Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

JELITA - dysbioza

cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 24 maja 2020, 18:51

http://haidut.me/?p=1012
Przywrócenie metabolizmu glukozy może leczyć chorobę Leśniowskiego-Crohna (CD)
21 kwietnia 2020 r. Przez haidut
Jak moi czytelnicy wiedzą, rola metabolizmu w inicjacji i rozwoju raka cieszy się ponownym zainteresowaniem po ponad stuleciu zaniedbania i celowego tłumienia. Jednym z obiecujących leków ukierunkowanych na szlaki metaboliczne jest dichlorooctan (DCA). Głównym mechanizmem działania DCA jest jego zdolność do przywracania utleniania glukozy poprzez hamowanie enzymu PDK, a tym samym aktywację enzymu ograniczającego szybkość metabolizmu glukozy PDH. DCA wykazał doskonałe efekty terapeutyczne w wielu różnych nowotworach, ale zasadniczo nie było zainteresowania ze strony Big Pharma i / lub rządów na całym świecie finansowaniem prób z nim. Przez ponad dekadę University of Toronto (UoT) utrzymywał specjalną (i wysoko ocenianą w Google) stronę internetową dla DCA, która pozyskiwała darowizny od społeczeństwa, które mogłyby finansować badania kliniczne ludzi z DCA na tyle dużym, aby lek mógł zostać oficjalnie zatwierdzony dla leczenie raka. Niestety przemysł farmaceutyczny zagroził zebraniem funduszy na kilka dużych projektów naukowych w UoT, a uniwersytet niedawno zgodził się usunąć tę stronę z oficjalnej strony internetowej, co spowodowało, że lek zasadniczo zniknął z dyskursu publicznego na temat leczenia chorób.

Nowe badanie może przynieść ponowne zainteresowanie DCA w leczeniu CD, rodzaju zapalnej choroby jelit (IBD). Stwierdzono, że dysfunkcja mitochondriów powoduje nawroty CD (i prawdopodobnie inne stany IBD) i że leczenie DCA może zapobiec nawrotowi poprzez poprawę funkcji mitochondriów. Jak zwykle autorzy badania bardzo ostrożnie podchodzą do swoich wypowiedzi i trzeba czytać między wierszami, aby poznać prawdziwe znaczenie badań. Mianowicie, wyniki pokazują, że CD jest chorobą metaboliczną napędzaną zaburzonym metabolizmem glukozy i że przywrócenie metabolizmu glukozy jest wysoce terapeutyczne. DCA nie ma znanego bezpośredniego wpływu na funkcję mitochondriów i w rzeczywistości wiadomo, że jest toksyczny dla mitochondriów, gdy jest stosowany przewlekle i / lub w dużych dawkach, co pozostawia jego działanie wzmacniające na metabolizm glukozy jako jedyne wytłumaczenie. Co ciekawe, ostatnio wykazano, że przywrócenie metabolizmu glukozy ma działanie terapeutyczne w innych „autoimmunologicznych” stanach, takich jak stwardnienie rozsiane (MS), a nawet śmiertelne choroby neuronów ruchowych, takie jak ALS. W tym momencie dowody na to, że większość chorób przewlekłych ma podłoże metaboliczne, jest tak obszerna, że ​​nie zdziwiłbym się, gdyby opinia publiczna zaczęła brać sprawy we własne ręce i „samodzielnie leczyć się” w domu zamiast iść do „specjalisty” lekarz, który nie tylko nie chce słyszeć o przyczynach metabolicznych, ale nie może legalnie przepisać terapii metabolicznych, nawet jeśli wierzył w takie przyczyny.

https://gut.bmj.com/content/early/2020/ ... 019-319514

https://www.eurekalert.org/pub_releases ... 041520.php

„… Zarówno w przypadku pacjentów ludzkich, jak i mysich, zmiany w Paneth i komórkach macierzystych pokrywały się ze zmniejszoną funkcjonalnością mitochondriów. Wiedząc, że obniżone oddychanie mitochondrialne prowadzi do zmian w niszy komórek macierzystych, naukowcy zastosowali dichlorooctan (DCA), substancję stosowaną w leczeniu raka, prowadzącą do zwiększenia oddychania mitochondrialnego. Zmiana metabolizmu komórkowego indukowana przez DCA była w stanie przywrócić funkcjonalność jelitowych komórek macierzystych myszy cierpiących na zapalenie, jak wykazano w organoidach jelitowych, strukturach podobnych do organów hodowanych ex vivo. „Odkrycia te wskazują na nowe podejście terapeutyczne do przedłużania wolnych od stanu zapalnego faz remisji choroby Crohna”, powiedziała Eva Rath, naukowiec z TUM School of Life Sciences Weihenstephan i współautorka badania. Celem dalszych badań jest bardziej szczegółowe zbadanie wpływu DCA na modele zwierzęce i pacjentów. Tak zwana interwencja metaboliczna - wprowadzająca ukierunkowane zmiany w metabolizmie komórek - może zapobiec funkcjonalnej utracie komórek macierzystych i komórek Paneth, które utrzymują barierę jelitową. Może to prowadzić do zapobiegania późniejszym stanom zapalnym. ”
0 x



cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 14 cze 2020, 20:39

Suplementacja lipazy, lipaza w pozywieniu

https://draxe.com/nutrition/lipase/
"Czy coś zmniejsza poziom lipazy? Tak, badania sugerują, że woda fluorowana może być odpowiedzialna za zmniejszenie aktywności zarówno lipazy trzustki, jak i proteazy. (2) Badanie, chociaż przeprowadzone na świniach, ma szeroko zakrojone implikacje w odniesieniu do zwiększonych wolnych rodników i utraty produkcji mitochondriów.

Jest to dobry powód, aby myśleć o jakości wody, którą spożywasz każdego dnia, ponieważ na pewno nie chcesz, aby twoje spożycie wody zmniejszało aktywność bardzo potrzebnych enzymów trawiennych.

Korzyści zdrowotne

Lipaza jest absolutnie kluczem do prawidłowego trawienia tłuszczu, co wpływa na tak wiele funkcji organizmu, jak również warunki zdrowotne. Większość ludzi nie potrzebuje dodatkowej lipazy. (3) Jednakże, jeśli masz którykolwiek z następujących warunków zdrowotnych. wtedy posiadanie więcej tego enzymu może być pomocne.

1. Pomoc dla IBS
Suplementy zawierające lipazę i inne enzymy trzustkowe mogą pomóc zmniejszyć wzdęcia, gazu i pełni po posiłku, zwłaszcza jeden o wysokiej zawartości tłuszczu. Objawy te są często związane z zaburzeniami trawienia, takimi jak zespół jelita drażliwego (IBS). Badania wykazały również, że niektórzy pacjenci z zespołem jelita drażliwego mogą mieć niewydolność trzustki pozakrypcyjnej, czyli niezdolność do prawidłowego trawienia pokarmu z powodu braku enzymów trawiennych wytwarzanych przez trzusznicę.

A 2010 Badania spojrzał na częstość występowania egzorcologicznej niewydolności trzustki u pacjentów z IBS dominującą biegunkę i stwierdzono, że niewydolność została wykryta w co najmniej 6.1 procent pacjentów badanych. Badania wskazują na leczenie enzymów trzustkowych jako sposób na zmniejszenie nieprzyjemnych objawów, takich jak biegunka i ból brzucha dla osób cierpiących na IBS, które mają podstawową niewydolność trzustki. (4)

2. Mukowiscydoza
Mukowiscydoza (CF) jest chorobą dziedziczną, która zakłóca normalne funkcje komórek nabłonkowych, komórek, które linii przejścia wielu z naszych najważniejszych narządów - w tym płuc i układu oddechowego, wątroby, nerek, skóry i układu rozrodczego.

Ludzie z mukowiscydozą produkują nienormalnie grube, lepki śluz i często mają niedobory żywieniowe, ponieważ śluz blokuje enzymy trzustki przed dostaniem się do jelit. Biorąc enzymy trzustki, w tym lipazy może pomóc organizmowi osoby cierpiącej na mukowiscydozę lepiej wchłonąć bardzo potrzebne odżywianie i energię z żywności. (5)

3. Celiakia
Celiakia jest rodzajem choroby autoimmunologicznej charakteryzującej się reakcją zapalną na gluten, który uszkadza tkankę w jelicie cienkim. Jelita cienkiego jest w kształcie rurki narządu między żołądkiem a jelita grubego, gdzie wysoki procent składników odżywczych są zwykle wchłaniane - jednak u osób z celiakią, proces ten przestaje działać dobrze. Objawy celiakii mogą obejmować ból brzucha, wzdęcia, utrata masy ciała i zmęczenie.

Przede wszystkim ważne jest, aby przestrzegać całkowicie bezglutenowej diety, unikając wszystkich produktów zawierających pszenicę, jęczmień lub żyt. W dodatku, enzymy trzustki, w tym lipazy okazały się pomóc w leczeniu celiakii. W podwójnie ślepej próby randomizowanych badań dzieci z celiakią, dzieci, które otrzymały leczenie enzymów trzustkowych (w tym lipazy), miał niewielki przyrost masy ciała w porównaniu do tych, którzy otrzymywali placebo. Przyrost masy ciała stało się w pierwszym miesiącu, i badania stwierdza, że enzymy trzustki wydają się być szczególnie pomocne w ciągu pierwszych 30 dni po rozpoznaniu. (6)

To odkrycie jest pomocne i znaczące, ponieważ dzieci i dorośli z celiakią często doświadczają biegunki, utrata masy ciała, ból brzucha i wzdęcia, zmęczenie, lub bolesne wysypki skórne. W zasadzie, o połowę wszystkich osób z rozpoznaniem celiakii doświadczenie utraty wagi. (7)
4. Brak awarii pęcherzyka żółciowego i pęcherzyka żółciowego
Pęcherzyk żółciowy jest trochę gruszka w kształcie woreczek schowany za płatami wątroby. Jego głównym zadaniem jest przechowywanie się bogate w cholesterol żółć, która jest wydzielana przez wątrobę i tej żółci wraz z lipazy pomaga organizmowi trawić tłustych. Jeśli masz problemy z pęcherzykiem żółciowym lub nie masz pęcherzyka żółciowego w ogóle, następnie dodatek zawierający lipazę może być bardzo pomocne.

Lipaza jest absolutnie kluczem do prawidłowego trawienia tłuszczu i wchłaniania. (7) Jeśli miałeś pęcherzyka żółciowego usunięte już wtedy może się okazać, że masz problemy z trawieniem niektórych pokarmów, zwłaszcza tłustych. Enzymy lipazy mogą być również doskonałym naturalnym lekarstwem na pęcherzyk żółciowy, ponieważ pomaga poprawić trawienie tłuszczu i stosowanie żółci.

Można by pomyśleć, że dobrze jest nie spożywać lub prawidłowo trawić tłuszcze, ale bez wysokiej jakości zdrowych tłuszczów w diecie, jak omega-3, twoje samopoczucie będzie cierpieć, ponieważ te tłuszcze są niezbędne dla dobrego zdrowia. Lipaza wraz z żółcią jest to, co zapewnia te zdrowe tłuszcze się prawidłowo stosowane, gdy masz awarii pęcherzyka żółciowego, lub nie pęcherzyka żółciowego w ogóle!

