Re: "Nasze" specyfiki, receptury, przygotowanie itd.
: wtorek 06 paź 2015, 20:34
a jak te drożdże pobierać?
Maksymalna dawka dzienna bez badań siana to 0,5g preparatu / dzień, dla konia o wadze około 500kg. Większe dawkowanie można ustalić na podstawie analizy włosa.
Basia7 pisze:a jak te drożdże pobierać?
KOKTAJL BANANOWY
Składniki:
- 2 surowe jaja (zapewne pomyślałeś/pomyślałaś o salmonelli, ale czy wiesz, że wystarczy dobrze umyć jajka od razu po przyniesieniu do domu, aby cieszyć się ich zawartością bez obaw?)
-1 dojrzały banan
-ksylitol, czyli cukier brzozowy (opcjonalnie wg własnych potrzeb)
KOKTAJL PIETRUSZKOWY
Składniki:
-2 surowe jaja
-1 dojrzały banan
-pęczek pietruszki (jedno z najbogatszych źródeł witaminy C, czy znasz lepszy sposób na zjedzenie całego pęczka pietruszki?)
-ksylitol (opcjonalnie)
KOKTAJL BANANOWO-ARONIOWY
Składniki:
-2 surowe jaja
-banan
-sok aroniowy
-ksylitol (opcjonalnie)
grzegorzadam pisze:Dzisiaj wieczorem popróbuję z bananem, zamelduję
Ten materiał o B12 niestety nieco "trąci myszką". Wiedza o B12 nieco poszła do przodu, dziś wiemy, że są dwie odmiany kobalaminy - cjanokobalamina i metylokobalamina i mają drastycznie różne przyswajanie przy różnych sposobach pobierania.
Dawki też są raczej archaiczne, dziś biorąc pod uwagę wspomniane przyswajanie stosuje się dawki ok. 1000 razy większe.
Działanie witaminy B15
Istnieje wiele witamin, których działanie jest nie do końca znane i należy do nich witamina B15. Znana jest także pod nazwą kwas pangamowy. Została ona odkryta zaledwie 60 lat temu, kiedy to została uzyskana z pestek moreli. Wówczas stwierdzono, że jest obecna niemalże we wszystkich ziarnach. Swoją nazwę przyjęła od tego, że jest piętnastą witaminą z tej grupy.
W Polsce nie jest ona tak znana, dlatego rzadko się ją zaleca.
Jej działanie w organizmie jest jednak niezmiernie ważne, ponieważ bierze udział min, oddychaniu komórkowym. Zatrzymuje tlen w środku. Ma także swój udział w układzie krwionośnym, ponieważ zapobiega twardnieniu ścianek tętnic. Dzięki niej nie jesteśmy tak narażeni na zawał i duszności.
Lekarze polecają ją przy schorzeniach naczyniowo – sercowych oraz w chorobach reumatycznych, a także astmie. Podobnie jak wiele witamin z grupy B pomaga również zapobiegać cholesterolowi. Zostało także potwierdzone, że zapobiega tworzeniu się guzów nowotworowych i jest to jedne z powodów, dla których warto stosować odpowiednią dietę. Sprawia także, że mięśnie szybko się regenerują, dlatego mamy lepszą kondycję. Przyczynia się także do lepszego funkcjonowania wątroby poprzez zwiększoną produkcję żółci, a także do oczyszczania organizmu z toksyn. Ma także funkcje regeneracyjne gdyż polepsza odbudowę mięśni, tkanki łącznej, włosów i różnego rodzaju nabłonków. Zapobiega także poważnemu schorzeniu, jakim jest marskość wątroby.
Witamina B15 powszechnie znana jest jako środek ochronny organizmu, gdyż jej brak osłabia komórki, które stają się niedotlenione, a co za tym idzie zmniejsza szybkość działania układu immunologicznego. W konsekwencji długiego niedoboru może to doprowadzić do martwicy komórek ciała. Nadmiar nie powoduje żadnych skutków ubocznych, dlatego nie ma maksymalnej zalecanej dawki dziennej. Często wraz z występującą witaminą B15 występuje toksyczny dla naszego organizmu cyjanek, dlatego należy uważać na to, co spożywamy. W ten sposób uchronimy się przed niebezpieczeństwem.
