Jerzy Zięba - protokoły
: wtorek 22 mar 2016, 10:32
.
Protokół 1
Opracowanie własne na podstawie: Jerzy Zięba, Ukryte Terapie. Czego ci lekarz nie powie, wydanie 2, wyd.Egida Halina Kostka, Rzeszów 2014
Informacje dodatkowe (na podstawie 'Podsumowanie' każdego rozdziału książki)
Witamina C
Witamina C jest środkiem spożywczym
LEWOSKRĘTNA - to jest właściwa forma witaminy C
W przypadku choroby (nawet bólu zęba) należy stopniowo zwiększać ilość spożywanej witaminy C, aż do wystąpienia lekkiego rozwolnienia, wtedy należy jej ilość zmniejszyć, tak, abu do rozwolnienia nie dochodziło, ale
nie przestawać brać! Można np. zacząć od połowy łyżeczki spożywanej co 1 godzinę.
Organizm w stanie chorobowym toleruje nawet bardzo duże dawki witaminy C. To znaczy, kiedy jesteśmy chorzy, wtedy bez problemu spożyjemy nawet 30 do 50 gram witaminy C w czasie 24-ech godzin. Kiedy organizm już poradził sobie z chorobą, wtedy zaledwie 4 gramy, a nawet mniej, mogą już wywołać biegunkę.
Po ustaniu stanu chorobowego NIE PRZESTAWAĆ brać witaminy C jeszcze przez dwa do trzech dni, ale już w mniejszych ilościach
Witamina C usuwa metale ciężkie
Witamina C nie powoduje powstawania kamieni nerkowych, ponieważ jednak jest usuwana z organizmu przez nerki, przy ich schorzeniu, wskazana jest konsultacja z lekarzem
Mniejsze ilości, ale częściej stosowane lepiej się wchłaniają
Przy szczególnej wrażliwości na kwas askorbinowy można zastosować jego sól sodową, czyli askorbinian sodu. W postaci askorbinianu sodu witamina C jest lepiej tolerowana przez układ pokarmowy
Witamina C, podana dożylnie (jako askorbinian sodu) w dużych ilościach ma działanie cytotoksyczne (niszczące komórki nowotworowe) jak również wykazuje działanie anty angiogenetyczne (zmniejsza powstawanie nowych naczyń krwionośnych jakie do swojego przeżycia usiłuje sobie zawsze zbudować guz nowotworowy)
Stosowanie witaminy C z chemioterapią wykazuje jej pozytywne działanie, nie umniejszając skuteczności działania środków chemioterapeutycznych, jednocześnie zmniejszając ich skutki uboczne
Witamina C ma kluczowe znaczenie w wytwarzaniu przez organizm kolagenu, co jest bardzo ważne np. w leczeniu osteoporozy i innych chorób, gdzie tkanka łączna jest osłabiona
Najlepsza forma witaminy C jest w postaci takiej, w jakiej znajduje się w owocach. Wiadomo, że KAŻDA substancja stworzona sztucznie i podana człowiekowi nie jest naturalna. Witamina C znana jako "kwas askorbinowy" to znaczne uproszczenie
Witamina D3
Badać należy metabolit witaminy D określany jako 25(OH)
Ilość suplementowanej witaminy D należy tak dobrać, żeby jej poziom we krwi tzn. 25(OH) wynosił od 50 do 70 ng/ml. Kontrolę poziomu metabolitu 25(OH) należy, szczególnie w początkowych miesiącach suplementacji, przeprowadzać co dwa miesiące. Nie należy przekraczać poziomu 100 ng/ml. W przypadkach chorobowych poziom ten powinien być wyższy, ale należy to robić pod kontrolą mądrego lekarza.