5. Zdrowy poziom cholesterolu i układu sercowo-naczyniowego
Ponieważ lipaza pomaga organizmowi trawić tłuszcze, niedobór może prowadzić do wyższego, niezdrowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów, co z kolei może bezpośrednio przyczyniać się do problemów sercowo-naczyniowych. Ludzie, którzy są niedobór lipazy mają tendencję do wysokiego poziomu cholesterolu i tłuszczu we krwi. (8)

Gdy poziom trójglicerydów w pobliżu 1,000 mg/dl, osoby mogą rozwijać zapalenie trzustki (poważne zapalenie trzustki) oprócz choroby serca. Wysoki poziom trójglicerydów są również związane z otyłością, typu 2 cukrzyca i zespół metaboliczny. (9)

6. Zwiększenie wchłaniania składników odżywczych
Posiadanie wystarczającego poziomu lipazy pomaga organizmowi prawidłowo wchłaniać witaminy i minerały z żywności, którą jesz. Więc to nie tylko ważne, aby jeść prawo żywności, to również niezwykle ważne, aby mieć właściwą równowagę enzymów do przetwarzania tych zdrowej żywności! Enzym trzustki terapii zastępczej jest obecnie podstawą leczenia złego wchłaniania składników odżywczych. (10)

7. Utrata masy ciała
Badania wykazały, że lipaza może być bezpłatne do utraty wagi, ponieważ rozkłada tłuszczu, który jest w organizmie. Kilka lat temu naukowcy byli w stanie manipulować lipazą i potroić jej moc, przerzucając molekularny "przełącznik", który włącza i wyłącza enzym. Udało im się zrobić enzymy lipazy pracować trzy razy ciężej, zwiększenie trawienia tłuszczu z 15 procent do 45 procent czasu. (11)

To naukowe odkrycie opublikowane w Journal of the American Chemical Society może naprawdę pomóc ludziom zmagającym się z otyłością i poważnymi powiązanymi problemami zdrowotnymi, takimi jak problemy z sercem i cukrzyca. Dodatkowo, wiedząc o i jest w stanie manipulować tym enzymatycznym "wyłącznik zapłonu" wydaje się, że będzie działać dla wszystkich enzymów. Jeśli naukowcy są w stanie dowiedzieć się, jak włączyć i wyłączyć enzymy, to potencjalnie może być sposób, aby pomóc lub nawet leczyć wszelkiego rodzaju warunki zdrowotne obejmujące aktywność enzymatyczną. (12)

Testowania

Aby dowiedzieć się, poziom lipazy, trzeba będzie mieć badanie krwi. Upewnij się, że szybko przez osiem godzin przed badaniem. Twój świadczeniodawca może również poprosić o zaprzestanie przyjmowania leków, które mogą mieć wpływ na test, w tym leki przeciwbólowe, takie jak kodeina, morfina i indometacyna, tabletki antykoncepcyjne, leki moczopędne tiazydowe, leki cholinergiczne i inne.

Podobnie jak w przypadku testów amylazy, często przeprowadza się badanie lipazy w celu sprawdzenia chorób trzustki, najczęściej ostrego zapalenia trzustki. Badania lipazy mogą pomóc zdiagnozować problemy trzustki, ponieważ pojawia się we krwi, gdy trzustka jest uszkodzona. Ten test może być również wykonane dla rodzinnych lipoprotein niedobór lipazy.

"Normalne" poziomy mogą się różnić w zależności od laboratoriów. Jednak normalne wyniki są zwykle od 0 do 160 jednostek na litr. Wyniki badań są zwykle dostępne w ciągu 12 godzin.

Jeśli okaże się, że masz podwyższony poziom lipazy, może to być spowodowane (13):

Niedrożność jelit
Rak trzustki
Celiakia
Wrzód dwunastnicy
Zakażenie lub obrzęk trzustki
W ostrym zapaleniu trzustki poziom lipazy jest często bardzo wysoki, często 5 do 10 razy wyższy niż górna granica normy. Stężenie lipazy zwykle wzrasta w ciągu 4 do 8 godzin ostrego ataku trzustki i pozostają podwyższone przez okres do 7 do 14 dni. (14)

Ciekawostki

Lipazy są drugą najczęściej badanej grupy enzymów i są najprostsze do zrozumienia. (15)
Większość trawienia lipidów u dorosłych występuje w górnej pętli jelita cienkiego i jest osiągana przez lipazę trzustkową, która jest lipazą wydzielaną przez trzułtnicę.
Z wiekiem nasze ciała produkują mniej proteazy, lipazy i amylazy, co oznacza, że trawienie białka, tłuszczów i węglowodanów może być upośledzone w miarę starzenia się.
Test lipazy jest dokładniejszy niż test amylazy do diagnozowania zapalenia trzustki.
Możesz mieć wysoki poziom lipazy, nawet jeśli nie masz żadnych problemów z trzuszcą.
Żywność i suplementy

Badania wykazały, że istnieją pokarmy, które zawierają lipazę, w tym awokado, orzechy włoskie, orzeszki piniowe, kokosy, fasola szparagowa, soczewica, ciecierzyca, fasola mung, owies i bakłażan. (16) Jeśli chodzi o surowe orzechy, nasiona i fasolę, najlepiej moczyć je i kiełkować przed spożyciem, ponieważ naturalnie zawierają inhibitory enzymów, które mogą blokować funkcjonowanie enzymów.

Lipase suplementy są dostępne w najbliższym sklepie zdrowia lub online. Polecam mieszankę enzymów o pełnym spektrum działania. Mogą one pochodzić ze źródeł zwierzęcych lub roślinnych. Lipaza jest często powszechnie dostępne w formie dodatku wraz z innymi enzymami, takimi jak proteaza i amylazy. Wegańskie suplementy enzymatyczny są również łatwo dostępne. W większości przypadków, lipaza w tych produktach pochodzą z Aspergillus niger. Jest to na bazie grzybów, fermentowane produktu, a nie wół lub żółć wieprzowa, który jest zwykle ekstrakt używany do lipazy suplementy.

Dozowanie może się różnić w zależności od wybranego dodatku. Porozmawiać z lekarzem o odpowiedniej dawce dla konkretnego problemu zdrowotnego. Standardowa dawka lipazy dla dorosłych jest 6,000 LU (Lipase Activity Units) lub 1–2 kapsułki trzy razy dziennie 30 minut przed posiłkami na pusty żołądek. (17)


W przypadku problemów z trawieniem spowodowanych zaburzeniem trzustki (niewydolności trzustki), która jest związana z mukowiscydozą, typowa dawka dla osoby dorosłej wynosi 4500 jednostek na kilogram lipazy dziennie. Najlepiej zacząć od małej dawki i stopniowo zwiększać, aż do korzyści, ale nie należy przyjmować więcej niż zalecana dawka bez konieczności sprawdzania ze strony lekarza. (18)

Nie należy podawać enzymów dzieciom w wieku poniżej 12 lat, chyba że pod nadzorem lekarza.

Skutki uboczne i interakcje leków

Lipaza jest bezpiecznym suplementem dla większości ludzi. Drobne działania niepożądane mogą obejmować nudności, skurcze i biegunka. Jeśli jesteś w ciąży lub karmiących piersią, porozmawiać z lekarzem przed podjęciem jakichkolwiek suplementów enzymatycznych. Jeśli masz mukowiscydozę, wysokie dawki lipazy może niektóre z objawów gorzej.

Jeśli pacjent przyjmuje obecnie orlistat lub enzymy trawienne, nie powinien używać lipazy bez uprzedniej rozmowy z lekarzem. Orlistat (Xenical lub Alli) jest lekiem stosowanym w leczeniu otyłości, który blokuje zdolność lipazy do rozkładania tłuszczów, więc przyjmowanie orlistatu zakłóca aktywność suplementów lipazy.

Jeśli pacjent przyjmuje inne enzymy trawienne, takie jak papaina, pepsyna, betaina HCL i kwas solny, mogą zniszczyć enzymy lipazowe. Aby temu zapobiec, można poszukać produktów enzymów lipazy powlekanych do jelit, które są chronione przed zniszczeniem przez kwas żołądkowy.

Jak zawsze, porozmawiać z lekarzem przed podjęciem jakichkolwiek suplementów enzymatycznych, jeśli masz żadnych bieżących problemów zdrowotnych lub przyjmujesz inne leki lub suplementy.


Ostatnie myśli

Lipaza nie tylko pomaga organizmowi prawidłowo rozbić zarówno zdrowe i niezdrowe tłuszcze, ale także pomaga organizmowi wchłonąć istotne składniki odżywcze z żywności, które jesz.
Można jeść wszystkie zdrowe jedzonko na świecie, ale o odpowiedni poziom ważnych enzymów, takich jak lipaza zapewni te inteligentne wybory ostatecznie korzyści dla zdrowia.
Nie chcesz mieć zbyt mało lipase, ale także nie chcesz mieć zbyt wiele. Jeśli masz wrażenie, że twoje poziomy nie są tam, gdzie powinny być, proste badanie krwi może dać odpowiedź.
Lipaza wykazano, aby być pomocne dla tak wielu wspólnych, jak również poważne problemy zdrowotne, w tym, ale nie ograniczając się do niestrawności, mukowiscydoza, celiakia i zespół jelita drażliwego.
Może również wnieść znaczący pozytywny wkład w zdrowie pęcherzyka żółciowego i serca
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 18714
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 885
Podziękował: 32883 razy
Otrzymał podziękowanie: 23612 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: janusz » niedziela 27 wrz 2020, 18:42

JELITO - INTELIGENTNY ORGAN - Beata Miłkowska na Powitaniu Nowego Świata
Premiera rozpoczęła się 9 godzin temu

https://www.youtube.com/watch?v=gijSBkgpxZ8

niezaleznatelewizja
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 18714
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 885
Podziękował: 32883 razy
Otrzymał podziękowanie: 23612 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: janusz » piątek 16 paź 2020, 15:39

Nakarm swój mikrobiom... czyli co jeść z czego unikać by mieć zdrowe jelita?
23 maj 2017

https://www.youtube.com/watch?v=2XXVvMM2FhY

Move Your Genes

Wykład prof Ewy Stachowskiej na Konferencji z okazji Światowego Dnia Zdrowia Przewodu Pokarmowego (World Digestive Health Day 2017) oraz Międzynarodowego Dnia Celiakii; Szczecin 13 maj 2017
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 18714
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 885
Podziękował: 32883 razy
Otrzymał podziękowanie: 23612 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: janusz » niedziela 01 lis 2020, 17:20

Jadłem ten posiłek codziennie teraz mam zdrowe jelita i poprawiłem samopoczucie psychofizyczne Anali
20 paź 2020

https://www.youtube.com/watch?v=2rTVkQuyUhU

Motywator Dietetyczny
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 18714
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 885
Podziękował: 32883 razy
Otrzymał podziękowanie: 23612 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: janusz » środa 09 gru 2020, 22:24

Tyjemy z powodu bakterii!
30 lis 2020

https://www.youtube.com/watch?v=yLeYhDS-hj4

Nauka. To Lubię

Myślenie i trawienie to dwie czynności, w których zaangażowana jest największa liczba komórek nerwowych. Bakterie ściśle współpracują z jelitowym układem nerwowym, drugim - po mózgu - największym skupiskiem neuronów w naszym organizmie.
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13105
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 106
x 696
Podziękował: 29964 razy
Otrzymał podziękowanie: 19672 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 28 kwie 2021, 23:27

Ramzes3 pisze:
środa 28 kwie 2021, 22:31
Kiedyś wstawiałem już na forum zestaw ziół na problemy z jelitami i zresztą nie tylko.

