Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Jedzenie ma znaczenie

Awatar użytkownika
Mgławica NGC6960
Posty: 436
Rejestracja: niedziela 28 mar 2021, 07:44
x 6
x 19
Podziękował: 134 razy
Otrzymał podziękowanie: 569 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: Mgławica NGC6960 » czwartek 08 kwie 2021, 12:31

0 x


Instynkt idzie, refleksja wędruje.
K.P.

Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: janusz » niedziela 11 kwie 2021, 15:09

Chroń Swoje DNA. Żywność ODMŁADZAJĄCA. Andrzej Kwiatkowski
Data premiery: 9 kwi 2021

https://www.youtube.com/watch?v=yX3NuqOTrvk

Telewizja ATN

Co powinni jeść ludzie i domowe zwierzęta. Nagranie zostało zrealizowane podczas III Międzynarodowego, Letniego Festiwalu Zdrowia i Radości jakie odbyło się sierpniu 2020 r. w ANPOLU - Stare Olesno.
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 20 kwie 2021, 11:11

0 x



beadnorsi
Posty: 1508
Rejestracja: niedziela 27 maja 2018, 12:06
x 3
x 97
Podziękował: 2996 razy
Otrzymał podziękowanie: 2113 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: beadnorsi » wtorek 20 kwie 2021, 18:51

https://kobieta.interia.pl/zdrowie/zdje ... AId,411609


Papaja-moj ulubiony owoc.Staram sie jesc codziennie.Po dluzszej przerwie ponownie w moim menu. :)
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: songo70 » wtorek 20 kwie 2021, 22:24

pitaja-smoczy-owoc-kalorie-wartosci-odzywcze.jpg
pitaja-smoczy-owoc-kalorie-wartosci-odzywcze.jpg (61.94 KiB) Przejrzano 6586 razy
Pitaja (smoczy owoc) - właściwości i wartości odżywcze. Jak obrać i jeść pitaję?
2017-11-23
Monika Majewska
Udostępnij
Pitaja (smoczy owoc) i jej właściwości zdrowotne były już znane starożytnym plemionom zamieszkującym Amerykę Południową. Obecnie przyjrzeli jej się naukowcy, którzy odkryli, że pitaja - poza licznymi witaminami i minerałami - zawiera także substancje, dzięki którym wykazuje działanie przeciwutleniające. Może także zapobiec otyłości i chorobom z nią związanym. Sprawdź, jakie właściwości ma pitaja, a także jak obrać i zjeść smoczy owoc.

Pitaja (pitahaya), inaczej smoczy owoc lub truskawkowa gruszka, to egzotyczny owoc niektórych gatunków kaktusa, którego właściwości zdrowotne pierwsi poznali mieszkańcy Ameryki Południowej, skąd pochodzi. Obecnie owoc ten jest uprawiany głównie w krajach azjatyckich. Pitaja ma owalny kształt, pokrywa ją czerwonawa lub żółtawa skórka, zakończona długimi, spiczasto zakończonymi liśćmi – stąd nazwa smoczy owoc. Jego rodziną jest pitaja z Kostaryki - owoc o czerwonej skórce i takim samym miąższu - oraz żółta pitaja, której skórka jest żółta, a miąższ biały.

Pitaja (smoczy owoc) - antyoksydant, który chroni układ krwionośny
Pitaja to owoc bogaty w betalainy - naturalne barwniki, w skład których wchodzą czerwono-fioletowe betacyjaniny i żółto – pomarańczowe betaksantyny.

Pitaja to owoc kaktusa, który ma zwisające, mięsiste ramiona, zakończone w trakcie kwitnienia dużymi, białymi kwiatami, które kwitną tylko jedną noc, za to kilka razy w roku. Miesiąc po kwitnieniu zbiera się owoce pitai.

Związki betalainowe nie są szeroko rozpowszechnione w produktach żywnościowych pochodzenia roślinnego. Występują tylko w pitai, buraku ćwikłowym, boćwinie, opuncji, ulluko i amarantusie. Dotychczasowe badania wykazują, że betalainy charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi.

Wykazano także, że betalainy hamują proces utleniania lipidów, działają ochronnie w stosunku do czerwonych krwinek oraz przeciwdziałają kardiotoksyczności w trakcie chemioterapii nowotworowej u myszy. Kardiotoksyczność to zmiany w układzie sercowo-naczyniowym np. wywołane na skutek trwania chemioterapii czy radioterapii lub bezpośrednio po jej zakończeniu.¹

PRZECZYTAJ TAKŻE:
LICZI - właściwości odżywcze. Jak obrać i jeść liczi?
GRANAT. Właściwości lecznicze soku z granatu
Mango - właściwości odżywcze. Jak obrać i zjeść mango?
Warto wiedzieć
Pitaja (smoczy owoc) - wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna - 52 kcal
Białko ogółem - 1.1 g
Tłuszcz - 0.4 g
Węglowodany - 11.0 g
Błonnik - 3 g

Witaminy

Witamina C – 20.5 mg
Tiamina – 0.04 mg
Ryboflawina – 0.05 mg
Niacyna - 0.16 mg
Witamina B6 - 0.029 mg

Minerały

Wapń – 8.5 mg
Żelazo - 1.9mg
Fosfor - 22.5 mg

Źródło danych: healwithfood.org
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 25 kwie 2021, 10:27

Przetwarzanie żywności może powodować straty mikroskładników , jak lizyna, cysteina, wit. B1, B2,B5, B9,cholina,
https://polish.mercola.com/sites/articl ... rzona.aspx
Żywność wysokoprzetworzona negatywnie wpływa na kości i kręgi

