościowe i komórki macierzyste. Wszyscy oni mają wielką imprezę w tym płynie, który gromadzi się w płucach.

Tymczasem zwiększa również produkcję kwasu hialuronowego. Kwas hialuronowy jest w stanie zatrzymać wodę zubożoną w deuter. Tworzy wodę strukturalną. Otrzymujesz więc wodę strukturalną wewnątrz pęcherzyków płucnych, a następnie płynną wodę w przestrzeniach śródmiąższowych.

Naczynia krwionośne są nieszczelne, naczynia włosowate są nieszczelne. Wszystko wychodzi z naczyń włosowatych do tej przestrzeni śródmiąższowej, w której znajduje się płynna woda, a ta lipoksygenaza tworzy wodę zubożoną w deuter.

Więc wytwarzasz to środowisko wody zubożonej w deuter, zapraszając makrofagi do wejścia, a płytki krwi uwalniają swoje mitochondria… komórki macierzyste również wchodzą i uwalniają swoje mitochondria, a następnie makrofagi wymiatają mitochondria - i wszystko to dzieje się w przestrzeni śródmiąższowej w płucach, gdzie znajduje się płyn. Dlatego nie możesz oddychać. Toniesz.

Być może jedną z najważniejszych rzeczy, które robią płytki krwi, jest trzymanie się mitochondriów, które mogą dostarczyć makrofagom w warunkach stresu. Tak więc, wszystkie te mitochondria są uwalniane w tej przestrzeni śródmiąższowej, a makrofagi wywołują tę makropinocytozę, gdzie faktycznie zamiatają wodę i wszystko, co w niej jest, i wprowadzają ją do makrofagów, w tym mitochondriów.

W rzeczywistości wykazano, że płytki krwi mogą uwalniać mitochondria do środowiska, a makrofagi mogą je pobierać i wykorzystywać jako doskonale funkcjonujące mitochondria. To zadziwiające. Więc to, co robią, to przywracanie zdrowia mitochondriów komórkom odpornościowym ”.

Uszkodzenia glifosatem mogą być czynnikiem powodującym ciężki COVID-19

Jak wyjaśniła Seneff, glifosat osłabia twoje komórki odpornościowe, więc im jesteś starszy, tym bardziej prawdopodobne jest, że przez dziesięciolecia byłeś narażony na działanie glifosatu, a zatem masz słabo funkcjonujące komórki odpornościowe. Co ciekawe, Seneff zwraca uwagę, że choroby współistniejące z COVID-19 - otyłość, cukrzyca i wysokie ciśnienie krwi - to również choroby, których częstość występowania dramatycznie rośnie z czasem, dokładnie w zgodzie ze stosowaniem glifosatu w uprawach podstawowych.

„Więc myślę, że chodzi głównie o glifosat” - mówi. „Jeśli zgromadziłeś dużo glifosatu w swoich tkankach, nie poradzisz sobie dobrze z COVID-19, a to dlatego, że [twoje ciało] próbuje naprawić mitochondria w komórkach odpornościowych, aby komórki odpornościowe mogły faktycznie usunąć wirusa. Jeśli nie mogą wytworzyć ATP, nie mogą wykonywać swojej pracy, a wirus kwitnie ”.

Najważniejsze przesłanie do domu jest takie, że jest to kolejny powód, aby uporządkować dietę, aby nie narażać się na działanie glifosatu. Zasadniczo niszczy twoje komórki odpornościowe, a kaskadowe uszkodzenia, które mają miejsce w ciężkich przypadkach COVID-19, wydają się być odpowiedzią twojego organizmu na uratowanie lub naprawę tych słabo funkcjonujących komórek odpornościowych.

Zalecenia dietetyczne
Odpowiedzią na ten problem jest przede wszystkim spożywanie certyfikowanej żywności ekologicznej, kiedy tylko jest to możliwe. „Nie kupimy tego, jeśli nie możemy znaleźć certyfikowanych produktów ekologicznych, a od kiedy zaczęliśmy to robić, naprawdę zauważyliśmy poprawę stanu zdrowia” - mówi Seneff. „Naprawdę na to przysięgam i staram się, aby wszyscy moi przyjaciele zrobili to samo. Myślę, że jeśli możesz wyeliminować glifosat, możesz naprawdę zobaczyć znaczną poprawę swojego zdrowia bez względu na to, jakie masz problemy ”. Inne zalecenia dietetyczne obejmują więcej jedzenia / picia:

Żywność zawierająca siarkę, taka jak ekologiczne jajka i owoce morza

Organiczne mleko i masło od zwierząt karmionych trawą. Masło jest jednym z najniższych dostępnych produktów zawierających deuter

Woda lodowcowa, która jest naturalnie uboga w deuter

Tłuszcze zwierzęce, które również mają niską zawartość deuteru

Wodór cząsteczkowy

Pokarmy probiotyczne, takie jak kapusta kiszona i ocet jabłkowy

Aby pomóc „wypchnąć” glifosat z organizmu i złagodzić jego toksyczność, możesz wziąć niedrogi suplement glicyny. Biorę od 5 do 10 gramów dziennie. Ma lekki, słodki smak, więc możesz go używać jako słodzika.

„To ma sens, ponieważ w zasadzie to idzie, aby przewyższyć liczebnie cząsteczki glifosatu ”- mówi Seneff. „Pamiętaj, że glifosat będzie konkurował z glicyną w budowaniu białka. Jeśli wokół jest dużo glicyny, jest znacznie mniej prawdopodobne, że dostanie się tam glifosat ”.
0 x



ODPOWIEDZ