Zestaw ten działa również w przypadku "cuchnących gazów".

Na początku proponowałbym zioła te zaparzyć w 1/2 litra wody:

Postautor: Ramzes3 » 15 lutego 2016, 22:10

Wiele lat wstecz przeszedłem silne zatrucie pokarmowe.

Praktycznie rzecz ujmując nie miałem ani jednego zdrowego i nie bolącego organu w obrębie jamy brzusznej.

Lekarstwa przepisane mi wtedy przez lekarza po upływie półtora tygodnia nie przyniosły nawet minimalnej ulgi.

Postanowiłem wtedy przeprowadzić kurację ziołami,
sporządziłem własny zestaw w skład którego weszły zioła dostępne w sklepie zielarskim:

1. Hyzop
2. kwiat nagietka
3. rozmaryn
4. kwiat rumianku
5. drapacz lekarski
6. dziurawiec
7. korzeń arcydzięgła
8. ziele nawłoci
9. korzeń podróżnika
10. kłącze perzu


Napar sporządziłem w ten sposób, że po jednej łyżeczce od herbaty każdego zioła
wsypałem do jednej szklanki a następnie zalałem wrzątkiem.

Wypijałem jedną szklankę rano i jedną wieczorem.

Po dwóch dniach skończyły się wszystkie dolegliwości :D

Zestaw ten działa nie tylko na organy ale również na wszystkie merydiany w jamie brzusznej.

Udostępniłem go kilku osobom na różne dolegliwości w obrębie jamy brzusznej
i w zasadzie nie spotkałem się z przypadkiem żeby nie pomogły.
od dawna stosuję już ze wszystkimi ziołami - roślinami naparowymi sposób ''podwójny'':
najpierw zaparzam, zlewam, popijam.

potem dodaję znowu wrzątku i kilka-kilkanaście minut dodatkowo
gotuję na wolnym ogniu w emaliowanym kubolu, posiadam taki litrowy.

jak jest tam krzem - to wylezie. :D
wypijam później.
Wiele lat wstecz przeszedłem silne zatrucie pokarmowe.
nalewka spirytusowa z jodem- jodyna też w takich przypadkach
wielce pomocną być może :D
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 03 maja 2021, 22:40

Cały układ krwinkowy (także biało) zależy od metylacji w tym w.B12., a także krzem, cynk, wit.A, D3,K2 selen glutation i in.
https://www.drlwilson.com/Articles/PEYE ... ATCHES.htm
KEPKI PEYERA I RÓWNOWAŻENIE ODŻYWCZE
dr Lawrence Wilson
© Luty 2013, L.D. Wilson Consultants, Inc.
Definicja. Poniższa definicja została zaczerpnięta z internetowej Encyklopedii Brittanica:

Kępki Peyera to zbiór guzków komórek limfatycznych, które gromadzą się, tworząc wiązki lub łatki i występują zwykle tylko w najniższej części (jelicie krętym) jelita cienkiego. Zostały nazwane na cześć XVII-wiecznego szwajcarskiego anatomisty Hansa Conrada Peyera.
Kepki Peyera są okrągłe lub owalne i znajdują się w błonie śluzowej jelita. Można je zobaczyć gołym okiem jako wydłużone zgrubienia, a ich powierzchnia jest wolna od wypustek (kosmków) i wgłębień (gruczoły Lieberkühna), które charakteryzują ścianę jelita. Zwykle na każdą osobę przypada od 30 do 40 kępek.

U młodych dorosłych może być ich więcej, a wraz z wiekiem stają się mniej widoczne. Są to kanały drenażu limfatycznego. Odgrywają rolę w odpowiedzi immunologicznej i zawierają komórki B i T podobne do tych występujących w obwodowych węzłach chłonnych.
W przypadku duru brzusznego plamy te mogą stać się miejscami zapalenia, w którym to przypadku mogą przekształcić się w owrzodzenia, krwotoki lub perforacje.

CZYNNIKI, KTÓRE SĄ POMOCNE I SZKODLIWE DLA K. PEYERA

Pomocne potrawy wydają się być gotowanymi warzywami w dużych ilościach. Pomocne zabiegi obejmują lewatywę z kawy, terapię czerwoną lampą cieplną lub korzystanie z sauny z lampą grzewczą. Pomocny jest również odpoczynek, wystarczająca ilość wody źródlanej, odpowiednie suplementy diety, oddychanie brzuchem i trochę ruchu.
Ponadto, zgodnie z książką The Oil That Heals autorstwa Williama McGary'ego, MD, Edgar Cayce stwierdził, że okłady z oleju rycynowego są pomocne w przypadku k.Peyera.
Szczególnie szkodliwe są wszelkiego rodzaju cukry, w tym owoce. Spożywanie alkoholu i rozgrzanych olejów roślinnych jest również szkodliwe dla k. Peyera.
Emocja złości jest również szkodliwa. Dość szkodliwe jest również napromienianie przewodu pokarmowego. Dzieje się tak w przypadku prześwietlenia dolnego odcinka przewodu pokarmowego, pyelogramów dożylnych (IVP) i może wystąpić w przypadku innych zdjęć rentgenowskich i tomografii komputerowej jamy brzusznej, jajników, okrężnicy, wątroby, żołądka i śledziony.

STANY SKÓRY DOTYCZĄCE TWARZY I SZYI ORAZ OBCIĄŻENIA DŁONI

Schorzenia, które często są związane z problemami z k. Peyera, obejmują wszystkie te związane ze skórą twarzy i szyi, a czasem także z rękami. Nie wiem, dlaczego tak jest. Obejmuje stany takie jak trądzik, ostuda, trądzik różowaty, egzema i zapalenie skóry twarzy, liszajec, pajączki i wybroczyny.
Wszystkie te stany mają charakter wydzielniczy, co oznacza, że ​​są to rodzaje eliminacji toksyn, które często występują, gdy k. Peyera nie wykonują swojej pracy prawidłowo. Ciało kompensuje, usuwając więcej toksyn przez skórę twarzy. Ponieważ k. Peyera są wzmacniane programem równoważenia składników odżywczych, warunki te często mijają. Pod tym względem plastry Peyera są bezpośrednio związane z piękną skórą, w szczególności na twarzy i szyi.

Powolne gojenie. Ważną informacją jest to, że gojenie się k. Peyera zwykle zajmuje trochę czasu i nie jest pierwszą rzeczą, która pojawia się podczas programu równoważenia żywieniowego. Z tego powodu ustąpienie niektórych chorób skóry, takich jak trądzik różowaty, może zająć trochę czasu.
Inne choroby skóry, takie jak trądzik, egzema i inne, są zwykle łatwiejsze do rozwiązania, ale niektóre choroby skóry, które są bezpośrednio związane z łatami Peyera, mogą goić się znacznie dłużej. Należy to zrozumieć i nie zniechęcać się, jeśli stan skóry, zwłaszcza twarzy i szyi, ustąpi po kilku latach.


RÓWNOWAŻENIE ODŻYWCZE PRZYWRACA K. PEYERA

Zwykle wraz z wiekiem k. Peyera zanikają, co oznacza, że ​​stają się coraz mniej liczne i mniejsze. Nie działają również dobrze, co w wielu przypadkach powoduje proliferację infekcji w jelicie cienkim. Jest to oznaka starzenia, o której doskonale zdają sobie sprawę patolodzy i inne osoby zajmujące się szczegółowym badaniem ludzkiego ciała.
Wszystko to zmienia równowaga żywieniowa. Powoli, k. Peyera, które są bardzo ważnymi strukturami limfatycznymi, są przywracane do swoich normalnych rozmiarów, a następnie faktycznie przerastają lub powiększają się i liczebnie. Jest to na przykład sposób dla chirurga, aby dowiedzieć się, czy dana osoba stosowała program równowagi żywieniowej w porównaniu ze wszystkimi innymi programami żywieniowymi lub leczniczymi, o których jestem świadomy.


Po rozpoczęciu programu równowagi żywieniowej przez daną osobę nie tylko następuje odbudowa k. Peyera i przerost, ale to samo dzieje się z grasicą. Jest to kolejny narząd limfatyczny lub zestaw tkanek limfatycznych, które normalnie zanikają wraz z wiekiem.
Proces odbudowy tkanki limfatycznej w całym organizmie jest oznaką rozwoju, który jest bezpośredni
wynik programu równowagi żywieniowej.
To jest najważniejszy punkt tego artykułu. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, przeczytaj artykuł Rozwój i etapy rozwoju na tej stronie.

DLACZEGO PROGRAM RÓWNOWAŻENIA ŻYWIENIOWEGO PRZYWRACA ŁATKI PEYERA W PORÓWNANIU Z INNYMI PROGRAMAMI UZDRAWIANIA

Wydaje się, że jest to spowodowane kombinacją czynników, w tym:

1. Dieta składa się głównie z gotowanych, a nie surowych warzyw. Zapewnia to wiele fitoskładników, których wymagają kępki.
2. Ukierunkowane suplementy oparte na typie metabolicznym i innych czynnikach, które są specjalnie stosowane nie w celu zwalczania objawów, ale w celu zrównoważenia proporcji minerałów w tkance włosa.
3. Sprawienie, by ciało stało się bardziej yang.
4. Odtruwanie całego organizmu.
5. Przenoszenie energii w dół przez ciało.
6. Równoważenie i wzmacnianie autonomicznego lub wegetatywnego układu nerwowego.

K. PEYERA TEŻ W CELU WYKLUCZENIA

K. Peyera nie tylko chronią jelita przed infekcją, ale są również narządami wydalającymi. Jest to główna funkcja K. Peyera.


Układ limfatyczny.
Ma to związek z ich rolą jako centralnej części ludzkiego układu limfatycznego. Wszystkie siedem głównych ośrodków energetycznych lub sektorów ciała ma tkankę limfatyczną, która ma kluczowe znaczenie dla eliminacji. Z grubsza, oto rozkład tej tkanki:

1 środek. Węzły chłonne pachwiny
2. środek. Jajniki, jądra i węzły chłonne pachwiny.
Trzecie centrum. Łatki Peyera.
Czwarte centrum. Węzły chłonne pod pachami i „gruczoł” grasicy (w rzeczywistości jest to głównie tkanka limfatyczna, podobnie jak niektóre inne gruczoły.
Piąte centrum. Węzły chłonne szyi.
6-ty środek. Migdałki i migdałki.
7-ty środek. Limfatyka głowy.