W SKRÓCIE
Dowody z badań na zwierzętach wykazały, że dieta wysoko przetworzona zmniejszyła całkowitą długość ciała i nóg badanych zwierząt, a także osłabiła strukturę kości beleczkowej, zwiększając ryzyko złamań
Podobne zmiany w kości beleczkowej obserwuje się u osób starszych z osteoporozą. Ponieważ tworzenie kości trwa do 30-40 roku życia, istnieje potencjalne ryzyko, że wysoko przetworzona żywność może zwiększać ryzyko złamań u osób starszych
Produkty wysoko przetworzone osłabiają mikrobiom jelitowy, zwiększają ryzyko infekcji i przedwczesnej śmierci
Żywność wysokoprzetworzona, w tym frytki, pizza, hot dogi, płatki zbożowe i napoje gazowane, wiąże się również z chorobami układu krążenia i przedwczesną śmiercią
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 29 kwie 2021, 12:20

ALFA-KAROTEN?
dlaczego nie :D
cedric pisze:
czwartek 29 kwie 2021, 12:16
czy będzie to jeden karoten ,czy więcej, czy beta będzie wypierał alfa?
https://polish.mercola.com/sites/articl ... z-gmo.aspx
” W SKRÓCIE
Departament Rolnictwa i Przemysłu Roślinnego Filipin zatwierdził użycie genetycznie zmodyfikowanego (GE) „złotego ryżu” do bezpośredniego wykorzystania jako żywność lub pasza, a także do przetwarzania
To zatwierdzenie jest uzasadniane próbą rozwiązania problemu rosnącego niedoboru witaminy A na Filipinach, ponieważ ryż został zmodyfikowany pod kątem produkcji beta-karotenu
Istnieją poważne pytania dotyczące bezpieczeństwa złotego ryżu, a także jego zdolności do zwiększania poziomu witaminy A u osób z niedoborem
Greenpeace Southeast Asia-Philippines wezwało rząd do „natychmiastowego cofnięcia błędnej decyzji, która zdaniem grupy ds. środowiska, oparta jest na niewystarczających danych””
” Istnieje jednak obawa, że beta-karoten zawarty w złotym ryżu może ulec degradacji podczas przechowywania. Jedno z badań wykazało, że po trzech tygodniach przechowywania ilość beta-karotenu w złotym ryżu spadła do 60%, a po 10 tygodniach wynosiła jedynie 13% początkowej ilości.”
” Przyjmowanie wysokich dawek witaminy A również przynosi korzyści, zmniejszając ogólną śmiertelność o 23% oraz o 50% u osób chorych na odrę. ”

jest jeszcze antynowotworowy alfa-karoten
https://en.wikipedia.org/wiki/Alpha-Carotene
https://www.fondation-louisbonduelle.or ... longevity/
" Alfa-karoten, czyli sekret długowieczności

13 października 2016 r
Najbardziej kolorowe owoce i warzywa mogą wydłużyć nam życie. Dlaczego? Są bogate w kolor dzięki alfa-karotenowi, przeciwutleniaczowi z rodziny karotenoidów, którego stężenie w żywności może być ściśle związane z ryzykiem raka i chorób układu krążenia.

ALFA-KAROTEN: MOCNIEJSZY NIŻ BETA-KAROTEN
Karotenoidy, w tym beta-karoten, alfa-karoten i likopen, są prekursorami witaminy A. Te pigmenty dają owoce i warzywa w kolorze żółtym, pomarańczowym, czerwonym i ciemnozielonym. Działają jako przeciwutleniacze, zwalczając uszkodzenia spowodowane utlenianiem, które odgrywa rolę w rozwoju chorób układu krążenia i nowotworów. Jednak chociaż alfa-karoten jest chemicznie podobny do beta-karotenu, kilka badań wydaje się wykazać, że alfa-karoten jest znacznie skuteczniejszy w zmniejszaniu śmiertelności z powodu niektórych postaci raka (płuc, prostaty, wątroby itp.) I zmniejszaniu ryzyka śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych. Badania na ten temat pokazują, że im wyższe stężenie alfa-karotenu we krwi, tym bardziej zmniejsza się ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.

W JAKICH WARZYWACH SIĘ ZNAJDUJE?
Naukowcy nadal badają te wyniki, próbując zrozumieć, dlaczego i przy jakiej dawce występuje ta ochrona. Jednak badacze podkreślają znaczenie zwiększenia spożycia owoców i warzyw, zwłaszcza warzyw pomarańczowych i żółtych, które są szczególnie bogate w ten pigment. Więc dodaj koloru swojemu talerzowi, jedząc marchewkę, słodkie ziemniaki, dynię i dyni, inne dynie, mandarynki, kantalupy i morele. I nie zapomnij o czerwonych i zielonych warzywach, które zawierają również alfa-karoten, w tym buraki, brokuły, fasolka szparagowa, groszek, zielona rzepa, kapusta i zielona sałata.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ W NASZEJ SEKCJI ODŻYWCZEJ
Źródła:
- Li C, Ford ES i in. Stężenia alfa-karotenu w surowicy i ryzyko śmierci wśród dorosłych w USA, Arch Intern Med. 22 listopada 2010.
- Mink KB i in. Poziomy karotenoidów w surowicy i ryzyko zgonu z powodu raka płuc u dorosłych Amerykanów. Cancer Sci. Czerwiec 2014; 105 (6): 736-43. doi: 10.1111 / cas.12405. Epub 6 maja 2014.
- Abar L i in. Stężenia karotenoidów i retinolu we krwi oraz ryzyko raka płuc: aktualizacja systematycznego przeglądu WCRF-AICR opublikowanych badań prospektywnych. Cancer Med. 2016 sierpień; 5 (8): 2069-83. doi: 10.1002 / cam4.676. Epub 2016 6 lipca."
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Kolendra
Posty: 361
Rejestracja: poniedziałek 18 gru 2017, 08:33
x 22
x 19
Podziękował: 309 razy
Otrzymał podziękowanie: 405 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: Kolendra » czwartek 29 kwie 2021, 14:03