Witaminę D należy zawsze brać z posiłkiem zawierającym tłuszcze
Przy suplementacji witaminą D należy KONIECZNIE dodawać witaminę K2-MK7 w ilościach nie mniejszych niż 100 mikrogramów
Przyjmuje się, że bezpieczna dawka dzienna witaminy D to ok. 10 000 IU (Jednostek Międzynarodowych). Czasami ilość witaminy D podawana jest w innych jednostkach, można to wtedy łatwo przeliczyć wiedząc, że: 1000 IU = 25mg lub: 1mg = 40 IU lub też: 1mg = 40 000 IU
Mleko matki zawiera bardzo małe ilości witaminy D. Ok. 10% witaminy D branej przez matkę znajduje się w jej mleku w najlepszej, naturalnej formie
Należy się naświetlać (zgodnie z przedstawionym opisem), ale
nie opalać
Naświetlać należy się możliwie w samo południe, pomiędzy godziną 11:00 i 14:00, tzn. wtedy kiedy dociera do Ziemi najwięcej światła UVB
Po naświetleniu, należy się zabezpieczyć przed dalszym działaniem promieni słonecznych na skórę
Jeśli to możliwe, nie należy myć skóry po jej najświetleniu, ponieważ witamina D wytworzona na skórze potrzebuje ok. 48 godzin do wchłonięcia
Witamina K2
Witamina K2 zabezpiecza przed wieloma chorobami i nie wykazuje własności toksycznych
Najlepsza forma witaminy K2 to K2-MK7
Wystarczająca ilość witaminy K2 to ok. 100 mikrogramów dziennie
W przypadku suplementacji witaminą D, należy zwiększyć dawkę witaminy K2 do 200 lub 300 mikrogramów
Witaminę K2 należy spożywać z posiłkiem zawierającym tłuszcz
Witamina A
Witamina A ma działanie ogólnoustrojowe podobnie jak witamina D i K2
Witamina A spożywana w dawkach zapobiegawczych tj. ok. 2 000 do 10 000 IU razem z witaminami D i K2 nie wykazuje żadnej toksyczności
Nie należy spożywać beta karotenu produkowanego syntetycznie
Witamina E
Witamina E to osiem składników
Najbardziej aktywną grupą są tokotrienole, pozyskiwane z nasion krzewu achiote (arnota właściwa)
Tokotrienole obniżają poziom cholesterolu tak samo jak statyny, ale bez skutków ubocznych
Dr Tan zaleca, żeby tokoferole brać rano, a tokotrienole wieczorem
W konkretnych przypadkach np. nowotwór stosuje się tokotrienole typu Delta
Tokotrienole w ilości 100mg/dziennie do 200mg/dziennie obniżają poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Wyższe dawki nie dawały dodatkowych korzyści
Bezpieczną dawkę tokotrienoli dla człowieka określono na 200 do 1000 mg
Jod
Dlatego, konkretnego podsumowania nie będzie, bo endokrynolog, który ten rozdział przeczytał, wie co ma zrobić.
Tłuszcze
Tłuszcze nasycone tj. zwierzęce nie są przyczyną miażdżycy
Do smażenia nie należy używać tłuszczów roślinnych, za wyjątkiem oleju kokosowego
Oleje roślinne powinny być używane tylko na zimno
Oleje roślinne powinny być tylko i wyłącznie "zimno tłoczone"
Są tylko DWA NIEZBĘDNE kwasy tłuszczowe
Olej z ryb, czy preparaty z ryb typu Omega 3 - NIE ZAWIERAJĄ niezbędnych kwasów tłuszczowych, zawierają tylko ich pochodne
Nie należy zbyt dużo używać olejów roślinnych czy też preparatów typu Omega 3
Korzystnym rozwiązaniem zapobiegawczym, jest spożywanie ZIMNO TŁOCZONYCH, nie przetwarzanych, olejów z lnu, ze względu na zawarte w nich pierwotne kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz olejów takich jak olej ze słonecznika czy krokosza barwierskiego, zawierających pierwotne kwasy tłuszczowe Omega 6.
Protokół 1
Opracowanie własne na podstawie: Jerzy Zięba, Ukryte Terapie. Czego ci lekarz nie powie, wydanie 2, wyd.Egida Halina Kostka, Rzeszów 2014
Informacje dodatkowe (na podstawie 'Podsumowanie' każdego rozdziału książki)
Witamina C
Witamina C jest środkiem spożywczym
LEWOSKRĘTNA - to jest właściwa forma witaminy C
W przypadku choroby (nawet bólu zęba) należy stopniowo zwiększać ilość spożywanej witaminy C, aż do wystąpienia lekkiego rozwolnienia, wtedy należy jej ilość zmniejszyć, tak, abu do rozwolnienia nie dochodziło, ale
nie przestawać brać! Można np. zacząć od połowy łyżeczki spożywanej co 1 godzinę.
Organizm w stanie chorobowym toleruje nawet bardzo duże dawki witaminy C. To znaczy, kiedy jesteśmy chorzy, wtedy bez problemu spożyjemy nawet 30 do 50 gram witaminy C w czasie 24-ech godzin. Kiedy organizm już poradził sobie z chorobą, wtedy zaledwie 4 gramy, a nawet mniej, mogą już wywołać biegunkę.
Po ustaniu stanu chorobowego NIE PRZESTAWAĆ brać witaminy C jeszcze przez dwa do trzech dni, ale już w mniejszych ilościach
Witamina C usuwa metale ciężkie
Witamina C nie powoduje powstawania kamieni nerkowych, ponieważ jednak jest usuwana z organizmu przez nerki, przy ich schorzeniu, wskazana jest konsultacja z lekarzem
Mniejsze ilości, ale częściej stosowane lepiej się wchłaniają
Przy szczególnej wrażliwości na kwas askorbinowy można zastosować jego sól sodową, czyli askorbinian sodu. W postaci askorbinianu sodu witamina C jest lepiej tolerowana przez układ pokarmowy
Witamina C, podana dożylnie (jako askorbinian sodu) w dużych ilościach ma działanie cytotoksyczne (niszczące komórki nowotworowe) jak również wykazuje działanie anty angiogenetyczne (zmniejsza powstawanie nowych naczyń krwionośnych jakie do swojego przeżycia usiłuje sobie zawsze zbudować guz nowotworowy)
Stosowanie witaminy C z chemioterapią wykazuje jej pozytywne działanie, nie umniejszając skuteczności działania środków chemioterapeutycznych, jednocześnie zmniejszając ich skutki uboczne
Witamina C ma kluczowe znaczenie w wytwarzaniu przez organizm kolagenu, co jest bardzo ważne np. w leczeniu osteoporozy i innych chorób, gdzie tkanka łączna jest osłabiona
Najlepsza forma witaminy C jest w postaci takiej, w jakiej znajduje się w owocach. Wiadomo, że KAŻDA substancja stworzona sztucznie i podana człowiekowi nie jest naturalna. Witamina C znana jako "kwas askorbinowy" to znaczne uproszczenie
Witamina D3
Badać należy metabolit witaminy D określany jako 25(OH)
Ilość suplementowanej witaminy D należy tak dobrać, żeby jej poziom we krwi tzn. 25(OH) wynosił od 50 do 70 ng/ml. Kontrolę poziomu metabolitu 25(OH) należy, szczególnie w początkowych miesiącach suplementacji, przeprowadzać co dwa miesiące. Nie należy przekraczać poziomu 100 ng/ml. W przypadkach chorobowych poziom ten powinien być wyższy, ale należy to robić pod kontrolą mądrego lekarza.