Niezwykle ważne jest, aby docenić fakt, że k. Peyera biorą udział w eliminacji lub detoksykacji. Aby zregenerować organizm, należy wyeliminować z organizmu wszystkie toksyczne metale i setki toksycznych chemikaliów. To długi i złożony proces. Nie ma na to żadnych skrótów, takich jak chelatacja lub inny prosty sposób. Z mojej perspektywy chelatacja jest niebezpieczna i omawiam to w innym artykule pod tym tytułem (Chelation Therapy).

W związku z tym k. Peyera odgrywają szczególną rolę w detoksykacji lub eliminacji odpadów. W rzeczywistości odgrywają ważną rolę w eliminacyjnej roli jelita cienkiego.
W przeciwieństwie do wszystkich innych tkanek limfatycznych, k. Peyera, ze względu na swoje umiejscowienie, są w stanie kierować toksyny z powrotem do krwiobiegu przez kanały limfatyczne lub toksyny mogą być przenoszone bezpośrednio do jelita cienkiego w celu usunięcia z kałem. Jest to dość wyjątkowe i ważne w przypadku niektórych rodzajów eliminacji toksyn.

ROLA ELIMINACYJNA JELITA MAŁEGO

Jelito cienkie jest głównym organem detoksykacji. To nie jest tylko organ, który absorbuje składniki odżywcze, czego uczy się w szkole. Oto sposoby, w jakie jelito cienkie uczestniczy w procesie eliminacji odpadów z organizmu:

1. Żółć jest wydalana przez jelito cienkie. Żółć jest w pewnym stopniu produktem ubocznym wątroby i trzustki, chociaż zawiera również pewne enzymy i inne składniki odżywcze, których potrzebuje organizm. Dlatego jego część jest ponownie wchłaniana.
2. Normalny szybki obrót komórek błony śluzowej jelita cienkiego. Można ich użyć do wyeliminowania niektórych toksyn. Podczas programu równowagi żywieniowej organizm może w rzeczywistości „pozbywać się” całego, choć bardzo toksycznego odcinka jelita cienkiego. To objawia się podczas wypróżniania w postaci dłuższych, skręconych sznurków lub kawałków tkanki. Niektórzy ludzie czasami mylą je z tasiemcami.
3. Wydalanie przez k. Peyera, jak w skrócie wyjaśniono powyżej.
4. Biegunka, która jest bardziej ekstremalną i szybszą metodą usuwania toksyn z żołądka, wątroby lub innych miejsc.
5. Rozwój polipów, cyst, guzów i sporadycznie „drenujących infekcji”. Podczas gdy niektóre z nich są po prostu patologiczne, inne są metodą, dzięki której organizm odgradza toksyczny materiał, a następnie go eliminuje. To ostatnie zdarza się czasami podczas programów równoważenia żywieniowego. Objawy mogą obejmować pewien ból, niewielkie krwawienie do jelit oraz rozwój torbieli i guzów, które czasami wymagają chirurgicznego usunięcia, chociaż większość z nich ustępuje samoistnie po pewnym czasie.

K. PEYERA ZWIĄZANE Z TWOIM „JELITEM”

K. Peyera zlokalizowane są głównie w pobliżu pępka lub pępka w podbrzuszu. Choć może to zabrzmieć dziwnie, mogą mieć coś wspólnego z tym, co ludzie nazywają „przeczuciami”, które zwykle znajdują się w tej okolicy. Obszar może się zaostrzyć, gdy coś jest nie tak, nawet jeśli twój mózg mówi, że jest w porządku.

WNIOSEK

K. Peyera nie są po prostu częścią układu odpornościowego organizmu, jak się obecnie uczy. Są również częścią złożonych systemów eliminacji lub detoksykacji organizmu.
W programie równoważenia żywieniowego, k. Peyera są przywracane, a nawet mogą przeradzać się w ramach tego, co nazywam „rozwojem umysłowym lub duchowym” istoty ludzkiej.


Bibliografia
1. McGary, W. A., The Oil That Heals, A Doctor’s Successes With Castor Oil Treatments, A.R.E. Prasa, 1993.
0 x



cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 07 maja 2021, 21:23

Treonina-gładka i nawodniona skóra,kolagen,elastyna, zdrowe jelita i wątroba
viewtopic.php?f=16&t=2543&p=130421#p130420
0 x



cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 13 paź 2022, 21:01

https://drcubala.com/xifaxan-fakty-ktore-musisz-znac/
cyt.
" Xifaxan swoim działaniem dodatkowo poprawia „szczelność” jelit, zmniejsza stany zapalne i ułatwia detoksykację.
Jak działa Rifaksymina?
Xifaxan to antybiotyk, a jego główną funkcją jest działanie antybakteryjne. Ważna informacja - Xifaxan nie jest wchłaniany w jelicie! To wyjątkowa zaleta. Jest to jeden z powodów, przez który Xifaxan jest tak skuteczny i często wykorzystywany w leczeniu problemów gastrycznych. Dodatkowo lek ten ma jeszcze inne korzystne oddziaływanie na organizm: detoksykacyjne, uszczelniające jelito i zmniejszające stan zapalny. Zostały one opisane poniżej.
Detoksykacyjne działanie Xifaksanu polega na pomocy w usuwaniu toksyn z organizmu. Cały proces można opisać następująco: cząstka rozpuszczalna w tłuszczach dostaje się do komórki, gdzie łączy się z receptorem o nazwie pregnan X (PXR), następnie to połączenie wywołuje 3 fazy odtruwania. "
więcej w linku
0 x



cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 03 lis 2022, 21:59

http://metabolika.pl/akkermansia-mucini ... asy-ciala/
" Akkermansia muciniphila – nowy sposób na redukcję masy ciała?
BY DOMINIKA MACIEJEWSKA-MARKIEWICZ · 24 WRZEŚNIA 2021"

https://dietetycy.org.pl/akkermansia-muciniphila/
" Akkermansia muciniphila. Mikrobiom na straży sylwetki i zdrowia
AUTOR ELIZA OWCZAREK
26 WRZEŚNIA, 2022"

https://www.sciencedirect.com/science/a ... 2221003802
" Berberyna, potencjalny prebiotyk pośrednio promujący wzrost Akkermansia poprzez stymulację wydzielania mucyny jelitowej
ChaoranDongb1JiaqiYua1YananYanga1FangZhangaWenquanSucQinhuaFancChongmingWuaShengxianWuc
https://doi.org/10.1016/j.biopha.2021.111595Get prawa i treść
Na licencji Creative CommonsOtwarty dostęp
Highlights
-
Berberyna jest silnym prebiotykiem dla Akkermansia.

-
Berberyna promuje wzrost Akkermansia poprzez stymulację wydzielania mucyny w jelicie gospodarza.

-
Badania te dają nowy wgląd w modulację funkcjonalnych mikrobów jelitowych.



Abstrakt
Wstęp
Akkermansia spp. odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia gospodarza. Coraz więcej dowodów wskazuje na to, że berberyna (BBR) może wywierać swoje działanie farmakologiczne poprzez, przynajmniej częściową, promocję Akkermansia spp. Jednakże sposób, w jaki BBR stymuluje Akkermansia pozostaje w dużej mierze nieznany.

Cel
W niniejszej pracy badaliśmy mechanizm leżący u podstaw promującego Akkermansia efektu BBR.

Materiały i metody
Wpływ BBR na Akkermansję oceniano u myszy poddanych BBR-gavaged i bezpośredniej inkubacji. Wpływ BBR na produkcję mucyny jelitowej określano za pomocą barwienia alcian-blue oraz real-time PCR. Kał analizowano metodą metabolomiki chromatografii gazowej time-of-flight mass spectrometry (GC-TOF/MS). Rola poliamin w wydzielaniu śluzu przez BBR i wzroście Akkermansia została oceniona poprzez podanie myszom difluorometylornityny (DFMO).

Wyniki
Podawanie BBR w sposób zależny od dawki i czasu zwiększało liczebność Akkermansia u myszy. Nie stymulował on jednak wzrostu Akkermansia w bezpośredniej inkubacji, co sugeruje, że BBR może promować Akkermansia w sposób zależny od gospodarza. Doustne podanie BBR znacznie zwiększyło transkrypcję genów produkujących mucynę i wydzielanie mucyny w okrężnicy. Nieukierunkowana analiza metabolomiczna wykazała, że BBR zwiększył produkcję poliamin w kale, które są znane z pobudzania proliferacji i różnicowania komórek gobletów, ale leczenie inhibitorem eukariotycznej syntazy poliaminowej DFMO nie zniosło stymulującego wpływu BBR na wydzielanie mucyny i wzrost Akkermansia, wskazując, że poliaminy pochodzące od bakterii jelitowych, a nie od gospodarza, mogą być zaangażowane w promowany przez BBR wzrost Akkermansia.

Wnioski
Nasze wyniki pokazują, że BBR jest obiecującym prebiotykiem dla Akkermansia i promuje wzrost Akkermansia poprzez stymulację wydzielania mucyny w okrężnicy.


Słowa kluczowe
BerberynaAkkermansia muciniphilaSekrecja mucynyPoliamina
1. Wstęp
Ostatnio, nagromadzone badania wykazały, że mikrobiom jelitowy odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia gospodarza, podczas gdy dysbioza jelitowa jest ściśle związana z wieloma chorobami [1]. Zwiększenie względnej obfitości korzystnych bakterii w selektywności ma oczywiste korzyści dla zdrowia człowieka. Akkermansia muciniphila jest reprezentatywnym mikrobem jelitowym sprzyjającym odporności i metabolizmowi gospodarza [2], [3], który może wzmocnić barierę jelitową poprzez promowanie wydzielania śluzu [4]. Badania farmakologiczne wykazały, że efekt terapeutyczny metforminy na cukrzycę jest częściowo pośredniczony przez promocję A. muciniphila [5]. Ponadto, zwiększenie stężenia A. muciniphila może zwiększyć skuteczność przeciwnowotworową przeciwciał PD-1 [6], [7]. Łącznie, A. muciniphila jest uważana za cel terapeutyczny dla różnych chorób, takich jak zapalenie jelita grubego, zespół metaboliczny, choroby immunologiczne i nowotwory [8]. Dlatego znalezienie nowego czynnika zdolnego do promowania wzrostu A. muciniphila zapewni nową strategię zapobiegania i leczenia tych chorób.

Wzrost A. muciniphila zależy od substratu śluzowego, jakim jest mucyna [9], a pierwszym odpowiednim podłożem jest "podłoże mucynowe" zawierające mucynę żołądkową jako jedyne źródło węgla i azotu [10]. Ponieważ mucynę można uzyskać jedynie z warstwy śluzu jelitowego i jest ona bardzo droga, osiągnięcie produkcji A. muciniphila na dużą skalę jest obecnie nieopłacalne. Ostatnio intensywnie badano nowe prebiotyki i małe cząsteczki pod kątem promującego wpływu na A. muciniphila. Oprócz metforminy, jako środka, który okazał się być zdolny do zwiększenia A. muciniphila [5]. Stwierdzono, że podawanie oligosacharydów lub ekstraktu ziołowego może zwiększyć ilość A. muciniphila u otyłych myszy, u których zastosowano dietę wysokotłuszczową (HFD) [11], [12], [13], a proantocyjanidyny z ekstraktu polifenolowego z borówki amerykańskiej mogą zwiększyć liczbę komórek gobletów i stymulować wydzielanie mucyny, zwiększając w ten sposób liczebność A. muciniphila [14]. W miarę odkrywania kolejnych czynników promujących A. muciniphila, przydatność kliniczna tej korzystnej bakterii i jej nowatorskich metod regulacji będzie znacznie rozszerzona.

Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)

Berberyna (BBR), alkaloid izochinolinowy, jest szeroko rozpowszechniona jako główny składnik wielu roślin leczniczych należących do gatunków Berberis, w tym B. aristata, B. darwinii, B. petiolaris i B. vulgaris [15], [16]. Udowodniono, że BBR jest korzystny w przypadku różnych chorób sercowo-naczyniowych i metabolicznych, a mikrobiota jelitowa została ostatnio uznana za ważny cel BBR. Liczne badania wykazały, że BBR poprawia różne choroby przynajmniej częściowo poprzez regulację bakterii jelitowych, zwłaszcza A. muciniphila [17]. Wykazano, że antyotyłościowy efekt BBR jest związany ze wzrostem ilości Butyricimonas, Lactobacillus, Coprococcus, Ruminococcus i Akkermansia [18]. W innym badaniu stwierdzono, że przeciwmiażdżycowemu działaniu BBR towarzyszyło wzbogacenie Akkermansia [17], [19]. Dlatego BBR jest potencjalnym prebiotykiem A. muciniphila, co zapewnia nowy wgląd w mechanizm farmakoterapeutyczny. Chociaż duża liczba badań wykazała promujący wpływ różnych leków na A. muciniphila, niewiele wiadomo o tym, jak BBR i inne środki stymulują wzrost A. muciniphila.

W tym badaniu zbadaliśmy potencjalny mechanizm, poprzez który BBR promuje wzrost Akkermansia. Podanie in vivo i eksperymenty inkubacyjne in vitro wykazały, że BBR zwiększył Akkermansia poprzez stymulację produkcji i wydzielania mucyny w okrężnicy gospodarza. Analiza metabolomiki kału i leczenie inhibitorem poliaminy ujawniły również, że promujący wpływ BBR na wzrost Akkermansia i produkcję mucyny był niezależny od mikrobów jelitowych."

Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)
0 x



cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 03 lis 2022, 22:50

Trójmaślan na szczelne jelita
https://healthygut.com/product/tributyrin-x/
0 x



cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 03 lis 2022, 23:42

http://metabolika.pl/mikrobiota-a-wchla ... plementow/
cyt.
" Suplementacja witaminy A, witaminy C, witaminy B12 i witaminy D przyczynia się do zmian w składzie mikrobioty jelitowej poprzez promowanie kolonizacji komensalnych gatunków z rodzaju Bifidobacterium, Lactobacillus i Roseburia."
0 x



cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 06 lis 2022, 18:50

Śledzik, albo zagryzanie ogórkiem
https://newatlas.com/health-wellbeing/m ... -behavior/?
" Czy bakterie jelitowe mogą sprawiać, że pijesz więcej alkoholu?
Przez Richa Haridy'ego
26 lipca 2022 r.

Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Complutense w Madrycie wykazało istotne powiązania między składem bakterii jelitowych a spożyciem alkoholu. Nie tylko ciężkie picie jest związane z odmiennym profilem mikrobiomu, ale badania sugerują, że niektóre bakterie mogą być odpowiedzialne za zwiększone spożycie alkoholu.

"Badanie to stanowi znaczący postęp w naszym rozumieniu roli mikrobioty jelitowej w zachowaniach motywacyjnych, w szczególności w dobrowolnym spożywaniu alkoholu"
- powiedziała Elena Giné, autorka nowego badania.

Nowe badania objęły najpierw 507 młodych ochotników, z których każdy wypełniał kwestionariusz dotyczący zachowań związanych z piciem i oddawał próbki kału do analizy. Używając miary znanej jako Bristol Stool Scale, badanie wykazało liniowy związek pomiędzy spożyciem alkoholu a rodzajem stolca badanego.

Niewielka liczba próbek została następnie poddana analizie bakteryjnej, w której porównano grupę osób niepijących z grupą osób pijących dużo. U osób pijących dużo alkoholu badacze zauważyli zwiększoną ilość bakterii z rodzaju Actinobacteria, w porównaniu do osób niepijących.


Kolejnym krokiem w badaniach było zbadanie zależności pomiędzy spożyciem alkoholu a mikrobiomem w próbce zwierząt. Szybko okazało się, że zwiększona ilość spożywanego alkoholu u szczura zmienia skład jego mikrobiomu, ale czy związek ten był dwukierunkowy? Czy bakterie jelitowe mogły sprawić, że zwierzęta piły więcej?

Aby to sprawdzić, badacze przeprowadzili przeszczep kału od zwierząt uzależnionych od alkoholu do zdrowej grupy kontrolnej. Co ciekawe, zwierzęta, które otrzymały przeszczep kału od zwierząt uzależnionych od alkoholu, znacząco zwiększyły swoje dobrowolne spożycie alkoholu w porównaniu z grupą kontrolną.

Dalej potwierdzając możliwe przypadkowe powiązanie, badacze podawali antybiotyki zwierzętom uzależnionym od alkoholu, co następnie prowadziło do zmniejszenia ich spożycia alkoholu.


Jedno wielkie pytanie, którego nie udało się rozwiązać, to które dokładnie bakterie mogą być związane z tymi zmianami w konsumpcji alkoholu. Badania na zwierzętach zweryfikowały wyniki badań na ludziach, wiążąc Actinobacteria z wyższym poziomem spożycia alkoholu. Jednak stało się jasne, że zwiększona liczebność bakterii z rodzaju Actinobacteria jest konsekwencją picia większej ilości alkoholu, a nie czynnikiem przyczyniającym się do zwiększenia poziomu konsumpcji.

Najbardziej znaczącą zmianą bakteryjną wykrytą w badaniu na zwierzętach był spadek liczebności rodzaju Porphyromonas. Naukowcy wysunęli hipotezę o swoistej pętli sprzężenia zwrotnego, w której spożycie alkoholu powoduje spadek poziomu Porphyromonas, co sprzyja wzrostowi innych bakterii, a następnie zmienia ogólny skład mikrobiomu w sposób, który może "modulować zachowanie gospodarza w poszukiwaniu alkoholu".

Wszystkie te ustalenia są wciąż niewiarygodnie spekulatywne. José Antonio López, główny autor nowego badania, mówi, że możliwe jest, że mikrobiom odgrywa rolę w zachowaniach związanych z konsumpcją alkoholu. A jeśli ten związek może być lepiej zrozumiany, to można założyć, że modyfikacja mikrobiomu może być sposobem na pomoc w leczeniu osób doświadczających zaburzeń związanych z nadużywaniem alkoholu.

"Można to zrobić poprzez stosowanie probiotyków (bakterii), prebiotyków (pokarmu bakterii) i/lub symbiontów (zarówno prebiotyków, jak i probiotyków)"
- wyjaśnił José Antonio López Moreno.

Nowe badanie zostało opublikowane w czasopiśmie Translational Psychiatry.

Źródło: Uniwersytet Complutense w Madrycie "
0 x



cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 06 lis 2022, 23:01

https://quadram.ac.uk/link-between-the- ... od-groups/
" Krew i jelita: odkryto nowy związek między mikrobiomem jelitowym a grupami krwi
10 stycznia 2022 r.

Naukowcy odkryli, że wspólny członek ludzkiego mikrobiomu jelitowego ma specyficzną preferencję dla antygenów grupy krwi A.

Ta specyfika może dawać mu przewagę podczas poszukiwania cukrów, pozwalając na łatwiejszą kolonizację jelit. Obecność antygenu grupy krwi A w śluzie różni się w różnych częściach jelita, więc może to zapewnić, że te mikroby kolonizują właściwe części układu pokarmowego, aby zmaksymalizować ich korzyści dla naszego zdrowia.


Większość ludzi zna grupy krwi, które są określane na podstawie obecności lub braku cząsteczek, znanych jako antygeny A i B, na powierzchni czerwonych krwinek. W ciągu stu lat od czasu, gdy Karl Landsteiner po raz pierwszy opisał ten system, stało się jasne, że te antygeny "grup krwi" można znaleźć również na wielu innych powierzchniach ciała i wydzielinach. Zależy to od genetyki danej osoby, ale około 80% ludzi rasy kaukaskiej ma ten status "sekretarza".

Jednym z miejsc, w których znajdują się antygeny grup krwi jest śluz, który pokrywa wyściółkę układu pokarmowego. Ta gęsta, lepka substancja zapewnia środowisko, w którym może żyć mikrobiom jelitowy, a także cukry do odżywiania. Ta społeczność mikrobów jest niezbędna dla zdrowia i zapobiegania chorobom i infekcjom, a organizm wytwarza śluz jako barierę ochronną.

Profesor Nathalie Juge i jej zespół z Instytutu Quadram badali, w jaki sposób warstwa śluzu w organizmie zachęca optymalną równowagę mikrobów do kolonizacji i rozkwitu. Śluz zbudowany jest z białek zwanych mucynami, które są długimi łańcuchami silnie pokrytymi cukrami.

Białka mucyny są "otoczone" wieloma różnymi cząsteczkami, które uniemożliwiają bakteriom dostęp do cukrów, chyba że posiadają one specyficzne enzymy do rozbijania czapek.

Wcześniej prof. Juge i jej współpracownicy odkryli, że specyfika tej otoczki oznacza, że tylko niektóre bakterie mogą mieć dostęp do cukrów mucyny, co sprzyja zasiedlaniu przez nie określonych nisz w jelitach.

Ich praca skupiła się na bakteriach Ruminococcus gnavus, znaczącym członku mikrobiomu jelitowego. Są one jednymi z pierwszych bakterii, które kolonizują jelita niemowląt, ale występują również u 90% dorosłych, co czyni je idealnymi do badania mechanizmów powstawania zdrowego mikrobiomu. Co ciekawe, R. gnavus został również powiązany pozytywnie lub negatywnie z szeregiem ludzkich chorób i stanów, od zapalnej choroby jelit (IBD) po zaburzenia neurologiczne. Istnieje zatem duże zainteresowanie wyjaśnieniem mechanizmów adaptacji szczepów R. gnavus do środowiska jelitowego.


Struktura RgGH98. Z Wu et al PLOS Biology 19(12): e3001498

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie PLOS Biology, naukowcy zidentyfikowali szczepy Ruminococcus gnavus mogą wytwarzać enzymy wykorzystywane do rozbijania kapsli mucynowych wytwarzanych z antygenu grupy krwi A.

Aktywność jest wysoce specyficzna dla antygenu grupy krwi A; dalsza analiza wykazała, że nie był on w stanie działać na inne antygeny grupy krwi.