Nie mogę znaleźć linka do protokołu buraczanego, czy ktoś mógłby uprzejmie podrzucić? 🙏
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 29 kwie 2021, 15:23

0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 05 maja 2021, 00:13

Próba wyjasnienia produktów yin i yang, dość skomplikowane
https://www.i-sis.org.uk/Yin_and_Yang_C ... ission.php
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 05 maja 2021, 00:32

0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 13 maja 2021, 15:59

Orzechy nie zawierają w.B12 , o ile mi wiadomo, możliwe , ze kobalt oszczędza w.B12 , jako wymiatacz nadtlenoazotynu, ewentualnie w jelicie grubym zachodzi z kobaltu synteza b12, która drogą pasywną dostaje się do organizmu.( jest np.receptura podawania w.b12 transdermalnie-dr S.Myhill)
Nadmiar kobaltu może skutkować czeriwenicą , ale o czerwienicy z orzechów nie słychać.

" Dojrzałe owoce – zawierają 60% -70 % oleju,15-20 % białka, 9-20 węglowodanów. Są bogate w potas, fosfor, wapń, magnez, z mikroelementów zawierają żelazo, cynk, miedź, bor, kobalt, selen. Zawierają witaminy A, B1, B2, B3,B12, B 15, C, K, E PP, garbniki, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, polifenole, karoten, olejki eteryczne, wszystkie niezbędne do życia aminokwasy, w tym L – argininę i taurynę (tauryna przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku).

Regularne spożywanie 3-4 orzechów dziennie pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu. Orzechy są szczególnie polecane dla wegetarian jako źródło witaminy B12, dla osób starszych i prowadzących siedzący tryb życia (zapobiegają zaparciom). Powinny być spożywane przez kobiety w ciąży, matki karmiące (jeśli tylko nie ma alergii), dzieci i młodzież.

W medycynie ludowej są zalecane do usuwania robaków jelitowych. Mielone orzechy z dodatkiem rodzynek i migdałów, zmieszane z miodem pomagają odzyskać siły po ciężkich chorobach (łyżka 3 razy dziennie). Mielone orzechy zmieszane z miodem pół na pół, szybko podnoszą ciśnienie krwi (jedna łyżka dziennie, lub jedna łyżeczka 2 razy dziennie) i mogą być z powodzeniem stosowane w zapobieganiu hipotonii (niedociśnieniu).
Nadmierne jednorazowe spożycie orzechów może wywołać nagły skurcz naczyń i ból głowy. Przeciwwskazania do spożycia: alergia, nadmierna gęstość krwi, zakrzepica żył (kobalt i żelazo powodują wzrost gęstości krwi), atopowe zapalenie skóry, łuszczyca."
więcej w
http://szczepionyorzech.pl/w-a-ciwo-ci-lecznicze.html
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: janusz » piątek 04 cze 2021, 22:22

Zielona żywność pomogła mi w walce z chorobami skóry…

https://www.facebook.com/niezaleznatele ... 5000981132

Niezależna telewizja
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 08 cze 2021, 18:10

https://pl.wikipedia.org/wiki/Garum
" Garum – słony sos rybny o wyrazistym smaku, uzyskiwany ze sfermentowanych ryb. Jeden z podstawowych składników wykwintnej kuchni starożytnego Rzymu.

Nierozcieńczone garum zapewne miało intensywny, niezbyt przyjemny zapach. Marcjalis pisał: „Papilusowi tak cuchnie z ust, że najsilniejszy zapach perfum zamienia się przy nim w odór garum” (Marcjalis, Epg. VII,94), choć sam sos zapewne cenił; przesyłając prezent, dołączył notatkę „Przyjmij to wspaniałe garum, cenny dar pierwszej krwi, wylanej przez żywą makrelę”. Z kolei Seneka nazwał je „cieczą z rozkładającej się materii”[2].

Nazwa i pochodzenie
Sos garum wywodził się z Grecji[3], także jego nazwa jest greckiego pochodzenia[4]. Grecki garos był jednak – w odróżnieniu od późniejszego, luksusowego garum – dodatkiem powszechnie używanym[5]. W Uczcie mędrców Atenajosa podanych jest kilkanaście cytatów starożytnych pisarzy wspominających garos (przez tłumaczy polskiego przekładu określonego jako „marynata rybna”); pisali o nim Kratinos, Ferekrates, Sofokles i Ajschylos, zaś Platon określił go jako „zgniły”[6].

Łacińską nazwą garum było liquamen[4], choć niektórzy badacze (Christopher Grocock i Sally Grainger) uważają, że nazywano tak wczesną wersję sosu, podobnie jak grecki pierwowzór stosowaną w popularnej kuchni[5].