Witaminę D należy zawsze brać z posiłkiem zawierającym tłuszcze
Przy suplementacji witaminą D należy KONIECZNIE dodawać witaminę K2-MK7 w ilościach nie mniejszych niż 100 mikrogramów
Przyjmuje się, że bezpieczna dawka dzienna witaminy D to ok. 10 000 IU (Jednostek Międzynarodowych). Czasami ilość witaminy D podawana jest w innych jednostkach, można to wtedy łatwo przeliczyć wiedząc, że: 1000 IU = 25mg lub: 1mg = 40 IU lub też: 1mg = 40 000 IU
Mleko matki zawiera bardzo małe ilości witaminy D. Ok. 10% witaminy D branej przez matkę znajduje się w jej mleku w najlepszej, naturalnej formie
Należy się naświetlać (zgodnie z przedstawionym opisem), ale
nie opalać
Naświetlać należy się możliwie w samo południe, pomiędzy godziną 11:00 i 14:00, tzn. wtedy kiedy dociera do Ziemi najwięcej światła UVB
Po naświetleniu, należy się zabezpieczyć przed dalszym działaniem promieni słonecznych na skórę
Jeśli to możliwe, nie należy myć skóry po jej najświetleniu, ponieważ witamina D wytworzona na skórze potrzebuje ok. 48 godzin do wchłonięcia
Witamina K2
Witamina K2 zabezpiecza przed wieloma chorobami i nie wykazuje własności toksycznych
Najlepsza forma witaminy K2 to K2-MK7
Wystarczająca ilość witaminy K2 to ok. 100 mikrogramów dziennie
W przypadku suplementacji witaminą D, należy zwiększyć dawkę witaminy K2 do 200 lub 300 mikrogramów
Witaminę K2 należy spożywać z posiłkiem zawierającym tłuszcz
Witamina A
Witamina A ma działanie ogólnoustrojowe podobnie jak witamina D i K2
Witamina A spożywana w dawkach zapobiegawczych tj. ok. 2 000 do 10 000 IU razem z witaminami D i K2 nie wykazuje żadnej toksyczności
Nie należy spożywać beta karotenu produkowanego syntetycznie
Witamina E
Witamina E to osiem składników
Najbardziej aktywną grupą są tokotrienole, pozyskiwane z nasion krzewu achiote (arnota właściwa)
Tokotrienole obniżają poziom cholesterolu tak samo jak statyny, ale bez skutków ubocznych
Dr Tan zaleca, żeby tokoferole brać rano, a tokotrienole wieczorem
W konkretnych przypadkach np. nowotwór stosuje się tokotrienole typu Delta
Tokotrienole w ilości 100mg/dziennie do 200mg/dziennie obniżają poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Wyższe dawki nie dawały dodatkowych korzyści
Bezpieczną dawkę tokotrienoli dla człowieka określono na 200 do 1000 mg
Jod
Dlatego, konkretnego podsumowania nie będzie, bo endokrynolog, który ten rozdział przeczytał, wie co ma zrobić.
Tłuszcze
Tłuszcze nasycone tj. zwierzęce nie są przyczyną miażdżycy
Do smażenia nie należy używać tłuszczów roślinnych, za wyjątkiem oleju kokosowego
Oleje roślinne powinny być używane tylko na zimno
Oleje roślinne powinny być tylko i wyłącznie "zimno tłoczone"
Są tylko DWA NIEZBĘDNE kwasy tłuszczowe
Olej z ryb, czy preparaty z ryb typu Omega 3 - NIE ZAWIERAJĄ niezbędnych kwasów tłuszczowych, zawierają tylko ich pochodne
Nie należy zbyt dużo używać olejów roślinnych czy też preparatów typu Omega 3
Korzystnym rozwiązaniem zapobiegawczym, jest spożywanie ZIMNO TŁOCZONYCH, nie przetwarzanych, olejów z lnu, ze względu na zawarte w nich pierwotne kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz olejów takich jak olej ze słonecznika czy krokosza barwierskiego, zawierających pierwotne kwasy tłuszczowe Omega 6.