Aby zrozumieć podstawę specyficzności enzymu dla antygenów grupy krwi A, zespół pracował z kolegami z Diamond Light Source i ekspertami NMR z UEA, aby ujawnić strukturalne interakcje enzymu z grupą krwi A i pokazać, jak jego kształt idealnie pasuje do kształtu antygenu, co jest kluczowe dla jego aktywności. Na tej podstawie mogli zidentyfikować części enzymu odpowiedzialne za jego aktywność, dostarczając szczegółowych informacji na temat jego działania.

Analiza genomiki wykazała, że gen dla tego enzymu jest częścią klastra genów, które pozwalają bakteriom wykorzystywać mucyny jako źródło energii, przy czym enzym antygenu grupy krwi A jest kluczem do odblokowania tego potencjału.

Odkrycie szczepów bakterii w mikrobiomie jelitowym, które mają tę specyfikę do trawienia mucyn z antygenami grupy krwi A, dodaje kolejną warstwę do naszego zrozumienia, jak mikrobiomy ustalają.

Ale czy oznacza to, że ludzie z różnych grup krwi mają charakterystyczne profile mikrobiomu jelitowego? Poprzednie badania sprawdzały występowanie takich związków, ale ze sprzecznymi wynikami.

Badanie to dostarcza mechanistycznych dowodów na to, że bakterie te wchodzą w interakcję z antygenem grupy krwi A, co może być korzystne dla kolonizacji niemowląt i dorosłych z grupą krwi A, ale znaczenie tego u ludzi pozostaje do wykazania. Podobnie potrzebne są bardziej szczegółowe badania nad rozmieszczeniem antygenów grupy krwi A w śluzie w różnych częściach układu pokarmowego, aby potwierdzić, czy jest to sposób na zachęcenie tych bakterii do zasiedlenia określonych części jelita.

Wiedza z tego badania na temat enzymów działających na antygeny grup krwi może być również przydatna w zwalczaniu infekcji, ponieważ uważa się, że są one celem wielu drobnoustrojów wywołujących choroby. Na przykład norowirus i SARS-CoV-2 wydają się preferować antygeny grupy krwi. Specyficzność grupy krwi A odkryta w tym badaniu może mieć zatem potencjalne zastosowanie w diagnostyce lub terapii.

Badania te zostały sfinansowane przez Biotechnology and Biological Sciences Research Council oraz Innovate UK, które są częścią UK Research and Innovation, jak również przez hiszpańskie Ministerstwo Nauki, Innowacji i Uniwersytetów, program Unii Europejskiej Horizon 2020 w zakresie badań i innowacji w ramach umowy o grant Marii Skłodowskiej-Curie oraz BBSRC Norwich Research Park Doctoral Training Studentships.

Referencje: Symbiont jelitowy człowieka Ruminococcus gnavus wykazuje specyficzność wobec antygenu grupy krwi A podczas żerowania na glikanach mucyny: Implication for niche colonisation in the gastrointestinal tract Wu H, Crost EH, Owen CD, van Bakel W, Martínez Gascueña A, et al. (2021) The human gut symbiont Ruminococcus gnavus shows specificity to blood group A antigen during mucin glycan foraging: Implikacja dla kolonizacji niszy w przewodzie pokarmowym. PLOS Biology 19(12): e3001498. https://doi.org/10.1371/journal.pbio.3001498"
0 x



cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 02 gru 2022, 21:56

https://www.elaine-moore.com/blog/tabid/60/post=13699
" Zespół antyfosfolipidowy i mikrobiom
Przez Elaine Moore na 6/23/2019 r.
Zespół antyfosfolipidowy (APS), zaburzenie autoimmunologiczne, które powoduje zwiększoną szybkość krzepnięcia krwi, jest odpowiedzialny za większość nawracających poronień. Jest to również najczęstsza przyczyna udaru mózgu i zawałów serca u młodych kobiet. Leczenie zazwyczaj polega na podawaniu heparyny lub aspiryny, aby zapobiec zakrzepom krwi.

Naukowcy z Uniwersytetu Yale odkryli, że faktyczną przyczyną tego zaburzenia jest powszechnie występujący mikrobiom jelitowy, Roseburia intestinalis. Zdrowy mikrobiom jelitowy ma dużą różnorodność, ale niektóre szczepy bakterii mogą powodować problemy, gdy wytwarzają brak równowagi chemicznej. Nasze mikroby jelitowe są odpowiedzialne za produkcję neuroprzekaźników, hormonów, witamin i białek biorących udział w krzepnięciu krwi. U pacjentów z genetyczną predyspozycją do APS, limfocyty T i B układu odpornościowego reagują na białko biorące udział w krzepnięciu, a także na bakterie oraz pewne aminokwasy znajdujące się w bakteriach. Z czasem proces ten prowadzi do uszkodzenia tkanek i utrzymujących się objawów. Obiecujące są terapie, które dotyczą raczej przyczyny mikrobiologicznej niż układu odpornościowego.[...]

Resource: Kashef, Ziba. "How Common Gut Bacteria Trigger a Lethal Autoimmune Disease". Yale News 18 czerwca 2019 r.

https://news.yale.edu/2019/06/18/how-co ... ne-disease"
0 x



Awatar użytkownika
forester
Posty: 2264
Rejestracja: piątek 12 cze 2015, 16:34
x 176
x 160
Podziękował: 1542 razy
Otrzymał podziękowanie: 3300 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: forester » niedziela 08 sty 2023, 21:16

Jak pokonałem zespół jelita drażliwego IBS / Jak zdiagnozować, probiotyki. Napady paniki a jelita

https://www.youtube.com/watch?v=SdGuFeZmkVw
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13105
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 106
x 696
Podziękował: 29964 razy
Otrzymał podziękowanie: 19672 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 25 kwie 2023, 14:02

obecnie ta dr jest gwiazdeczką tv śniadaniowych i straszy nową pandemią, o której zapobieganiu
czy wy-leczaniu nie ma jak oni wszyscy bladego pojęcia..
grzybicę przyspieszają błyskawicznie wlewami antyboli, wynik do przewidzenia :mrgreen:
a ten grzyb to PRAWDZIWY, nie wydumany problem.

https://drcubala.com/zakazenie-candida-auris/
C. auris spowodował „niewidzialną pandemię” ze względu na szeroki zakres zakażeń szpitalnych. Właśnie dlatego niezwykle ważne jest, aby dogłębnie zrozumieć charakterystykę samego C. auris wraz z pacjentami, których infekuje ten grzyb.

Może on rozprzestrzeniać się w szpitalach i domach opieki. C. auris spowodował epidemie w placówkach opieki zdrowotnej i może rozprzestrzeniać się poprzez kontakt z chorymi pacjentami oraz skażonymi powierzchniami lub sprzętem. Dobra higiena rąk i czystość w placówkach służby zdrowia są ważne, ponieważ C. auris może przeżyć na różnych powierzchniach nawet przez kilka tygodni.
ciekawy grzybek, za cholerę nie chce opuścić szpitali i DPS-ów :lol: :lol:
tam jest i kuniec.
Lekarze w Brazylii zgłaszają gwałtowny wzrost występowania lekoopornego Candida auris w szpitalach, w którym leczeni są pacjenci z COVID-19.
normalnie ELdorado dla personelu szpitalnego!
zgadniecie czym ''wykrywają'' tego grzyba?
taaak, SŁYNNYM testem PCR-rt :D :lol:

zaleczać (zanudzać) na śmierć (min. od 10:45 do 11:00 )
https://youtu.be/NUHflXg_bK8?t=642
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
Kiszka
Posty: 1166
Rejestracja: niedziela 26 lut 2017, 19:24
x 22
x 57
Podziękował: 2696 razy
Otrzymał podziękowanie: 1211 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: Kiszka » wtorek 25 kwie 2023, 15:01

dalej coś forsują i przyzwyczajają z tematem grzybka … ciekawe :D

za chwile testami pcr będą przewidywać pogodę :lol:

normalnie brak słów
0 x


Czołem Wielkiej i wolnej Polsce!

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13105
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 106
x 696
Podziękował: 29964 razy
Otrzymał podziękowanie: 19672 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » piątek 18 sie 2023, 06:20

beadnorsi pisze:
niedziela 18 gru 2022, 15:13
https://www.youtube.com/watch?v=gp1GOrVftxY


Dr Shinya Kolonoskopia NOWOTWORY
woda KANGEN :
https://www.kangenwater.pl/

Kiszka pisze:
wtorek 25 kwie 2023, 15:01
za chwile testami pcr będą przewidywać pogodę :lol:
SPRYTNA SZTUCZKA, do c19, hiv, grypy, krakena, megatrona.....
i zawsze może pokazać i pokazuje
wynik zbieżny z założoną ''terapią'' :

Obrazek
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 05 cze 2025, 19:24

metformina, kurkumina/berberyna wspierają Akkermansia, która produkuje GLP-1/stabilizuje cukier
niedobór cukru podwyższa kortyzol
złote mleko na noc pomaga w regulacji mikrobiomu/glikemii
glukoza odżywia kosmki jelitowe


https://articles.mercola.com/sites/arti ... fects.aspx
Wzmocnij swój GLP-1 naturalnie dzięki Akkermansia
Zamiast przyjmować leki na odchudzanie, polecam naturalne zwiększenie poziomu GLP-1 poprzez wsparcie Akkermansia. Ten korzystny probiotyk jelitowy produkuje białko indukujące GLP-1.

•Wiele osób nie ma Akkermansia z różnych powodów — jednym z nich jest upośledzona funkcja mitochondriów lub środowisko, które jest niegościnne dla pożytecznych bakterii jelitowych. W idealnym przypadku Akkermansia powinna stanowić od 3% do 5% całkowitego mikrobiomu jelitowego i odgrywa wiele różnych ról poza promowaniem GLP-1.

•Akkermansia ma zdolność wytwarzania mucyny — gęstej, żelowej substancji, która chroni wyściółkę jelit przed szkodliwymi patogenami, podrażnieniami spowodowanymi kwasem żołądkowym i enzymami, a także uszkodzeniami mechanicznymi. Ponadto mucyna pomaga odżywiać bakterie jelitowe już istniejące w jelitach.

•Niektóre produkty spożywcze pomogą zwiększyć poziom Akkermansia — owoce bogate w polifenole, takie jak jagody, oraz produkty bogate w inulinę, takie jak czosnek, szparagi, banany i pory, pomogą zwiększyć poziom Akkermansia.

Należy jednak pamiętać, że jeśli zdrowie Twoich jelit jest obecnie w złym stanie, wprowadzenie dużych ilości błonnika pokarmowego do Twojego systemu na raz może pogorszyć objawy żołądkowo-jelitowe. Dlatego najpierw pracuj nad uzdrowieniem jelit, a następnie stopniowo zwiększaj spożycie błonnika.

•Dostępne są również suplementy — najlepiej szukać produktów Akkermansia, które wykorzystują kapsułki o przedłużonym uwalnianiu lub technologię mikrokapsułkowania, aby mieć pewność, że dotrą do okrężnicy. Oto, jak upewnić się, że Akkermansia dotrze do okrężnicy .