Wytwarzanie
Garum wytwarzano z wnętrzności ryb (np. makreli czy sardeli)[3], małych rybek (sardynek, szprotek, barwen czy sardeli) w całości[4], a także z wnętrzności i krwi tuńczyka[3], które w dużym naczyniu mieszano z solą oraz ziołami (jak koper, fenkuł, kolendra, seler, cząber, szałwia, ruta, mięta, lubczyk, tymianek, majeranek), przykrywano i wystawiano na słońce[7]. Całość fermentowała, przy czym po ok. tygodniu masę codziennie mieszano. Po mniej więcej miesiącu wytworzony sos odcedzano i przelewano do amfor[7]. Pozostałe resztki, zwane allec, niekiedy zmieszane z winem albo miodem pitnym, również służyły jako dodatek do potraw, choć gorszego sortu niż garum[4].

Garum nie produkowano w domach, ale w wyspecjalizowanych wytwórniach, umiejscowionych w pobliżu portów. Prawdopodobnie każda posługiwała się własnym przepisem, stąd składniki sosu mogły się różnić[3], np. Michael Grant podaje, że jednym ze składników garum były jaja ptasie[8]. Najdokładniejsze przepisy produkcji garum zachowały się w 20. księdze bizantyńskich Geoponik[4].

Warianty
Garum produkowano w różnych odmianach, np. najwyżej cenione hiszpańskie garum sociorum wytwarzano tylko z makreli[2], a garum zwane krwistym – z krwi i wnętrzności tuńczyka[3]. Producenci uwzględnili także wymagania zajętego przez Rzym Izraela – na garum castimoniale składały się wyłącznie ryby mające łuskę, zgodnie z żydowskimi przepisami religijnymi. Wariantem garum mógł być sos nazywany muria[2].

Sos garum miał też różne domieszki. Rozcieńczony wodą nosił nazwę hydrogarum, zaś winem – oenogarum[4] (popularne w Bizancjum[5]). Po dodaniu ostrych przypraw i octu otrzymywano oxygarum[4], zaś oliwy – oleogarum[3].

Produkcja i handel
Handel i produkcja garum były przedsięwzięciami bardzo zyskownymi. Cena tego sosu za czasów Cezara sięgała nawet 500 srebrnych sestercji za congius (3,27 litra)[3]. Znaleziska archeologiczne z Zatoki Lwiej wskazują, że morski handel garum odbywał się już w V wieku p.n.e.[3]

Wytwórnie sosu były prawdopodobnie rozlokowane na całym wybrzeżu Morza Śródziemnego: w Italii, Galii, Iberii[3], Azji Mniejszej, Libii[2]. Najbardziej cenione było garum sociorum z Kartageny[a] i Kadyksu w prowincji Hispania Baetica, gdzie było głównym towarem eksportowym do Rzymu[3]. Również wysoko ceniony był sos wytwarzany w Luzytanii (dzisiejsza Portugalia), wysyłany bezpośrednio z portu Lacobriga (dzisiejsze Lagos). Dawną wytwórnię sosu garum można zwiedzać w dzielnicy Baixa, w centrum Lizbony[9][10]. Znanymi miejscami produkcji garum były także Pompeje[11][7]. Inne porty, w których znajdowały się wytwórnie, to m.in. Leptis Magna i Claomenae[2]. Rzymskie ruiny przetwórni ryb, w których wytwarzano garum, znajdują się również w Maroku, m.in. w Liksus[1].

Prawdopodobnie wzmianka w najbardziej znanym epizodzie powieści Satyricon przypisywanej Petroniuszowi (rozdział LXXVII „Uczta Trymalchiona”), dotyczy bogatego potentata handlu garum Aulusa Umbrycjusza Skaurusa[1] z Pompejów[12].

Stosowanie
Garum było dodatkiem niezbędnym w wykwintnej kuchni rzymskiej. Pojawia się w większości przepisów zachowanych w dziele O sztuce kulinarnej Apicjusza; jednocześnie w niewielu z nich występuje sól, skąd można wnioskować, że garum ją zastępowało[13]. Skoncentrowany sos był bardzo pożywny, zachowując dużą ilość białka i aminokwasów, był cennym źródłem lizyny, soli mineralnych[3] i witamin z grupy B. Garum było również bardzo bogate w kwas glutaminowy (naturalny smak umami), dzięki czemu jego zastosowanie było podobne do współczesnego glutaminianu sodu[14].

Rzymscy lekarze stosowali garum w przypadku niestrawności, owrzodzeń, ischiasu, gruźlicy i migreny[15]. Garum było nawet używane jako składnik kosmetyków oraz do usuwania niechcianych włosów i piegów[14].

Garum po okresie starożytnym
Średniowiecze
Po upadku cesarstwa zachodniego na jego dawnym obszarze stopniowo zaprzestano używania garum[16]. Antymus, grecki lekarz na dworze Teodoryka, w swoim dziele De observatione ciborum stanowczo zakazał stosowania tego sosu do celów kulinarnych[16]. Garum jest jednak wspomniane jeszcze w przywilejach królów Chlotara III i Chilperyka II dla opactwa w Corbie[7].

Współcześnie
Tradycyjna i wyrafinowana wersja garum produkowana jest na wybrzeżu Wybrzeżu Amalfitańskim między Neapolem i Salerno. W Mezzogiorno (południowych Włoszech) wytwarzane jest jako Colatura (di alici) (wł. „wyciek z anchois”), otrzymywana wyłącznie z anchois; poza tym regionem mniej dostępna, a poza Włochami tylko w specjalistycznych sklepach. Sos o odmiennym smaku, z dodatkiem innych gatunków ryb, oznaczany jest jako di Cetara (z Cetary). W celu stymulacji i przyspieszenia fermentacji już wyciśnięte sardele (anchois) zalewa się marynatą z przyprawami korzennymi[17][18].