Witamina B15 - Kwas pangamowy
Działa podobnie jak witamina E – jako antyoksydant (chroni inne substancje przed oksydacją)
Funkcje witaminy B15:
stymuluje odpowiedź immunologiczną
łagodzi niektóre objawy astmy
witamina B15 nasila nie tylko utlenianie glukozy, ale również lipidów
obniża stężenie cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne
poprawia ukrwienie mięśni oraz innych tkanek
nasila oddychanie w neuronach, przez co pobudza psychicznie
przyśpiesza katabolizm kwasu mlekowego powstającego podczas pracy mięśni
dzięki pobudzaniu procesów oksydacyjnych i tlenowych przemian kwasu mlekowego zapobiega przedwczesnemu męczeniu się mięśni
poprzez zwiększenie ukrwienia mięśni i nasilenia syntezy ATP powoduje zwiększenie wydolności fizycznej
większa też produkcję żółci i detoksykację, czyli odtruwanie organizmu
przyśpiesza wydalanie toksyn azotowych, węglowodorowych, sterydowych i metali ciężkich
nasila działanie sulfonamidów i antybiotyków
kwas pangamowy poprzez glicynę wywiera wpływ przeciwdrgawkowy. Glicyna bowiem hamuje neurony ruchowe rdzenia kręgowego.
witamina B15 usuwa także nadmierne drżenie mięśni spowodowane stresem i podnieceniem nerwowym
przy dłuższym zażywaniu kwasu pangamowego widoczne ogólne wzmocnienie i pobudzenie organizmu pod względem fizycznym i psychicznym
organizm odporny jest na przemęczenie
wyraźnie wzrasta aktywność mięśnia sercowego,
usprawnieniu ulegają procesy myślowe, człowiek staje się bardziej otwarty, śmiały i rozmowny
kwas pangamowy działa ochronnie na miąższ wątroby, zapobiegając stłuszczeniu i marskości
wywiera wpływ przeciwzapalny i lipotropowy
pobudza regenerację tkanki łącznej, mięśniowej, chrzęstnej, nabłonków, włosów i paznokci.
działa też immunostymulująco i pobudza uwalnianie hormonów.
Co wpływa na polepszenie działania: wykazuje synergizm z; koenzymem Q10, karotenem, fitosterolami, kwasem foliowym, witaminami B6, B12, E, F, A, H i sylimaryną.
SKŁADNIKI:
Witamina B12 - METYLOKOBALAMINA - 500 μg
najbardziej aktywna forma witaminy B12,
otrzymywana w naturalnym procesie fermentacji przy użyciu mikroorganizmów
+
sproszkowany owoc granatu - 600 mg
(nośnik i dobry smak proszku)
Suplementy diety ForMeds to pierwsze polskie suplementy w czystej formie proszku,
bez dodatku konserwantów, barwników i słodzików.
Składnikami suplementów są najwyższej jakości surowce pochodzenia naturalnego,
pozyskiwane od renomowanych, europejskich dostawców.
Cały proces produkcji zgodny jest z procedurami systemu HACCP.
Wytwarzanie odbywa się na nowoczesnych liniach produkcyjnych,
gwarantujących najwyższy standard oferowanych produktów.
Wszystkie produkty ForMeds znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Suplementy ForMeds nie zawierają substancji dodatkowych typowych dla kapsułek i tabletek:
- substancji wypełniających (np. skrobia modyfikowana, laktoza, celuloza mikrokrystaliczna),
- substancji przeciwzbrylających (np. dwutlenek krzemu, tlenek magnezu),
- substancji powlekających (np. poliestry kwasu metakrylowego, poliwidon),
- substancji wiążących (np. żelatyna, guma arabska, kazeina),
- substancji poślizgowych (np. stearynian magnezu, dwutlenek krzemu),
- substancji rozsadzających (np. kwasy organiczne, węglany),
- adsorbentów (np. bentonit, glinka biała) - barwników (np. biel tytanowa),
- słodzików (np. cukier, ksylitol, aspartam), aromatów, plastyfikatorów, wosków.
Wyeliminowany został problem połykania tabletek.
Użyte zostały składniki naturalne o bardzo wysokiej przyswajalności.