Ważne jest również wyeliminowanie wszystkich olejów roślinnych z diety na co najmniej sześć miesięcy przed rozpoczęciem programu suplementacji Akkermansia. Ten okres przygotowawczy pozwala organizmowi odzyskać funkcje mitochondrialne i stworzyć bardziej gościnne środowisko w jelicie grubym dla pożytecznych bakterii.
0 x



cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 24 cze 2025, 21:08

o wit. B12 i mikrobiomie od tego momentu

https://youtu.be/75Hju3UFrrg?t=418

Tajemnice witaminy B12. Rak, sen, wirusy...

Marek Skoczylas
0 x



cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 25 cze 2025, 11:36

gliceryna jest też z dostarczana w formie vapowania

https://articles.mercola.com/sites/arti ... cream.aspx

Ten składnik lodów zapobiega ich roztapianiu, ale szkodzi Twojemu zdrowiu jelit (i ogólnemu)
Analiza dr Josepha Mercoli

25 czerwca 2025 r.

Historia w skrócie
Lody, które nie topią się w letnim upale, często zawierają emulgatory, takie jak polisorbat 80, które osłabiają wyściółkę jelit i wywołują przewlekły stan zapalny w całym organizmie
Oprócz lodów emulgatory można znaleźć w ponad 12 000 przetworzonych produktach spożywczych, w tym w markach organicznych. Większość z tych substancji chemicznych nigdy nie została przetestowana pod kątem długoterminowego bezpieczeństwa dla zdrowia jelit
Maltodekstryna, emulgator występujący w wielu mrożonych deserach, niszczy komórki jelitowe produkujące śluz, przez co jelita stają się podatne na bakterie i stany zapalne, nawet bez obecności szkodliwych mikrobów
Badania wykazują, że emulgatory zakłócają sygnalizację metaboliczną, zwiększając ryzyko wystąpienia insulinooporności, przyrostu masy ciała i stanów zapalnych
Dzieci są szczególnie narażone, ponieważ ich mikrobiomy wciąż się rozwijają. Letnie przysmaki, takie jak lody i slushie, po cichu przygotowują je na problemy zdrowotne na całe życie


[...]
Tysiące produktów zawierają emulgatory w swojej formule — w rzeczywistości internetowa baza danych opublikowana przez Environmental Working Group (EWG) odnotowała, że ​​od 3 czerwca polisorbat 80 znajdował się na etykietach 2310 produktów. 4 Maltodekstrynę znaleziono w 12 755, 5 natomiast gumę ksantanową zastosowano w 17 146 produktach. 6

Karagenian wymieniony jest na 8100 etykietach. 7 Pisałem już wcześniej o zagrożeniach dla zdrowia, jakie niesie ze sobą ten dodatek — możesz o tym przeczytać tutaj: „ Karagenian a zdrowie jelit i ryzyko dla insuliny


Nie daj się łatwo zwieść słowom „organiczny” i/lub „zdrowy” — raport zauważa, że ​​niektóre marki, które reklamują swoje produkty jako organiczne i zdrowe, w rzeczywistości zawierają emulgatory:

„W supermarkecie Safeway w produkcie Healthy Choice Grilled Chicken Pesto With Vegetables wymieniono modyfikowaną skrobię ziemniaczaną, modyfikowaną skrobię kukurydzianą, karagen, gumę ksantanową i gumę guar.

Etykieta na sosie sałatkowym Newman's Own Caesar głosiła, że ​​produkt nie zawiera sztucznych konserwantów ani aromatów, barwników ze sztucznego źródła i jest bezglutenowy. Na etykiecie składników wymieniono „jako zagęszczacz”, gumę ksantanową.” 8

Wyeliminowanie tych emulgatorów z diety przyniesie znaczne korzyści — Lewis Rands, genetyk, który cierpiał na ciężką chorobę zapalną powodującą wzdęcia, skurcze, bóle brzucha i krwawienia, podjął trudną decyzję o unikaniu żywności zawierającej emulgatory (za radą swojego dietetyka).

Wyniki były niesamowite; Rands zauważył drastyczną zmianę w swoim zdrowiu. „To ogromna różnica. Dla mnie to zrobiło większą różnicę niż jakikolwiek lek” – powiedział.



Szkodliwe działanie emulgatorów wykracza poza jelita
Dowody przeciwko emulgatorom rosną, a raport podkreśla kilka ostatnich badań, które potwierdzają szkodliwy wpływ tych substancji chemicznych na zdrowie jelit. Na przykład badanie z 2024 r. wykazało, że dieta uboga w karagen, polisorbat 80 i karboksymetylocelulozę jest skutecznym sposobem leczenia łagodnej lub umiarkowanej choroby Leśniowskiego-Crohna. 9 Jednak te substancje chemiczne są szkodliwe, a ich skutki wykraczają poza szkodzenie mikrobiomowi jelitowemu.

•Emulgatory są powiązane z chorobami układu krążenia — badanie opublikowane w The BMJ wykazało, że spożywanie kilku rodzajów emulgatorów prowadzi do wyższego ryzyka chorób układu krążenia. Według autorów badania: 10

„Wyższe spożycie całkowitej celulozy (szczególnie E460 i E466) oraz całkowitych monoglicerydów i diglicerydów kwasów tłuszczowych (szczególnie E472c), a także fosforanu trójsodowego (E339) było pozytywnie związane z ryzykiem choroby wieńcowej, a spożycie całkowitych monoglicerydów i diglicerydów kwasów tłuszczowych (szczególnie E472b) było pozytywnie związane z ryzykiem choroby naczyń mózgowych”.


•Dodatki te powiązano również z wyższym ryzykiem zachorowania na raka — w jednym z badań opublikowanym w czasopiśmie PLOS Medicine wykazano, że karagen oraz mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych wiązały się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka piersi, prostaty i raka całego organizmu. 11

„Wyniki te dostarczają nowych informacji epidemiologicznych na temat roli emulgatorów w dodatkach do żywności w kontekście ryzyka zachorowania na raka” – podsumowali naukowcy.

„Jeśli potwierdzą to dalsze badania epidemiologiczne i eksperymentalne, może to doprowadzić do zmiany przepisów regulujących stosowanie emulgatorów przez przemysł spożywczy, poprzez wprowadzenie polityki żywnościowej wymagającej zmiany ADI niektórych emulgatorów, a nawet ograniczenia stosowania innych, w celu lepszej ochrony obywateli”.

•Emulgatory podsycają również zaburzenia metaboliczne — analiza opublikowana w czasopiśmie The Lancet Diabetes & Endocrinology wykazała, że ​​emulgatory przyczyniają się do przyrostu masy ciała, upośledzonej regulacji glukozy i przewlekłego stanu zapalnego o niskim stopniu nasilenia u zdrowych osób. Robią to poprzez zmianę bariery jelitowej i przekształcanie mikrobiomu w sposób, który zaburza sygnalizację metaboliczną.

Jest to ważne, ponieważ zespół metaboliczny jest kluczowym czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2 i innych chorób przewlekłych. Aby uzyskać więcej informacji na temat tego, jak dodatki do żywności zwiększają ryzyko cukrzycy, przeczytaj „ Kombinacje dodatków do żywności zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 ”.

Ten letni ulubieniec naraża Cię także na działanie innej szkodliwej substancji chemicznej

Wszystkie te obawy zdrowotne związane z lodami mogą sprawić, że rozważysz przejście na inne mrożone przysmaki, takie jak slushie. Ale chociaż wydają się nieszkodliwe, slushie w rzeczywistości zawierają dodatek, który powoduje chorobę u Ciebie i Twoich dzieci — glicerol.

•Czym jest glicerol i dlaczego dodaje się go do slushie? Glicerol, zwany również E422 lub gliceryną, to dodatek, który pomaga zapobiegać zamarzaniu napojów slush bez obciążania ich cukrem. Ten składnik jest zatwierdzony jako dodatek do żywności w USA i Europie.

•Glicerol jest szkodliwy w pewnych stężeniach — Problem z glicerolem polega na tym, że w pewnych stężeniach zaburza on normalną równowagę metaboliczną, obniżając poziom cukru we krwi do krytycznie niskiego poziomu, zaburzając poziom potasu i wywołując nagły kryzys metaboliczny — efekt ten jest szczególnie powszechny u małych dzieci.

•Maluchy i przedszkolaki poważnie chorowały po wypiciu slushie — badanie opublikowane w Archives of Disease in Childhood zbadało 21 przypadków małych dzieci w Wielkiej Brytanii i Irlandii, które poważnie chorowały wkrótce po wypiciu slushie. Dzieci, które wcześniej były zdrowe, wykazywały niekorzystne objawy w ciągu 60 minut od wypicia napoju. 12

•Prawie wszystkie dzieci miały niebezpiecznie niski poziom cukru we krwi — w większości przypadków spadł poniżej poziomu, który mógł doprowadzić do śpiączki, a nawet śmierci. Dzieci miały również nagromadzenie kwasu we krwi, a większość miała niski poziom potasu, który zakłóca pracę nerwów i mięśni. Jedno dziecko miało nawet drgawki.

•Ale dlaczego efekty były bardziej widoczne u małych dzieci? Najwyraźniej wynika to z ich mniejszej masy ciała. Oznacza to, że 500-mililitrowa (lub 17-uncjowa) porcja slushie zawiera dla nich o wiele za dużo glicerolu. Nawet połowa porcji może wystarczyć, aby wyrządzić krzywdę. A gdy piją ją zbyt szybko, gdy są głodni lub po ćwiczeniach, ich ciała stają się jeszcze bardziej podatne na wypadek.

Jeśli jesteś rodzicem małego dziecka, zwłaszcza poniżej 8 roku życia, najlepiej wyeliminować napoje typu slush ice z codziennej diety dziecka. Choć wydają się orzeźwiające i kolorowe, te mrożone przysmaki przeciążają jego młody organizm nie tylko glicerolem, ale także syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy, sztucznymi barwnikami i aromatami. Dowiedz się więcej na ten temat w artykule „ Zaskakujące ryzyko zdrowotne, jakie stwarzają slushies dla małych dzieci ”.


Wyeliminuj emulgatory, przechodząc na zdrowsze opcje żywieniowe
Za każdym razem, gdy jesz przetworzoną żywność, taką jak lody i slushie, nieświadomie uszkadzasz swoje jelita. Emulgatory to nie tylko dodatki; to substancje zaburzające pracę jelit, które uszkadzają wyściółkę jelit, zakłócają pracę układu odpornościowego i przyspieszają metabolizm.

Te kroki pomogą odwrócić lub zapobiec szkodom. Niezależnie od tego, czy jesteś osobą, która już zmaga się z problemami trawiennymi, czy po prostu chcesz chronić swoje długoterminowe zdrowie, polecam następujące strategie:

•Zamień przetworzoną żywność na prawdziwe opcje żywnościowe — Zamiast komercyjnych lodów, rozważ zrobienie własnych w domu przy użyciu pełnotłustego mleka kokosowego lub śmietanki, słodzonej miodem. Jeśli jesteś zapracowanym rodzicem lub jesteś w ciągłym ruchu, poszukaj marek z czystą etykietą, zawierających pięć składników lub mniej — nic, czego nie potrafisz wymówić lub czego nie gotowałbyś w domu.