Podobny do garum i podobnie wytwarzany sos rybny jest jedną z podstawowych przypraw w Azji Południowo-Wschodniej, zwłaszcza w Wietnamie, gdzie znany jest jako nước mắm[7]. Od dalekowschodnich sosów rybnych wywodzą się popularne w XVII- i XVIII-wiecznej Anglii sosy z zasolonych sardeli z dodatkami, nazywane wówczas – od indonezyjskiego sosu rybno-sojowego kecap ikan – katchupami. Później ketchup zaczął być wytwarzany z innych składników, by w Ameryce ostatecznie zyskać współczesną postać – sosu na bazie pomidorów, ale konserwowane sardele (anchois) pozostały podstawą popularnego sosu Worcester, produkowanego od lat 40. XIX wieku[19]."
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: janusz » wtorek 15 cze 2021, 18:00

Leczenie Przez Żywienie. CUKRZYCA JEST WYLECZALNA. Bonifacy Czerniak
Data premiery: 14 cze 2021

https://www.youtube.com/watch?v=C_VvP7TOIm0

Telewizja ATN
Nagranie zostało zrealizowane podczas I Konferencji Harmonia Zdrowia i Życia w Skaryszewie - Hotel Cyganeria.
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: songo70 » środa 16 cze 2021, 09:05

..ma znaczenie w ujęciu portfela, ostatnio w Wlk.Bryt. starszy mężczyzna zaszokowany został,-
płacąc za rybę z frytkami w Londyńskiej restauracji:
A dad was left devastated after forking out £54 ($76) on four portions of fish and chips. Les Jones, from Yorkshire, was down in Illford, London visiting his son, but regretted footing the bill when he saw how much their food cost. The 83-year-old said he was left in 'need of therapy' to cope with the shock of it all.7 cze 2021
czyli 55 x 5 = 275 zł za 4 porcje!

a jak to na Bałtykiem można:
Pani Elżbieta zamieściła w mediach społecznościowych zdjęcie rachunku z baru Bałtyckiego w Ustce. Kobieta za dwie porcje turbota, podwójną surówkę i sok zapłaciła ponad... 170 złotych. Co gorsza, jakość serwowanego posiłku nie łączyła się z jego ceną. 


Więcej: https://wiadomosci.radiozet.pl/Polska/S ... nad-morzem
:?:

no..
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 27 wrz 2021, 16:37

songo70 pisze:
środa 16 cze 2021, 09:05
Kobieta za dwie porcje turbota, podwójną surówkę i sok zapłaciła ponad... 170 złotych.
Co gorsza, jakość serwowanego posiłku nie łączyła się z jego ceną. 
zanim zamówisz trzeba popatrzeć, policzyć.
za porcję dorsza z surówką płaCIŁEM 22 pln- Niechorze, lip21.
jak bym wlazł do pierwszej z brzegu mogłoby być tak z 70 dych.
tanio już było :D



z https://everlast.mercolamarket.com/r/?i ... 1=20141207
9 niezdrowych produktów spożywczych, których należy unikać


pokarmy
W SKRÓCIE
Badania wielokrotnie wykazały, że sztuczne słodziki pobudzają apetyt, zwiększają głód węglowodanowy, stymulują magazynowanie tłuszczu i przyrost masy ciała. Jedno z ostatnich badań wykazało, że zarówno sacharyna, jak i aspartam powodują większy przyrost masy ciała niż cukier
Przetworzone mięso i wędliny zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory, zwłaszcza raka jelita. ŻADNA ilość przetworzonego mięsa nie jest „bezpieczna”. Zatem wykreśl z diety wędliny i zastąp je świeżym, ekologicznym mięsem pochodzącym od zwierząt wypasanych na pastwiskach lub dziko żyjącym łososiem
Margaryna i oleje roślinne to dwa absolutnie najgorsze tłuszcze. Oba zawierają szkodliwe dla serca tłuszcze trans. Najlepszą alternatywą do gotowania jest olej kokosowy, ponieważ jest mniej podatny na uszkodzenia cieplne
Popcorn z mikrofalówki, sól kuchenna, produkty nieekologiczne, takie jak ziemniaki i niesfermentowane produkty sojowe, w tym izolat białka sojowego, są szkodliwe dla zdrowia, ponieważ wszystkie zawierają niebezpieczne zanieczyszczenia
Większość żywności w puszkach zawiera BPA – toksyczną substancję chemiczną. Kwasowość powoduje, że BPA przenika do żywności. Wybieraj świeże owoce i warzywa lub marki, które używają szklanych pojemników – szczególnie w przypadku kwaśnych produktów spożywczych, takich jak pomidory

Według dr. Mercoli

Wiele produktów spożywczych jest reklamowanych jako zdrowe, chociaż tak naprawdę są szkodliwe dla zdrowia. Założyciel Clean Plates, Jared Koch podzielił się swoją listą dziewięciu podstawowych produktów spożywczych, które szkodzą zdrowiu bardziej niż myślimy.

Poniżej opisałem produkty, o których wspominał Jared Koch.

1. Pomidory w puszkach Obrazek
Tomates Enlatados
Wiele wiodących marek produktów w puszkach zawiera BPA – toksyczną substancję chemiczną związaną z zaburzeniami reprodukcji, problemami neurologicznymi, zwiększonym ryzykiem raka piersi i prostaty, cukrzycy, chorób serca i innych poważnych problemów zdrowotnych.

Wysoka kwasowość — wyraźna cecha pomidorów – powoduje wypłukiwanie BPA z puszki do zawartej w niej żywności. Aby uniknąć narażenia na tę niebezpieczną substancję chemiczną, należy całkowicie unikać żywności w puszkach. Zamiast tego warto wybierać świeże owoce i warzywa lub marki, które zamiast puszek używają szklanych pojemników – szczególnie w przypadku kwaśnej żywności, takiej jak pomidory.

2. Przetworzone mięsa i wędliny Obrazek Carnes Processadas
Jak ostrzega Koch, przetworzone wędliny, takie jak salami, szynka i pieczeń wołowa, są zwykle wytwarzane z mięsa zwierząt pochodzących z hodowli o skoncentrowanych operacjach karmienia (CAFO).

Oznacza to, że zwierzęta otrzymują hormony wzrostu, antybiotyki i inne leki weterynaryjne i są przetrzymywane w opłakanych warunkach sprzyjających chorobom. Przetworzone produkty mięsne są również wypełnione azotynem sodu (powszechnie stosowanym środkiem konserwującym i przeciwbakteryjnym, który ponadto nadaje wędlinom odpowiedni kolor i smak) oraz innymi substancjami chemicznymi, takimi jak aromaty i barwniki.

W organizmie azotyny mogą być przekształcane w nitrozoaminy, które są silnymi substancjami chemicznymi powodującymi rozwój nowotworów. Badania powiązały azotyny z wyższymi wskaźnikami raka jelita grubego, żołądka i trzustki. Ale to nie wszystko. Większość przetworzonych wędlin zawiera również inne rakotwórcze substancje chemiczne, które powstają podczas gotowania. Należą do nich:

Aminy heterocykliczne (HCA), które są niebezpiecznymi związkami powstałymi w mięsie i innych produktach spożywczych gotowanych w wysokich temperaturach. Według badań, przetworzone produkty mięsne są wyraźnie związane ze zwiększonym ryzykiem raka żołądka, okrężnicy i piersi.
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). Wiele przetworzonych produktów mięsnych jest wędzonych w ramach procesu peklowania, co powoduje powstawanie WWA. WWA mogą również powstawać podczas grillowania. Kiedy tłuszcz kapie na źródło ciepła powstaje nadmiar dymu, który może przenosić rakotwórcze WWA do mięsa.
Końcowe produkty zaawansowanej glikacji (AGE). Gdy żywność jest gotowana w wysokich temperaturach – w tym podczas pasteryzacji lub sterylizacji – zwiększa to powstawanie AGE. AGE z czasem kumulują się w organizmie, prowadząc do powstania stresu oksydacyjnego, stanów zapalnych i zwiększonego ryzyka chorób serca, cukrzycy i chorób nerek.
Zgodnie z przeglądem obejmującym ponad 7000 badań klinicznych z 2011 r., w którym badano związek między dietą a nowotworami, przetworzone produkty mięsne nie są zdrowym wyborem dla nikogo i należy ich całkowicie unikać. Raport powstał na zlecenie The World Cancer Research Fund (WCRF) przy użyciu pieniędzy zebranych od ogółu społeczeństwa. Dlatego na powyższe ustalenia wpływu nie miały żadne partykularne interesy, co czyni je bardziej wiarygodnymi.

Jest to największy przegląd dowodów naukowych, jaki kiedykolwiek przeprowadzono i który potwierdza wcześniejsze odkrycia: przetworzone mięso zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory, zwłaszcza raka jelita. ŻADNA ilość przetworzonego mięsa nie jest „bezpieczna”. O wiele lepiej jest zrezygnować z wędlin i zamiast tego zdecydować się na spożywanie świeżego, ekologicznego mięsa pochodzącego od krów karmionych trawą lub dziko złowionego łososia.

3. Margaryna Obrazek Margarina
Niefortunnym skutkiem mody na niskotłuszczowe diety było unikanie zdrowych tłuszczów, takich jak masło, w wyniku czego pogorszyło się zdrowie publiczne. Alternatywy dla masła, takie jak margaryna, zawierają mnóstwo niezdrowych składników, w tym:

Tłuszcze trans: Te nienaturalne tłuszcze zawarte w margarynie, tłuszczach piekarskich i pastach do smarowania powstają w procesie uwodornienia, w wyniku którego płynne oleje roślinne stają się tłuszczem stałym. Tłuszcze trans przyczyniają się do chorób serca, nowotworów, problemów z kościami, zaburzeń równowagi hormonalnej i chorób skóry; niepłodności, powikłań ciąży i problemów z laktacją; oraz niskiej wagi urodzeniowej, problemów ze wzrostem i trudności w uczeniu się u dzieci. Rządowy panel naukowców ustalił, że wytwarzane przez człowieka tłuszcze trans są niebezpieczne na każdym poziomie.
Wolne rodniki: Wolne rodniki i inne toksyczne produkty rozkładu powstają w wyniku wysokotemperaturowego przemysłowego przetwarzania olejów roślinnych. Przyczyniają się do wielu problemów zdrowotnych, w tym nowotworów i chorób serca.
Emulgatory i konserwanty: Do margaryn i past do smarowania dodawane są liczne dodatki o wątpliwym profilu bezpieczeństwa. Większość tłuszczów roślinnych jest stabilizowana konserwantami, takimi jak BHT.
Heksan i inne rozpuszczalniki: Stosowane w procesie ekstrakcji przemysłowe substancje chemiczne mogą mieć działanie toksyczne.
Tradycyjne, ekologiczne masło wytwarzane z mleka krów karmionych trawą, jest bogate w sprzężony kwas linolowy (CLA). Wiadomo, że CLA nie tylko hamuje rozwój nowotworów i cukrzycy, ale promuje również utratę wagi, czego nie można powiedzieć o tłuszczach trans.