•Odbuduj barierę śluzową za pomocą pokarmów wspierających jelita — dodaj prawdziwy bulion kostny, gotowane na parze warzywa, takie jak okra i szparagi, oraz sfermentowane pokarmy, takie jak kimchi lub kiszona kapusta. Polecam również marchewki, cebulę i czosnek, które są pełne błonnika prebiotycznego.

•Porzuć ultraprzetworzone przekąski — Jeśli zmagasz się z przybieraniem na wadze, zachciankami, spadkami cukru we krwi lub spadkami energii, emulgatory działają przeciwko tobie za kulisami. Porzuć wszystkie fałszywe „zdrowotne” przekąski i zastąp je pełnowartościowymi opcjami, takimi jak gotowane jajka lub owoce. Twój metabolizm działa najlepiej, gdy nie jest poddawany ciągłym atakom chemicznym.

•Śledź swoje postępy — Wyeliminuj emulgatory ze swoich posiłków na 30 dni i śledź zmiany w swoim ciele. Zapisuj trawienie, nastrój, energię i sen. Jeśli masz problemy jelitowe, obserwuj, czy występują zauważalne różnice w objawach.

Często zadawane pytania (FAQ) dotyczące emulgatorów w lodach”.
0 x



cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: cedric » sobota 05 lip 2025, 19:52

https://kopalniawiedzy.pl/niemowle-mikr ... erie,37955

U 25% badanych niemowląt nie znaleziono bifidobakterii w mikrobiomie jelit
wczoraj, 15:29 | Zdrowie/urodaPostaw mi kawę na buycoffee.to
Vika Glitter, Pexels
Naukowcy z firmy Persephone Biosciences donoszą na łamach Nature Communications Biology, że w mikrobiomie badanych przez nich niemowląt powszechnie zauważalny jest niedobór bakterii z rodzaju Bifidobacterium. Badania, przeprowadzone na reprezentatywnej próbce 412 amerykańskich niemowląt wykazały też, że w mikrobiomie aż 25% z nich ten rodzaj mikroorganizmów w ogóle nie występuje lub występuje poniżej poziomu umożliwiającego wykrycie. To zaś może prowadzić do licznych problemów zdrowotnych.

Badacze stwierdzają, że mikrobiomy zdominowane przez bifidobakterie mają inną, bardziej korzystną, charakterystykę od mikrobiomów zdominowanych przez inne drobnoustroje. Obserwuje się w nich na przykład mniejszą liczbę genów antybiotykooporności. Z badań nad niemowlętami, które przyszły na świat w wyniku cesarskiego cięcia wynika zaś, że zanik bifidobakterii może przyczyniać się do rozwoju atopii. To zaś może objawiać się alergiami, takimi jak astma, atopowe zapalenie skóry, katar sienny czy nietolerancje pokarmowe.


Prawdopodobnie około 40% światowej populacji ludzi cierpi na jakąś formę alergii. Coraz więcej danych świadczy o tym, że krytycznym okresem, w którym decyduje się, czy będziemy mieli alergię, jest czas od poczęcia do ukończenia 2. roku życia. Wiele zależy od środowiska czy stylu życia, jednak naukowcy coraz bardziej skłaniają się ku poglądowi, że kluczowym czynnikiem w rozwoju alergii mogą być zaburzenia mikrobiomu jelit. Tymczasem, na przykład, z badań Persephone Biosciences wynika, że u 92% przebadanych dzieci nie występuje gatunek B. infantis, który dominuje w krajach nieuprzemysłowionych. Jeśli prawdziwe są sugestie, że dominującą metodą kolonizowania jelit przez bifidobakterie jest ich transfer ze środowiska po urodzeniu, oznacza to, że – przynajmniej w USA – transfer ten jest znacząco zredukowany.

Braki bifidobakterii częściej mają miejsce u dzieci po cesarskim cięciu, niż urodzonych w sposób naturalny. U dzieci, które przyszły na świat w wyniku cesarskiego cięcia bifidobakterie były też często zastępowane przez potencjalnie szkodliwe bakterie, o których wiadomo, że korzystają z oligosacharydów z ludzkiego mleka.

Zauważona w badaniach silna korelacja pomiędzy mikrobiomem, a stanem zdrowia niemowląt wskazuje, że kluczowe gatunki Bifidobakterii są niezwykle ważne na wczesnych etapach życia.


Źródło: Bifidobacterium deficit in United States infants drives prevalent gut dysbiosis, https://www.nature.com/articles/s42003-025-08274-7

Autor: Mariusz BłońskiŹródło: Communications Biology
niemowlę mikrobiom Bifidobacterium bifidobakterie
0 x



cedric
Posty: 7489
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 186
Podziękował: 4157 razy
Otrzymał podziękowanie: 11238 razy

Re: JELITA - dysbioza

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 08 lip 2025, 21:30

https://www.naturalnews.com/2025-07-07- ... icals.html

Masz dobre bakterie jelitowe? Potrzebujesz ich, aby usunąć WIECZNE CHEMIKALIA z twojego ciała

07.07.2025 // SD Wells //


Przełomowe nowe badanie wykazało, że określone ludzkie bakterie jelitowe mogą wchłaniać i wydalać toksyczne „ wieczne chemikalia ”, naukowo znane jako PFAS (substancje per- i polifluoroalkilowe), przynajmniej u myszy laboratoryjnych. To odkrycie, opublikowane w Nature Microbiology 1 lipca, może otworzyć drzwi do nowych strategii ograniczania gromadzenia się PFAS w organizmie człowieka — pilna kwestia, biorąc pod uwagę powszechne stosowanie i trwałość tych chemikaliów w środowisku.

Bakterie jelitowe mogą pomóc w walce z narażeniem na PFAS : Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie Nature Microbiology wykazało, że dziewięć gatunków ludzkich bakterii jelitowych może wchłaniać i magazynować toksyczne „wieczne substancje chemiczne”, takie jak PFAS, u myszy laboratoryjnych, zmniejszając w ten sposób obecność tych substancji w organizmie.

Bakterie bezpiecznie wiążą PFAS : PFAS gromadzi się wewnątrz bakterii w gęstych grudkach, co wydaje się chronić bakterie przed uszkodzeniem, jednocześnie umożliwiając wydalanie substancji chemicznych z kałem.

Potencjał przyszłych metod leczenia : Chociaż badania są dopiero na wczesnym etapie, sugerują one możliwość opracowania terapii bakteryjnych, które pomogą ludziom wyeliminować PFAS, które w innym przypadku są niemal niezniszczalne i powszechnie występują w środowisku.

Sekwestracja i rozkład mogą działać razem : Eksperci zauważają, że badanie to uzupełnia ostatnie badania wykazujące, że enzymy jelitowe mogą również rozkładać PFAS, co sugeruje, że nasz mikrobiom może mieć wiele mechanizmów zwalczania tych uporczywych toksyn.

Bakterie jelitowe wykazują obiecujące zdolności wchłaniania i usuwania toksycznych „wiecznych chemikaliów”
PFAS to duża grupa sztucznych substancji chemicznych, znanych ze swojej odporności na wodę, olej i ciepło. Właściwości te sprawiły, że są one przydatne w niezliczonych przedmiotach codziennego użytku — od naczyń kuchennych z powłoką zapobiegającą przywieraniu i tkanin hydrofobowych po pianki gaśnicze i kosmetyki. Jednak ta sama odporność oznacza, że ​​PFAS nie rozkładają się łatwo w środowisku ani w ludzkim ciele. Niektóre formy PFAS, nazywane „wiecznymi chemikaliami”, mogą utrzymywać się przez tysiące lat i obecnie występują w glebie, wodzie, żywności i krwiobiegu ludzkim na całym świecie.


Narażenie na PFAS wiąże się z różnymi zagrożeniami dla zdrowia, w tym zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka, zaburzeniami układu odpornościowego i problemami rozwojowymi. Ponieważ te substancje chemiczne są już szeroko rozpowszechnione, naukowcy pilnie poszukują sposobów na złagodzenie ich szkodliwych skutków. Nowe badanie oferuje potencjalnie cenne rozwiązanie: wykorzystanie naturalnych zdolności naszego mikrobiomu jelitowego.


Naukowcy z MRC Toxicology Unit na University of Cambridge zidentyfikowali dziewięć gatunków bakterii jelitowych, które mogą absorbować PFAS. Bakterie te wprowadzono do myszy laboratoryjnych, które następnie wystawiono na działanie powszechnych substancji chemicznych PFAS, w tym kwasu perfluorooktanowego (PFOA) i kwasu perfluorononanowego (PFNA). Wyniki były obiecujące — bakterie absorbowały od 23% do 74% substancji chemicznych, w zależności od rodzaju.


Co ciekawe, cząsteczki PFAS skupiły się w gęste grudki wewnątrz bakterii, pozornie neutralizując ich toksyczność. Ta agregacja wydawała się chronić funkcje komórkowe bakterii, pozwalając im pozostać zdrowymi pomimo pochłaniania dużych ilości zanieczyszczeń. Według głównego autora Kiran Patil, bakterie wykazały „niezwykle wysoką zdolność” do sekwestracji PFAS z otoczenia i bezpiecznego przechowywania ich wewnątrz.


Współautorka badania Indra Roux podkreśliła znaczenie tych ustaleń, zauważając, że chociaż nadal nie mamy metody całkowitego zniszczenia PFAS, badanie to sugeruje, że bakterie jelitowe mogą stanowić sposób na ich usunięcie z organizmu człowieka — szczególnie tam, gdzie mogą wyrządzić największe szkody.


Co ważne, naukowcy przestrzegali, że w ich badaniu zastosowano jednorazową dawkę PFAS u myszy, podczas gdy ekspozycja u ludzi jest zwykle przewlekła i na niższym poziomie. Jednak badania są zgodne z innymi niedawnymi odkryciami, w tym badaniem z czerwca w PNAS, które wykazało, że ludzkie enzymy mikrobiologiczne jelit mogą być również zdolne do rozkładania niesławnie silnych wiązań węgiel-fluor PFAS . Łącznie te badania sugerują, że mikrobiom jelit może nie tylko magazynować, ale potencjalnie degradować te uporczywe toksyny.


Chociaż potrzeba więcej badań, to odkrycie oznacza obiecujący krok w kierunku zmniejszenia długoterminowego obciążenia zdrowotnego związanego z narażeniem na PFAS poprzez interwencje oparte na mikrobiomie. Pamiętaj, aby codziennie przyjmować dużo probiotyków i enzymów (również suplementów), aby zapewnić dobrą florę jelitową. Dostrój częstotliwość wiadomości o żywności do FoodSupply.news i otrzymuj aktualizacje dotyczące upraw i produktów zawierających pestycydy, które powodują raka, podczas gdy zwolennicy naturalnego zdrowia wiedzą lepiej i jedzą tylko ekologiczną i lokalnie uprawianą czystą żywność.


Źródła wykorzystane w tym artykule obejmują:
0 x



ODPOWIEDZ