Jednym z powodów, dla których masło jest oczerniane, jest zawartość tłuszczów nasyconych. Jeśli nadal uważasz, że tłuszcze nasycone są szkodliwe dla zdrowia, przeczytaj sekcję Zdrowe tłuszcze z mojego Zoptymalizowanego Planu Żywienia, w której dowiesz się dlaczego nie należy ich wykluczać z diety.

4. Oleje roślinne Obrazek Óleos Vegetais
Aktywny składnik herbicydu Roundup to glifosat, który odpowiada za zakłócenie delikatnej równowagi hormonalnej kobiecego cyklu rozrodczego. Co więcej, glifosat jest toksyczny dla łożyska, które jest odpowiedzialne za dostarczanie ważnych składników odżywczych dziecku i eliminację jego produktów przemiany materii. Wynikiem uszkodzenia łożyska może być poronienie. U dzieci urodzonych przez matki, które miały kontakt z nawet niewielką ilością glifosatu, mogą wystąpić poważne wady wrodzone.

Niedawno zidentyfikowano mechanizm glifosatu odpowiadający za szkody dla zdrowia. Wyjaśniono, w jaki sposób ta substancja chemiczna zaburza funkcję komórek i wywołuje wiele z współczesnych chorób, w tym autyzm.

Izolat białka sojowego można znaleźć w batonach proteinowych, koktajlach zastępujących posiłki, butelkowanych napojach owocowych, zupach i sosach, analogach mięsa, wypiekach, płatkach śniadaniowych i niektórych suplementach diety.

Nawet jeśli nie jesteś wegetarianinem i nie spożywasz mleka sojowego ani tofu, powinieneś dokładnie sprawdzać etykiety pod kątem zawartości soi. Jest tak wiele różnych nazw dodatków sojowych, że możesz przez przypadek przywieźć do domu genetycznie zmodyfikowany produkt na bazie soi, nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Ekspert ds. soi, dr Kaayla Daniel, udostępnia na swojej stronie internetowej bezpłatny raport specjalny „Where the Soys Are”. Wymienia w nim wiele nazw, pod którymi może kryć się soja na etykiecie – słowa takie jak „bulion”, „naturalny aromat” i „białko roślinne”.

Oprócz izolatu białka sojowego najlepiej unikać WSZYSTKICH niesfermentowanych produktów sojowych. Tysiące badań powiązało niesfermentowaną soję z niedożywieniem, zaburzeniami trawienia, załamaniem układu odpornościowego, dysfunkcją tarczycy, upośledzeniem funkcji poznawczych, zaburzeniami rozrodu i bezpłodnością, a nawet nowotworami i chorobami serca.

Jedyną soją mającą właściwości prozdrowotne jest ekologiczna soja, która została odpowiednio sfermentowana. Zalecam spożywanie tylko sfermentowanej soi, ponieważ po długim procesie fermentacji poziom fitynianów i „antyodżywczych” związków zawartych w surowej soi zostaje obniżony, a jej korzystne właściwości stają się dostępne dla ludzkiego układu pokarmowego. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z moim poprzednim artykułem, w którym szczegółowo opisałem zagrożenia związane ze spożywaniem niesfermentowanej soi.

5. Sztuczne słodziki Obrazek Adoçantes artificiais
Wbrew powszechnemu przekonaniu badania wykazały, że sztuczne słodziki, takie jak aspartam, mogą stymulować apetyt, zwiększać głód węglowodanowy oraz stymulować magazynowanie tłuszczu i przyrost masy ciała. W jednym z najnowszych badań stwierdzono, że sacharyna i aspartam powodują większy przyrost masy ciała niż cukier.

Aspartam jest prawdopodobnie jednym z najbardziej problematycznych słodzików. Składa się głównie z kwasu asparaginowego i fenyloalaniny. Fenyloalanina została syntetycznie zmodyfikowana tak, aby zawierała grupę metylową, która zapewnia słodki smak. Wiązanie estrowe między grupą metylową a fenyloalaniną jest bardzo słabe, co pozwala na łatwe oderwanie się grupy metylowej, która następnie może utworzyć metanol.

Być może słyszałeś twierdzenie, że aspartam jest nieszkodliwy, ponieważ metanol znajduje się również w owocach i warzywach. Jednak w owocach i warzywach metanol jest mocno związany z pektyną, co pozwala mu bezpieczne przejść przez przewód pokarmowy. Inaczej jest z metanolem powstającym z aspartamu; w tym przypadku nie jest związany z niczym, co może pomóc wyeliminować go z ludzkiego ciała.

Metanol działa jak koń trojański; wnika do podatnych tkanek w ciele człowieka, takich jak mózg i szpik kostny, gdzie enzym o nazwie dehydrogenaza alkoholowa (ADH) przekształca go w formaldehyd, który sieje spustoszenie uszkadzając białka i DNA. Wszystkie zwierzęta, Z WYJĄTKIEM LUDZI, mają mechanizm ochronny, który umożliwia rozkład metanolu do nieszkodliwego kwasu mrówkowego. Dlatego testy toksykologiczne na zwierzętach są błędnym modelem, nie adekwatnym dla ludzi.

Wytyczne dotyczące zdrowej żywności
Bez względu na to, jaką żywność spożywasz – ekologiczną, z lokalnego targu rolnego czy z supermarketu – poniżej wymieniono ogólne wskaźniki wysokiej jakości, zdrowej żywności. Najlepszym miejscem do znalezienia tego rodzaju produktów jest lokalne gospodarstwo rolne stosujące praktyki zrównoważonego rolnictwa. Możesz również przejrzeć mój darmowy plan żywieniowy, aby rozpocząć program zdrowego odżywiania już dziś:

Żywność uprawiana bez pestycydów i nawozów chemicznych (do tego opisu pasuje żywność ekologiczna, ale także niektóre produkty nieekologiczne)

Naturalne produkty, nie modyfikowane genetycznie

Żywność nie zawierająca żadnych hormonów wzrostu, antybiotyków ani innych leków

Produkty bez sztucznych dodatków i konserwantów

Świeże produkty (jeśli musisz wybrać między zwiędniętymi produktami ekologicznymi a świeżymi produktami konwencjonalnymi, te ostatnie mogą być lepszą opcją, ponieważ świeże produkty zawierają optymalną ilość składników odżywczych)

Żywność z ekologicznych upraw

Żywność produkowana z uwzględnieniem praw natury (co oznacza, że zwierzęta są karmione naturalną dietą, a nie mieszanką zbóż i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego oraz mogą swobodnie się poruszać i wychodzić na zewnątrz)

Żywność uprawiana w sposób zrównoważony (z uwzględnieniem minimalnego zużycia wody, ochrony gleby przed wyjałowieniem i wykorzystywania odchodów zwierzęcych jako naturalnego nawozu)
soja jest praktycznie wszędzie!!
gdzieś muszą to upchać!
ma różne nazwy.... dla zmyłki..

strona dr Kaayla Daniel
https://www.drkaayladaniel.com/about
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: songo70 » poniedziałek 04 paź 2021, 18:52

0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: songo70 » czwartek 23 gru 2021, 14:52

0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: janusz » sobota 05 lut 2022, 19:19

Jak ludzie żyją i jedzą w górach Uzbekistanu. WYJĄTKOWE Azjatycka kuchnia górska
26 sty 2022

https://www.youtube.com/watch?v=Du1wA2RhBDc

Food Around The World

Dziś pojedziemy do odległego kraju Uzbekistanu. Pokażemy Wam wyjątkowe jedzenie, które gotuje się tu od wieków. Pokażemy Ci prawdziwe życie!
0 x



wolzdro
Posty: 681
Rejestracja: czwartek 09 sie 2018, 10:52
x 18
Podziękował: 270 razy
Otrzymał podziękowanie: 639 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: wolzdro » piątek 01 kwie 2022, 17:57

https://portal-polski.pl/sztuczne-mieso ... cja/10982/

'"Sztuczne mięso nie do odróżnienia. Rusza masowa produkcja'"
0 x



wolzdro
Posty: 681
Rejestracja: czwartek 09 sie 2018, 10:52
x 18
Podziękował: 270 razy
Otrzymał podziękowanie: 639 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: wolzdro » środa 13 kwie 2022, 20:42

https://www.focus.pl/artykul/belgia-dop ... e-insektow


''Belgia dopuszcza jedzenie insektów''


https://www.focus.pl/artykul/za-nasza-w ... 1213125839


''Za naszą wrogość i agresję odpowiada… niedożywiony mózg. „To wina współczesnej diety”''


https://www.focus.pl/artykul/przelom-w- ... w-grzybach


''Przełom w leczeniu depresji? Kluczem związek występujący w grzybach''
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: janusz » sobota 23 kwie 2022, 17:36

Przygotowanie naturalnego dżemu z kwiatów mniszka lekarskiego i pysznego dania z kurczaka
2 maj 2021

https://www.youtube.com/watch?v=MgKugytvhk8

Kənd Həyatı
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: janusz » środa 04 maja 2022, 17:34

Lista 40 produktów na lepsze zdrowie po 40-stce, 50-tce | Dr Bartek Kulczyński
3 maj 2022

https://www.youtube.com/watch?v=aXIlgtr34u0

Dr Bartek Kulczyński

Czym jesteśmy starsi, tym większe znaczenie ma zdrowe odżywianie, czy zdrowa dieta dla zachowania funkcji organizmu. W tym filmie opowiem, co powinna zawierać dieta dla seniora, ale także dla osób w średnim wieku, czyli jak powinna wyglądać dieta po 40 roku życia / dieta po 50-tce. A zatem, co jeść na diecie, gdy wchodzimy w drugą młodość? W filmie podam, jakie są najzdrowsze warzywa i owoce; wymienię takie produkty jak buraki i zakwas z buraków, kiszona kapusta, wymienię prozdrowotne oleje i tłuszcze (na przykład pestki dyni i olej z pestek dyni, a także z czarnuszki), czy przyprawy: kurkuma, czosnek, cebula i inne. Jajka na miękko również powinny znaleźć się w diecie, jeśli nie ma alergii. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: janusz » sobota 18 cze 2022, 15:51

Jeśli masz 50 lat i więcej, jedz mniej TYCH produktów | Dr Bartek Kulczyński
14 cze 2022

https://www.youtube.com/watch?v=m8GO6tS9qhQ

Dr Bartek Kulczyński
0 x



ODPOWIEDZ